Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

544
Congresele împotriva Imperialismului american sunt ceva obișnuit în Venezuela. Anul trecut au avut loc patru astfel de evenimente, care ating o participare cu totul remarcabilă.

Caracas-Venezuela, 22-24 ianuarie 2020

Corespondență din Caracas, Venezuela, pentru Sputnik România

Astfel de evenimente împotriva Imperialismului american sunt ceva normal în Venezuela. Anul trecut au avut loc patru astfel de congrese, care au atins o participare cu totul remarcabilă. La una dintre întâlnirile de anul trecut s-au reunit aproximativ 1200 de spectatori, iar vorbitorii au reprezentat delegații din peste 120 de țări. La evenimentul de anul acesta organizatorii estimează că s-au întrunit ieri, în prima zi, cam 6-700 de participanți. Rămâne de văzut cum va fi în următoarele două zile.

Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace
© Sputnik / Atudorei Calistrat M.
Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

Pentru a da ocazia unui număr cât mai mare de reprezentanți din toată lumea să își exprime opinia, la prezentul Congres au fost organizate 12 sesiuni paralele de tematici, plus alte forumuri într-un program complementar. Multe dintre prezentări sunt difuzate la televiziunile din Venezuela, ceea ce amplifică și mai mult curentul de opinie al spiritului de suveranitate și independență.

Tematicile Congresului Mondial Împotriva Imperialismului, care este acum în desfășurare, sunt următoarele:

1.      NATO și agresiunile militare ale Imperialismului în secolul 21;

2.      Dezvoltarea sustenabilă a mediului și prezervarea Mamei Pământ;

3.      Către o de-colonizare a culturii pentru a depăși dominația capitalistă;

4.      Căutarea unui model economic sustenabil: Neoliberalismul versus Incluziunea Socială;

5.      Experiențe constructive ale guvernelor lumii ca alternativă împotriva neoliberalismului;

6.      Propuneri organizatorice și plan de luptă pentru o agendă internațională anti-imperialistică în secolul 21;

7.      Socialismul Bolivarian al secolului 21 ca o alternativă la capitalism;

8.      Etică și umanism: baze pentru o nouă viziune politică în secolul 21;

9.      Bătălia ideilor și politici de potențare a unei politici anti-capitaliste;

10.  Declinul hegemoniei americane și emergența unei lumi multicentrice și multipolare;

11.  Democrația participativă, puterea populară și dreptate socială;

12.  Suveranitate și eliberarea popoarelor.

Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace
© Sputnik / Atudorei Calistrat M.
Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

Cu privire la atmosfera generală pe marginea congresului, ceea ce frapează pe cei care nu sunt familiarizați cu viața socială din Venezuela este implicarea populației în chestiunile care țin de independența și suveranitatea țării. Pe foarte multe ziduri din Caracas poți citi mesaje scrise cu grafitti de genul „Maduro presidente”, „Junito sono invincibile”, „Indestructibile” sau „Yo credo in Venezuela”. Nici vorbă de blazarea, pesimismul și resemnarea care îi caracterizează adeseori pe mulți europeni. Desigur, starea bolnavă de pasivitate se datorează și faptului că la „educarea” europenilor în acest sens ideologii „progresiști” lucrează intensiv de zeci de ani. În schimb, în Venezuela există grupuri de stradă care, pline de angajament, iau o atitudine ultra-naționalistă față de amenințările externe. Iar dintre liderii acestor grupuri 70% sunt femei. Cu toții se aprind foarte repede și vorbesc cu mult patos împotriva imperialismului american care dorește să le jefuiască țara și să le răpească independența. Iar venezuelenii sunt la nivel de masă hotărâți să nu permită așa ceva. Exact aceasta este explicația pentru care loviturile de stat americane nu au reușit nici pe timpul președintelui Hugo Chavez, nici pe timpul actualului președinte Nicolas Maduro.

Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace
© Sputnik / Atudorei Calistrat M.
Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

Ar fi o lecție de învățat și pentru promotorii unei emancipări a conștiinței naționale în România: niciun efort în acest sens nu poate da roade atâta timp cât inițiativele nu prind rădăcini adânci în înțelegerea și atitudinea poporului. Altfel, chiar dacă unii intelectuali izolați mai spun și pe la noi într-o anumită măsură adevărul, mesajul lor este aproape insignifiant în fața tăvălugului uniformizator și colonizator globalist. Este nevoie de modele puternice care să îi însuflețească pe oameni, este nevoie să scriem pe zidurile care ne îngrădesc mințile: „Uniți suntem invincibili!”.

Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace
© Sputnik / Atudorei Calistrat M.
Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace

Editorial de Calistrat M. Atudorei, doctorand în filosofie, autorul cărții ”Planurile Americii pentru hegemonia mondială”, președintele Asociației ”Forumul Țărilor Nealiniate” din România.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu poziția redacției Sputnik.

