Închiderea consulatului general al SUA la Sankt Petersburg

O nouă Cortină de Fier: SUA repetă greșelile comise de URSS

231
(reînnoit 15:16 23.04.2018)
Editorialistul RIA Novosti analizează modul în care SUA, atunci când încearcă să ridice o nouă Cortină de Fier, repetă greșelile comise de URSS în perioada războiului rece.

Un editorial de Irina Alksnis

Refuzul SUA de a acorda vize balerinei Teatrului Bolshoi, Olga Smirnova și solistului Jacopo Tissi, care urmau să participe la gala celui mai important concurs american de balet pentru tinerii artiști, a devenit un nou punct de tensionare a relațiilor dintre cele două state.

Berlin
© Sputnik / Игорь Зарембо

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a condamnat această decizie. În afară de aceasta, incidentul a provocat niște comentarii confuze a părții americane și acide din partea rușilor.

Într-adevăr, situația este una fără precedent. Așa cum a menționat și diplomația rusă, astfel de cazuri nu au avut loc nici în perioada războiului rece.

Trebuie să recunoaștem că unele sancțiuni și restricții ale SUA în raport cu funcționari ruși, oameni de afaceri și alte persoane importante par destul de logice în cadrul actualelor procese.

Chiar și refuzul de a acorda vize sportivilor și angajaților companiei "Aeroflot" pot avea niște explicații. Desigur, e un comportament urât și nedrept al SUA, însă sportul și transportul aerian au fost deseori subiectul speculațiilor și conflictelor în politica internațională. Aceste domenii intră în grupul de risc în cazul înrăutățirii relațiilor dintre state.

Totuși e vorba de balet

Domeniu care de-a lungul istoriei a ajutat la ștergerea contradicțiilor, la construcția unor punți și îmbunătățirea relațiilor între state a ajuns victima pozițiilor antirusești ale SUA.

Acest lucru arată atât de absurd și stupid, încât cea mai mare parte a comentariilor, îndeosebi din partea americanilor, se deosebesc printr-o confuzie totală în legătură cu situația creată.

În ceea ce privește comunitatea rusă de experți, acolo deseori se exprimă părerea că toată această situație arată un nivel profund de degradare a elitei americane și o disfuncționalitate a mecanismului de selecție a cadrelor pentru administrația SUA. Statul american a început atât de des „să-și taie craca de sub picioare", încât nu există alte explicații plauzibile.

Fără a nega problemele serioase legate de profesionalism la actualii reprezentanți au puterii în Statele Unite, actuala situație este una mai complicată și amintește de niște evenimente similare care s-au petrecut acum câteva decenii.

Parlamentul rus
© Sputnik / Сергей Кузнецов

După cum se știe, războiul rece își are începutul de la discursul din Fulton a lui Churchill, în care cea mai emblematică frază a devenit: „De la Stettin, în Baltica, —  la Trieste, în Adriatica, o cortină de fier s-a lăsat peste continent".

Un moment important: în discursul lui Churchill, în esență, nu există nicio acuzație în adresa Moscovei de coborâre a Cortinei de Fier. În cuvintele politicianului britanic e vorba, mai curând, de o constatare a faptului că sciziunea geopolitică va diviza Europa. Mai mult decât atât, acesta a subliniat existența unei amenințări comuniste pentru întreaga lume, care vine de la Moscova și sateliții ei.

Spre deosebire de succesorii săi contemporani, Winston Churchill nu poate fi bănuit de lipsă de profesionalism sau lipsă de inteligență. Atunci, cortina de fier, pentru următorii 70 de ani, însoțită de mai multe restricții pe alocuri, a fost coborâtă, într-adevăr, de ambele părți.

Mai târziu a avut loc o metamorfoză importantă

URSS a strâns cureaua atât de mult, a introdus niște reguli și interdicții atât de stricte, multe dintre care erau cu totul absurde, încât a devenit expresia acestei Cortine de Fier, care și-a izolat propriii cetățeni de "lumea liberă". Occidentul, în schimb, datorită direcției adoptate de conducerea sovietică, a primit posibilitatea de a se poziționa în calitate de o civilizație a drepturilor și libertăților pe fundalul despotismului din URSS.

Acest factor a jucat un rol important în climatul social într-o etapă mai târzie a URSS și în întreaga lume, urmată de destrămarea statului sovietic.

