Dragoș Dumitriu

Nebunii duc România la balamuc!

1076
(reînnoit 08:23 22.05.2018)
Cum de în momentul în care avem cei mai slabi, mai nepregătiți lideri politici din istorie, tot acum avem de-a face cu cea mai deschisă "colaborare" cu cele mai agresive și penetrante servicii din lume? Și tot acum facem cel mai mare scandal în jurul serviciilor românești, promovând chiar ideea că sunt cele mai nocive instituții?

Motto: România e o ţară de preşedinţi — 
fiecare neisprăvit e preşedinte pe undeva"
Corneliu Vadim Tudor

Aș fi început cu "În vremurile lui Corneliu Vadim Tudor…" Și nu greșeam. Nici titlul, cam frust, nu e nepotrivit. De fapt, situația e cam așa: ne trezim într-o dimineață de-a noastră, românească, adică plină de știri despre fufe și politicieni "penali", asortate cu porno-hip-hop sau manelele ce se aud prin fereastra deschisă, iar printre decibelii motoarelor și claxoanele tuturor nebunilor a venit vestea cea mare și așteptată de tot poporul de stânga-dreapta: mutăm ambasada la Ierusalim; imediat, veni vestea pe care o așteptau ceilalți, cei de dreapta-stânga: plângere penală pentru "înaltă trădare", națională și paranațională! Autorii?

Păi pentru prima, autorii sunt cunoscuți drept "Țărănoiul ciorditor cu șosete flaușate" și "Proasta proastelor"; pentru a doua, pentru replică, vinovat e "Guristul alcolist", în spatele căruia se află "Sasul lemnos hoț de case".

Sigur, acesta e folclorul răutăcios, dar vorba aceea, până și pe biata Ana lui Manole a ucis-o poporul cu cărămizi! Cert este că personajele în cauză nu sunt rupte din imaginar, ci din pura și periculoasa realitate.

În sfântă zi de Înălțare, Ludovic Orban s-a coborât la cel mai de jos nivel politic și uman, făcând plângerea penală de care aminteam. Problema e că bun-de-nimicul "liberal" a stârnit un mușuroi mai periculos decât oricare altul. Dar, ca să fiu sincer și exact, Liviu Dragnea e cel s-a cocoțat primul pe mușuroi și a început să dea din aripi — doar de cocoșul națiunii!

Peste noapte, Liviu Dragnea a început să creadă că se bate pe burtă cu cei considerați, pe bună dreptate, cei mai periculoși politicieni actuali — "Bibi" Netanyahu și Viktor Orban; "periculoși" pentru că sunt gata să facă orice pentru țările lor — și chiar mai mult: pentru deziderate naționale nu exclud revizionismul, extinderea, dominația etc.

Doi lideri „periculoși" pentru că sunt inteligenți, la nivel de comparație internațional — dar și capabili, fapt demonstrat tot la nivel internațional.

Ori, cu ei se joacă Dragnea! Care… ce? Da, e un politician local isteț, care a speculat abil și a știut să stea în patru labe să-i treacă „rachetele" pe deasupra capului… dar, în rest? Păi nu a fost capabil să aleagă un premier, deși coaliția majoritară a făcut ce a vrut el, nu a putut să scape de un procuror, deși coaliția în cauză i-a cerut-o — de fapt nu fost capabil de nici măcar un singur demers cu finalitate! Acesta e Dragnea! Ăsta are impresia că se bate pe burtă cu Viktor Orban și Netanyahu!

Și, cum nu era destul ce a făcut "Flaușatul" (nume de cod al lui Liviu Dragnea), apare și "Sică Borhot" (nume de cod al lui Ludovic Orban) care dă cu bâta în baltă: "Legătura cu o putere sau organizație străină ori cu agenți ai acestora".

Problema e că din prostie în prostie… am ajuns la ceea ce nu trebuie! Adică pe la un adevăr… Iar asta, după cum se știe, supără! Mai mult, "Sică Borhot" atrage atenția că "Flaușatul" și-a angajat trei consilieri israelieni, despre care se spune că ar lucra cu serviciile lui Bibi.

