Georgiana Arsene

Scrisoarea unui profesor obosit către elevii săi și părinții lor

8141
(reînnoit 08:33 13.03.2019)
Problema oboselii cadrelor didactice, care ajung să facă erori când corectează, ar trebui să intereseze, la modul cinstit, pe toată lumea.

Cazul dascălului din Iași, care a corectat greșit o temă nu din rea voință, ci pentru că, din pricina oboselii și a supraîncărcării cu sarcini a încurcat itemii între ei, ar trebui să ridice întrebări la Ministerul Educației, în ideea debirocratizării sistemului de învățământ. Pentru că, dincolo de munții de hârtii – multe din ele inutile – pe care un profesor trebuie să le facă, el trebuie să corecteze și teme, lucrări, să facă lecții atractive și să suporte și reproșuri mai mult sau mai puțin întemeiate. Și linșaj mediatic, dacă e cazul…

Dacă unul din sutele de mii de dascăli din România ar vorbi despre oboseala care îl apasă, cu siguranță ar începe așa: ”dragii mei, a mai trecut o zi…”

”Știu în fiecare zi dacă e luni, marți sau vineri după orele pe care trebuie să le desfășor. De multe ori, sunt pe ”pilot automat”. Intru la clasă, îmi fac orele, corectez teme, predau, am grijă de copii și în pauze, răspund vreunei solicitări venite la inspectorat. Asta în linii mari. Între timp, mă ”relaxez” răspunzând întrebărilor vreunui părinte care, după ce mă întreabă cum mă descurc cu 30 de copii în clasă, îmi spune că el nu face față la unul. Apoi mă trage la răspundere că de ce Gigel din banca a treia s-a uitat urât la băiatul lui. Unde mi-au fost ochii? De ce nu sunt vigilent?

Îi explic că sunt om și că fac tot ce se poate, dar degeaba. Sunt și cazuri fericite, de părinți care pricep că numai cooperând reușim să facem tot ce e bine pentru copil.

Niciodată nu muncesc patru ore. Pentru mine, ziua de muncă se încheie când, răpus de oboseală, decid că trebuie să mă opresc. Eu nu știu ce înseamnă timp liber. Pentru mine, timpul liber înseamnă timp de documentare aprofundată, înseamnă timp de pus hârtiile în ordine.

Mi-am ales meseria asta, o iubesc și mă dedic ei. Dar asta nu înseamnă că pot fi sacul de box al oricui, că trebuie să fiu perfect, că nu pot greși. Pentru că nimeni nu e interesat de starea de sănătate a profesorilor. Pentru că nimeni nu se gândește la consumul nervos al unui profesor.

Așa că, dragă elevule, dragă părinte, te rog să nu mai arunci cu noroi în mine înainte să afli ce s-a întâmplat, de fapt.

Cu drag,

Profesorul”.

8141
Tagurile:
Părinţi, elevi, dascăl, Profesor, Şcoală, Educaţie, Georgiana Arsene
Profesor

Stop! E timpul ca profesorii își recâștige demnitatea!

3761
(reînnoit 14:05 09.08.2020)
Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici.

O dată cu starea de urgență, profesorii au lucrat de acasă: au încercat multe platforme până au găsit una cu care să rezoneze, au trimis fișe de lucru copiilor, au primit temele, le-au corectat, au muncit mai mult decât în mod normal.

Cu toate acestea, pentru Guvernul Orban munca lor nu contează. De ce spun asta? Foarte simplu: pentru că, vineri, Guvernul a decis ca angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență să primească – o singură dată – câte 2500 de lei de la stat, ca modalitate de a încuraja acest tip de muncă.

Interesant este că măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Totuși, și cadrele didactice au muncit de acasă și cu siguranță o vor face și în continuare. Însuși premierul Ludovic Orban declara recent că se urmăresc programe de creștere a abilităților de transmitere a cunoștințelor, pentru cadrele didactice, ”online, astfel încât să creștem performanța în organizarea lecțiilor online”.

Cu alte cuvinte, actualul guvern vrea performanță, dar fără să scoată un ban în plus. Că, nu-i așa, meseria de profesor e una vocațională și oamenii din sistemul de învățământ plătesc facturile și mâncarea cu sufletul. Asta îmi aduce aminte de o glumă despre scoțieni care spune că aceștia își cresc copilul ca pe o floare cu aer, apă și cu soare…Ce-ar fi ca guvernanții să nu mai pretindă atâtea lucruri cadrelor didactice? Pe principiul din nimic nu poți face bici. Tot așa, din absența unor programe coerente, a unor cursuri concrete de perfecționare și a unei salarizări și stimulări financiare adecvate nu se poate face învățământ de calitate.

Stop! E timpul ca profesorii să își recâștige demnitatea! Și să ceară tratament egal cu al altor angajați care lucrează de acasă!

Dacă tot e timpul schimbării, atunci așa să fie!  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3761
Tagurile:
demnitate, Profesori

Загрузка...
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

705
(reînnoit 19:35 07.08.2020)
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.
ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.
© Sputnik / Сергей Гунеев

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

705
Tagurile:
Occident, Siria, Militari ruși, Succes
Tematic
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria

Загрузка...
Andrej Babiš

Cehia refuză găzduiască militarii SUA

0
(reînnoit 18:09 11.08.2020)
Premierul ceh, Andrej Babiš, nu vede niciun motiv pentru care țara ar găzdui militarii americani, redislocați din Germania.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Autoritățile din Cehia nu văd niciun motiv pentru a găzdui în țară militari americani, a declarat marților premierul Andrej Babiš, în ajunul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat într-o vizită oficială în această țară.

Comentând chestiunea redislocării a 12 mii de militari americani, aflați în prezent în Germania, Babiš a declarat că Praga nu vede niciun rost în găzduirea acestora în Cehia.

“Nu văd nici un motiv pentru care am avea pe teritoriul nostru militari americani. Partea cehă nu este interesată de acest lucru. Suntem aliați în NATO, aici nu se schimbă nimic. Nu se știe încotro acești militari (din Germania) se vor îndrepta, însă la sigur nu la noi, nu se pune astfel de problema. Precum am spus, sunt interesat mai mult de relațiile comerciale și afaceri pentru companiile noastre”, a spus Babiš.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit în Praga în această dimineață și după un scurt repaus a plecat cu un automobil la Plzeň, unde în fabrica de bere “Plzeňský Prazdroj” va purta discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Tomáš Petříček. Cei doi diplomați vor vizita muzeul Patton Memorial Pilsen și vor depune coroane de flori la monumentul “Mulțumim, America!”, care amintește de eliberarea părții de Vest a republicii în primăvara anului 1945 de către trupele americane.

Miercuri, Pompeo urmează să aibă o întrevedere cu premierul Andrej Babiš, apoi va fi primit de președintele republicii, Miloš Zeman. În a doua jumătate a zilei, Pompeo va rosti un discurs în fața camerei superioare a parlamentului, senat și va participa la discuții cu parlamentari pe subiecte de actualitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Mike Pompeo, Cehia
Tematic
SUA își transferă comandamentul din Germania în Belgia
Berlinul a comentat amenințările SUA în adresa companiilor germane
Trump retrage trupele din Germania în beneficiul SUA. Și al întregii lumi
Șeful Pentagonului a anunțat retragerea trupelor SUA din Germania

Загрузка...