Asasinarea lui Soleimani a clarificat pe deplin orientarea lui Donald Trump

926
(reînnoit 09:50 13.01.2020)
Pentru cine mai avea vreo îndoială că Trump urmează exact aceeași linie de politică externă parcursă și de administrațiile anterioare, aceste îndoieli au fost spulberate de recentul atac, de la începutul lui ianuarie, soldat cu uciderea generalului iranian Soleimani.

Odată cu acest asasinat, imaginea Casei Albe apare ca iremediabil compromisă, fiind pentru zeci de milioane de oameni din întreaga lume asociată în mod direct cu crima, războaiele și setea acută de dominație.

Prin modul în care a fost orchestrat, atentatul american coboară foarte mult standardul relațiilor internaționale, la un nivel la care până și regulile elementare pare că au fost abandonate. În locul acestora vedem manifestarea unei forțe brutale, dublată de intrigi perfide. Să sintetizăm câteva dintre detaliile acestei operațiuni americane dezonorante prin care, la ordinul lui Donald Trump, a fost asasinat generalul Soleimani, comandantul armatei de elită iraniene, numită Corpul Gărzilor Revoluționare.

Președintele Trump a afirmat, fără să aducă niciun fel de probe, că Soleimani ar fi pregătit un „atac iminent” asupra unor obiective americane. Este o afirmație care se dovedește foarte ușor ca fiind o mare minciună. Pentru că primul ministru irakian, Adil Abdul-Mahdi, a susținut cu totul altceva. Și anume că în chiar cursul zilei de vineri 3 ianuarie urma să aibă cu Soleimani o întâlnire ce avea obiectul unor negocieri de pace, iar întâlnirea fusese programată tocmai la rugămintea lui Donald Trump. Aceasta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că manevra administrației americane a fost pur și simplu o capcană! Americanii știau foarte bine că Soleimani nu venise pentru a pregăti vreun atac, ci era la Bagdad în calitate oficială tocmai pentru că, printr-un intermediar, chiar ei l-au chemat.

Trebuie remarcat că uciderea unui oficial (ce beneficiază de imunitate diplomatică) al unui stat membru al ONU pe teritoriul altui stat suveran, fără înștiințarea acelui stat și nici a Consiliului de Securitate ONU, încalcă în mod flagrant principiile dreptului internațional. Pe aceste considerente prim ministrul irakian Abdul-Mahdi a subliniat că uciderea lui Soleimani reprezintă „un asasinat politic”. Un fapt care apare încă și mai grav pentru guvernul irakian este că în raidul dronelor americane a fost ucis și un important general irakian, Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul miliției irakiene. Plus alți opt importanți oficiali irakieni și iranieni. Tocmai de aceea prim ministrul Abdul-Mahdi a mai declarat că atacul american reprezintă „o extremă violare a suveranității naționale a Irakului”. În plus, este necesar să mai ținem cont că Soleimani și al-Muhandis erau considerați de milioane de oameni ca adevărate legende vii în lupta contra grupării teroriste ISIS, imensa plagă aducătoare de moarte și suferință în Orientul Mijlociu din ultimele două decade.

Piloți români stau lângă un F16
© AP Photo / Andreea Alexandru

Într-o tentativă de auto-legitimare a acestui atac descalificant, Trump și alți oficiali americani au afirmat că prin respectiva acțiune ar fi adus pacea și stabilitatea. Că ar fi urmărit să stopeze un război, nu să îl înceapă.  Au adus ca un fel de aprobare democratică faptul că „oamenii au dansat pe străzi” de bucurie după uciderea lui Soleimani. Aceasta se dovedește a fi o altă manipulare lamentabilă întrucât este cu totul irelevant să te referi (cu mare suport mediatic) la câteva zeci de oameni care îți împărtășesc așteptările și să ignori o mare de oameni din Iran, Irak, și din toată lumea, care au ieșit în străzi tocmai pentru a deplânge actul barbar al uciderii lui Soleimani și pentru a protesta împotriva unei noi escaladări către un conflict ce poate degenera într-un război de proporții catastrofale...

