Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro

Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global

952
(reînnoit 15:56 25.01.2019)
Criza politică din Venezuela reprezintă un test pentru noua ordine mondială multipolară și ar putea scoate la iveală incapacitatea Occidentului de a mai juca rolul de moralist, jandarm și judecător al lumii.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Octavian Racu. Într-o zi de toamnă, pe 20 octombrie 2011, în timp ce oferea un interviu postului de televiziune CBS News, Hillary Clinton a primit un mesaj pe telefon, care îi provocase niște reacții de bucurie. “Am venit, am văzut, el a murit!”, exclama oficialul american, fără să-și ascundă zâmbetul și satisfacția. Era vorba despre capturarea și asasinarea cu sânge rece a liderului Libiei, Muammar al-Gaddafi. În acest fel, se credea că Washingtonul marca un nou gol în poarta “regimurilor autoritare”, iar revoluția mondială democratică părea de neoprit. America încă își mai permitea să-și arate mușchii în fața tuturor.

Conform planurilor SUA, următoarea jertfă pe altarul „libertății” ar urma să fie președintele Siriei, Bashar al-Assad. Așa cum s-a dovedit ulterior, această misiune s-a dovedit a fi destul de complicată. Războiul civil din interiorul Siriei, dar și lupta împotriva Statului Islamic, care s-a extins profitând de haosul din țară, s-a prelungit. În cele din urmă, Occidentul a fost nevoit să se consoleze cu Assad în fruntea țării, în contextul susținerii acordate de Rusia guvernului legitim.

Între timp, următoarea țintă a SUA a vizat vecinul imediat al Rusiei: lovitura de stat de la Kiev, care s-a soldat cu înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, a provocat un conflict în regiunile din Estul Ucrainei, unde cetățenii s-au arătat nemulțumiți de schimbarea puterii politice prin forță.

Pe 15 iulie 2016, în Turcia are loc o tentativă de lovitură de stat, orchestrată de anumiți reprezentanți ai forțelor armate turce. Totuși, președintele Recep Tayyip Erdogan reușește să se mențină în funcție, iar puciștii sunt înfrânți. Anume acest moment marchează o schimbare radicală a atitudinii turcilor față de partenerul NATO, și anume SUA, care sunt suspectate de implicarea în tentativa loviturii de stat.

Trump: nu vom interveni în politica internă a altor state!

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a dat noi speranțe în schimbarea agendei internaționale a Washingtonului. În perioada campaniei electorale, dar și după inaugurare, Trump a promis că noua administrație “nu va promova o politică externă îndreptată spre înlăturarea regimurilor din alte state”. Mai mult decât atât, în discursurile rostite la Adunările Generale ale ONU din 2017 și 2018, liderul american afirma că privește lumea ca “un amalgam de state suverane, fiecare având dreptul să-și urmărească propriile interese naționale”.

John Bolton
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Totuși, ceva a început să scârție la Casa Albă. Pe 23 ianuarie, în Venezuela se declanșează acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În aceeași zi, liderul opoziției și președinte al Adunării Naționale, Juan Guaido, se autoproclamă președinte interimar al țării, bucurându-se de o recunoaștere imediată din partea SUA. Exemplul Statelor Unite este urmat de alte state din Europa și American Latină, partenere ale SUA.

Mai mult decât atât, a doua zi, consilierul pentru securitatea națională de la Casa Albă, John Bolton, face alte declarații năucitoare: Washingtonul speră că armata Venezuelei va trece de partea lui Guaido, iar SUA vor face totul pentru a tăia orice finanțare a guvernului de la Caracas.

Dacă poziționarea unor state precum Rusia și China nu a surprins SUA, decizia Turciei (care a trecut prin experiența unei lovituri de stat) de a-l susține pe actualul președinte, Nicolas Maduro, a provocat americanilor iritații și creat o nouă breșă în relațiile dintre Washington și Ankara. Criza politică din Venezuela riscă să se transforme într-un nou motiv de disensiuni între marii jucători internaționali.

Un nou test pentru ordinea mondială multipolară

Occident a dezvoltat, în decursul mai multor decenii, un mecanism bine pus la punct de delegitimarea și răsturnarea guvernelor incomode. Fiecare dictator căzut adăuga câte o bilă albă la prestigiul și autoritatea SUA și aliaților lor. Orice dezarcord cu agenda Occidentului în condițiile unei lumi unipolare putea lejer să se transforme într-o condamnare la moarte pentru orice lider politic.

