Avion de luptă multifuncțional de generația a cincea Su-57 la parada aeriană a Victoriei din Moscova

De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57

1438
(reînnoit 17:18 19.08.2020)
Atenția constantă a specialiștilor americani asupra avionului de luptă Su-57 indică asupra dorinței lor de a dezvălui toate secretele acestuia. Publicațiile americane de specialitate au mai multe obiecții față de Su-57, însă principala este superioritatea în luptă.

Editorial realizat de Alexandr Hrolenko

Desigur, unele îndoieli în SUA sunt determinate de vizibilitatea pe radare a aparatului de zbor rusesc (care cică ar fi inferior la capitolul „invizibilitate” comparativ cu avionul american F-22 Raptor) și de lipsa informației despre motoarele de nouă generație, dar publicațiile lunare abordează în special ceea ce îi îngrijorează cu adevărat pe „parteneri”.

Ediția americană a ”The Drive” a raportat că s-a îmbunătățit calitatea construcției avionului de luptă Su-57, inclusiv „toleranța inginerească a panoului de înveliș”. Și analizează fiecare milimetru pătrat al imaginii avionului de luptă în serie, publicată de corporația ”Suhoi”. O atenție deosebită este acordată sistemului de ghidare cu infraroșu din partea frontală (101KS-B), colectoarelor de aer asimetrice modificate la baza marginilor conducătoare ale stabilizatorilor verticali twin și a sondei de alimentare în aer, din materiale compozite. Cele mai grave temeri ale americanilor sunt confirmate: Su-57 este în continuă îmbunătățire, deși, potrivit autorilor de la ”The Drive”, a fost mult timp „o combinație armonioasă de capacități adaptate la o doctrină mai riguroasă a i aeriene și mai puțin de rețea”. Și este capabil să „neutralizeze inamicul cel mai bine dotat din punct de vedere tehnologic”.

Su-57 este un luptător multifuncțional de a cincea generație, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene în lupte pe distanțe lungi și pe distanțe scurte, distrugerea țintelor terestre și de la suprafața apelor ale inamicului cu depășirea sistemelor de apărare anti-aeriană a inamicului, monitorizarea spațiului aerian la distanțe mari față de locul de dislocare, distrugerea sistemului de control al aviației inamicului.

Acesta este un complex de luptă puternic, care include aproximativ cincisprezece dintre cele mai noi arme aeronautice aer-aer și aer-suprafață, inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 de km, și ”Kinjal”-ul hipersonic. Mai mult decât atât, raportul dintre sarcina de luptă a Su-57 și masa sa este semnificativ mai mare decât cea a avioanelor din a patra generație.

Cel mai nou avion de luptă a atins un grad ridicat de superioritate tehnologică, a fost testat în condiții de luptă în Siria și nu este o coincidență faptul că Ministerul rus al Apărării a comandat nu două sau trei, dar 76 de avioane Su-57 pentru primul lot.

Perfecțiunea nu are limite

Anterior, The Drive a analizat mai multe caracteristici tehnologice ale modelului Su-57, inclusiv cele pe care nu le are avionul de luptă american de generație a cincea F-22.

În primul rând, este vorba de radare integrate în corpul aeronavei, cu o antenă cu fază activă „X-band H036 Belka”, care oferă un câmp de vedere mai larg, un tablou situațional pentru pilotul și permit efectuarea de tehnici tactice mai bune decât în ​​cazul oricărui alt avion de luptă.

Fără a intra în adâncurile „efectului Doppler”, remarcăm că „radarele laterale” îi permit avionului Su-57 să obțină o autonomie ridicată în căutarea de ținte, noi grade de invizibilitate pentru radarele inamice, fără a pierde eficiența desemnării țintei pentru propriile rachete de la bord (precum și în arsenalul aeronavelor de însoțire sau a dronelor de atac).

Avionul rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA
© Video: Sputnik / Минобороны РФ

Avionul de luptă Su-57 are un vector de tracțiune tridimensional care permite manevre incredibile în aer, iar această calitate nu este deținută de niciun alt avion de a cincea generație. Dacă muniția va fi folosită în totalitate în lupta pe distanțe lungi sau scurte, viteza și manevrabilitatea avionului Suhoi vor rămâne o garanție fiabilă de supraviețuire în luptă.