Să nu uităm că în campania sa electorală pentru președenție, Donald Trump promisese că dacă va ajunge președinte va urmări să retragă trupele americane din teatrele de război din toată lumea și că „Ciclul distructiv de intervenție și haos din Orientul Mijlociu trebuie să ia sfârșit”. În ochii electoratului american, Trump se disociase ca un erou justițiar de politicile intruzive ale administrațiilor americane anterioare, pe care le considera „lipsite de logică și sens”, caracterizate mai degrabă de „nebunie și aroganță”.  În momentul de față constatăm că frazele seducătoare ale celui care promitea că va schimba fața lumii nu au fost decât vorbe goale, specifice din păcate, celor mai mulți politicieni.

Dezamăgirea continuă și mai mult. După ce în 3 ianuarie 2020 dronele americane au bombardat nimicitor întreaga delegație oficială a generalului iranian Soleimani, președintele Trump a declarat că dacă iranienii vor reacționa, va ordona bombardarea a fix 52 de situri din Iran, inclusiv locații istorice aflate în patrimoniul cultural al omenirii. Pentru cei care nu știu, de sute de ani taberele beligerante admit că a ataca în mod deliberat situri istorice, culturale, reprezintă o crimă de război. O astfel de acțiune este condamnată de legislația internațională actuală prin Protocolul nr. 1 din Convenția de la Geneva. Dar de ce ar vrea Donald Trump să distrugă exact 52 de locații? Explicația transmisă de el însuși - ca de obicei, prin Tweeter - este că acest număr „reprezintă cei 52 de ostatici americani luați de Iran cu mulți ani în urmă”. Trump se referea la criza din 1979-1981 când un număr de 52 de diplomați și cetățeni americani au fost ținuți ostateci timp de 444 zile (de la 4 noiembrie 1979 până la 20 ianuarie 1981), după ce un grup de revoluționari iranieni au asediat ambasada SUA din Teheran.

Iată deci că Donald Trump caută să răzbune o palmă dată Americii acum 40 de ani, când Statele Unite doreau să controleze, ca și acum, Iranul. Este prin urmare evident că Trump nu s-a disociat de trecutul agresiv al Statelor Unite și că prin administrația sa nimic esențial nu s-a schimbat în politica externă americană. Acțiunile recente din Iran, Siria, Venezuela, Bolivia, Afganistan și multe altele... arată că tendința de dominație a SUA - cu operațiunile ce vizează schimbări de regim, lovituri de stat, declanșarea de războaie și sancțiuni economice devastatoare - și-a păstrat aceeași orientare, indiferent de președintele care face figurație la Casa Albă.

Referințe

1. Max Blumenthal, Iraqi PM reveals Soleimani was on peace mission when assassinated, exploding Trump’s lie of ‘imminent attacks’, Ron Paul Institute, 6 ianuarie 2020, 

2. Erin Cunningham, Iran announces it is suspending its commitments to the 2015 nuclear deal, Washington Post, 6 ianuarie 2020, 

3. Qasem Soleimani: Strike was to 'stop war', says Trump, BBC, 4 ianuarie 2020, 

4. Edward Isaac Dovere, Trump pledges to pull back in Middle East, lean in against ISIS, Politico, 12 iunie 2016, 

5. Donald Trump’s Address on US Foreign Policy (Center for National Interest), CNN, April 27 2016, 

6. Donald J. Trump on Twitter, 5 ianuarie 2020, 

Editorial de Calistrat M. Atudorei, doctorand în filosofie, autorul cărții ”Planurile Americii pentru hegemonia mondială”, președintele Asociației ”Forumul Țărilor Nealiniate” din România

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu poziția redacției Sputnik.

926
Tagurile:
Donald Trump, SUA, Iran, Qasem Soleimani
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Tematic
Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală aeronava ucraineană
Zelenski a comentat declarația Iranului privind doborârea avionului cu 176 de persoane
Ambasadorul Iranului la București: „SUA aveau nevoie de această palmă”

Balamuc și disperare în învățământ: ”Înnebunim cu toții!”

