Soarta UE

Coronavirusul va forța Europa plătească pentru suveranitatea politică

219
(reînnoit 17:11 21.04.2020)
Va exista sau nu Europa Unită în lumea post-coronavirus? Editorialistul Piotr Akopov încearcă să arate care sunt factorii interni și externi de care va depinde supraviețuirea Uniunii Europene ca subiect al relațiilor Internaționale.

editorial de Piotr Akopov

Joi va avea loc un summit video al Uniunii Europene - despre viitorul trist despre care vorbește tot mai des o persoană care a pretins în ultimii trei ani să devină liderul acesteia. În ajunul summitului, Emmanuel Macron o spune pe șleau - UE trebuie să decidă dacă este un proiect economic sau unul politic. Dacă e să alegem prima opțiune, atunci Europa unită se va destrăma, spune președintele francez.

”Am ajuns la momentul adevărului, când trebuie să decidem dacă Uniunea Europeană este un proiect politic sau doar un proiect de piață. Cred că Uniunea Europeană este un proiect politic... Dacă este un proiect politic, factorul uman este o prioritate și conceptele de solidaritate intră în joc... Economia urmează acest lucru și să nu uităm că economia este o știință morală. Trebuie să oferim asistență financiară și să dăm dovadă de solidaritate pentru ca Europa să-și mențină unitatea”, a declarat Macron pentru Financial Times. Adică, țările bogate ar trebui să îi ajute pe săraci, în timp ce cele din nord ar trebui să manifeste solidaritate față de cele din sud, care sunt cele mai afectate de pandemia coronavirusului:

”Nu poți avea o piață unică în care unii sunt sacrificați, ar fi o greșeală istorică să spui din nou că „păcătoșii trebuie să plătească”.

Adică, Germania ar trebui să înceteze să se opună creării unui fond special care să ofere asistență financiară țărilor UE în conformitate cu nevoile lor - și nu cu dimensiunea economiei lor. Țările din sudul Europei, începând cu Italia, cele mai afectate de coronavirus, insistă pe acest aspect, nu numai din punct de vedere al numărului de victime, ci și din punct de vedere economic.

Dacă Germania refuză să ofere acest ajutor, nu numai zona euro va fi în pericol. Uniunea Europeană, ca proiect politic, poate să nu supraviețuiască crizei actuale, „trebuie să spunem clar că acest lucru duce la prăbușirea ideii europene”.

Apărându-și poziția, Macron a amintit chiar de „greșeala colosală și fatală” a Franței în solicitarea reparațiilor Germaniei după Primul Război Mondial - plățile imense au slăbit germanii, au provocat o „reacție populistă” în Germania și catastrofa care a urmat. "Aceasta este o greșeală pe care nu am admis-o la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial", a spus Macron, amintind de planul Marshall, adică de asistență la scară largă pentru economia europeană. De faptul că ajutorul era extern și deloc gratuit - răsplata a fost subjugarea Europei față de atlantiști - Macron nu a pomenit. El este mai degrabă preocupat de viitorul în care s-ar putea să nu existe o Europă unită:

”Dacă nu o vom putea face astăzi, vă spun că vor câștiga populiștii - astăzi, mâine, poimâine, în Italia, în Spania, poate și în Franța și în altă parte... Acest lucru este evident, deoarece oamenii vor spune: ”Ce fel de viata ne oferiți de fapt? Acești oameni nu vă vor proteja nici în momentul crizei, nici de consecințele acesteia. "Ei nu simt nicio solidaritate cu voi... Nu sunt pentru o Europă unită când vine vorba de greutățile comune”.

Așa este - Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa. Dar va putea oare supraviețui?

Da, va putea. Pentru că, în pofida cuvintelor lui Macron, UE a fost întotdeauna doar un proiect politic - chiar și atunci când nu era, când ideea pan-europeană a apărut la începutul secolului trecut. Problemele economice nu pot distruge Uniunea Europeană - doar provocările politice: interne sau externe o pot distruge.

