Octavian Racu

Isteria antimaghiară: Subversiunea “statului paralel” și a „nucleului UE”

388
(reînnoit 19:41 19.01.2018)
Isteria antimaghiară provocată artificial de reprezentanții „statului paralel” poate fi plasată în contextul tensiunilor între grupul de la Vișegrad și a „nucleului dur” al UE

BUCUREȘTI, 17 ian — Sputnik, Octavian Racu. Atmosfera centenarului a devenit un teren fertil pentru revitalizarea și exploatarea unor reminiscențe antimaghiare în contextul unei izolări tot mai mari a României. Coincidență sau nu, discursul împotriva revizionismului maghiar vine din zona mediei euro-atlantiste, grupate în jurul DNA și a lui Klaus Iohannis, iar, în același timp, Academia Română a dat publicității un manifest care înfierează "iliberalismul" și căruia i se oferă puternice note direct antiungare, antipoloneze și antirusești. Aici merită o atenție postul de televiziune Realitatea TV, care încearcă periodic să combine într-un coctail bizar mesajele naționaliste (în special, antimaghiare, antirusești și chiar antipoloneze) cu un discurs neoliberal și pro-atlantist, ostil (prin definiție) oricărei idei de suveranitate și identitate națională.

Alianță româno-maghiară, o piedică pentru proiectul "Statelor Unite ale Europei"

Isteria provocată în jurul unei amenințări din partea Ungariei (în pofida faptului că e un stat membru al UE și NATO), coincide cu încercările timide ale Bucureștiului de a se apropia de grupul de la Vișegrad, dar și cu demersurile pentru crearea unui grup similar în zona Balcanilor (Victor Ponta îl numise „grupul de la Craiova").

O astfel de direcție strategică, se pare, nu este pe plac președintelui Klaus Iohannis și celor care stau în spatele lui, care împărtășesc ideea orbitării în jurul „nucleului dur al UE", însoțit de promovarea unui discurs ostil "rebelilor" din Europa Centrală și de Est. La reuniunea neformală a Consiliului European de la Bratislava de acum doi ani, spre exemplu, Iohannis a subliniat odată în plus că autoritățile române își doresc o integrare mai profundă și o apartenență la „nucleul Uniunii Europene", "prin aderarea la zona euro și Schengen". Această poziție a fost exprimată de șeful statului român cu orice ocazie, subliniind că "nu există nicio alternativă acestui vector".

Așadar, dincolo de discuții despre justiție, cele două tabere politice împărtășesc și proiecte geopolitice diferite. Grupul din jurul lui Iohannis caută susținerea cuplului franco-german, în timp ce în zona PSD se încearcă o apropiere timidă de grupul de la Vișegrad, statele din zona balcanilor (Bulgaria, Serbia și Grecia) și o deschidere față de China și Rusia.

Anul trecut, pe 23 septembrie, Liviu Dragnea anunța pe pagina sa de Facebook că a avut o discuție telefonică cu Viktor Orban în care a convenit asupra soluționării disensiunilor în jurul închiderii școlii private catolico-maghiare, instituție care devenise obiectul unui dosar penal intentat de DNA. În ciuda unei noi isterii antimaghiare, Bucureștiul a reușit să rezolve amiabil această problemă.

În august 2017, în timpul unei reuniuni a diplomaților români, Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunțat și el în favoarea unei apropieri de Ungaria și Polonia, subliniind că "Romania ar trebui să aibă „consultări la nivel politic cu Grupul de la Visegrád, prin participarea în formatul V4+".

În octombrie 2017, Viktor Orban declara într-un interviu, oferit publicației de limbă maghiară "Biharo Naplo" din Oradea, că poate fi găsită "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Vișegrad — Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România".

„Depinde de români să decidă dacă se alătură poveștii de succes central-europene în cooperare cu ungurii, lansând proiecte economice comune și stabilind obiective", declara Orban atunci, arătând foarte clar că Ungaria este interesată de un dialog și o cooperare cu România, în nici un caz de un „război diplomatic". De o "atentare la integritatea teritorială a statului român", asupra căreia insistă mașinăria de propagandă și manipulare din România, nici nu se poate vorbi la modul serios.

Un alt oficial ungar de rang înalt, președintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo (numit uneori de unele instituții de presă românești "inamicul numărul 1 al României"), a subliniat de mai multe ori necesitatea unei alianței între Ungaria și România împotriva politicilor Bruxellesului, în special în ceea ce privește apărarea valorilor identitare, problema migrației și dezbaterilor asupra reformei UE.

