Marine Le Pen. Archive photo

Eșecul fondatorilor UE: populiștii sunt pe cale preia frâiele Europei

515
(reînnoit 15:27 07.11.2018)
Eșecul CDU/CSU în Germania, plecarea cancelarului Angela Merkel din politică, erodarea formațiunilor mainstream de centru-dreapta în cele mai importante state europene în ajunul alegerilor în Parlamentul European va duce la slăbirea celui mai mare grup politic din UE și la destructurarea sau restructurarea radicală a comunității europene.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik, Octavian Racu. Astăzi, 7 noiembrie, la Helsinki are loc Congresul celui mai puternic grup politic din Uniunea Europeană – Partidul Popular European (PPE). Reuniunea are loc într-un context destul de complicat în relațiile internaționale și politica internă a statelor europene.

Declarativ, PPE reprezintă formațiunile politice de centru-dreapta din Europa, iar CDU al lui Angela Merkel reprezintă nucleul dur al grupului politic. Prin urmare, scăderea dramatică a popularilor în statele care dețin cele mai multe mandate în Parlamentul European – în Germania, Franța, Italia, Spania va avea un impact major asupra influenței acelei elite politice care în ultimele decenii a dictat direcția de dezvoltare a UE și a influențat politica internă a vecinilor din Est.

De asemenea, PPE a reprezentat acel grup de lobby în cadrul UE care a susținut activ forțele politice pro-occidentale din Ucraina, Republica Moldova, Georgia, având un impact major asupra proceselor politice din aceste state.

Nu întâmplător, la congresul PPE de la Helsinki participă și președintele PAS, Maia Sandu, care speră să beneficieze de susținerea popularilor europeni în lupta politică de la Chișinău, în special, prin intermediul deputaților din Parlamentul European (PE).

Popularii pierd teren în nucleul dur al UE

Rezultatele alegerilor parlamentare din Bavaria și Hessa, scăderea popularității CDU/CSU în sondaje, anunțul Angelei Merkel despre retragerea din viața politică – din postul de președinte al CDU și renunțarea la funcția de cancelar, va reprezenta o lovitură dură pentru PPE. Anume din aceste considerente, probabil, PPE este foarte rezervat la ideea excluderii ungar FIDESZ, partidul condus de Viktor Orban, într-un moment de răscruce pentru PPE, pentru care orice mandat de eurodeputat este important, atunci când se va decide alegerea președintelui Parlamentului European și șeful Comisiei Europene. Deocamdată, nici Orban nu-și poate permite luxul de a pierde susținerea celui mai important grup politic din UE, în contextul în care Ungaria este amenințată cu sancțiuni. Totuși, în cazul în care popularii nu vor mai juca un rol important după alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019, nu poate fi exclusă migrarea lui Orban către un grup eurosceptic pe care l-ar putea crea Marine Le Pen și Matteo Salvini. Astfel de propuneri deja au fost făcute în spațiul public însă, probabil, liderul ungar va lua o decizie abia când va vedea care sunt raporturile de forță în noua componență a PE.

Popularii nu stau bine nici în celelalte state cu reprezentare importantă în Parlamentul European.

În Franța Partidul Popular Republican nu mai reprezintă una din cele mai agreate forțe politice – conform ultimului sondaj acesta ocupă locul trei în topul preferințelor, cu 15 la sută, fiind devansat de En Marche a lui Macron (19 la sută) și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen (21 la sută). În Italia, partenerul PPE – „Forza Italia”, partidul condus de Silvio Berlusconi, se plasează pe locul 4 în topul preferințelor, cu 9 la sută, fiind devansat de populiștii de la Liga Nordului – 32 la sută și Mișcarea Cinci Stele – 28 la sută, dar și de Partidul Democrat – 17 la sută, care face parte din grupul european socialist și social-democrat. În Spania, a patra țară ca pondere în PE, popularii și-au erodat capitalul de încredere de altă dată, fiind devansați de socialiști, însă păstrează, deocamdată, poziția a doua cu 22 la sută din preferințele alegătorilor.

