Donald Trump

Trump a dat start unei “perestroika” în UE: sfârșitul liberalismului european

3070
(reînnoit 01:41 16.06.2018)
Administrația republicană a lui Donald Trump declanșează o perestroikă în Europa, prin care actualele elite liberal-democrate vor fi eliminate asemenea comuniștilor în anul 1989.

CHIȘINĂU, 15 iun — Sputnik, Octavian Racu. Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat crearea unei "axe împotriva imigrației ilegale" a miniștrilor de Interne din Austria, Italia și Germania. E de menționat că acești trei oficiali fac parte nu doar dintr-o tabără politică care se opune unei politici a porților deschise, ci și împărtășesc acea viziune pe care Viktor Orban și Jarosław Kaczyński au numit-o „iliberalism". De fapt, miza nu este atât diminuarea fluxului de imigranți (acesta fiind doar un pretex), ci schimbarea totală a actualului peisaj politic al Europei.

Nu e deloc întâmplătoare afirmația pe care a făcut-o anterior ambasadorul SUA la Berlin, Richard Grenell, într-un interviu oferit publicației Breitbart, în care anunță că își propune "să consolideze toate forțele conservatoare antisistem din Europa". O astfel de poziție a scandalizat o serie de politicieni din Germania, în special pe cei de stânga, cum ar fi fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care a acuzat reprezentantul diplomatic american de "imixtiune în politica europeană". Nu este deloc întâmplător faptul că Grenell și-a manifestat deschis o simpatie pentru cancelarul Kurz, care conduce un guvern conservator de coaliție împreună cu „extremiștii" de la FPO. Odată cu alegerile din Italia și cu numirea noului guvern, iată că Roma devine a doua piesă în această axă.

Se pare că agenda politică anunțată de ambasadorul SUA în Germania începe să prindă contur: următoarea verigă riscă să devină Germania, unde divergențele între Angela Merkel și ministrul de Interne, Horst Seehofer, membru al Uniunii Social-Creștine (CSU), cunoscută prin pozițiile critice față politica de azil a actualului cancelar, ar provoca o criză politică care riscă să alunece spre alegeri parlamentare anticipate. Noile alegeri au toate șansele să diminueze la maxim rezultatele CDU, în cazul retragerii aliatului său tradițional — CSU și să sporească prezența conservatorilor și euroscepticilor de la "Alternativa pentru Germania" (AfD). Ar fi un scenariu care ar putea conveni de minune lui Trump.

Trump, un nou Gorbaciov care va forța o perestroika anti-liberală în Europa?

Scenariul ne amintește de sfârșitul anilor 80, când liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, anunța cursul spre reformarea radicală a sistemului nu doar în URSS, dar și în țările satelit. Astfel, noua conducere sovietică reformistă a sprijinit mai mult sau mai puțin direct închegarea unor mișcări antisistem în interiorul Uniunii, cât și în restul Europei de Est, care au spulberat acea elită politică comunistă formată în anii 60-70. În unele țări schimbarea  a avut loc relativ pașnic, în altele, cum ar fi România, unde Nicolae Ceaușescu avea o atitudine ostilă față de propunerile lui Gorbaciov de reformare totală a sistemului politic și economic, schimbarea a avut loc cu prețul unor vieți umane.

Iată că astăzi Trump poate fi asemănat cu acel Gorbaciov care încearcă să se opună în interior mainstreamului liberal prin sprijinirea unor mari schimbări în Europa, de natură să-i aducă niște aliați politici, care îi împărtășesc viziunile politice. Trump vrea să discute cu niște lideri politici care vorbesc în același limbaj cu el, care nu îl tratează ca pe un "nebun singuratic și marginal", are nevoie de un sprijin internațional într-o nouă ordine politică care ar fi proiectată după chipul și asemănarea lui și a anturajului său. Pentru a-și asigura un mandat de succes, Trump are nevoie de politicieni de talia lui Viktor Orban și Jarosław Kaczyński la volanul marilor puteri ale Europei, în special, în Germania și Franța.

