Corneliu Coposu

Coposu versus Juncker. Democraţie contra totalitarism

297
Tot mai mult în Europa se produce o fractură ideologică şi spirituală. Dacă vestul european adoptă tot mai mult valorile şi simbolurile comuniste reprezentate de Karl Marx, Engels şi Lenin, estul continentului rămâne un bastion al democraţiei şi libertăţii.

După experienţa dramatică şi traumatizantă a experienţei comunismului, centrul şi estul Europei nu mai doreşte să repete greşelile trecutului totalitar, în schimb Occidentul cochetează cu valorile marxismului, care deconstruieşte lumea pe „ura şi lupta de clasă". Eurocraţii de la Bruxelles au îmbrăţişat valorile totalitarismului comunist cu un entuziasm ce aminteşte de Troţki şi ai lui din anii 1917? „Nomenklatura" europeană formată din foşti lideri ai studenţilor revoluţiei castristo-guevariste de la Paris din 1968, cred astăzi că est-europenii nu au înţeles să aplice corect idealurile lui Marx şi ale comunismului. Ridicarea „colosului" din Trier, o statuie megalitică a lui Karl Marx plătită de Republica Populară comunistă Chineză, cu participarea liderului comisiei europene a înspăimântat popoarele şi societatea civilă din estul-european. După ce au fost ucişi sau închişi milioane de europeni în urma regimurilor comuniste, Jean Claude Juncker vrea să reevalueze învăţăturile lui Karl Marx.Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus ca în prezent Marx „este blamat pentru lucruri de care nu este responsabil și pe care nu el le-a cauzat prin ceea ce a scris". Mai rămâne ca europalamentarul Daniel Cohn Bendit, liderul maoiştilor din Parisul anului 1968, să devină noul IV Stalin al Europei, iar Barroso, care teroriza cu bombe ideologice troţkiste Lisabona anilor `70, să redevină noul VI Lenin al UERS?

Testamentul lui Corneliu Coposu

Nu întâmplător ţările din centrul şi estul Europei se opun împotriva aparatcik-ului de la Bruxelles, care doreşte o reîntoarce ideologică la comunism. Grupul de la Vişegrad şi România sunt sătule de comunism şi nomenklaturişti de tip sovietic. Popoarele est-europene doresc democraţie, libertate şi prosperitate, fiind păţite de „raiul" socialist şi ideile lui Karl Marx, care au semănat moartea şi crima ideologică. Ungurii, românii, polonezii, cehii, sârbii sau bulgarii nu mai pot fi păcăliţi de ideile lui Marx şi Engels şi nici de idiosincraziile totalitare ale lui Jean Claude Juncker.

Nu întâmplător zilele acestea s-a publicat testamentul lui Corneliu Coposu, un document dedicat luptei pentru libertate şi democraţie creştină a poporului român. Fundatia „Corneliu Coposu" impreuna cu Asociatia „21 Decembrie 1989" anunţa că a fost găsit, după două decenii, testamentul politic al celui care a fost numit de liderii politici străini şi de presa internatională drept „cel mai moral si mai important politician român după Revoluţie", Corneliu Coposu. Testamentul e o şi un exemplu de regenerare morală pentru clasa politică de azi din România şi din lume. Ionuţ Gherasim, presedintele executiv al Fundatiei „Corneliu Coposu" si fost asistent personal al lui Corneliu Coposu, a citit la Teatrul National, testamentul politic olograf al seniorului, chiar în ziua naşterii sale.