Primul pas al Marii Britanii spre Brexit nu a fost făcut prin desfășurarea referendumului, ci în iunie 2009, momentul în care Partidul Conservator, sub președinția lui David Cameron, a anunțat părăsirea PPE, din cauza dezacordurilor cu politica creștin-democraților europeni, orientată spre federalism și susținerea Tratatului de la Lisabona.

E o falie politică care a fost dată uitării, dar anume ea a creat acea platformă eurosceptică în Marea Britanie. Exact așa cum Partidul Comunist reprezenta un pilon al existenței URSS, PPE este legat de forma actuală a Uniunii Europene. Așadar, procesele care decurg în interiorul acestui grup politic determină în mod direct viitorul proiectului european.

Fostul cancelar german Konrad Adenauer, francezul Robert Schuman – primul președinte al Parlamentului European, Alcide De Gasperi din Italia sunt considerați părinții fondatori ai UE – cu toții au fost creștin-democrați, implicit reprezintă niște simboluri sacre ale Partidului Popular European. Suntem în pragul unei noi epoci istorice și probabil noua garnitură politică va aduce cu ea noi fondatori ai unei noi Europe.

Eșecul PPE va schimba fața Europei

În octombrie a acestui an, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, și liderul Adunării Naționale (fostul Front Național), Marine Le Pen, și-au anunțat planurile ambițioase pentru următoarele alegeri europarlamentare din 2019 – înlocuirea alianței popularilor și socialiștilor, formarea unei forțe eurosceptice și naționaliste în interiorul acestui for.

Ultimele sondaje din Italia și Franța sugerează că un astfel de proiect este cât se poate de realist. Matteo Salvini, actual vicepremier și ministrul de Interne al Italiei, a mers și mai departe, anunțând intenția de a candida pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Ar părea ceva fantezist, însă ar trebui să ne amintim că ceva ani în urmă alegerea lui Trump, ascensiunea populiștilor în țările europene, inclusiv în Germania, părea ceva de vis, doar un coșmar, care iată că astăzi devine realitate.

În paralel, lipsa Marii Britanii afectează grupul Conservatorilor și Reformiștilor, al treilea grup ca pondere în Parlamentul European și reunește mai mulți eurosceptici din Polonia, țările baltice, Suedia, Danemarca, care vor fi nevoiți să-și caute o altă formă de asociere. Anume blocul Le Pen – Salvini ar putea deveni un punct de atracție.

În cazul în care visul fostului consilier a lui Donald Trump, Steve Bannon, de înființare a unui grup populist în Parlamentul European va deveni realitate, procesul ascensiunii dreptei naționaliste în Europa se va accelera, pentru că se va bucura și de o susținere solidă chiar de la Bruxelles și Strasbourg.

Lovitura pentru pro-occidentalii din Est

PPE este unul din cei mai activi susținători ai Parteneriatului Estic, dar și a forțelor pro-europene din Est. La începutul anilor 2000, anume PPE a fost unul din susținătorii aprigi ai “revoluțiilor colorate”, oferind un sprijin deplin politicienilor care au venit la putere pe acest val.

Astăzi, în Ucraina PPE susțin partidul "Batkivșcina", condus de fostul premier Iulia Timoșenko, pentru eliberarea căreia din închisoare au insistat liderii PPE. În Republica Moldova, PPE este partener cu PAS (Maia Sandu), PPDA (Andrei Năstase) și PLDM – condus în trecut de fostul premier, Vladimir Filat, care astăzi își ispășește pedeapsa la închisoare pentru corupție și trafic de influență. În Georgia, PPE are relații de parteneriat cu Mișcarea Națională Unită, fondată în 2001 de Mihail Saakașvili, care în prezent este fugar, fiind condamnat penal în țara sa natală și Mișcarea pentru Libertate – Georgia Europeană, condusă de Davit Bakradze.

