Irina Bazon

Gânduri în prag de Centenar. Ce se întâmplă cu România.Ce idealuri ne mai animă?

472
(reînnoit 15:08 19.12.2017)
S-au făcut destule jertfe pentru „valorile euro-atlantice" şi aderarea la UE, pentru a constata, în urma acestor sacrificii multe şi dureroase, că rezultatul acestora nu este o Românie puternică, demnă, respectată, liberă.

Editorial de Irina Bazon

Recent s-au împlinit 26 de ani de la trecerea la Domnul a marelui român Petre Ţuţea, care a spus „Definiţia mea este: Petre Ţutea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă".

Totuşi, în amintirea marelui român, a cărui zi de comemorare a urmat Zilei Naţionale, nu s-a pomenit nimic în mass-media principală. Ziua Naţională este celebrată fastuos — deşi, an de an, discursurile politicienilor, paradele şi ospeţele în pieţele publice reuşesc tot mai puţin să consoleze sufletul românului îndurerat că a ajuns „străin în propria ţară" —, se rostesc discursuri sforăitoare, totuşi, se pare că se doreşte ca marii români, şi valorile pentru care s-au jertfit aceştia, să fie tot mai puţin prezenţi în memoria şi sufletul românilor. Mai mult, prin legea adoptată în 2015, nu mai avem voie să vorbim despre ei şi despre jertfa lor, a celor care au pătimit în temniţele comuniste, aceştia fiind condamnaţi a doua oară.

De Ziua Naţională, românii îşi mai pot aminti de idealurile care i-au animat pe înaintaşi, care, plini de elan naţional, nu au ezitat să meargă la luptă şi să-şi dea viaţa pentru neam, credinţă, unitatea românilor, libertate („Vom muri şi vom fi liberi!", au strigat românii la Revoluţia din ‘89), păstrarea limbii şi apărarea pământului strămoşesc şi pentru „acea Românie profundă, vie, întemeiată pe credinţa de veacuri a neamului nostru" (Părintele Galeriu). Însă în zilele obişnuite, mulţi români, apăsaţi de griji, debusolaţi sau demoralizaţi, nu mai au timp sau puterea de a reflecta la ceea ce ne mai poate uni şi ce importanţă mai au astăzi iubirea de patrie şi valorile care ne dau identitatea.

Deşi neamul, credinţa, limba, pământul strămoşesc au fost valorile invocate manifest şi apărate cu preţul vieţii de eroii şi martirii români, dacă analizăm discursurile de 1 decembrie a celor mai importanţi politicieni, constatăm că despre acestea nu s-a adus vorba. În schimb s-a vorbit despre necesitatea de a fi „liberi și uniți într-o Românie prosperă", de a construi „o Românie puternică și respectată în Europa", un singur politician a îndrăznit să pomenească despre suveranitate („idealul unei țări suverane și prospere, respectate în lume"), altul a recunoscut că „trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu-și pot singuri decide viitorul", şi totuşi, s-au lăudat eforturile depuse „de toți românii" pentru aducerea României către „valorile euro-atlantice" şi aderarea la UE. Premierul României a declarat că, pentru dezvoltarea României, trebuie asigurate „servicii publice mai bune — asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului — și prosperitate fiecărui român".

Însă „idealurile" despre care s-a vorbit de Ziua Naţională dau bine în discursuri de politician, dar nu corespund cu situaţia reală în care a fost adusă România. În plus, s-au făcut destule jertfe pentru „valorile euro-atlantice" şi aderarea la UE, pentru a constata, în urma acestor sacrificii multe şi dureroase, că rezultatul acestora nu este o Românie puternică, demnă, respectată, liberă, ci, cum spunea Eminescu, o ţară transformată într-un „teren pentru colonii".