PSD și ALDE nu au uitat ce a pățit Ceaușescu

Adoptarea timidă de către reprezentanții coaliției PSD-ALDE a unui discurs critic în adresa UE și chiar NATO, acuzațiile aduse miliardarului-globalist George Soros (sponsorul candidatului Hillary Clinton și a mișcărilor adepte ale ideii "societății deschise") nu este deloc întâmplătoare. În memoria politicienilor români mai este vie soarta lui Nicolae Ceaușescu, care a încercat din răsputeri să se opună valului schimbărilor din Europa. Iată de ce actuala coaliție de guvernare încearcă să-și asume discursul politic iliberal, în speranța că va reuși să urce în carul lui Trump și celorlalți politicieni europeni. Un rol decisiv ar putea avea numirea noului ambasador al SUA la București, care va fi un puternic promotor al agendei politico-ideologice a lui Trump în spațiul public românesc.

În noile condiții, nu doar discursul PSD și ALDE ar putea deveni mult mai hotărât, dar și al celorlalte partide politice, care vor fi nevoite să-și adapteze agenda și programele politice la noile realități, pentru a nu rămâne în afara schimbărilor.

Schimbarea la față a Europei

Zilele trecute, eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt (fost prim-ministrul al Belgiei între 1999-2008), a rostit un discurs violent împotriva "coloanei a cincea din interiorul Europei", îndemnând la stoparea oricărei cooperări cu liderii iliberali. În pofida faptului că discursul a început cu îndemnuri la consolidarea Uniunii Europene, printr-o mai mare centralizare, ultimele afirmații combative pot fi interpretate drept o incitare la un "război civil european", între liberali și conservatori, între progresiști și tradiționaliști.

"E timpul să stopăm orice cooperare cu oameni precum Orban, Kaczynski, Salvini, care lucrează cu acești naționaliști și populiști (…) De fapt, noi, în calitate de liberali, nu vom accepta niciodată intriga iliberală a acestor oameni. Eu și voi vom fi pe linia întâi în lupta împotriva lor", a spus Verhofstadt în discursul său, în care nu a evitat să-i menționeze pe Trump, Putin și Erdogan, drept niște întruchipări ai răului.

Miercuri, prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a cerut europenilor să se unească împotriva atât împotriva lui Putin și Rusiei, cât și împotriva lui Trump și SUA.

Radicalizarea limbajului adepților așa-numitei „democrații liberale" și a „porților deschise", care ajung să conteste esența democratică a referendumurilor și alegerilor, fiind oripilați tot mai mult de aderența electoratului la mișcările "populiste", demonstrează faptul că actuala elită politică europeană simte că pământul le fuge de sub picioare și situația începe să iasă de sub control. Tot aici am putea da exemplul afirmației comisarului european Günther Oettinger, care într-un interviu oferit DW a spus că "piețele financiare îi vor învăța pe italieni să voteze corect". În Italia o astfel de "lecție" a stârnit valuri de furie, fiind tratată ca o imixtiune în politica internă a țării.

Radicalizarea discursurilor se datorează unei polarizări progresive a spațiului politic european: pe de o parte se invocă pericolul la adresa democrației și acțiunile subversive ale "agenților lui Putin" — un pretext pentru adoptarea unor măsuri represive, pe de altă parte, limbajul dreptei antisistem devine tot mai incisiv, iar imigrația se transformă în catalizator al unor mișcări tot mai critice față de cei care conduc astăzi Europa. Legea împotriva „fake news", propusă de Macron, spre exemplu, nu este decât o tentativă de a diminua libertatea presei, în special a celei critice la adresa actualei ordini, fiind o tentativă disperată de a opri "vântul schimbării". Invocarea "războiului informational" purtat de Putin, acuzațiile de implicare a Rusiei în alegerile din toate țările globului, teoriile despre agentura rusească infiltrată în toate instituțiile europene, care își propune să spargă „unitatea de beton a civilizației occidentale", nu reprezintă decât o încercare de a justifica adoptarea unor măsuri represive care ar stopa sau amâna, cel puțin, schimbările politice profunde în țările europene și la nivel global.