Într-un interviu oferit. în cadrul emisiunii "Bayer Show" din 31 decembrie 2017, postului ungar de televiziune Echo TV, Kover Laszlo și-a exprimat speranța că România se va alătura poziției în susținerea Poloniei în disputa cu Uniunea Europeană, disensiunea pe care o consideră importantă în contextul discuțiilor în jurul principiilor construcției europene.

"Sper ca românii, politicieni români din București, să înțeleagă esența acestei povești, pe care și ei o înțeleg pe propria piele. Deci, de fapt ceea ce se întâmplă de fapt în România este că un stat legitim, independent este destrămat până la cei mai mici atomi sub pretextul luptei împotriva corupției, sub pretextul sistemului judiciar, lucru care poate fi încadrat în procesul despre care vorbim".

În opinia președintelui parlamentului ungar, "se încearcă subordonarea nu doar a unei regiuni periferice „post-coloniale" unui centru european", dar și a întregii Europe.

În timp ce presa românească încearcă să cultive imaginea unui război româno-maghiar, potrivit președintelui Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU), Tiberiu Iuhasz, în Ungaria nu există o atmosferă ostilă față de români, iar arborarea pe unele instituții în comunitățile românești nu trezesc reacții adverse din partea autorităților populației majoritare.

„La Gyula, unde avem cea mai mare comunitate de români din Ungaria, drapelul României se află atât pe școala românească, cât și pe sediul nostru, al Autoguvernării românilor, și chiar în Biserica Ortodoxă. Autoritățile permit acest lucru în toată țara, iar maghiarii nu au avut niciodată nimic împotrivă", a spus Iuhasz, fiind citat de ziare.com.

Așadar, în ciuda încercărilor presei românești de a crea o senzație a unei ostilități între români și maghiar, în realitate nu există nicio premisă și niciun motiv pentru astfel de disensiuni. Mai mult decât atât, în ambele capitale există predispoziție pentru o apropiere în numele intereselor ambilor națiuni, într-o perioada unor frământări geopolitice și ideologice profunde.

"România, entuziasmată de ideea alipirii unor teritorii ale Bulgariei"

Tensionarea relațiilor între România și Ungaria, dar și o tentativă de diseminare a unor fake-news, care ar eroda climatul de încredere între Sofia și București, prin așa-numita campanie de colectare a unor semnături în trei județe din Bulgaria, pentru o unire cu România. Aici merită menționată motivația unei pretins demers de unire cu vecinul de nord: fascinația față de evoluția justiției și luptei anticorupție în statul român. Adică, prin acest material, care devenise viral în spațiul mediatic românesc, se sugerează că DNA este unica instituție care poate fi asociată cu mândria națională, iar presa bulgară descrie reacția instituțiilor media românești ca "un entuziasm legat de ideea alipirii unor teritorii bulgare".

În octombrie 2017, guvernul României reluase ideea dezvoltării unui proiect în zona balcanilor, inițiat cu doi ani mai devreme de executivul condus de Victor Ponta. Imitând modelul grupului de la Vișegrad, Ponta s-a grăbit să-l numească "grupul de la Craiova", după locul unde a avut loc reuniunea reprezentanților României, Bulgariei și Serbiei pe 25 aprilie 2015.

Mai devreme, pe 8 iunie, în cadrul unei întrevederi cu ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Spasova Gheceva-Zaharieva, Teodor Meleșcanu anunțase că România intenționează să relanseze relațiile strategice cu statele balcanice în formatul așa-numitului „grupul de la Craiova".

La reuniunea din octombrie 2017, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov declara că "s-a născut un nou grup de la Vișegrad, balcanic", precizând că, prin această inițiativă, cele patru țări fac „un lucru bun pentru Europa", iar „vocea" lor se va auzi.

În acest context, atacurile din presa Occidentală împotriva Bulgariei, care este prezentată ca „un cal troian al Rusiei" și o „oază de corupție" și lansarea unor fake-news care ar semăna o stare de neîncredere între Sofia și București, se prezintă ca o strategie direcționată în mod premeditat împotriva coagulării a două grupuri regionale în cadrul UE, între care România joacă rolul de o punte de legătură, care ar avea o influență asupra luării unor decizii în cadrul comunității europene.

