sisteme de rachetă

Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri

664
(reînnoit 19:14 18.08.2020)
Noul sistem de rachetă S-500 Prometei are capacitatea de a distruge ținte aeriene pe o distanță de 550 de kilometri, inclusiv cele aflate în spațiul cosmic apropiat. Cum va schimba noua armă rusească raportul de forțe în lume, aflați în materialul Sputnik.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Apariția sistemului de rachetă S-500 „Prometei” a fost determinată de amenințările externe fără precedent în adresa Rusiei.

Săptămâna trecută mijloace de apărare antiaeriană au detectat și escortat 46 de avioane și drone străine care desfășurau operațiuni de recunoaștere la frontierele Federației Ruse, anunță ziarul “Krasnaya Zvezda”, cu trimitere la datele Ministerului Apărării al Rusiei. Nu a fost admisă violarea spațiului aerian rusesc, însă numărul unor astfel de oaspeți crește exponențial. În acest fel Pentagonul exersează o strategie, o tactică și niște algoritmi ai “unui atac imprevizibil”. Rusia este nevoită să reacționeze prin crearea unor mijloace tot mai eficiente pentru control și pentru distrugerea aparatelor de zbor ale unui potențial agresor.

Se finalizează testările sistemului de rachetă S-500 “Prometei”, în cadrul cărora racheta a reușit să lovească o țintă la o distanță record de 553 de kilometri. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a promis că noul sistem va ajunge în dotarea forțelor armate în 2020. Adică, foarte curând sistemul de apărare antiaeriană S-500 va intra în serviciul militar.

Mai devreme, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale, Serghei Surovikin, a declarat: „Caracteristicile cu care a fost dotat sistemul de rachetă S-500 permit distrugerea, pe lângă țintele aerodinamice și balistice, armele hipersonice de toate tipurile, inclusiv în spațiul cosmic apropiat”. Despre capacitățile „Prometei” de a intercepta țintele aflate la sute de kilometri de Pământ a relatat și constructorul general al concernului “Almaz-Antei”, Pavel Sozinov.

Sistemul unic de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-500 „Prometei” face parte din noua generație a sistemelor universale “sol-aer” cu un potențial sporit al apărării antirachetă, fiind capabil să distrugă orice ținte aeriene – balistice, aerodinamice, hipersonice, care ating orice viteză. La necesitate, „Prometei” poate doborî un F-35 “în 4 secunde” (și face praf grupările de sateliți ale inamicului, aflate pe orbita Pământului). Nu există niciun echivalent S-500 în lume după eficiență și nici nu va exista în următoarele decenii.

Orizonturile maritime

„Prometei” va veni în sprijinul Triumf (S-400) și va deveni un sistem unic de bază al apărării antiaeriene și antirachetă a Federației Ruse. Acest lucru presupune că avioanele vizibile și invizibile de recunoaștere și de asalt ale potențialului inamic se vor afla în vizor în raza de 600 de kilometri de frontierele Rusiei.

În zona Mării Negre, S-500 vor putea din Crimeea, ipotetic, să doboare avioanele și bombardierele strategice ale agresorului deasupra Bucureștiului, Ankara și Kiev (în toate aceste cazuri distanța până la țintă va fi până la 550 de kilometri). Probabil, radarele lui „Prometei”, care acționează la o distanță mare de Marea Neagră, vor diminua activitatea zilnică a aviației de recunoaștere și de asalt a „partenerilor” din regiune și va face absolut inutile noile baze ale Pentagonului în România.

În cazul unui conflict militar în regiunea Baltică, Rusia cel mai probabil își va intensifica capacitatea tehnologică de a organiza o zonă fără zbor deasupra Balticii. Sistemele „Prometei”, desfășurate în regiunea Kaliningrad, vor putea controla sigur spațiul aerian deasupra întregii Polonii, o parte a Germaniei (inclusiv Berlin), Danemarca (inclusiv Copenhaga), Cehia și Slovacia. În acest fel, S-500 foarte rapid va devaloriza desfășurarea trupelor americane pe teritoriul polonez și extinderea parteneriatului militar al Washingtonului și Varșoviei. Pe de altă parte, noul sistem rusesc de rachetă va proteja mai bine spațiul aerian al statului aliat – Belarus.