Astfel, situația politică din Venezuela nu este doar un simplu conflict intern. Este mai mult decât atât – e un examen pentru capacitatea Occidentului sau lumii euro-atlantice de a emite verdicte pe plan global, fără a întâmpina vreo rezistență din partea altor actori. Menținerea lui Maduro devine o miză majoră pentru toate statele care pledează în favoarea unei ordini multipolare și pentru respectarea principiului suveranității naționale. Exact așa cum a fost în cazul Turciei, eșuarea tentativei de înlăturare a lui Maduro ar putea demoraliza Occidentul și demonstra eficiența acțiunilor coordonate ale altor poluri ale lumii.

La Caracas lupta se duce nu atât între putere și opoziție, cât între modelul unei lumi unipolare și multipolaritate. Dacă Maduro cade, SUA vor fi motivate să-și continue să aplice acest mecanism și asupra altor state, în pofida eșecului în Siria și Turcia. Apusul are nevoie de o izbândă pentru a-și demonstra potența pe plan mondial, cu care apoi să șantajeze și să amenințe alte state, să legitimeze sau să nu legitimeze guvernele care vor îndrăzni să-și apere interesele naționale în dauna intereselor globaliste.

Menținerea în funcție a actualului președinte venezuelean va demonstra faptul că Occidentul nu mai poate juca rolul de judecător, moralist și jandarm al lumii, fiind nevoit să ia în considerație și pozițiile noilor mari puteri ale lumii. În primul rând, în joc se află autoritatea Chinei, Rusiei, UE și Turciei.

952
Tagurile:
Donald Trump, SUA, Nicolas Maduro, Lumea multipolară, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (133)
Tematic
Moscova: Rusia va sta la straja suveranității Venezuelei
Kremlinul: În Venezuela are loc o lovitură de stat
Putin susține puterea legitimă din Venezuela
Bolton speră că armata Venezuelei va trece de partea opoziției
Știrea nopții: Dublu eșec major al SUA - în Venezuela, dar și la Washington!
Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea - PSD

Se acutizează ruptura din PSD? Nu i se răspunde lui Năstase, se pierde total inițiativa?

708
(reînnoit 20:11 23.05.2020)
PSD a luat forma unui depunător de petiții, pe modelul unui aparatcik bruxellez de tip Negrescu. Pe care psd-ist al lui Iliescu, Năstase sau chiar Dragnea și Dăncilă îi reprezintă cei care iau palme de la Zuckerman și tac?

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. De câteva zile nemulțumirile din PSD par să se acutizeze – și motivele se pot rezuma într-un singur nume: Marcel Ciolacu. Desigur, necarismaticul și prost vorbitorul lider al Camerei Deputaților nu putea declanșa de unul singur această nemulțumire din PSD – dar este la vedere – și reprezintă ”noul” PSD, care nu mai seamănă… cu nimic.

Pe scurt: nemulțumirea se manifestă la nivelul susținătorilor, care izbucnesc la diverse postări pe atotputernicele rețele de socializare.

Nemulțumirea se manifestă din ce în ce mai deschis prin mesajele unor lideri ai PSD.

Nemulțumire manifeste analiști, jurnaliști și alți observatori ai scenei politice.

Nemulțumire manifestă figurile cele mai marcante ale PSD – în primul rând Ion Iliescu, complet distanțat de formațiunea creată de el, dar și Adrian Năstase, primul președinte al PSD - și creator al primului partid modern de anvergură internațională.

Tot pe scurt, ce se reproșează PSD – Ciolacu? Simplu: că nu există!

PSD a luat forma unui depunător de petiții, pe modelul unui aparatcik bruxellez de tip Victor Negrescu. Citându-l pe colonelul Daniel Dragomir, ”Păi petiții poate să facă și Floricica-dansatoarea. Tot aia e”.

”Mă așteptam ca cel mai mare partid din România (încă), cu mii de aleși locali (care tac și se crucesc), cu sute de parlamentari (și câțiva birlici), care are și europarlamentari pe la Bruxelles (cică), are si o structură de comunicare strategică (sic), să propună ceva de substanță”, scrie Dragomir, referitor la petiția către PE privind ”drepturi egale pentru muncitorii români în UE”.

Nu e o noutate – de exemplu europarlamentarii ”de marcă” ai PSD nu a fost în stare să facă lobby împotriva numirii lui Kovesi la Parchetul European, nici măcar să-i pună întrebări în comisii! (excepție Maria Grapini, de fapt, de la Voiculescu, Claudia Țapardel și Gabriela Zoană, tinere de excepție, trase pe dreapta acum). Dar oare ce au făcut europarlamentarii când candidatul PSD a fost respins – până când s-a pierdut postul de Comisar? Nimic!