Milioane de români (4-5 milioane, conform unor estimări), au fost nevoiţi să plece în bejenie, urmarea fiind numeroase familii destrămate, dezrădăcinarea, împuţinarea neamului românesc. Dacă se continuă această tendinţă, previziunile sunt foarte sumbre. O ştire apărută chiar de Ziua Naţională dezvăluie că, până în 2060, populația rezidentă a României se va reduce cu valori cuprinse între 3,6 și 8,8 milioane de persoane, arată un studiu al Institutului Național de Statistică (INS). Şi chiar dacă majoritatea celor care muncesc în străinătate îşi doresc să revină în ţară, nu sunt stimulaţi în acest sens, dimpotrivă, sunt încurajaţi să se obișnuiască cu ideea că trăiesc departe de țară, potrivit unui studiu prezentat de Romanian Business Leaders. După 10 ani de când România a intrat în UE, milioane de români şi-au părăsit ţara pentru a presta munci de jos şi prost plătite, foarte mulţi dintre aceştia fiind exploataţi şi umiliţi. Şi mai trist este că ţara noastră a devenit o furnizoare de forță de muncă pentru bordeluri. Iar de la an la an, populaţia României scade într-un ritm tot mai alarmant. Ce poate fi mai tragic pentru un neam decât transformarea a sute de mii de tinere femei din acesta în sclave sexuale în bordelurile unor ţări dezvoltate ale unui „club" din care se laudă că face parte? (Conform unei cercetări coordonate de Centrul Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, cele mai multe victime ale exploatării sexuale în Europa provin din România şi Nigeria). Însă cum este tratat el şi care îi este locul în acest „club select"? De asemenea, 250.000 de copii din România au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, potrivit unui studiu al organizaţiei Salvați Copiii. Înainte de a ţine discursuri care sună bine de Ziua Naţională, cei care au în mână soarta acestei ţări şi-au pus vreodată problema în legătură cu suferinţele şi dramele trăite de aceşti copii?

Marii duhovnici ai acestui neam au avertizat în repetate rânduri că distrugerea societătii începe cu decăderea femeii, iar războiul împotriva femeii este un război împotriva familiei şi a neamului, după cum se argumentează în acest editorial publicat pe Sputnik. „Educația mamei în duhul credinței și al dragostei de neam face mai mult decât instrucția unei armate", spunea Par. Iustin Pârvu. Politicienii care laudă, de Ziua Naţională, faptele de eroism şi jertfă ale înaintaşilor, ei înşişi spunând că e de datoria noastră să le urmăm exemplul, ar putea da ei înşişi dovadă de demnitate şi eroism promovând o astfel de educaţie, lucrând astfel în interesul neamului românesc?

Relativ la idealul „României prospere", acesta a tot fost invocat în ultimii 27 de ani, mai ales în ultimii 10, de la aderarea României la clubul european. Însă românii nu trebuie să fie experţi ca să constate că, după dezindustrializare, năruirea agriculturii (prin alungarea ţăranilor şi acapararea pământurilor) şi a capitalului autohton, ţara le-a devenit o piaţă de desfacere şi sursă de mână de lucru ieftină. Majoritatea românilor îşi doresc să consume alimente româneşti, produse în mod tradiţional şi sănătos, însetează după gustul legumelor şi fructelor româneşti, a produselor sănătoase, care pot ieşi doar din munca ţaranului lăsat să muncească cinstit în ţara sa şi pe cele câteva hectare de pământ ale sale. Ţăranul nu este însă lasat. Numai dacă este alungat de la vatra sa, jefuit şi înjosit, pot prospera marile lanţuri de supermarketuri şi reţele de magazine din Europa de Vest, vânzând în România produse de calitate inferioară

În ceea ce priveşte dezideratul privind „servicii publice mai bune — asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului", un grafic prezentat de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, la conferința „Measuring Development in Turbulent Times", grafic cu titlul „Locurile ocupate de România conform indicelui de competitivitate globală" (preluat dintr-un studiu al Forumului Economic Mondial), dezvăluie date îngrijorătoare. Potrivit graficului, avansăm puţin la infrastructură și mediu macroeconomic, adică tocmai la acei factori care vin în sprijinul marilor afaceri, favorizând marile corporaţii (merită adăugat aici şi faptul că, potrivit unui studiu efectuat de Creditinfo Romania, comerțul românesc este controlat, preponderent, de țări din afară, companiile străine cu o cotă-parte de 0,4% generând peste jumătate — 56 la sută — din profiturile din domeniul comerțului cu amănuntul, bani care ajung, evident, în țara de origine a retailerilor).