Divide et impera

Anul 2018 va fi un an al dezbaterilor aprinse în jurul viitorul buget al Uniunii Europene, care nu este atât o problemă fiscală, cât una politică, existențială pentru european. Spre exemplu, cuplul franco-german a dat de înțeles foarte clar că își dorește distribuirea fondurilor în funcție de „progresele făcute în implementarea principiilor și valorilor europene". Iată de ce coagularea unui grup de state în Europa Centrală și de Est devine o adevărată bătaie de cap. Eforturile lui Emmanuel Macron și a social-democraților germani de a contribui la formarea unui nucleu dur în cadrul UE, care vrea să sporească controlul politic și economic asupra restul statelor, se lovește de rezistența unor țări care au înțeles că fără o politică pro-activă ar putea să fie condamnate la o dependență cronică față de piața europeană, fără perspective de dezvoltare. Iată de ce crearea unor divergențe între statele din zona Centrală și de Est, exercitarea unor presiuni politice și economice asupra fiecărui stat în parte, evocând "devierea de la normele democratice" și "nivelul înalt al corupției", devine o strategie de bază a celor care își propun centralizarea continentului European în favoarea unui grup restrâns de state și corporații. Anume din aceste considerente, grupul de la Vișegrad și grupul de la Craiova (aflat într-o fază embrionară, ce-i drept), adevăratele ținte ale războiului informațional și politic al Vestului împotriva „Noii Europe".

Subversiunea internă și externă a "statului paralel"?

Aici am putea utiliza termenul de „stat paralel", acea opoziție invizibilă, care nu este reprezentată de vreun partid politic, ci de structuri guvernamentale și neguvernamentale, care încearcă să submineze orice tentativă a guvernului și majorității parlamentare de promova un proiect național, diferit de cel impus din afară după 1989: protecționism, suveranism, identitarianism, politică externă multivectorială etc. În acest sens, Polonia și Ungaria, liderii cărora au devenit expresia unui model al "iliberalismului" în Europa (conservatorism, naționalism, valori creștine, suveranitate și protecționism economic), reprezintă un pericol de contagiune pentru România, țară care are toate șansele să se apropie și să susțină demersurile "rebelilor europeni". Cultivarea unei maghiarofobii și rusofobii, paralel cu pledarea pentru o fidelitate în raport cu nucleul franco-german și menținerea cu orice preț (chiar și cu prețul sacrificării intereselor naționale ale României) a unui parteneriat strategic cu SUA, devine un instrument al luptei politice interne.

PSD — prea slab și prea vulnerabil pentru niște pași hotărâți

Provocarea unor conflicte diplomatice artificiale cu Budapesta vine nu doar să împiedice constituirea unui grup de state capabile să-și apere interesele în raport cu Bruxelles, dar și să șubrezească poziția politică a PSD în interior. Din păcate, timiditatea și stângăcia, pe alocuri incapacitatea de a face o analiză la rece a situației, dar și o criză profundă de cadre, cu care se confruntă actuala majoritate parlamentară, ar putea favoriza tot mai mult pozițiile "statului paralel", implicit centrele de comandă din Occident. Declarațiile antimaghiare făcute de premierul PSD, Mihai Tudose, la postul de televiziune Realitatea TV, în ciuda poziției contrare a liderilor acestui partid, arată cât de slabă și vulnerabilă este această guvernare, în ciuda unui larg sprijin popular. Din păcate, deocamdată, nu există nicio alternativă de luat în seamă.

388
Tagurile:
Iliberalismul, Grupul de la Craiova, Grupul de la Vișegrad, Maghiari, Kover Laszlo, Viktor Orban, Klaus Iohannis, Balcani, Uniunea Europeană, Ungaria, România
Tematic
Polonia și Ungaria vor crearea unei bănci regionale în Europa Centrală - detalii
România, pusă la zid alături de Polonia, Ungaria și Bulgaria
Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
Ungaria aplică o "lovitură uriașă" Ucrainei și NATO
Ungaria - anunț care ar trebui să pună pe jar SRI și SIE
Ungaria vrea revizuirea Acordului de Asociere a Ucrainei cu UE
Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina
Ungaria și România se unesc împotriva Ucrainei pe subiectul legii învățământului
Ungaria: Ucraina să uite de viitorul european
În final, Ucraina și-a bătut joc de România și Ungaria
România se aliază cu Ungaria, Grecia și Bulgaria împotriva Ucrainei
Ungaria dă o lecție României - iată cum se bate pe plan internațional
Ungaria protestează față de lichidarea școlilor maghiare din Ucraina
Ungaria va avea de ales în 2018. Viktor Orban sau "invazia migranților"
Ungaria îsi schimbă discursul. Declarația despre România
Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea - PSD

Se acutizează ruptura din PSD? Nu i se răspunde lui Năstase, se pierde total inițiativa?