Îl menționam pe Adrian Năstase; liderul istoric face o remarcă după decizia CNCD prin care se admite formula nazistă ”Ciuma roșie”, ca atac la PSD: reprezentanți ai PSD în CNCD au votat această insultă!

”Legat de „resetarea”  PSD: PSD are în CNCD patru reprezentanți. Votul a fost de 7-1, ceea ce înseamnă că trei dintre ei au fost de acord cu utilizarea acestei formule. Deci 75%. Nu știu din ce motive” – a scris Adrian Năstase pe blogul său… acum câteva zile. De atunci, nimeni din PSD nu a spus ceva în legătură cu asta! Nu despre ce a decis CNCD (aici e o excepție, Titus Corlățean) – ci despre ce au făcut reprezentanții PSD acolo?

Nemulțumirea majoră vine, desigur, de la acceptarea a tot ce propune Iohannis – prin votul concret, nu prin niște declarații fără efect… exact ca în cazul petițiilor.

Tot nemulțumire este și față de disocierea de atitudini curajoase, patriotice – și mai ales pro-PSD! – a unor politicieni precum Liviu Pleșoianu. În schimb, nicio replică atunci când Zuckerman a atacat PSD și s-a implicat grav în politica internă! Nimic!

Ori, toate astea se văd și adâncesc nemulțumirile – și definesc o ruptură clară între electorat și cei care vor spun că-l reprezintă. Pe care psd-ist al lui Iliescu, Năstase sau chiar Dragnea și Dăncilă îi reprezintă cei care i-au palme de la Zuckerman și tac mâlc?

Dar, se pare că unii nu mai tac, ci acționează. Ieri, vineri, a avut loc o întâlnire între Marcel Ciolacu și liderii PSD din Moldova. Ori, conform presei, mai mulți lideri i-au cerut lui Marcel Ciolacu să facă un pas în spate.

Moldovenii, în frunte cu socialistul radical Dumitru Buzatu, liderul de la Vaslui, i-au spus în față lui Ciolacu că ”membrii simpli ai PSD nu se simt reprezentați de el, ca președinte al PSD, și, prin urmare, la Congresul PSD ar fi bine să nu candideze” (conform Antena 3).

Sigur, se vehiculează și variante gen Grindeanu, un alt om al Sistemului, fără reprezentativitate, fără susținere, fără rezultate. Deci, o altă variantă care duce la adâncirea faliei.

Așa că, în concluzie, din păcate cel mai mare și constant puternic curent politic de după 199o, social democrația, nu se regăsește, nu are lideri – și nici nu pare să-i caute, ci parcă să-i respingă – iar criza acestei grupări nu poate fi compensată prin sondaje de pripas.

Și, chiar dacă ar fi reale – oare nu cumva ”noul” PSD va aduce la putere oameni care, de fapt, NU au nicio legătură cu electoratul PSD? Cum deja îi vedem și la conducerea națională – și prin instituții europene. Are cineva curajul să facă o listă a actualelor figuri ale PSD  - și să vedem pe cine reprezintă și, măcar, cine îi cunoaște? Despre asta e vorba, ”europenilor” petiționari!

708
Tematic
PSD a anunțat moțiune simplă împotriva Monicăi Anisie și altor doi miniștri
Pleșoianu, război total din cauza ”expulzării lui Zuckerman” – PSD, reacție disperată!
PSD îl face de doi bani și îl provoacă pe Iohannis - ”cel mai slab premier din istorie”!
Codrin cere PSD să intervină ”Cu sau fără voia lui Ciolacu”! Reacții NUCLEARE anti-Ciolacu
Pleșoianu continuă revolta pe atitudinea din PSD – și pune tunurile pe DNA
Uluitor – Băsescu îl laudă pe Marcel Ciolacu și spune cine ar fi în spatele strategiei PSD

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Ce se întâmplă la MEC? Exodul de la cabinetul Monicăi Anisie

5875
(reînnoit 19:01 20.05.2020)
Pe principiul ”ce îi trebuie chelului tichie de mărgăritar”, în Ministerul Educației și Cercetării se pare că sistemul Pile, Cunoștințe și Relații înflorește și prosperă, în detrimentul oamenilor de calitate.