Perestroika lui Trump pe continentul european pare de neoprit deja, iar după succesiunea răsturnării actualelor sisteme politice din țările europene, care se va întoarce cu "efectul bumerangului" și împotriva structurilor liberale din SUA (fortificând pozițiile lui Trump în fața așa-numitului "deep state"), va genera o reconfigurare a ordinii mondiale. Însă, probabil, principalele discuții despre noua guvernanță globală vor deveni subiectul agendei lui Trump în ce de-al doilea mandat, în care acesta nu va mai fi poziționat ca un politician "marginal" pe arena internațională, ci ca un lider al unui nou "mainstream", când G7 sau G8 va fi compus din prieteni (inclusiv "iliberala" Rusie), nu inamici. Cel puțin, așa speră actuala administrație americană.

3070
Tagurile:
perestroika, Iliberalismul, liberalism, G8, G7, AfD, CSU, Richard Grenell, Sebastian Kurz, Horst Seehofer, Mihail Gorbaciov, Jarosław Kaczyński, Viktor Orban, Uniunea Europeană, SUA
Tematic
Academia Română condamnă “iliberalismului” și criticile față de UE și NATO
Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE
Lansarea rachetei balistice intercontinentale de pe mare

Garanția rusească a răzbunării împotriva agresorului: Racheta intercontinentală ”Skiff”

356
(reînnoit 19:57 11.08.2020)
Rachetele balistice bazate pe mare sunt capabile să se afle în serviciul militar (în regim de așteptare) ani de zile pe fundul mării și apoi, la comandă, să lovească ținte terestre și maritime, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Rusia își va folosi potențialul nuclear în cazul oricărui atac cu rachetă asupra teritoriului său, deoarece în zbor este imposibil să se determine conținutul unui focos lansat. Acest lucru este menționat într-un articol pregătit de Statul Major General al Forțelor Armate ”Cu privire la fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul deteriorării nucleare”, publicat recent de ziarul ”Krasnaia Zvezda”.

”Într-o astfel de situație, obiectivul inamicului va fi perceput ca distrugerea Rusiei, iar „răspunsul va fi unul zdrobitor”.

Una dintre opțiunile pentru un astfel de răspuns ar putea fi lansarea unei salve a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) bazate pe fundul mării ”Skiff”, numărul, punctele de bazare, puterea de atac și căile de zbor ale cărora sunt cunoscute doar de un cerc restrâns de specialiști.

Teoretic, inamicul ar putea urmări și ataca în zona militară de patrulare submarinele strategice ale proiectului 955 ”Borei”, să efectueze un atac preventiv asupra celor 150 de sisteme de rachete ”Yars” cu unități hipersonice manevrabile ”Avangard”, să lovească o serie de bombardiere strategice rusești transportoare de rachete în apropierea liniilor de lansare. Și chiar și în acest caz (a unui noroc incredibil), va exista o lovitură de reacție din adâncurile oceanelor. Este imposibil din punct de vedere tehnologic să efectuezi un atac de dezarmare (preventiv) asupra ”Skiff”.

Componenta invizibilă a forțelor nucleare strategice ale Rusiei, rachetele balistice bazate pe fundul mării ”Skiff” sunt capabile să se afle în serviciul militar (în regim de așteptare) ani de zile pe fundul mării și apoi, la comandă, să lovească ținte terestre și maritime.

În sfera informațională, sunt foarte puține date despre această rachetă, care indică indirect asupra eficienței ridicate a dezvoltării Biroului Central de Proiect ”Rubin” și a Centrului de rachete ”Makeiev”. Probabil, ”SkifF” este o dezvoltare a celebrului ICBM bazat pe mare "Sineva", cu caracteristici de zbor îmbunătățite și dotat cu inteligență artificială.
Cele mai importante avantaje ale ”Skiff” sunt capacitatea ridicată de supraviețuire militară și costuri relativ mici de întreținere.

