Amerikansk jagerfly F-35 Lightning II

De ce SUA au amânat din nou producția în serie a modelului F-35

309
(reînnoit 10:39 14.01.2021)
SUA au anulat din nou începutul producției în serie a avionului F-35 Lightning II. Avionul de vânătoare nu este pregătit pentru testările în condiții de luptă, pe care ar fi trebuit să le susțină acum patru ani.

Ministerul Apărării al SUA a anulat din nou începutul producției în serie a avionului F-35 Lightning II. Avionul de vânătoare nu este pregătit pentru testările în condiții de luptă, pe care ar fi trebuit să le susțină acum patru ani. Statele Unite și-au supraestimat, în mod evident, capacitățile tehnologice și, în ianuarie 2021, «cel mai mare program de arme din istoria lumii, cu un cost estimat de peste 1,6 trilioane de dolari» s-a oprit la 615 modificări de scară mică ale avionului F-35 «de-a cincea generație», cu un număr mare de «greșeli genetice».

Ellen Lord, ministrul adjunct al apărării SUA pentru achiziții și aprovizionare, a anulat începutul, planificat în martie 2021, al producției în serie a modelului F-35 Lightning II. Motivul principal – problemele tehnice. Avionul de vânătoare are o serie de deficiențe grave și nu și-a dovedit eficacitatea în lupta împotriva sistemelor moderne de apărare antiaeriană.

Începând cu 2011, diverse modificări ale modelului F-35 sunt lansate, avionul de vânătoare intrând oficial în serviciu în 2014. Până în prezent, au fost construite peste 600 din cele 3200 de avioane «invizibile» planificate, dar decizia oficială a Pentagonului cu privire la producția în serie a modelului F-35 reprezintă o garanție a siguranței în luptă a unui avion de vânătoare conceput pentru a rezolva probleme grave, este un «semn de calitate» pentru clienții străini și contribuabilii americani, precum și o confirmare a eficienței de producție și a serviciilor tehnice de întreținere post-vânzare. Nu există decizia Ministerului Apărării al SUA – nu există o pregătire ridicată în condiții de luptă, o calitate reală și nicio cerere în străinătate.

Perspectivele F-35 sunt neclare, decizia pozitivă a Pentagonului schimbându-se, în ceea ce privește limitele temporale, câțiva ani la rând. Vor trece luni înainte ca noua echipă de specialiști numiți de administrația președintelui ales – Joe Biden – să primească toate informațiile pentru a putea efectua o examinare tehnică independentă și pentru a putea lua o decizie cu privire la producția în serie a modelului F-35 – până în 2046. Retragerea «invizibililor» din exploatare este planificată pentru anul 2070. Planurile sunt fantastice, pe când exploatarea practică dezamăgește specialiștii. F-35 Lightning II nu ajunge la cea de-a cincea generație din cauza mai multor parametri: viteza de croazieră subsonică, vizibilitatea radar, rata ridicată a accidentelor. Certificarea aeronavei, care transportă arme nucleare, este programată pentru ianuarie 2023, dar după toate eșecurile modelului F-35, această etapă ar putea fi transferată la o dată ulterioară.

Visul american

Costurile de exploatare ale avionului F-35 Lightning II sunt mult mai mari decât cele ale avionelor de vânătoare de-a patra generație, ceea ce îndeamnă oficialii guvernamentali să pună la îndoială rentabilitatea achiziționării unui număr mare de avioane «invizibile». Cu toate acestea, investiția în programul F-35 este atât de semnificativă încât nu poate fi anulată. Pe lângă SUA, Belgia, Marea Britanie, Polonia, Italia și alte țări au investit bani, dar inutil și ineficient. Revista americană Military Watch a raportat pe 3 ianuarie: singurul avion de vânătoare de-a cincea generație din lumea occidentală, F-35, «este încă foarte departe de la punctul de a fi deplin operațional în condiții de luptă și se poate dovedi nepotrivit, până în 2025, pentru operațiunile de luptă de mare intensitate”.