„Cred ca mi-am facut datoria fata de tara, fata de constiinta mea. Nu cred că am să îmi reprosez vinovăţii majore. Am cautat să îmi respect principiile, angajamentul ideologic si toate actiunile nascute din dragoste de patrie si de neamul romanesc. Dacă ar fi sa o iau de la capat, aş proceda la fel, chiar tinand seama de perspectiva anilor de puscarie, de suferintele indurate. Sunt convins ca politica este o activitate morala si nu poate fi delimitata de etica si de onestitate. Am pretuit intotdeauna oamenii cinstiti si leali. Am avut strângere de inima atunci cand, prin forta împrejurarilor, am fost obligat sa lucrez sau sa fiu în preajma lichelelor si a oamenilor fără caracter. Am detestat pe cei care negociază principiile, deoarece cred că nu este îngăduit sa faci compromisuri care schimba esenta obiectivelor pentru care militez. Politica nu poate fi acceptată ca mijloc de promovare a intereselor proprii, serviciile pe care le aduce dezinteresat trebuie sa serveasca poporul, comunitatea, interesele generale. Am cunoscut si detestat din prima tinerete materialismul istoric si dialectic, concepţiile marxiste, tezele lui Engels, isprăvile lui Lenin. Cred ca era comunista, impusa tarii noastre dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost cea mai mare catastrofa din istoria românească. Nu stiu în câtă vreme vom recupera stagnarea malefică pe care ne-a impus-o", sunt doar cateva fragmente din scrisoarea lăsată de Corneliu Coposu. 

Citind acest testament înţelegem de ce românii nu mai pot fi comunişti niciodată şi nici nu mai achiesează cântecele de sirenă ale unor eurocraţi de la Bruxelles, care îl au pe Marx, Engels şi Lenin în inimi şi care vor să implementeze ideologiile lor totalitare, aducătoare de întuneric, moarte şi sânge ca-n URSS. Românii nu mai negociază libertăţile câştigate prin luptă de dragul lunor idei fixe şi totalitare, fie ele ale trecătorului Jean Claude Juncker. Noi cu democraţia, ei cu utopia.

Ionuț Țene este istoric, publicist și scriitor român.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik.

Sursa: NapocaNews.ro.

297
Oameni la intrarea în sediul ziarului The New York Times

Propagandă împotriva știrilor: De ce mass-media occidentală pierde teren

63
(reînnoit 18:40 09.07.2020)
AIP “Rossiya Segodnya” a prezentat studiul Octopus 2.0. Coronavirus în Rusia, dedicat imaginii țării în presa globală. Cercetătorii s-au concentrat pe mass-media de top atât din cadrul G7, cât și din China, unde a izbucnit focarul infecției.

Editorial realizat de Irina Alknis

Această completare s-a dovedit a fi de succes, întrucât statisticile din mass-media chineze au oferit un fundal destul de neașteptat pentru imaginea lumii prezentate de publicațiile occidentale.

Per ansamblu, Octopus 2.0 nu a venit cu anumite surprize: COVID-19 a fost folosit de mass-media occidentală în calitate de încă un prilej de informare pentru continuarea propagandei antiruse.

Lideri incontestabili aici au devenit americanii - 58% din numărul publicațiilor la această temă în cele cinci cele mai importante (din punct de vedere al audienței) mass-media americane au avut un ton negativ. Ele sunt urmate de mijloacele de informare în masă germane, unde acest indicator a fost de 44%, canadiene - 41% și britanicie - 38%.

În același timp, celelalte trei state din cadrul G7 au o atitudine negativă semnificativ mai mică față de Rusia la acest subiect: Japonia - 33%, Italia - 28%, iar în Franța cifra este una chiar impresionant de mică - doar 21%.

Ce-i drept, în ceea ce privește latura pozitivă lucrurile stau cam prost - de la unu la cinci la sută. Singura excepție este Italia, unde nouă la sută dintre mențiunile despre Rusia și coronavirus au avut o conotație pozitivă. Este lesne să presupunem că ajutorul oferit italienilor în lupta cu epidemia (trimiterea de ajutoare medicale și medici) a făcut posibilă apariția în presă a unei cote mai mari de publicații favorabile.

Totuși, în aceste cifre poate un alt aspect este mai curios: ele demonstrează clar cele mai relevante tendințe geopolitice ale momentului actual. Pe de o parte, anglo-saxonii (atât din lumea veche, cât și de peste mări) rămân în fruntea atacului antirusesc, fiind forța lui motrice. Dar, pe de altă parte, ei pierd clar sprijinul chiar și al celor mai apropiați aliați, care încearcă să mențină o abordare mai neutră și să nu fie zeloși în rusofobie, ceea ce este logic: timpurile s-au schimbat și nu mai este anul 2014.