O taină în container

Racheta balistică intercontinentală ”Skiff” face parte din familia rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru submarine, și se află într-un container de lansare, care este protejată de presiunea enormă și a mediului agresiv, dar și asigură legătura cu centrul de comandă al Forțelor Maritime.

Crearea unui „pachet” ermetic și inoxidabil capabil să protejeze racheta de pătrunderea apei sărate timp de mai mulți ani a fost principala problemă tehnică a proiectului. În schimb, în prezent este mai ușor să găsești un ac într-o căpiță de fân decât un ”Skiff” în mare.

Capacitatea înaltă de deghizare și capacitatea unică de luptă sunt obținute datorită instalării containerelor de lansare a rachetelor balistice intercontinentale la mare adâncime, inaccesibile pentru torpilele potențialului inamic, capabile să diminueze efectul chiar și al unui atac nuclear la suprafața mării. Un submarin special transportă racheta ”Skiff” la destinație. Locul instalării acestora nu poate fi urmărit cu mijloacele de cercetare existente sau de perspectivă.

În cazul utilizării militare, containerul, printr-un semnal, golește balastul (la fel ca la un submarin), se ridică la adâncimea potrivită, iar racheta pornește spre țintă conform programului său. Dacă raza de acțiune a ICBM ”Sineva” este mai mare de 8000 de km, se poate presupune că ”Skiff-ul”, care este mai avansat, poate zbura mai departe.

Vom sublinia faptul că serviciul militar în apele interne ale Rusiei nu încalcă „Tratatul despre fundul mării” (1970), care interzice plasarea armelor nucleare pe fundul mării în afara zonei de 12 mile adiacente țărmului. De exemplu, pe platoul continental arctic și în apele de coastă ale Oceanului Pacific, există numeroase puncte de adâncime convenabile pentru instalarea unor rachete balistice intercontinentale de adâncime - cât mai aproape de obiectivele de pe teritoriul unui potențial inamic. Și acesta nu este o „amenințare rusească”, ci un factor serios în îngrădire a aspirațiilor agresive ale Occidentului, pretențiile asupra căilor maritime din Marea Nordului și bogăția naturală a Arcticii rusești, Orientului îndepărtat și Insulelor Kurile.

Avantajele ICBM ”Skiff” din punct de vedere economic sunt evidente. Submarinele nucleare care transportă rachete sunt extrem de costisitoare de fabricat și de exploatat, iar pregătirea echipajului este de asemenea costisitoare.

O rachetă de acest fel (bazată pe fund de mare) poate să supraviețuiască oricărui submarin în termeni de timp de serviciu, fără costuri suplimentare, și, în același timp, să-și păstreze potențialul de luptă inițial, capacitatea de a lansa și de a atinge cu precizie țintele. Acesta este răspunsul Rusiei la noua cursă a înarmărilor pe mare anunțată de Occident.

Se cunoaște că primul test al ”Skiff” a avut loc în 2008, testele fabricii au început în Marea Albă în vara lui 2013, iar în 2017, șeful Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, a spus că ICBM bazată pe fundul mării se afla deja „în doarea” Forțelor armatei Ruse. Prin urmare, noua rachetă a fost deja testată în timp și merită atenția noastră.

Victimele iluziilor

Pe 2 iunie, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat ”Bazele politicii de stat în domeniul politicii de îngrădire nucleară”. Conform documentului, un potențial adversar ar trebui să fie conștient de inevitabilitatea unei reacții de răspuns în az de agresiune. Cu toate acestea, Rusia consideră armele nucleare doar ca un element de descurajare.