Oficialii responsabili de programul de producție al modelului F-35, deja al patrulea an nu pot determina cu exactitate data finisării pregătirii avionului de vânătoare pentru testările în condiții de luptă. Nici centrul de simulare nu este pregătit să testeze sistemele complexe de arme ale avionului F-35. Din cauza lipsei pieselor de schimb, contractorul a încetinit producția în 2020. Anterior, Ministerul Apărării al SUA a refuzat în repetate rânduri să accepte noile modele F-35 din cauza unui defect tehnologic (de la coroziunea corpului până la software-ul de la bord), găsit în două sute de aeronave «de-a cincea generație». În raportul său, Pentagonul a menționat că durata de viață a avionului F-35 «ar putea fi de doar 2100 de ore de zbor». Inițial, avionul de vânătoare a fost proiectat pentru 8000 de ore de zbor (până la patruzeci de ani de serviciu).

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

Cu un astfel de «buchet» de neajunsuri, zeci de avione de vânătoare F-35, cu diverse modificări, sunt vândute paradoxal partenerilor străini și sunt exploatate în opt țări (inclusiv în SUA). Forțele aeriene din Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Israel, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Japonia își așteaptă astăzi «invizibili». Peste 1200 de piloți au fost instruiți în pilotarea avionului «Lightning» și 10 mii de tehnicieni au fost instruiți în deservirea modelului F-35. În acest context, Lockheed Martin a reușit chiar să reducă prețul pentru modificarea modelului F-35A de la 250 de milioane de dolari inițial la 80 de milioane de dolari. Marketingul este semnificativ superior tehnologiei în Statele Unite. Visul înaripat sau «Lightning» nu este obligat să zboare bine în cazul în care acesta din urmă este vândut cu succes.

Oportunist dăunător

Seria de dezastre legate de avionul F-35 Lightning II prezice soarta dificilă a aeronavei în următorii ani. Și dacă cel mai nou avion de vânătoare american este vulnerabil din punct de vedere tehnologic în condiții de exploatare pașnică, o întâlnire într-o situație de luptă, de exemplu, cu avionul de vânătoare rus Su-57 de generația a cincea, cu sistemul de rachete antiaeriene S-400 sau cu mijloacele de război electronic, evident, se va termina rău pentru el. «Invizibilul» trebuie să se adapteze la realitatea dură.

Numărul defectelor-cheie ale avionului de vânătoare american «de-a cincea generație» a fost redus la cinci, deși, și acest număr este foarte mare pentru o aeronavă cu un preț de la 80 milioane dolari (modificare pentru Forțele Aeriene SUA) până la 130 milioane dolari (modificare pentru Marina SUA). Sunetul supersonic amenință cu distrugerea planorului, a acoperirii stealth și a antenelor situate în coada avionului. Cu toate acestea, Pentagonul nu este un dușman avionului Lockheed Martin și a ajustat cu loialitate caracteristicile operaționale ale modelului F-35, care este acum considerat un avion de luptă subsonic, capabil să efectueze accelerații scurte. O instrucțiune specială definește numărul de secunde permise pentru a accelera până la 1,2 Mach pentru modificarea creată pentru Marina SUA (F-35B) și pentru infanteria marină a SUA (F-35C). Se pare că și în acest mod se pot elimina defectele de proiectare.

Reamintesc faptul că crearea avionului de vânătoare american F-22 Raptor de-a cincea generație a fost recunoscută anterior drept un eșec. Acoperirea nesigură de absorbție radio, vizibilitatea F-22 pe radarele pe unde ultrascurte, cu o rază de acțiune de până la 750 km, prețul exagerat al aeronavei seriale (350 milioane de dolari) – a dus la încheierea programului în 2009, la aproximativ 25% din plan, fiind produse doar 187 de avioane de vânătoare. Viabilitatea întregului program F-22 a fost, în mare parte, subminată și de întreținerea costisitoare. Potrivit datelor din 29 noiembrie 2020 ale Government Accountability Office (GAO), F-22 Raptor, avionul principal de vânătoare de-a cincea generație al Forțelor Aeriene SUA, a rămas, în mod stabil, cea mai proastă aeronavă din punct de vedere al pregătirii operaționale – datorită costurilor de întreținere și de operare extrem de ridicate. Dacă pe timp de pace doar aproximativ jumătate din flota acestor aeronave este operațională, ce se va întâmpla pe timp de război?

În cazul celui mai nou avion de vânătoare F-35 Lightning II, povestea urmează același model. Government Accountability Office a menționat anterior că întreținerea F-35 lasă mult de dorit, iar capacitatea Pentagonului de a repara F-35 este în urmă cu șase ani față de graficul stabilit. Potrivit ministrului adjunct al apărării, Ellen Lord, armata nu își poate permite costurile întreținerii avioanelor F-35: «Menținerea celui mai recent și mai sofisticat avion de vânătoare al armatei va deveni o problemă majoră în anii următori... și, probabil, pregătirea în condiții de luptă va continua să fie subminată».

