Exerciții militare ale NATO în Marea Neagră

Exercițiul NATO Sea Breeze 2020 în Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere

238
Activitatea NATO în Marea Neagră și Exercițiul ”Sea Breeze” creează o situație politico-militară explozivă, contribuind la militarizarea statelor din Marea Neagră și la diminuarea securității regionale.

Analiză de Alexandr Hrolenko

Exercițiul militar NATO Sea Breeze 2020 se desfășoară în Marea Neagră în perioada 20 - 26 iulie, cu participarea a 27 de nave și 19 aeronave din nouă țări, inclusiv partenerii de alianță - Georgia și Ucraina. Acestea din urmă au o forță navală neînsemnată. În cadrul manevrelor, participă în special nave ale SUA, Bulgariei, Franței, Norvegiei, României, Spaniei și Turciei. Pentru comparație, anul trecut la Sea Breeze au participat 19 state.

În timpul exercițiilor Breeze Sea, grupurile de bază ale forțelor navale ale Alianței, de regulă, sunt compuse din fregate și corvete ale Flotei 6 a SUA. Astăzi, distrugătorul URO USS Porter (DDG 78) și avioanele de patrulare anti-submarine P-8 ale Marinei SUA operează în Marea Neagră. Pandemia COVID-19 a făcut ajustări: mai mult de jumătate dintre participanții tradiționali au dispărut din Sea Breeze 2020, iar partea de uscat a manevrelor a fost anulată. Un factor a fost și răcirea relațiilor dintre Washington și unii aliați europeni (nu există nave germane).

Desigur, „instaurarea ordinii într-o regiune de criză” cu așa forțe nu este decât un circ naval, dar există și un beneficiu practic pentru Flota Rusă a Mării Negre.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, la 20 iulie, mai mult de 10 avioane din cadrul Flotei Mării Negre, împreună cu fregatele ”Amiralul Essen” și ”Amiralul Grigorovici”, s-au antrenat în vederea distrugerii navelor inamice imaginare. În același timp, calculele fregatelor au fost efectuate împotriva „inamicului” prin lansări electronice cu sistemul de rachete Kalibr-NK.

Pentru Flota rusă la Marea Neagră, exercițiile desfășurate de Alianță Sea Breeze sunt o oportunitate excelentă de a exersa acțiunile grupurilor de atacuri navale, aviația de vânătoare și bombardiere, de apărare a coastei în Peninsula Crimeea și pe teritoriul Krasnodar. Forțele și mijloacele de recunoaștere, sistemele de apărare aeriană, sistemele de rachete de coastă „Bal” și „Bastion” sunt puse în stare de alertă. Acțiunile navelor și aeronavelor NATO în timpul Sea Breeze se află sub controlul complet și permanent al flotei ruse din Marea Neagră. Urmărirea distrugătorului Porter a început pe 19 iulie, la intrarea în Marea Neagră.

Potențialul de criză

Forțele navale ale Alianței Sea Breeze-2020 sunt reprezentate de navele de război și aeronave ale SUA, Bulgariei, Franței, Norvegiei, României, Spaniei și Republicii Turcia. La manevre participă al doilea grup naval permanent (SNMG-2) și cel de-al doilea grup permanent de acțiune a grupului anti-mină al NATO. Numărul de nave și aeronave pentru exerciții este unul e suficient, însă eficacitatea acțiunilor nu este evidentă.

Declarația celei de-a 6-a Flote a SUA conform căreia exercițiul Sea Breeze are drept scop „crearea unei capacități comune de a asigura securitatea maritimă în regiune și de a consolida relațiile de cooperare între statele partenere” arată ca o declarație de intenție. Deoarece este imposibil de combinat potențialul de atac al navelor cu rachete moderne și capacitățile navelor de patrulare (de artilerie).