Totul este mai simplu cu factorii externi - eforturile actorilor externi care vizează slăbirea și prăbușirea UE au o bază complet pragmatică. Nimeni nu are nevoie de un rival puternic pe scena mondială - iar Europa, integrată până la stadiul unui singur stat (federație), este în orice caz o forță globală puternică. Desigur, nu la fel ca în epoca europeană a istoriei mondiale din secolele XVI-XIX - dar totuși. Nici SUA, nici China, nici Rusia nu au nevoie de o Europă puternică unită din diferite motive, dar acest lucru nu este principial pentru Europa însăși. Este mai ușor pentru toți să negocieze și să aibă de a face (și, dacă este necesar, să se confrunte) cu puteri europene aparte sau cu blocuri de țări europene. Cu toate acestea, principalul dușman al Europei unite nu se află în afară - ci în interiorul ei.

Europa a tins mereu spre unitate - ne putem aminti de Roma, de imperiul Carolingian, de Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, de Napoleon sau Hitler. Principiile unificării ar putea fi diferite - dar esența este întotdeauna aceeași: europenii trebuie să fie împreună și sub aceeași conducere vor deveni mai puternici și mai de succes. Penultimele două proiecte s-au năruit din cauza Rusiei, țară absolut de neînțeles pentru Europa, pe care doreau să o împingă spre Asia.

Dar ultimul proiect, Uniunea Europeană, ca idee a apărut imediat după cea mai grandioasă victorie a Rusiei asupra unei Europe unite, deși naziste - când Moscova a obținut controlul asupra Europei de Est, iar SUA și Marea Britanie asupra părții occidentale. Europa și-a pierdut calitatea de subiect al relațiilor internaționale - dar a început să se integreze sub controlul strict al fratelui mai mare anglo-saxon. În primul rând, partea sa de vest - și de la începutul anilor 90, după prăbușirea URSS, și cea estică.

Drept consecință, avem acum un imens imperiu nefinalizat, neintegrat - cu cea mai mare economie din lume, cu exporturi gigantice, cu monedă proprie și sistem financiar. Însă, cu o voință foarte slabă - cu o politică externă neclară, inconsecventă și dependentă, cu lipsa unei politici de apărare independente. Gigantul economic nu are suveranitate geopolitică - rămâne totuși parte a Occidentului, sau, mai degrabă, a proiectului de globalizare atlantist, care combină o parte din elitele europene și americane ce vizează dominarea mondială. Dar cursul istoriei spune, chiar strigă că este timpul să vă gândiți la suflet - nu pentru a vă agăța de liderism global (deja pierdut), ci de a vă construi propria casă. Ce împiedică acest lucru? Coronavirusul?

Nu, există două obstacole principale în calea transformării Uniunii Europene într-un singur stat suveran. Obstacolul extern - reticența anglo-saxonilor și a elitelor europene, adepte ale atlantismului, care nu lăsa nava europeană să plutească autonom. ”Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru viitorul său”, spun Merkel și Macron, dar dorințele noastre trebuie să coincidă cu capacitățile noastre. În acest caz - cel puțin prezența voinței politice și a gândirii strategice este necesară, adică persoanele care declară acest lucru ar trebui să creadă într-adevăr într-o Europă independentă și vor să o construiască. Există mari îndoieli cu privire la faptul că actualii lideri ai Germaniei și Franței (și, mai pe larg, grupurile de conducere) își fixează scopuri atât de serioase.

Al doilea obstacol pentru o Europă unită este unul intern. Într-adevăr, popoarele nu doresc o Europă atât de unită - Uniunea Europeană este nepopulară, iar actuala criză îi va produce o lovitură teribilă. Dar cine a spus că o Europă unită ar trebui să fie exact așa cum este acum? Mulți dintre eurosceptici, cei pe care Macron și integratorii europeni îi numesc cu dispreț populiști, nu sunt cu adevărat împotriva unei Europe unite ca atare - sunt împotriva unei UE așa cum este aceasta acum.

Cu o ideologie care erodează identitatea națională, cu valori anti-tradiționale, cu dictatele elitelor supranaționale, atât slabe în spirit, cât și puternice din punct de vedere birocratic. La fel, pe mulți europeni îi sperie liderismul inevitabil german aflat în continuă creștere - dar, orice ar fi, germanii sunt baza și fundamentul oricărei integrări europene, singura întrebare este dacă actuala elită germană este independentă în acțiunile sale?

