Karabakh, NKR, Martakert

Pace pentru Nagorno-Karabah: Cine și pentru ce a luptat

706
(reînnoit 17:41 12.11.2020)
Evenimentele din nopțile de 9 și 10 noiembrie, legate de Nagorno-Karabah, vor face obiectul multor analize aprofundate ale experților politici și militari.

Editorial realizat de Irina Alksnis

Dacă să spunem pe scurt, în decurs de o zi, războiul a cedat loc păcii, iar linia frontului s-a transformat într-o desfășurare a contingentului militar rus (vom sublinia că acest lucru s-a întâmplat după două luni de declarații destul de alarmiste precum că s-ar încerca scoaterea Rusiei din regiune).

Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
© Video : Ria.ru / AZTV / RT Arabic / Минобороны России / Пресс-служба правительства Республики Армении / Ruptly

Mai întâi, seara târziu, au apărut știrea că un elicopter militar rus a fost doborât la granița armeno-azeră și că doi membri ai echipajului au murit. Acest lucru a declanșat probabil o schimbare imediată a situației.

Baku și-a asumat cu o viteză fulgerătoare responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat, recunoscând că s-a produs un accident tragic, iar Ilham Aliyev l-a sunat pe Vladimir Putin pentru ași cere scuze.

Apoi, președintele rus a ieșit cu o adresare specială, anunțând semnarea la cel mai înalt nivel a unei declarații trilaterale privind încetarea totală a focului în Nagorno-Karabah și desfășurarea unui contingent rus de menținere a păcii în regiune.

Dimineața devreme, avioanele Il-76 cu trupe rusești de menținere a păcii la bord au decolat de pe aerodromul Ulianovsk-Vostocinîi.

Detaliile acordului încheiat au fost de așa natură încât la Erevan au izbucnit instantaneu revolte. Protestatarii au devastat clădirile guvernamentale și a parlamentului și l-au bătut puternic pe președintele Adunării Naționale. Opoziția îl acuză pe prim-ministrul țării, Nikol Pashinian, care a semnat documentul, de trădare națională.

Furia opoziției de la Erevan și cererile acestora de a se retrage din acordul semnat sunt de înțeles, deoarece, în esență, documentul fixează înfrângerea părții armene și pierderea unei părți semnificative a teritoriului nerecunoscutei Republici Nagorno-Karabakh (NKR).

Dar Armenia, pur și simplu, nu avea altă ieșire sau, mai bine zis, a existat una și mai rea: un dezastru militar. După cum a declarat președintele NKR, Araik Harutiunian:

"Dacă ostilitățile ar continua în același ritm, am fi pierdut tot Arțakh în câteva zile". Cu această declarație, el a completat recunoașterea faptului că controlul asupra orașului strategic Șuși a fost pierdut de către trupele armene pe 7 noiembrie, așa cum spusese Ilham Aliyev.

Este adevărat, apare o întrebare firească: de ce au fost de acord să semneze un acord la Baku, oprind războiul literalmente la un pas de soluția finală a celei mai dureroase probleme pentru țară?

Președintele Azerbaidjanului a devenit un erou național pentru țara sa, dar există și voci nemulțumite acolo (deși nu la fel de puternice ca în Erevan), care vorbesc despre trădarea intereselor naționale.

Fără îndoială, Ilham Aliev, în calitate de om de stat experimentat, a fost ghidat în decizia sa de o combinație de cauze și motive.

Expedierea forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation

De exemplu, în urmă cu câteva săptămâni el a garantat siguranța și respectarea drepturilor armenilor care locuiesc în Karabah. Cu toate acestea, cu toată dorința, cu greu ar fi putut să-și țină cuvântul - paginile întunecate și sângeroase ale istoriei relațiilor dintre cele două popoare confirmă acest lucru. Și liderul azer nu își dorește să fie tras la răspundere pentru încă un masacru al armenilor.

La rândul său, Moscova a găsit probabil și argumente care au fost auzite la Baku.

Însă mai există un factor important - cel turc, care a influențat în mod clar decizia luată de președintele azer.

Sprijinul Turciei a jucat un rol imens în succesele militare actuale ale Azerbaidjanului. Dar trebuie să plătești pentru tot, iar ambițiile lui Erdogan se încadrează în mod tradițional în formula „dă-i un deget și-ți mușcă mâna”. Aliyev, care a căutat întotdeauna un echilibru între principalele centre de putere din regiune (adică Rusia, Turcia și Iran) și, prin urmare, să păstreze suveranitatea țării sale, este clar că nu este interesat să transforme Azerbaidjanul într-un apendice al Ankarei.

