Matteo Salvini și Viktor Orban

De ce a pierdut PSD? Se caută un Salvini sau Orban de România

1455
(reînnoit 17:12 28.05.2019)
PSD nu a pierdut din cauza acuzațiilor de corupție și atacuri la justiție, ci din cauza lipsei de vigoare, din cauza ezitărilor și incertitudinii de care au dat dovadă liderii de partid. O soluție ar fi identificarea rapidă a unui Salvini sau Orban de România.

După o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din 2016, PSD suferă o lovitură grea la europarlamentare, urmată de decapitarea formațiunii. Chiar în prima zi după alegeri, Liviu Dragnea ajunge după gratii la Rahova, iar partidul se află într-o derută totală, riscând să cadă pradă unor lupte interne pentru șefie. Premierul Viorica Dăncilă, apropiata șefului actual al PSD, a anunțat că preia interimatul funcției de președinte al formațiunii, însă, deocamdată, nu e clar în ce măsura aceasta va reuși să se impună în partid în noile circumstanțe

Așadar, ce s-a întâmplat și la ce ar trebui să ne așteptăm?

Campania electorală pentru europarlamentare a avut ca miză următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale. S-a jucat dur nu doar în politica internă, dar și pe relațiile externe. În interior, s-a făcut totul pentru a-i demoraliza pe cei care au susținut PSD cândva – începând de la campanii media, până la dosare penale și comando de activiști trimiși să bulverseze orice deplasări ale liderilor partidului în teritoriu și orice manifestație publică. Pe de o parte, un mic grup, suficient de vocal și activ (așa-numitul #rezist), a reușit să demoralizeze și descurajeze orice activist sau votant PSD, creând o atmosferă de frică și disperare, pe de altă parte, a jucat festa însăși comportamentul ezitant al liderilor PSD, care au evitat să dea mesaje suficient de dure și clare pentru a-și mobiliza oamenii și activul de partid. Pe alocuri, se crea senzația că social-democrații suferă de un masochism cronic, lăsându-se atacați și hărțuiți fără a da vreo ripostă. Tradițional, imaginea PSD este asociată cu autoritatea și puterea (mai ales la oamenii de la sate), însă în această campanie partidul și-a creat imaginea unei cetăți asediate, care este gata-gata să cadă în mâinile inamicilor.

Pe plan extern, PSD a ales să participe la congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), chiar dacă se știa foarte bine că vor fi atacați chiar și de candidatul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, Frans Timmersman. Aici PSD a urmat tactica tăierii crengii de sub picioare: de facto, un vot pentru PSD era un vot pentru grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European (care l-au înaintat pe Timmersman), însă în același timp PSD ducea o campanie dură împotriva lui. Așadar, pe plan extern PSD și-a pierdut orice susținere, fără a încerca să facă o mișcare bruscă spre acele poluri din spațiul european care ar putea constitui o locomotivă electorală. În primul rând, e vorba de Matteo Salvini (care venise cu o ofertă pentru PSD) și Viktor Orban, liderul Fidesz (care are și el relații destul de proaste cu PPE). Ambele figuri sunt destul de populare în România și puteau oferi o cu totul altă imagine PSD, iar un mesaj clar și radical suveranist și naționalist avea toate șansele să eclipseze artileria grea a “luptei pentru justiție”.

Totuși, social-democrații au preferat să se limiteze la figurile lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, crezând că se bucură de o suficientă popularitate pentru a obține un scor bun. În același timp, PSD a încercat atât să-și păstreze locul în tabăra stângii europene, cât și să-și diabolizeze familia europeană, fără a trimite un mesaj clar despre orientarea sa politică. Acest tangou, acest joc dublu, la două capete, a creat un sentiment de incertitudine, mai ales în condițiile lipsei unei poziții clare legate de referendumul organizat de Klaus Iohannis. Cum s-ar simți un soldat când generalul ba înaintează, ba se retrage, ba își abandonează oștenii în mijlocul adversarilor, ba vrea armistițiu, ba îi aruncă pe toți într-o luptă a cărei țintă nu o știe nimeni?

