Adrian Năstase

2024 Adrian Năstase președinte și guvern suveranist

3595
(reînnoit 07:31 16.11.2020)
Un conducător în jurul căreia să se construiască proiectul unei noi Românii – demnă de calitățile sale și de propria istorie! Un partid suveranist, axat pe impunerea valorile românești la nivelul UE – și pe susținerea economiei românești în UE și în relația cu Estul!

Din păcate, trebuie să-i cer scuze fostului premier - în urma acestui articol va fi atacat de diverse tentacule ale caracatiței de manipulare și influențare Deep State -NATO – Soros.

Nu mă refer la SUA sau la țările occidentale deoarece, se vede clar, acestea nu mai contează prin ideea de state - ci doar ca furnizori de resurse pentru rețelele puterii. Nici NATO nu rămâne decât prin acronim, nu prin ideea politic-militară a statelor fondatoare.

Acum ies la iveală rețele ale puterii, un sistem vascular al unei ”Noi Ordini Mondiale” - dorita revoluție globală a Noii Ere. New Age. Un sincretism care macină și amestecă tot, în ideea că din compostul rezultat din distrugerea și alterarea a tot ceea ce e tradițional, istoric, va crește planta nouă, modificată genetic după noua ”iluminare”.

”Lumina vine de la Răsărit” a fost înlocuită cu ”Lumina vine de Apus” – idei la fel de eronată. Lumina nu poate veni decât de Sus – și din noi.

Dar, în fine, să nu intrăm în zona filozofiei și spiritualității, ci să rămânem printre meandrele concretului. Care, văzute din transmisiile de peste ocean sau din UE arată rău de tot! Haos, minciună, neînțelegere, amenințări reale și false, decădere morală și intelectuală.

Asta așa, pe scurt! Dar, atenție, în ciuda unui sfârșit teoretic al sistemului capitalist-imperialist, aceste țări puternice și bogate, obișnuite să trăiască de sute de ani din exploatarea altora, vor mai ieși de câteva ori din crize – și tot pe spezele altora! Imperiile și metropolele își vor rezolva mai departe problemele exploatând țările cucerite, dominate - coloniile.  

Vai și amar va fi însă de locuitorii acestor colonii sau teritorii ocupate! A fost și va rămâne o regulă valabilă în întreaga istorie – pentru că este însăși legea de funcționare a „puterilor”.

Ori, în cazul de față, loviturile ”noii ordinii mondiale” au făcut și vor mai face multe victime; întrebarea este - ce face România?

Va alege națiunea română să plătească pagubele puterilor occidentale? Va alege România menținerea statutului/rolului de colonie, vrăjită de ”parteneriate” și „aderări”?

Care este rezultatul concret? Foarte clar: dependență de TOATE felurile, depopulare, deznaționalizare, decădere a nivelului intelectual, denunțarea unor capitole din istorie care ne legitimau ca stat important etc.

A fost acesta scopul Occidentului? Da, clar! Dar ne-a lăsat Occidentul și altă cale? Da, pentru că nu putea închide tot – ci doar a creat iluzia că nu puteam face altfel, că nu eram primiție altfel în ”nobila casă”. Pe de altă parte, nici noi nu am avut ”sânge” să urmăm o altă cale.

Era o cale a curajului și interesului național pe termen mediu și lung, a demnității naționale și responsabilității – nu a supunerii umile imediate - și a trădării! Ungaria sau Polonia, Cehia și Slovacia, chiar și Bulgaria  - sunt exemple de cum se face, pe când România, țară mai bogată decât celelalte – a demonstrat cu NU trebuie făcut!

Suntem singura țară care ne-am distrus valorile umane, economia, natura, ne-am cedat resursele și suveranitatea deciziei! În nicio țară din Europa, mai ales din UE, nu comandă un ambasador sau un țuțer de la Departamentul de stat! Nicăieri niște ONG-uri nu blochează programe de guvernare ale unor partide majoritare!

În nicio țară nu vezi că personajele din fruntea țării provin NU provin din rândul etniei majoritare și nu auzi că se dărâmă guvernul de dragul unei grupări internaționale!