Toate aceste formațiuni se află în opoziție față de guvernările din cele trei republici ex-sovietice, iar o clătinare a piedestalului PPE, pierderea influenței politice de altă dată pe continentul european va implica și niște schimbări semnificative în țările din Parteneriatul Estic și procesele politice de acolo, precum și poziția instituțiilor europene față de aceste state. Totodată, pe măsura erodării PPE va slăbi și prezența Uniunii Europene la Chișinău, Kiev și Tbilisi, fapt care va avea și niște urmări geopolitice. Clasa politică din aceste capitale va fi nevoită să-și caute protecția altor actori politici străini, care au o influență asupra agendei internaționale.

515
Tagurile:
Marine Le Pen, Matteo Salvini, alegeri 2019, alegerile europarlamentare, Parlamentul European, Partidul Popular European, PPE, CSU, CDU, Uniunea Europeană
Тема:
Alegerile europarlamentare 2019 (189)
Tematic
Șoc în Europa: atacurile UE la adresa românilor au trezit naționalismul la viață!
Liderii europeni, speriați rău de naționaliști! Au provocat revolta anti-UE și în România!
Naționaliștii flamanzi, liderii alegerilor locale din Belgia
Lovitură pentru Bruxelles: Salvini candidează la șefia Comisiei Europene
Șoc la București: celebrul Salvini susține ”dreptul suveran” contra Bruxelles-ului
Europa nu va mai fi la fel: partidele lui Salvini și Le Pen, pe primul loc în sondaje
Вакцина

"Competiția vaccinurilor": Rusia, acuzată în Occident

187
(reînnoit 06:49 04.08.2020)
La aproximativ o lună după ce pandemia de coronavirus a pus literalmente în genunchi economia globală, a apărut un nou „gen” de concurență internațională în lumea politică și a mass-media, care poate fi denumită ironic o competiție a vaccinurilor.

Editorial realizat de Ivan Danilov

Având în vedere traumă psihologică evidentă asupra Occidentului colectiv pe care a provocat-o de două ori coronavirusul, problema câștigării acestei competiții a devenit nu pur și simplu una politică, ci una politică și principială din punctul de vedere al păstrării respectului de sine al societății occidentale, notează Ivan Danilov în articolul său pentru RIA Novosti. Pentru o persoană educată în cele mai bune tradiții ale umanismului european (ceea ce în lumea modernă înseamnă practic nu atât european sau american, ci o persoană cu o educație sovietică sau rusească), este destul de dificil să înțeleagă obsesia occidentală modernă privind „competiția vaccinurilor”, dar aceasta ar putea fi explicată prin prisma principalei industrii moderne a SUA sau a Marii Britanii, adică din punctul de vedere al PR-ului politic și comercial.

În spațiul PR, Vestul colectiv, precum și în particular SUA și Marea Britanie, au suferit mai multe „traume grave de coronavirus”. În primul rând, s-a dovedit că depărtata (și, de asemenea, „profund totalitara și în anumite lucruri înapoiata”, potrivit stereotipurilor politicienilor din Londra și Washington) Chină a reușit să înfrunte epidemia cu mai mult succes, a înțeles problema mai devreme și a reușit să diminueze cu eficacitate daunele economice. În acest context, chiar și în ochii propriilor patrioți, SUA și Marea Britanie, precum și unele țări din UE, nu arată tocmai foarte inspirat.

Următoarea traumă care a afectat respectul de sine al Occidentului colectiv a fost cauzată din greșeală (așa se mai întâmplă) de Rusia - cu o rată a mortalității ”supărător de scăzută” la coronavirus și instituirea unui sistem de testare în masă. Acest lucru a provocat scrâșnitul dinților în mass-media occidentală și acuzații nefondate privind falsificarea statisticilor, deși statisticile (pe lângă estimările OMS) erau evidente: la New York, cadavrele victimelor epidemiei erau puse în frigidere pe străzi, iar acest lucru este deja suficient pentru a evalua diferența de calitate a administrației medicale și publice.

