Avion de luptă multifuncțional de generația a cincea Su-57 la parada aeriană a Victoriei din Moscova

De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

819
(reînnoit 17:18 19.08.2020)
Atenția constantă a specialiștilor americani asupra avionului de luptă Su-57 indică asupra dorinței lor de a dezvălui toate secretele acestuia. Publicațiile americane de specialitate au mai multe obiecții față de Su-57, însă principala este superioritatea în luptă.

Editorial realizat de Alexandr Hrolenko

Desigur, unele îndoieli în SUA sunt determinate de vizibilitatea pe radare a aparatului de zbor rusesc (care cică ar fi inferior la capitolul „invizibilitate” comparativ cu avionul american F-22 Raptor) și de lipsa informației despre motoarele de nouă generație, dar publicațiile lunare abordează în special ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe „parteneri”.

Ediția americană a ”The Drive” a raportat că s-a îmbunătățit calitatea construcției avionului de luptă Su-57, inclusiv „toleranța inginerească a panoului de înveliș”. Și analizează fiecare milimetru pătrat al imaginii avionului de luptă în serie, publicată de corporația ”Suhoi”. O atenție deosebită este acordată sistemului de ghidare cu infraroșu din partea frontală (101KS-B), colectoarelor de aer asimetrice modificate la baza marginilor conducătoare ale stabilizatorilor verticali twin și a sondei de alimentare în aer, din materiale compozite. Cele mai grave temeri ale americanilor sunt confirmate: Su-57 este în continuă îmbunătățire, deși, potrivit autorilor de la ”The Drive”, a fost mult timp „o combinație armonioasă de capacități adaptate la o doctrină mai riguroasă a i aeriene și mai puțin de rețea”. Și este capabil să „neutralizeze inamicul cel mai bine dotat din punct de vedere tehnologic”.

Su-57 este un luptător multifuncțional de a cincea generație, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene în lupte pe distanțe lungi și pe distanțe scurte, distrugerea țintelor terestre și de la suprafața apelor ale inamicului cu depășirea sistemelor de apărare anti-aeriană a inamicului, monitorizarea spațiului aerian la distanțe mari față de locul de dislocare, distrugerea sistemului de control al aviației inamicului.

Acesta este un complex de luptă puternic, care include aproximativ cincisprezece dintre cele mai noi arme aeronautice aer-aer și aer-suprafață, inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 de km, și ”Kinjal”-ul hipersonic. Mai mult decât atât, raportul dintre sarcina de luptă a Su-57 și masa sa este semnificativ mai mare decât cea a avioanelor din a patra generație.

Cel mai nou avion de luptă a atins un grad ridicat de superioritate tehnologică, a fost testat în condiții de luptă în Siria și nu este o coincidență faptul că Ministerul rus al Apărării a comandat nu două sau trei, dar 76 de avioane Su-57 pentru primul lot.

Perfecțiunea nu are limite

Anterior, The Drive a analizat mai multe caracteristici tehnologice ale modelului Su-57, inclusiv cele pe care nu le are avionul de luptă american de generație a cincea F-22.

În primul rând, este vorba de radare integrate în corpul aeronavei, cu o antenă cu fază activă „X-band H036 Belka”, care oferă un câmp de vedere mai larg, un tablou situațional pentru pilotul și permit efectuarea de tehnici tactice mai bune decât în ​​cazul oricărui alt avion de luptă.

Fără a intra în adâncurile „efectului Doppler”, remarcăm că „radarele laterale” îi permit avionului Su-57 să obțină o autonomie ridicată în căutarea de ținte, noi grade de invizibilitate pentru radarele inamice, fără a pierde eficiența desemnării țintei pentru propriile rachete de la bord (precum și în arsenalul aeronavelor de însoțire sau a dronelor de atac).

Avionul rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA
© Video : Sputnik / Минобороны РФ

Avionul de luptă Su-57 are un vector de tracțiune tridimensional care permite manevre incredibile în aer, iar această calitate nu este deținută de niciun alt avion de a cincea generație. Dacă muniția va fi folosită în totalitate în lupta pe distanțe lungi sau scurte, viteza și manevrabilitatea avionului Suhoi vor rămâne o garanție fiabilă de supraviețuire în luptă.

Inspiră respect și caracteristicile „off-road” ale modelului Su-57, care are un șasiu armat, anvelope mari și clape pentru noroi. Un astfel de avion de luptă de a cincea generație este capabil să utilizeze o rețea largă de aerodromuri operaționale (neasfaltate) fără a necesita o „armată de vehicule de curățat”. Centrala auxiliară a modelului Su-57 asigură o autonomie ridicată a bazării, consum redus de combustibil în timpul lucrărilor la sol, economisind resursele motoarelor principale.