309
Tagurile:
SUA
Tematic
Pilotul "nu trebuie să se gândească la ea". Noua armă F-35 zdrobește țintele
Avionul american F-35 are rădăcini rusești
Dacă SUA nu îi vor livra avioane F-35, Turcia este gata să procure Su-57 rusești
Президент РФ Владимир Путин

"Putin - președinte al SUA!": Occidentul discută interviul liderului rus

1393
Milioane de oameni din întreaga lume discută interviul pe care președintele Rusiei l-a acordat companiei de televiziune americane NBC. Formulările lui Putin au aruncat Internetul în aer.

Victoria Nikiforova

Nu este vorba că liderul rus ar fi propus anumite abordări noi, revoluționare ale situației actuale. Publicul, sincer vorbind, este deja obosit de abordări revoluționare: fie ni se propune să nu mâncăm carne, fie să nu zburăm cu avioanele, fie să îngenunchem nu se știe de ce în fața afro-americanilor. Nu, pur și simplu președintele Rusiei i-a spus jurnalistului NBC Keir Simmons adevărul.

Acesta este un mesaj absolut exclusiv în zilele noastre. Mass-media anglo-saxonă – și multe alte medii de informare din întreaga lume care o urmează orbește – își învăluie publicul cu un amestec atât de complex de minciuni, născociri, omisiuni, știri false, încât faptele simple raportate de președintele Rusiei sunt deja percepute ca o revelație. Ele au făcut o impresie uimitoare asupra publicului.

Evident, nu este vorba despre mass-media oficială. Aceasta continuă să-și impună invariabil agenda, acuzând Rusia și liderul acesteia de toate păcatele mortale. Însă în comentariile la editoriale, pe rețelele de socializare, părerile sunt dintre cele mai diverse, adesea contradictorii.

Este interesant faptul că, în ajunul summitului de la Geneva, președintele Biden a făcut, de asemenea, o serie de declarații. Dar acestea au fost formule destul de ritualic, un ”pârâiaș” plăpând de retorică politică – "drepturile omului”, "democrație", "să manifestăm duritate"... Nimeni nu este interesat de acestea, nimeni nu discută despre acestea cu însuflețire. Pe de altă parte, cuvintele lui Putin au ajuns, într-adevăr, la persoane dintre cele mai diferite, distrugând șabloanele impuse.

"Am încredere în el (în Putin) mai mult decât în întreaga noastră administrație de clovni", recunoaște un cititor american din Nevada pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail. "De ce nu întinzi atunci în Rusia?", îi obiectează un oponent. "Este pur și simplu incredibil cât de mulți oameni sunt obstrucționați aici din cauza lui Putin", scrie comentatorul. "Dacă nu îți place de el, asta nu înseamnă că nu are dreptate", îl contrazice celălalt. "El nu ar fi permis toată dezordinea care se întâmplă astăzi în America", rezumă al treilea.

Se vede foarte clar că Putin a reușit să se adreseze direct maselor, peste capetele, așa cum s-a exprimat el, "cercurilor conducătoare". Oamenii au simțit acest lucru la cel mai înalt grad – contrastul a fost prea izbitor față de agenda semi-oficială cu totul falsă, pe care establishmentul global o "vinde" umanității.

Desigur, mulți nu au vrut să părăsească matricea de dezinformare în care au fost puși de mass-media "liberală". La urma urmei, imaginea lumii, pe care CNN și Facebook o impun utilizatorilor lor este simplă și consecventă. Produsele alimentare și benzina se scumpesc, există din ce în ce mai multe datorii, ipoteca nu este plătită, nu există locuri de muncă. Cine este vinovat de asta? Desigur că rușii! Această poveste de groază le permite internet-războinicilor străini să stea pe canapea ani de zile și să nu facă nimic. Dar dacă admiți că guvernul tău este de vină pentru toate acestea, atunci trebuie să te ridici de pe canapea, să ieși în stradă, să faci ceva... Nu, e prea complicat, nu ai nevoie de asta.

Prin urmare, unii oameni preferă să stea și să se teamă. "Este un interviu foarte înfricoșător", comentează un utilizator YouTube la reportajul NBC. "El (Putin) mă sperie", repetă altul. "Și pe mine", aprobă al treilea.