Inspiră respect și caracteristicile „off-road” ale modelului Su-57, care are un șasiu armat, anvelope mari și clape pentru noroi. Un astfel de avion de luptă de a cincea generație este capabil să utilizeze o rețea largă de aerodromuri operaționale (neasfaltate) fără a necesita o „armată de vehicule de curățat”. Centrala auxiliară a modelului Su-57 asigură o autonomie ridicată a bazării, consum redus de combustibil în timpul lucrărilor la sol, economisind resursele motoarelor principale.

Pentru exploatarea aeronavelor americane F-22 și F-35, care sunt mai fragile și mai capricioase, sunt necesare câmpuri aeriene „civilizate” (terenurile neasfaltate înseamnă moarte pentru acestea), pe care sunt nevoiți să le construiască în România, Polonia și în Țările Baltice (este foarte scump).

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

De asemenea, este o adevărată umilința tehnologică pentru „parteneri”, remarcabilul complex de război electronic ”Himalaia” (EW), care este capabil să transforme avioanele de luptă din a cincea generație a unui potențial inamic în aeronave de a patra generație, adică să-i facă vizibili pe F-35 și F-22, apoi să le „dezarmeze”.

Sistemul electronic integrat de război radio-electronic este distribuit pe fuzelaj și pe aripile Su-57, astfel încât permite blocarea și protejarea aeronavei împotriva rachetelor cu focoase autoghidate din toate unghiurile și proiecțiile. Raza de acțiune a complexului „Himalaia” depășește raza rachetelor aer-aer ale unui potențial inamic. Probabil, același sistem de război radio-electronic va fi integrat în cel mai nou UAV rusesc "Ohotnik".

Evoluție și revoluție

Publicația americană Military Watch anunța pe 18 august: „Rusia folosește noile tehnologii ale Su-57 pentru a-și îmbunătăți bombardierele tactice Tu-22M3M”. Este remarcat faptul că platforma Su-57 „combină o gamă largă de tehnologii de generație viitoare, de la un set de senzori până la sisteme electronice de război și de protecție cu laser”, care pot fi integrate în alte clase de aeronave de luptă și vor determina un nou nivel tehnologic, în special, a bombardierelor supersonice transportatoare de rachete Tu-22M3M. Forțele aeronautice rusești sunt înarmate cu aproximativ 70 de aeronave de acest tip, contunuă modernizarea acestora și dotarea cu noi rachete de croazieră X-32 cu o rază de acțiune de până la 1000 de km.

Integrarea nu este o figură de stil. Modernizarea Tu-22M3M utilizează deja platforma de comunicare Su-57, care are o rată mare de transfer de date și eficiență energetică. Configurația deschisă a sistemului va permite sporirea rapidă a funcționalităților tehnice, inclusiv prin actualizări de software. Testele de zbor au demonstrat caracteristici operaționale ridicate, iar noul sistem va fi integrat și în bombardierul strategic T-160M2.

Astfel, echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrate, cu o arhitectură deschisă, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent pentru echipaj, Su-57 creează premize pentru dezvoltarea tehnologică a „fraților” mai mari.

Anterior, pe site-ul Military Watch, au apărut informații despre testarea Su-57 în iunie 2020 ca centru de comandă pentru avioanele de luptă de generația 4++ Su-35 (care se află în dotarea Forțelor Aerospațiale rusești din 2014). Experimentul a fost realizat „în condiții reale de luptă” și a dovedit că Su-57 este capabil să funcționeze într-un spațiu informațional unificat cu Su-35, crescând semnificativ eficacitatea de luptă sinergică. Vom remarca faptul că în „rețelele” Pentagonului și NATO, nu există o astfel de interconexiune.

De asemenea, este bine când supremația aeriană aduce profit pe piața internațională a armelor. Military Watch subliniază: ”Extinderea capacităților de interacțiune ale Su-57 și Su-35 nu numai că va crește potențialul lor de luptă, ci va face ca și noul avion de luptă să fie mai atractiv pentru exportatorii Su-35 și Su-30SM".