Pentru exploatarea aeronavelor americane F-22 și F-35, care sunt mai fragile și mai capricioase, sunt necesare câmpuri aeriene „civilizate” (terenurile neasfaltate înseamnă moarte pentru acestea), pe care sunt nevoiți să le construiască în România, Polonia și în Țările Baltice (este foarte scump).

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

De asemenea, este o adevărată umilința tehnologică pentru „parteneri”, remarcabilul complex de război electronic ”Himalaia” (EW), care este capabil să transforme avioanele de luptă din a cincea generație a unui potențial inamic în aeronave de a patra generație, adică să-i facă vizibili pe F-35 și F-22, apoi să le „dezarmeze”.

Sistemul electronic integrat de război radio-electronic este distribuit pe fuzelaj și pe aripile Su-57, astfel încât permite blocarea și protejarea aeronavei împotriva rachetelor cu focoase autoghidate din toate unghiurile și proiecțiile. Raza de acțiune a complexului „Himalaia” depășește raza rachetelor aer-aer ale unui potențial inamic. Probabil, același sistem de război radio-electronic va fi integrat în cel mai nou UAV rusesc "Ohotnik".

Evoluție și revoluție

Publicația americană Military Watch anunța pe 18 august: „Rusia folosește noile tehnologii ale Su-57 pentru a-și îmbunătăți bombardierele tactice Tu-22M3M”. Este remarcat faptul că platforma Su-57 „combină o gamă largă de tehnologii de generație viitoare, de la un set de senzori până la sisteme electronice de război și de protecție cu laser”, care pot fi integrate în alte clase de aeronave de luptă și vor determina un nou nivel tehnologic, în special, a bombardierelor supersonice transportatoare de rachete Tu-22M3M. Forțele aeronautice rusești sunt înarmate cu aproximativ 70 de aeronave de acest tip, contunuă modernizarea acestora și dotarea cu noi rachete de croazieră X-32 cu o rază de acțiune de până la 1000 de km.

Integrarea nu este o figură de stil. Modernizarea Tu-22M3M utilizează deja platforma de comunicare Su-57, care are o rată mare de transfer de date și eficiență energetică. Configurația deschisă a sistemului va permite sporirea rapidă a funcționalităților tehnice, inclusiv prin actualizări de software. Testele de zbor au demonstrat caracteristici operaționale ridicate, iar noul sistem va fi integrat și în bombardierul strategic T-160M2.

Astfel, echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrate, cu o arhitectură deschisă, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent pentru echipaj, Su-57 creează premize pentru dezvoltarea tehnologică a „fraților” mai mari.

Anterior, pe site-ul Military Watch, au apărut informații despre testarea Su-57 în iunie 2020 ca centru de comandă pentru avioanele de luptă de generația 4++ Su-35 (care se află în dotarea Forțelor Aerospațiale rusești din 2014). Experimentul a fost realizat „în condiții reale de luptă” și a dovedit că Su-57 este capabil să funcționeze într-un spațiu informațional unificat cu Su-35, crescând semnificativ eficacitatea de luptă sinergică. Vom remarca faptul că în „rețelele” Pentagonului și NATO, nu există o astfel de interconexiune.

De asemenea, este bine când supremația aeriană aduce profit pe piața internațională a armelor. Military Watch subliniază: ”Extinderea capacităților de interacțiune ale Su-57 și Su-35 nu numai că va crește potențialul lor de luptă, ci va face ca și noul avion de luptă să fie mai atractiv pentru exportatorii Su-35 și Su-30SM".

Americanii nu au pus în discuție încă avantajul principal și strategic al avionului de luptă Su-57 de generația a cincea, dar experții chinezi au observat deja inteligența artificială promițătoare integrată în sistemul de control al avioanelor de luptă. Cred că aceasta este o adevărată revoluție în domeniul militar: Avionul rusesc Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în regim automatizat și chiar să acționeze complet automat în conformitate cu un program prestabilit. Dacă pilotul este rănit sau ucis în luptă, sistemul de control va determina în mod independent țintele principale și secundare, va construi un traseu, va aplica lovitura și va readuce aeronava la bază.

Am remarcat deja posibilitatea interacțiunii cu avioanele de luptă Su-35, cu toate acestea inteligența artificială a Su-57 poate funcționa împreună cu drona de atac grea S-70 „Ohotnik”, care are propria „inteligență” și capacitatea de a transporta mai mult de șase tone de bombe și rachete pe o distanță de până la 5000 de kilometri.

Astfel de vehicule, puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic pentru inamic pe un câmp de luptă ipotetic, nu lasă nicio șansă „bătrânilor” precum Raptorul F-22.