Astăzi istoria se repetă: opoziția între Rusia și Occident a readus pe agenda zilei retorica și practica războiului rece. Ambele părți stabilesc restricții semnificative în diverse domenii. Cortina de fier este restabilită, pentru că este parte inevitabilă a unui astfel de scenariu geopolitic dur.

Doar că există o diferență esențială: de această data Occidentul întrece orice măsură în eforturile de a se izola de oponentul său periculos. Sportivi? Artiștii de balet?

Luând în considerare că în trecut anume de sport și artă erau legate cele mai multe scandaluri ale evadărilor din URSS, situația actuală legată de America, care își asuma voluntar rolul de "satrap și inamic ai libertății", arată destul de comic. Rămâne să ne așteptăm la introducerea unor restricții la călătoriile cetățenilor Rusiei și interzicerea oficială a căsătoriilor cu ruși.

Totuși, în pofida unei situații absurde și ridicole, consecințele acestor acțiuni ale SUA vor fi cât se poate de reale. Autoritățile americane într-adevăr, au călcat în acea capcană în care au călcat cândva și autoritățile sovietice.

În continuare lucrurile evoluează conform unor legități obiective, iar acum SUA, care se poziționau ca o țară a libertății, se prezintă ca un stat autoritar pe fundalul Rusiei. În plus, problema acestor restricții constă în aceea că pentru denunțarea lor nu e nevoie de explicații și eforturi suplimentare — nici în Rusia, nici în Occident. Ele vorbesc de la sine.

Așa cum a demonstrat experiența Uniunii Sovietice, o astfel de opțiune s-ar putea transforma într-o bombă cu efect întârziat sub temelia întregului stat.

231
Tagurile:
Uniunea Sovietică, cortina de fier, Războiul Rece, sancțiuni, Winston Churchill, Jacopo Tissi, Olga Smirnova, URSS, Occident, Rusia, SUA
Tematic
Sancțiuni antirusești? Germania este îngrijorată
Cum anume va răspunde Moscova la sancțiunile Occidentului
Trump s-a răzgândit să aplice noi sancțiuni Rusiei, cotația rublei a crescut
Ambasadorul rus la OSCE, despre noile sancțiuni americane
SUA vor anunța luni despre noi sancțiuni față de Rusia
Comisia UE cere sancțiuni împotriva Ungariei. „Timpul pentru avertizări a trecut”
Ce sancțiuni economice ar putea adopta Rusia împotriva SUA
SUA din nou și-a extins lista sancțiunilor împotriva Rusiei
Georgiana Arsene

Domnule Iohannis, doamnă Anisie, de ce nu ați citit ceva copiilor azi?

702
De Ziua Internațională a Copilului, politicienii români s-au îngrămădit, ca de obicei, să spună nimic. Și totuși…

Încă de dimineață, politicienii țării, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-au grăbit să marcheze Ziua Internațională a Copilului, în stilul lor obtuz, anost și fără impact. Mai exact, au ieșit să spună ”La mulți ani” copiilor din România plus alte câteva bla-bla-uri. Adică nimic.

Eu aș fi apreciat dacă, măcar azi, în acest an nenorocit marcat de pandemie, cei aflați vremelnic la cârma țării ar fi procedat diferit. Și ieftin, adică nu ar fi trebuit să facă vreun act de generozitate cu iz electoral.

Mai exact, așa cum am scris și pe Facebook, aș fi apreciat dacă, astăzi, politicienii români, în loc să iasă să ne spună nimic, citeau un fragment scurt dintr-o carte ce le-a marcat copilăria. Sau o poezie.

Ar fi fost un exemplu grozav pentru copiii și tinerii României, iar pentru Orban un moment extraordinar să mai abată gândul românilor de la imaginea cu el și ceilalți membri ai Guvernului său chefuind în pandemie,

Mă întreb, oare, consilierii lor chiar nu au viziune sau nu le pasă decât să își ia banii?

Dacă de la Marcel Vela sau Ludovic Orban nu aveam așteptări în direcția enunțară mai sus – adică să iasă să citească un fragment dintr-o carte – de la Klaus Iohannis și de la Monica Anisie, da. Mai ales de la Monica Anisie. Și aceasta pentru că atât ministrul Educației Naționale, cât și președintele Klaus Iohannis sunt cadre didactice.