Nu e adevărat, a spus "Flaușatul", au lucrat cu "președinți". Da, dar nu de stat, ci ale unor partide și organizații din alea mai radicale, mai de dreapta… Ca într-un plan general care spun unii că ar exista… doar pentru ca Europa să devină neliniștită — și să aibă nevoie de "liniște strategică" și de "prieteni".

În același timp, alt om de bine, rezultat tot dintr-o combinată "Bibi-Budapesta", finanțează demersuri tot radicale, dar împotriva celor "de dreapta"! Și, desigur, există așa o mare dușmănie între Soros, Orban și Netanyahu… că, zău, am citit și povești mai bine scrise! Dar "Flaușatul" nu a citit…

"Flaușatul" crede că el și cei doi lideri internaționali au "același dușman", el și cei doi sunt "prietenii lui Trump", el și cei doi sunt "avangarda". Ceea ce nu vede (teleor)manțocarul e că "prietenii" lui iau bani, iar el plătește (adică noi plătim), "prietenii" fac afaceri cu UE și Rusia, pe când el le strică tot mai mult… cu alte cuvinte scamatoriile lui merg la Teleorman, dar nu și pe plan internațional.

Ah, iar el mai face ceva — dă cât poate în Serviciile românești; să ne înțelegem — acestea constituie un element esențial nu doar al puterii, ci al siguranței naționale, al independenței. Ori, fie pui mâna pe ele, prin oameni de meserie, care să te asigure că nu se vor implica politic întru dărâmarea ta, fie ajungi la un modus vivendi, prin care să favorizezi acțiunea de apărare informativă a țării.

În schimb, ce face "Flaușatul"? A dezlănțuit un adevărat război mediatic, fără cap, doar cu multă gură! SRI și SIE trebuie desființate — asta mai rămâne de zis! Și în alte țări există o luptă cu „statul paralel", inclusiv în Israel, SUA sau Ungaria — dar nu l-am auzit pe Netanyahu atacând Mossad, pe Trump CIA sau FBI, ori pe Orban…

Dimpotrivă, Orban face ce face și e în Ardeal ca la el acasă… nu la Dragnea acasă! Oare vede "Flaușatul" asta? Vede că Orban e aplaudat în Ardeal, iar el e huiduit? Ce-ar zice de un pas în doi prin Ardeal, alături de Orban, să vedem cine primește mai multe zâmbre? Dar roșii coapte?

Iar dinspre "Țara sfântă", sigur, succesul celor trei "experți" electorali israelieni fără a avea legătură cu Serviciile ar putea confirma un adevăr căutat de toți "alchimiștii" democrației: există "raiul" democrației, în care la urne contează… votul cetățeanului, nu intervenția „statului paralel", sau a altor forme de control oculte. Nu, teoria conspirației nu există, cetățenii au puterea! Hai… siktir?… Dar să nu ne grăbim!

Un alt personaj s-a lipit de "Flaușatul", fostul colonel SRI Daniel Dragomir. Inteligent, pregătit, rafinat, (încă) tânărul ofițer are o istorie ciudată, în care apar figuri din serviciile speciale israeliene, ba chiar și unii care fac operații sub acoperire.

Ce spuse deunăzi Dragomir: "Serviciile se apucă să scrie denunțuri!" Mai mult, Dragomir induce și ideea că ar fi o acțiune pe cale ierarhică: "Sclavul din servicii care a inclus în denunţ "informațiile" referitoare la consultanții israelieni ar face bine să își facă ordine în fișet și să se apuce de tocat documente — nu îl văd bine. Deloc". Tare, sau ce?