Permiteți-mi să vă reamintesc că în anii '70, Statele Unite au abandonat ideea de a plasa rachete pe fund de mare și au pornit pe direcția de desfășurare a rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa. În documentele strategiei nucleare americane, a apărut o doctrină agresivă privind obținerea victoriei într-un război nuclear limitat, datorită câștigării timpului necesar de zbor și a unui sistem bazat în linia întâi în Europa de Vest.

Conform planurilor Washingtonului, peste 570 de rachete cu propulsie solidă ”Pershing-2” trebuiau să livreze monoblocuri nucleare cu o capacitate de 80 kilotone către ținte din URSS la o distanță de până la 1800 de km (până la Moscova - în 8 minute).

Adică, astăzi istoria se repeta la un nivel tehnologic diferit, iar sistemul bazat pe lina de înaintare (Forward Based System) se abate din Germania în Polonia în ochii noștri. Acțiunile SUA în domeniul armelor strategice au ca scop realizarea conceptului de „lovitură globală” cu utilizarea armelor nucleare.

SUA și activiștii NATO încearcă să folosească instrumente militare pentru a „descuraja” dezvoltarea economică și creșterea influenței internaționale a Rusiei, care a depășit cu mult Occidentul colectiv în dezvoltarea și producerea de rachete hipersonice, submarine nucleare, avioane de luptă de generația a 5-a, drone submarine din clasa Poseidon și alte tehnologii de înaltă clasă, arme care garantează înfrângerea oricărui agresor. O situație paradoxală apare atunci când consilierii militari se tem să sfătuiască politicieni americani nebuni, deoarece văd diferența dintre doctrină și realitate.

Timp de aproape două decenii, Pentagonul și aliații săi au desfășurat operațiuni militare costisitoare în Afganistan pentru a obține victoria asupra organizației teroriste slab armate talibane (organizație teroristă interzisă în Federația Rusă și în alte câteva țări). Drept urmare, SUA au încheiat un acord de pace cu inamicul, rușinos pentru armata americană și pleacă, lăsând statul slab existent - Republica Islamică Afganistan - în voia sorții.

Din păcate, Washingtonul nu a tras concluziile corecte și cu mult entuziasm a decis să se ocupe de „salvarea Europei” de inexistenta amenințare rusească. Cu toate acestea, „Skiff”-ii și alți garanți ai securității Federației Ruse veghează în permanență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

356
Tagurile:
Agresor, rachetă, Rusia, Graniță
Tematic
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia
Un senator american propune achiziționarea de către SUA a S-400 de la turci
Coreea de Nord dezvăluie ce tip de rachetă a testat pe 2 octombrie
SUA au testat o rachetă interzisă de INF
Expert rus, despre noile teste de rachetă ale SUA: O politică duplicitară
SUA lansează o nouă rachetă balistică pentru a contracara „amenințările secolului XXI”
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
Presa: Turcia testează eficiența S-400 împotriva avioanelor americane F-16

Загрузка...
Монахиня держит зажженную свечу во время праздничной Пасхальной службы в Кафедральном соборе Святой Троицы Самеба

Un mort și prea mulți imbecili!

498
Noroc că suntem NATO și avem rachete să ne păzim! Sincer, eu le-aș sugera celorlalți să se păzească de noi! Îi tâmpim și pe ei. De fapt, chiar asta vor cei care ne-au imbecilizat – să răspândească microbii imbecilității în țările din est!

 Azi a murit o personalitate, un om politic de prim rang și un intelectual – Oliviu Gherman. Câțiva oameni politici au reacționat, în primul rând, cei care au lucrat cu el – Iliescu, Năstase, Severin. Apoi atenta Viorica Dăncilă și, în final, posibilul moștenitor al muncii lui Gherman, Marcel Ciolacu.

Da, diferență uriașă între profesorul universitar și omul de carte Gherman și Ciolacu – dar… acesta, din păcate, nu e doar PSD, ci e România. E diferența de Radu Câmpeanu la Orban, de la Iliescu și Rațiu la ”plăcuța suedeză” de pe fruntea lui Iohannis. Și alte diferențe.