De ce am spus că mă așteptam în special ca Anisie să facă asta? Pentru că este profesor de limba și literatura română.

Mi-am amintit cum, în liceu, la o oră de Literatură pentru copii – am absolvit cursurile unui liceu pedagogic, iar precizarea aceasta este importantă, întrucât materia în cauză nu se studiază la alte licee – profesoara ne-a spus că, dacă vrem să stârnim copiilor interesul pentru lectură – era vorba de copiii de la ciclul primar – trebuie să le citim un pasaj semnificativ și să-i lăsăm apoi pe ei să descopere ce se mai întâmplă în poveste.

Oare nu ar fi fost frumos dacă politicienii făceau din ziua de azi, chiar și pentru scurt, una de poveste pentru copii? Întreb doar…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

702
Tagurile:
Copii, Monica Anisie, Klaus Iohannis

Загрузка...
Submarin. Imagine simbol

Testarea "Poseidon": Pregătiri pentru prima lansare a ”torpilei Apocalipsei”

782
(reînnoit 18:32 27.05.2020)
Sistemul subacvatic unic rusesc fără pilot va garanta o reacție de răspuns în cazul unui atac inamic. Printre țările cele mai avansate din lume din punct de vedere tehnologic, doar Rusia dispune de o astfel de armă.

Editorial realizat de Aleksanr Hrolenko 

Potrivit unei surse RIA Novosti din cadrul complexului militar-industrial rus, prima lansare a aparatului subacvatic fără pilor ”Poseidon” a fost programată pentru toamna anului 2020, iar între timp au loc testări ale unor unități și module aparte ale celui mai nou sistem.

Lansarea va avea loc la bordul submarinului nuclear multifuncțional Belgorod (proiectul 949A ”Antei”), care este primul transportator experimenta al celor mai noi aparate fără pilot. Nava experimentală a fost special concepută pentru Poseidon (proiectul 09852) și lansată în aprilie 2019 la Severodvinsk. Testarea însuși submarinului va dura până în 2021, iar dacă vor fi finalizate cu succes, ”Belgorod” și ”Poseidonii” vor intra în dotarea Marinei Ruse.

Primul transportator de aparate intercontinentale fără pilot va fi ulterior submarinul nuclear ”Habarovsk” (proiectul 098531), care urmează să fie lansat pe apă la începutul verii, după care testările vor dura aproximativ doi ani. Nici o țară din lume nu dispune de astfel de sisteme sau mijloace de protecție împotriva ”Poseidon”. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat despre dezvoltarea acestei arme într-un mesaj către Adunarea Federală din 2018. Sistemul oceanic multifuncțional Poseidon este răspunsul asimetric al Rusiei la concentrarea periculoasă a potențialului de atac al Pentagonului și NATO în Europa de Est, la formarea sistemului american antirachetă - care poate fi folosit pentru a distruge potențialul de apărare al Federației Ruse.

Prudența manifestată de Rusia nu a fost de prisos - în 2019, Statele Unite, sub un pretext inventat, s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor intermediare și cu rază scurtă, au stabilit un precedent pentru distrugerea Tratatului privind armele ofensive strategice și până în 2020 au ridicat bugetul militar până la 750 de miliarde de dolari (comparabil cu cheltuielile de apărare ale tuturor celorlalte țări ale lumii).

O aeronavă fără pilot incredibilă

Poseidon este un vehicul strategic intercontinental de mare adâncime, cu o centrală nucleară capabil să se deplaseze la o adâncime de 1000 de metri la o depărtare de până la 10 mii de kilometri, cu o viteză de 100 de noduri (185 km / h). Testările ”Poseidon” au confirmat caracteristicile unice și capacitatea de aproape nelimitată de navigație fără pilot.

Cosmos
© Photo : ESO/J. Emerson/VISTA. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit

Dispozitivul cu o lungime de 24 de metri cu un diametru de aproximativ 1,6 metri poate fi echipat cu muniții obișnuite sau cu arme termonucleare convenționale și este proiectat pentru a distruge grupuri de portavioane, baze strategice de submarine și infrastructura de coastă a inamicului. Identificarea în ocean a unei astfel de „torpile” nu este o sarcină ușoară, la viteze mici practic nu se aude, dar chiar și în cazul contactului hidroacustic (detectarea), nu ai cum să te aperi. În regimul fără pilot, ”Poseidon” este capabil să se deplaseze la adâncimi și viteze care sunt inaccesibile pentru toate submarinele, torpilele și rachetele existente ale unui inamic potențial.

