Ionuț Țene

Cum apărau onoarea națională studenții români din Bucovina ocupată de austrieci!

443
(reînnoit 11:38 20.03.2018)
Publicul larg cunoaște foarte puține lucruri despre situația grea a românilor din ducatul Bucovinei sub administrația austriacă.

Românii erau discriminați și umiliți permanent de către autoritățile habsburgice, iar legăturile cu Principatele Române și mai târziu cu România mică erau obturate cu fervoare polițienească. Recent a văzut lumina tiparului cartea de memorialistică "Amintiri" de Erast Tarangul (Ed. Eikon), fost profesor la Universitatea din Cernăuți, iar din 1940 a predat la Universitatea clujeană. Erast Tarangul se trăgea dintr-o familie clasică de bucovineni din clasa de mijloc, care a studiat la Universitatea din Cernăuți, o citadelă de germanizare și deznaționalizare a românilor. "Amintirile" lui Erast Tarangul s-au publicat sub îngrijirea cercetătorilor istorici clujeni Radu Florina Bruja și Lucian Nastasă — Kovacs, cu adnotări critice profesionale.

La Cernăuți austriecii au înființat o universitate în 1872, cu speranța germanizării acestui ducat furat și aflat sub directa supraveghere a Vienei. Situația românilor din Bucovina era cea mai grea din imperiu, deoarece împăratul se temea de ideea de unitate a tuturor românilor. La Cernăuți s-a înființat în 1877 Asociația studenților români "Arboroasa" condusă de compozitorul Ciprian Porumbescu care a trimis celebra telegramă de condoleanțe primarului Iașiului "din partea trunchiată a vechii Moldove". În urma acestei telegrame poliția austriacă l-a arestat pe Ciprian Porumbescu și liderii "Arboroasei", societatea fiind dizolvată. Ciprian Porumbescu se îmbolnăvește în pușcărie de tuberculoză. Studenții rămași liberi au înființat la 7 decembrie 1878 Societatea academică română "Junimea". După eliberare Ciprian Porumbescu se înscrie în "Junimea" și este ales secretarul asociației în ciuda opoziției poliției austriece. Scopul acestei societăți era promovarea culturii naționale românești la sat și oraș, precum și stoparea politicii sălbatice de germanizare impuse de Viena.

Pe lângă "Junimea" studenții bucovineni au înființat și "Academia Ortodoxă", în special cu studenți de la facultatea de teologie, precum și organzația "Dacia". Toți membrii acestor societăți studențești purtau haine populare și în piept o panglică tricoloră. La Universitatea din Cernăuți, vehicol de germanizare forțată studenții români erau minoritari. Doar circa 20 la sută dintre studenții universității erau de etnie română. Și în rândul profesorilor, cei de etnie română erau nesemnificativi. Din 127 de profesori doar 20 erau români, majoritatea erau germani. Așa că conflictele dintre studenții români discriminați în propria țară răpită de austrieci și profesori erau frecvente. Studenții români se organizau în corporații ca cele din Heidelberg, denumite "Moldova" sau "Bucovina".

Incidente grave între români și autoritățile austriece

Românii erau discriminați și persecutați și în liceele din Suceava. Imediat după Boboteaza anului 1912, Erast Tarangul își amintește un incident grav petrecut la un liceu din cetatea de scaun a lui Ștefan cel Mare. În clasa a V-a secția română era un profesor de matematică Mocranschi, un ucrainean renegat și germanizat, care îi persecuta pe români și îi jignea permanent. Ura costumul popular românesc și îi teroriza pe elevii care veneau la școală îmbrăcat cu acesta. Le dădea note mici și îi făcea pe români "dummes Volk" (popor prost) și "ekelhaftes Volk" (popor scârbos). Deși în liceu se preda în limba română, profesorul Mocranschi preda numai în limba germană, ceea ce îi îngreuna pe elevii țărani care nu cunoșteau bine limba. La ultima oră ținută în liceu, între orele 12.00 — 13.00 Mocranschi l-a scos la tablă pe elevul Nicolae Doboș jignindu-l în germană. Elevul Vichentie Greciuc s-a ridicat din bancă și a cerut să iasă la baie. Mocranschi i-a permis. După câteva minute elevul Vichentie Greciuc îmbrăcat în costum național a reintrat în clasă și i-a întins profesorului Mocranschi o scrisoare din partea unui profesor român Victor Moraru, care era iubit de români. În timp ce Mocranschi era preocupat cu deschiderea plicului, elevul în costum popular Vichentie Greciuc și-a deschis bundița și a scos un revolver și a tras asupra lui Mocranschi. Acesta speriat a fugit în zig-zag. Elevul Greciuc a mai tras câteva focuri de revolver în urma lui. După incident Greciuc s-a întors cu fața la elevii români și și-a tras un glonte în inimă, care doar l-a rănit. Apoi și-a îndreptat revolverul către tâmplă și a tras. A căzut mort lângă catedră. Mocranschi a scăpat doar cu un glonte în mână și cu unul ce i-a rupt catarama de la breteaua din spate. Peste câteva zile s-a tras pe fereastra casei lui Mocranschi câteva focuri de revolver. Profesorul xenofob speriat a cerut mutarea la o școală din Austria de jos. Poliția austriacă a anchetat dur elevii români, dar aceștia nu au recunoscut că a fost un complot. Abia după unirea din 1918 elevii au recunscut complotul și că un grup de băieți au pus la cale răzbunarea trăgând la sorți cu o seară înainte cine să-l execute pe Mocranschi. Soarta a căzut pe Vichentie Greciuc.