Nicio țară din est nu își transformă teritoriul în ”spațiu de exerciții” militare străine, în teren de amplasare a bazelor militare străine – în condițiile în care decizia nu mai e a românilor – care NU au fost consultați în legătură cu vreuna din aceste probleme! Altfel spus, românii nu au fost întrebați dacă sunt de acord în transformarea țării în „țintă„ în caz de Doamne-ferește – și asta pe banii lor, fără să existe vreun argument serios!  

În plus, suntem singura țară europeană care a renunțat fără echivoc la relațiile cu marile puteri ale Estului, cu care am colaborat în întreaga perioadă de dezvoltare pe care ocupanții din vest vor să ne-o șteargă din minte!

Dar, revin la alternativa posibilă: da, aveam posibilitatea unei opțiuni diferite! A unei aderări la UE în condiții demne, cu prioritate pe interesul național! Așa cum fac Ungaria, Polonia Cehia sau Slovacia! State cu orientări diferite față de amplasarea bazelor militare USA sau NATO, dar care păstrează decizia și sunt conduse interesul național – care e limitat de busola geopolitică decât în condiții clare și limitate!

Sincer vorbind – crede cineva că ar fi acceptat românii aderarea UE sau mai ales NATO dacă știau că va veni trimișii Occidentului sau ai SUA să impună decizii sau povești gen ”educația de gen” sau așa zise drepturi ale minorităților sexuale?! Sau să ne pună în cârcă fapte din istorie - în condițiile în care imperiile occidentului au populații întregi pe conștiință?! Sau care dintre cei ce au trăit Revoluția din 1990 ar fi acceptat ca Biserica să fie atacată și acuzată?!

De fapt, istoria a fost schimbată în 2004. A fost o lovitura concentrată într-un singur punct: Adrian Năstase, președinte! Tradus: România NU trebuie condusă 10 ani de un președinte puternic și experimentat, inteligent și pregătit, patriot și decis să rămână în istoria – nu doar a României, ci și a lumii! (dar era și ”corupt”? Oare ce înseamnă asta? Poate ne explică Biden, Trump, Sarkozy, Netanyahu, Berlusconi, Juncker etc. etc.)

De ce trebuiau concentrate mai multe forțe pentru a-l doborî pe Năstase? Pentru că era extrem de puternic! Practic, pe el se baza construcția unei Românii ”europene” puternice – pe formula punții „est-vest” – cea mai avantajoasă folosire a avantajului poziției geografice a țării noastre! Ori, asta nu convenea, pentru că grupările de putere de care scriam doreau ca România să devină un teren cu ”ghiocei”, pe care să se facă diverse exerciții și experimente – și să se poate amplasa orice. Așa cum am mai scris, la lovitura din 2004 și-a dat concursul și Mircea Geoană, răsplătit acum cu funcția de la NATO.

Imediat după lovitura contra lui Năstase a urmat faza ”pe servicii”, decapitarea întregii clase politice românești, apoi a oamenilor de afaceri și capturarea Justiției. Așa că s-a ajuns la situația de azi – cu Iohannis, Orban, Ciolacu și alte rezerve care nu erau selecționate nici în „lotul B”, în mod normal. Dar România nu e normală – ci este o colonie.

Da, România-colonie de azi, este rezultatul loviturii din 2004!

Poate vă miră – de ce pun atâta preț pe Adrian Năstase? Nu e vorba numai de mine, ci (și) de alții care l-au ales, l-au pregătit și au construit în jurul lui o formulă de succes.

Fac o paranteză dând exemplul lui Vladimir Putin. Așa cum am mai scris, nu sunt dintre cei care îl consideră pe marele președinte al Rusiei un om perfect sau un ”geniu suprem”. Nu, Putin este un conducător ales pentru calitățile sale de un grup care a dorit și gândit renașterea și binele Rusiei – o țară, o federație uriașă, cu posibilități și probleme pe care noi nici nu ni le imaginăm! Putin a fost omul ales pentru marea reconstrucție a Rusiei – iar Putin nu a dezamăgit! Azi, nici nu ne putem imagina ce ar fi fost Rusia fără el!

În schimb, putem vedea clar ce este România fără Adrian Năstase, dar și fără cei ce au urmat pe lista execuțiilor după căderea lui! Execuții mai dure sau doar îndepărtări. Mă gândesc doar la un lider parlamentar european ca Adrian Severin, un lider liberal autentic ca Tăriceanu, o echipă social democrată cu Văcăroiu, Hrebenciuc, I.M. Pașcu, Corlățean, Șerban Nicolae, Ponta, Mitrea etc.