În același timp, cifrele dezvăluie cât de dificilă este situația în Germania, în primul rând pentru ea însăși. Poziția activă antirusă a mass-media germane este în contradicție cu politica de stat, în cadrul căreia Berlinul nu doar promovează și apără proiectele comune cu Moscova, ci și scapă constant de dependența semi-ocupațională a Statelor Unite. Cu toate acestea, în sfera mass-media rămâne în mod evident subordonarea strictă și loialitatea necondiționată a mijloacelor de informare față de suzeranul de la Washington, nu față de interesele naționale.

În ceea ce privește subiectele care au fost utilizate în propaganda COVID-antirusească, acestea nu s-au diferențiat prin originalitate, într-un fel sau altul s-au limitat la două laitmotive binecunoscute: Rusia piere din nou, mai rău ca niciodată, dar tot ea reprezintă și o amenințare uriașă pentru toată lumea.

Acest lucru a dus la critici cu privire la situația generală din țară, starea sistemului de îngrijire a sănătății și acțiunile autorităților ruse în lupta împotriva COVID-19 - lansând previziuni potrivit cărora ar situația este pe muchie de cuțit și ar putea să se prăbușească în orice moment. În ceea ce privește amenințarea pentru restul globului, nici în acest caz nu s-a inventat nimic nou: principalele acuzații au fost cu privire la desfășurarea de către Moscova a unor campanii de dezinformare privind pandemia, s-a ajuns chiar la afirmații potrivit cărora Rusia inspiră insidios umanității inutilitatea spălării pe mâini.

Desigur, în mass-media chineză reflectarea problemei diferă izbitor. Și acest lucru nu se datorează nici pe departe celor 20% de publicații pozitive despre Rusia în contextul luptei împotriva coronavirusului și absenței celor negative.

Aspectul definitoriu este numărul mare de articole la acest subiect. În perioada analizată, din martie până în iunie, peste 1200 de articole despre lupta Rusiei cu epidemia au fost publicate în primele 5 surse media de top ale Chinei. Pentru comparație: în aceeași perioadă numărul minim de texte a fost înregistrat în Canada - 238 de articole, iar indicatorii celorlalte șase țări oscilează între 371 (Italia) și 470 (Japonia).

Apropo, americanii, cu 428 de articole, sunt pe locul cinci pe listă.

Rezultă că timp de trei luni mass-media chineze au publicat la subiectul „Coronavirusul în Rusia” de aproape trei ori mai multe materiale decât media americane, care par a fi fruntașe pe glob.

Mai mult, merită să amintim aici că 80% dintre articolele publicate în China au avut un caracter neutru-informativ, adică este vorba în special de știri.

Ar fi o mare greșeală să punem această diferență colosală pe seama interesului deosebit al Chinei față de treburile Rusiei. Se pare că totul este mult mai simplu și banal: totul se explică prin munca mai asiduă și prin eficiența mai mare ale mass-media chineze de top, care procesează și publică un flux de informații mult mai mare decât concurenții lor occidentali.

De fapt, acest lucru confirmă temerile occidentale în privința pierderii leadershipului informațional. Desigur, pentru a prezenta publicului, acestea sunt umflate la forme anecdotice, dar sunt în esență fondate.

Cândva Occidentul a creat mijloace de informare în masă în sensul lor modern, devenind lider incontestabil și model de referință pentru toți ceilalți. Libertatea de exprimare și diseminarea informațiilor deveniseră principalele atuuri în lupta împotriva adversarilor ideologici și geopolitici - și au fost utilizate cu succes.

Acum însă iată că asistăm la o criză ce ia amploare a acestui sistem care, aparent, era de nezdruncinat până nu demult.

Cu cât mergem mai departe, cu atât este mai dificil pentru mass-media occidentale să concureze cu media „lumii lipsite de libertate”, fie că este vorba de China sau Rusia. Puteți râde cât doriți de panica răspândită de politicienii americani și europeni cu privire la „mass-media ale Kremlinului”, dar RT și Sputnik primesc într-adevăr un feedback mai mare pe rețelele de socializare decât cele mai cunoscute și mai influente surse media europene.

