Democrația distruge Europa

Democrația distruge Europa: Va ucide Europa mai întâi democrația?

436
(reînnoit 19:30 20.11.2020)
Ieri s-a desfășurat încă un summit online al UE. Inițial, trebuia să se discute numai despre COVID-19. Situația epidemică din aproape toate țările europene se agravează brusc, ceea ce impune autoritățile să ia măsuri din ce în ce mai stricte.

Editorial realizat de Irina Aksnis

Acest lucru întâmpină însă rezistență din partea publicului. Cetățenii se opun categoric nu numai unui blocaj total, ci sunt nemulțumiți chiar și de măsurile restrictive mai blânde.

O demonstrație împotriva restricțiilor, dispersată cu tunuri de apă în urmă cu câteva zile la Berlin, este o demonstrare a zugzwang-ului în care guvernele europene sunt prinse între nevoia de a preveni prăbușirea sistemului de sănătate, de a atenua consecințele economice și de a face față nemulțumirilor populare.

Cu toate acestea, realitatea și-a făcut propriile ajustări în planurile summitului, iar o altă problemă extrem de acută, apărută zilele trecute, a fost inclusă pe ordinea de zi: doi „enfants terribles” ai UE - Polonia și Ungaria - care din nou dau bătăi de cap Bruxellesului prin blocarea bugetului Uniunii pentru 2021-2027 (1.074 trilioane de euro) și a programului european de redresare economică (750 miliarde de euro).

Europa spera să folosească aceste planuri bugetare pentru a pedepsi Varșovia și Budapesta pentru că s-au abătut de la înaltele standarde democratice. Cu toate acestea, în cele din urmă, ea însăși a ajuns în groapa săpată.

Pedeapsa trebuia să fie una demonstrativă și dureroasă - financiară. Polonia și Ungaria, în calitate de beneficiari ai subvențiilor UE, se află într-o poziție destul de privilegiată, care, printre altele, se datorează factorilor geopolitici.

Problema este că nu e atât de ușor ca acestea să fie lipsite de bani.

Până de curând astfel de mecanisme nu existau deloc în Europa unită. În plus, principiul consensului este baza pentru luarea celor mai importante decizii în UE, adică o poziție comună a tuturor membrilor Uniunii. Situația în care ambele țări ar vota pentru a se priva de fonduri substanțiale din bugetul european pare una fantastică.

Drept urmare, Bruxelles-ul a implementat o combinație complexă în ultimele luni. La summitul UE din iulie a fost adoptată o decizie care a legat plățile viitoare de respectarea standardelor statului de drept și valorilor europene de bază. Iar la sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană a publicat respectivul raport, personajele principale sau, mai bine zis, răufăcătorii căruia fost tot Varșovia și Budapesta.

Și atunci când a rămas ultimul pas până la implementarea planurilor, cele două capitale scandalagii au blocat procesul, arătând clar că sunt conștienți de ceea ce se întâmplă și nu vor permite o distribuire „motivată politic” a fondurilor europene.

Așadar, acum Bruxellesul este forțat să caute ac de cojoc pentru polonezi și unguri, care au întors împotriva UE chiar propriile norme.

Tocmai aceasta este cea mai valoroasă lecție din ceea ce se întâmplă.

Occidentul, pe ambele maluri ale Atlanticului, a fost pe parcursul a zeci de ani model și autoritate morală pentru restul globului. Instituțiile și procedurile democratice, drepturile și libertățile cetățenilor au funcționat cu adevărat acolo, dovedindu-și superioritatea față de „lumea neliberă”. Iar mecanismul politic și administrativ al Uniunii Europene a devenit de-a dreptul apoteoza democrației occidentale.

Orice îndoieli ale scepticilor că un astfel de sistem este incapabil să fie eficient și chiar pur și simplu viabil pe termen lung au fost urmate de luarea în derâdere a entuziaștilor: iată că funcționează de mulți ani. Și nu numai că funcționează, dar prosperă, servește drept magnet pentru zeci de țări și milioane de oameni. Pentru că aceasta este adevărata democrație, așa cum ar trebui să fie!