Acum avem o nonvaloare intelectuală ca Marcel Ciolacu pe post de lider ”social democrat” și un atârnător la stat și fiu de securist în fruntea ”dreptei”, a ”liberalilor” lui Brătianu! 

Întrebare: poate crede cineva că și-ar fi permis un alde Zuckerman să se comporte precum un stăpân în România condusă de Adrian Năstase și (o parte din) ”echipa” menționată?!

Nu mai zic ce ar fi pățit un ambasador obraznic dacă mai exista un partid patriotic și demn! Dar NU există – și asta este o altă mare problemă! România este doar o colonie – și un câmp cu ”ghiocei”, așa cum plănuiau ”grădinarii” din 2004!...

Ajung și la partea cea mai grea: prezentul! Soluția prezentului! Nu, nu vă uitați la ce este acum prin mocirla acestor proxime alegeri… Soluția pe care o văd se referă la următoarea mutare, din 2024.

Iar soluția umană, conducătorul, se numește tot Adrian Năstase. De ce? Simplu: pentru că altul mai bun NU există - și nu repet calitățile care îl separă cu mult, la mare distanță, de ceilalți!

Da, știu, îi vor scoate în evidență ”minusuri”, pentru că pe asta se bazează cei care ne vor răul! Cei care cunosc apetența românilor de a contesta, de a căuta defectele, nodul din papură! Cei care se bucură că, de 20 de ani, votăm NUMAI negativ! Niciodată pentru construcție – mereu CONTRA, pentru desființarea, distrugerea cuiva!

Cu ce slogan a venit candidatul ”Axei București – Londra – Washington”? Vă amintiți?: „La țepe, în Piața Victoriei!”. A urmat „pușcărie”, ”muie” etc. etc. Rezultatul? Am devenit convinși ca suntem cei mai hoți, mai corupți din Europa, ba chiar din lume! În timp ce „ei” ne luau resursele și ce a mai rămas din economie, ne luau ce era mai meseriaș, mai priceput, ba chiar susțineau și rețelele care le duceau fetele românce la prostituție!

Țară de corupți, prostituate, violatori - asta e ștampila primită din ”parteneriatul vestic”!... În lumina care vine de la Apus, asta e țara care, în 1989, uimea lumea fiind prima care scăpa, prin propriile forțe de povara datoriilor! Țara independentă energetic și al asigurării hranei, țară care producea tot!... În fine, e altă problemă!

Revin la exemplul Rusia: după căderea comunismului, Rusia intrase și ea în haos – până când un grup de oameni deciși și patrioți, în frunte cu Putin, au schimbat macazul, repunând Rusia pe linia marii puteri!

Ori, la noi, Adrian Năstase este singurul care are cunoașterea și anvergura necesară pentru a face marea schimbare! În plus, este și un om care a suferit enorm și nedrept – și care are o dorință de revanșă!

Și nu, problema NU e vârsta! Uitați-vă la Trump, la Biden!... Nu, problema e partidul care l-ar susține!

Trebuie ceva nou, un partid cu platformă suveranistă, cu orientare centru stânga – axat pe impunerea valorile naționale românești la nivelul UE – și pe susținerea economiei românești private și de stat la nivel național și internațional! Nu numai în UE – ci și pe relația cu Estul!

România nu trebuie să iasă din UE – a făcut atâtea sacrificii ca să intre – dar trebuie să se impună în UE! Nu prin pâră și auto-acuzații, ca până acum, ci prin decizii inteligente și demn de la București – și prin calitatea celor trimiși la Bruxelles!

În paralel, trebuie recâștigate piața și resursele, investițiile și parteneriatele Estului - pe care grupările care au transformat România în colonie ni le interzic acum – pe față!

România - puntea de aur între Est și Vest este visul lui Titulescu – proiectul din 2004, întrerupt brutal de lovitura machiavelică din acel an!