Americanii nu au pus în discuție încă avantajul principal și strategic al avionului de luptă Su-57 de generația a cincea, dar experții chinezi au observat deja inteligența artificială promițătoare integrată în sistemul de control al avioanelor de luptă. Cred că aceasta este o adevărată revoluție în domeniul militar: Avionul rusesc Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în regim automatizat și chiar să acționeze complet automat în conformitate cu un program prestabilit. Dacă pilotul este rănit sau ucis în luptă, sistemul de control va determina în mod independent țintele principale și secundare, va construi un traseu, va aplica lovitura și va readuce aeronava la bază.

Am remarcat deja posibilitatea interacțiunii cu avioanele de luptă Su-35, cu toate acestea inteligența artificială a Su-57 poate funcționa împreună cu drona de atac grea S-70 „Ohotnik”, care are propria „inteligență” și capacitatea de a transporta mai mult de șase tone de bombe și rachete pe o distanță de până la 5000 de kilometri.

Astfel de vehicule, puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic pentru inamic pe un câmp de luptă ipotetic, nu lasă nicio șansă „bătrânilor” precum Raptorul F-22.

Între timp, firmele rusești MiG și Suhoi dezvoltă deja (integrat) un avion de luptă de generația a șasea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1438
Tagurile:
Rusia, Avion, SUA, Su-57
Tematic
S-au încheiat testările Su-57: forțele aeriene ale Rusiei vor fi dotate cu 76 de unități
Avionul rusesc de vânătoare Su-57 a trecut testele de stat, îndeplinind cerințele
Un avion de luptă SU-57 s-a prăbușit în Rusia: Ce s-a întâmplat cu pilotul
Editorialistul Dragoș Dumitriu

Lumina apare de la Răsărit întunericul vine… după Apus

1093
Cei care ocupă țările fățarnic, sub acoperirea ”democrației”, au nevoie de supuși cu minți spălate, care să ridice ochii spre cer când aud ”Occident” și să scrâșnească din dinți când aud Rusia sau China. Iar în această noapte a minții ei, ”democrații”, jefuiesc, umilesc

Motto:

”Tu, câine şchiop, fost animal de casă.

De lovituri mortale să fim plini

Şi hăituiţi, să ne simţim acasă”

Adrian Păunescu

De ani de zile se folosește sloganul ”locul României este în Europa”. Sună tautologic – iar dacă vei căuta logica geografică și cultural-istorică a afirmației nu o vei găsi. Cum adică… în Europa? România și țările române au fost dintotdeauna în Europa, iar românii, fie ei valahi, moldoveni, ardeleni sau oricum li s-a spus au făcut parte din civilizația ”bătrânului continent”.

Problema e alta – și de aici fractura de logică a sloganului: Europa occidentală își arogă pentru ea ideea de ”Europa”. Acum se extinde acest concept la nivelul Uniunii Europene, dar tot Occidentul este cel ce dă tonul, el se vrea esența Europei! Da, Occidentul, acești ultimi barbari ai istoriei Europei, acești creatori ai ipocritului neocolonialism se doresc a fi ”spiritul european”!

Și, sigur, un istoric ar putea obiecta – Occidentul, așa cum a ieșit el din forja epocii medievale, a fost un permanent izvor al invaziilor, este cel ce pus omenirea în pericol de două ori, cu războaiele mondiale – deci a fost o sursă de instabilitate și dezastre! Și dacă este să privim spiritual, Occidentul a însemnat fie Papalitatea, fie ateismul.

Secole de-a rândul Papalitatea a impulsionat și motivat (apărat) cele mai numeroase crime comise în numele lui Hristos, care au denaturat esența creștinismului – iubirea aproapelui. Și tot de secole, Franța a generat prima formă modernă de anti-religie, ateismul republican, care rezistă și acum, ba chiar stă la baza acestei combinații care se vrea a reprezenta Europa: Uniunea Europeană.

O uniune atee, în ale cărei focuri NU este voie să vorbești sau să scrii de Dumnezeu. Da, europarlamentari din țările răsăritene – fost ”comuniste”, deci teoretic atee – au fost șocați când li s-a explicat că nu e voie să exprimi idei din categoria ”esența creștină a Europei”. Aduc aminte ce spunea Mircea Diaconu, după 5 ani de Parlament European: ”La nivel politic, decizional, instituțional, în UE e o rușine să recunoști că Europa e un spațiu creștin”.