Latura mult mai puțin atractivă a sistemului Uniunii Europene s-a conturat mai ales în ultimii ani. Lipsa unor împuterniciri depline în cadrul instituțiilor politice precum Parlamentul European și concentrarea puterii reale în mâinile birocraților anonimi de la Bruxelles au devenit evidente. A apărut suspiciunea, care a devenit o convingere fermă, că pentru buna funcționare a principiului consensului cei mai influenți membri ai uniunii recurg la metode de constrângere, presiune și șantaj voalat împotriva „partenerilor mai mici”. Este suficient să ne amintim cum a fost în cazul sancțiunilor anti-rusești: mai multe țări europene au împiedicat în mod deschis introducerea lor, deoarece acelea le garantau o lovitură dureroasă economiilor lor, dar atunci când a venit timpul luării deciziilor au votat resemnat „ca toți ceilalți”.

Și iată că două țări - și încă din categoria celor mici, sărace și condamnate de statele din rândurile celor mai democratice și europene - acum sfărâmă cu ușurință acest sistem pur și simplu pentru că s-au dovedit a fi suficient de încăpățânate ca să insiste asupra propriilor interese și să nu se teamă să meargă împotriva curentului.

Apropo, există o altă latură a democrației europene care a devenit evidentă - importanța sporită a supunerii față de centru. Dar acum eșuează și aceasta tot mai des.

Experții consideră că este foarte probabil ca Polonia și Ungaria să părăsească UE, după ce au primit deja beneficiile maxime din aflarea lor în cadrul Uniunii și, cu atât mai departe, cu atât mai puțin sunt interesate să mențină statu-quoul. Pentru Bruxelles și capitalele Europei de Vest retragerea din Uniunea Europeană a „rebelilor” care nu pot fi instruiți poate fi, de asemenea, cea mai convenabilă cale de ieșire din situație.

Doar că îi va fi aplicată cea mai grea lovitură democrației occidentale - atât în ​​realitate, cât și în ideile mincinoase ale acesteia în rândul unui număr imens de oameni din întreaga lume. Prea des ștampila „nu funcționează” a început să apară pe ea.

Sursa: RIA Novosti

436
Tagurile:
Europa, Democrație
Tematic
Moscova: Planurile SUA de amplasare a rachetelor în Europa sunt cinice
Viața nocturnă în Europa în perioada pandemiei
Ambasada rusă a reacționat la intenția SUA de a amplasa rachete în Europa
Кандидат в президенты США от Демократической партии и бывший вице-президент Джо Байден

Bătălia decisivă pentru "Nord Stream-2". Cu ce amenință proiectul Biden

328
(reînnoit 20:03 26.11.2020)
Biden nu s-a mutat încă la Casa albă, dar conducerea americană sună deja la companiile europene implicate în construcția “Nord Stream – 2”, cerând abandonarea proiectului.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik, Natalia Dembinskaya. Germanii sunt extrem de nemulțumiți: ei consideră că noile sancțiuni sunt cele mai dure dintre toate. Acestea vor fi puse în aplicare de un democrat care și-a exprimat în repetate rânduri atitudinea extrem de negativă față de conducta de gaz. Va reuși oare Biden să oprească complet conducta – aflați din n materialul RIA Novosti.

Semnale îngrijorătoare

În ianuarie, documentele semnate de Trump vor intra în vigoare, iar companiile care au investit cel puțin un milion de dolari în conducta rusă vor fi supuse restricțiilor.  Acest lucru îi va afecta și pe cei implicați în logistică.

”Gazprom” a asigurat că Nord Stream 2 a primit finanțare de la parteneri încă înainte de anunțarea sancțiunilor. După cum a explicat directorul adjunct al companiei, Alexander Medvedev, Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall au reușit să transfere banii, iar fondurile au fost deja direcționate către destinație. Și BUniper-ul german a subliniat că Germania a confirmat sprijinul său pentru proiect, pornind de la importanța sa pentru securitatea aprovizionării cu gas.

