Laborator

Americii nu i-a ajuns bani pentru un vaccin

114
(reînnoit 12:05 13.10.2020)
Statele Unite, reprezentate de directorul Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate (NCSC), William Evanina, în weekend, au acuzat Rusia, China și Iranul că au încercat să împiedice America să primească vaccinul COVID-19.

Editorial realizat de Irina Alksnis

Dezvăluirile ofițerului american de contraspionaj au apărut aproape simultan cu declarația lui Donald Trump, în care admite că vaccinul împotriva infecției cu coronavirus va apărea în Statele Unite abia după alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea, el a explicat acest lucru nu prin intrigile insidioase ale concurenților de politică externă, ci prin oarecare divergențe în privința politicii interne. "Cred că acesta (vaccinul. - Ed.) ar trebui să fie înainte de alegeri, dar aici intervine politica. Bine. Vor să își joace jocurile. Va fi imediat după alegeri", a spus el.

Ca o compensare, președintele le-a promis americanilor că va furniza - chiar gratuit - aceleași medicamente pentru tratamentul COVID-19 pe care el însuși le-a luat cât a fost bolnav. Pentru SUA, cu sistemul lor de sănătate absurd conform standardelor lumii dezvoltate, care pur și simplu nu este accesibil pentru un număr mare de cetățeni, aceasta este o inițiativă foarte serioasă.

Cu toate acestea, ultima declarație a lui Trump ar trebui într-adevăr luată ca o formă de compensare, inclusiv în sensul de PR, deoarece subiectul vaccinului și apariția acestuia chiar înainte de alegeri a fost o parte importantă a campaniei sale electorale.

Pentru dezvoltarea medicamentului, Casa Albă a alocat aproximativ douăsprezece miliarde de dolari, care au fost distribuiți între organizațiile naționale și străine de profil. De exemplu, compania americană de biotehnologie Novavax a primit 1,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, administrația SUA - și nu doar aceasta - și-a pus speranța în dezvoltările realizate în comun de compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca și Universitatea din Oxford. Cea mai mare dezamăgire a fost, de asemenea, legată de acestea, deoarece au apărut întrebări serioase privind siguranța medicamentului creat.

Toate aceste transformări farmaceutice din SUA reprezintă interes pentru Rusia în primul rând în măsura în care au legătură cu ea. După cum știți, din vară, SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat Moscova de atacuri cibernetice pentru a fura informații despre vaccinurile pe care le dezvoltă. Acum, judecând după discursul Evaninei, conceptul s-a schimbat și sabotajul serviciilor speciale rusești a ieșit în evidență pentru a împiedica succesul lucrărilor care se desfășoară acolo.

Și, în general, rușii, cel mai probabil, nu au niciun vaccin - a spus acest lucru și directorul NCSC. Pentru a păstra întregi celulele nervoase ale conducerii, probabil că au decis că este mai bine să nu informeze contraspionajul american că în câteva zile Rusia va înregistra un al doilea medicament - dezvoltat de centrul „Vector”.

Cu toate acestea, dacă să privim întreaga poveste dintr-un punct de vedere global, este chiar mai de învățătură decât obiceiul observat al Washingtonului de a da vina pentru oricare dintre eșecurile sale pe seama intrigilor Moscovei.

Câștigarea cursei globale pentru vaccin era importantă pentru Washington nu doar pentru a fost parte a campaniei electorale a lui Donald Trump, ci și ca simbol al hegemoniei de neclintit a SUA în lume - o confirmare a faptului că America rămâne cea mai dezvoltată, cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și științific, cea mai puternică și în toate celelalte privințe, cea mai importantă țară de pe glob.

Factorul financiar a jucat în mod tradițional un rol semnificativ în statutul SUA de lider global. Și până în prezent, deținerea tiparniței principal de pe glob este una dintre pietrele de temelie ale dominanței lor.