Revista americană The National Interest urmărește cu îngrijorare testările „Prometei” și anunță: “Această armă de nouă generație este destinată completării puternicului sistem S-400, de care dispune Moscova… S-500 dispune de capacități fără de precedent de distrugere a țintelor aflate la o distanță și altitudine mare, poate lupta cu avioanele de tip “stealth”. Într-adevăr, e o “descoperire” foarte neplăcută pentru Pentagon – o rază de acțiune de 600 de kilometri, cu capacitate a fiecărui sistem de a lovi simultan 10 ținte (însă, „Prometei” vede mult mai departe). Desigur, noul sistem rusesc va reduce nivelul de libertate în acțiune ale Forțelor Aeriene ale SUA și aliaților lor deasupra Mării Baltice și Mării Negre (la mii de kilometri de teritoriul SUA). Din regiunea Kaliningrad, S-500 în situație de război va putea să distrugă rachetele de croazieră și „invizibilele” F-35 la distanțe mari – în zona strâmtoarei Skagerrak, care unește Marea Nordului și Marea Baltică (acolo se află traseul tradițional „britanic” al aviației SUA și NATO).

Totuși, dacă nu se va traversa „linia roșie”, nu vor fi simulate atacurile cu rachete și bombe asupra Crimeii, regiunilor Kaliningrad și Leningrad, precum și altor regiuni ale Rusiei nu vor plana zilnic deasupra regiunilor pașnice din Europa de Est, atunci piloții nu au niciun motiv de îngrijorare. “Prometei” a fost creat exclusiv pentru apărare, pentru a proteja desfășurarea operativă a trupelor terestre și a forțelor navale în cazul unei agresiuni din afară, pentru o eficientă “constrângere la pace”.

Culmi spațiale

Strategiile și conflictele militare devin tot mai complexe din punct de vedere tehnologic și multe sisteme de spionaj și nagivare sunt desfășurate pe orbita Pământului. Mai nou, Forțele Spațiale ale SUA planifică o misiune de „neutralizare” a grupărilor de sateliți ale „statelor neprietenoase”, precum și efectuarea unor operațiuni ofensive. Pentagonul privește operațiunile în spațiul cosmic drept o sferă separată a activității militare, iată de ce, mai devreme sau mai târziu, va amplasa pe orbita terestră arme de asalt (cinetice, laser, electromagnetice). Statele Unite dezvoltă de mai mult timp mijloace spațiale de atac și le-ar putea utiliza împotriva Rusiei.

Rusia nu are niciun motiv să participe la “războaiele stelelor” în stil hollywoodian. Rețeaua terestră a sistemelor “Prometei”, care permite doborârea rapidă a amenințărilor orbitale, arată mult mai optim și mai eficient decât orice “flotă interstelară”. Voi reaminti – constructorul general Pavel Sozinov a declarat că S-500 are capacitatea de a distruge ținte aflate la sute de kilometric de Pământ. Sistemul “Prometei” a fost conceput pentru a lupta cu toate mijloacele aerospațiale de atac, inclusiv și cu cele care nu au fost inventate deocamdată.

Tehnologiile S-500 descoperă noi orizonturi în sfera militară, influențează direct spațiul cosmic și geopolitica globală. Totodată, nimeni în Rusia și în spațiul postsovietic nu va renunța la sistemele integrate, profund eșalonate ale apărării antiaeriene și antirachetă (inclusiv sistemele echivalente ale OTSCE și CSI în direcții care reprezintă un pericol). Sistemele S-500, S-400 și S-300 vor continua să protejeze eficient spațiul aerian de diverse amenințări.