Multe lucruri le sperie pe diferite națiuni europene, dar există ceva care le unește mai mult decât toate diferențele. Aceasta este înțelegerea faptului că împreună sunt mai puternice decât separat, iar în lumea globalizată actuală acesta este un motiv foarte important. Europenii înțeleg acest lucru chiar mai bine decât alții - pentru că ei au fost cei care au fost principalii constructori ai acestei ordini mondiale. Ei doreau (în special rudele lor anglo-saxone) să-i conducă complet - nu a mers, acum este timpul să-și ia revanșa, să se pregătească pentru luptele dintre centrele de putere regionale și dintre civilizații.

Să consolidezi, adică să termini construcția, cetatea ta europeană - pentru a concura, a se certa, a negocia cu alții în numele unei Europe puternice unite. Pentru a obține acest lucru, nu este necesar să fie unificat totul și toate, de la Lisabona la Helsinki - trebuie doar să fie asumată responsabilitatea pentru un viitor independent și să existe frică de alternativă, adică de prăbușire.

”Acum frica este în prim plan - nu de coronavirus, ci de faptul că consecințele coronacrisisului vor distruge UE. Și acesta este un bun stimulent pentru acțiuni de sporire a încrederii în aceasta în rândul popoarele europene. În esență, nu există nicio alternativă la propunerile lui Macron - desigur, se poate spune despre Italia „ei bine, unde vor fugi ei aflându-se în submarin”, oricum nu vor părăsi zona euro și UE. Într-adevăr, nu cred că vor fugi în Rusia.

Nu, nu direct la Moscova - ci în Asia. Beijingul va veni cu plăcere în ajutorul Romei - și, dacă Italia va părăsi UE, atunci o cruce îndrăzneață poate fi pusă pe visul unei Europe unite. Acest lucru este bine înțeles la Berlin (ca să nu mai vorbim de capitalele anglo-saxone) - așa că germanii vor plăti, nu există nicio îndoială. UE a fost întotdeauna un proiect politic - și pentru Germania, cu atât mai departe, cu atât mai mult.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

219
Tagurile:
Suveranitate, Europa, coronavirus
Tematic
Sub 6% dintre francezi, cu Covid-19 – sunt şanse pentru evitarea unui nou val epidemic?
Știrea serii: ”Ar fi PRIMUL medicament AUTORIZAT pentru COVID-19” dar… România nu îl are!
Rusia nu-i va refuza nimănui ajutorul în combaterea COVID-19
COVID-19 România: 306 noi cazuri de îmbolnăvire
Relaxarea măsurilor restrictive în Germania în contextul COVID-19
COVID-19 România: 328 de noi cazuri de îmbolnăvire
Klaus Iohannis și Carmen Iohannis

Sincer vorbind, Carmen Iohannis este sau nu un model pentru profesori?

229
(reînnoit 19:32 03.07.2020)
Recent, presa a dezvăluit care este salariul pe care îl încasează lunar soția președintelui Klaus Iohannis în calitate de profesor la Sibiu. Acest lucru readuce în prim plan întrebarea dacă se merită sau nu ca tinerii să lucreze în învățământ.

Carmen Iohannis, soția președintelui României, a decis să nu își părăsească postul de la Sibiu și să predea în continuare elevilor limba engleză.

Dorința soției lui Klaus Iohannis de a rămâne la Sibiu nu are vreo legătură cu situația financiară, pentru că salariul pe care aceasta îl câștigă este unul mic. De! Ca în învățământ, unde lumea te privește normal până spui unde lucrezi. După aia, vine invariabil replica: ”da, dar salariile sunt mici, nu? Vă plătesc prost, nu-i așa?”, și, evident, privirea plină de milă de parcă în fața omului s-ar afla milogul numărul 1 al planetei, deghizat în om cu carte.

Capital.ro scrie că soția lui Klaus Iohannis încasează lunar suma de 2800 de lei, ”o sumă extrem de mică dacă este să ținem cont de averea pe care o are Klaus Iohannis”.

Și de aici se poate porni la o adevărată discuție: este sau nu Carmen Iohannis un model pentru profesori? Depinde din ce unghi privim situația, pentru că multe cadre didactice și-ar fi dorit să fie în locul său și să lase locul la catedră oricui pentru a se muta alături de soțul lor, devenit președintele României, la București. Evident, gurile rele ar fi zis că e vorba de oportunism, celelalte că a făcut bine că și-a urmat soțul. Oricum o dai, nu poți mulțumi pe toată lumea.

