Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră

1175
(reînnoit 18:38 17.07.2020)
Gama unică a celor mai noi vehicule blindate ale Armatei Ruse a fost completat de “Strela”, capabilă să dezvolte o viteză de neconceput pentru mașinile blindate – până la 155 kilometri pe oră.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Mobilitatea este cea mai vizibilă, însă nu singura calitate care va permite consolidarea capacității de apărare a Rusiei și aliaților ei, a supremației armelor rusești în conflictele militare contemporane.

Directorul general al întreprinderii “Voenno-promîșlenaia compania” (VPK), Alexandr Krasovițki, a relatat agenției RIA Novosti că noul vehicul ușor blindat “Strela” nu are analogii în lume. Tehnica dispune de o protecție balistică, capabilă să reziste focurilor din pistoalele automat AK-74, AKM și pușca cu lunetă Dragunov. Protecția anti-mină garantează supraviețuirea echipajului în urma detonării sub roți a unei mine sau a unui dispozitiv explozibil cu o putere de până la două kilograme de trotil.

MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal
© Sputnik / Илья Питалев

Masa mașinei de 4,7 tone permite transportarea ei cu elicoptrul Mi-8 (Mi-17) a desantului aerian tactic. Spre exemplu, vehiculul blindat “Tigr” are o greutate de două ori mai mare și rezistă doar la o explozie de până la 600 de grame de trotil.

În partea exterioară “Strela” este protejată de un blindaj modern și de geometria corpului de dispozitive explozibile puternice, în interior sunt instalate scaunele care amortizează lovitura undei exploziei. Utilizarea noilor mașini blindate rusești în Siria a arătat siguranța acestui tip de construcție, detonarea cărora nu a provocat victime.

Vehiculul blindat „Strela” este destinat asigurării activității operative a unităților speciale, transportării oamenilor și a încărcăturilor cu un nivel înalt al protecției balistice.

În salon sunt până la opt locuri (cu șofer). Este prevăzută instalarea unui modul al sistemelor de arme și a echipamentului special. Mașina de luptă este confecționată exclusiv din materiale și componente rusești. Autoritatea companiei dezvoltătoare în lumea producției de tehnică militară garantează o calitate înaltă a celei mai rapide blindate din lume și un potențial de export semnificativ pe piața internațională.

„Strela” va fi pe placul militarilor pentru că mobilitatea înaltă reprezintă una din bazele rezistenței unităților. Dacă pe șosea mașina atinge o viteză de până la 155 de kilometri pe oră, atunci pe un teren accidentat 80 kilometri pe oră nu reprezintă o limită.

Componentele și agregatele din construcția mașinii vor permite în viitor utilizarea acestora în industria auto civilă. În acest caz în Rusia ar putea apărea cea mai puternică mașină de teren, un vis al geologilor, turiștilor și pescarilor.

Bolizi cu destinație specială

Importanța unei game largi a vehiculelor blindate pe câmpul de luptă este una evidentă. Mașinile de clase și capacități diferite permit trupelor să rezolve diferențiat sarcinile propuse, să controleze dibace situația, să lovească inamicului prin forța focului și manevre. Nu în zadar piața internațională de arme este plină de vehicule blindate Stryker (SUA), LAV (Canada), (Elveția), VBCI (Franța), Boxer (Germania – Olanda), Pandur (Austria), Pars (Turcia), în acest sector cifra de afaceri constituie militare de dolari și industria de apărare rusească își menține aici o poziție de lider de câteva decenii. Doar în perioada 2010-2017 au fost vândute 1206 de mașini rusești în valoare de 1,48 de miliarde de dolari. Cele mai noi vehicule blindate vor consolida și mai mult pozițiile industriei militare rusești.

Lista celor mai apropiați concureți ai „Strela” nu este atât de mare. În acest sens am putea face o comparație cu câteva cele mai rapide blindate ușoare cu o protecție asemănătoare.

Automobilul tactic Renault Sherpa II este destinat pentru misiuni pe terenuri accidentate. Are diverse versiuni de asamblare, dispune de module de luptă de clase diferite (mitraliere și aruncătoare de grenade). Blindata Sherpa II este dotată cu un motor turbodiesel de 4,7 litri și 215 cai putere, atingând o viteză de până la 120 kilometri pe oră.

Mașina blindată SandCat al companiei israeliene Plasan este un automobil ușor de patrulare, rezistent la mine, are scaune de amortizare, care asigură o protecție similară de detonarea minelor sub mașină. Șase porturi în corp care permit desantului să tragă din armele personale. SandCat are un motor de 6,7 litri cu opt cilindri, cu 330 de cai putere. Viteza maximă a mașinii blindate este de 120 kilometri pe oră. În spațiul CSI astfel de blindate există Azerbadjan, Kazahstan și Turkmenistan.