Aici ar trebui să ne amintim de comportamentul PSD în perioada referendumului din octombrie 2018 pentru redefinirea familiei. O poziționare neclară, încercarea de a se distanța de plebiscit, pasivitatea organizațiilor locale, a provocat, în cele din urmă, pierderea unui bazin de peste 3 milioane de alegători. Referendumul a eșuat nu pentru că “era a lui Dragnea”, ci pentru că a fost lăsat de izbeliște, fără a fi asumat politic în deplinătate.

De ce PSD nu e Fidesz sau PiS?

A pierdut PSD pentru că a fost ținta acuzațiilor de corupție și de tentative de a controla justiția? Să privim spre Ungaria lui Viktor Orban, spre Polonia lui Jarosław Kaczyński, spre Turcia lui Recep Tayyip Erdogan. Liderii politici din aceste trei state se află sub același asalt al mișcărilor similare #rezist, însoțite de presiuni externe enorme (incomparabil mai mari decât cele în cazul României). Totuși, ei au știut să manivreze destul de bine pentru a-și asigura poziții politice puternice. PSD a pierdut nu pentru că a fost victima unor campanii agresive de denigrare, ci din cauza că i-a lipsit o strategie, suficientă voință și abilitate pentru un contraatac care ar dezarma și ar arunca într-un con de umbră adversarii.

Nu vom exagera dacă vom spune că în situația actuală se decide soarta celei mai importante forțe politice, de care va depinde și soarta României. Fără PSD spațiul politic se va pulveriza, se va transforma într-un amalgam de forțe minore care vor arunca țara în războaie politice interminabile, haos și incertitudine. Să ținem cont că de condamnarea lui Liviu Dragnea nu se bucură doar adversarii lui politici, ci chiar și mulți din interiorul PSD, care abia așteaptă să dea lovitura în preluarea puterii. Una din fracțiuni este chiar a fostului psd-ist Victor Ponta, care se vrea revenit în partid cu noi forțe.

Dacă nu va fi activat instinctul de autoconservare, urmează un suicid politic colectiv

În cazul în care conducerea PSD mai are un instinct de autoconservare, va renunța la orice ambiții mărunte, frustrări și orgolii, propulsând în frunte o personalitate activă, carismatică și vocală, căreia i-ar reveni misiunea de a restabili pozițiile partidului pe intern și extern, de a oferi o nouă motivație membrilor și simpatizanților. PSD are nevoie de un Matteo Salvini sau un Viktor Orban pentru a răspunde la toate atacurile. În caz contrar, formațiunea va cădea pradă reglărilor de conturi, disensiunilor și divizărilor interne, care vor rupe partidul în niște fragmente care nu vor mai fi relevante în noile circumstanțe politice.

Încercarea de a rămâne la guvernare cu orice preț, chiar și cu prețul unor înțelegeri cu Victor Ponta, ar putea fi fatală pentru formațiune. Problema acum nu este rămânerea la guvernare, ci supraviețuirea politică prin resetare totală și revenirea cu forțe proaspete pe scena politică. În alegerile parlamentare din 2016, PSD reușise marea performanță să atragă voturile și simpatiile alegătorilor de dreapta, inclusiv a celor din mediul urban, conchetând (destul de timid) cu mesaje suveraniste sau chiar naționaliste. Acest exemplu arată foarte clar că doar o astfel de poziționare ar putea asigura partidului o bază socială solidă.

Ultimul examen pentru PSD sunt alegerile prezidențiale. Dacă partidul nu va da dovadă de suficientă voință și capacitate de a-și face un upgrade în ceasul cel din urmă, riscă să înregistreze prima mare “performanță” în istoria politică postdecembristă – să nu reușească să treacă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Atunci vom consemna cu adevărat un fapt împlinit – decesul PSD și începutul unei noi epoci ai dezorientării totale și lipsei oricărui pol de putere, capabil să ducă România în vreo direcție anume. Cine știe, poate România are nevoie de o prăbușire totală pentru a renaște din nou?