Pe de altă parte, faptul că profesorul Carmen Iohannis nu a renunțat la munca sa de la Sibiu arată că este o fire independentă și că este dedicată activității didactice.

Evident, mulți ar putea spune că meseria de cadru didactic poate fi făcută cu plăcere atât timp cât nu există grija zilei de mâine. Este drept, numai că în România cred că procentul celor care fac cu bucurie și dăruire această profesie este majoritar.

Cunosc profesori dedicați, profesori care unt adevărate exemple pentru cei din jur, oameni care fac cinste profesiei de dascăl. Și pentru care este important copilul de la clasă, este importantă activitatea sa de formare.

Nu mă voi referi aici la cei care intră în categoria ”fiecare pădure are uscăturile ei”. Despre ei, voi scrie într-un material viitor…

Eu cred, totuși, că, dincolo de bani și de politică, ar trebui să vedem că profesorul Carmen Iohannis nu a întors spatele meseriei sale. Și că, probabil, i-au spus mulți că ar putea renunța la catedră pentru o viață în lumina reflectoarelor la București, numai că ea a ales școala.

Dincolo de simpatiile sau mai puțin simpatiile mele – nu sunt un fan al soției președintelui – apreciez profesorii dedicați. Pentru că România are nevoie de asemenea oameni care să pregătească generațiile viitoare.

Dacă profesorul Carmen Iohannis este sau nu un model judecați fiecare. Eu nu sunt în măsură să dau verdicte…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

229
Tagurile:
Profesor, Carmen Iohannis
Tematic
Bogdan Chirieac îl face praf pe Iohannis, îl lovește chiar în orgoliu… și în Carmen!
Un fotograf a căzut la picioarele lui Carmen Iohannis: Reacția primei doamne - VIDEO
Carmen Avram revine fulminant: ”Chiar nu vă e ruşine?! Are de gând Iohannis să iasă?”
Carmen Avram îl pune la punct pe Iohannis! Adevărul, fără drept la replică!
Carmen Avram: în câteva rânduri, TOT despre scandalul Iohannis – PSD și ceea ce nu se vede

Загрузка...
Adrian Năstase în vizită la Ambasada Rusiei în România

Parlamentul s-a anulat singur - a validat o rușine istorică, contra interesului național!

1733
(reînnoit 19:47 01.07.2020)
Ceea ce s-a întâmplat este o rușine națională, la bază a fost o trădare a intereselor naționale, la care noi am asistat neputincioși cum dronele la fel de neputincioase din Parlament au pătat istoria și, din păcate, viitorul României

Motto: ”Reaua-credință în politică este măsura cu care

se constată gradul de civilizație al unui popor”

Duiliu Zamfirescu

 Anul 2020 pare marcat de un destin cu totul aparte – pandemia, cu cea mai bizară reacție din istoria consemnată a omenirii, apoi mișcarea prin care se vrea demolarea istoriei, dar și un fel de impunere a unor idei bizare, contravenind logicii evoluției societății – pe scurt, o revoluție cu idei fără sens.

Peste toate astea, la orizontul lui 2020 apare și o criză economică, precum și a unei dorințe de realcătuire a unor alianțe, a unor colaborări, în vederea unei reechilibrări. Omenirea seamănă cu un luptător lovit, care face pași în toate direcțiile și îți mișcă trupul și membrele pentru a-și păstra echilibrul. 

Ei bine, țara noastră pare tot un luptător, dar care își dă pumni singur și își mai pune și piedică, acuzându-i pe alții că îl pun în pericol!

Ocolită de conflicte, prin voințe mai presus de noi, dar și prin munca de excepție a diplomației din trecut, România a reușit ca, prin alianța militară în ca a intrat pentru ”siguranță”, să se bage în conflicte care nu ne priveau de nici un fel și nu ne afectau.

Tot de când cu această ”alianță” am descoperit că suntem ”amenințați”, că sunt forțe ”ostile”… deși nu am avut vreo problemă din partea lor! Dimpotrivă!