Finanțarea extraordinar de generoasă pe care Washingtonul a investit-o în dezvoltarea vaccinurilor de către companiile din întreaga lume ar fi putut fi de două, trei sau chiar de zece ori mai mare. La urma urmei, americanii își pot permite cu adevărat acest lucru.

Pe de o parte, acest lucru este impresionant, dar pe de altă parte, subliniază doar amploarea eșecului. Pentru că nici 50 de dolari, nici măcar 100 de miliarde de dolari în acest caz nu ar fi schimbat nimic: unele probleme, pur și simplu, nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul banilor.

În ultimii ani, SUA descoperă cu regularitate că instrumentele familiare care i-au asigurat dominația mondială încep să eșueze. Partenerii externi mai mici și organizațiile internaționale, pe care americanii sunt obișnuiți să le considere drept feudele lor, scapă de sub control. Își pierd din eficacitate tehnologiile de lucru cu cei incomozi - de exemplu, aceleași revoluții colorate.

Și acum un alt semnal, dacă nu am putea spune chiar alarmă, care le amintește că și dolarul nu este atotputernic.

114
Tagurile:
bani, America, vaccin
Tematic
Vaccin anti-COVID-19: Tătaru, anunțul așteptat de români
Centrul Gamaleia va crea un vaccin combinat împotriva coronavirusului și a gripei
AstraZeneca reia testele pentru un vaccin contra Covid-19
Steagul UE

Europa va plăti scump pentru noile sancțiuni antirusești

329
(reînnoit 18:00 16.10.2020)
Acest episod a devenit cea de-a treia acutizare majoră a relațiilor dintre Occident și Rusia din ultimii ani.

Editorial realizat de Irina Alksnis

La summitul UE de la Bruxelles au fost anunțate sancțiuni împotriva Rusiei cu privire la cazul lui Alexei Navalnîi, scrie editorialistul Irina Alksnis pentru RIA Novosti.

În noua listă neagră au fost incluși șase reprezentanți de rang înalt ai serviciilor speciale rusești, ai Ministerului Apărării și ai Administrației Prezidențiale, precum și ai Institutului de Cercetare de Stat pentru Chimie Organică și Tehnologie. Sursele susțin că aceste persoane „ar fi putut ști despre otrăvire sau au fost implicate în planificarea acesteia”.

Astfel, potrivit Uniunii Europene, statul rus se angajează în asasinate politice (și atentate asupra lor), folosind arme chimice pentru aceasta în locuri aglomerate. Iar pedeapsa adecvată pentru aceasta, potrivit europenilor, este înghețarea activelor și interzicerea intrării mai multor oficiali ruși, posibil implicați.

În alte privințe, astfel de acțiuni, care se presupune că ar fi întreprinse de Rusia, nu reprezintă un motiv pentru ca Europa să transforme cumva cooperarea cu Rusia. Mai mult, Berlinul, ca inițiator și forță motrice a evenimentelor care au loc, este interesat de „relații bune sau cel puțin rezonabile” cu Moscova, întrucât, potrivit ministrului de Externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas, ceea ce s-a întâmplat „nu schimbă geografia”, iar țara sa trăiește „prin comerț și schimb științific".

Anume în totalitatea acestor fapte ar trebui să căutăm o explicație pentru retorica rusească, fără precedent de aspră din ultima vreme.

Poate părea ciudat la prima vedere, dar prin decizia sa de astăzi, UE a dat într-adevăr un caracter calitativ nou confruntării sale cu Rusia. Pentru a înțelege despre ce este vorba, este necesar să ne reamintim de trecutul recent.

Acest episod a fost cea de-a treia acutizare majoră a relațiilor dintre Occident și Rusia din ultimii ani. Primul a fost în 2014-2015 și este asociat cu evenimentele violente de atunci. Al doilea s-a întâmplat în 2018 în cazul Skripal. Și acum - incidentul cu Navalnîi.