Ca să nu mai vorbim de faptul că militanții din Jabhat al-Nusra (o organizație teroristă interzisă în Rusia - nota editorului) și alte grupuri radicale au fost dislocate în Karabah din Orientul Mijlociu, iar acești interlopi reprezintă o amenințare imensă pentru Azerbaidjan în sine. De fapt, acesta este motivul pentru care țările musulmane luptă de obicei cu extremismul islamist în propriile lor țări mult mai sever decât alte state - acestea se află atacate direct.

Încetarea ostilităților și acordul încheiat permit stoparea imediată a acestora și a altor câteva procese nefavorabile și periculoase pentru Azerbaidjan. Ilham Aliyev a făcut un gest formal către Ankara, anunțând trupe turcești de menținere a păcii în Karabah, dar documentul semnat nu menționează deloc Turcia.

În acest context, povestea elicopterului rus doborât ia o nouă întorsătură.

Nu există nicio îndoială că există forțe în Azerbaidjan (în primul rând pro-turce) interesate de încălcarea acordului. La urma urmei, este clar că procesul de negociere se desfășoară de ceva timp și informațiile despre rezultatele sale au circulat în cercurile respective. Nu poate fi exclus ca o provocare organizată să aibă loc în speranța că autoritățile ruse vor ceda în fața acestora și vor abandona acordurile încheiate în ultimul moment - și războiul din Karabah va continua.

Cu toate acestea, Moscova și Baku s-au comportat așa cum ar fi trebuit: Azerbaidjanul și-a asumat responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat, Rusia a dat dovadă de reținere. Din păcate, același lucru nu se poate spune despre Armenia.

În 2018, mulțimile de pe străzi l-au adus pe Nikol Pașinian la vârful puterii de stat. Acum aceleași mase de pe aceleași străzi erau gata să-l rupă în bucăți, pentru că au aflat brusc că liderul progresist care conducea țara către Europa o dusese undeva greșit, iar munca sa în domeniul dezvoltării militare s-a transformat într-o înfrângere grea pentru Armenia.

Apropo, faptul că bărbații tineri sănătoși au ales să distrugă clădirile guvernamentale în loc să se alăture armatei aflate în război, fără nici o ironie, se încadrează în cadrul celor mai relevante tendințe occidentale.

Cu toate acestea, dacă Armenia nu este pregătită să tragă învățăminte din evenimentele din ultimii doi ani, ea însăși va servi ca exemplu pentru multe alte țări.

Pentru situația din regiune, per ansamblu, este important un fapt semnificativ: contingentul rus de mneținere a păcii, care se află între forțele militare armeană și azeră poate părea unul simbolic ca număr.

Dar puterea și autoritatea recunoscută a unei puteri sunt măsurate tocmai prin cât de puțini dintre soldații ei pot sta între părțile aflate în litigiu. Faptul că acest lucru este suficient pentru a pune capăt războiului întărește statutul Rusiei de „provider de pace” în Caucaz.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

706
Tagurile:
Karabah
Tematic
Erdogan i-a fi propus lui Putin crearea unui grup de lucru în problema Karabah-ului
“Aici mor oameni”. Cine îi așteaptă pe pacificatorii ruși în Karabah
Putin a purtat o discuție cu Macron despre terorism și Karabah
Кандидат в президенты США от Демократической партии и бывший вице-президент Джо Байден

Bătălia decisivă pentru "Nord Stream-2". Cu ce amenință proiectul Biden

258
(reînnoit 20:03 26.11.2020)
Biden nu s-a mutat încă la Casa albă, dar conducerea americană sună deja la companiile europene implicate în construcția “Nord Stream – 2”, cerând abandonarea proiectului.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik, Natalia Dembinskaya. Germanii sunt extrem de nemulțumiți: ei consideră că noile sancțiuni sunt cele mai dure dintre toate. Acestea vor fi puse în aplicare de un democrat care și-a exprimat în repetate rânduri atitudinea extrem de negativă față de conducta de gaz. Va reuși oare Biden să oprească complet conducta – aflați din n materialul RIA Novosti.

Semnale îngrijorătoare

În ianuarie, documentele semnate de Trump vor intra în vigoare, iar companiile care au investit cel puțin un milion de dolari în conducta rusă vor fi supuse restricțiilor.  Acest lucru îi va afecta și pe cei implicați în logistică.