Dacă un distrugător american este capabil să transporte la bord până la 90 de rachete de croazieră Tomahawk cu o rază de acțiune de peste 2000 de km, atunci prezența bărcilor de patrulare din Georgia și Ucraina este lipsită de sens din punctul de vedere al tacticii navale. Există și alte exemple ale prezenței „de dragul prezenței” a navelor incompatibile cu realitatea rachetelor nucleare.

Corvetă bulgară „Reșitelni” („hotărât” - din limba rusă) și fregata română F222 Regina Maria din cadrul grupului NATO de acțiuni navale și de acțiuni miniere NATO își desfășoară activitatea în Marea Neagră.

Prima a fost lansată la șantierul naval din Habarovsk în 1982 ca o mică navă antisubmarin (MPK-46), în 1990 a devenit parte a marinei bulgare (în cadrul Pactului de la Varșovia). Cu toate acestea, "corvetul" a moștenit artilerie și rachetele de adâncime propulsate de la IPC-ul sovietic, până în ziua de azi armamentul nu s-a schimbat fundamental, nava are destinația de apărarea antisubmarin de la sfârșitul secolului trecut.

A doua - fregata română ROS Regina Maria (F 222), anterior HMS London (F95) - a fost construită în 1984 în Marea Britanie, după 15 ani de serviciu a fost scoasă din dotare, iar în 2003 a fost vândută României.

După modernizare, a fost redenumită în onoarea soției regelui României Ferdinand I. Acest lucru nu a mărit puterea de atac, fregata are la bord doar o armă de artilerie de 76,2 mm 76/62 Oto Melara pistol Super-Rapid de producție italiană (aproximativ 20 km) și un elicopter IAR-330 Puma Naval.

În timpul Războiului din Golf, din 1991, fregata a fost navă amiral al grupului de lucru al Marinei Regale, dar pentru lupta navală modernă (de înaltă tehnologie) din Marea Neagră, acest „anticariat” slab dotat în mod clar este nepotrivit. Lista „veteranilor” poate continua.

O navă antisubmarină relativ nouă și eficientă a fost prezentată de Marina Turcă - fregata F-514 Kinaliada este dotată cu opt rachete de croazieră antinavă Harpoon, aproximativ 20 de rachete antiaeriene RAM (PDMS), două torpile 324 mm Mk.32, o armă de 76 mm Oto Melara Super Rapid. Cu toate acestea, este necesar să se țină seama de capacitățile de luptă ale navelor, submarinelor, aeronavelor și sistemelor de rachete ale Flotei Ruse a Mării Negre și a districtului militar sud în ansamblul său, care domină în spațiul operațional. În plus, Convenția de la Montreux limitează prezența navelor de război din țările din bazinul Mării Negre în Marea Neagră (trei săptămâni și un tonaj total de până la 30 de mii de tone), deocamdată nimeni nu riscă să încalce regulile.

În general, manevrele navale Sea Breeze 2020 este doar o încercare a Alianței de a sprijini moral Georgia și Ucraina.

Pozițiile părților

Pe 20 iulie, viceministrul rus de Externe, Alexandr Grușko, a declarat pentru RIA Novosti că exercițiile Sea Breeze-2020 nu corespund nevoilor reale de securitate: "Toată această activitate ... înrăutățește stabilitatea regională, creează noi linii de divizare în Europa".

În schimb, Alexander Grușko a amintit rolul constructiv al grupării ”Blackseafor” (care întrunește potențialul naval al tuturor statelor de coastă) și a Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (care deține toate resursele pentru dezvoltarea economică accelerată a regiunii). NATO distruge aceste structuri, slăbește rolul statelor din Marea Neagră în sistemul de securitate și distruge acest sistem însuși - în numele unor activități lipsite de sens pe flancul estic al Alianței, unde se presupune că este prezent și inamicul Europei și al Statelor Unite.