Dar mă uitam la reacțiile oamenilor ”simpli”. Citeam comentariile la postările care omagiau o personalitate. Sigur, a fost și Gherman generator de controverse – dar ce personalitate nu este izvor de controverse, cu bază reală sau motive inventate? Care personalitate nu e forfecată azi de presă sau de diverși internauți - sau chiar condamnați de nulități  transformate în repere ale ”societății civile”, ale ”opiniei publice”?

Insulte, înjurături, urări de moarte sau de pușcărie în cel mai ”fericit” caz! Toate fără nicio legătură argumentată cu răposatul și faptele acestuia, ci pur și simplu insulte! Asta e noua „societate”?! Ei sunt cei ce vor schimbarea?

Nu voi reproduce aici asemenea cretinisme, ci doar mă gândeam – de unde au apărut toți acești siniștri? Rectific – de unde a apărut un segment masiv al generației noi? Răspunsul e simplu: din ciocnirea cu așa zisa civilizație a libertății!

Nu a mai fost nici influența estului, nici a trecutului, ci doar a unui Occident în care insulta, injuria, obscenitățile de cea mai joasă speță, trivialitățile fac parte din creația culturală contemporană. Și asta dintr-un motiv simplu: totul în această ”libertate” are o componentă comercială. Sau cel puțin un segment important comercial.

Ori, cel mai bun cumpărător e prostul! Mai ales prostul căruia i se dă senzația că e deștept. Imbecilul care ”știe el mai bine”! Imbecilul setat, căruia îi poți oferi orice argument, orice teorie sau exemplu… dar nimic! El nu știe decât ce îi vine din setare – și să înjure! Azi, prostul, imbecilul, e obligatoriu și radical!

Așa am ajuns și noi, românii! Ne uităm la cele mai idioate emisiuni, ascultăm cele mai stupidă ”muzică”, filmele de succes sunt bazate fie pe povești de copii tâmpiți, fie pe cazuri psihiatrice, fie, în cel mai bun caz, pe viața unor personaje din lumea infractorilor! Cărțile?... Ferească Dumnezeu! În România nu ești scriitor dacă nu apare obscenitatea, vulgaritatea, în textele tale!

Dar ce să mai vorbim – e suficient să vezi imbecilul de azi mândru că poartă niște pantaloni rupți, barbă ca Rasputin și pantofi de lac fără ciorapi, lăsând glezna să se vadă… precum chipul lui CTP la televizor. Și, evident, toate astea pe bani enorm de mulți, pentru că… imbecilitatea costă! Sau vezi femei serioase cu ținute, machiaj și mai ales operații estetice specifice curvelor! ”Lumea bună” din noua generație a fost prostită să poarte ”ținutele” cerșetorilor, ”interlopilor” și prostituatelor – și să se mândrească cu averile plătite pentru asta!  

Imbecililor li se dau clișee – incidente fabricate, vinovați declarați, caracterizări venite de la ”influenceri”, fără nici un argument! A zis vedeta! A zis partidul! Numai vorbe goale! Numai radicalizare, români contra români! Umilitoare degradare a omului, nu doar a românului!

Nu mai zic cât e de bine să ataci biserica, dar să lauzi ”toleranța”, să crezi gogomăniile unor șarlatani, dar să acuzi Academia că e ”naționalistă”.

În fine, sunt multe de spus – dar nu ai unde și nu ai cui! Și nu ai de ce! Ciolacu, Orban, Barna, ”Ceaușescu”, Anisie și alte figuri de Doamne păzește! Biden, Timmermans, Juncke… 

Noroc că suntem NATO și avem rachete să ne păzim! Sincer, eu le-aș sugera celorlalți să se păzească de noi! Îi tâmpim și pe ei. De fapt, chiar asta vor cei care ne-au imbecilizat – să răspândească microbii imbecilității în țările din est!