Peste 1.200 de noutăți din mass-media chineză în comparație cu mai puțin de 450 din presa americană la un singur subiect, care este abordat destul de îngust în cazul ultimelor, reflectă exact aceeași tendință.

Mass-media occidentală tot mai rău (în comparație cu concurenții care au apărut) își îndeplinesc funcția lor principală - aducerea la cunoștința publicului a celor mai ample și variate informații. Este vorba de conținut și de prezentarea materialului.

Da, Occidentul continuă să dețină eticheta de „cea mai liberă, onestă și profesionistă presă”. Dar avem o situație aici, ca în cazul hainei regelui dintr-un basm - într-o zi, pur și simplu nu va mai funcționa.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
teren, Mass-media, Știri
Tematic
Veste neașteptată în mass media! Telespectatorii sunt șocați!
Sputnik își menține poziția de lider printre mass-media online din Moldova – Gemius
Ce armă a Rusiei este mai înfricoşătoare decât cea nucleară - mass-media americane
Rusia va lua măsuri împotriva presei din țările care persecută mass-media rusă
Kim Jong-un va vizita Rusia și se va întâlni cu Putin în curând - mass-media nord-coreeană
Ciolacu, ieșire puternică în mass media – a făcut anunțul așteptat în ceea ce îl privește
Liderii G7 au discutat despre revenirea Rusiei, potrivit mass-media

Загрузка...
Sistemele S-400 Triumf

Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane

361
Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet “Triumf”.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Prin noua testare a sistemului de apărare antiaeriană S-400 “Triumf”, Ankara demonstrează o poziție fermă în ceea ce privește consolidarea propriei capacități de apărare și a suveranității reale a țării – fără alternativă revânzării celor mai bune arme din lume de producție rusească sau schimbului pentru anumite cedări ale SUA în domeniul cooperării tehnico-militare.

Din 4 iulie, Turcia desfășoară la baza aeriană Mürted noi teste ale sistemelor de apărare antiaeriană S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 și F-4 care efectuează zboruri la diverse altitudini și distanțe. Ankara a ignorat multiplele avertismente ale Washingtonului cu privire la sancțiuni din cauza exploatării sistemelor rusești de apărare antiaeriană și antirachetă.

Testarea “Triumf” împotriva avioanelor americane de luptă F-16 Viper și F-4 Phantom II nu este deloc întâmplătoare. Anul trecut, în ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA, specialiștii turci au testat de asemenea S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 deasupra Ankara, la diverse altitudini. Testările în mai multe etape ale “Triumf” vor dura până în noiembrie 2020.

Livrările de sisteme S-400 au fost demarate vara trecută și au provocat o tensionare a relațiilor dintre Ankara și Washington. Americanii le-au cerut partenerilor turci să renunțe la afacere în schimbul procurării sistemelor Patriot. În caz contrar, au amenințat cu excluderea Turciei din programul comun al producției avioanelor F-35.

Ankara a rezistat presiunilor politice și militare, nu a cedat și a subliniat în mai multe rânduri că „Triumf” nu reprezintă o amenințare pentru alianță.

Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie a anului trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet (regiment) “Triumf”. Totodată, șeful secretariatului industriei apărării al Republicii Turce, Ismail Demir, a declarat: “Sistemul S-400 este cumpărat pentru a fi utilizat. Punct”. Statele Unite în continuare caută vreun mijloc pentru eliminarea sistemelor “Triumf” de pe teritoriul turc: propun răscumpărarea lor, înlocuirea lor cu sisteme americane și îi amenință cu sancțiuni.