3272
(reînnoit 11:01 18.09.2020)
Cu toate că nu a început bine noul an școlar, profesorii deja simt că nu mai rezistă, că se află la capătul puterilor și tot ce își doresc este ca acest vis urât să ia sfârșit.

Învățământul românesc fierbe, la nici o săptămână de când unitățile de învățământ – majoritatea – și-au deschis porțile pentru a primi elevii și profesorii.

Însă, în toate aceste zile, pe internet, circulă zeci de mesaje care arată că situația din Educație este una cum nu se poate mai dificilă, fiindcă școlile fie nu au ce le trebuie pentru învățământul online – sau hibrid, după caz – fie profesorii sunt deja excedați de tot ceea ce au de făcut. Elevii nu au mai simțit bucuria revederii, pentru că trebuie să păstreze distanța fizică față de alți copii și față de profesori.

Măștile de protecție au devenit parte din obiectele obligatorii pe care trebuie să le aibă fiecare – profesor, elev, personal auxiliar didactic sau nu.

Toți vorbesc despre chinul la care sunt supuși. Elevii se simt chinuiți de faptul că este sufocat de mască, înnebunit de un traseu stabilit, dar și de reguli cum ar fi cele referitoare la interdicția de a împrumuta diferite obiecte – pix, creion etc – deși autoritățile ne spuseseră că virusul nu se ia de pe suprafețe etc.

Profesorul, pe de altă parte, are vocea distorsionată de la purtatul măștii. Școlarul face eforturi să înțeleagă ce spune profesorul.

Strigătele de disperare ale profesorilor încep să apară tot mai mult în mediul online. Sunt vocile unor oameni care, ani la rând, au suportat umilințele și aberațiile unui sistem incapabil să gestioneze situația din sistemul de învățământ.

Acum, însă, nu se mai poate. Tensiunea atinge cote maxime, însă ministrul Educației și Cercetării nu pare să fie afectat. De altfel, gândind la rece, chiar dacă ar fi, rezultatul ar fi oricum nul, pentru că a dovedit că șefia instituției este o pălărie mult prea mare pentru domnia sa.

”Nu merge așa!!! Nu se poate așa! Asta nu e școală! Lăsați-i online pe toți sau înghețați anul... înnebunim cu toții! Dacă supraviețuim virusului, nu vom supraviețui balamucului ăstuia numit învățământ!”, este numai unul din strigătele disperate din online.

Cât vor mai rezista profesorii, elevii și părinții? Oare ce experiment sinistru se derulează acum, sub ochii tuturor, la care, vrem, nu vrem, suntem cu toții părtași? Unde vom ajunge?

Doamna Anisie, nu trebuie să răspundeți. Știm că nu aveți soluții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3272
Tagurile:
învățământ, Învățământ
Tematic
Unitățile de învățământ află azi ce scenariu aplică pentru începerea anului școlar
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar
Pensionarii încurcă treburile în învățământ: haos la început de an școlar

Загрузка...
Ecaterina Andronescu

PSD, gafă la început de școală! Au pierdut-o pe Ecaterina Andronescu!

1268
Ecaterina Andronescu, unul dintre cei mai buni oameni politici români, a fost pierdută de PSD! Rătăcită prin mendrele concretului de partid. La fel ca alți intelectuali de prim rang, care alcătuiau altădată nucleul central al partidului lui Iliescu și Năstase

Partidul Social Democrat, condus multă vreme de intelectuali de prim rang, precum Ion Iliescu sau Adrian Năstase, sau de oameni cu școala la timp și preocupați de educație, precum Geoană sau Dragnea, e azi condus de Marcel Ciolacu, un personaj cu studii la apelul de seară, la o privată. Și nu e singurul, din actuala conducere a PSD.