710
(reînnoit 20:11 23.05.2020)
PSD a luat forma unui depunător de petiții, pe modelul unui aparatcik bruxellez de tip Negrescu. Pe care psd-ist al lui Iliescu, Năstase sau chiar Dragnea și Dăncilă îi reprezintă cei care iau palme de la Zuckerman și tac?

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. De câteva zile nemulțumirile din PSD par să se acutizeze – și motivele se pot rezuma într-un singur nume: Marcel Ciolacu. Desigur, necarismaticul și prost vorbitorul lider al Camerei Deputaților nu putea declanșa de unul singur această nemulțumire din PSD – dar este la vedere – și reprezintă ”noul” PSD, care nu mai seamănă… cu nimic.

Pe scurt: nemulțumirea se manifestă la nivelul susținătorilor, care izbucnesc la diverse postări pe atotputernicele rețele de socializare.

Nemulțumirea se manifestă din ce în ce mai deschis prin mesajele unor lideri ai PSD.

Nemulțumire manifeste analiști, jurnaliști și alți observatori ai scenei politice.

Nemulțumire manifestă figurile cele mai marcante ale PSD – în primul rând Ion Iliescu, complet distanțat de formațiunea creată de el, dar și Adrian Năstase, primul președinte al PSD - și creator al primului partid modern de anvergură internațională.

Tot pe scurt, ce se reproșează PSD – Ciolacu? Simplu: că nu există!

PSD a luat forma unui depunător de petiții, pe modelul unui aparatcik bruxellez de tip Victor Negrescu. Citându-l pe colonelul Daniel Dragomir, ”Păi petiții poate să facă și Floricica-dansatoarea. Tot aia e”.

”Mă așteptam ca cel mai mare partid din România (încă), cu mii de aleși locali (care tac și se crucesc), cu sute de parlamentari (și câțiva birlici), care are și europarlamentari pe la Bruxelles (cică), are si o structură de comunicare strategică (sic), să propună ceva de substanță”, scrie Dragomir, referitor la petiția către PE privind ”drepturi egale pentru muncitorii români în UE”.

Nu e o noutate – de exemplu europarlamentarii ”de marcă” ai PSD nu a fost în stare să facă lobby împotriva numirii lui Kovesi la Parchetul European, nici măcar să-i pună întrebări în comisii! (excepție Maria Grapini, de fapt, de la Voiculescu, Claudia Țapardel și Gabriela Zoană, tinere de excepție, trase pe dreapta acum). Dar oare ce au făcut europarlamentarii când candidatul PSD a fost respins – până când s-a pierdut postul de Comisar? Nimic!

Îl menționam pe Adrian Năstase; liderul istoric face o remarcă după decizia CNCD prin care se admite formula nazistă ”Ciuma roșie”, ca atac la PSD: reprezentanți ai PSD în CNCD au votat această insultă!

”Legat de „resetarea”  PSD: PSD are în CNCD patru reprezentanți. Votul a fost de 7-1, ceea ce înseamnă că trei dintre ei au fost de acord cu utilizarea acestei formule. Deci 75%. Nu știu din ce motive” – a scris Adrian Năstase pe blogul său… acum câteva zile. De atunci, nimeni din PSD nu a spus ceva în legătură cu asta! Nu despre ce a decis CNCD (aici e o excepție, Titus Corlățean) – ci despre ce au făcut reprezentanții PSD acolo?

Nemulțumirea majoră vine, desigur, de la acceptarea a tot ce propune Iohannis – prin votul concret, nu prin niște declarații fără efect… exact ca în cazul petițiilor.

Tot nemulțumire este și față de disocierea de atitudini curajoase, patriotice – și mai ales pro-PSD! – a unor politicieni precum Liviu Pleșoianu. În schimb, nicio replică atunci când Zuckerman a atacat PSD și s-a implicat grav în politica internă! Nimic!

Ori, toate astea se văd și adâncesc nemulțumirile – și definesc o ruptură clară între electorat și cei care vor spun că-l reprezintă. Pe care psd-ist al lui Iliescu, Năstase sau chiar Dragnea și Dăncilă îi reprezintă cei care i-au palme de la Zuckerman și tac mâlc?