“Triumf” pentru totdeauna

Testările S-400 din Turcia sunt efectuate pentru a preciza raza de detectare, durabilitatea însoțirii, eficiența lovirii și alte parametri de luptă. Amplasate în apropierea Ankara, la baza aeriană Mürted, sistemele rusești de rachetă sunt testate cu utilizarea unor ținte aerodinamice reale, inclusiv avioanele F-35 și F-22. Se cunoaște că, pretins secretele și invizibile pentru radare avioanele americane de generația a cincea, au apărut de trei ori în raza de detectare a și lovitură a sistemelor „Triumf”. În cadrul rotației și relocării prin Marea Neagră și teritoriul Turciei în statele din Orientul Mijlociu, traseele F-35 și F-22 ale forțelor aeriene ale SUA trec la o distanță de aproximativ 200 de kilometri de baza aeriană Mürted.

Propunere din Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S 400 din Turcia
Ruptly / AP Photo/Andrew Harnik / Минобороны России

Potrivit publicației Fighter Jets World, specialiștii turci ai apărării antiaeriene verifică capacitățile radarelor în diverse regimuri și altitudini. Partea turcă nu dezvăluie detaliile testărilor S-400 împotriva avioanelor americane de luptă. Însă expertului militar Viktor Baraneț, unul din participanții la aceste verificări, a menționat într-o discuție cu reprezentantul “Rosoboronexport”: “Avioanele americane sunt vizibile pe ecranele radarelor ca niște muște pe tavan”. Luând în considerare lipsa reclamațiilor și perspectivele unor noi achiziții, ar fi logic să presupunem că Ankara este satisfăcută de sistemele “Triumf”.

Anterior, Ministerul Apărării al Turciei anunțase că S-400 sunt desfășurate cu succes, sistemul rusesc a detectat avionul de lupt F-16 Fighting Falcon la limita zonei de acțiune a radarelor – la 600 de kilometri, la altitudini foarte mici au fost detectate toate țintele.

„Triumf” nu doar detectează la o distanță mare cel mai popular avion de luptă de generația a 4-a, sistemul se află mereu pregătit să expedieze rachetele spre țintă până la intrarea navei aeriene în raza de acțiune.

Adică, în regim deluptă, avioanele F-16 Fighting Falcon vor fi distruse la o distanță de 400 de kilometri în mod automat. Reamintesc, prețul unui avion F-16 este de până la 50 milioane de dolari, iar avionul „invizibil” F-35 costă de două ori mai mult.

Noi oportunități

Testarea “Triumfală” la baza aeriană Mürted lovește dur în reputația aviației americane. Totuși, nu este în interesul Washingtonului să se certe prea tare cu Ankara. Pe teritoriul Turciei este amplasată baza aeriană Incirlik, cu un arsenal de focoase nucleare, este unul dintre bastioanele cheie ale forțelor aeriene SUA în regiunea ”fierbinte”.

Din punct de vedere geopolitic, Turcia este foarte importantă pentru SUA și NATO, iată de ce își poate permite să influențeze regulile de joc din Alianță fără mari riscuri. Apropierea paradoxală de Moscova o face pe Ankara mai puțin vulnerabilă pentru dictatul și presiunea partenerilor occidentali.

Din cauza procurării S-400, Washingtonul a înghețat participarea turcă în programul F-35 (Ankara a fost penalizată, însă nu a fost exclusă). După aplicarea acestor sancțiuni, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a vorbit despre o posibilă achiziție a avioanelor de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia. În cadrul salonului aeronautic MAKS-2019, probabilitatea unei astfel de turnuri istorice a fost confirmată și de directorul Serviciului federal pentru cooperarea tehnico-militară, Dmitri Șugaev. Intriga continuă să planeze în aer, însă anumite concluzii le putem trage de pe acum.

Dacă ar fi să apreciem potențialul militar al achizițiilor turce, este evidentă ascensiunea calitativă a capacității de apărare a țării: o baterie a sistemului „Triumf” are până la 72 de rachete orientate și are capacitatea de a lovi simultan până la 36 de ținte. Șirul de rachete de mai multe tipuri permite sistemului S-400 să lovească eficient și diferențiat bombardierele de luptă, dronele, rachetele de croazieră, tactice și balistice într-un diapazon al altitudinii de la 5 metri la 30 de kilometri (la o distanță de la 400 de metri la 2 kilometri). Sistemul „Triumf” poate integra complexe de rachetă cu o rază diversă de acțiune și poate controla o rețea semnificativă a mijloacelor de apărare antiaeriană (specialiștii turci ar trebui să atragă atenția la sistemele de rachetă Panțir-S1, Tor-M1).