544
Tagurile:
Suveranitate, Imperialism, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (135)
Tematic
Costul uman al războiului economic în Venezuela: Hiperinflația a ajuns la 130.000 %
Rusia ar putea trimite în Venezuela o misiune permanentă de experți economici
Nicolas Maduro anunță o soluție la criza din Venezuela: ce urmează
Venezuela: Încă un copil a murit în urma sancțiunilor SUA
Putin: Aliații SUA nu susțin ideea unei intervenții militare în Venezuela
Venezuela denunță la nivel internațional practicile ilegale ale SUA
MAE de la Moscova: Blitzkriegul SUA în Venezuela a eșuat
MAE de la Moscova, despre situația curentă din Venezuela
Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото

"Nord Stream 2" va determina soarta relațiilor germano-americane

108
(reînnoit 17:21 20.01.2021)
Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică.

Editorial realizat de Irina Alksnis

La inaugurarea sa, Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică, a problemelor cu care noua administrație va trebui să se ocupe.

Statele Unite au impus sancțiuni navei rusești de instalare a țevilor "Fortuna", care este implicată în construcția gazoductului "Nord Stream – 2". De asemenea, potrivit presei germane, ambasada americană de la Berlin a notificat guvernul Republicii Federale Germania de planurile de a introduce noi măsuri restrictive.

Autoritățile germane au reacționat destul de nerespectuos grație comentariul lor relaxat că ei "au luat act de acest lucru cu regret", adică nu a existat nici măcar o expresie formală de îngrijorare.

Ceea ce s-a întâmplat a fost o continuare organică a unui alt incident important, care a avut loc cu câteva zile mai devreme.

Fostul secretar de stat adjunct american și consilier pentru politica externă al lui Joe Biden în timpul alegerilor, Nicholas Burns, a venit cu ideea de a îngheța simultan sancțiunile SUA împotriva conductei de gaz și de a suspenda construcția acesteia, astfel încât noua administrație să poată "avea o conversație confidențială și judicioasă cu guvernul Germaniei și cu alte țări participante".

Este evident că Burns nu a acționat din proprie inițiativă, ci a exprimat propunerea Washingtonului.

Cu toate acestea, nemții l-au ignorat pur și simplu. Șeful Comitetului pentru Energie al Bundestagului, Klaus Ernst, a considerat discuția politicii energetice germane cu Statele Unite "complet nepotrivită". El a subliniat că "construcția "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, care are toate permisele necesare și, prin urmare, trebuie să fie finalizată rapid".

Politica americană externă din ultimele decenii, în care președinția lui Donald Trump a devenit un eșec și pe care democrații intenționează să o reînvie, este cel mai adesea descrisă ca fiind globalistă. Ea conține două elemente cheie la fel de importante – procesual-instituțională și ideologică.

Responsabil pentru partea ideologică este un complex voluminos din cele mai liberale și progresiste idei – de la progresul LGBT până la necesitatea umanității de a refuza consumul de carne din motive ecologice. Mai mult, radicalismul adepților, cerințele de aderare la o "singura doctrină corectă" și persecuția disidenților devin din ce în ce mai dure.

Partea instituțională este, de asemenea, bine cunoscută publicului și reprezintă un sistem de organizații, documente și proceduri supranaționale. Există o opinie populară (și nu este nerezonabilă) că, în acest mod, Statele Unite și-au consolidat timp de mai mulți ani propria dominanță pentru a impune lumii reguli de joc favorabile lor și pentru a-și stabili, în mod permanent, conducerea globală.

Faptul că ceva a mers prost a devenit clar deja de ceva timp. Un număr din ce în ce mai mare de țări au învățat să joace și să câștige într-un sistem, despre care se știe că este nedrept față de ele. Rusia și aplicarea cu succes, în avantajul său, a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt mai degrabă un exemplu clar decât o excepție. Acest lucru a fost repetat de Donald Trump în mod constant pe parcursul celor patru ani, retrăgând, fără ezitare, Statele din numeroase tratate și organizații internaționale: de fapt, ele nu sunt atât de profitabile pentru America pe cât se credea.

Nu este greu de ghicit că cei câțiva parteneri privilegiați ai Statelor Unite, unul dintre care este și Germania, au bonusuri speciale – și, așa cum a devenit deja evident, știu să le folosească foarte bine de ele.

Anume din acest motiv, Berlinului i-a fost atât de incomod Trump, care spunea adevărul, fără a analiza și distrugea schema consolidată a Germaniei de restabilire treptată și liniștită a suveranității sale și de a utiliza America în propriile sale interese.