Fac o paranteză – îmi aduc aminte de mesajul reprezentanței de la București a Comisiei Europene - ”guvernul UE” – cu ocazia marii Sărbători a creștinătății, în 2019, ultima dată când s-a sărbătorit în „normalitate”. Ei bine, dacă Ambasada SUA (cu Hans Klemm) sau a Rusiei au urat  ”Hristos a înviat! Paște fericit!” – însoțit de o ilustrații frumoase, semnificative, reprezentanța puterii de la Bruxelles a publicat doar mesajul: ”Paște fericit”, ignorând esența creștină fundamentală – Învierea, Hristos a Înviat! În plus, Reprezentanța CE s-a gândit că e bine să asocieze această urare cu o caricatură interpretabilă, în care românii din țară pleacă din țară pentru a duce un cozonac celor din Diaspora… dar în fața lor apare o mare barieră și afișul cu ”Vama”! Umilință? Da, mai ales dacă ne gândim la amânarea la nesfârșit a acordului pentru intrarea în ”spațiul Schengen”.

Deci, ce înseamnă ”locul României este în Europa”? Locul la coadă? Locul la vamă? Locul la viza pentru SUA? Locul prim la ”corupție”? Locul de unde nu avem voie să întoarcem capul către Est? Locul pe care nu putem fi naționaliști și creștini? Locul de pe care nu putem nici rosti - nici măcar gândi! - cuvântul SUVERANITATE?!

Răspunsul meu este NU, ”locul” României NU este în ”Europa lor” – ci acolo unde a lăsat-o Dumnezeu! Iar a spune că România NU a fost în Europa – și a fost ”acceptată” prin ”deschiderea” decisă de Occident este nu numai o umilință, ci chiar o blasfemie. O încălcare a datului lui Dumnezeu și a credinței românilor!

Mi se spune ”Ai văzut cum e acolo, în Occident? Așa trebuie să fim și noi. Vrem o țară ca afară!”. Răspund că am văzut cum e în Occident. Am văzut și bogăție, și sărăcie letală. Am văzut mai ales multă, prea multă alienare. Nu am văzut fericire, nu am văzut umanul fericirii, așa cum l-am văzut la noi, în anii 70, sau în filmele lor din anii 60 -70. Nu, acum vezi doar alienarea care a depășit masa critică – iar faptul în sine domină atît comportamentul lor, cât și  producția lor culturală – definitorie pentru starea unei societăți.

Societatea Occidentală nu are nimic în comun cu umanul – ci, repet, cu alienarea prin curente și mode induse, de parcă societatea ar participa mereu la gigantice ”Flashmob”. Chiar și acum, odată cu Pandemia, trăim un asemenea moment ”de masse”, un experiment care pare a fi mult mai complex. 

Întrebare concretă: vrea România să rămână prizoniera acestui lanț de ”Flashmob”-uri? Să fie mereu subiect al experimentelor? Se sinucide, pentru că va sfârși prin a sucomba, epuizată!

Deja România nu mai are industrie, are din ce în ce mai puțin pământ agricol, din ce în ce mai puține păduri, resursele nu mai sunt ale ei, românii au plecat masiv (prinși în capcana Occidentului!) – și, peste toate, are cea mai stupidă, mai prost pregătită, mai impostoare suprastructură politică!

De fapt, are clasa politică și conducătorii specifici unei colonii! ”Conducătorii” României sunt servili față de Occident, gata să le facă orice joc – în condițiile în care niciunul  nu este favorabil României, ci numai intereselor străine! Chiar și intrarea în conflicte cu repercusiuni grave, pe termen lung…

Conducătorii sunt nu doar prost pregătiți, dar au și probleme grave în trecut (dosare!) – iar Occidentul i-a dorit special pe aceștia! Nu e o vorbă fără acoperire, ci e probată prin… faptele ”apostolilor„ Occidentului: ambasadorii, diplomații! Care diplomați au sfidat total Convenția de la Viena, au intrat fără scrupule în politica internă a României, susținând partide sau desființându-le! Iar acum imixtiunea continuă este recunoscută (într-un recent interviu) de însăși președinta Senatului – o figură ștearsă, fără notorietate și cu zero experiență parlamentară, dar care a fost propulsată de la conducerea unei multinaționale (din Energie) în a doua funcție din Statul român!