La final: capacitățile S-500 depășesc semnificativ caracteristicile tehnico-tactice ale S-400, cu atât mai mult cele ale echivalentului american Patriot Advanced Capability-3.

Totodată, potrivit informațiilor publicației egiptene Sasapost, sistemul antiaerian și antirachetă poate costa aproximativ 500 de milioane de dolari, în timp ce Patriot are un preț de un miliard de dolari, iar THAAD are o valoare de până la 3 miliarde de dolari. Mobilul și “omnivorul” sistem “Prometei” promite a fi unul de succes și pe orbitele îndepărtate ale piețe internaționale de arme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

664
Tagurile:
Prometei, Marea Baltică, Marea Neagră
Тема:
Industria militară rusă (160)
Tematic
Noul sistem de rachete ruseşti S-500 va putea distruge ținte în spațiu
Sistemul avansat de rachete rusesc S-500 Prometey intră în producția în serie - VIDEO
Rusia: Când va începe testarea sistemului de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-500
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
S-500 va fi capabil să lovească ținte la sute de km de la pământ
Editorialistul Dragoș Dumitriu

Lumina apare de la Răsărit întunericul vine… după Apus

1095
Cei care ocupă țările fățarnic, sub acoperirea ”democrației”, au nevoie de supuși cu minți spălate, care să ridice ochii spre cer când aud ”Occident” și să scrâșnească din dinți când aud Rusia sau China. Iar în această noapte a minții ei, ”democrații”, jefuiesc, umilesc

Motto:

”Tu, câine şchiop, fost animal de casă.

De lovituri mortale să fim plini

Şi hăituiţi, să ne simţim acasă”

Adrian Păunescu

De ani de zile se folosește sloganul ”locul României este în Europa”. Sună tautologic – iar dacă vei căuta logica geografică și cultural-istorică a afirmației nu o vei găsi. Cum adică… în Europa? România și țările române au fost dintotdeauna în Europa, iar românii, fie ei valahi, moldoveni, ardeleni sau oricum li s-a spus au făcut parte din civilizația ”bătrânului continent”.

Problema e alta – și de aici fractura de logică a sloganului: Europa occidentală își arogă pentru ea ideea de ”Europa”. Acum se extinde acest concept la nivelul Uniunii Europene, dar tot Occidentul este cel ce dă tonul, el se vrea esența Europei! Da, Occidentul, acești ultimi barbari ai istoriei Europei, acești creatori ai ipocritului neocolonialism se doresc a fi ”spiritul european”!

Și, sigur, un istoric ar putea obiecta – Occidentul, așa cum a ieșit el din forja epocii medievale, a fost un permanent izvor al invaziilor, este cel ce pus omenirea în pericol de două ori, cu războaiele mondiale – deci a fost o sursă de instabilitate și dezastre! Și dacă este să privim spiritual, Occidentul a însemnat fie Papalitatea, fie ateismul.

Secole de-a rândul Papalitatea a impulsionat și motivat (apărat) cele mai numeroase crime comise în numele lui Hristos, care au denaturat esența creștinismului – iubirea aproapelui. Și tot de secole, Franța a generat prima formă modernă de anti-religie, ateismul republican, care rezistă și acum, ba chiar stă la baza acestei combinații care se vrea a reprezenta Europa: Uniunea Europeană.

O uniune atee, în ale cărei focuri NU este voie să vorbești sau să scrii de Dumnezeu. Da, europarlamentari din țările răsăritene – fost ”comuniste”, deci teoretic atee – au fost șocați când li s-a explicat că nu e voie să exprimi idei din categoria ”esența creștină a Europei”. Aduc aminte ce spunea Mircea Diaconu, după 5 ani de Parlament European: ”La nivel politic, decizional, instituțional, în UE e o rușine să recunoști că Europa e un spațiu creștin”.

