Provocările crizei și noua strategie a Uniunii Economice Eurasiatice

246
Pe 19 mai s-a desfășurat reuniunea Consiliului Superior Economic Eurasiatic în format online. Ce subiecte au fost discutate și ce priorități au fost trasate aflați din materialul lui Nikita Mendkovici.

Nikita Mendkovici, coordonatorul Clubului Analitic Eurasiatic

Recenta reuniune a Consiliului Superior Economic Eurasiatic s-a desfășurat pe 19 mai în formatul conferinței online. Subiectul central al discuțiilor a devenit programul ambițios de dezvoltare a Uniunii Economice Eurasiatice până în anul 2025, propus de Comisia Economică Eurasiatică. Planul a fost aprobat oficial de participanți, în pofida polemicilor dure. Asupra acestuia urmează să se mai lucreze, urmând să fie aprobat în forma lui finală în decursul lunilor octombrie-noiembrie ale acestui an, inclusiv din cauza necesității de a coordona unele probleme în cadrul consultațiilor bilaterale între șefii de stat.

Proiectul strategiei include 330 de măsuri și mecanisme care ar urma să accelereze cooperarea economică. Printre acestea se numără sincronizarea unor norme juridice ale statelor-membre, pentru a simplica investițiile reciproce și activitățile companiilor eurasiatice pe întregul teritoriu al Uniunii. Este vizată de asemenea problema digitalizării economiei și reglementarea de stat, care ar urma să simplifice mișcarea mărfurilor și finanțelor.

Însă un rol nefast asupra agendei de discuții l-a avut pandemia coronavirusului și criza legată de el. Pe lângă problemele curente, izolarea piețelor și stoparea economiilor, există și amenințări pe termen lung.

Agravarea în lanț a problemelor în diverse regiuni ale lumii vor amenința cu stagnarea sau chiar cu prăbușirea piețelor pe tot parcursul anului 2020. Situația se schimbă rapid și semnificativ, Uniunea Economică Eurasiatică fiind nevoită să caute alte căi de rezolvare a problemelor.

În special Kazahstanul a solicitat o amânare a introducerii marcării digitale a mărfurilor pentru că ultimele evenimente au lovit dur asupra economiei țării – introducerea noilor tehnologii reprezintă o mare povară pentru bugetul de stat și întreprinderi.

Economie, imagine de arhivă
© Photo : Cultura Images RF/EAST NEWS/Marcus Lund

Belarus și Armenia, care, de asemenea, se confruntă cu provocări economice, au propus accelerarea tranziției spre o piață de gaze unică, fapt care ar urma să îmbunătățească situația economică a acestor state în calitatea lor de importatori ai resurselor energetice. Însă, după obiecțiile exprimare de președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre imposibilitatea unei astfel de măsuri în condițiile actualului nivel al integrării economice, s-a propus amânarea discuțiilor la acest subiect.

O altă problemă a reuniunii a fost lipsa de pregătire a părților pentru discuțiile asupra măsurilor propuse. În mare parte, acest lucru se datorează suprasolicitărilor instituțiilor de profil ale statelor membre din cauza pandemiei și încălcării regulilor comerțului internațional, motiv pentru care nu au reușit să elaboreze recomandări pentru șefii de stat. A suferit schimbări și agenda reuniunilor miniștrilor statelor UEE, care de obicei permit rezolvarea operativă a divergențelor apărute. Acum ei sunt preocupați de măsurile urgente anticriză.

În special președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că nu îi este clar cum poate fi realizată în practică o mare parte a propunerilor care vizează extinderea atribuțiilor Comisiei Economice Eurasiatice.

“Oferirea dreptului comisiei de a participa la negocieri bilaterale a statelor membre cu statele excomunitare în probleme legate de servicii necesită, desigur, o studiere suplimentară... Acum ne este greu să ne imaginăm cu va fi realizat acest lucru în practică”, a menționat președintele kazah.

Tokayev s-a plans că reprezentanții Comisiei Economice Eurasiatice s-au grăbit să anunțe despre aprobarea tuturor punctelor Strategiei cu participanți, chiar dacă, spre exemplu, din punctul lui de vedere, este nevoie de o muncă suplimentară în acest sens. El a subliniat că în forma actuală multe dintre propunerile înaintate par prea radicale și chiar ar putea fi întâmpinate cu o lipsă de înțelegere din partea societății. Președintele Kazahstanului a îndemnat la o abordare foarte atentă a problemei extinderii atribuțiilor Comisiei Economice Eurasiatice și a solicitat să se discute încă odată această problemă la nivel de experți, până la reuniunea care urmează să aibă loc în toamnă.

