Su-57

Avionul de vânătoare rus Su-57 cucerește lumea: Ce urmeaza?

1104
(reînnoit 08:36 24.12.2020)
Observatorul militar Sputnik Alexander Hrolenko a analizat performanța avionului de vânătoare rus Su-57.

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 nu încetează să uimească prin caracteristicile sale tactico-tehnice unice, prin spectrul de tehnologii de generația a șasea, prin recunoașterea crescândă la nivel internațional, prin perspectivele de dezvoltare optimiste și prin potențialul ridicat de export.

Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi primul Su-57 serial deja în această lună. Primul avion de vânătoare de generația a 5-a, cu un motor de etapa a dua, va fi asamblat în 2022. Până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor avea în arsenalul lor 22 de avioane de vânătoare Su-57, iar până în 2028 – 76. Versiunea de punte va fi dezvoltată până la sfârșitul anului 2021.

Există deja opt țări care doresc să cumpere avionul Su-57. Primul vicepreședinte al Comisiei militar-industriale ruse, Andrei Elcianinov, a declarat: «Analizăm diferite opțiuni de livrare: un avion separat și un avion complet înarmat, cu un sistem de servicii post-vânzare».

Algeria a fost prima care a plasat o comandă pentru 14 avione de vânătoare Su-57E în Rusia. Cel mai mare potențial client pentru Su-57 este India, care intenționează să achiziționeze piese gata făcute și să dezvolte un proiect de producție autorizat pe teritoriul său (așa cum s-a întâmplat mai devreme cu avionele de vânătoare MiG-21, MiG-27 și Su-30). Mai mult, IAF-ul preferă avionele de vânătoare cu două locuri, iar Rusia este gata să meargă în întâmpinarea partenerului său important.

Pe lângă India și Algeria, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia manifestă un interes semnificativ față de avionul de luptă Su-57. Se preconizează că numărul clienților străini va crește constant, dat fiind faptul că avionele de vânătoare de generația a patra sunt epuizate fizic și dispar treptat, iar Su-57 nu are un concurent demn pe piața mondială de astăzi și din viitorul apropiat. Poate că va concura încă pentru supremația aeriană cu interceptorulul rus MiG-41, care va fi mai mare și mai scump (care se dezvoltă din 2018).

Perspective fantastice

Publicația americană Military Watch Magazine se așteaptă că popularitatea avionului Su-57 va crește semnificativ în întreaga lume după ce Rusia va apropia capacitățile structurale ale aeronavei de nivelul celei de-a șasea generații, cu integrarea rachetelor hipersonice și a noilor motoare «Saturn-30». Cu toate acestea, deja astăzi Su-57 posedă o combinație unică a funcțiilor unui interceptor și a unui avion de atac. Mai mult, raportul dintre sarcina de luptă și masa aeronavei este mult mai mare decât cel al avioanelor de vânătoare de a patra generație, iar inteligența artificială permite avionului Su-57 să funcționeze cu succes împreună cu dronele de atac grele S-70 «Оhotnik» (care au propria «inteligență», un arsenal de șase tone de bombe și rachete și o rază de luptă de până la 5000 de kilometri).

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 este interesant și unic prin faptul că este în mare parte «țesut» din tehnologiile celei de-a șasea generații. Este o unitate de luptă eficientă și, în același timp, un laborator științific, un teren de cercetare, un pas în viitor. Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în mod automat și chiar să funcționeze complet automat conform unui program pregătit anterior. Începutul integrării funcționării dronei de atac «Оhotnik» împreună cu avionul de vânătoare Su-57 duce la noi tactici și practici de utilizare în luptă a escadrilelor de avioane grele fără pilot de a șasea generație. Acest lucru nu ține de domeniul fantasticii.

Vicepremierul rus Iurii Borisov a declarat pe 21 decembrie că avionul de vânătoare de generația a șasea va fi fără pilot și că nu se creează doar o «unitate de luptă cu aripi», ci un adevărat complex aviatic eficient. O astfel de aeronavă va putea fi operată de la sol sau din o aeronavă aflată prin apropiere. La cererea Ministerului Apărării se efectuează lucrări de cercetare, iar eficacitatea diferitelor opțiuni este examinată și evaluată încă de la nivelul schițelor inginerești. De regulă, lucrul la astfel de proiecte, de la începutul activității de dezvoltare, durează aproximativ cinci – șapte ani. Crearea avionului de vânătoare de a șasea generație a început în primăvara anului 2016 și, chiar atunci Vladimir Mihailov, responsabil de programele de aviație militară în cadrul PJSC United Aircraft Corporation, a menționat că primul zbor va avea loc până în 2025.