Fac o paranteză – îmi aduc aminte de mesajul reprezentanței de la București a Comisiei Europene - ”guvernul UE” – cu ocazia marii Sărbători a creștinătății, în 2019, ultima dată când s-a sărbătorit în „normalitate”. Ei bine, dacă Ambasada SUA (cu Hans Klemm) sau a Rusiei au urat  ”Hristos a înviat! Paște fericit!” – însoțit de o ilustrații frumoase, semnificative, reprezentanța puterii de la Bruxelles a publicat doar mesajul: ”Paște fericit”, ignorând esența creștină fundamentală – Învierea, Hristos a Înviat! În plus, Reprezentanța CE s-a gândit că e bine să asocieze această urare cu o caricatură interpretabilă, în care românii din țară pleacă din țară pentru a duce un cozonac celor din Diaspora… dar în fața lor apare o mare barieră și afișul cu ”Vama”! Umilință? Da, mai ales dacă ne gândim la amânarea la nesfârșit a acordului pentru intrarea în ”spațiul Schengen”.

Deci, ce înseamnă ”locul României este în Europa”? Locul la coadă? Locul la vamă? Locul la viza pentru SUA? Locul prim la ”corupție”? Locul de unde nu avem voie să întoarcem capul către Est? Locul pe care nu putem fi naționaliști și creștini? Locul de pe care nu putem nici rosti - nici măcar gândi! - cuvântul SUVERANITATE?!

Răspunsul meu este NU, ”locul” României NU este în ”Europa lor” – ci acolo unde a lăsat-o Dumnezeu! Iar a spune că România NU a fost în Europa – și a fost ”acceptată” prin ”deschiderea” decisă de Occident este nu numai o umilință, ci chiar o blasfemie. O încălcare a datului lui Dumnezeu și a credinței românilor!

Mi se spune ”Ai văzut cum e acolo, în Occident? Așa trebuie să fim și noi. Vrem o țară ca afară!”. Răspund că am văzut cum e în Occident. Am văzut și bogăție, și sărăcie letală. Am văzut mai ales multă, prea multă alienare. Nu am văzut fericire, nu am văzut umanul fericirii, așa cum l-am văzut la noi, în anii 70, sau în filmele lor din anii 60 -70. Nu, acum vezi doar alienarea care a depășit masa critică – iar faptul în sine domină atît comportamentul lor, cât și  producția lor culturală – definitorie pentru starea unei societăți.

Societatea Occidentală nu are nimic în comun cu umanul – ci, repet, cu alienarea prin curente și mode induse, de parcă societatea ar participa mereu la gigantice ”Flashmob”. Chiar și acum, odată cu Pandemia, trăim un asemenea moment ”de masse”, un experiment care pare a fi mult mai complex. 

Întrebare concretă: vrea România să rămână prizoniera acestui lanț de ”Flashmob”-uri? Să fie mereu subiect al experimentelor? Se sinucide, pentru că va sfârși prin a sucomba, epuizată!

Deja România nu mai are industrie, are din ce în ce mai puțin pământ agricol, din ce în ce mai puține păduri, resursele nu mai sunt ale ei, românii au plecat masiv (prinși în capcana Occidentului!) – și, peste toate, are cea mai stupidă, mai prost pregătită, mai impostoare suprastructură politică!

De fapt, are clasa politică și conducătorii specifici unei colonii! ”Conducătorii” României sunt servili față de Occident, gata să le facă orice joc – în condițiile în care niciunul  nu este favorabil României, ci numai intereselor străine! Chiar și intrarea în conflicte cu repercusiuni grave, pe termen lung…

Conducătorii sunt nu doar prost pregătiți, dar au și probleme grave în trecut (dosare!) – iar Occidentul i-a dorit special pe aceștia! Nu e o vorbă fără acoperire, ci e probată prin… faptele ”apostolilor„ Occidentului: ambasadorii, diplomații! Care diplomați au sfidat total Convenția de la Viena, au intrat fără scrupule în politica internă a României, susținând partide sau desființându-le! Iar acum imixtiunea continuă este recunoscută (într-un recent interviu) de însăși președinta Senatului – o figură ștearsă, fără notorietate și cu zero experiență parlamentară, dar care a fost propulsată de la conducerea unei multinaționale (din Energie) în a doua funcție din Statul român!