De fapt, României i-a dat Dumnezeu resurse și Nicolae Ceaușescu economie și oameni calificați; prin tot felul de ”alianțe” și ”uniuni”, în 20 de ani am reușit să le pierdem pe toate trei!

Iar în anul de grație 2020, în care lumea caută să se echilibreze lovită fiind, România face o mutare pe care nu pot să o numesc decât o tentativă de sinucidere: declară una dintre marile puteri, cea mai apropiată și de care ne leagă mai toate marile realizări al istoriei… drept un fel de stat inamic!

Da, știu, personajul dubios de la Externe, Aurescu, a sărit imediat și a spus că nu e adevărat, prin Strategia Națională de Apărare Rusia NU e definită ca un stat inamic! Nu, nu e definită textual – dar când o nominalizezi în fiece capitol din Strategie ca ”risc” și/sau ”amenințare” pentru România… cum o consideri oare? Prieten? Nicidecum!

Sigur, Aurescu și alții ca el încearcă să ne convingă că albul e negru, iar negrul e alb. Asta vine din caracterul și meseria lor reală. Aceea de agenți ai transformării României într-o colonie, într-o țară dependentă și aservită.

Dar, ciudat – și dureros pentru mine, ca fost deputat PRM - este că Parlamentul NU a reacționat defel, cu foarte mici excepții,  ci a acceptat această aberație. De fapt, această afectare istorică a relațiilor cu Rusia și, implicit, această lovitură pe termen lung dată intereselor naționale ale României.

Pentru că despre asta e vorba când strici o relație cu o mare putere vecină - de lovirea intereselor tale naționale!

Nimeni nu spune să nu avem relații excelente, de parteneriat (chiar și ”strategic”) cu SUA – dar asta nu înseamnă că trebuie să ne implicăm în conflictele lor, mai toate declanșate chiar de americani! Și, e la mintea oricărui om normal, că nu avem de căuta nici în rivalitățile lor cu celelalte mari puteri, Rusia și China!

Dar ne-a întrebat oare cineva dacă vrem să ne aliem cu SUA pentru a avea trupele lor aici și a ne pune rău cu Rusia și China, dar și cu Turcia sau state arabe?...

Să răspundem sincer la trei simple întrebări și să le cerem și demnitarilor să spună ce cred:

-Ne-a pus vreodată Rusia lui Putin în pericol? Sau, altfel spus, a existat cel mai mic semn real de ”agresiune” sau chiar de ”amenințare” sau ”risc” din partea Rusiei direct pentru România?

-Ne ajută cu ceva concret înscrierea Rusiei ca ”amenințare” și ”risc” în Strategie”?

-Când e vorba să afectezi fundamental o relație de sute de ani, care a dus la evenimente istorice fundamentale (independență, marile victorii de la Mărăști, Mărășești, Oituz și multe altele), dar și o vecinătate de cea mai mare importanță, oare nu era cazul unei consultări cu minți luminate - inclusiv cu asociații ale diplomaților, cu istorici, cu Academia Română?

Aș mai adăuga o întrebare de bun simț: ne-a tratat vreodată Rusia lui Putin cu lipsă de respect, ne-a dat la o parte de undeva sau s-a băgat peste noi, ori măcar ne-a dat exemplu negativ?

Întreb, pentru că noi am făcut-o de nenumărate ori de la preluarea puterii de către Băsescu și trecerea României sub NATO! Curg insultele și afirmațiile calomnioase la adresa lui Putin și a Rusiei pe toate posturile principale – și nici politicieni iresponsabili și inculți nu se dau în lături! Și da, curg acuzațiile la adresa Rusiei pentru probleme care nu ne privesc și despre care nu știm mai nimic – relațiile din Crimeea și Donbas, probleme din Ucraina sau din Caucaz. Singura ar fi Transnistria – dar și Republica Moldova e… alt stat, care NU ne-a cerut să ne băgăm!

Și da, cred că oamenii deștepți și pregătiți trebuie consultați când îți dă prin cap să faci un asemenea demers, nu apelezi la textele unor semidocți sau ale unor trompete NATO – ale căror exprimări și idei le regăsesc în „Strategie”. Apropo, poate se va face publică lista ”specialiștilor” care au lucrat la ”Strategie” – și chiar Parlamentul trebuia să o ceară!