Între timp, există avioanele Su-57 de-a cincea generație, care au un potențial de export remarcabil. Și totuși, primii care le vor primi vor fi Forțele Aerospațiale ale Rusiei. Iurii Borisov a subliniat: «Nu vom vinde nimic în străinătate până nu vom satisface toate nevoile trupelor noastre. Pot spune că există un contract semnat cu Ministerul Apărării pentru 76 de aeronave – așa că ciocanele bat».

Secretele superiorității

Caracteristicile oficiale sunt clasificate de către producător. Până astăzi, din surse deschise, se știe că complexul de luptă a avionului Su-57 include aproximativ 15 dintre cele mai noi arme de aviație «aer-aer», «aer-suprafață», inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 km și ALBM-ul hipersonic «Kinjal». Testarea altor tipuri de arme de ultimă generație este programată să fie finalizată în 2021.

Din punctul de vedere al gândirii militare occidentale, avionul de vânătoare rus Su-57 este un reprezentant demn al celei de-a cincea generații de avioane de luptă (tehnologiile sunt disponibile doar pentru două sau trei state din lume) și se apropie de-a șasea generație.

Vectorul de tracțiune tridimensional permite avionului Su-57 să efectueze manevre incredibile în aer, de neatins pentru toate celelalte avione de vânătoare de-a cincea generație. Radarele «laterale» asigură o autonomie ridicată în căutarea țintelor și invizibilitatea aeronavei pentru radarele inamice, toate acestea fără a pierde din eficacitatea desemnării țintelor pentru rachetele proprii aflate la bord. Sistemul integrat de război electronic (EW) permite crearea de inteferențe în toate unghiurile și proiecțiile – pentru a proteja aeronava de rachetele cu capuri căutătoare. Complexul EW «Ghimalai» este capabil, de la o distanță considerabilă, să «vadă» și să «neutralizeze», de exemplu, avioanele de vânătoare F-22 și F-35.

Avionul de vânătoare rus Su-57 a fost proiectat pentru a obține superioritatea în aer și este inaccesibil din punct de vedere tehnologic pentru F-22 și F-35 în ceea ce privește puterea armelor la bord, raza de zbor, viteza și manevrabilitatea. Comparațiile populare nu sunt întotdeauna corecte. Totuși, americanii au proiectat F-22 exclusiv pentru amplasarea rachetelor «aer-aer» (decizia este fundamental greșită), apoi au încercat să «insereze» în compartimentele existente rachetele «aer-suprafață», dar ele pur și simplu nu încăpeau acolo. Și atunci a fost necesar să se creeze ieftinul «putător de bombe invizibil» F-35 (doar 100 de milioane de dolari pe unitate). Atragem atenția la faptul că avionul de luptă multirol F-35 se bazează pe penetrarea «invizibilă-subsonică» a zonei de apărare antiaeriană a inamicului, lovind ținte la sol și coordonând acțiunile altor aeronave. Particularitățile de construcție ale aeronavelor Su-57, F-22 și F-35 le conferă acestora avantaje diferite la distanțe diferite, dar nu neagă superioritatea tehnologică și de luptă a avionului de vânătoare rus.

Multifuncționalul Su-57 este conceput pentru a nimici toate tipurile de ținte aeriene în luptele la distanțe mari și mici, pentru a distruge țintele la sol și la suprafața apei, cu depășirea apărării antiaeriene inamice, pentru a monitoriza spațiul aerian la o distanță mare de la bază și pentru a ruina sistemul de control al aviației inamice. Aeronava a fost adusă la un grad ridicat de rafinament tehnologic și a trecut cu succes testările în condițiile de luptă din Siria. Nu întâmplător Ministerul rus al Apărării a ordonat imediat un lot mare de 76 de avioane de vânătoare de generația a cincea (pentru a echipa trei regimente de aviație).

Avionul de vânătoare rus Su-57 este echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrată, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent al echipajului (piloții pot avea încredere deplină în «pilotul automat» și se pot concentra pe rezolvarea sarcinilor tactice). Echipamentul de la bord permite schimbul de date, în timp real, cu sistemele de control de la sol și între membrii echipajului, precum și realizarea de sarcini în mod autonom.