Deci Dragomir susține că denunțul a fost scris de serviciile române, ba chiar pe o cale ierarhică — iar în vizor ar fi, de fapt, oameni din serviciile israeliene — exact ca în cazul lui?… Sau în cazul — încă nedezbătut — al lui Opriș, Marcel Opriș…

E vorba de generalul cu patru stele, fost director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, numit preşedintele Consiliului de Administraţie al CymbIoT Romania, filiala locală a unei companii israeliene de IT, condusă, ce să vezi, de generalul Giora Eiland… fost preşedinte al Consiliului de Securitate al Israelului!

"Locul unde Dunărea se întâlneşte cu Marea Neagră este noua frontieră pentru CymbIOT şi cu o poziţionare strategică, CymbIOT Romania va conduce calea spre deschiderea de noi pieţe în Europa", se spune în anunţul numirii lui Opriş. De fapt, ar fi de adăugat că generalul Opriș a fost angajat de israelieni când nu se uscase cerneala pe decizia de pensionare…

Da, deci în jocul acesta a intrat "Flaușatul", în "mușuroiul" ăsta s-a apucat să scurme "Sică Borhot", adică liderii principalelor "forțe politice" din România!

Spuneam la început că mă gândeam la formula "În vremurile lui Corneliu Vadim Tudor…". Da, atunci încă erau oameni politici în România.

Oare de ce nu se întreabă nimeni de ce nu a făcut Adrian Năstase demersurile "Flaușatului"? Poate pentru că era tobă de carte, de relații internaționale, de cunoaștere profundă a lumii diplomatice… mai mult sau mai puțin secrete și discrete? În revers, de ce s-a rezumat Corneliu Vadim Tudor la demersuri mediatice și politice — și nu s-a apucat de aberații penale? Poate pentru că nu era "Sică Borhot", ci un om de stat cu o cultură vastă și înțelegere profundă, sfătuit de oameni de informații patrioți!

Repet și întrebarea care ar trebui să ne frământe — cum de în momentul în care avem cei mai slabi, mai nepregătiți lideri politici din istorie, tot acum avem de-a face cu cea mai deschisă "colaborare" cu cele mai agresive și penetrante servicii din lume? Și tot acum facem cel mai mare scandal în jurul serviciilor românești, promovând chiar ideea că sunt cele mai nocive instituții?

Cum de ambasadorul de la Washington este cel mai hulit demnitar, cum de ambasada de la Tel Aviv este neglijată, iar semnalele celui mai important român de pe plan internațional, comisarul Corina Crețu, nu sunt nici măcar băgate în seamă? Sunt întrebări care au un singur răspuns — cel din titlu: "Nebunii duc România la balamuc!". Dar, desigur, mă aștept să vină vreunul de la LARICS să mă contrazică: "Sputnik minte".

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik.

1076
Председатель Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен.

Europa luptă pentru unanimitate liberală și totalitarism democratic

122
Noul Război Rece, deja declarat de facto de către Occident, intră într-o fază complet nouă, când retorica anti-rusească este inevitabil urmată de apeluri la persecuția propriilor disidenți, ale căror opinii nu se încadrează în ideologia oficială.

Editorial realizat de Vladimir Kornilov

Și pe măsura evoluției situației, se dovedește că Rusia nu mai reprezintă ținta principală a tuturor acestor atacuri și sancțiuni anti-rusești, reflectează editorialistul RIA Novosti.

S-ar părea că ultimele rezoluții ale Parlamentului European cu privire la Rusia și politica rusească, care conțin chiar și o cerere de modificare a Constituției noastre, nu puteau fi mai dure decât atât. Însă iată că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbește de la tribuna aceleiași instituții - și în discursul ei oficial a menționat Rusia doar o singură dată. Dar ce mențiune! Ea îi amenință direct „pe cei care favorizează relațiile mai strânse cu Rusia”. Adică, este mai degrabă un apel nu atât față de Moscova, cât către acele state și mai ales grupuri politice din cadrul Uniunii Europene însăși, care încă îndrăznesc să spere la o abordare mai sănătoasă a Bruxelles-ului față de politica externă. Fostul ministru german al Apărării avertizează astfel opoziția europeană: „Mergem după voi”.