Trebuie protejat omul de afaceri român, nu transformat în țintă pentru ANAF și procurori! Românii nu sunt cu nimic mai prejos decât occidentalii – dar nu au ”spatele” acelora! Nu au ”ambasade”, ”parteneriate strategice” care să-i treacă peste concurență, nu au bănci care să-i finanțeze – ci au doar un stat condus de personaje care NU știu decât să se plece în fața străinilor!

Cine ar putea face parte din acest partid al anului 2024? Atât figurile interesante care s-au ridicat în ultimii ani ai vieții publice – cât și parte dintre cei care au fost loviți și excluși din politică în acești ani! Oameni care să nu fie slugi – și care să nu se teamă de a o lua de la capăt! Chitic, Pavelescu, Pleșoianu, Ingrid Mocanu, Palada, Luis Lazarus, Bogdan Duca - dar și tinerele curajoase, frumoase și inteligente care nu se tem să iasă în stradă – și câți alții! Tineri întreprinzători, oameni gata să răzbată în viață și economie, dar nu prin sloganuri negative, radicale, ci prin construcții care să aducă plusvaloare!

Ori, pentru asta trebuie un conducător în jurul căreia să se construiască proiectul unei noi Românii – o țară suverană, demnă de calitățile sale și de propria istorie! Nu una fericită că a primit o șapcă!

Nici una care, în loc să construiască obiective economice și sociale și să dezvolte relații profitabile și pozitive de la Est la Vest și de la Nord la Sud aruncă bani în buzunarele fără fund ale fabricanților de moarte, punându-și propriul viitor într-o paradigmă fără sens!

În concluzie, dacă se dorește ceva de la România, asta este de făcut – o construcție suveranistă în jurul lui Adrian Năstase. Și, atenție, 2024 nu e chiar atât de departe așa cum pare.  Nu uitați – 2024 are și un avantaj: este anul în care se suprapun din nou parlamentarele peste prezidențiale. Contează deci ”locomotiva” prezidențială.

Ori, aș vrea să-mi spună cineva – există vreun posibil contracandidat apropiat de valoarea lui Adrian Năstase?

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

3595
Tagurile:
Președinte, Adrian Năstase
De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah

De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah

267
(reînnoit 16:19 24.11.2020)
Ministrul francez de Externe a împărtășit detalii despre misiunea umanitară pe care țara sa a organizat-o pentru a ajuta locuitorii din Nagorno-Karabah.

Editorial realizat de Irina Alksnis

Este vorba despre trimiterea unei misiuni de chirurgi și echipamente medicale și chirurgicale în această regiune, scrie editorialistul RIA Novosti.

SUA, la rândul lor, s-au limitat la alocarea a doar cinci milioane de dolari pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii și altor organizații neguvernamentale care oferă asistență persoanelor afectate de recenta acutizare a conflictului.

Pacificatori ruși
© Sputnik / Максим Блинов

Aparenta lipsă de entuziasm a Parisului și a Washingtonului în privința reglementării din Karabah - atât la nivel de retorică, cât și în acțiuni - confirmă că Serghei Lavrov a avut dreptate atunci când a amintit de demonstrarea „mândriei lezate” de către aceștia.

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a spus același lucru, menționând ironic că Statele Unite și Franța, ”deși cu întârziere, și-au exprimat totuși atitudinea pozitivă” față de acordul încheiat.

Și conform tradiției deja, Ankara nu a stat mult să aleagă cuvintele. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc a declarat că Occidentul, reprezentat de NATO și UE, timp de treizeci de ani nu a putut să prezinte „propuneri concrete și realiste” cu privire la confruntarea din Karabah, în timp ce Rusia și Turcia au reușit să „ajungă la o înțelegere reciprocă”.

S-a scris din start că înțelegerile cu privire la Nagorno-Karabah s-au dovedit a fi o înfrângere dureroasă pentru Occident - în special pentru Statele Unite și Franța, care împreună cu Rusia sunt copreședinți ai Grupului Minsk al OSCE pentru identificarea modalităților de soluționare pașnică a acestui conflict.

Dacă e să dăm crezare jurnaliștilor de la The National Interest, de această dată Occidentul a scăpat în totalitate momentul.

A fost luat prin surprindere și de reluarea ostilităților și de semnarea acordului potrivit căruia trupele rusești de menținere a păcii au fost introduse în regiune.