Între timp, firmele rusești MiG și Suhoi dezvoltă deja (integrat) un avion de luptă de generația a șasea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

819
Tagurile:
Rusia, Avion, SUA, Su-57
Tematic
S-au încheiat testările Su-57: forțele aeriene ale Rusiei vor fi dotate cu 76 de unități
Avionul rusesc de vânătoare Su-57 a trecut testele de stat, îndeplinind cerințele
Un avion de luptă SU-57 s-a prăbușit în Rusia: Ce s-a întâmplat cu pilotul
Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, acțiune jenantă: inaugurează o librărie

154
Alexandria devine, astăzi, epicentrul culturii din România, sub girul demnitarului Bogdan Gheorghiu. Mai e ceva de comentat?

România este țara mereu surprinzătoare, în care nu doar că nu ajungi să te plictisești, dar care, așa cum spunea Mircea Badea, ”ne ocupă tot timpul”.

Țara asta este locul în care fiecare român își regândește ideile despre o noțiune au alta.

Astăzi este rândul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să ne facă să privim dintr-o altă perspectivă termenul de cultură. De ce?

Simplu: omul participă la Alexandria la deschiderea oficială a singurei librării din oraș, dotată la standarde moderne.

Motivația lui Gheorghiu este mai mult decât înduioșătoare. Demnitarul afirmă că librăria va fi nu doar un spațiu de vânzare, ci și un spațiu ”cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.

Mă întreb, însă, cât de mult a decăzut cultura în România dacă ministrul însuți decide să facă un drum în Alexandria ca să inaugureze o librărie? Este, cumva, un proiect al Ministerului Culturii și noi nu știm?

Desigur, este de apreciat faptul că demnitarul susține o inițiativă privată, însă este jenant să facă din asta un eveniment național sau chiar o acțiune a instituției pe care o conduce.

Mai în glumă, mai în serios, aș întreba dacă librăria în cauză a acordat reduceri astăzi, cu prilejul vizitei lui Bogdan Gheorghiu.

A nu se înțelege că eu contest importanța și necesitatea unei librării în Alexandria. Spun, doar, că unele evenimente nu trebuie neapărat să ajungă de interes național…

154
Tagurile:
Bogdan Gheorghiu

Загрузка...
Klaus Werner Iohannis la summitul Parteneriatului Estic

Nu-i ajunge România! Iohannis, nerușinare internațională!

1616
(reînnoit 16:18 22.09.2020)
Un demers extern pe care Iohannis îl face în totala sfidare a ceea ce a făcut în România – și a situației în care a adus țara – o probă de maximă nerușinare la nivel internațional.

Acum puțin timp, Președinția României a publicat ”Declarația Președinților Lituaniei, Poloniei și României: Propunere pentru un Belarus Democratic”.

În ciudatul document, o inițiativă care frizează ridicolul prin conținut și încalcă grav principiul (ne)imixtiunii în treburile interne ale altui stat, se arată că Iohannis, alături de președinții Lituaniei și Poloniei, ”ca state membre ale Uniunii Europene”, propune un ”pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Și atenție la gogomăniile care vin una după alta:

De exemplu, se spune despre respectivii trei președinți că susțin ”ferm libertatea și promovarea principiilor democratice”; din câte știm, Polonia se află într-o procedură de infrigement pentru nerespectarea statului de drept și e dată mereu drept contraexemplu la Bruxelles; cât despre Iohannis…  

Să fie vorba de Iohannis, cel penalizat în două rânduri pentru discriminare, cel care calcă în picioare Constituția, cel care a susținut arestările abuzive și implicarea serviciilor în Justișie – și cel care s-a declarat singur ”Slugă a americanilor”?

Sau, scriu cei trei, că ”alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni”. Pe bune? Iohannis spune asta, cel care a blocat guvernul legal ales, provocând manifestații antiguvernamentale?

Culmea, Iohannis admite ”explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa” – în condițiile în care așa zisul lider al partidului său, Orban, a recunoscut că a răsturnat guvernul României, rezultat din alegerea poporului, pentru că acesta era interesul Partidului popular European? Destinul îl alege poporul? În condițiile în care ambasadele SUA și cele Occidentale intervin brutal atunci când nu ele convine ceva. Ca de exemplu demiterea președintelui Băsescu?

Altă gogomănie: Iohannis și ceilalți doi președinți înțeleg că ”un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură”. Pe bune?! Adică Belarusul lui Lukașenko a fost de vină pentru criza din 2008 – sau SUA? Dar pentru criza migranților, tot Belarusul o fi de vină – sau SUA și Occidentul, care au năvălit peste Orientul apropiat?!

”Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, se scrie în mesaj – iar președintele coloniei România semnează țanțoș, precum capra care-și marchează râia prin coada băț!

Auzi banc prost: ”Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății”.