Mai mult decât atât, presa occidentală în acest discurs extins scoate în evidență această scurtă mențiune a Rusiei ca mesaj principal, plasând-o pe primele pagini: ”Liderul Uniunii Europene avertizează împotriva menținerii unor legăturilor cu Rusia”. Adică, această teză ar trebui adusă la cunoștința publicului și auzită de toți cei care sunt etichetați cu regularitate de aceeași presă drept „idioți utili ai Kremlinului”.

Nu există nicio îndoială că înăsprirea puternică a atitudinilor față de opoziția internă nu este o reacție la scandalul din jurul „pacientului de la Berlin”, așa cum susțin unii politicieni europeni. Este mai degrabă un răspuns la scandarea masivă "Putin! Putin!" la zidurile ambasadei ruse la Berlin. Este, de asemenea, teama de a auzi cuvântul adevărului, care, după cum se dovedește, câștigă din ce în ce mai mult respect în Germania însăși.

Ziarul german ”Süddeutsche Zeitung” a indicat direct zilele trecute asupra acestei „probleme”. Iată citatul: ”Influența mass-mediei de stat ruse este mare în Germania, unde otrăvirea lui Navalnîi a provocat o mulțime de controverse. Articolele din ”RT Deutsch”, departamentul germanofon al televiziunii de stat, sunt incredibil de populare: conform SEAE (Serviciul European pentru Acțiune Externă. - Nota autorului) este al doilea cel mai citat site pe rețelele de socializare din Germania".

Autorii ”Süddeutsche Zeitung” nu sunt în stare să mediteze asupra faptului de ce se întâmplă acest lucru, precum și de ce popularitatea ziarelor germane a scăzut brusc în ultimii ani. În opinia lor, principalul obiectiv al mediilor de informare rusești în Europa este de a „pune totul la îndoială” în cadrul armonioasei societăți europene. Mă întreb, de când consideră jurnaliștii occidentali că a avea îndoieli este ceva rău și teribil? O Europă aparent democratică a condamnat întotdeauna (cel puțin în cuvinte) totalitarismul și consensul oficial. Și acum jurnaliștii și politicienii occidentali sunt sincer surprinși de ce compatrioții lor, încercând să găsească ceva sens în știrile despre „otrăviri” și „ingerințe”, caută o alternativă sănătoasă ziarelor locale și canalelor de știri care, fără nicio analiză critică, transmit doar „singura versiune corectă" lansată de sus.

Acest lucru este valabil nu doar pentru Germania. Practic în orice țară din Europa veți constata discuții despre motivul pentru care punctul de vedere „pro-rus” este atât de popular în mass-media non-sistemică și în rețelele sociale. Expertul ceh Jan Shir, de exemplu, explică acest lucru prin „nepregătirea” jurnaliștilor. Ei trebuie doar să fie „corect orientați”: iată dacă i-ați face ca să nu-i numească ”separatiști” pe rebelii din Donbass, ci „armata rusă” - și vom obține imediat rezultatul dorit. Și cui îi pasă că nimeni nu a găsit armata rusă în Donbass în toți acești ani! Principalul lucru, la urma urmei, este să le impui cititorilor o imagine „neestompată” care să nu permită punerea la îndoială și interpretări diferite. Și pentru aceasta, potrivit lui Shire, ar trebui invitați la televiziunea cehă numai experți „corecți”, care nu își permit (ce groază!) să se îndoiască de „interesul regimului rus în otrăvirea lui Navalnîi și că asta s-a făcut cu ajutorul substanței ”Novichok”.

Oare Shire și alți experți ca și el nu știu că orice persoană cu o gândire sănătoasă, aflând informații despre „ocupanții” ruși sau „Putin otrăvitorul” în toate ziarele fără excepție, va încerca, mai devreme sau mai târziu, să găsească o confirmare acestor „fapte” senzaționale.