Cine a făcut asta? Aparent, USR PLUS, grupare pe care Adrian Severin o numea recent ”cel mai mare pericol la adresa siguranței naționale”. Pe fond însă, personajul Anca Dragu corespunde altei fiziologii – aceea de a da raportul ambasadelor occidentale și de a răspunde la „solicitările” acestora.

Într-o primă concluzie, unde am ajuns astăzi? În neant – nu mai existăm, din multe puncte de vedere! Iar dacă vom continua, rezultatul nu poate fi decât unul singur: sinuciderea României!

Întrebare logică – mai are România vreo șansă să fie ”iarăși ce-a fost – și chiar mai mult de atât”? Am pus în ghilimele vorbele lui Petru Rareș, sfinte pentru ultimul mare om politic patriot, Corneliu Vadim Tudor – și nerostite de prea mulți ani!   

Răspunsul meu este DA, în condițiile în care valorifică singura șansă: suveranitatea deciziei și întoarcerea (și) către Est! Adică șansa României este, logic, să pună în valoare ceea ce alte state nu au: geografică poziția favorabilă și relațiile bune cu Rusia și excelente cu China, clădite de hulitul ”comunism”, mai ales de ”dictatorul” Nicolae Ceaușescu și excepționalii lui patrioți și profesioniști ai diplomației.

Dar, atenție – să valorifice ea! NU să valorifice alții atuurile României. Să valorifice poziția la Marea Neagră pentru cooperare economică și comerț cu țările riverane, în primul rând cu puternica Rusia și cu Turcia! Țări de care ne leagă istoria, cultura și în bună măsură sângele, dar mai ales țări care au nevoie de o verigă de legătură cu Europa centrală. Să valorifice relația cu China, miracolul economic al secolului XXI, cel mai dinamic și potent investitor din lume!

Cum este posibil ca noi să stăm în genunchi și cu mâna întinsă către americani, care nu fac decât să ne jupoaie de bani și active industriale, dar să ne și poruncească la noi în țară?! Iar pe marele investitor, China, să îl aruncăm afară din țară, pentru că așa ne-au cerut ”stăpânii”?

Acum câteva zile ne temeam că vom fi afectați de un război teribil, ce era preconizat să izbucnească la doi pași de granița noastră! Ar fi fost cumva războiul nostru? Nu, era și este interesul murdar, criminal, al americanilor și al UE, cei care au destabilizat Ucraina și acum o împing să se sinucidă, luându-i și banii pentru ”protecție”! Deci ce căutăm noi în combinația asta, în care ne mai punem odată rău cu Rusia – în loc să luăm gaze și energie ieftin de la ruși, să profităm de acest uriaș partener tradițional?

Și nu numai de Rusia e vorba! Occidentul ne-a făcut să pierdem prieteni și bani mulți pe care îi câștigam din ”lumea arabă” – de la Iran, Libia, Irak... Am pierdut sursele de materii prime și piețele africane! Am pierdut lucrările pe care întreprinderile românești le făceau în atâtea state din Africa și Asia. De fapt, le-am pierdut chiar pe cele de la noi de acasă! Cum e posibil ca la licitațiile pentru lucrările din România condițiile să excludă orice firmă românească fără (co)participare occidentală?

Deci, da, șansa e una singură este afirmarea decizie suverane – nu ca o frondă de dragul frondei față de UE, ci ca afirmare prioritară a deciziei poporului român și a intereselor naționale – și reluarea relațiilor cu Estul, valorizarea poziției tradiționale de prietenie și colaborare a României cu Estul.

Nu trebuie mai multe argumente. Am spus ce era de spus… dar mai vreau să mă aplec asupra a ceea ce numesc uneltele prin care Occidentul afectează grav noua generație.