Cine a făcut asta? Aparent, USR PLUS, grupare pe care Adrian Severin o numea recent ”cel mai mare pericol la adresa siguranței naționale”. Pe fond însă, personajul Anca Dragu corespunde altei fiziologii – aceea de a da raportul ambasadelor occidentale și de a răspunde la „solicitările” acestora.

Într-o primă concluzie, unde am ajuns astăzi? În neant – nu mai existăm, din multe puncte de vedere! Iar dacă vom continua, rezultatul nu poate fi decât unul singur: sinuciderea României!

Întrebare logică – mai are România vreo șansă să fie ”iarăși ce-a fost – și chiar mai mult de atât”? Am pus în ghilimele vorbele lui Petru Rareș, sfinte pentru ultimul mare om politic patriot, Corneliu Vadim Tudor – și nerostite de prea mulți ani!   

Răspunsul meu este DA, în condițiile în care valorifică singura șansă: suveranitatea deciziei și întoarcerea (și) către Est! Adică șansa României este, logic, să pună în valoare ceea ce alte state nu au: geografică poziția favorabilă și relațiile bune cu Rusia și excelente cu China, clădite de hulitul ”comunism”, mai ales de ”dictatorul” Nicolae Ceaușescu și excepționalii lui patrioți și profesioniști ai diplomației.

Dar, atenție – să valorifice ea! NU să valorifice alții atuurile României. Să valorifice poziția la Marea Neagră pentru cooperare economică și comerț cu țările riverane, în primul rând cu puternica Rusia și cu Turcia! Țări de care ne leagă istoria, cultura și în bună măsură sângele, dar mai ales țări care au nevoie de o verigă de legătură cu Europa centrală. Să valorifice relația cu China, miracolul economic al secolului XXI, cel mai dinamic și potent investitor din lume!

Cum este posibil ca noi să stăm în genunchi și cu mâna întinsă către americani, care nu fac decât să ne jupoaie de bani și active industriale, dar să ne și poruncească la noi în țară?! Iar pe marele investitor, China, să îl aruncăm afară din țară, pentru că așa ne-au cerut ”stăpânii”?

Acum câteva zile ne temeam că vom fi afectați de un război teribil, ce era preconizat să izbucnească la doi pași de granița noastră! Ar fi fost cumva războiul nostru? Nu, era și este interesul murdar, criminal, al americanilor și al UE, cei care au destabilizat Ucraina și acum o împing să se sinucidă, luându-i și banii pentru ”protecție”! Deci ce căutăm noi în combinația asta, în care ne mai punem odată rău cu Rusia – în loc să luăm gaze și energie ieftin de la ruși, să profităm de acest uriaș partener tradițional?

Și nu numai de Rusia e vorba! Occidentul ne-a făcut să pierdem prieteni și bani mulți pe care îi câștigam din ”lumea arabă” – de la Iran, Libia, Irak... Am pierdut sursele de materii prime și piețele africane! Am pierdut lucrările pe care întreprinderile românești le făceau în atâtea state din Africa și Asia. De fapt, le-am pierdut chiar pe cele de la noi de acasă! Cum e posibil ca la licitațiile pentru lucrările din România condițiile să excludă orice firmă românească fără (co)participare occidentală?

Deci, da, șansa e una singură este afirmarea decizie suverane – nu ca o frondă de dragul frondei față de UE, ci ca afirmare prioritară a deciziei poporului român și a intereselor naționale – și reluarea relațiilor cu Estul, valorizarea poziției tradiționale de prietenie și colaborare a României cu Estul.

Nu trebuie mai multe argumente. Am spus ce era de spus… dar mai vreau să mă aplec asupra a ceea ce numesc uneltele prin care Occidentul afectează grav noua generație.