Dar Washingtonul încearcă să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru. Cea mai mare agenție de știri germană DPA, citând o sursă de la Casa albă, aduce la cunoștință faptul că americanii le sună participanților la proiect cu ”avertizări”.

”SUA nu ar dori să impună sancțiuni companiilor europene. Îi sunăm ca să îi avertizăm și ca să le dăm timp să se retragă din proiect. Această conductă nu va exista”, – a declarat o sursă agenției.

Este o tactică testată. După primul pachet de sancțiuni, cel mai mare producător de țevi din lume – compania elvețiană Allseas – a părăsit proiectul. Dar Washingtonul nu a ținut cont de faptul că Rusia are propria rezervă de țevi. Ca urmare, construcția este aproape finalizată.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 în Germania
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În Germania, amenințările americane au dat naștere la confuzii. ”O astfel de atitudine este complet inacceptabilă între aliați. <...> Sancțiunile extrateritoriale ale SUA reprezintă o ingerință inadmisibilă  în dreptul internațional”, – a sublinat Oliver Hermes, șeful Comitetului de est al economiei germane.

Germanii sunt în panică

Apelurile telefonice cu amenințări nu au făcut decât să confirme temerile germanilor: după schimbarea puterii de la Washington, agitația puțin probabil se va calma. În  lunile următoare, Biden ”intenționează să strângă șuruburile și mai mult”, astfel încât proiectul, cu investiții germane de trei miliarde de euro, să eșueze definitiv, declară compania germană Bild.

Intenția SUA de a sancționa companiile de asigurări și de certificare care lucrează cu întreprinderile și judecătoriile rusești este deosebit de impresionantă. Până în prezent, nu există pe agendă restricții împotriva autorităților germane, dar totuși Biden ar fi în stare să nimicească aproape finisatul ”Nord Stream – 2”, susține ziarul.

Noile sancțiuni au fost deja aprobate de Congres și vor fi incluse în amendamentele bugetului militar pentru 2021. Restricțiile anterioare, desigur, nu vor fi anulate.

"Ca urmare, asigurătorii nu vor risca să compenseze daunele suportate în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalueze fiabilitatea țevilor sudate înainte ca gazul să fie furnizat în Germania. Dacă Trump nu va reuși, Biden va reuși" – explică pentru RIA Novosti economistul Leonid Kazanov, un expert industrial independent.

Precizarea unor lucrurilor

Deși presiunea asupra europenilor este în creștere, iar Casa albă a apelat la un șantaj direct, nu toată lumea este în panică.

”Industria americană depinde puternic de piața Lumii Vechi, iar încercările Washingtonului de a împiedica finalizarea conductei ar putea declanșa un val de contra-sancțiuni, atât din partea întregii Uniuni Europene, cât și a membrilor săi individuali. În plus, în acest caz, americanii își pierd automat aliații politici din cadrul NATO”, – declară Kazanov.

Mai există și un alt moment: Biden va trebui să se ocupe în primul rând de problemele interne ale statului, ceea ce va dura suficient timp. Economia americană este instabilă. În al doilea trimestru, PIB-ul a căzut cu 33 la sută, eveniment fără precedent. Economiștii au recunoscut pandemia ca fiind cea mai gravă amenințare pentru țară, de la ”Marea Depresiune”. Toate recesiunile anterioare și războaiele din Irak au adus mai puține daune.

Un alt pachet de stimulente în valoare de până la 2,5 trilioane de dolari este în curs de examinare. Acesta reprezintă și ajutoare suplimentare pentru șomeri, și asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pornirea tiparniței de bani promite o diminuare de aproape 10% a dolarului față de euro. Într-o astfel de situație, administrația lui Biden nu va avea timp pentru ”Nord Stream-2”.

Devreme pentru anulare

Nici factorii obiectivi din punct de vedere economic nu au fost anulați: cerea de piață a conductei rusești de gaz este încă ridicată, iar creșterea prețurilor din această toamnă pe piața spot europeană confirmă în mod convingător acest lucru.