Învățământul românesc este într-unul din cele mai dificile momente ale sale. Tensiunile sunt la cote alarmante, profesorii sunt la limita răbdării, dar ministrul Anisie iese în continuare cu seninătate la televizor și dă indicații.

Nu intru în detalii legate de faptul că declarațiile sale anterioare referitoare la reluarea cursurilor – fizic – după 15 mai au fost contrazise ferm de președintele Iohannis arătând României, clar, cine se află, de fapt, la butoane. E drept, că, de meserie, Iohannis este, totuși, profesor…

Problemele din educație nu se rezumă la lipsa de predictibilitate, la măsuri haotice, la declarații bulversante, la absența dotărilor din școli, la personalul insuficient numeric și, în anumite cazuri, la fel de insuficient pregătit, iar lista ar putea continua.

În Ministerul Educației și Cercetării lumea ”bună” începe să plece. Acest lucru, însă, nu pare să o deranjeze pe Monica Anisie care și-a adus, așa cum spun surse bine informate, prietenele la MEC.

Că, nu-i așa, în momente delicate e bine să ai prietenii aproape. Dușmanii și mai aproape, dar asta este o altă discuție pe care, poate, o voi detalia cu alt prilej…

Ei bine, Anisie ar fi pus-o, după cum spun sursele mele, pe Daniela Bogdan, prietena și fina ei, director general la nou înființata Direcție pentru Învățământ Preuniversitar.

Despre amica ministrului Educației se vorbește că ar bloca toate proiectele și că ea ar fi de vină pentru plecarea lui Marian Staș, consilier al Monicăi Anisie, care și-a prezentat demisia într-un editorial publicat în adevarul.ro.

”Motivul instituţional al deciziei mele este distanţa, devenită inacceptabilă pentru mine, dintre clauzele contractului nostru de onoare agreate înainte de a da curs invitaţiei de a lucra împreună, şi realitatea din teren, la zi”, a explicat Staș.

Tot în acea perioadă, directorul de cabinet al Monicăi Anisie, Jean Badea, vechi colaborator al acesteia, dorea să plece din Ministerul Educației. Pentru evitarea unui scandal și la rugămintea Monicăi Anisie, Badea rămâne angajat consilier cu jumătate de normă.

Astfel, demisia lui ar fi trecut neobservată. Este clar că pentru actualul ministru al Educației contează mai mult forma decât fondul.

Noul director de cabinet al Monicăi Anisie este Marilena Nuță, care apare și ea în poze pe Facebook cu demnitarul, ca și Daniela Bogdan.

În cadrul MEC se vorbește că pe Anisie ar controla-o Daniela Bogdan, despre care se spune că face o atmosferă negativă în instituție.

De asemenea, Luminița Barcari, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, este tot o prietenă a Monicăi Anisie.

Ajunsă șefă peste Educație, Anisie nu s-a complicat prea mult cu problemele sistemului – că, vorba aia, probleme-au fost și vor fi încă – ci, așa cum se aude prin MEC, a dat o pâine albă de mâncat unor prieteni și fini, angajându-i în minister și plătindu-și polițe celor care au deranjat-o în trecut, desființându-le posturile.

Așa că profesorii pot să-și ia adio că prin Ministerul Educației și Cercetării lumea e interesată de problemele lor sau ale sistemului de învățământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5875
Tagurile:
Monica Anisie
Tematic
Învățătorii, mesaj exploziv pentru Anisie: susțin că ministrul recurge la tactici
Anisie: ”Elevul să fie susținut emoțional de către profesor”
Anisie a primit o propunere-bombă de la un cunoscut senator PNP
PSD a anunțat moțiune simplă împotriva Monicăi Anisie și altor doi miniștri
Propunerile lui Anisie pentru copiii cu părinți peste 65 de ani

Загрузка...
Дождь в Москве

Avertizare meteo de vreme severă: vijelii şi grindină până la sfârşitul săptămânii

0
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat informarea meteo de instabilitate atmosferică, valabilă în toată ţara până la sfârşitul săptămânii. Care vor fi fenomenele meteo cele mai frecvente.

BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.

Astfel, se vor semnala averse, căderi de grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.

De asemenea, în Capitală, mai ales în timpul după-amiezelor, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii. Ploile pot avea și caracter torențial, astfel, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși, în medie, 10...15 l/mp și izolat 20 l/mp. Vor fi temperaturi maxime în jur de 21 de grade, iar spre finalul săptămânii se vor atinge 23...25 de grade. Temperaturile minime vor fi de 10...12 grade.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Prognoza meteo

Загрузка...