Da, da. Demonizare pură. Europenii "iluminați" și moștenitorii lor spirituali, americanii, s-au cufundat din nou într-o obsesie pur medievală diavolească. Și-au inventat o figură teribilă, au pus pe seama acesteia tot răul din lume și se delectează cu frica lor. Încă de pe timpul războaielor religioase, cercurile conducătoare ale Occidentului folosesc cu succes această tehnologie pentru a prosti masele.

Însă majoritatea covârșitoare a comentatorilor au văzut în cuvintele lui Putin o ieșire reală din impasul în care au fost duși de către  establishmentul  lor globală. Mai ales Trumpiștii au fost încurajați – și nu doar susținătorii americani ai fostului președinte SUA, ci și întregul său grup de suport global.

Citatul despre faptul că "fostul președinte al Statelor Unite, domnul Trump, este un om remarcabil și talentat", s-a răspândit pe toate rețelele sociale și mass-media și a devenit un balsam pentru suflet tuturor celor care susțin naționalismul sănătos și lipsa dorinței de a se implica în treburile altor state.

Nu este vorba doar despre Trump. Americanii obișnuiți înțeleg foarte bine că politica izolaționistă a ex-președintelui le-a fost convenabilă, contribuind la consolidarea atât a Statelor Unite, cât și a păcii mondiale. În același timp, războaiele informaționale, economice și culturale, pe care Partidul Democrat le începe în întreaga lume, au scopul de a distruge, cărămidă cu cărămidă, atât Statele Unite, cât și toate superputerile mondiale.

"Putin este un naționalist. Lui nu-i place guvernul mondial, la fel ca și dumneavoastră, și mie. În acesta și coincid – Putin și Trump", explică clar situația un cititor al site-ului american Breitbart.

"Antiamericanii "liberali" albi simt pur și simplu o ură morbidă față de Rusia", consideră comentatorul american pe site-ul Daily Mail. "Atrageți atenția la faptul că, în ultimii cinci-șase ani, ei acuză neîncetat Rusia de tot ceea ce nu le place. Ei pierd rușinos alegerile, înseamnă că Rusia este vinovată, iar acesta este doar cel mai rușinos și ridicol exemplu".

În timpul discuției despre interviul lui Putin, publicul și-a reamintit gafa notorie a lui Biden cu "ucigașul" și l-au ridiculizat în mod deschis. "Dumneavoastră pe Michelle întrebați-o, cum este să fii căsătorită cu un ucigaș", a remarcat sarcastic un cititor al publicației engleze Independent, făcând aluzie la numeroasele ordine de a ucide civilii cu ajutorul dronelor, pe care Barack Obama le dădea în fiecare marți în timpul mandatului său.

"Ce naiba? ", întreabă emotiv un comentator pe Realclearpolitics. "Nu prea îmi amintesc ca NBC să-i fi întrebat pe Clintoni despre multele, foarte multele omoruri misterioase, care le sunt atribuite".

Un hit absolut în presa mondială a devenit citatul despre americanii arestați după "asaltul" Congresului pe 6 ianuarie: "450 de persoane au fost arestate, ele pot fi private de libertate de la 15 până la 25 de ani și au venit cu cereri politice. Oare aceasta nu este o persecuție politică?" Pentru prima dată în mulți ani, americanii – și întreaga lume – s-au gândit la faptul că în orașul strălucitor de pe deal, citadela democrației, ca să spunem așa, sunt persecutați fără milă disidenții politici. Și chiar sunt uciși în plină zi, drept exemplu – soarta tragică a lui Ashli ​​Babbitt.

Ce spune reacția pasională, interesată, super-emoțională a comunității mondiale la interviul președintelui rus? Pur și simplu că Rusia s-a întors astăzi în rândul superputerilor globale. Opinia liderului acesteia cu privire la toate problemele este analizată, examinată în mod părtinito, este discută aprins. Toată lumea este interesată, tuturor le pasă.

Mulți ani ni s-au spus minciuni obositoare despre o economie slabă, despre o "țară-benzinărie". Nu, aceste minciuni nici măcar nu sunt demne de discuție. Întâlnirea dintre Putin și Biden a devenit deja evenimentul principal al politicii contemporane. Sute de milioane de oameni din întreaga lume – din China până în Ucraina – se gândesc și vorbesc despre asta încă înainte de începerea summitului. "La momentul de față, Putin și Xi sunt cei mai puternici lideri din lume", opinează un comentator din New York. "Biden ocupă un loc secundar".