De multe ori citesc texte de un radicalism inept și iresponsabil care îmi amintesc de editorialele ”anticomuniste” din primii ani de după 1990; cercetez cine este autorul – și nu de puțin ori descopăr (că sunt) cadre universitare! Da, nu numai pretinși intelectuali, ci chiar formatori ai societății de mâine! Da, alde Chifu sau Naumescu sunt profesori universitari – da, acesta e nivelul învățământului românesc pro-occidental!

În locul analizei obiective, bazată pe studiu imparțial, firesc pentru un cercetător, personaje de acest gen induc noii generații vehemența semidoctă! Principiul nevoii de probe a dispărut odată cu audierea celeilalte părți… nu, tot ce vine de la vest NU trebuie verificat - nici măcar vreo umbră a principiului negării – pro-occidentalismul este axiomatic; în schimb tot ce vine din Est trebuie privit ca rea intenție, fals, virusare ”iliberală”, pericol pentru democrație.

Am scris la un moment dat ”pretinși intelectuali” – asta pentru că, în opinia mea, un intelectual nu poate fi nici semidoct, nici vehement, în sensul susținerii că părerea lui este adevăr irefutabil – de aici și vehemența susținerii. ”Un singur lucru știu cu siguranță – și anume că nu știu nimic”.

Un intelectual nu face parte din categoria celor care l-ar condamna pe Socrate… chiar și la uitare. De asemenea, un intelectual nici nu promovează vehemența sau semidoctismul, asta o fac șarlatanii! Impostorii care își maschează parvenitismul, lipsurile și frustrările – sau comenzile plătite pentru care prestează în spațiul public și, din păcate, în școli! Șarlatanii și nu intelectualii propun măsuri radicale, ei sunt cei ce trimit direct la soluții finale – strâmbând, oricât de puțin sau mult, viziunea și gândirea celor care îi citesc sau ascultă.

Apropo de cei ce văd și ascultă… Mă uit cu groază la ce permite CNA să se întâmple pe posturile naționale! Toată cohorta de propagandiști NATO, SUA, UE… Ai zice că aceste organizații au îmbogățit România pe care au salvat-o din ghearele morții! Chiar așa spălați pe creier au devenit românii încât să nu își dea seama că din acea zonă au venit exagerat de multe promisiuni neonorate, umilință și foarte multe condiționări? Chiar așa ușor se poate accepta că numai noi suntem corupții, vinovații pentru pierderea industriei, pentru depopulare, pentru nivelul scăzut de educație?!

Răspunsul, din nefericire, este că da, mulți, prea mulți români acceptă această teză! Occidentul, reprezentat prin acronimele de mai sus, rămâne modelul și țelul! Ori asta dovedește că pericolul este real – spălarea pe creier, inclusiv prin energumenii de care vorbesc, se desfășoară în ritm susținut.

Închei cu declarația lui Titulescu, o adevărată clauză testamentară a succesului politicii noastre externe: ”Istoria arată că Rusia a fost întotdeauna aliatul, și nu inamicul României”. Și nu e vorba doar de Rusia – ci și de China, dar și statele arabe. Da, știu, e vorba de dialectica istorică – și așa ceva nu convine Occidentului. Ei au nevoie de minți spălate care să ridice, la comandă, ochii spre cer când aud ”Occident” și să scrâșnească din dinți când aud ”Rusia” sau ”China”.

Ei bine, acum, în Săptămâna Luminată, vă spun că orice soare artificial ar produce Apusul, lumina adevărată vine întotdeauna de la Răsărit! Așa a vrut Cel de sus. Cum tot el a vrut ca, în urma apusului, să vină întunericul.  Însă ciclul continuă – și cu el speranță că vom vedea din nou Lumina Adevărată.

Hristos a Înviat! Și este Răsăritul unei lumi mai bune… nu Apusul!

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

1093
Tagurile:
Occident, UE

Загрузка...
Lumânare

Ce rămâne după ce luăm cu toții Lumină?

158
Noaptea de Înviere a scos mii de români din case ce au mers la biserici de unde au luat Lumină. Schimbă asta cu ceva ”fibra interioară” a fiecăruia dintre noi?

Trăim, în aceste clipe, marea bucurie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, iar moartea a fost învinsă.