”Gazprom” a asigurat că Nord Stream 2 a primit finanțare de la parteneri încă înainte de anunțarea sancțiunilor. După cum a explicat directorul adjunct al companiei, Alexander Medvedev, Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall au reușit să transfere banii, iar fondurile au fost deja direcționate către destinație. Și BUniper-ul german a subliniat că Germania a confirmat sprijinul său pentru proiect, pornind de la importanța sa pentru securitatea aprovizionării cu gas.

Dar Washingtonul încearcă să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru. Cea mai mare agenție de știri germană DPA, citând o sursă de la Casa albă, aduce la cunoștință faptul că americanii le sună participanților la proiect cu ”avertizări”.

”SUA nu ar dori să impună sancțiuni companiilor europene. Îi sunăm ca să îi avertizăm și ca să le dăm timp să se retragă din proiect. Această conductă nu va exista”, – a declarat o sursă agenției.

Este o tactică testată. După primul pachet de sancțiuni, cel mai mare producător de țevi din lume – compania elvețiană Allseas – a părăsit proiectul. Dar Washingtonul nu a ținut cont de faptul că Rusia are propria rezervă de țevi. Ca urmare, construcția este aproape finalizată.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 în Germania
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În Germania, amenințările americane au dat naștere la confuzii. ”O astfel de atitudine este complet inacceptabilă între aliați. <...> Sancțiunile extrateritoriale ale SUA reprezintă o ingerință inadmisibilă  în dreptul internațional”, – a sublinat Oliver Hermes, șeful Comitetului de est al economiei germane.

Germanii sunt în panică

Apelurile telefonice cu amenințări nu au făcut decât să confirme temerile germanilor: după schimbarea puterii de la Washington, agitația puțin probabil se va calma. În  lunile următoare, Biden ”intenționează să strângă șuruburile și mai mult”, astfel încât proiectul, cu investiții germane de trei miliarde de euro, să eșueze definitiv, declară compania germană Bild.

Intenția SUA de a sancționa companiile de asigurări și de certificare care lucrează cu întreprinderile și judecătoriile rusești este deosebit de impresionantă. Până în prezent, nu există pe agendă restricții împotriva autorităților germane, dar totuși Biden ar fi în stare să nimicească aproape finisatul ”Nord Stream – 2”, susține ziarul.

Noile sancțiuni au fost deja aprobate de Congres și vor fi incluse în amendamentele bugetului militar pentru 2021. Restricțiile anterioare, desigur, nu vor fi anulate.

"Ca urmare, asigurătorii nu vor risca să compenseze daunele suportate în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalueze fiabilitatea țevilor sudate înainte ca gazul să fie furnizat în Germania. Dacă Trump nu va reuși, Biden va reuși" – explică pentru RIA Novosti economistul Leonid Kazanov, un expert industrial independent.

Precizarea unor lucrurilor

Deși presiunea asupra europenilor este în creștere, iar Casa albă a apelat la un șantaj direct, nu toată lumea este în panică.

”Industria americană depinde puternic de piața Lumii Vechi, iar încercările Washingtonului de a împiedica finalizarea conductei ar putea declanșa un val de contra-sancțiuni, atât din partea întregii Uniuni Europene, cât și a membrilor săi individuali. În plus, în acest caz, americanii își pierd automat aliații politici din cadrul NATO”, – declară Kazanov.

Mai există și un alt moment: Biden va trebui să se ocupe în primul rând de problemele interne ale statului, ceea ce va dura suficient timp. Economia americană este instabilă. În al doilea trimestru, PIB-ul a căzut cu 33 la sută, eveniment fără precedent. Economiștii au recunoscut pandemia ca fiind cea mai gravă amenințare pentru țară, de la ”Marea Depresiune”. Toate recesiunile anterioare și războaiele din Irak au adus mai puține daune.

Un alt pachet de stimulente în valoare de până la 2,5 trilioane de dolari este în curs de examinare. Acesta reprezintă și ajutoare suplimentare pentru șomeri, și asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pornirea tiparniței de bani promite o diminuare de aproape 10% a dolarului față de euro. Într-o astfel de situație, administrația lui Biden nu va avea timp pentru ”Nord Stream-2”.

Devreme pentru anulare

Nici factorii obiectivi din punct de vedere economic nu au fost anulați: cerea de piață a conductei rusești de gaz este încă ridicată, iar creșterea prețurilor din această toamnă pe piața spot europeană confirmă în mod convingător acest lucru.