Și în acest context, indiferent de costurile cerute și de eventualele riscuri, pentru întreg Occidentul (precum și pentru unii politicieni occidentali ambițioși), problema întâietății în producția de vaccin devine vitală din punct de vedere al imaginii, deoarece este necesar să arătăm că, de exemplu, SUA - este „încă numărul unu în lume”.

Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice
© Video : Ruptly / Sputnik / twitter.com/RussianEmbassyC

În același timp, când citești presa americană, apare un sentiment ciudat: în funcție de afilierea partidului și de prezența sau absența de simpatie față de Donald Trump a proprietarilor unor publicației concrete, „își fac griji” fie pentru companiile americane care dezvoltă vaccinuri, fie britanice, germane sau chiar companii și universități indiene, și asta pentru ca laurii câștigătorilor în „cursa vaccinurilor” să se ducă la o structură dintr-o țară „corectă”, astfel încât „regimul blestemat al lui Trump” să nu poată câștiga bonusuri politice. La nivel macro, există și un alt conflict similar: în loc să coordoneze eforturile cu partenerii săi din NATO sau G7, Washingtonul, cel puțin potrivit unor mass-media germane, a încercat să „stoarcă” și să transfere din Germania către SUA o companie promițătoare de biotehnologie, care avea unele dezvoltări importante anti-coronavirus.

În acest context, este logic ca orice informație în care se spune că Rusia sau China sunt pe cale să creeze și să folosească în masă un vaccin împotriva coronavirusului să provoace o reacție în câmpul informațional occidental, care poate fi comparată nu atât cu o alergie banală, cât cu un șoc anafilactic real.

Desigur, se poate presupune că oficialii medicali americani sunt într-adevăr ghidați doar de considerente profesionale, dar ținând cont de toate cele de mai sus, există suspiciuni grave privind anumite implicații politice. Ca exemplu al unei reacții oficiale la informațiile despre planurile rusești de a începe vaccinarea în masă a medicilor în această toamnă, precum și la știrile despre studiile chinezești de succes cu privire la posibilele vaccinuri, poate fi invocată poziția principalului specialist american în boli infecțioase, care a fost publicată de The Wall Street Journal:

"Dr. Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase din SUA, a declarat în cadrul unor audieri dintr-o subcomisie a congresului privind COVID-19, că SUA nu vor folosi vaccinurile dezvoltate în China sau în Rusia”. ”Eu chiar sper că rușii și chinezii testează de fapt vaccinul înainte de a administra cuiva vaccinul”, a spus el. - ”Să declari că vaccinul este gata pentru a fi distribuit înainte de a fi testat, cred că, în cel mai bun caz, este problematic”. Totodată, Dr. Fauci a declarat că speră ca SUA să obțină vaccinul până la sfârșitul anului”.

Pe baza analizei comparative a posibilelor vaccinuri din diferite țări, invocate de Agenția de informații financiare Bloomberg, Fauci își pune speranțe, probabil, în vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna.

Doctor, imagine de arhivă
© Sputnik / Григорий Сысоев

Este sugestiv faptul că în trackerul Bloomberg (cel puțin în momentul scrierii acestui articol) nu se vorbește despre dezvoltările rusești, ceea ce ar putea crea impresia greșită cititorilor occidentali despre posibilitățile rusești, astfel s-ar putea crea iluzia că vaccinul rusesc „a apărut de nicăieri”.

