Editorialistul Dragoș Dumitriu

Atenție la nivel internațional se execută o lucrare contra PSD!

1814
(reînnoit 07:35 27.09.2019)
PSD a fost și este lucrat la Bruxelles, iar ceea ce s-a petrecut azi, prin respingerea unuia dintre cei mai vechi oameni politici se numește simplu: sabotaj!

BUCUREȘTI, 26 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Nu am nimic contra legăturilor între servicii și partidele politice. Cu o condiție – să nu se ajungă la o lucrare antinațională. Ce înseamnă lucrare antinațională?

De exemplu, să asiști cum partidul de guvernământ este ”lucrat” pentru a fi pur și simplu anulat pe plan internațional, deci și pe plan intern – pentru că România nu e o țară izolată, ci dimpotrivă, e membră a unei uniuni de state și a unui bloc politic și militar.

Ce însemnă asta? Că o țară cu partide principale slăbite este total vulnerabilă. Ceea ce se încadrează nefericit în formula permanent valabilă ”frate, frate, dar brânza e pe bani”. Dar șii mai nefericit se încadrează în formula multinaționalelor care domină acum lumea – și au nevoie de impunerea unei condiții esențiale: structuri naționale și statale slabe, pe care să le domine.

În cazul de față, PSD este cel mai important partid de la Revoluție încoace – cu bunele și cu relele sale. PSD nu trebuie să fie mereu la putere – ba chiar să și dispară, dacă asta decid cetățenii, prin vot. Dar când PSD este guvernul, atunci el este principala pârghie de acțiune a țării, a întregii țări. Că unii cetățeni zevzeci nu pricep asta și vor să dea jos tot, indiferent de votul majoritar și de lege, asta e... ai poliție, jandarmi etc.

Dar când acțiunea e condusă de alte state, de multinaționale sau de grupări de putere internaționale – ei, asta e altceva! E pericol, iar serviciile ar trebui să aibă un cuvânt de spus – evident, în apărarea partidului de guvernământ, adică a votului majoritar legal exprimat, adică a securității statului național român.

O spun direct: PSD a fost și este lucrat la Bruxelles, iar ceea ce s-a petrecut azi, prin respingerea unuia dintre cei mai vechi oameni politici se numește simplu: sabotaj! PSD a fost sabotat de Parlamentul European – și nu de personajele de operetă trimise pe Opoziția română.

Nu, lucrarea a fost făcută în - și prin cercurile de putere europene, care vor să scoată din joc singurul partid care a dorit un fond suveran și a taxat multinaționalele! Circul penibil liberalo-userist este doar o acoperire.

În acest sens este foarte clar că se intenționează tergiversarea numirii comisarului din partea României până când fie guvernul va fi dat jos, iar numirea va fi făcută de o coaliție a Opoziției, adică de Iohannis, fie până când guvernul va propune un comisar care ține doar cu numele de PSD – Mănescu, Birchall…

Aceeași lucrare se face și la Washington, unde PSD a fost umilit prin anularea întâlnirii cu  vicepreședintele Mike Pence. Asta după ce premierul, ”bine” sfătuit de… diverși, a acceptat pe bandă rulantă pretențiile americane. Adică, au cerut, au primit, apoi i-au dat un flit acolo.

Iar în România ambasada SUA nu a făcut decât să lucreze contra PSD – și doar prin Hans Klemm.

Inclusiv presa americană și mare parte din cea europeană NU au făcut altceva decât să lucreze PSD, să lovească din toate pozițiile în partidul de guvernământ. Sigur… presa e independentă! Hai să mințim mai frumos, totuși…

Marii investitori nu vin cu intenția de a participa la economia liberă, de piață. Majoritatea marilor companii americane și europene au cerut să fie considerate ”strategice”, să li se creeze condiții speciale – și, în schimb au generat scandaluri, în care tot românii au picat prost, au susținut mișcări antiguvernamentale etc.

Ia vedeți ce susțin companiile din domeniul energetic, care vor să pună mâna pe resurse și să domine piața, fără concurență? Ia vedeți în ce scandaluri, în ce lobby-uri sunt implicate companii gigant din IT?... Sau companiile strategice, sau cele care domină piața construcțiilor mari? Sau băncile, care au beneficiat până și de împrumuturile României? Cine le-a dat banii împrumutați de România și de români? PSD – nu! Băsescu, Tăriceanu, Boc…

Ce înseamnă toate astea? Că Puterile occidentale și SUA nu au nevoie de PSD, deci lucrează la greu acest partid. În această cheie văd eu și respingerea Rovanei Plumb – și umilirea premierului.

Ori, din câte știu, pe lângă Viorica Dăncilă se învârt foști colegi, dintr-un anume serviciu, mai de ”domni”, nu milităroși, precum cei din SRI. Poate fac și ei ceva, altfel mă gândesc iar la întrebarea adresată după anii 50 politrucilor din armată: ”Voi, cu ce ocazie pe aici?”…

P.S. Am lucrat cu Rovana Plumb – suficient ca să spun cu certitudine: nu ar fi făcut de rușine România. Sincer, între pregătirea și experiența Rovanei – și comisari agreați gen Corina Crețu sau Dacian Cioloș, ajunși peste noapte (la propriu și la figurat) în post, e o mare diferență.