"Din august, producția de gaze din Rusia este în creștere, în octombrie s-au extras aproape 63 miliarde de metri cubi de combustibil – cu 13% mai mult decât în ​​septembrie și chiar mai mult decât în ​​octombrie 2019. Acest lucru indică o creștere a cererii, în principal în străinătate", – reamintește Natalia Milciakova, șef adjunct al centrului de informații și analiză ”Alpari”.

Pentru ”Gazprom”, politica energetică a lui Biden, așa-numitul ”curs verde”, reprezintă un aspect negativ al președinției lui. Democrații intenționează să cheltuiască două trilioane de dolari pentru a trece la o energie ecologic curată până în 2035. Iar până în 2050 – la zero emisii. Cu toate acestea, și energia verde este la îndemâna Rusiei: nu numai gazele naturale, ci și hidrogenul poate fi pompat în ”North Stream-2”. În Europa, cerea potențială de combustibil pe bază de hidrogen este foarte ridicată.

”În plus, noua administrație nu are nevoie deloc de un conflict cu europenii. După inaugurarea sa, Biden, va trebui să restabilească relațiile deteriorate cu Uniunea Europeană și, în special, cu Germania, fiindcă fără acest lucru este imposibilă consolidarea capacității de luptă a NATO”, – adaugă Milciakova.

De altfel, SUA de asemenea se îndoiește că noul șef al Casei Albe va realiza tot ceea ce a promis în legătura cu conducta rusă. După cum asigură fostul senator al statului Virginia, Richard Black, Biden va prefera să ajungă la un acord cu Moscova cu privire la finalizarea construcției ”fără zarvă”. Și, în schimb, va încerca să negocieze unele beneficii pentru Washington.

258
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei
Biden pune omenirea pe gânduri: ”SUA, gata să conducă lumea”
Polonia nu-l recunoaște învingător pe Biden

Загрузка...
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

252
(reînnoit 16:50 25.11.2020)
UE, reprezentată de șeful Consiliului Europei, Charles Michel, i-a propus lui Joe Biden să restabilească o „alianță transatlantică puternică”.

Dacă Biden va intra în Casa Albă (și judecând după evoluția evenimentelor, acest lucru devine din ce în ce mai evident), această dorință are toate motivele să se împlinească. Este simbolică candidatura probabilului secretar de stat al SUA în persoana lui Anthony Blinken, care este un produs rafinat al „mlaștinii de la Washington” și „apărător al alianțelor globale”, scrie Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Faptul că Europa Occidentală ar fi fericită să-l vadă pe Joe Biden în rolul de președinte al SUA a devenit clar imediat - atunci când liderii săi s-au grăbit să-l felicite pentru victoria în alegeri, iar Germania a recunoscut că nu avea chef să „colaboreze cu Trump încă patru ani”.

Este mult mai puțin clar de ce, pentru Europa, globaliștii sunt de preferat în fruntea SUA - aceiași globaliști care sunt obsedați de ideea menținerii status quo-ului sub forma unei lumi unipolare, cu rolul necondiționat de lider al Washingtonului. La urma urmei, procesele de suveranizare și eliberare de dependența semi-vasală de stăpânul transatlantic, câștigând constant forță în Lumea Veche, par să contrazică aceste aspirații.

S-ar putea presupune că și în Europa au învins forțele pro-americane, gata să-și sacrifice statele naționale în favoarea SUA. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. De exemplu, Guvernul german și-a reafirmat încă o dată poziția cu privire la inadmisibilitatea sancțiunilor extrateritoriale care sunt elaborate în Statele Unite împotriva ”Nord Stream-2”.

Astfel, Europa continuă să-și promoveze linia de protejare a intereselor sale și de consolidare a propriului rol geopolitic, dar, în același timp, susține cu înflăcărare revenirea la putere la Washington a forțelor pentru care asta - în teorie - ar trebui să fie categoric inacceptabil.

Soluția la această ciudată contradicție ar trebui căutată în evenimentele de acum patru ani.

Venind la Casa Albă, Donald Trump a renunțat la multe acorduri internaționale pregătite și chiar semnate cu participarea Statelor Unite. Aceeași soartă a avut-o și faimosul parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții, care atunci avea deja o reputație dea-dreptul sinistră. Alarmiștii au avertizat că, cu ajutorul lui, America pur și simplu va scoate toate resurse din Europa în favoarea sa.