Automobilul blindat al armatei australiene Hawkei are un nivel înalt al protecției de amenințări balistice, o caroserie în formă de V și un sistem de absorbție a exploziei asigură o protecție de mine. Pe blindată este instalată o stație de arme teleghidată (mitraliere de 5,56 milimetri, 7,62 milimetri și 12,7 milimetri, aruncătoare de grende de 40 milimetri și rachete anti-tanc). Hawkei este are un motor diesel cu șase cilindri și dezvoltă o viteză de până la 130 kilometri pe oră.

Vehiculul blindat Flyer al companiei General Dynamic este dezvoltată în baza unul elemente împrumutate de la HWMVV pentru comandamentul operațiunilor special ale armatei SUA. Poate fi utiliza pentru misiunile de recunoaștere, de incursiuni sau evacuare. Flyer este dotat cu un sistem de arme care acționează la 360 de grade. Pe turela mașinei este instalată o mitralieră de 12,7 milimetri. Blindata are un motor de 1,9 litri și 150 cai putere, care îi permite să dezvolte o viteză de până la 135 de kilometric pe oră. Presupun că o astfel de viteză poate fi atinsă de Flyer doar într-o versiune mai ușoară (fără blindaj).

Mașina blindată ușoară Mbombe-4 a grupului sud-african Paramount Group este cel mai proaspăt model, prezentat în premieră la expoziția IDEX-2019 din Emiratele Arabe Unite. Are 10 locuri și o formulă a roților 4x4.

Face față misiunilor de patrulare și operațiuni militare.

Vehiculul cu un rulment sudat complet asigură automobilului o protecție balistică de gloanețel de calibru mare 14,5 milimetri, precum și de o explozie laterală. Blindata are un motor cu șase cilindri de 457 cai putere și dezvoltă o viteză de până la 140 de kilometric pe oră. Acesta este cel mai rapid concurrent al rusescului “Strela”, a cărui viteză maximă este de 155 de kilometri pe oră, reușind să devanseze pe toți în competiția noastră virtuală. Nu e deloc întâmplător.

VPK este cel mai mare dezvoltător și producător de tehnică blindată cu roți. Acesta asigură cu vehicule blindate forțele terestre rusești și armatele din peste 40 de țări ale lumii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale companiei este familia mașinilor blindate “Tigr” și platforma a viitorului “Bumerang”. Toată producția este testată în condiții de luptă severe (inclusiv în Siria) și oferă garanții pe o perioadă convenită.

Industria militară rusească, de regulă, dicta moda în domeniul blindatelor pe șenile, însă o perioadă îndelungată s-a specializat exclusiv pe producția celor pe roți. Într-o astfel de “familie” serioasă și de succes nu se nasc perdanți, iată de ce vehiculul blindat „Strela” are un viitor promițător în cadrul armatei, pe câmpul de luptă și pe piața internațională de arme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1175
Tagurile:
Armata Rusă
Tematic
Armata rusă dezvăluie viteza dronei sale subacvatice Poseidon
Un expert despre rolul delfinilor în armata rusă
Armata Rusă: Adio, legendara ”ușanca”!
Armata rusă implică 30.000 de soldați pentru a lupta împotriva epidemiei
Armata rusă se va dota cu un tip de rachetă ce-i va asigura supremația asupra inamicului
Монахиня держит зажженную свечу во время праздничной Пасхальной службы в Кафедральном соборе Святой Троицы Самеба

Un mort și prea mulți imbecili!

91
Noroc că suntem NATO și avem rachete să ne păzim! Sincer, eu le-aș sugera celorlalți să se păzească de noi! Îi tâmpim și pe ei. De fapt, chiar asta vor cei care ne-au imbecilizat – să răspândească microbii imbecilității în țările din est!

 Azi a murit o personalitate, un om politic de prim rang și un intelectual – Oliviu Gherman. Câțiva oameni politici au reacționat, în primul rând, cei care au lucrat cu el – Iliescu, Năstase, Severin. Apoi atenta Viorica Dăncilă și, în final, posibilul moștenitor al muncii lui Gherman, Marcel Ciolacu.

Da, diferență uriașă între profesorul universitar și omul de carte Gherman și Ciolacu – dar… acesta, din păcate, nu e doar PSD, ci e România. E diferența de Radu Câmpeanu la Orban, de la Iliescu și Rațiu la ”plăcuța suedeză” de pe fruntea lui Iohannis. Și alte diferențe.