Și anume din acest motiv, autoritățile Republicii Federale Germania l-au acceptat euforic pe Biden ca noul președinte al Statelor Unite: acest lucru promite întoarcerea unui format de relații mult mai confortabil pentru germani – cu o coincidență deplină a retoricii propagandistice și un proces politic de lobby pe îndelete în culise, sub masca căruia este posibilă promovarea cu succes a unei agende favorabile pentru Germania.

Asta se întâmplă cu "Nord Stream – 2". În ultimele luni, au fost luate măsuri pentru a maximiza siguranța construcției gazoductului față de presiunea sancțiunilor de peste ocean. Proprietarii aceleiași nave "Fortuna" au fost schimbați. Parlamentul landului Mecklenburg – Pomerania Occidentală a creat un fond pentru a sprijini activitățile operaționale ale proiectului.

Cel mai interesant lucru este că, cu ajutorul acestei structuri, autoritățile germane încearcă să omoare doi iepuri odată: pe lângă faptul că susțin construcția în sine, autoritățile oferă informații și sprijin ideologic, întrucât noua organizație se numește "Fondul pentru protecția climei și a mediului înconjurător al landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală", iar obiectivul oficial este sprijinirea "realizării obiectivelor climatice ale Germaniei". Astfel, agenda de mediu este interceptată, deoarece anume "verzii" sunt cei mai utilizați pentru a torpila "Nord Stream – 2" în interiorul țării.

Echipa lui Joe Biden se afla într-o situație foarte dificilă. Ea nu poate – așa cum ar fi făcut Trump – să organizeze imediat un scandal, la nivel mondial, partenerului strategic, cu adoptarea unor măsuri extrem de dure împotriva lui. Acest lucru pur și simplu contrazice directivele restabilirii unității occidentale, cu care democrații revin la putere. Mai mult, în general, Berlinul arată Washingtonului un entuziasm loial și cea mai profundă alianță ideologică, fapt ce a fost demonstrat încă o dată prin intermediul reacției lor sincrono-indignate la detenția lui Alexei Navalnîi în Rusia.

Metodele obișnuite de lucru – petrecerile din culise și creșterea treptată a presiunii – amenință să se tergiverseze luni de zile: germanii sunt mari maeștri ai aranjării presiunilor și problemelor birocratice internaționale. Până în acel moment, "Nord Stream – 2" va fi pur și simplu finalizat, iar pentru americanii va fi prea târziu.

Drept urmare, din primele zile ale președinției lui Joe Biden, noua administrație va fi forțată să aleagă în munca sa între trumpismul categoric inacceptabil și globalismul liberal ideologic corect, dar ineficient.

Cu toate acestea, Germania se confruntă cu propriile sale dificultăți. Ieri, "Gazprom" a avertizat asupra riscurilor conductei de gaz  "Nord Stream – 2" datorate presiunilor politice, care, în cele din urmă, ar putea duce la suspendarea sau chiar la anularea proiectului. Acesta este un avertisment, în primul rând, Berlinului, care, în căutarea independenței și consolidării geopolitice, a considerat o idee bună să joace o carte anti-rusă sfidătoare sub forma cazului de otrăvire al lui Navalnîi – și a uitat din nou cât de dureros Rusia poate să răspundă la așa ceva.

108
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final
Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor

Загрузка...
Джо Байден

Biden va relua strategia manipulării și destabilizării lumii

221
(reînnoit 16:09 20.01.2021)
Revenirea exponenților intervenționismului și imixtiunii în treburile altor state înseamnă reluarea strategiei care, sub semnul ”democrației” a însângerat lumea, aducând-o în haos. Un haos care nu s-a limitat doar la est, ci a afectat puternic și Europa Occidentală.

BUCUREȘTI, 20 dec – Sputnik. Cu toate problemele sale și ciudatele manifestări mai puțin obișnuite la acest nivel, Donald Trump a însemnat o etapă de reașezare a lucrurilor în matca lor. Sau cel puțin o încercare.

De fapt, era greu chiar și pentru ”cel mai puternic om al lumii” să pună din nou trenul american pe liniile fiești, după ce, timp de 15 ani fusese deraiat în cea mai mare acțiune de destabilizare a lumii de la războiul mondial încoace. 

Administrațiile criminale Bush jr. și Obama au aruncat în aer Orientul și Europa de est, iar fără intervenția fermă a Rusiei, acolo unde s-a putut, haosul ar fi fost total. Ce s-ar fi întâmplat dacă puciul contra lui Erdogan, pus la cale în ultima perioadă Obama – Biden nu ar fi eșuat?

Donald Trump a dat semnale importante de relansare a dialogului mondial – chiar dacă i se pot reproșa câteva capitole – relația cu China dincolo de paradigma concurenței comerciale, relația cu Uniunea Europeană, pe poziții de forță. Dar, poate fi înțeasă atitudinea președintelui american chiar formația sa: este om de afaceri și naționalist american.