Însă ar fi greșită exagerarea importanței divergențelor în dezbaterile despre Strategia de dezvoltare, așa cum fac unele instituții media. Discuțiile au avut un caracter lucrativ, participanții au reușit să ajungă destul de repede la un compromis și nu au încălcat regulamentul. Acest lucru a permis discutarea unui șir de probleme curente, inclusiv a programului de liberalizare a transportului maritim de coastă, fapt care este deosebit de important acum, în condițiile perturbării fluxurilor de transport pe fundalul pandemiei. De asemenea, s-a discutat despre aderarea la organizație a unor noi state cu statut de observatori.

În ansamblu, la reuniune nu s-a reușit accelerarea proceselor integraționiste în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice prin adoptarea unei noi strategii. Aceasta a fost considerată a fi una prea radicală. În afară de aceasta, s-a recunoscut că un șir de propuneri au nevoie de o perfecționare a procedurilor de realizare, fapt care urmează să aibă loc spre toamnă.

Însă, în ciuda tuturor temerilor, discuțiile în jurul adoptării programului au arătat că statele membre, în pofida unor neînțelegeri, sunt capabile să lucreze cu agenda curentă de discuții și să ajungă la un compromis. Probabil, condițiile complicate, dictate de pandemie și criza economică generată de coronavirus, vor necesita o modificare a unor planuri strategice, însă observăm că blocul eurasiatic conclucrează suficient de sigur în depășirea problemelor apărute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

246
Tagurile:
Uniunea Economică Eurasiatică
Georgiana Arsene

Domnule Iohannis, doamnă Anisie, de ce nu ați citit ceva copiilor azi?

565
De Ziua Internațională a Copilului, politicienii români s-au îngrămădit, ca de obicei, să spună nimic. Și totuși…

Încă de dimineață, politicienii țării, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-au grăbit să marcheze Ziua Internațională a Copilului, în stilul lor obtuz, anost și fără impact. Mai exact, au ieșit să spună ”La mulți ani” copiilor din România plus alte câteva bla-bla-uri. Adică nimic.

Eu aș fi apreciat dacă, măcar azi, în acest an nenorocit marcat de pandemie, cei aflați vremelnic la cârma țării ar fi procedat diferit. Și ieftin, adică nu ar fi trebuit să facă vreun act de generozitate cu iz electoral.

Mai exact, așa cum am scris și pe Facebook, aș fi apreciat dacă, astăzi, politicienii români, în loc să iasă să ne spună nimic, citeau un fragment scurt dintr-o carte ce le-a marcat copilăria. Sau o poezie.

Ar fi fost un exemplu grozav pentru copiii și tinerii României, iar pentru Orban un moment extraordinar să mai abată gândul românilor de la imaginea cu el și ceilalți membri ai Guvernului său chefuind în pandemie,

Mă întreb, oare, consilierii lor chiar nu au viziune sau nu le pasă decât să își ia banii?

Dacă de la Marcel Vela sau Ludovic Orban nu aveam așteptări în direcția enunțară mai sus – adică să iasă să citească un fragment dintr-o carte – de la Klaus Iohannis și de la Monica Anisie, da. Mai ales de la Monica Anisie. Și aceasta pentru că atât ministrul Educației Naționale, cât și președintele Klaus Iohannis sunt cadre didactice.

De ce am spus că mă așteptam în special ca Anisie să facă asta? Pentru că este profesor de limba și literatura română.

Mi-am amintit cum, în liceu, la o oră de Literatură pentru copii – am absolvit cursurile unui liceu pedagogic, iar precizarea aceasta este importantă, întrucât materia în cauză nu se studiază la alte licee – profesoara ne-a spus că, dacă vrem să stârnim copiilor interesul pentru lectură – era vorba de copiii de la ciclul primar – trebuie să le citim un pasaj semnificativ și să-i lăsăm apoi pe ei să descopere ce se mai întâmplă în poveste.

Oare nu ar fi fost frumos dacă politicienii făceau din ziua de azi, chiar și pentru scurt, una de poveste pentru copii? Întreb doar…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

565
Tagurile:
Copii, Monica Anisie, Klaus Iohannis

Загрузка...
Submarin. Imagine simbol

Testarea "Poseidon": Pregătiri pentru prima lansare a ”torpilei Apocalipsei”

667
(reînnoit 18:32 27.05.2020)
Sistemul subacvatic unic rusesc fără pilot va garanta o reacție de răspuns în cazul unui atac inamic. Printre țările cele mai avansate din lume din punct de vedere tehnologic, doar Rusia dispune de o astfel de armă.