Publicația a dat vina pentru cele întâmplate pe serviciului de informații american care, conform datelor sale, nici măcar nu a putut obține informații despre negocierile dintre Putin și Erdogan, iar rezultatul a fost o slăbire sensibilă a poziției SUA în regiune.

În realitate însă situația este și mai gravă, deoarece poziția cum că „spionajul nu a funcționat bine” permite acoperirea unui eșec mult mai grav al Statelor Unite în toată această poveste.

Pacificator rus în apropiere de mănăstirea Dadivank, Karabahul de Munte
© Sputnik / David Galstyan

Reglementarea din Karabah, în ciuda caracterului relativ local al conflictului, marchează o etapă absolut nouă în transformările prin care trece sistemul politic global. Este pentru prima dată când Statele Unite și Europa s-au dovedit a fi parteneri inutili și nedoriți în același timp pentru toate părțile implicate.

Cel mai important aspect al hegemoniei occidentale din ultimele trei decenii a fost omniprezența și solicitarea peste tot a implicării lor. În orice situație, în orice conflict - chiar și într-o parte semnificativă a politicii interne din unele țări - au existat întotdeauna forțe care au apelat la Occident, au solicitat sprijin, s-au bazat pe ajutor și l-au primit adesea într-o formă sau alta.

Drept exemplu elocvent al acestei abordări putem aminti episodul din Crimeea, din primăvara anului 2014, când armata ucraineană a încercat să „ia cu asalt” o instalație militară rusească strigând „America este cu noi”.

Acest lucru, desigur, pare ridicol, dar în același timp reflectă foarte exact modul de gândire al unui număr semnificativ de oameni, inclusiv cei de rang înalt, de pe tot globul - de la Belarus la Venezuela, de la Siria la Hong Kong.

Mai mult decât atât, această stare de fapt este susținută în mod intenționat de Occident care, în mod firesc, este interesat să rămână drept adevăr în ultimă instanță și să dețină, dacă nu chiar o ”pachetul de control”, atunci cel puțin dreptul de veto asupra oricăror probleme și conflicte din lume.

Reglementarea actuală din Karabah s-a dovedit a fi unică prin faptul că Occidentul a fost exclus concomitent de către toate părțile participante. Și acest lucru este cu atât mai impresionant, cu cât procesul de negocieri nu a fost unul deloc ușor, ceea ce s-a reflectat în declarațiile oficiale ale capitalelor implicate, care au fost destul de dure pe alocuri în raport unele cu altele.

Însă în loc să atragă Statele Unite sau Europa la proces pentru a-și consolida poziția, conform tradiției mondiale consacrate, toată lumea a adoptat în unanimitate convingerea că „ne vom lămuri singuri între noi”.

Și chiar s-au descurcat - punând deja post factum Occidentul împreună cu restul lumii în fața faptului împlinit privind acordurile încheiate și chiar aflate în proces de implementare.

Aceasta a dat o lovitură foarte puternică aplicată asupra unei alte pietre de temelie - influența SUA și pretenția de a avea un statut special în sistemul global. Și așa cum arată practica, după o primă încercare - cu atât mai mult de succes - vor urma cu siguranță și altele.

Nu este surprinzător că americanii preferă să dea vina pentru cele întâmplate pe un eșec accidental al serviciului său de spionaj.

Acest lucru este mai simplu și mai confortabil decât conștientizarea și, cu atât mai mult, recunoașterea publică a adevărului că, de fapt, reglementarea din Nagorno-Karabah înseamnă o altă mișcare tectonică în sistemul politic mondial, care lipsește treptat Statele Unite și Occidentul per ansamblu de statutul lor exclusiv în cadrul acestuia.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a Redacției.

267
Tagurile:
Karabah, Occident
Tematic
Misiunea de pace în Karabah: Rusia și-a asumat o grea povară
Greșelile militare ale Armeniei în Nagorno-Karabah
Putin cere acordul Legislativului pentru dislocarea trupelor în Karabah

Загрузка...
Summitul G20

Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc

242
Editorialistul Ivan Danilov a analizat cele mai importante probleme discutate la summitul G20. El consideră că Summitul a scos în evidență ”moartea globalizării” și a subliniat că deglobalizarea, în lumea post-COVID, s-a produs deja.