Nu vom cita toate criticile cetățenilor americani la adresa președintelui lor, prezente pe rețelele de socializare și în secțiunile "Comentarii" ale publicațiilor de top din lume în ajunul summitului de la Geneva. Există și insulte personale, și declarații nu prea decente despre talentele diplomatice ale lui Biden. Pentru liderul oricărei superputeri civilizate, acesta ar fi probabil un motiv de a reflecta asupra corespunderii sale pentru postul ocupat.

Vom cita pur și simplu un comentator din Saint Louis, SUA: "Mi-aș dori să am un președinte precum Putin – în loc de Biden și Harris – în orice moment!"

1393
Tagurile:
Vladimir Putin

Загрузка...
Учения НАТО в Грузии

Noul „manifest” antirusesc al NATO amenință toate țările CSI

283
(reînnoit 12:05 16.06.2021)
Summitul din iunie al Alianței Nord-Atlantice diferă de celelalte prin felul în care au fost stabilite prioritățile și prin amenințările de securitate imaginare.

În sistemul de coordonate distorsionat din comunicatul final NATO, Rusia s-a dovedit a fi, în mod previzibil, principala „amenințare la adresa păcii”, Coreea de Nord și Iranul s-au situat pe locul doi - cu o marjă mare, pașnica Republică Belarus a fost „desemnată” drept a treia cea mai importantă amenințare la adresa securității, iar China a fost menționată doar pe locul patru.

Nimeni din lume nu a autorizat NATO să împartă state care au drepturi egale și care sunt independente pe categorii. Cu atât mai inadecvată este argumentarea „acuzației” a alianței, care reprezintă interesele a doar aproximativ zece la sută din populația lumii.

Comunicatul summit-ului de la Bruxelles din 14 iunie este în esență un „manifest” antirusesc - stufos, extravagant, periculos pentru țările CSI și umanitatea în ansamblu. Peste zece articole din „rechizitoriu” sunt dedicate „amenințării rusești” (9-15, 25, 46, 50, 54). Pentru comparație, RPDC și Iranul au obținut câte un punct fiecare (51 și 52), „amenințarea chineză” este desemnată prin două puncte (55 - 56). Documentul este un paradox.

În ultimul sfert de secol, Alianța a bombardat activ Iranul, Afganistanul, Libia, Iugoslavia, Siria și nu are dreptul la declarații de genul: „Acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității euroatlantice”. Cu toate acestea, comunicatul a menționat că blocul construiește un parteneriat cu Federația Rusă de mai bine de 25 de ani, îndeplinindu-și obligațiile internaționale, iar Rusia „continuă să încalce valorile, principiile, încrederea și obligațiile”.

„Partenerii” nu vor să revină la realitate. După lovitura de stat sponsorizată de SUA-UE la Kiev, revenirea Crimeii la Federația Rusă și summitul NATO din Țara Galilor din 2014, alianța a suspendat „practic orice cooperare civilă și militară cu Rusia”. În același timp, Moscova se presupune că ar trebui și ar trebui să se pocăiască și să se întoarcă la „situația de altădată”.

Adică să cedăm „teritoriile ocupate”: Crimeea Ucrainei, Abhazia și Osetia de Sud Georgia, Transnistria Moldova. În caz contrar, Bruxellesul promite să „răspundă la deteriorarea mediului de securitate ... inclusiv printr-o prezență în viitor în partea de est a Alianței”. Raționamentul reflectă o percepție distorsionată a lumii și aduce în minte concluzia recentă a președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la „moartea cerebrală” a NATO. Ascunzându-se în spatele cuvintelor despre pace și securitate, Statele Unite și aliații săi se pregătesc pentru o bătălie cu Rusia, ignorând soarta țărilor și popoarelor vecine.

Acuzații nefondate

Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată de creșterea puterii militare a Rusiei în diferite sfere. Potențial militar nou, „activități provocatoare, inclusiv în apropierea granițelor NATO”, exerciții de surpriză la scară largă desfășurate fără notificare prealabilă, continuarea concentrării puterii militare în Crimeea, desfășurarea de rachete moderne cu dublă utilizare în regiunea Kaliningrad, integrarea militară cu Belarus. Trebuie amintit aici că nu Rusia s-a apropiat de granițele alianței, ci NATO s-a extins la granițele rusești. Și de mult timp practică războaie hibride în formatul „revoluțiilor culorate” în spațiul CSI.