În 1989 eram o societate educată, politicoasă, cititoare de cărți bune și iubitoare de muzică aleasă. Acum suntem aici – scuipăm pe catafalcul unui om care a pus umărul să cedăm în fața Occidentului. Ironic, nu? Nu, curat progres democratic, coane Oliviule, că și matale și alții ați crezut în povești – și ne-ați făcut și pe noi să credem.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

498
Tagurile:
Mort

Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului

Cât de sigur este vaccinul rusesc împotriva COVID-19? Opinia unui virolog

0
(reînnoit 18:07 12.08.2020)
Datele preliminare legate de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului arată că acesta este eficient și sigur, iar criticile venite din Occident sunt lipsite de temei, consideră virologul Anatoli Alteștein.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Datele preliminare arată o eficiență și siguranță înaltă a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, însă aceste date urmează să fie confirmate în final în cea de-a treia fază, care se va finaliza, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an, a declarat agenției RIA Novosti doctorul în științe medicale, virologul, Anatoli Altștein.

Marți, Rusia a anunțat despre autorizarea primului vaccin în lume împotriva COVID-19, care a primit denumirea “Sputnik V”, a fost supusă tuturor verificărilor necesare și contribuie la formarea unei imunități durabile. Ministrul Sănătății al Rusiei a declarat că afirmațiile critice sunt neîntemeiate și a presupus că la mijloc e vorba de concurență. Potrivit lui, multe state au recurs la niște regimuri mai mult sau mai puțin forțate de cercetare, însă vaccinul rusesc – “e o soluție care deja dispunea de anumite cunoștințe și date clinice”.

“Am o opinie foarte bună despre acest vaccin... Însă vaccinul are nevoie de o a treia fază, doar atunci va fi clar în ce măsură este eficient și sigur. Totuși, datele preliminare arată că acesta poate fi sigur și eficient. Însă pentru a afirma cu certitudine acest lucru, e nevoie de desfășurarea celei de-a treia faze”, a declarat Altștein.

Durata celei de-a treia faze, în opinia expertului, depinde de modul în care va evolua epidemia în acele locuri unde se vor desfășura testările.

“Iată de ce principalul rezultat, pe care trebuie să-l obținem, în sensul siguranței – este observarea oamenilor care vor fi vaccinați. În sensul protecției – trebuie să existe o epidemie destul de puternic pentru ca oamenii care locuiesc în condiții firești, să fie infectați în condiții normale, precum restul oamenilor. Să sperăm că acest lucru va decurge până la finele acestui an”, a menționat Altștein.

Fiind solicitat să comenteze critica preparatului rusesc, venită din partea unor experți occidental, virologul a menționat că aceștia “nu au dreptate în mod categoric”.

“Vaccinul nu este cu nimic mai rău decât cele fabricate le ei, e stabilit. Ar putea să critice nu atât vaccinul, ci faptul că acesta a fost autorizat până la finalizarea celei de-a treia fază. E o acțiune politică, reclamă. Va fi una utilă pentru promovarea acestui vaccin. În Rusia chiar și președintele a vorbit despre el, fiica lui a fost vaccinată. Însă acest lucru nu are nimic în comun cu calitatea vaccinului”, a subliniat specialistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
ATENȚIE: Anunțul OMS mai puțin difuzat – un veritabil DUȘ RECE în euforia vaccinurilor!
„Sputnik V”: Putin anunță înregistrarea primului vaccin împotriva coronavirusului în Rusia
“Sputnik V” împotriva COVID-19: Vaccinul rusesc este așteptat pe toate continentele
Președintele din Filipine vrea să fie primul care testează vaccinul produs de Rusia
Putin a anunțat înregistrarea primului vaccin rusesc împotriva COVID-19
Vaccinul anti-Covid, ”Sputnik V”, anunțat de Putin: Rusia - comenzi uriașe, din 20 de țări

Загрузка...