Deja putem presupune cum va continua „cursa vaccinurilor”: cea rusească sau cea chinezească vor fi declarate imediat periculoase, fiind însoțite de dezinformări în stilul fake news. În paralel cu aceasta, pentru a convinge o parte mai sceptică a publicului occidental, va fi promovată teza că, în orice caz, chiar dacă vaccinurile funcționează, aceste vaccinuri sunt făcute folosind date care ar fi furate de hackerii chinezi, iranieni și ruși, iar pregătirea corespunzătoare a opiniei publice a fost deja realizată... Linia finală de apărare va fi acuzația cinică la adresa Rusiei și a Chinei de „naționalism al vaccinurilor” și cea privind dorința de a transforma lupta împotriva epidemiei într-un analog al unui fel de concurență internațională, dar în paralel va fi promovată teza privind necesitatea creării propriului vaccin în Occident, pentru a nu depinde într-o chestiune atât de importantă de Beijing sau Moscova.

Problema acestei abordări este că la fiecare etapă a acestui „retrageri controlate” - și nu există nicio îndoială că acesta este tocmai o retragere sub afrontul crudei realități - mașina media occidentală va pierde încrederea a din ce în ce mai multe segmente ale propriei sale audiențe. Și se va încheia cu conferințe periodice cu privire la necesitatea combaterii dezinformării rusești și chinezești și a cererilor din partea structurilor americane și europene de profil privind alocarea mai multor bani bugetari pentru a-și restabili imagine de altădată. Însă încrederea publicului se pierde cu ușurință și se restabilește cu greu, iar coronavirusul a accelerat doar procesele de degradare a încrederii publicului, care aveau deja loc în lumea occidentală. Iar Rusia, China și alți „vinovați de serviciu”, cărora le place să arate cu degetul în spațiul mass-media occidental, de fapt nu au nicio legătură cu această problemă, iar partenerii noștri occidentali vor trebui să sufere de „naționalismul vaccinului” din vina lor și, probabil, într-o mândră singurătate.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187
Tagurile:
Occident, Rusia
Tematic
OMS adaugă 9 vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate în Rusia pe lista unui studiu global
Triplă lovitură la COVID: cercetătorii ruși dezvoltă noi teste, medicamente și vaccinuri
Avertisment Europol: vor apărea vaccinuri false anti-coronavirus

Загрузка...
Avionul de luptă F-35

Modernizarea F-35 ca urmare a unei reputații îndoielnice

328
(reînnoit 09:44 02.08.2020)
În SUA știu mai bine să facă publicitate și vânzări, decât să țină întâietatea în domeniul tehnologiilor aviatice. O dovadă în acest sens este lunga istorie a creării și promovării avionului de luptă F-35, consideră expertul militar Sputnik, Alexander Hrolenko.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Reprezentanții companiei Lockheed Martin au anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă că intenționează să transforme avionul de luptă american F-35 într-un luptător de a șasea generație. Și asta în pofida faptului că parametrii celei de-a cincea generații din proiectul F-35 Lightning II nu au fost realizați și nu s-a produs niciun salt tehnologic. Intriga este că europenii fac lobby activ pentru două dintre proiectele lor de avioane de luptă din generația a șasea (independent de Statele Unite), iar Lockheed Martin încearcă să descurajeze inițiativa Aliaților - opunându-i și impunând o „versiune verificată” a F-35, care după modernizare în 2020-2030 va fi în a șasea generație.

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

Dorința americanilor de a vinde avioanele F-35 Lightning II către aliații europeni și altor aliați (o medie de 100 de milioane de dolari per bucată) este explicabilă. Costul programului de creare a avionului de luptă-bombardier multifuncțional a fost de aproximativ 1,3 trilioane de dolari, iar investiția ar trebui să aducă profit. Lockheed Corporation a livrat peste 500 de aeronave F-35 în nouă țări. Peste 100 de „fulgere” sunt produse anual. Diferite modificări ale F-35 au fost produse în masă din 2011 și totuși aeronava în funcțiune îi dezamăgește pe profesioniștii din aviație. Numai în ultimele două luni, șapte avioane de luptă americane s-au prăbușit, inclusiv trei aeronave de generația a cincea, inclusiv două F-35A. Astăzi, „fulgerul” are cinci deficiențe critice care sunt insurmontabile din punct de vedere tehnologic. De exemplu, caracteristicile de proiectare ale sistemului de generare de gaz inert de la bord (OBIGGS) pot duce la explozia rezervoarelor de combustibil ale avionului în timpul zborului - din cauza descărcărilor electrice din atmosferă.