"Din august, producția de gaze din Rusia este în creștere, în octombrie s-au extras aproape 63 miliarde de metri cubi de combustibil – cu 13% mai mult decât în ​​septembrie și chiar mai mult decât în ​​octombrie 2019. Acest lucru indică o creștere a cererii, în principal în străinătate", – reamintește Natalia Milciakova, șef adjunct al centrului de informații și analiză ”Alpari”.

Pentru ”Gazprom”, politica energetică a lui Biden, așa-numitul ”curs verde”, reprezintă un aspect negativ al președinției lui. Democrații intenționează să cheltuiască două trilioane de dolari pentru a trece la o energie ecologic curată până în 2035. Iar până în 2050 – la zero emisii. Cu toate acestea, și energia verde este la îndemâna Rusiei: nu numai gazele naturale, ci și hidrogenul poate fi pompat în ”North Stream-2”. În Europa, cerea potențială de combustibil pe bază de hidrogen este foarte ridicată.

”În plus, noua administrație nu are nevoie deloc de un conflict cu europenii. După inaugurarea sa, Biden, va trebui să restabilească relațiile deteriorate cu Uniunea Europeană și, în special, cu Germania, fiindcă fără acest lucru este imposibilă consolidarea capacității de luptă a NATO”, – adaugă Milciakova.

De altfel, SUA de asemenea se îndoiește că noul șef al Casei Albe va realiza tot ceea ce a promis în legătura cu conducta rusă. După cum asigură fostul senator al statului Virginia, Richard Black, Biden va prefera să ajungă la un acord cu Moscova cu privire la finalizarea construcției ”fără zarvă”. Și, în schimb, va încerca să negocieze unele beneficii pentru Washington.

328
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei
Biden pune omenirea pe gânduri: ”SUA, gata să conducă lumea”
Polonia nu-l recunoaște învingător pe Biden

Загрузка...
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

265
(reînnoit 16:50 25.11.2020)
UE, reprezentată de șeful Consiliului Europei, Charles Michel, i-a propus lui Joe Biden să restabilească o „alianță transatlantică puternică”.

Dacă Biden va intra în Casa Albă (și judecând după evoluția evenimentelor, acest lucru devine din ce în ce mai evident), această dorință are toate motivele să se împlinească. Este simbolică candidatura probabilului secretar de stat al SUA în persoana lui Anthony Blinken, care este un produs rafinat al „mlaștinii de la Washington” și „apărător al alianțelor globale”, scrie Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Faptul că Europa Occidentală ar fi fericită să-l vadă pe Joe Biden în rolul de președinte al SUA a devenit clar imediat - atunci când liderii săi s-au grăbit să-l felicite pentru victoria în alegeri, iar Germania a recunoscut că nu avea chef să „colaboreze cu Trump încă patru ani”.

Este mult mai puțin clar de ce, pentru Europa, globaliștii sunt de preferat în fruntea SUA - aceiași globaliști care sunt obsedați de ideea menținerii status quo-ului sub forma unei lumi unipolare, cu rolul necondiționat de lider al Washingtonului. La urma urmei, procesele de suveranizare și eliberare de dependența semi-vasală de stăpânul transatlantic, câștigând constant forță în Lumea Veche, par să contrazică aceste aspirații.

S-ar putea presupune că și în Europa au învins forțele pro-americane, gata să-și sacrifice statele naționale în favoarea SUA. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. De exemplu, Guvernul german și-a reafirmat încă o dată poziția cu privire la inadmisibilitatea sancțiunilor extrateritoriale care sunt elaborate în Statele Unite împotriva ”Nord Stream-2”.

Astfel, Europa continuă să-și promoveze linia de protejare a intereselor sale și de consolidare a propriului rol geopolitic, dar, în același timp, susține cu înflăcărare revenirea la putere la Washington a forțelor pentru care asta - în teorie - ar trebui să fie categoric inacceptabil.

Soluția la această ciudată contradicție ar trebui căutată în evenimentele de acum patru ani.