Dar mă uitam la reacțiile oamenilor ”simpli”. Citeam comentariile la postările care omagiau o personalitate. Sigur, a fost și Gherman generator de controverse – dar ce personalitate nu este izvor de controverse, cu bază reală sau motive inventate? Care personalitate nu e forfecată azi de presă sau de diverși internauți - sau chiar condamnați de nulități  transformate în repere ale ”societății civile”, ale ”opiniei publice”?

Insulte, înjurături, urări de moarte sau de pușcărie în cel mai ”fericit” caz! Toate fără nicio legătură argumentată cu răposatul și faptele acestuia, ci pur și simplu insulte! Asta e noua „societate”?! Ei sunt cei ce vor schimbarea?

Nu voi reproduce aici asemenea cretinisme, ci doar mă gândeam – de unde au apărut toți acești siniștri? Rectific – de unde a apărut un segment masiv al generației noi? Răspunsul e simplu: din ciocnirea cu așa zisa civilizație a libertății!

Nu a mai fost nici influența estului, nici a trecutului, ci doar a unui Occident în care insulta, injuria, obscenitățile de cea mai joasă speță, trivialitățile fac parte din creația culturală contemporană. Și asta dintr-un motiv simplu: totul în această ”libertate” are o componentă comercială. Sau cel puțin un segment important comercial.

Ori, cel mai bun cumpărător e prostul! Mai ales prostul căruia i se dă senzația că e deștept. Imbecilul care ”știe el mai bine”! Imbecilul setat, căruia îi poți oferi orice argument, orice teorie sau exemplu… dar nimic! El nu știe decât ce îi vine din setare – și să înjure! Azi, prostul, imbecilul, e obligatoriu și radical!

Așa am ajuns și noi, românii! Ne uităm la cele mai idioate emisiuni, ascultăm cele mai stupidă ”muzică”, filmele de succes sunt bazate fie pe povești de copii tâmpiți, fie pe cazuri psihiatrice, fie, în cel mai bun caz, pe viața unor personaje din lumea infractorilor! Cărțile?... Ferească Dumnezeu! În România nu ești scriitor dacă nu apare obscenitatea, vulgaritatea, în textele tale!

Dar ce să mai vorbim – e suficient să vezi imbecilul de azi mândru că poartă niște pantaloni rupți, barbă ca Rasputin și pantofi de lac fără ciorapi, lăsând glezna să se vadă… precum chipul lui CTP la televizor. Și, evident, toate astea pe bani enorm de mulți, pentru că… imbecilitatea costă! Sau vezi femei serioase cu ținute, machiaj și mai ales operații estetice specifice curvelor! ”Lumea bună” din noua generație a fost prostită să poarte ”ținutele” cerșetorilor, ”interlopilor” și prostituatelor – și să se mândrească cu averile plătite pentru asta!  

Imbecililor li se dau clișee – incidente fabricate, vinovați declarați, caracterizări venite de la ”influenceri”, fără nici un argument! A zis vedeta! A zis partidul! Numai vorbe goale! Numai radicalizare, români contra români! Umilitoare degradare a omului, nu doar a românului!

Nu mai zic cât e de bine să ataci biserica, dar să lauzi ”toleranța”, să crezi gogomăniile unor șarlatani, dar să acuzi Academia că e ”naționalistă”.

În fine, sunt multe de spus – dar nu ai unde și nu ai cui! Și nu ai de ce! Ciolacu, Orban, Barna, ”Ceaușescu”, Anisie și alte figuri de Doamne păzește! Biden, Timmermans, Juncke… 

Noroc că suntem NATO și avem rachete să ne păzim! Sincer, eu le-aș sugera celorlalți să se păzească de noi! Îi tâmpim și pe ei. De fapt, chiar asta vor cei care ne-au imbecilizat – să răspândească microbii imbecilității în țările din est!

În 1989 eram o societate educată, politicoasă, cititoare de cărți bune și iubitoare de muzică aleasă. Acum suntem aici – scuipăm pe catafalcul unui om care a pus umărul să cedăm în fața Occidentului. Ironic, nu? Nu, curat progres democratic, coane Oliviule, că și matale și alții ați crezut în povești – și ne-ați făcut și pe noi să credem.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

91
Tagurile:
Mort

Загрузка...
Profesor

Stop! E timpul ca profesorii își recâștige demnitatea!

3796
(reînnoit 14:05 09.08.2020)
Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici.