NATO nu este o organizație umanitară și reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea Federației Ruse. Reacția Moscovei și Minskului este destul de naturală, ei nu au uitat „corecțiile” geopolitice ale alianței din Europa (Iugoslavia), Orientul Mijlociu (Irak, Afganistan, Siria), Africa (Libia) și multe altele.

În absența unor „dovezi” reale, NATO atribuie Rusiei „încercările de a interveni în alegerile din țările aliate și procesele democratice”, „campaniile de dezinformare pe scară largă”, „acțiunile ilegale și distructive ale serviciilor speciale rusești” pe teritoriul alianță și solicită Rusiei să renunțe la definiția dată Republicii Cehe și Statelor Unite de „țări neprietenoase”.

Că chipurile Rusia își diversifică arsenalul nuclear prin desfășurarea unui număr de complexe de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune pentru a „constrânge NATO”. Pentru a constrânge la ce? Ce înseamnă fraze goale precum „o politică agresivă de intimidare strategică” dacă țările NATO, pur și simplu, nu au susținut o propunere concretă rusească privind un moratoriu asupra desfășurării INF în Europa?

"Rusia continuă să folosească o retorică agresivă și iresponsabilă în domeniul nuclear, acordând o tot mai mare atenție pe destabilizarea exercițiilor militare convenționale". Scuzați-mă, toate țările lumii efectuează manevre militare pe teritoriul lor și doar membrii NATO practică majoritatea exercițiilor pe teritoriul străin - iresponsabil și agresiv.

Oare Moscova amenință direct pe cineva cu utilizarea armelor nucleare sau își transferă în mod deschis trupele peste ocean pentru a efectua manevre militare în nordul Mexicului, în sudul Canadei? Similar cu ceea ce face Pentagonul în Europa. Sunt exercițiile rusești „prea de proporții”? Deci, la urma urmei, teritoriul Federației Ruse nu are analogi în lume (de două ori mai mare decât SUA), pentru a asigura capacitatea de apărare, sunt necesare instrumente proporționale.

Evident, acuzațiile nefondate aduse Rusiei, care este acuzată de toate „păcatele de moarte” sunt concepute pentru a masca sau a justifica pregătirea reală a Statelor Unite și NATO pentru operațiuni militare împotriva Federației Ruse și a aliaților săi. Sporirea prezenței infrastructurii militare și a trupelor străine ale alianței în România și statele baltice este un exemplu viu de transformare treptată a regiunilor și mărilor pașnice într-o zonă de conflict armat. Pentru demontarea și jefuirea ulterioară a spațiului post-sovietic situat la est. Nu vom aprofunda specificul acaparării (furtului) de către americani a petrolului iranian, irakian sau sirian, dar hidrocarburile siberiene și zăcămintele minerale din Asia Centrală prezintă un „trofeu” cu nimic mai puțin important.

Demontarea CSI-ului pașnic

Comunicatul NATO afirmă: „Conflictul din Ucraina și din împrejurimi în circumstanțele actuale este primul subiect de pe agenda noastră”. Este atașată o listă a „defecțiunilor” Moscovei.

Dar Rusia nu este parte a conflictului din războiul civil din Ucraina. Și nu a fost oare interferența brută (hibridă) a SUA și a UE în procesul electoral din Ucraina care a provocat conflictul armat din Donbass în 2014 și revenirea Crimeii la Rusia? Faptele pot fi negate sau pot fi inventate noi interpretări, dar este imposibil de schimbat. În urma rezultatelor referendumului, Crimeea - în mod pașnic și legitim - a devenit parte a Federației Ruse, iar ireversibilitatea acestui eveniment istoric este statuată în Constituția Rusiei. Cei care doresc să demonstreze în mod agresiv contrariul Rusiei o vor "lua la moacă", dar aceasta nu este o amenințare, ci o reacție la situația creată.

Alianța își reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova „în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional” și solicită Rusiei „să retragă trupele pe care le-a desfășurat în toate cele trei țări fără acordul lor”. Lumea s-a schimbat. URSS și RDG nu mai sunt pe hartă. Datorită participării active a NATO, Iugoslavia a dispărut. Ca un ecou al „revoluției trandafirilor” pro-occidentale din Georgia, au apărut Abhazia și Osetia de Sud care sunt independente de facto, iar Rusia le-a recunoscut de jure în urmă cu mai bine de 12 ani. Într-o zi Georgia și „partenerii” săi vor recunoaște