Editorial realizat de Aleksanr Hrolenko 

Potrivit unei surse RIA Novosti din cadrul complexului militar-industrial rus, prima lansare a aparatului subacvatic fără pilor ”Poseidon” a fost programată pentru toamna anului 2020, iar între timp au loc testări ale unor unități și module aparte ale celui mai nou sistem.

Lansarea va avea loc la bordul submarinului nuclear multifuncțional Belgorod (proiectul 949A ”Antei”), care este primul transportator experimenta al celor mai noi aparate fără pilot. Nava experimentală a fost special concepută pentru Poseidon (proiectul 09852) și lansată în aprilie 2019 la Severodvinsk. Testarea însuși submarinului va dura până în 2021, iar dacă vor fi finalizate cu succes, ”Belgorod” și ”Poseidonii” vor intra în dotarea Marinei Ruse.

Primul transportator de aparate intercontinentale fără pilot va fi ulterior submarinul nuclear ”Habarovsk” (proiectul 098531), care urmează să fie lansat pe apă la începutul verii, după care testările vor dura aproximativ doi ani. Nici o țară din lume nu dispune de astfel de sisteme sau mijloace de protecție împotriva ”Poseidon”. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat despre dezvoltarea acestei arme într-un mesaj către Adunarea Federală din 2018. Sistemul oceanic multifuncțional Poseidon este răspunsul asimetric al Rusiei la concentrarea periculoasă a potențialului de atac al Pentagonului și NATO în Europa de Est, la formarea sistemului american antirachetă - care poate fi folosit pentru a distruge potențialul de apărare al Federației Ruse.

Prudența manifestată de Rusia nu a fost de prisos - în 2019, Statele Unite, sub un pretext inventat, s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor intermediare și cu rază scurtă, au stabilit un precedent pentru distrugerea Tratatului privind armele ofensive strategice și până în 2020 au ridicat bugetul militar până la 750 de miliarde de dolari (comparabil cu cheltuielile de apărare ale tuturor celorlalte țări ale lumii).

O aeronavă fără pilot incredibilă

Poseidon este un vehicul strategic intercontinental de mare adâncime, cu o centrală nucleară capabil să se deplaseze la o adâncime de 1000 de metri la o depărtare de până la 10 mii de kilometri, cu o viteză de 100 de noduri (185 km / h). Testările ”Poseidon” au confirmat caracteristicile unice și capacitatea de aproape nelimitată de navigație fără pilot.

Cosmos
© Photo : ESO/J. Emerson/VISTA. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit

Dispozitivul cu o lungime de 24 de metri cu un diametru de aproximativ 1,6 metri poate fi echipat cu muniții obișnuite sau cu arme termonucleare convenționale și este proiectat pentru a distruge grupuri de portavioane, baze strategice de submarine și infrastructura de coastă a inamicului. Identificarea în ocean a unei astfel de „torpile” nu este o sarcină ușoară, la viteze mici practic nu se aude, dar chiar și în cazul contactului hidroacustic (detectarea), nu ai cum să te aperi. În regimul fără pilot, ”Poseidon” este capabil să se deplaseze la adâncimi și viteze care sunt inaccesibile pentru toate submarinele, torpilele și rachetele existente ale unui inamic potențial.

Sistemul de control autonom permite identificarea și depășirea liniei antisubmarin sau alte sisteme de apărare. Aceasta îi garantează invulnerabilitatea și un efect de distrugere incredibil. Un instrument foarte serios al politicii de îngrădire.

Proiectul rusesc a alarmat Comandamentul Strategic American (STRATCOM) încă de la etapa de testare. În cadrul unor audieri în Congresul american din februarie anul trecut, șeful STRATCOM, John Hayten, a menționat că ”Poseidon”, ca un sistem de arme fundamental nou, nu este supus limitărilor Tratatului START III, iar un proiect similar celui rusesc nu este dezvoltat în Statele Unite. Partea americană a manifestat interes pentru un nou acord care reglementează vehiculele submarine fără pilot dotate cu echipamente militare nucleare și alte sisteme.