Cupola invincibilă a apărării antiaeriene îi va permite Turciei să-și compenseze întârzierea în dezvoltare a forțelor aeriene.

Având la dispoziție o tehnologie avansată și o putere militară incontestabilă, sistemul „Triumf” din Turcia și din alte state, consolidează o lume multipolară fără a trage măcar un foc, pune la punct blocul militar anacronic și hegemonul lui autodeclarat.

Între timp, vine timpul unor noi oportunități și la Ankara se discută despre achiziția sistemului de rachetă S-500 “Prometei”. Sistemele rusești de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune vor continua să ”înghesuie” pe piața internațională sistemele analoage occidentale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

361
Tagurile:
S-400, Turcia
Tematic
Un bucătar turc i-a trimis lui Putin o prăjitură în semn de recunoștință sistemele S-400
Erdogan anunță când se va încheia livrarea S-400 în Turcia, sisteme care ”vor întări NATO”
Rusia a finalizat înainte de termen livrarea sistemelor S-400 Turciei
Livrările sistemelor rusești antirachetă S-400 în Turcia - imagini video
A doua baterie a sistemului S-400 din Rusia a fost livrată în Turcia
„Scutul Slav 2019: Sistemele rusești S-400 vor apărea la 100 km de frontiera României

Загрузка...
gaz lichefiat

Nu au rezistat concurenței: Europa și Asia renunță la gazul lichefiat american

0
(reînnoit 18:56 09.07.2020)
Marile companii din Europa și Asia renunță masiv la gazul lichefiat din SUA. Iată care sunt motivele.

MOSCOVA, 9 iul – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile la gaz au ajuns la un minim istoric în Europa și Asia. Nu mai are niciun sens achiziționarea gazului lichefiat american, fapt pe care l-a recunoscut chiar și Ministerul Energeticii din SUA. Clienții au renunțat la peste 200 de livrări planificate pentru această vară. În consecință, exportul s-a prăbușit cu 63,6 la sută. De ce nimeni nu mai are nevoie de gazul de dincolo de ocean, aflați în materialul RIA Novosti.

Prețurile s-au prăbușit

Anul trecut exportul net al gazului natural din SUA a ajuns la 54,7 miliarde de metri cubi – cu 20,7 miliarde mai mult decât în anul 2018. Potrivit datelor Cheniere Energy, cel mai mare producător de gaz lichefiat, în primul trimestru al anului volumul vânzărilor pe piața mondială a ajuns la 100 de milioane de tone, cu zece milioane mai mult decât în 2019. Această creștere, în mare parte, se datorează americanilor.

Planurile erau destul de ambițioase: în 2020 – 67,2 miliarde de metri cubi, în 2021 – 79,5. Astfel de indicatori au fost anunțați în luna ianuarie de către Administrația Informațiilor Energetice (EIA) a Ministerului Energeticii din SUA. Însă a devenit evident că toate aceste lucruri nu se vor realiza.

Creșterea ofertei, în contextul unei ierni calde și reducerea cererii din cauza pandemiei coronavirusului, a prăbușit piețele de gaz din Europa și Asia.

Astfel, prețul mediu la hub-ul olandez TTF în Europa, în primele patru luni ale anului, s-a redus de două ori în comparație cu perioada similară a anului 2019, livrările spot în Japonia s-au redus cu 44 la sută.

În aprilie exportul gazului lichefiat american în Europa a devenit nerentabil din punct de vedere economic. Cele mai mari companii europene și asiatice și-au anulat contractele pentru iunie-iulie.

Potrivit datelor ale agenției Bloomberg, descărcările din uzinele de gaz lichefiat din SUA au scăzut în aprilie cu aproximativ 30 la sută. Spre luna mai exportul s-a redus cu peste o treime, inclusiv din cauza restricțiilor legate de pandemie.