Prioritățile și armamentul avionului Su-57 fac posibilă detectarea și eliminarea amenințărilor (țintelor) la distanțe mult mai mari decât sunt capabile să o facă avioanele americane F-22 și F-35. Aici asistăm la o luptă complexă între tehnologii și concepte de război.

1104
Tagurile:
Avion, Su-57
Tematic
Numele de cod al NATO pentru avionul de luptă rusesc Su-57
În Rusia a început producția în serie a avionului de luptă Su-57
Turcia negociază cu Rusia achiziționara avioanelor Su-57
Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото

"Nord Stream 2" va determina soarta relațiilor germano-americane

137
(reînnoit 17:21 20.01.2021)
Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică.

Editorial realizat de Irina Alksnis

La inaugurarea sa, Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică, a problemelor cu care noua administrație va trebui să se ocupe.

Statele Unite au impus sancțiuni navei rusești de instalare a țevilor "Fortuna", care este implicată în construcția gazoductului "Nord Stream – 2". De asemenea, potrivit presei germane, ambasada americană de la Berlin a notificat guvernul Republicii Federale Germania de planurile de a introduce noi măsuri restrictive.

Autoritățile germane au reacționat destul de nerespectuos grație comentariul lor relaxat că ei "au luat act de acest lucru cu regret", adică nu a existat nici măcar o expresie formală de îngrijorare.

Ceea ce s-a întâmplat a fost o continuare organică a unui alt incident important, care a avut loc cu câteva zile mai devreme.

Fostul secretar de stat adjunct american și consilier pentru politica externă al lui Joe Biden în timpul alegerilor, Nicholas Burns, a venit cu ideea de a îngheța simultan sancțiunile SUA împotriva conductei de gaz și de a suspenda construcția acesteia, astfel încât noua administrație să poată "avea o conversație confidențială și judicioasă cu guvernul Germaniei și cu alte țări participante".

Este evident că Burns nu a acționat din proprie inițiativă, ci a exprimat propunerea Washingtonului.

Cu toate acestea, nemții l-au ignorat pur și simplu. Șeful Comitetului pentru Energie al Bundestagului, Klaus Ernst, a considerat discuția politicii energetice germane cu Statele Unite "complet nepotrivită". El a subliniat că "construcția "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, care are toate permisele necesare și, prin urmare, trebuie să fie finalizată rapid".

Politica americană externă din ultimele decenii, în care președinția lui Donald Trump a devenit un eșec și pe care democrații intenționează să o reînvie, este cel mai adesea descrisă ca fiind globalistă. Ea conține două elemente cheie la fel de importante – procesual-instituțională și ideologică.

Responsabil pentru partea ideologică este un complex voluminos din cele mai liberale și progresiste idei – de la progresul LGBT până la necesitatea umanității de a refuza consumul de carne din motive ecologice. Mai mult, radicalismul adepților, cerințele de aderare la o "singura doctrină corectă" și persecuția disidenților devin din ce în ce mai dure.

Partea instituțională este, de asemenea, bine cunoscută publicului și reprezintă un sistem de organizații, documente și proceduri supranaționale. Există o opinie populară (și nu este nerezonabilă) că, în acest mod, Statele Unite și-au consolidat timp de mai mulți ani propria dominanță pentru a impune lumii reguli de joc favorabile lor și pentru a-și stabili, în mod permanent, conducerea globală.

Faptul că ceva a mers prost a devenit clar deja de ceva timp. Un număr din ce în ce mai mare de țări au învățat să joace și să câștige într-un sistem, despre care se știe că este nedrept față de ele. Rusia și aplicarea cu succes, în avantajul său, a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt mai degrabă un exemplu clar decât o excepție. Acest lucru a fost repetat de Donald Trump în mod constant pe parcursul celor patru ani, retrăgând, fără ezitare, Statele din numeroase tratate și organizații internaționale: de fapt, ele nu sunt atât de profitabile pentru America pe cât se credea.

Nu este greu de ghicit că cei câțiva parteneri privilegiați ai Statelor Unite, unul dintre care este și Germania, au bonusuri speciale – și, așa cum a devenit deja evident, știu să le folosească foarte bine de ele.

Anume din acest motiv, Berlinului i-a fost atât de incomod Trump, care spunea adevărul, fără a analiza și distrugea schema consolidată a Germaniei de restabilire treptată și liniștită a suveranității sale și de a utiliza America în propriile sale interese.