Faptele demonstrează că F-35 Lightning II este un avion de luptă subsonic din a 4-a generație capabil să accelereze cu viteză mare nu mai mult de un minut. Mai mult, ”invizibilitatea” F-35 este perfect vizibil pe radarele moderne, mai ales când corpul se supraîncălzește, odată ce atinge 1 Mach. După 1,6 Mach, coada avionului ar putea pur și simplu să cadă. Pentagonul a fost nevoit să-și schimbe parametrii de exploatare - astfel acum F-35 este considerat un avion subsonic capabil să accelereze doar pentru perioade scurte de timp.

Reputația F-35 Lightning II este una complet îndoielnică și este timpul să fie anunțată o modernizare cu „teleportarea” aeronavei către a șasea generație. Care trebuie să aibă capacități avansate de rețea pentru a controla multe sisteme de arme externe și vehicule aeriene fără pilot (luptă centrată pe rețea). Desigur, aliații nu au propriile rețele globale de informații, iar conexiunea la rețeaua Pentagon va afecta prețul și eficiența F-35. Planul de afaceri american arată impecabil și totuși intră în conflict cu realitatea dură. Transformarea evolutivă a ”fulgerului” de la a patra generație (de facto) la a șasea generație este puțin probabilă.

Promisiunile făcute de Lockheed Martin

Potrivit experților, deja astăzi sistemul descentralizat de comandă și controlul Forțelor Militarea Aeriene folosește puterea de calcul a aeronavelor F-35, datele senzorilor și comunicațiilor pentru a organiza atacuri la scară largă în toate direcțiile. Aici vreau să clarific: unde și când au avut loc aceste atacuri, care este rezultatul? Dar prezentările par să ignore realitatea.

MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal
© Sputnik / Илья Питалев

Vicepreședintele Lockheed, Greg Ulmer, a spus că service-ul Tech Refresh 3 va include un procesor nou integrat cu o putere de calcul crescută, un afișaj panoramic pentru cabină și o unitate de memorie extinsă. Aeronava din această serie ar urma să fie scoasă de pe linia de asamblare în 2023. În același timp, va exista o platformă cu o arhitectură deschisă, care va permite extinderea rapidă a parametrilor tehnici ai aeronavei prin intermediul unui software nou. Merită reamintit: biroul comun de software F-35 (JPO) a identificat primele 66 de actualizări hardware și software (prezente în raportul la Congresul SUA din 2019), dintre care opt au promis că vor fi realizate încă anul trecut. În prezent, este gata doar sistemul automat de prevenire a coliziunii cu o suprafață. O asemenea viteză de realizarea a lucrărilor este deprimantă. Cu toate acestea, Lockheed Martin nu promite un salt tehnologic vizibil, pe termen lung - exclusiv „proces evolutiv”.

Rezervoarele externe de combustibil sunt proiectate pentru avionul de luptă al viitorului, capabile să extindă raza de zbor cu mai mult de 40% (realimentarea în aer este mult mai ușoară). Până în 2030, se presupune că avioanele F-35 vor putea transporta șase rachete aer-aer avansate AIM-260 sau Raytheon AIM-120 de rază medie și vor ataca ținte marine cu rachete cu rază lungă de acțiune. Poate că peste zece ani acest lucru nu va surprinde pe nimeni, toate navele potențialilor adversari ai SUA vor avea la bord o apărare antiaeriană puternică și arme hipersonice.

Forțele aeriene americane și-au declarat dorința de a integra F-35 cu drone ieftine echipate cu inteligență artificială (un roi de drone de luptă). Tehnologia de gestionare a rețelei UAV în pachetul de service nu este încă planificată, dar este realizabilă, potrivit aceluiași Ulmer. O altă direcție potențială pentru dezvoltarea „fulgerului” este apărarea împotriva rachetelor. Toate modificările posibile, după Lockheed Martin, vor face din F-35 un avion „care va estompa linia de demarcație dintre avionul de luptă de a cincea generație… și cel de-a șasea generație”.