Ori, azi, PSD, putea să trimită un mesaj printr-o voce recunoscută din domeniul Educației, cum ar fi Ecaterina Andronescu, fapt care le-ar fi adus un evident câștig în fața dascălilor și a elevilor. Dar, nu, distinsa profesoară, unul dintre cei mai buni oameni politici români, a fost pierdută de PSD! Rătăcită prin mendrele concretului de partid.

”Astăzi este un nou început. Un altfel de început”, transmite în schimb Marcel Ciolacu… noul început al PSD! Unii zic că și un posibil sfârșit… În orice caz, un început cu prea evident de puțină școală.  

Ciolacu spune că azi e un început ”pe un drum al responsabilității și al curajului! Pe un drum la sfârșitul căruia fiecare va fi mai puternic! Și mai înțelept!”.

Pe ce bază trage Ciolacu aceste concluzii? Evident, fără nici un argument! Dimpotrivă! Majoritatea celor care s-au pronunțat despre acest mode de a face școală au abstras atenția că efectele asupra copiilor ar putea fi dezastruoase.

Dar Ciolacu trebuia să spună niște vorbe pompoase, chiar dacă fără logică și conținut. Specific ”telectualilor” de talia sa – motorizați de alde Paul Stănescu.

”Sunt sigur că, în ciuda tuturor provocărilor, în ciuda tuturor lipsurilor, în ciuda haosului provocat de un guvern prea puțin preocupat de sistemul educațional, vom trece cu bine peste toate încercările”, spune Ciolacu – un mesaj banal, fără sens – nici politic, nici de vreun alt fel sau sens.

În schimb, Ciolacu o dă cu ”împreună”. „Împreună – elevi, părinți, profesori și autorități publice locale, vom reuși să trecem cu bine peste toate obstacolele!”.

Păi… alde Marcel Ciolacu nu a trecut școala cu bine nici în condiții normale,  deci cum o să treacă acum?!

”Mult succes în noul an școlar!”, încheie Marcel Ciolacu, ”asemenea și ție, în politică”, Marcele, îi urăm noi.

Și, totuși – unde e Cati Andronescu? Unde a pierdut-o PSD? Poate pe acolo pe unde i-a regăsit pe Dâncu și Gușă?...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1268
Tagurile:
PSD, Ecaterina Andronescu

Загрузка...
Imagine din arhivă

Noi rețineri la Minsk și în alte orașe ale Belarusului

0
(reînnoit 16:47 20.09.2020)
În centrul orașului Minsk, unde s-au adunat mai mulți protestatari, au loc rețineri, transmite corespondentul RIA Novosti de la fața locului. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Reținerea protestatarilor a fost confirmată de către Ministerul de Interne al Belarusului, care a precizat că operațiuni similare se desfășoară și în alte orașe, transmite RIA Novosti

„Mai bine de 10 persoane sunt reținute la Minsk, dar datele se actualizează. Sunt rețineri și în regiunile Belarusului, dar nu putem spune acum cu exactitate câți oameni au fost reținuți în total. (...) Toate reținerile sunt legate exclusiv cu încălcarea legislației privind întrunirile în masă”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului de Interne al Belarusullui Olga Cemodanova pentru RIA Novosti. 

Astăzi, ca și în duminicile precedente, opoziția belarusă organizează tradiționalul marș de protest.

Mai mulți participanți care s-au adunat ngă stația de metrou Nemiga au fost dispersați. Acolo a ajuns o coloană de mașini ale forțelor de ordine din care au ieșit trupele OMON și au început reținerile. 

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Pe unele străzi din orașul Minsk circulația a fost sistată. 

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 130 de agenți de ordine. Autoritățile au confirmat oficial decesul a trei protestatari.

Pe de altă parte, în Belarus au loc acțiuni de protest în susținerea lui Aleksandr Lukașenko. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Belarus, Rețineri, Minsk
Tematic
Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus
Kremlinul nu are niciun canal de comunicare cu opoziția din Belarus
Tihanovskaia a anunțat începutul unei „revoluții pașnice” în Belarus
Proteste în Belarus: 91 de persoane, reținute în timpul manifestațiilor de sâmbătă
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...