Important este că Trump NU a declanșat un război, precum predecesorii săi, și nici nu a creat premisele unuia, în ciuda declarațiilor dure în cazul Iran. Și, atenție – Donald Trump NU a patronat și NU a instigat nicio ”revoltă” sau „mișcare civică”.

Revin acum la putere democrații, revine Joe Biden, vicepreședintele celui care a patronat haosul în Orient și în Europa de est, în Ucraina. Și deja se ivesc zorii reluării strategiei destabilizării.

Scandalul regizat cu Navalnîi, reluarea unor declarații dure al Kievului și, mai nou, anunțul așa zisei șefe a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia că se întoarce în țară, pe model Navalnîi.

Deși sunt deschise două dosare penale pe numele său, Svetlana Tihanovskaia. Probabil situația din Belarus se va agrava, vor urma manifestații, arestări și tot ce presupune o destabilizare – inclusiv sancțiuni internaționale sporite.

Venirea lui Joe Biden la putere înseamnă și reluarea relațiilor sale dubioase cu Ucraina – care în loc să-l ducă în boxa acuzaților, l-au ajutat să ajungă președinte!

După cum se știe, clanul Biden este unul dintre marii profitori de pe urma Maidanului. La fel, după cum s-a recunoscut, controversatul miliardar George Soros a susținut atât Maidanul, cât și Partidul Democrat american, fiind și un principal contribuitor la campania lui Joe Biden.

Revenirea acestor exponenți ai intervenționismului și imixtiunii în treburile altor state înseamnă reluarea strategiei care, sub semnul ”democrației” a însângerat lumea, aducând-o în haos.

Un haos care nu s-a limitat doar la est, ci a afectat puternic și Europa Occidentală, prin valul de migrație.

În plus, e clară și o nouă componentă a politicii reprezentate de Biden, pentru care Estul tradiționalist trebuie destabilizat: ideologia de gen. Darea peste cap a moralității tradiționale la nivel global pare a fi un obiectiv prioritar al noii administrații de la Washington – și asta se vede prin numirile în funcții cheie – în frunte chiar cu vicepreședinta SUA, o susținătoare vehementă a orientării. Sau chiar mai mult…

Ccredința, mai ales cea ortodoxă, tradiționalistă, va fi țintă, moralitatea tradițională, apoi naționalismul, ideile suverane și tot ceea ce se opune melanjului planetar pe care ”progresismul” vrea să îl impună – având acum și puterea de la Washington.

Deci, să e așteptăm la o perioadă de destabilizare mondială, de manipulare mediatică și mai ales prin ”socializare” – și, desigur, la o concentrare pe principalele puncte de rezistență ale ”lumii vechi” – Rusia și unele europene.

221
Tagurile:
Joe Biden
Tematic
Biden, îndemnat să renunţe la controlul exclusiv asupra CODURILOR NUCLEARE
Joe Biden vrea ca în primele 10 zile de mandat să schimbe total politicile lui Trump
Scandalul Navalnîi anunță cum va fi mandatul Joe Biden

Загрузка...
Toni Grecu

COVID: Toni Grecu de la Divertis e la Terapie Intensivă: starea artistului

0
Cunoscutul fondator al grupului umoristic Divertis, cel mai longeviv din România, a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus. Medicii nu au vești prea bune despre starea de sănătate a lui Toni Grecu.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Vești rele pentru fanii Divertis: Toni Grecu, cel mai cunoscut membru al trupei și, totodată, unul dintre fondatorii grupului, se află internat la Secția de Terapie Intensivă.

Artistul a fost diagnosticat pozitiv la noul coronavirus.

Potrivit unor surse medicale, Toni Grecu se află internat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Matei Balș” din Capitală, iar starea sa de sănătate este îngrijorătoare.

Toni Grecu a fost internat la 4 zile după ce a acuzat primele simptome ale bolii, scrie dcnews.ro.

Cine este Toni Grecu

Toni Grecu este unul dintre cei trei fondatori ai grupului umoristic Divertis.

A urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din Iași, formând, împreună cu Doru Antonesi și Florin-Viorel Constantin trupa umoristică Divertis.

În anii 80, susține împreună cu Divertis mai multe turnee prin țară, în cadrul Cenaclului Flacăra. Succesul formației continuă și în anii 90, debutând pe micul ecran în martie 1990 la TVR.

În anul 1995 a prezentat Festivalul ”Cerbul de Aur”.

În 2010 a primit premiul UNITER pentru spectacol de divertisment, pentru ”contribuția Domniei Sale la istoria vie a umorului românesc”, informează Wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Toni_Grecu.

Au avut mai multe spectacole și in afara României. Toni Grecu mărturisește că, în Canada, la Kitchener (Ontario), a fost unul dintre cele mai inedite spectacole, deoarece au avut doar 2 spectatori, dintre care unul era în stare de ebrietate.

0
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Divertis
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...