Organizatori și conducători ai acestor procese au fost întotdeauna diferite puteri. La mijlocul anului 2010, Statele Unite au fost acea forță care a desfășurat o campanie grandioasă de exercitare a presiunii asupra Rusiei în acea perioadă. La rândul său, scandalul Skripal a fost în totalitate inspirat de Marea Britanie.

În ambele cazuri, Europa continentală a acționat ca o forță condusă din afară, de la care se aștepta, de asemenea, să facă principalele sacrificii în lupta împotriva Moscovei. Mai mult, americanii s-au descurcat destul de bine pentru prima dată: Uniunea Europeană a avut de suferit cele mai grele pierderi ca urmare a schimbului de sancțiuni sectoriale și contra-sancțiuni rusești. Cu toate acestea, acest lucru era destul de previzibil, deoarece Rusia este un partener economic mult mai semnificativ pentru UE decât pentru Statele Unite sau Regatul Unit.

Europa a învățat o lecție din experiența dureroasă și a emasculat destul de repede războiul sancțiunilor, care durează și astăzi, până la măsuri nedureroase din punct de vedere economic pentru toate părțile sub formă de completare a listelor nesfârșite și expulzare periodică a diplomaților.

Se poate presupune că retorica pacificatoare a politicii externe a Moscovei, care se manifesta anterior chiar și în perioadele celei mai acute ale campaniei anti-rusești din Occident, era și se adresa în primul rând ei - Europei continentale. Sarcina a fost de a răzbate la pragmatismul și buna chibzuială a capitalelor europene, astfel încât acestea să nu-și permită să fie transformate într-un instrument blând în mâinile Washingtonului și Londrei.

Și acest lucru s-a reușit.

Acum, Europa - și în special Germania - a decis să joace independent aceeași carte pe care au jucat-o camarazii săi din Occidentul colectiv: să umfle un grandios scandal rusofob pentru întreaga lume pentru a-și atinge unele dintre obiectivele sale.

Diferența constă în faptul că, dacă Statele Unite și Marea Britanie s-au bazat într-adevăr pe un efect sensibil anti-rusesc, atunci în acest caz scopul este evident unul diferit - pur și simplu pentru că „pedeapsa” anunțată a Rusiei are din nou un caracter absolut simbolic. Pe de altă parte, cel mai valoros și fragil obiect al relațiilor bilaterale din acest moment - ”Nord Stream - 2” - este atent păzit de germani și scos de sub atac.

Cel mai probabil, Berlinul și, în același timp, Parisul și Bruxelles-ul își rezolvă problemele interne cu această combinație, folosind tema „rusească” ca instrument convenabil familiar, iar Navalnîi ca pe un „neghiob” din Preferans.

Doar după mai bine de câteva decenii în care a avut un rol geopolitic secundar, precum și concentrându-se pe economie, „comerț și schimb științific”, Europa și-a pierdut abilitățile în implementarea operațiunilor politice speciale și complexe. De aici și delirul din ce în ce mai uimitor al poveștii cu Navalnîi, unde s-a ajuns deja la acuzațiile de dublă otrăvire a bloggerului. În acest context, britanicii din cazul Skripal arată ca niște guru ai profesionalismului.

Iar degețelul amenințător, arătat de europeni în calitate de pedeapsă la adresa statului care este acuzat că a folosit arme chimice și a încercat o asasinarea politică, impresionează în mod deosebit.

Deci, dacă Europa decide să intre în joc cu mize atât de mari, trebuie să fie gata că va trebui să plătească scump.

Într-adevăr, în marea politică și imaginația adecvată a Moscovei (și puteți fi sigur de ea), gama de măsuri care sunt cu adevărat sensibile pentru partenerii europeni depășește cu mult restricțiile pur economice pe care aceasta le evită atât de sârguincios.

329
Tagurile:
UE, Rusia, Sancțiuni
Tematic
Premieră: primul transgender viceprim-ministru în Europa
Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile
Europa luptă pentru uniformizare liberală și totalitarism democratic
Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa
Puși în fața faptului împlinit: Cum va plăti Europa pentru bazele SUA

Загрузка...
Monica Anisie

Cu ce drept o trage Selly la răspundere pe Monica Anisie?