De multe ori citesc texte de un radicalism inept și iresponsabil care îmi amintesc de editorialele ”anticomuniste” din primii ani de după 1990; cercetez cine este autorul – și nu de puțin ori descopăr (că sunt) cadre universitare! Da, nu numai pretinși intelectuali, ci chiar formatori ai societății de mâine! Da, alde Chifu sau Naumescu sunt profesori universitari – da, acesta e nivelul învățământului românesc pro-occidental!

În locul analizei obiective, bazată pe studiu imparțial, firesc pentru un cercetător, personaje de acest gen induc noii generații vehemența semidoctă! Principiul nevoii de probe a dispărut odată cu audierea celeilalte părți… nu, tot ce vine de la vest NU trebuie verificat - nici măcar vreo umbră a principiului negării – pro-occidentalismul este axiomatic; în schimb tot ce vine din Est trebuie privit ca rea intenție, fals, virusare ”iliberală”, pericol pentru democrație.

Am scris la un moment dat ”pretinși intelectuali” – asta pentru că, în opinia mea, un intelectual nu poate fi nici semidoct, nici vehement, în sensul susținerii că părerea lui este adevăr irefutabil – de aici și vehemența susținerii. ”Un singur lucru știu cu siguranță – și anume că nu știu nimic”.

Un intelectual nu face parte din categoria celor care l-ar condamna pe Socrate… chiar și la uitare. De asemenea, un intelectual nici nu promovează vehemența sau semidoctismul, asta o fac șarlatanii! Impostorii care își maschează parvenitismul, lipsurile și frustrările – sau comenzile plătite pentru care prestează în spațiul public și, din păcate, în școli! Șarlatanii și nu intelectualii propun măsuri radicale, ei sunt cei ce trimit direct la soluții finale – strâmbând, oricât de puțin sau mult, viziunea și gândirea celor care îi citesc sau ascultă.

Apropo de cei ce văd și ascultă… Mă uit cu groază la ce permite CNA să se întâmple pe posturile naționale! Toată cohorta de propagandiști NATO, SUA, UE… Ai zice că aceste organizații au îmbogățit România pe care au salvat-o din ghearele morții! Chiar așa spălați pe creier au devenit românii încât să nu își dea seama că din acea zonă au venit exagerat de multe promisiuni neonorate, umilință și foarte multe condiționări? Chiar așa ușor se poate accepta că numai noi suntem corupții, vinovații pentru pierderea industriei, pentru depopulare, pentru nivelul scăzut de educație?!

Răspunsul, din nefericire, este că da, mulți, prea mulți români acceptă această teză! Occidentul, reprezentat prin acronimele de mai sus, rămâne modelul și țelul! Ori asta dovedește că pericolul este real – spălarea pe creier, inclusiv prin energumenii de care vorbesc, se desfășoară în ritm susținut.

Închei cu declarația lui Titulescu, o adevărată clauză testamentară a succesului politicii noastre externe: ”Istoria arată că Rusia a fost întotdeauna aliatul, și nu inamicul României”. Și nu e vorba doar de Rusia – ci și de China, dar și statele arabe. Da, știu, e vorba de dialectica istorică – și așa ceva nu convine Occidentului. Ei au nevoie de minți spălate care să ridice, la comandă, ochii spre cer când aud ”Occident” și să scrâșnească din dinți când aud ”Rusia” sau ”China”.

Ei bine, acum, în Săptămâna Luminată, vă spun că orice soare artificial ar produce Apusul, lumina adevărată vine întotdeauna de la Răsărit! Așa a vrut Cel de sus. Cum tot el a vrut ca, în urma apusului, să vină întunericul.  Însă ciclul continuă – și cu el speranță că vom vedea din nou Lumina Adevărată.

Hristos a Înviat! Și este Răsăritul unei lumi mai bune… nu Apusul!

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

1095
Tagurile:
Occident, UE

Загрузка...
Lumânare

Ce rămâne după ce luăm cu toții Lumină?