Dar, se pare că unii nu mai tac, ci acționează. Ieri, vineri, a avut loc o întâlnire între Marcel Ciolacu și liderii PSD din Moldova. Ori, conform presei, mai mulți lideri i-au cerut lui Marcel Ciolacu să facă un pas în spate.

Moldovenii, în frunte cu socialistul radical Dumitru Buzatu, liderul de la Vaslui, i-au spus în față lui Ciolacu că ”membrii simpli ai PSD nu se simt reprezentați de el, ca președinte al PSD, și, prin urmare, la Congresul PSD ar fi bine să nu candideze” (conform Antena 3).

Sigur, se vehiculează și variante gen Grindeanu, un alt om al Sistemului, fără reprezentativitate, fără susținere, fără rezultate. Deci, o altă variantă care duce la adâncirea faliei.

Așa că, în concluzie, din păcate cel mai mare și constant puternic curent politic de după 199o, social democrația, nu se regăsește, nu are lideri – și nici nu pare să-i caute, ci parcă să-i respingă – iar criza acestei grupări nu poate fi compensată prin sondaje de pripas.

Și, chiar dacă ar fi reale – oare nu cumva ”noul” PSD va aduce la putere oameni care, de fapt, NU au nicio legătură cu electoratul PSD? Cum deja îi vedem și la conducerea națională – și prin instituții europene. Are cineva curajul să facă o listă a actualelor figuri ale PSD  - și să vedem pe cine reprezintă și, măcar, cine îi cunoaște? Despre asta e vorba, ”europenilor” petiționari!

710
Tematic
PSD a anunțat moțiune simplă împotriva Monicăi Anisie și altor doi miniștri
Pleșoianu, război total din cauza ”expulzării lui Zuckerman” – PSD, reacție disperată!
PSD îl face de doi bani și îl provoacă pe Iohannis - ”cel mai slab premier din istorie”!
Codrin cere PSD să intervină ”Cu sau fără voia lui Ciolacu”! Reacții NUCLEARE anti-Ciolacu
Pleșoianu continuă revolta pe atitudinea din PSD – și pune tunurile pe DNA
Uluitor – Băsescu îl laudă pe Marcel Ciolacu și spune cine ar fi în spatele strategiei PSD

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Ce se întâmplă la MEC? Exodul de la cabinetul Monicăi Anisie

5887
(reînnoit 19:01 20.05.2020)
Pe principiul ”ce îi trebuie chelului tichie de mărgăritar”, în Ministerul Educației și Cercetării se pare că sistemul Pile, Cunoștințe și Relații înflorește și prosperă, în detrimentul oamenilor de calitate.

Învățământul românesc este într-unul din cele mai dificile momente ale sale. Tensiunile sunt la cote alarmante, profesorii sunt la limita răbdării, dar ministrul Anisie iese în continuare cu seninătate la televizor și dă indicații.

Nu intru în detalii legate de faptul că declarațiile sale anterioare referitoare la reluarea cursurilor – fizic – după 15 mai au fost contrazise ferm de președintele Iohannis arătând României, clar, cine se află, de fapt, la butoane. E drept, că, de meserie, Iohannis este, totuși, profesor…

Problemele din educație nu se rezumă la lipsa de predictibilitate, la măsuri haotice, la declarații bulversante, la absența dotărilor din școli, la personalul insuficient numeric și, în anumite cazuri, la fel de insuficient pregătit, iar lista ar putea continua.

În Ministerul Educației și Cercetării lumea ”bună” începe să plece. Acest lucru, însă, nu pare să o deranjeze pe Monica Anisie care și-a adus, așa cum spun surse bine informate, prietenele la MEC.

Că, nu-i așa, în momente delicate e bine să ai prietenii aproape. Dușmanii și mai aproape, dar asta este o altă discuție pe care, poate, o voi detalia cu alt prilej…

Ei bine, Anisie ar fi pus-o, după cum spun sursele mele, pe Daniela Bogdan, prietena și fina ei, director general la nou înființata Direcție pentru Învățământ Preuniversitar.

Despre amica ministrului Educației se vorbește că ar bloca toate proiectele și că ea ar fi de vină pentru plecarea lui Marian Staș, consilier al Monicăi Anisie, care și-a prezentat demisia într-un editorial publicat în adevarul.ro.

”Motivul instituţional al deciziei mele este distanţa, devenită inacceptabilă pentru mine, dintre clauzele contractului nostru de onoare agreate înainte de a da curs invitaţiei de a lucra împreună, şi realitatea din teren, la zi”, a explicat Staș.