Și, fără a găsi nimic în ziare, sigur că va apela la surse alternative. De fapt, aceasta (și nu unele intrigi ale inamicului intern) explică faptul că mass-media rusească este din ce în ce mai populară în Europa. Aceasta oferă posibilitatea să privești măcar la o problemă sau alta din diverse unghiuri și să tragi propriile concluzii. Iată de ce se tem experții occidentali, obsedați de lupta împotriva Rusiei și de curățarea disidenței în Europa.

Un alt exemplu recent, care scoate la iveală această obsesie, sunt alegerile locale desfășurate în această săptămână în mai multe regiuni ale Italiei. Speriați de perspectiva victoriei partidului de opoziție „Liga” care gravitează spre flancul drept, în Toscana tradițional „roșie”, mass-media a scos din nou la lumină cartea anti-rusească, care a reamintit de povestea demult uitată despre „finanțatorii din Rusia”. Principala „dovadă”: un anumit proprietar al unei companii electrice, asociat odată cu „Liga”, are o soție rusoaică și ... și-a transferat banii în Rusia. Deși un astfel de „scandal” dezminte de fapt acuzațiile aduse „Ligii”, se dovedește că banii merg în Rusia și nu invers. Dar cititorul trebuie să fie convins în orice caz de legăturile opoziției cu Kremlinul, indiferent dacă acest lucru este logic sau nu.

Declarațiile liderului „Ligii”, Matteo Salvini, despre faptul că nimeni nu a găsit „nici o rublă, nici o matrioșka” la el în toți acești ani nu prezintă deloc interes pentru mass-media liberală italiană și pentru politicienii de la Bruxelles. Susținând aceste speculații, unul dintre ideologii și principalul purtător de cuvânt al liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, în sala Parlamentului European îl acuză public pe Salvini că a primit „bani de la Putin”. „Personal, consider că este un scandal faptul că acești oameni care încearcă să ne dea lecții primesc bani pentru a distruge Uniunea Europeană”, a spus fostul prim-ministru al Belgiei.

De fapt, aceasta este esența „acuzațiilor” aduse împotriva opoziției interne - nu contează dacă este într-adevăr pro-rus, dacă are sau nu legături cu Moscova. Principalul lucru este să-i închidem gura. Și ce ar putea să răspundă adversarul tău dacă îi spui în față că unul dintre susținătorii săi are o soție rusoaică sau o matrioșka? O metodă care a fost testată mult timp în mai multe țări europene.

Acesta este sensul amenințărilor flagrante care au răsunat la adresa adversarilor din gura noii „doamne de fier” a Europei, Ursula von der Leyen. Războiul rece este imposibil fără o vânătoare de vrăjitoare. Europa nu va lua prizonieri în cursul acestui război, amenințând că îi va distruge pe toți cei pe care îi declară „a cincea coloană”. Și acesta este doar începutul.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

122
Tagurile:
Libelulă, Europa
Tematic
Riscă eliminarea din Europa League: FCSB - FK Backa Topola
Ce urmează pentru FCSB și CFR în Europa League?
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa
Caz unic în Europa: demență ucigașă în Timișoara lui Robu
Șeful Comitetului de Investigații: Europa nu reacționează la neonazism

Загрузка...
Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, acțiune jenantă: inaugurează o librărie

163
Alexandria devine, astăzi, epicentrul culturii din România, sub girul demnitarului Bogdan Gheorghiu. Mai e ceva de comentat?

România este țara mereu surprinzătoare, în care nu doar că nu ajungi să te plictisești, dar care, așa cum spunea Mircea Badea, ”ne ocupă tot timpul”.

Țara asta este locul în care fiecare român își regândește ideile despre o noțiune au alta.

Astăzi este rândul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să ne facă să privim dintr-o altă perspectivă termenul de cultură. De ce?

Simplu: omul participă la Alexandria la deschiderea oficială a singurei librării din oraș, dotată la standarde moderne.

Motivația lui Gheorghiu este mai mult decât înduioșătoare. Demnitarul afirmă că librăria va fi nu doar un spațiu de vânzare, ci și un spațiu ”cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.