De fapt, această trecere a Rusiei în zona ”amenințărilor” și a ostilului a fost pregătită – se dorește și se pregătește o nouă generație semidoctă, care va asculta numai pe cei care, ștergând istoria reală, vor impune ceva contrafactual, fals – că Rusia a fost și este cea mai mare amenințare pentru România, ba chiar pentru lumea întreagă!

Da, Rusia a avut în perioada țaristă politica unui imperiu, da, românii acuză URSS că a acaparat teritorii românești, dar le-a redat altele, iar asta e istorie! Turcia, Ungaria, Austria sau chiar Polonia nu ne-au invadat oare de nenumărate ori? Ce să mai vorbim de Germania, ”aliatul strategic” care ne-a ”ajutat” să pierdem teritorii imense și sute de mii de suflete, ne-a aruncat într-un război nimicitor și ne-a făcut să ajungem în topul ucigașilor de evrei!

Dar Germania de azi NU este cea din vremea lui Hitler, nici Ungaria nu e cea a lui Horthy sau Hatvani – și nici Rusia nu e URSS sau Imperiul de la 1812! Cum nici SUA nu e cea care masacra indigenii sau folosea sclavi pe plantații, decât în mintea psihozaților care dărâmă statui! Cu ei seamănă cei care spun azi că Rusia e inamicul României!

Reprezentanții lor sunt cei care au creat ”Strategia” – dar și cei care au votat-o! Atenție… au votat-o FĂRĂ măcar un amendament, practic fără să o dezbată! Acesta e Parlament, ăștia sunt parlamentari?!

Ceea ce s-a întâmplat pe lanțul Președinție - Parlament este o rușine națională, la bază a fost o trădare a intereselor naționale, iar ca rezultat este, deocamdată, o pată rușinoasă pentru istorie.  Mai încolo… Doamne păzește! Cine știe în ce ne bagă ”partenerul strategic”!

Pentru că, aduc din nou aminte, foștii ”parteneri strategici” ne-au impus o conducere, cum a făcut și actualul, cel puțin în cazul demiterii lui Băsescu; ne-au impus grupări politice și un anume ”stat de drept”, așa cum face și actualul; au intervenit în politica internă, așa cum face mereu și actualul; ne-au luat resursele, așa cum face și actualul; au pus mâna pe economie, mult mai puțin decât actualul; ne-au pus la plată, mult mai puțin decât actualul. Și ne-au băgat în conflictele lor!

Rezultatul ”parteneriatelor strategice”? Pete majore în istorie, pierderi uriașe de vieți, războaie, dependență... Sigur, acum ”ne apără”! Stați liniștiți, la fel spuneau și cei de atunci! Și ei aveau energumenii lor în presă, ”portavocile”, propagandiștii.

Sigur, acum ne aduc civilizație, democrația, prosperitatea, dreptatea și justiția! Ce să vezi – așa spuneau și aceia!

Și, mai ales, toți ne spuneau că avem un ”inamic”, o ”amenințare”, de care doar alături de ei ne puteam păzi! Așa au fost evrei cu care trăiam bine de sute de ani, ”imperialiștii” Occidentului, de care eram legați prin secole de cultură și istorie, acum sunt rușii de care ne leagă istoria, dar și limba și chiar sângele!

Închei cu câteva rânduri scrise de Duiliu Zamfirescu în 1917, din două  articole - ”Ignoranții” și ”Suprema lex”– dedicate celor de atunci, dar atât de actuale pentru cei de azi:

”Oamenii (politici, n.n.) nu învață nimic. S-ar zice că nu numai nu învață nimic din experiența altora, dar nici din propria lor experiență și durere nu trag învățăminte”.

”Reaua-credință în politică este măsura cu care se constată gradul de civilizație al unui popor: cu cât ea este mai dezvoltată, cu atât poporul este mai înapoiat. În binecuvântata noastră țară reaua-credință este incomensurabilă”.

Despre asta vorbim în cazul acestei imense gafe și rușini istorice, la care suntem martori inerți, atenți fiind la ce mai face declarații inculte ale unor drone politice, la emisiuni cu bucătari și „vulpițe”, sau la ineptul buletin de ”infectați” care ne va asigura accesul la terase și în stațiuni.