Tot în acea perioadă, directorul de cabinet al Monicăi Anisie, Jean Badea, vechi colaborator al acesteia, dorea să plece din Ministerul Educației. Pentru evitarea unui scandal și la rugămintea Monicăi Anisie, Badea rămâne angajat consilier cu jumătate de normă.

Astfel, demisia lui ar fi trecut neobservată. Este clar că pentru actualul ministru al Educației contează mai mult forma decât fondul.

Noul director de cabinet al Monicăi Anisie este Marilena Nuță, care apare și ea în poze pe Facebook cu demnitarul, ca și Daniela Bogdan.

În cadrul MEC se vorbește că pe Anisie ar controla-o Daniela Bogdan, despre care se spune că face o atmosferă negativă în instituție.

De asemenea, Luminița Barcari, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, este tot o prietenă a Monicăi Anisie.

Ajunsă șefă peste Educație, Anisie nu s-a complicat prea mult cu problemele sistemului – că, vorba aia, probleme-au fost și vor fi încă – ci, așa cum se aude prin MEC, a dat o pâine albă de mâncat unor prieteni și fini, angajându-i în minister și plătindu-și polițe celor care au deranjat-o în trecut, desființându-le posturile.

Așa că profesorii pot să-și ia adio că prin Ministerul Educației și Cercetării lumea e interesată de problemele lor sau ale sistemului de învățământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5887
Tagurile:
Monica Anisie
Tematic
Învățătorii, mesaj exploziv pentru Anisie: susțin că ministrul recurge la tactici
Anisie: ”Elevul să fie susținut emoțional de către profesor”
Anisie a primit o propunere-bombă de la un cunoscut senator PNP
PSD a anunțat moțiune simplă împotriva Monicăi Anisie și altor doi miniștri
Propunerile lui Anisie pentru copiii cu părinți peste 65 de ani

Загрузка...
Doctor

Mărturia şocantă a unui medic internat - „Ne încuiau cu cheia. Eşti închis ca la detenţie”

0
O doamnă medic, care a fost internată după ce s-a infectat cu coronavirus, face mărturii cutremurătoare cu privire la modul cum sunt ţinuţi în spital pacienţii asimptomatici. Aceasta povesteşte cum a trecut prin această experienţă.

BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik, Doina Crainic. Medicul povesteşte că a intrat în contact cu un caz confirmat la serviciu şi că, înainte de internare, a avut cefalee două zile. Însă, atunci când s-a internat, a devenit complet asimptomatică. Ea povesteşte că s-a conformat legii care îi obligă pe cei asimptomatici să intre în spital, deşi „nu-i normal ce se întâmplă”.

„Ne închideau cu cheia, închideau uşa efectiv cu cheia şi apoi intră cineva seară, o doamnă asistentă, întreba dacă e în regulă, undeva la 8.00 – 9.00. Până dimineaţă nu mai intră nimeni. Şi nici nu există buton de panică sau ceva. Era un număr, numărul spitalului şi trebuia să formezi un interior şi răspundea doamna asistentă dacă aveai o problemă. Dar, vă daţi seama că poate să îţi fie rău să nu mai poţi să mai suni”, a povestit medicul, la digi24

Ea a mai spus că nu este normal ca pacienţii să fie încuiaţi şi că a resimţit internarea „ca pe o detenţie”. Medicul a povestit că se îngrijora cu privire la faptul că ar putea dura şi două luni până când testele vor ieşi pozitive, aşa cum s-a întâmplat şi la alţi pacienţi asimptomatici, care au stat internaţi în spital. „Sunt foarte mulţi care au stat şi 6 săptămâni şi două luni”, a precizat ea.

Drept tratament, i s-a dat cinci zile Plachenil, iar paracetamol şi vitamine nu a luat, întrucât nu avea simptome.

„Asta practic e ceea ce este cel mai greu de suportat, faptul că ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut efectiv închis ca la detenţie. Medicii care ne-au îngrijit, practic, nu au nicio vină. Provocarea lor e că au ajuns în momentul ăsta, nici măcar să mai fie medici”, a mai spus medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
doctor
Tematic
OMS: șanse mici unui nou val COVID-19 puternic – dar următoarele săptămâni vor fi critice
În Rusia s-au efectuat primele teste ale vaccinului împotriva COVID-19
Când va începe testarea clinică a vaccinului împotriva COVID-19 în Rusia

Загрузка...