Și anume din acest motiv, autoritățile Republicii Federale Germania l-au acceptat euforic pe Biden ca noul președinte al Statelor Unite: acest lucru promite întoarcerea unui format de relații mult mai confortabil pentru germani – cu o coincidență deplină a retoricii propagandistice și un proces politic de lobby pe îndelete în culise, sub masca căruia este posibilă promovarea cu succes a unei agende favorabile pentru Germania.

Asta se întâmplă cu "Nord Stream – 2". În ultimele luni, au fost luate măsuri pentru a maximiza siguranța construcției gazoductului față de presiunea sancțiunilor de peste ocean. Proprietarii aceleiași nave "Fortuna" au fost schimbați. Parlamentul landului Mecklenburg – Pomerania Occidentală a creat un fond pentru a sprijini activitățile operaționale ale proiectului.

Cel mai interesant lucru este că, cu ajutorul acestei structuri, autoritățile germane încearcă să omoare doi iepuri odată: pe lângă faptul că susțin construcția în sine, autoritățile oferă informații și sprijin ideologic, întrucât noua organizație se numește "Fondul pentru protecția climei și a mediului înconjurător al landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală", iar obiectivul oficial este sprijinirea "realizării obiectivelor climatice ale Germaniei". Astfel, agenda de mediu este interceptată, deoarece anume "verzii" sunt cei mai utilizați pentru a torpila "Nord Stream – 2" în interiorul țării.

Echipa lui Joe Biden se afla într-o situație foarte dificilă. Ea nu poate – așa cum ar fi făcut Trump – să organizeze imediat un scandal, la nivel mondial, partenerului strategic, cu adoptarea unor măsuri extrem de dure împotriva lui. Acest lucru pur și simplu contrazice directivele restabilirii unității occidentale, cu care democrații revin la putere. Mai mult, în general, Berlinul arată Washingtonului un entuziasm loial și cea mai profundă alianță ideologică, fapt ce a fost demonstrat încă o dată prin intermediul reacției lor sincrono-indignate la detenția lui Alexei Navalnîi în Rusia.

Metodele obișnuite de lucru – petrecerile din culise și creșterea treptată a presiunii – amenință să se tergiverseze luni de zile: germanii sunt mari maeștri ai aranjării presiunilor și problemelor birocratice internaționale. Până în acel moment, "Nord Stream – 2" va fi pur și simplu finalizat, iar pentru americanii va fi prea târziu.

Drept urmare, din primele zile ale președinției lui Joe Biden, noua administrație va fi forțată să aleagă în munca sa între trumpismul categoric inacceptabil și globalismul liberal ideologic corect, dar ineficient.

Cu toate acestea, Germania se confruntă cu propriile sale dificultăți. Ieri, "Gazprom" a avertizat asupra riscurilor conductei de gaz  "Nord Stream – 2" datorate presiunilor politice, care, în cele din urmă, ar putea duce la suspendarea sau chiar la anularea proiectului. Acesta este un avertisment, în primul rând, Berlinului, care, în căutarea independenței și consolidării geopolitice, a considerat o idee bună să joace o carte anti-rusă sfidătoare sub forma cazului de otrăvire al lui Navalnîi – și a uitat din nou cât de dureros Rusia poate să răspundă la așa ceva.

137
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final
Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor

Загрузка...
Джо Байден

Biden va relua strategia manipulării și destabilizării lumii

278
(reînnoit 16:09 20.01.2021)
Revenirea exponenților intervenționismului și imixtiunii în treburile altor state înseamnă reluarea strategiei care, sub semnul ”democrației” a însângerat lumea, aducând-o în haos. Un haos care nu s-a limitat doar la est, ci a afectat puternic și Europa Occidentală.

BUCUREȘTI, 20 dec – Sputnik. Cu toate problemele sale și ciudatele manifestări mai puțin obișnuite la acest nivel, Donald Trump a însemnat o etapă de reașezare a lucrurilor în matca lor. Sau cel puțin o încercare.

De fapt, era greu chiar și pentru ”cel mai puternic om al lumii” să pună din nou trenul american pe liniile fiești, după ce, timp de 15 ani fusese deraiat în cea mai mare acțiune de destabilizare a lumii de la războiul mondial încoace. 

Administrațiile criminale Bush jr. și Obama au aruncat în aer Orientul și Europa de est, iar fără intervenția fermă a Rusiei, acolo unde s-a putut, haosul ar fi fost total. Ce s-ar fi întâmplat dacă puciul contra lui Erdogan, pus la cale în ultima perioadă Obama – Biden nu ar fi eșuat?