Da, anul 2020 poartă o marcă nenorocită – și din păcate am ajuns să fim toți martori inerți, chiar dacă ne pierdem timpul și caracterul cu alte emisiuni.  Pe fond, am asistat neputincioși cum dronele la fel de neputincioase din Parlament au pătat istoria și, din păcate, viitorul României.

****
Explicație: am ales această fotografie de la Fundația Europeană Titulescu pentru multipla sa semnificație: bustul lui Titulescu, adevărata statuie a diplomației românești; prezența celui mai mare diplomat român modern, Adrian Năstase, artizanul aderărilor de după 1990 și cel care a insistat pentru buna relație cu Rusia; alăturarea din Năstase și un reprezentant al Ambasadei Rusiei cu prilejul celei de-a cincea conferințe în parteneriat FET cu Fondul Alexander Gorchakov pentru diplomație publică din Moscova.

Reuniunea avut loc pe 27 septembrie 2019 și a fost dedicată celei de-a 85 aniversări a semnării tratatului din 1934 privind reluarea relațiilor diplomatice dintre România și URSS.

Adrian Năstase a evocat o declarație a lui Nicolae Titulescu dată la Geneva, în ianuarie 1935: ”Consider reluarea raporturilor diplomatice între România și URSS ca unul dintre cele mai importante acte din viața mea politică”.

Tot cu acea ocazie, Titulescu a vorbit de lucrarea realizată împreună cu ambasadorul sovietic Maksim Litvinov - definiția ”agresorului”, una dintre cele mai importante din Dreptul internațional. Ce ar fi spus oare Titulescu de rușinea și gafa istorică petrecută zilele acestea? Dar Adrian Năstase… era greșit oare să fie consultat înainte de a o comite? Nu numai de Iohannis… ci de PSD. Fără alte comentarii.

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1733
Tagurile:
Decizie, Parlament
Tematic
Iohannis comite o greșeală uriașă, chiar istorică! Parlamentul trebuie să-l oprească!
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Parlamentul a votat: Au fost simplificate condițiile programului ”Prima casă”
Ultima oră: Parlamentul, decizie finală în cazul educației sexuale în școli!
Victorie pentru Justiție - Parlamentul nu a cedat presiunilor! Cine s-a făcut de râs

Загрузка...

Avertizare: caniculă în următoarele zile, dar şi vijelii şi grindină - când se mai răceşte

0
(reînnoit 17:08 05.07.2020)
Meteorologii anunţă că, până marţi, temperaturile vor fi foarte ridicate şi vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități. De asemenea, vor fi din nou manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. De când vor fi mai suportabile temperaturile.

BUCUREŞTI, 5 iul – Sputnik, Doina Crainic. Meteorologii anunţă că luni vremea fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile sud-estice, iar disconfortul termic va fi ridicat, potrivit România TV.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, pe arii extinse în Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Olteniei şi al Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 36 de grade.

În sud-vestul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala local, cel mai probabil în regiunile vestice și nordice, mai ales pe parcursul nopții. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

Marţi, vremea va fi în general instabilă în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină și vijelii. Ploile vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantitățile de apă vor fi însemnate. Temperaturile maxime, mai scăzute față de ziua precedentă, cu precădere în regiunile vestice, sud-vestice, centrale și nordice, se vor încadra între 17 grade în nordvest și 34...35 de grade în sud-est, unde și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În schimb, miercuri, vremea se va răcori şi în regiunile sudice şi sud-estice, astfel că la nivelul întregii ţări vor fi temperaturi maxime în general între 20 şi 29 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi averse în general slabe pe arii restrânse în partea central-sudică a teritoriului şi izolat în centru şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în zona montană înaltă şi temporar în est şi în sud-est. În cursul nopţii, vremea va fi rece în nord, în centru şi la munte, temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 grade în depresiuni şi 18 grade pe litoral şi izolat se va forma ceaţă.

0
Tagurile:
prognoza, Vreme, Meteo
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Nouă avertizare meteo: cod portocaliu – unde va fi caniculă
Avertizări meteo: vijelii, grindină, caniculă – cod portocaliu în jumătate din ţară
Prognoza meteo pentru Marea Britanie: cum va fi luna iulie – caniculă sau ploi abudente?

Загрузка...