Anterior, în SUA au apărut unele prognoze potrivit cărora s-ar presupune că, în cazul unui conflict global, un transportator subacvatic ar putea aduce în apropierea țărmului SUA o bombă termonucleară de 100 de megatone, ceea ce ar putea provoca un tsunami și va spăla întreaga infrastructură de coastă împreună cu transportatorii de aeronave, instalațiile de apărare și orașe întregi. Astfel, nava fără pilot ”Poseidon”, chiar înainte de a fi trecut în dotare, a afectat situația internațională și, în parte, deciziile conducerii militare a mai multor țări neprietenoase Rusiei. Însă fără un motiv întemeiat (de exemplu, un act de agresiune împotriva Federației Ruse), ”Poseidon” nu va acționa niciodată.

Misteriosul „Habarovsk”

Submarinul de ultimă generație ”Habarovsk” este în prezent poate unul dintre cele mai mari secrete militare ale Rusiei. Conform datelor din surse deschise, este cunoscut faptul că nava este dotată cu o centrală nucleară absolut nouă și este capabilă să transporte până la șase ”Poseidoni”, care în presa occidentală au fost numite „torpilele Apocalipsei”.

Are un deplasament de aproximativ 10 mii de tone, dezvoltă o viteză de până la 32 de noduri, adâncime de imersiune de 500 de metri, o autonomie de 120 de zile, și un echipaj de cel puțin 100 de persoane.

Corpul submarinului seamănă cu cel mai recent transportator de rachete strategice ”Borei”. Principalele caracteristici ale navei ”Habarovsk” sunt clasificate. Marina Rusă planifică să aibă în dotarea Flotei de Nord și din Pacific două transportatoare de navelor fără pilor ”Poseidon”.

Tu-95MS cu rachetele de croazieră HA-101
Пресс-служба Минобороны РФ

Aceasta este o generație principial nouă de sisteme de arme strategice subacvatice ale Rusiei. „Deghizarea dublă” a submarinelor nucleare și a torpilelor strategice ”ale Apocalipsei” garantează respingerea oricărui atac nuclear, chiar dacă pe termen lung SUA și NATO vor reuși să creeze un sistem de apărare antiaerian „impenetrabil” pe uscat, pe mare și în spațiu.

”Poseidon” nu este singura dovadă a superiorității tehnologice a Rusiei, însă una foarte impresionantă și în stare să-l ”aducă în simțiri” pe potențialul adversar. Federația Rusă nu încearcă însă să genereze amenințări în mod maniacal. Mai mult, pentru a consolida stabilitatea strategică în lume, Moscova este gata să discute cu partenerii occidentali obligațiuni contractuale corecte, pentru a atinge stabilitatea în lume, ținând cont de capacitățile celor mai recente sisteme strategice de arme rusești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

667
Tagurile:
torpilă, Testare
Tematic
În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF
Expert rus, despre noile teste de rachetă ale SUA: O politică duplicitară
Un petrolier se scufundă în Marea Neagră, după ce a fost lovit de o torpilă. VIDEO
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
Sistemul anti-torpilă respinge atacul: Duel în Marea Baltică. VIDEO

Загрузка...
Los Angele

Șeful diplomației UE ia atitudine față de protestele din SUA

0
Reprezentantul diplomației europene, Josep Borrell a comentat situația legată de protestele și dezordinile de stradă din SUA.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și Securitate Comună, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă violența și rasismul de orice gen, îndeamnă la o diminuare a tensiunii.

“Noi, aici în Europa, ca și oamenii din SUA, suntem șocați de moartea lui George Floyd... Susținem dreptul la un protest pașnic. Condamnăm violența și rasismul de orice gen. Desigur, îndemnăm la o detensionare a situației”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă.

Dezordinile de stradă au explodat în Minneapolis într-un șir de orașe din SUA acum o săptămână după decesul bărbatului de culoare, George Floyd, în timpul reținerii de către poliție. În internet au apărut video în care se observă în care polițiștii l-au încătușat pe Floyd, l-au doborât la pământ, iar unul din reprezentanți ai forțelor de ordine i-a pus un genunchi pe gât. Floyd a spus de câteva ori că nu poate respira. Băratul a murit în secția de reanimare. După declanșarea protestelor au fost concediați, iar unul din ei a fost acuzat de omor din imprudență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA
Tematic
SUA, tactică de război: elicopter militar dispersează protestatarii violenţi în DC - VIDEO
Patru polițiști împușcați în St. Louis în timpul protestelor care fac ravagii în SUA
Maduro sfidează SUA: anunță că va vizita Iranul în scurt timp

Загрузка...