Editorial realizat de Ivan Danilov

Summitul virtual G20 a scos în evidență moartea globalizării, în pofida tuturor eforturilor destul de conștiincioase ale participanților, a subliniat că deglobalizarea în lumea post-covid s-a produs deja. Și nu este vorba de vreo conspirație împotriva „lumii unipolare americane” convenționale (sub forma Pax Americana) sau o altă încercare de a reface „confruntarea între blocuri”, așa cum a fost în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Deglobalizarea și multipolaritatea sunt deja o realitate, indiferent de ce cred despre acest lucru în ”Think Tank-urile” de la Washington sau Bruxelles

Vladimir Putin la G20
© Sputnik / Алексей Никольский

Problema este că nu există o agendă politică mondială unică, la fel cum nu există un limbaj politic unic pentru a discuta despre aceasta. Mai mult, nu există „un camerton geopolitic” (sau chiar „camertonuri”) de care să se ghideze comunitatea mondială.

Există probleme comune, începând de la pandemia de coronavirus și până la criza economică globală, dar iată soluții comune, nu doar că nu există, ci nu sunt și nici nu vor fi. Pur și simplu pentru că, la nivel global, schema de interacțiune dintre țări a trecut la un mod de joc cu sumă zero, adică orice succes al unei anumite țări este perceput ca o înfrângere pentru concurenți, în același timp, este demonstrată o disponibilitate totală pentru a sacrifica unele interese comune (ca să nu mai vorbim de considerații umanitare), astfel încât cineva dintre concurenții geopolitici să nu-și poată trece la activ nici o victorie de imagine, victorie politică sau economică.

Se impun câteva exemple evidente. La summit-ul G20, liderul RPC a propus crearea unui oarecare mecanism digital care să permită deblocarea mișcării între țări, care ar oferi un important sprijin economiei mondiale, comerțului internațional și restabilirii turismului (ceea ce este foarte important pentru multe țări, inclusiv pentru cele foarte sărace).

China a propus crearea unui mecanism internațional de recunoaștere reciprocă a „codului QR de sănătate”, care se va baza pe rezultatele testelor. "Sper că se vor alătura acestuia cât mai multe țări și regiuni ale lumii", a spus Xi Jinping.

La nivel obiectiv, crearea unei anumite „confirmări digitale” internaționale general recunoscute a faptului că un anumit turist, diplomat sau om de afaceri este sănătos și poate trece granițele țărilor (precum și se poate întoarce în patria lui) fără carantină sau ocolind granițele închise din cauza coronavirusului este o idee buna. Dar șansele implementării ei la nivel global în viitorul apropiat sunt minime, deși această măsură este necesară acum și poate fi implementată relativ ușor în practică. Și această măsură, cel mai probabil, nu va fi pusă în aplicare, deoarece a fost propusă de președintele Xi și, din punctul de vedere al imaginii liderilor occidentali, este imposibil să fie de acord cu propunerile Beijingului oficial (în special, cu propunerile care subliniază dezvoltarea avansată a tehnologiilor informaționale chineze), și este imposibil la cel mai principial nivel.

Următorul exemplu este legat de problema inaccesibilității vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru țările sărace ale lumii, care, în absența vaccinării, ar putea rămâne astfel de „focare ale coronavirusului” pe planetă cu toate consecințele care decurg din aceasta. În discursul său, Vladimir Putin a subliniat necesitatea asigurării accesului global la vaccinare:

"Rusia susține proiectul de decizie cheie a actualului summit, care vizează punerea la dispoziția tuturor a vaccinurilor eficiente și sigure. Fără îndoială, medicamentele pentru imunizare ar trebui să fie accesibile pentru toți. Și țara noastră, Rusia, evident, este gata să ofere țărilor care au nevoie vaccinurile dezvoltate de savanții noștri: acesta este primul vaccin înregistrat din lume „Sputnik V” pe platforma vectorilor adenovirusului uman, al doilea vaccin rusesc, „EpiVacCorona” al Centrului Științific Novosibirsk, este de asemenea gata, al treilea vaccin rusesc este practic gata.