”Veniți de luați Lumină!” ne îndeamnă preoții.

În fapt, ce ni se transmite? Că suntem chemați să-L primim pe Hristos, să luăm Lumina Lui, să luăm adevăr, înțelepciune, iubire din Adevărul, Înțelepciunea, Iubirea adusă de El în lume.

Iisus Hristos este, de fapt, lumina lumii care a învins întunericul, moartea trupească, ultimul dușman, a fost biruită.

Am fost azi noapte să iau și eu Lumină, ca multe alte mii de români. Nu voi vorbi aici dacă regulile de distanțare erau îndeplinite – nu erau – și nici despre purtarea măștii.

Hai să ne ridicăm puțin deasupra a tot ceea ce este omenesc, trecător, deasupra fricii de boală și de moarte.

Pentru că toți cei adunați în curtea bisericii am venit să ne bucurăm, de fapt, de victoria vieții asupra morții, de victoria luminii asupra întunericului.

Nu lumina candelelor și lumânărilor este cea pe care fiecare dintre noi a adus-o acasă, ci Lumina lui Hristos, care reprezintă, practic, o nouă viață în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel spune că, dacă nu este credință în Înviere, atunci credința și viața noastră sunt zadarnice și că totul nu ar fi decât o alergare după vânt.

Aș vrea să cred că, după acest moment minunat, al Învierii, fiecare din noi încercăm să fim măcar mai buni unii cu alții. Să trecem clipa Învierii prin fiecare celulă a corpului nostru și să acceptăm schimbarea, să provocăm schimbarea în bine în noi.

Fiindcă, altfel, orice gest făcut în Săptămâna Mare, în noaptea de Înviere ar rămâne doar un gest ritualic și atât. Dacă nu încercăm să înțelegem semnificația și dacă nu ne dorim cu adevărat schimbarea în bine, dacă nu credem în ea și nu o chemăm, nu am adus acasă Lumina Sfântă, ci doar niște candele aprinse. Atât.

158
Tagurile:
Paște
Tematic
Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
Medic nutriționist dă sfaturi pentru masa de Paște
Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
Lucrați de Paște? Iată cum sunteți recompensați

Загрузка...
Lei românești, RONI

Recalcularea pensiei de urmaș în 2021: ce acte sunt necesare

0
Dreptul la pensia de urmaș îl poate avea soțul ori copiii. Condiția pentru ca supraviețuitorii să intre în posesia banilor este ca persoana defunctă să fi fost pensionar sau să fi îndeplinit condițiile pentru a primi pensie.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Pensia de urmaș poate fi obținută de copiii și soțul supraviețuitor, însă în anumite condiții. În primul rând, copiii au dreptul la bani numai până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă îi continuă studiile, până la finalizarea acestora. Trebuie, însă, să știți că urmașii, chiar dacă își continuă studiile, dacă au împlinit 26 de ani nu mai primesc bani.

În situații de invaliditate, survenite pe timpul celor două perioade de mai sus, se acordă pensia de urmaș pe toată durata invalidității.

Pensia de urmaș se poate recalcula la cererea beneficiarului.

Pensia de urmaș se poate recalcula în anumite condiții. Este vorba despre: adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare; valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, precum și depunerea unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia, informează dcbusiness.ro.

Când pot beneficia urmașii de bani? Ei bine, drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. 

Actele necesare pentru obținerea pensiei de urmaș sunt:

  • cerere de recalculare;
  • talon de pensie;
  • actul de identitate al solicitantului: BI/CI;
  • adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Nu sunt necesare adeverințe pentru perioadele de stagiu realizate ulterior datei de 01.04.2001, aceste informații fiind în evidența CNPP, în baza declaraţiei nominale de asigurare depuse de angajator. 

În cazul în care se constată diferențe între sumele stabilite și sau plătite și cele legal cuvenite, recalcularea pensiei de urmaș se face din oficiu ori la la solicitarea pensionarului.

Aceste sume, rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează indiferent de la data de la care provine diferența, termenul de prescripție fiind eliminat complet, pentru situația în care eroarea a fost cauzată de casa de pensii.

0
Tagurile:
2021, Pensie

Загрузка...