1814
Tagurile:
Viorica Dăncilă, PSD
Tematic
Lovitură pentru PSD! Rovana Plumb, blocată de Comisia Juridică din Parlamentul European
Viorica Dăncilă, reacție serii: face praf Opoziția, mesaj puternic pentru PSD
PS Ioan Moșneguțu a comentat inițiativa Guvernului privind fertilizarea in vitro
Băsescu atacă BOR, iar la PS: „îi voi considera egali în drepturi și pe homosexuali”
Liviu Pleșoianu revine! Precizare importantă despre relația cu PSD
Olguța Vasilescu - reacție puternică, sună deșteptarea în PSD! ”Mă mândresc cu asta!”
Profesor

Stop! E timpul ca profesorii își recâștige demnitatea!

3311
(reînnoit 14:05 09.08.2020)
Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici.

O dată cu starea de urgență, profesorii au lucrat de acasă: au încercat multe platforme până au găsit una cu care să rezoneze, au trimis fișe de lucru copiilor, au primit temele, le-au corectat, au muncit mai mult decât în mod normal.

Cu toate acestea, pentru Guvernul Orban munca lor nu contează. De ce spun asta? Foarte simplu: pentru că, vineri, Guvernul a decis ca angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență să primească – o singură dată – câte 2500 de lei de la stat, ca modalitate de a încuraja acest tip de muncă.

Interesant este că măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Totuși, și cadrele didactice au muncit de acasă și cu siguranță o vor face și în continuare. Însuși premierul Ludovic Orban declara recent că se urmăresc programe de creștere a abilităților de transmitere a cunoștințelor, pentru cadrele didactice, ”online, astfel încât să creștem performanța în organizarea lecțiilor online”.

Cu alte cuvinte, actualul guvern vrea performanță, dar fără să scoată un ban în plus. Că, nu-i așa, meseria de profesor e una vocațională și oamenii din sistemul de învățământ plătesc facturile și mâncarea cu sufletul. Asta îmi aduce aminte de o glumă despre scoțieni care spune că aceștia își cresc copilul ca pe o floare cu aer, apă și cu soare…Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici. Tot așa, din absența unor programe coerente, a unor cursuri concrete de perfecționare și a unei salarizări și stimulări financiare adecvate nu se poate face învățământ de calitate.

Stop! E timpul ca profesorii să își recâștige demnitatea! Și să ceară tratament egal cu al altor angajați care lucrează de acasă!

Dacă tot e timpul schimbării, atunci așa să fie!  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3311
Tagurile:
demnitate, Profesori

Загрузка...
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

694
(reînnoit 19:35 07.08.2020)
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.
ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.
© Sputnik / Сергей Гунеев

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

694
Tagurile:
Occident, Siria, Militari ruși, Succes
Tematic
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria

Загрузка...
Conferința de presă a candidatului Svetlana Tihanovskaia

Belarus: opoziția cere negocieri pentru preluarea pașnică a puterii

0
(reînnoit 13:52 10.08.2020)
Reprezentanții candidatului de opoziție cer autorităților din Belarus să accepte negocierile pentru cedarea pașnică a puterii și pentru a exclude orice forme a violenței.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Reprezentantul echipei candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, Maria Kolesnikova, a declarat că autoritățile trebuie să-și recunoască înfrângerea, pentru că “voința poporului belarus nu poate fi falsificată”.

“Pe 9 august procesul abia a început, istoria unui nou Belarus doar începe. Vom elabora mecanismele de lucru cu autoritățile, ei trebuie să-și recunoască înfrângerea și să înțeleagă că voința poporului belarus nu poate fi falsificată, voința poporului belarus trebuie respectată”, a declarat Kolesnikova în cadrul unei conferințe de presă organizate luni la Minsk.

Totodată, reprezentanții opoziției au subliniat că au transmis președintelui propunerea de a iniția negocieri.

“Vorbim despre negocieri. Am transmis această informație (administrației președintelui belarus și MAI n.r.), în care îndemnăm inițierea unor negocieri, pentru a nu admite nicio formă de violență în societatea belarusă”, a declarant Kolesnikova.

Potrivit ei, acțiunile de ieri ale autorităților sunt inacceptabile, iar puterea se face responsabilă de tot ce s-a întâmplat.

"Suntem gata de un dialog, pentru a nu admite un conflict între societate și putere", a spus Kolesnikova.

La rândul ei, Tihanovskaia și-a exprimat speranța că în cazul în care protestele vor izbucni din nou, acestea vor fi pașnice.

“Dacă oamenii își vor dori să iasă la un protest pașnic, violențele nu ar trebuie să se mai repete”, a conchis candidatul.
0
Tagurile:
Belarus
Tematic
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus
Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui Lukașenko
Lukașenko: Protestele sunt dirijate din Cehia. Nu vom admite niciun maidan

Загрузка...