Proporția pandemiei ne obligă să folosim toate resursele și elaborările disponibile. Scopul nostru comun este de a forma portofolii de vaccinuri și de a oferi întregii populații a planetei o protecție sigură. Aceasta înseamnă, dragi colegi, că este de muncă pentru toată lumea și mi se pare că acesta este cazul când, posibil, competiția este inevitabilă, dar trebuie să pornim în primul rând din considerente umanitare și să punem acest lucru în prim plan".

La nivel declarativ, totul va fi în ordine, dar G20 în ansamblu nu va fi de acord cu acțiuni specifice, care (dacă urmăm logica elementară) ar presupune crearea unui fond general pentru finanțarea vaccinării populației din țările sărace utilizând cele mai accesibile și eficiente vaccinuri, ceea ce ar necesita în mod natural utilizarea vaccinului rusesc „Sputnik V”, care este mai ieftin decât omologii săi americani și europeni și care, spre deosebire de vaccinul Pfizer, nu trebuie depozitat la minus 70 de grade. Aceasta din urmă reprezintă o problemă majoră chiar și în infrastructura medicală americană, ca să nu mai vorbim de „infrastructura” respectivă din America de Sud, Africa sau Europa de Est.
Problema, dacă este să o privim din punctul de vedere al Washingtonului și al Bruxelles-ului, rezidă din nou faptul că vaccinul este rusesc (de altfel, nu le convine nici cel chinezesc).

Vladimir Putin a participat la summitul G20 în regim online
© Sputnik / Алексей Дружинин

Vladimir Putin a îndemnat să se dea dovadă de umanism, amânând „competiția inevitabilă”, dar șansele ca îndemnul său să fie auzit sunt extrem de mici, mai ales având în vedere campania de propagandă aflată în plină desfășurare în mass-media occidentală, pentru discreditarea vaccinurilor rusești și chinezești.

Lista subiectelor asupra cărora nu a existat niciun fel de dialog substanțial la summitul G20 (și au existat o serie de monologuri din partea liderilor mondiali) poate fi continuată: este și reforma OMC, și problemele datoriilor valutare ale țărilor în curs de dezvoltare, și tendința globală spre protecționism. Liderii occidentali au o poziție foarte clară: vorbesc mult, nu ascultă pe nimeni, iar propunerile lor se rezumă la o formulă simplă: „toată lumea ar trebui să facă așa cum spunem noi, și atunci totul va fi bine”, și în acest sens este puțin probabil ca poziția Washingtonului să se schimbe odată cu schimbarea președintelui.

Lipsa substanțialității summitului G20 este o dovadă clară că lumea nu se îndreaptă spre concurența „blocurilor geopolitice” și cu atât mai puțin spre restabilirea „lumii americane” (așa cum se speră la Washington), ci spre o lume care să se pună de acord asupra a ceva ce este posibil doar la nivelul negocierilor bilaterale între anumite țări. În mod formal, ”lumea G20”, așa-numitul Grup al celor douăzeci (G20), există încă, dar în practică ne apropiem de ceea ce celebrul strateg politic american Jan Bremer a numit „lumea G-zero”: o lume în care, în general, toată lumea este pentru sine, iar accelerarea acestei transformări va și fi probabil cea mai importantă moștenire istorică a coronavirusului.

242
Tagurile:
Occident, vaccin, G20
Tematic
Ungaria va importa vaccinul rusesc în decembrie
Vaccinul rusesc EpiVacCorona - în faza III a studiilor clinice
Când vaccinul rusesc Sputnik V ar putea ajunge la angajații ONU

Загрузка...

VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah

0
Inginerii militari ruși și geniștii au plecat în Nagorno-Karabah pentru a se alătura trupelor de menținere a păcii din regiune și pentru a ajuta localnicii să revină la o viață normală.

În republica nerecunoscută Nagorno-Karabah au fost expediați ingineri militari și geniști militari. Specialiștii din Rusia vor examina terenul pentru a identifica dispozitive explozibile în zonele unde au avut loc acțiuni militare și se vor ocupa de așa-numita deminare umanitară, care se efectuează la solicitarea administrației republicii Nagorno-Karabah. Adică, geniștii vor interveni inclusiv pe terenurile private.

De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah>>>

Potrivit inginerilor militari, deminarea primară poate dura câteva luni, însă pentru a curăța în totalitate regiunea de mine și bombe nedetonate vir fi necesari câțiva ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah

Загрузка...