158
Noaptea de Înviere a scos mii de români din case ce au mers la biserici de unde au luat Lumină. Schimbă asta cu ceva ”fibra interioară” a fiecăruia dintre noi?

Trăim, în aceste clipe, marea bucurie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, iar moartea a fost învinsă.

”Veniți de luați Lumină!” ne îndeamnă preoții.

În fapt, ce ni se transmite? Că suntem chemați să-L primim pe Hristos, să luăm Lumina Lui, să luăm adevăr, înțelepciune, iubire din Adevărul, Înțelepciunea, Iubirea adusă de El în lume.

Iisus Hristos este, de fapt, lumina lumii care a învins întunericul, moartea trupească, ultimul dușman, a fost biruită.

Am fost azi noapte să iau și eu Lumină, ca multe alte mii de români. Nu voi vorbi aici dacă regulile de distanțare erau îndeplinite – nu erau – și nici despre purtarea măștii.

Hai să ne ridicăm puțin deasupra a tot ceea ce este omenesc, trecător, deasupra fricii de boală și de moarte.

Pentru că toți cei adunați în curtea bisericii am venit să ne bucurăm, de fapt, de victoria vieții asupra morții, de victoria luminii asupra întunericului.

Nu lumina candelelor și lumânărilor este cea pe care fiecare dintre noi a adus-o acasă, ci Lumina lui Hristos, care reprezintă, practic, o nouă viață în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel spune că, dacă nu este credință în Înviere, atunci credința și viața noastră sunt zadarnice și că totul nu ar fi decât o alergare după vânt.

Aș vrea să cred că, după acest moment minunat, al Învierii, fiecare din noi încercăm să fim măcar mai buni unii cu alții. Să trecem clipa Învierii prin fiecare celulă a corpului nostru și să acceptăm schimbarea, să provocăm schimbarea în bine în noi.

Fiindcă, altfel, orice gest făcut în Săptămâna Mare, în noaptea de Înviere ar rămâne doar un gest ritualic și atât. Dacă nu încercăm să înțelegem semnificația și dacă nu ne dorim cu adevărat schimbarea în bine, dacă nu credem în ea și nu o chemăm, nu am adus acasă Lumina Sfântă, ci doar niște candele aprinse. Atât.

158
Tagurile:
Paște
Tematic
Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
Medic nutriționist dă sfaturi pentru masa de Paște
Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
Lucrați de Paște? Iată cum sunteți recompensați

Загрузка...
Deșeuri electrocasnice

Rabla pentru electrocasnice 2021: începe în curând

0
A mai rămas numai o săptămână până când va debuta Programul Rabla pentru electrocasnice. Bugetul alocat acestui program este de 75 de milioane de lei. Pentru acest an, ministrul Mediului spune că fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Românii care vor să cumpere electrocasnice noi o pot face prin programul Rabla.

În data de 14 mai 2021 va debuta programul Rabla pentru Electrocasnice. Bugetul pentru acest program este de 75 de milioane de lei.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că, în 2021, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget.

Motivul îl reprezintă faptul că, în ediția anterioară a programului, cea mai mare parte a banilor a fost folosită pentru cumpărarea de televizoare.

Demnitarul a explicat că regula de bază este subvenționarea schimbării aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă. Este vorba despre frigider, mașină de spălat, mașină de uscat rufe.

”Sunt cele 3 cu care pornim”, a subliniat Barna.

Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe - și mașinile de spălat vase intră în program, mașini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului, scrie digi24.ro.

O altă etapă a acestui program este dedicată laptopurilor, tabletelor și televizoarelor.

Demnitarul a explicat că, în principiu, la fiecare echipament se predă ceea ce se cumpără, dar că vor fi specificate la fiecare. De asemenea, vor fi și excepții, acolo unde este nevoie de ajutor. În acest sens, a vorbit despre familiile care vor să îi trimită copiii la școală și au nevoie de laptopuri și tablete.

În cadrul acestui program, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++. Condiția este să predea echipamente electronice vechi.

0
Tagurile:
Rabla

Загрузка...