Donald Trump a dat semnale importante de relansare a dialogului mondial – chiar dacă i se pot reproșa câteva capitole – relația cu China dincolo de paradigma concurenței comerciale, relația cu Uniunea Europeană, pe poziții de forță. Dar, poate fi înțeasă atitudinea președintelui american chiar formația sa: este om de afaceri și naționalist american.

Important este că Trump NU a declanșat un război, precum predecesorii săi, și nici nu a creat premisele unuia, în ciuda declarațiilor dure în cazul Iran. Și, atenție – Donald Trump NU a patronat și NU a instigat nicio ”revoltă” sau „mișcare civică”.

Revin acum la putere democrații, revine Joe Biden, vicepreședintele celui care a patronat haosul în Orient și în Europa de est, în Ucraina. Și deja se ivesc zorii reluării strategiei destabilizării.

Scandalul regizat cu Navalnîi, reluarea unor declarații dure al Kievului și, mai nou, anunțul așa zisei șefe a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia că se întoarce în țară, pe model Navalnîi.

Deși sunt deschise două dosare penale pe numele său, Svetlana Tihanovskaia. Probabil situația din Belarus se va agrava, vor urma manifestații, arestări și tot ce presupune o destabilizare – inclusiv sancțiuni internaționale sporite.

Venirea lui Joe Biden la putere înseamnă și reluarea relațiilor sale dubioase cu Ucraina – care în loc să-l ducă în boxa acuzaților, l-au ajutat să ajungă președinte!

După cum se știe, clanul Biden este unul dintre marii profitori de pe urma Maidanului. La fel, după cum s-a recunoscut, controversatul miliardar George Soros a susținut atât Maidanul, cât și Partidul Democrat american, fiind și un principal contribuitor la campania lui Joe Biden.

Revenirea acestor exponenți ai intervenționismului și imixtiunii în treburile altor state înseamnă reluarea strategiei care, sub semnul ”democrației” a însângerat lumea, aducând-o în haos.

Un haos care nu s-a limitat doar la est, ci a afectat puternic și Europa Occidentală, prin valul de migrație.

În plus, e clară și o nouă componentă a politicii reprezentate de Biden, pentru care Estul tradiționalist trebuie destabilizat: ideologia de gen. Darea peste cap a moralității tradiționale la nivel global pare a fi un obiectiv prioritar al noii administrații de la Washington – și asta se vede prin numirile în funcții cheie – în frunte chiar cu vicepreședinta SUA, o susținătoare vehementă a orientării. Sau chiar mai mult…

Ccredința, mai ales cea ortodoxă, tradiționalistă, va fi țintă, moralitatea tradițională, apoi naționalismul, ideile suverane și tot ceea ce se opune melanjului planetar pe care ”progresismul” vrea să îl impună – având acum și puterea de la Washington.

Deci, să e așteptăm la o perioadă de destabilizare mondială, de manipulare mediatică și mai ales prin ”socializare” – și, desigur, la o concentrare pe principalele puncte de rezistență ale ”lumii vechi” – Rusia și unele europene.

278
Tagurile:
Joe Biden
Tematic
Biden, îndemnat să renunţe la controlul exclusiv asupra CODURILOR NUCLEARE
Joe Biden vrea ca în primele 10 zile de mandat să schimbe total politicile lui Trump
Scandalul Navalnîi anunță cum va fi mandatul Joe Biden

Загрузка...

Distracție pe timp de ger năprasnic în Rusia

0
Distracții neobișnuite sunt inventate de locuitorii Rusiei în timpul iernii, când în țară vin temperaturi cu adevărat extreme.

Printre cele mai populare distracții pe timp de ger năprasnic se numără „aruncarea” apei clocotite dintr-o cană cu un ventilator sau atașarea unui snowboard la o mașină.

Se găsesc și oameni cărora le place să călărească pe un cal aproape goi sau să facă o sculptură din tăiței instantanee.

Apropo, iarna aceasta s-a dovedit a fi extrem de severă pentru unele regiuni din Rusia. În Norilsk, de exemplu, la sfârșitul lunii decembrie mercurul din termometre a scăzut la -48 de grade, astfel încât elevilor li sa permis să nu meargă la lecții. 

0
Tagurile:
Rusia, Ger
Tematic
Ilie Neacșu: ”Panaramelor, Rusia e prima Putere militară a lumii!”
Kremlinul: SUA nu sunt dispuse să dezvolte relațiile cu Rusia
"Am găsit o modalitate de a învinge Rusia". De ce s-a apucat Pentagonul

Загрузка...