Pe de altă parte, vice-amiralul Jean Black, comandantul flotei a 6-a operațională a SUA, a declarat: „Întoarcerea disrugătorului USS în Marea Neagră confirmă angajamentul Flotei a 6-a și al Marinei SUA față de aliații noștri și partenerii NATO. Participarea noastră la exerciții multinaționale precum ”Sea Breeze” este o demonstrare reală a fermității SUA în chestiunea ce ține de apărarea colectivă a Europei".

Trebuie să înțelegem că este necesar să-i protejăm pe europeni de „non-europenii” din Rusia, dar „candidatul pentru funcția de partener mai mic”, comandantul marinei ucrainene Oleksi Neizpapa s-a scăpat cu vorba despre obiectivele adevărate ale Sea Breeze: ”Noi desfășurăm acest exercițiu din 1997 între Ucraina și Statele Unite, și pentru partea ucraineană acesta este unul dintre principalele instrumente pentru intrarea Forțelor Navale în NATO".

Dacă absolventul Institutului Naval din Sevastopol, locotenentul Neizpapa, și alți ucraineni aspirau la NATO încă din 1997, este evident că „amenințarea rusă” nu are nicio legătură cu aceasta. Iar esența extinderii continue a Alianței Nord-Atlantice spre est este un fel de agresiune militară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
Marea Neagră, NATO, 2020, Sea Breeze
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

434
(reînnoit 19:35 07.08.2020)
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.
ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.
© Sputnik / Сергей Гунеев

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

434
Tagurile:
Occident, Siria, Militari ruși, Succes
Tematic
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria

Загрузка...
Școală, profesor și elevi

Din toamnă, elevii și profesorii vor fi din nou cobaii sistemului de educație

1271
(reînnoit 07:49 06.08.2020)
Recentele declarații ale ministrului Educației și Cercetării precum și ale vicepremierului Raluca Turcan arată că autoritățile sunt depășite de situație și invocă, la nesfârșit, scenarii.

Elevii, părinții și profesorii din România au aflat, din gura președintelui Klaus Iohannis, că un lucru este cert: și anume că școala va începe în data de 14 septembrie, fapt, de altfel, cunoscut.

Șeful statului a mai vorbit de aplicarea a trei scenarii pentru deschiderea noului an școlar – verde, galben și roșu în funcție de numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus din fiecare localitate.

© Sputnik / Александр Кряжев

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a precizat că un singur lucru e clar la momentul de față: începerea școlii. În rest, se iau în calcul mai multe… scenarii, având în vedere și situația epidemiologică din fiecare localitate.

Iar greul pică pe fiecare unitate de învățământ în parte, care urmează să stabilească scenariul, după care va transmite către inspectoratele școlare care, împreună cu direcția de sănătate publică analizează situația din punct de vedere epidemiologic.

Evident că acest lucru se va întâmpla după 14 septembrie. Și atunci, elevii și profesorii vor fi iar cobaii unui sistem incapabil să gestioneze o situație de criză majoră, așa cum este cea cu care ne confruntăm de câteva luni de zile.

Nici vicepremierul Raluca Turcan nu a venit cu informații mai clare. A subliniat că se va purta masca medicinală – că, de! – asta e important, nu faptul că nu se știe cum se va face efectiv distanțarea fizică sau dacă se vor împărți clasele și cine le va coordona.

”Extinderea crizei și răspândirea epidemiologică se desfășoară diferit. Din fericire, acolo unde există pericol mai mare de îmbolnăvire, din analizele noastre reiese că există deja o infrastructură care să îți permită prezența copiilor la clasă cu regulile de distanțare”, a mai declarat Turcan.

Vicepremierul nu a dat detalii privind locul unde există acea infrastructură, pentru că, măcar în mediul urban, situația școlilor supraaglomerate este una veche și nerezolvată.

Declarațiile oficialilor nu fac decât să arunce și o mai mare confuzie în rândul profesorilor, elevilor și părinților care nu mai știu cum se va derula noul an școlar. Probabil că vom trăi și vom vedea…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1271
Tagurile:
Școală, Educație, Profesori, elevi

Загрузка...
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

0
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...