Incidente grave între români și autoritățile austriece au mai avut loc în perioada ocupației austriece. Prin 1913/1914 a avut loc festivitatea de deschidere a Universității din Cernăuți. Cu ocazia deschiderii anului academic rectorul Lieblein i-a numit pe români popor de țigani (Zigennervolk) spre indignarea asistenței. Studentul român Băleanu de la facultatea de drept, care după unire a ajuns prim-procuror la Suceava, l-a provocat la duel pe rectorul austriac. I-a trimis martori ca acesta să accepte duelul. De frica răzbunării românilor rectorul Lieblein și-a cerut scuze și și-a retras public cuvintele jignitoare spre satisfacția comunității românești din Bucovina răpite de austrieci la 1775. De remarcat că în timpul primului război mondial când trupele austriece înfrânte s-au retras temporar din Cernăuți, după acestea au fugit nemții, rutenii, maghiarii și o parte din evrei, iar românii au rămas să aștepte sosirea trupelor ruse țariste. Rușii s-au purtat bine cu românii, considerându-i pravoslavnici, dar membrii Ohranei țariste i-a persecutat pe evreii din oraș. Mitropolitul român ortodox Vladimir i-a apărat pe evreii din Cernăuți rămași, ascunzându-i în palatul episcopal. Tot în acest palat au fost ascunse și obiectele de cult ale sinagogii locale. La revenirea trupelor austriece, mitropolitul Vladimir a fost arestat și mutat cu domiciliu forțat la Viena pentru că ar fi "pactizat cu inamicul".

Ionuț Țene este istoric, publicist și scriitor român.

Sursa: NapocaNews.ro

443
Tagurile:
Onoarea nationala, Austrieci, Bucovina, Student român, Ionuț Țene
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

152
(reînnoit 19:35 07.08.2020)
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.
ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.
© Sputnik / Сергей Гунеев

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Occident, Siria, Militari ruși, Succes
Tematic
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria

Загрузка...
Școală, profesor și elevi

Din toamnă, elevii și profesorii vor fi din nou cobaii sistemului de educație

1240
(reînnoit 07:49 06.08.2020)
Recentele declarații ale ministrului Educației și Cercetării precum și ale vicepremierului Raluca Turcan arată că autoritățile sunt depășite de situație și invocă, la nesfârșit, scenarii.

Elevii, părinții și profesorii din România au aflat, din gura președintelui Klaus Iohannis, că un lucru este cert: și anume că școala va începe în data de 14 septembrie, fapt, de altfel, cunoscut.

Șeful statului a mai vorbit de aplicarea a trei scenarii pentru deschiderea noului an școlar – verde, galben și roșu în funcție de numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus din fiecare localitate.

© Sputnik / Александр Кряжев

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a precizat că un singur lucru e clar la momentul de față: începerea școlii. În rest, se iau în calcul mai multe… scenarii, având în vedere și situația epidemiologică din fiecare localitate.

Iar greul pică pe fiecare unitate de învățământ în parte, care urmează să stabilească scenariul, după care va transmite către inspectoratele școlare care, împreună cu direcția de sănătate publică analizează situația din punct de vedere epidemiologic.

Evident că acest lucru se va întâmpla după 14 septembrie. Și atunci, elevii și profesorii vor fi iar cobaii unui sistem incapabil să gestioneze o situație de criză majoră, așa cum este cea cu care ne confruntăm de câteva luni de zile.

Nici vicepremierul Raluca Turcan nu a venit cu informații mai clare. A subliniat că se va purta masca medicinală – că, de! – asta e important, nu faptul că nu se știe cum se va face efectiv distanțarea fizică sau dacă se vor împărți clasele și cine le va coordona.

”Extinderea crizei și răspândirea epidemiologică se desfășoară diferit. Din fericire, acolo unde există pericol mai mare de îmbolnăvire, din analizele noastre reiese că există deja o infrastructură care să îți permită prezența copiilor la clasă cu regulile de distanțare”, a mai declarat Turcan.

Vicepremierul nu a dat detalii privind locul unde există acea infrastructură, pentru că, măcar în mediul urban, situația școlilor supraaglomerate este una veche și nerezolvată.

Declarațiile oficialilor nu fac decât să arunce și o mai mare confuzie în rândul profesorilor, elevilor și părinților care nu mai știu cum se va derula noul an școlar. Probabil că vom trăi și vom vedea…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1240
Tagurile:
Școală, Educație, Profesori, elevi

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

0
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...