489
În spațiul public începe să se nască o tendință – care poate deveni periculoasă - și anume aceea ca niște ”influenceri” să provoace demnitari ai statului român. Cazul lui Selly este elocvent.

Săriți, lume! Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, s-a speriat de vloggerul Selly și de întrebările lui incomode și a refuzat dezbaterea.

Drept urmare, Selly câștigă și mai mult capital de imagine, devenind, tot mai mult, în mentalul colectiv, un exponent al generației sale, o lumină în întunericul din învățământul românesc.

Proaspăt absolvent de bacalaureat, Selly a provocat ministrul Educației la o dezbatere pe tema reformei în sistem.

Anisie a zis pas, după ce, inițial, acceptase.

Selly a luat acest refuz drept o frică a demnitarului. Mă gândesc că Monica Anisie deja face terapie și privește cu teamă poza lui Selly, dar asta e deja o altă poveste…

Cum ziceam, Selly a interpretat refuzul Monicăi Anisie ca pe o frică de dezbatere.

”Impresia mea este că nu vrea să fie confruntată cu adevărul, că nu vrea să aibă o discuție despre viitorul educației. Întâlnirea de astăzi ar fi fost o confruntare pe fapte, de care doamna ministru a fugit. Să o spunem pe șleau”, a declarat Selly.

Să o spunem pe șleau: Selly nu e decât un băiat cu tupeu, inteligent, nu zic nu, capabil, însă ar putea deveni o victimă a propriei aroganțe.

Mănușa aruncată demnitarului de la Educație nu este decât o dorință de afirmare. Faptul că face rating e una – și la Floricica Dansatoarea se uitau românii în număr mare – și a duce la capăt o dezbatere pe tema reformei în educație cu Anisie e alta.

Ce îl recomandă pe Selly să discute despre reforma în educație? Ce știe el despre sistemul de învățământ?

Desigur, poate vorbi din experiența sa, din experiența colegilor și prietenilor săi, dar atât. Nu este exponentul generației sale, în ansamblu.

Totuși, se creează un precedent chiar periculos – această provocare aruncată unui demnitar, din poziția unui oarecare – în ciuda miilor de fani din mediul online pe care îi are, Selly nu reprezintă un grup țintă – elevi, profesori, preșcolari chiar – poate induce, în mentalul colectiv, ideea că reprezentanții instituțiilor statului român trebuie să fie la cheremul oricui, oricând și oricum.

489
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...
Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu a demisionat din ALDE! Care este motivul

0
(reînnoit 21:16 19.10.2020)
O știre care a produs un șoc – Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din ALDE, formațiunea pe care a înființat-o!

BUCUREȘTI, 19 oct – Sputnik. Informația că fondatorul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din formațiunea pe care a înființat-o a șocat oponia publică.

Iar Tăriceanu NU a demisionat singur, ci alături de alți 21 de lideri ai partidului, printre care  Varujan Vosganian, Constantin Avram, Cătălin Beciu sau Emilian Frîncu.

De fapt, nu este nici un scandal – ci o manevră politică, impusă de candidatura celor 22 de liberal-democrați pe listele Pro România.

Concret, pentru că fuziunea ALDE-ProRomânia nu s-a finalizat juridic încă, liderii liberal-democrați vor candida pe listele Pro România – deci trebuia să se înscrie în gruparea lui Ponta, demisionând în prealabil din ALDE.

În cadrul unei ședințe a conducerii ALDE, până la încheierea completă a fuziunii, ALDE va fi condus de  Daniel Chițoiu.

0
Tagurile:
Călin Popescu Tăriceanu
Tematic
Tăriceanu: Numai pelerinajele la vot sunt permise
Tăriceanu acuză: bilanțul zilnic COVID - 19 e ”meșterit”
Ponta și Tăriceanu au anunțat fuziunea Pro România-ALDE

Загрузка...