O dată cu starea de urgență, profesorii au lucrat de acasă: au încercat multe platforme până au găsit una cu care să rezoneze, au trimis fișe de lucru copiilor, au primit temele, le-au corectat, au muncit mai mult decât în mod normal.

Cu toate acestea, pentru Guvernul Orban munca lor nu contează. De ce spun asta? Foarte simplu: pentru că, vineri, Guvernul a decis ca angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență să primească – o singură dată – câte 2500 de lei de la stat, ca modalitate de a încuraja acest tip de muncă.

Interesant este că măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Totuși, și cadrele didactice au muncit de acasă și cu siguranță o vor face și în continuare. Însuși premierul Ludovic Orban declara recent că se urmăresc programe de creștere a abilităților de transmitere a cunoștințelor, pentru cadrele didactice, ”online, astfel încât să creștem performanța în organizarea lecțiilor online”.

Cu alte cuvinte, actualul guvern vrea performanță, dar fără să scoată un ban în plus. Că, nu-i așa, meseria de profesor e una vocațională și oamenii din sistemul de învățământ plătesc facturile și mâncarea cu sufletul. Asta îmi aduce aminte de o glumă despre scoțieni care spune că aceștia își cresc copilul ca pe o floare cu aer, apă și cu soare…Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici. Tot așa, din absența unor programe coerente, a unor cursuri concrete de perfecționare și a unei salarizări și stimulări financiare adecvate nu se poate face învățământ de calitate.

Stop! E timpul ca profesorii să își recâștige demnitatea! Și să ceară tratament egal cu al altor angajați care lucrează de acasă!

Dacă tot e timpul schimbării, atunci așa să fie!  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3796
Tagurile:
demnitate, Profesori

Загрузка...
Stație spațială internațională

Forțele spațiale ale SUA vor putea desfășura operațiuni ofensive

0
(reînnoit 18:47 11.08.2020)
Forțele spațiale ale Statelor Unite vor putea desfășura operațiuni ofensive în cazul în care va fi necesar, se spune în doctrina acestor noi forțe armate.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Forțele spațiale ale SUA, în caz de necesitate, ar putea desfășura acțiuni ofensive și să atace obiecte terestre și în spațiul cibernetic, se menționează în doctrina acestor noi forțe armate ale Statelor Unite.

Donald Trump
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În documentul, întitulat “Forța spațială” (Spacepower) se specifică destinația trupelor spațiale și se explică de ce SUA considera spațiul cosmic un câmp de acțiuni militare. În doctrină operațiunile militare în spațiu sunt tratate ca o formă separate a acțiunilor militare, nu ca o sferă aflată în competența altor trupe.

Operațiunile ofensive, potrivit doctrinei, pot fi desfășurate “atunci când este justificat”. În special, pentru contracararea inamicului care vrea să obțină accesul la sfera spațială sau să o utilizeze în interese proprii. Acțiunile ofensive, precum se menționează, “au o importanță deosebită pentru obținerea supremației în spațiu”.

“Operațiunile ofensive au ca țintă capacitățile spațiale și sistemele de apărare antispațială a inamicului, diminuarea eficienței și letalității forțelor inamice în toate domeniile. Operațiunile ofensive sunt îndreptate spre atingerea supremației și a capacității de a neutraliza misiunile spațiale a inamicului până ca acestea să fie utilizate împotriva unor forțe aliate”, se spune în document.

Forțele spațiale menționează că desfășurarea unor operațiuni ofensive nu se limitează la contracararea sistemelor de apărare antirachetă a inamicului, ci poate avea loc în raport cu “întreaga gamă a potențialului antisatelit a potențialului inamic”. În această categorie sunt incluse țintele terestre și obiectivele din spațiul cibernetic.

De asemenea, forțele spațiale își rezervă dreptul de a desfășura operațiuni defensive – atât pasive, cât și active. Cele din urmă sunt necesare “pentru distrugerea, lipsirea de mijloacelor ofensive ale inamicului, diminuarea capacității de a îndeplini misiunile sau diminuarea eficienței amenințărilor”.

Forțele spațiale ale SUA au fost înființate pe 20 decembrie 2019. În ianuarie 2020, în funcția de comandant al Comandamentului Forțelor Spațiale a fost numit generalul John W. Raymond.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spațiul cosmic, SUA
Tematic
Forțele Spațiale Ruse în acțiune
Trump: SUA au rămas în urma Rusiei în dezvoltarea forțelor spațiale
Trump a semnat decretul de înființare a forțelor spațiale

Загрузка...