Nesustenabil din punct de vedere economic

Prognozele din iunie ale Administrației Informațiilor Energetice a Ministerului Energeticii din SUA sunt destul de pesimiste. Cumpărătorii europeni și asiatici au renunțat la 110 partide de gaz lichefiat: au fost anulate 70 pentru iunie-iulie și 40 pentru august. Livrările gazului către terminalele maritime americane s-au redus de două ori de la sfârșitul lui martie – e un indicator record de 227 milioane de metri cubi pe zi.

“Prețurile spot scăzute la gazul natural și gazul lichefiat în Europa și Asia au slăbit vitalitatea economică a exportului din SUA, care este extrem de sensibil la prețuri”, constată analiștii EIA.

Potrivit aprecierilor lor, în luna iunie, din SUA au fost expediate în Europa și Asia în medie 101 milioane de metri cubi pe zi, iar în iulie și în august va fi de 62 de milioane. Nici mai mult, nici mai puțin, e vorba de 25 la sută din tot potențialul de export.

Își continua căderea

Avertismentele experților despre renunțarea continuă a clienților la gazul american, cel puțin până sfârșitul lui septembrie, s-au confirmat: prețurile la contracturile futures în SUA depășesc cele europene până în septembrie.

Șase uzine americane de gaz lichefiat, care activau la limita posibilităților în ianuarie – aprilie, și-au redus producția în mai cu 65 la sută din totalul capacității. Spre începutul lui iulie va fi 50 la sută sau chiar mai puțin, se menționează într-o analiză din iunie a Platts Analytics.

“Odată ce a dispărut avantajul prețului, renunțarea la livrărilor americane a devenit doar o chestiune de timp”, constată expertul Centrului american pentru studii strategice și internaționale Nikos Tsafos.

Potrivit lui Igor Iușkov, analistul Fondului Securității Naționale Energetice, acum cumpărătorii sunt gata să plătească pentru gazul lichefiat american un preț care nu ar fi în stare să acopere chiar și cheltuielile operaționale pentru lichefiere și transport. Cel mai mult are de suferit primul și cel mai mare terminal american Sabine Pass: echipamentele au fost cumpărate pe fundalul unor prețuri înalte, iar în momentul dării în exploatare în 2016 situația s-a schimbat. De atunci uzina generează doar pierderi.

Potrivit Ministerului Energeticii, exportul gazului lichefiat din SUA în decursul primelor patru luni ale anului 2020 a constituit în medie 218 milioane de metri cubi pe zi, însă a scăzut cu 17 la sută în perioada aprilie-mai. EIA speră că livrările vor începe să crească în septembrie, pentru că cererea mondială la gazul natural se restabilește treptat.

Suprasaturați de gaz

Totuși, cele mai mari bănci de investiții nu împărtășesc acest optimism. Potrivit explicațiilor analiștilor, în lume s-a acumulat o cantitate imensă de combustibil. Comerțul internațional cu gaz lichefiat s-a prăbușit, blocând niște canale importante de vânzare a petrolului de șist american. Odată ce petrolul s-a scumpit din nou până 40 de dolari pentru un baril, petroliștii și-au reluat producția și în calitate de produs secundar plasează pe piață mult gaz ieftin.

Din cauza prăbușirii prețurilor în Europa, care se consideră, potrivit analizei BofA Securities, o “groapă de gunoi” pentru gazul lichefiat american, acesta nu mai este solicitat. Acum, în loc să vândă combustibilul în străinătate, îl concentrează în rezervoare și depozite.

Potrivit calculelor Goldman Sachs, din cauza anulării exportului, rezervele americane au crescut cu 21,52 de miliarde de metri cubi. Aproximativ cu o treime a fost depășit nivelul înregistrat acum un an și cu 18 la sută indicatorul mediu pentru ultimii cinci ani. Spre luna octombrie capacitățile de păstrare a gazului s-ar putea epuiza, ceea ce va determina o reducere record a extragerii și producției de gaz lichefiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
America, GAZ, Asia, Europa
Tematic
Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american
Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa
Europenii renunță masiv la gazul lichefiat american

Загрузка...