Venind la Casa Albă, Donald Trump a renunțat la multe acorduri internaționale pregătite și chiar semnate cu participarea Statelor Unite. Aceeași soartă a avut-o și faimosul parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții, care atunci avea deja o reputație dea-dreptul sinistră. Alarmiștii au avertizat că, cu ajutorul lui, America pur și simplu va scoate toate resurse din Europa în favoarea sa.

Cu toate acestea, Trump, care în anii președinției sale a profitat cu orice ocazie pentru a trage foloase economice pentru țara sa, nu a ezitat să abandoneze „găina” care, se pare, ar fi trebuit să facă ouă de aur pentru America timp de mulți ani. Mai mult ca atât, el a afirmat în repetate rânduri că toate aceste acorduri sunt de fapt profund dezavantajoase pentru Statele Unite. Există suspiciunea că îl putem crede pe înflăcăratul patriot american cu o vastă experiență în afaceri.

Principala greșeală ar fi să presupunem că globaliștii (inclusiv cei americani) ar avea interese orientate la nivel național. Pentru ei, Statele Unite pot fi extrem de importante ca centru de bază de emisii și cea mai puternică armată de pe glob. Dar o țară imensă, cu aproape 330 de milioane de locuitor,i este mai degrabă o povară, de care ar fi mai ușor să scapi, decât să investi în ea și de a-i rezolva problemele.

În schimb adevăratele interese și sentimente ale globaliștilor ca cetățeni ai lumii pot fi asociate cu locuri complet diferite. În cazul aceluiași Anthony Blinken, o parte semnificativă a copilăriei a petrecut-o la Paris, iar formarea personalității sale a fost puternic influențată de tatăl său vitreg european. Așadar, îndoielile cu privire la măsura în care va fi ghidat exclusiv de interesele naționale ale SUA în calitate de secretar de stat sunt destul de firești.

Într-un astfel de peisaj, poziția Europei capătă sens. În ultimele decenii, a învățat să-și atingă scopurile prin interacțiunea cu statul profund american detașat de rădăcinile sale - îndeplinind în același timp toată curtoazia formală față de „liderul lumii libere” și singura superputere. Să luăm doar acordul nuclear iranian, care este adesea numit unul dintre triumfurile președinției Obama, dar în care UE era mult mai interesată decât Statele Unite.

Mai mult, UE are încă nevoie de SUA în multe privințe. În special, încercările europene de a-și crea propria armată - nu imitația care există astăzi, ci o adevărată forță militară - arată neserios. Nu există nicio alternativă la americani în acest sens și nu se prevede în viitorul previzibil. Însă Trump a fost hotărât să facă Lumea Veche să plătească pentru „umbrela” militară la cea mai mare rată, iar Bruxelles sau Berlin au șansa de a se înțelege cu „mlaștina de la Washington” într-un mod amiabil.

Da, și de o contrabalanță pentru Rusia - geopolitică, economică și aceeași armată - UE mai are încă nevoie. Altfel pentru Moscova apar condiții prea favorabile pe direcția occidentală, ceea ce nu poate plăcea capitalelor vest-europene.

Drept urmare, apare o situație paradoxală: în timp ce în ochii majorității, Europa pare un consumabil pentru Statele Unite, de fapt este timpul să ne fie milă de americani, care au șanse crescânde de a ajunge victimă a vicleniei europene și a trădării din partea propriilor elite.

Opinia autorilor ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

265
Tagurile:
Joe Biden, SUA

Загрузка...

„Plânsul” naturii? Un ozor neobișnuit a apărut pe un rezervor din Nijni Novgorod

0
Un mic lac se află sub telefericul care leagă Nijni Novgorod de orașul-satelit Bor, pe malul opus al Volgăi.

Recent, acest bazin a atras atenția cetățenilor - apa din lac a înghețat, iar pe gheață s-a format o imagine asemănătoare cu un chip care țipă: puteți vedea contururile capului, ochilor și gurii deschise. Figura de gheață le-a amintit unor localnici de tabloul „Țipătul” al artistului expresionist norvegian Edvard Munch, în timp ce alții au găsit că contururile aminteau mai degrabă un cap de extraterestru

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...