Mă întreb, însă, cât de mult a decăzut cultura în România dacă ministrul însuți decide să facă un drum în Alexandria ca să inaugureze o librărie? Este, cumva, un proiect al Ministerului Culturii și noi nu știm?

Desigur, este de apreciat faptul că demnitarul susține o inițiativă privată, însă este jenant să facă din asta un eveniment național sau chiar o acțiune a instituției pe care o conduce.

Mai în glumă, mai în serios, aș întreba dacă librăria în cauză a acordat reduceri astăzi, cu prilejul vizitei lui Bogdan Gheorghiu.

A nu se înțelege că eu contest importanța și necesitatea unei librării în Alexandria. Spun, doar, că unele evenimente nu trebuie neapărat să ajungă de interes național…

163
Tagurile:
Bogdan Gheorghiu

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Alegeri locale 2020: numărătoarea voturilor

0
La alegerile locale din 27 septembrie, numărătoarea voturilor după închiderea urnelor se va face în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Numărarea buletinelor de vot şi consemnarea rezultatului votării va începe duminică, la închiderea secţiilor de votare, adică la ora 21.00.

După închiderea secţiei de vot, preşedintele, în prezenţa membrilor biroului electoral, declanşează operaţiunile de numărare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votării.

El verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare, introduce ştampilele cu menţiunea ''Votat'' într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Totodată, anulează buletinele de vot neîntrebuinţate şi stabileşte numărul alegătorilor înscrişi în lista electorală permanentă şi în copia de pe lista electorală complementară primite din partea primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază îşi are sediul secţia de votare.

Astfel se stabileşte numărul alegătorilor prezenţi la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secţia de votare.

După desigilarea urnei se numără voturile găsite în aceasta, evidenţiindu-se separat voturile valabil exprimate, respectiv voturile nule pentru consiliul local, consiliul judeţean sau, după caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pentru primar, preşedintele consiliului judeţean sau, după caz, primarul general al municipiului Bucureşti.

Preşedintele citeşte cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin de vot, lista de candidaţi care a fost votată sau, după caz, numele şi prenumele candidatului independent ori numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar sau numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean care a fost votat şi arată buletinul de vot celor prezenţi; buletinele deschise sunt selectate în funcţie de consiliul local, consiliul judeţean sau, după caz, în funcţie de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi în funcţie de primar, preşedinte al consiliului judeţean ori, după caz, de primar general al municipiului Bucureşti, sunt aşezate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi de candidaţi independenţi şi sunt numărate şi legate separat.

Pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean, pentru primar, respectiv pentru preşedintele consiliului judeţean, se întocmeşte câte un dosar care cuprinde: procesul-verbal şi contestaţiile formulate, precum şi buletinele de vot nule şi cele contestate. Dosarele se sigilează, se ştampilează, se transportă sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi se predau biroului electoral de circumscripţie de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în cel mult 24 de ore de la încheierea votării. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie însoţit de cel puţin doi membri ai biroului, stabiliţi prin tragere la sorţi de către preşedinte.

Măsuri de protecţie sanitară la numărarea voturilor

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele acreditate vor purta mască şi mănuşi pe tot parcursul numărării voturilor şi vor menţine o distanţă de minimum un metru faţă de celelalte persoane.

Numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

După finalizarea procesului şi sigilarea sacilor cu buletinele de vot, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele acreditate îşi vor scoate mănuşile şi îşi vor dezinfecta mâinile.

Distribuirea mandatelor

Alegerile pentru consilieri, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene sunt valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin 3 membri, pragul electoral este de 8%.

Este declarat ales primar sau preşedinte al consiliului judeţean candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de egalitate se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii care se află în această situaţie.

În cazul în care situaţia de balotaj intervine între doi candidaţi la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar sau, după caz, preşedinte al consiliului judeţean pe celălalt candidat.

0
Tagurile:
alegeri locale

Загрузка...