1455
Тема:
Condamnarea lui Liviu Dragnea. Criza din PSD (25)
Tematic
Parlamentul European: prima actualizare a rezultatelor alegerilor europarlamentare - VIDEO
Europarlamentare 2019: Cum ar putea suveraniștii decide soarta noului Parlament European
Lista provizorie a noilor 32 de europarlamentari români - rezultatele alegerilor din 2019
Rezultate la alegerile europarlamentare și referendum: BEC, ora 10:30
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

562
(reînnoit 19:35 07.08.2020)
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.
ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.
© Sputnik / Сергей Гунеев

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

562
Tagurile:
Occident, Siria, Militari ruși, Succes
Tematic
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria

Загрузка...
Școală, profesor și elevi

Din toamnă, elevii și profesorii vor fi din nou cobaii sistemului de educație

1312
(reînnoit 07:49 06.08.2020)
Recentele declarații ale ministrului Educației și Cercetării precum și ale vicepremierului Raluca Turcan arată că autoritățile sunt depășite de situație și invocă, la nesfârșit, scenarii.

Elevii, părinții și profesorii din România au aflat, din gura președintelui Klaus Iohannis, că un lucru este cert: și anume că școala va începe în data de 14 septembrie, fapt, de altfel, cunoscut.

Șeful statului a mai vorbit de aplicarea a trei scenarii pentru deschiderea noului an școlar – verde, galben și roșu în funcție de numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus din fiecare localitate.

© Sputnik / Александр Кряжев

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a precizat că un singur lucru e clar la momentul de față: începerea școlii. În rest, se iau în calcul mai multe… scenarii, având în vedere și situația epidemiologică din fiecare localitate.

Iar greul pică pe fiecare unitate de învățământ în parte, care urmează să stabilească scenariul, după care va transmite către inspectoratele școlare care, împreună cu direcția de sănătate publică analizează situația din punct de vedere epidemiologic.

Evident că acest lucru se va întâmpla după 14 septembrie. Și atunci, elevii și profesorii vor fi iar cobaii unui sistem incapabil să gestioneze o situație de criză majoră, așa cum este cea cu care ne confruntăm de câteva luni de zile.

Nici vicepremierul Raluca Turcan nu a venit cu informații mai clare. A subliniat că se va purta masca medicinală – că, de! – asta e important, nu faptul că nu se știe cum se va face efectiv distanțarea fizică sau dacă se vor împărți clasele și cine le va coordona.

”Extinderea crizei și răspândirea epidemiologică se desfășoară diferit. Din fericire, acolo unde există pericol mai mare de îmbolnăvire, din analizele noastre reiese că există deja o infrastructură care să îți permită prezența copiilor la clasă cu regulile de distanțare”, a mai declarat Turcan.

Vicepremierul nu a dat detalii privind locul unde există acea infrastructură, pentru că, măcar în mediul urban, situația școlilor supraaglomerate este una veche și nerezolvată.

Declarațiile oficialilor nu fac decât să arunce și o mai mare confuzie în rândul profesorilor, elevilor și părinților care nu mai știu cum se va derula noul an școlar. Probabil că vom trăi și vom vedea…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1312
Tagurile:
Școală, Educație, Profesori, elevi

Загрузка...
Roni

Guvernul a decis: această categorie de angajați va primi 2500 de lei

0
Statul român vrea să încurajeze telemunca, motiv pentru care angajații care au lucrat în acest fel în perioada stării de urgență vor primi câte 2500 de lei.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Angajații care, în perioada stării de urgență, au lucrat în regim de telemuncă primesc vești bune de la Guvern. Acesta a decis să sprijine piața muncii și să determine angajații să folosească telemunca, mai ales că se mențin regulile de distanțare socială, inclusiv la locul de muncă.

Guvernul a prevăzut, astfel, acordarea, o singură dată, a sumei de 2500 de lei pentru angajații ce au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile, pentru achiziționarea de pachete și bunuri tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.    

Măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada folosirii telemuncii pe perioada stării de urgență.

Banii se acordă prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, din subvenţii de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, informează adevarul.ro.

Sputnik a scris recent despre datele relevate de un studiu Bookster potrivit căruia peste 30 de procente dintr-un total de aproximativ 800 de companii din România analizate continuă să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri care au rămas goale pe perioada stării de urgență.

Se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
online, Muncă

Загрузка...