Sistemul de control autonom permite identificarea și depășirea liniei antisubmarin sau alte sisteme de apărare. Aceasta îi garantează invulnerabilitatea și un efect de distrugere incredibil. Un instrument foarte serios al politicii de îngrădire.

Proiectul rusesc a alarmat Comandamentul Strategic American (STRATCOM) încă de la etapa de testare. În cadrul unor audieri în Congresul american din februarie anul trecut, șeful STRATCOM, John Hayten, a menționat că ”Poseidon”, ca un sistem de arme fundamental nou, nu este supus limitărilor Tratatului START III, iar un proiect similar celui rusesc nu este dezvoltat în Statele Unite. Partea americană a manifestat interes pentru un nou acord care reglementează vehiculele submarine fără pilot dotate cu echipamente militare nucleare și alte sisteme.

Anterior, în SUA au apărut unele prognoze potrivit cărora s-ar presupune că, în cazul unui conflict global, un transportator subacvatic ar putea aduce în apropierea țărmului SUA o bombă termonucleară de 100 de megatone, ceea ce ar putea provoca un tsunami și va spăla întreaga infrastructură de coastă împreună cu transportatorii de aeronave, instalațiile de apărare și orașe întregi. Astfel, nava fără pilot ”Poseidon”, chiar înainte de a fi trecut în dotare, a afectat situația internațională și, în parte, deciziile conducerii militare a mai multor țări neprietenoase Rusiei. Însă fără un motiv întemeiat (de exemplu, un act de agresiune împotriva Federației Ruse), ”Poseidon” nu va acționa niciodată.

Misteriosul „Habarovsk”

Submarinul de ultimă generație ”Habarovsk” este în prezent poate unul dintre cele mai mari secrete militare ale Rusiei. Conform datelor din surse deschise, este cunoscut faptul că nava este dotată cu o centrală nucleară absolut nouă și este capabilă să transporte până la șase ”Poseidoni”, care în presa occidentală au fost numite „torpilele Apocalipsei”.

Are un deplasament de aproximativ 10 mii de tone, dezvoltă o viteză de până la 32 de noduri, adâncime de imersiune de 500 de metri, o autonomie de 120 de zile, și un echipaj de cel puțin 100 de persoane.

Corpul submarinului seamănă cu cel mai recent transportator de rachete strategice ”Borei”. Principalele caracteristici ale navei ”Habarovsk” sunt clasificate. Marina Rusă planifică să aibă în dotarea Flotei de Nord și din Pacific două transportatoare de navelor fără pilor ”Poseidon”.

Tu-95MS cu rachetele de croazieră HA-101
Пресс-служба Минобороны РФ

Aceasta este o generație principial nouă de sisteme de arme strategice subacvatice ale Rusiei. „Deghizarea dublă” a submarinelor nucleare și a torpilelor strategice ”ale Apocalipsei” garantează respingerea oricărui atac nuclear, chiar dacă pe termen lung SUA și NATO vor reuși să creeze un sistem de apărare antiaerian „impenetrabil” pe uscat, pe mare și în spațiu.

”Poseidon” nu este singura dovadă a superiorității tehnologice a Rusiei, însă una foarte impresionantă și în stare să-l ”aducă în simțiri” pe potențialul adversar. Federația Rusă nu încearcă însă să genereze amenințări în mod maniacal. Mai mult, pentru a consolida stabilitatea strategică în lume, Moscova este gata să discute cu partenerii occidentali obligațiuni contractuale corecte, pentru a atinge stabilitatea în lume, ținând cont de capacitățile celor mai recente sisteme strategice de arme rusești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

782
Tagurile:
torpilă, Testare
Tematic
În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF
Expert rus, despre noile teste de rachetă ale SUA: O politică duplicitară
Un petrolier se scufundă în Marea Neagră, după ce a fost lovit de o torpilă. VIDEO
Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020
Sistemul anti-torpilă respinge atacul: Duel în Marea Baltică. VIDEO

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...