Evident, aliații și potențialii adversari nu vor bate pasul pe loc, iar în 10 ani Defense News, o publicație apropiată Pentagonului, va continua să „linșeze” cu regularitate avioanele de luptă F-35 care nu au fost modernizați până la capăt. Orice s-ar întâmpla, o modernizare semnificativă este practic o chestiune decisă . Congresul SUA urmează să aprobe lista de actualizări ale ”Fulgerului”, iar lobbyiștii din industria militară nu se vor opri la aceasta.

Perspectivele pentru acest deceniu

După o serie de eșecuri costisitoare ale celei de-a cincea generații F-35 Lightning II, Congresul și-a exprimat intenția de a limita finanțarea pentru programul de luptă din a șasea generație la 85% în anul fiscal 2021. În aceste condiții, „modernizarea pe parcursul a zece ani” este un pas norocos al corporației.

Scenariul optimist pentru modernizarea F-35 presupune o creștere a cheltuielilor globale pentru Apărare și o creștere a vânzărilor la patru mii de aeronave F-35. Un scenariu neutru prevede că cheltuielile de Apărarea vor rămâne la același nivel până în 2040, ceea ce va încetini programul de modernizare, dar nu va afecta vânzările. Scenariul negativ este asociat cu o reducere pe termen lung a cheltuielilor militare și promite o încetinire a procesului de modernizare și o scădere a ofertelor în 2020 - 2030. Aceste scheme sunt destul de convenționale și nu țin cont de mulți factori externi, inclusiv dezvoltarea tehnologică și reînarmarea vecinilor. După cum arată experiența programului F-35, investițiile financiare mari nu sunt întotdeauna corelate cu excelența tehnologică. Specialiștii din domeniul aviației din toate țările vor fi interesați să observe ce vor obține americanii odată cu modernizarea „fulgerului” până la a 6-a generație.

Este important să înțelegem aici că un astfel de concept, de generația a șasea, are în vedere, în termeni generali, o aeronavă „centrată pe rețea” în cadrul unui sistem care nu a fost încă format în Statele Unite (nici aliații europeni nu au încă unul). Chiar și software-ul modificărilor existente ale F-35 (de facto a patra generație) este departe de a fi perfect. Arhitectura deschisă și armele hipersonice sunt abia la faza de proiect. Motorul este slab. Invizibilitatea ține mai mult de mitologie. Eficacitatea de luptă a avioanelor F-22 și F-35 într-o coliziune cu un inamic de înaltă tehnologie nu a fost testată. Calea de mai departe a „modernizării” pe dibuite, într-un ​​sistem de coordonate flotante, nu garantează succesul.

Poate că succesul tehnologic nu este obiectivul „fulgerului” american, deoarece 500 de aeronave au fost vândute în nouă țări, în ciuda imperfecțiunilor evidente și a costurilor ridicate. Dacă capacitatea de a vinde avioane de luptă „imperfecte” este profitabilă, tehnologia înaltă nu este un lucru de principiu, iar caracteristicile exagerate, upgrade-urile nesfârșite, pregătirea pentru „lupta centrată pe rețea” - servesc doar marketingul și publicitatea pentru o mai bună comercializarea a unui produse incredibile în stilul „Star Wars” sau „Rise of the Machines”. Lockheed Martin s-a angajat să producă anual 180 de avioane de luptă F-35 Lightning II, până în 2024.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

328
Tagurile:
SUA, F-35
Tematic
SUA au aprobat vânzarea către Polonia a 32 de avioane militare F-35
Avioanele militare americane F-35, atacate de păsările sălbatice
Noile probleme ale F-35: Ce nu este în regulă cu avionul de luptă american

Загрузка...
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

0
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...