Păi nu susține Iohannis că de zeci de ani PSD-ul ține în subdezvoltare România, nu suntem noi țara cea mai mare corupție?! Ce-o să facă Iohannis? O să le arate capătul de panglică de capătul de metrou inaugurat? Sau de kilometrul lui ”Șî Eu”?, singurul din Autostrada Unirii și a Moldovei? Sau să le-o trimită belarușilor pe Anisie, exemplul elocvent de ”România educată”?! (cine știe, poate se descurcă mai bine în belarusă…)

Și ia auzi minune: ”Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană - ca putere economică globală majoră - să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Alo, Iohannis – uiți că primul ”guvernul meu” a fost supranumit ”guvernul zero”, datorită gradului de absorbție a fondurilor europene? Uiți că ai blocat direct, sau prin reprezentanții PNL la PE tentativele guvernului PSD, legal ales, de a lucra cu Europa?!

Și comedia ”Pachetul” continuă: ar trebui să includă, ”inter alia”, adicătelea ”printre altele”.

-”facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului” – tradus, restricțiile la exportul de produse în UE și invadarea pieței de produsele proaste din Occident!

-”un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare” – tradus, o metodă de șantaj și de obținere a unor noi sclavi pentru Occident, că românii s-au scumpit;

-”asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului” – adică să pună mâna Occidentul pe resursele Belarus, cum au făcut în România – și să le vândă sau să le intermedieze scump ce iau acum direct de la ruși, la preț mic!

-”acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal” – asta e chiar o gogoașă umflată, în condițiile în care România a devenit din țară fără datorii, țara ultra datoare, fără economie națională – și cu o societate bazată pe consum!

-”prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor” – adică preluarea băncilor belaruse de către bănci străine și de FMI, pe model românesc!

Deci, un ansamblu de ”propuneri” care nu subliniază decât nerușinarea și ipocrizia unui președinte care își bate joc de propria țară – și a transformat-o într-o colonie!

În final, semnatarii adresează ”un apel” către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre ”în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării”.

Nu am înțeles clar – ”tranziție”… către ce anume?! Către colonia Belarus? Către o introducere a ”moralei” minorităților și a demenței progresiste? Către un popor despre care să se spună că furnizează forță ieftină de muncă, bande de traficanți de minore și prostituție? Către o nouă piață de desfacere pentru Occident? Sau, cel mai important – să devină un bou teren de amplasare a bazelor americane? Și, implicit, bani de jumulit de către industria americană?

O concluzie: Iohannis nu are chiar niciun pic de rușine să trimită un asemenea mesaj! Privit de aici, de pe cociocul lui Sică-mangă-accident și Klaus-șase case-retrocedări-defrișări, ”Declarația” este o mare nerușinare. Atât – o mare și penibilă nerușinare!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1616
Tagurile:
Klaus Iohannis, România

Загрузка...
Gabriela Firea

Alegeri 2020 București: Sondaj IRSOP Firea pe primul loc

117
Ultimul sondaj de opinie IRSOP o indică pe Gabriela Firea ca și câștigător al alegerilor locale pe București, cu o distanță de 7 procente față de Nicușor Dan.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Un sondaj de opinie IRSOP arată că Gabriela Firea, ar obține, la alegerile locale de duminică, un scor de 42% din voturile acordate de bucureșteni, în vreme ce Nicușor Dan ar obține 35% din voturi. Așadar, între Firea și Nicușor Dan ar fi 7 procente diferență.

Pe locurile următoare, s-ar clasa, conform aceluiași sondaj IRSOP, Traian Băsescu, cu 15% și Călin Popescu Tăriceanu, cu 3%. Restul candidaților ar însuma, conform IRSOP, împreună, 5% din voturile alegătorilor bucureșteni.

În privința voturilor pentru Consiliul General al Capitalei, pe primul loc se situează PSD, cu 26%, urmat de USR și PNL cu 25%, respectiv 21%. În Consiliul General ar mai intra PMP, care ar obține 8% și PRO România, partidul condus de Victor Ponta, cu 6%.

Candidații propuși de ALDE vor obține doar 4%, iar ceilalți candidați, în total, vor aduna alte 10 procente, dar aceste voturi se vor redistribui pentru că nu ating pragul electoral de 5 la sută.

Conform comunicatului de presă transmis de IRSOP, sondajul a fost făcut în perioada 21 – 23 septembrie 2020.

„Eșantionul este reprezentativ pentru populația rezidentă în vârstă de peste 18 ani din București. Toleranța de eșantionare este de +/- 3%. Procentele sunt calculate pentru repondenții care au declarat că vor merge la vot. Prezența la vor ar putea depăși 45%”, se mai arată în comunicatul IRSOP.
117
Tagurile:
București, Gabriela Firea
Tematic
Orban se teme să atace pensiile la CCR înainte de alegeri
Alegeri locale 2020: măsuri speciale anti-Covid 19
Anunț clar: PNL pregătește închiderea școlilor după alegeri
Alegeri locale 2020: cine are dreptul de a alege
Alegeri locale 2020: Adrian Năstase anunță cu cine ar vota

Загрузка...