Cu toate acestea, Trump, care în anii președinției sale a profitat cu orice ocazie pentru a trage foloase economice pentru țara sa, nu a ezitat să abandoneze „găina” care, se pare, ar fi trebuit să facă ouă de aur pentru America timp de mulți ani. Mai mult ca atât, el a afirmat în repetate rânduri că toate aceste acorduri sunt de fapt profund dezavantajoase pentru Statele Unite. Există suspiciunea că îl putem crede pe înflăcăratul patriot american cu o vastă experiență în afaceri.

Principala greșeală ar fi să presupunem că globaliștii (inclusiv cei americani) ar avea interese orientate la nivel național. Pentru ei, Statele Unite pot fi extrem de importante ca centru de bază de emisii și cea mai puternică armată de pe glob. Dar o țară imensă, cu aproape 330 de milioane de locuitor,i este mai degrabă o povară, de care ar fi mai ușor să scapi, decât să investi în ea și de a-i rezolva problemele.

În schimb adevăratele interese și sentimente ale globaliștilor ca cetățeni ai lumii pot fi asociate cu locuri complet diferite. În cazul aceluiași Anthony Blinken, o parte semnificativă a copilăriei a petrecut-o la Paris, iar formarea personalității sale a fost puternic influențată de tatăl său vitreg european. Așadar, îndoielile cu privire la măsura în care va fi ghidat exclusiv de interesele naționale ale SUA în calitate de secretar de stat sunt destul de firești.

Într-un astfel de peisaj, poziția Europei capătă sens. În ultimele decenii, a învățat să-și atingă scopurile prin interacțiunea cu statul profund american detașat de rădăcinile sale - îndeplinind în același timp toată curtoazia formală față de „liderul lumii libere” și singura superputere. Să luăm doar acordul nuclear iranian, care este adesea numit unul dintre triumfurile președinției Obama, dar în care UE era mult mai interesată decât Statele Unite.

Mai mult, UE are încă nevoie de SUA în multe privințe. În special, încercările europene de a-și crea propria armată - nu imitația care există astăzi, ci o adevărată forță militară - arată neserios. Nu există nicio alternativă la americani în acest sens și nu se prevede în viitorul previzibil. Însă Trump a fost hotărât să facă Lumea Veche să plătească pentru „umbrela” militară la cea mai mare rată, iar Bruxelles sau Berlin au șansa de a se înțelege cu „mlaștina de la Washington” într-un mod amiabil.

Da, și de o contrabalanță pentru Rusia - geopolitică, economică și aceeași armată - UE mai are încă nevoie. Altfel pentru Moscova apar condiții prea favorabile pe direcția occidentală, ceea ce nu poate plăcea capitalelor vest-europene.

Drept urmare, apare o situație paradoxală: în timp ce în ochii majorității, Europa pare un consumabil pentru Statele Unite, de fapt este timpul să ne fie milă de americani, care au șanse crescânde de a ajunge victimă a vicleniei europene și a trădării din partea propriilor elite.

Opinia autorilor ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

252
Tagurile:
Joe Biden, SUA

Загрузка...
Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Iohannis și Orban, PRINȘI în fapt au încălcat legea!

0
(reînnoit 06:46 27.11.2020)
De data asta sunt imagini clare care dovedesc că președintele și premierul au încălcat dispozițiile date chiar de ei în privința stării de alertă.

BUCUREȘTI, 27 nov - Sputnik. În timp ce poliția aplică amenzi uriașe simplilor cetățeni, președintele Iohannis , premierul Orban și mai muți miniștri au încălcat regulile stării de alertă.

Astfel, la lansarea ”Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, eveniment petrecut aseară,  au participat 26 de persoane, în condițiile în care maximum acceptat este de 20 de participanți!

”Pentru Iohannis și Orban nu există lege, nu există nici restricțiile impuse tuturor românilor!”, a reacționat PSD, pe Facebook. ”Le-au închis școlile elevilor, au închis piețele, îi amendează pe românii care merg să se roage”.

Ori, observă PSD, ”doar Iohannis și Orban au voie să participe la întruniri cu peste 26 de oameni, în spațiu închis. Ce contează că legea spune clar că trebuie să fie maxim 20!”.

În concluzie – ”dacă disprețul față de cetățenii cărora le cer sacrificii este atât de mare acum, cum va fi după alegeri?”, scrie PSD, care întreabă în final – ”Pe 6 decembrie, ce le vei răspunde?”.

0
Tagurile:
Ludovic Orban, Klaus Iohannis
Tematic
PSD dezvăluie MOTIVUL lui Iohannis, ”de ce continuă să mintă”
Iohannis, declarații de ultima oră
Acuzație fulminantă: ”Iohannis a ordonat atacul la Biserică!”

Загрузка...