Însă graficul arată că în ceea ce priveşte sistemele publice de educaţie (în special educaţie primară) şi sănătate, România a regresat mult, pierzând 40 de locuri într-un deceniu. Iată cum se distruge o ţară! Dintre aceşti „stâlpi" care alcătuiesc temelia competitivităţii, „o ducem prost exact la resursa umană de producție, definită prin educație de bază și sănătate, adică la ceea ce creează sau surpă viitorul în mod elementar", scrie tolo.ro. Şi la capitolul „Educaţie superioară", România a coborât 16 locuri. Prin urmare, dacă România nu va investi în aceste domenii de bază, în educaţie şi sănătate, sunt slabe şanse să se ajungă la creşterea competitivităţii şi a calităţii vieţii şi la prosperitatea trâmbiţată în discursuri. Românii au obosit să muncească precum sclavii, iar continuarea politicii „competitivităţii prin salarii mici" nu poate decât să curme cu totul speranţa lor la o viaţă mai bună şi demnă.

În urma acestor date prezentate, putem să ne amintim de ceea ce spunea Petre Ţuţea în 1935: „Statul român actual nu apără bogăţiile ţării şi nu garantează munca naţiunii. Nu, pentru că nu e statul naţional al Românilor, ci statul sucursală la gurile Dunării al burgheziei apusene. Creat cu ajutorul ei, pentru interesul ei, sub sugestiile ei imperative şi după modelul furnizat de ea — statul acesta nu ne apără pe noi de străini, ci pe străini de noi: siguranţa transporturilor, creditelor, plasamentelor, funcţionarilor lor. Ca'n colonii. De aceea nu e tragere de inimă în ţara românească (…). Pentru că cu banii câştigaţi la noi, finanţa internaţională clădeşte oile la Amsterdam sau Stockholm, iar noi rămânem tot cum am fost, săraci şi ursuzi, narcotizându-ne amarul unei vieţi naţionale intrate în fundac cu doine melancolice şi chiolhanuri abrutizante. Aici e sursa adevărată a indolenţei româneşti: în exploatare." Par cuvinte scrise pentru România vremurilor noastre.

Astfel, conştientizând situaţia în care a ajuns ţara lor, în prag de Centenar, românii trebuie să nu abandoneze lupta. Credinţa în Dumnezeu, gândul la luptele şi jertfa înaintaşilor noştri şi la valorile care azi trebuie să ne unească, mai mult decât oricând, pentru a putea apăra fundamentele fiinţei noastre naţionale în faţa internaţionalismului globalist dizolvant, sunt motivele care trebuie să ne menţină uniţi ferm în luptă. „Înfrânt nu ești atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ți-s./ Adevăratele înfrângeri/ sunt renunțările la vis" (Radu Gyr).

472
Tagurile:
Idealuri, Colonie, 1918, Independență, Suveranitate, Ziua Națională, Centenar, NATO, UE, România
Proteste la București, România, împotriva restricțiilor COVID

STOP dictaturii! Spre o „nouă normalitate” totalitară?

757
(reînnoit 21:20 14.05.2021)
Oamenii au dreptul să fie informaţi corect şi să aleagă! Respectarea Constituţiei şi a drepturilor şi libertăţilor noastre inalienabile constituie fundamentul unei societăţi democratice, în care dorim să credem că trăim.

BUCUREŞTI, 14 mai – Sputnik. Astăzi, Ministerul Culturii a informat că accesul la evenimentele-pilot organizate în interior, vineri, 14 mai 2021 și sâmbătă, 15 mai 2021, de instituțiile din subordine va fi permis numai persoanelor vaccinate. De exemplu, persoanele care doresc să participe la evenimentele culturale de la Opera Națională București vineri, 14 mai 2021, la Teatrul Național București, pe 15 mai, și la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pe 15 mai, vor fi verificate informatic dacă s-au vaccinat sau nu.

Astfel, angajaţii vor scana cărțile de identitate ale spectatorilor și vor putea vedea dacă spectatorul respectiv ajuns în fața lui este vaccinat sau nu (cu ambele doze).

Mai mult, aflăm că, în Iaşi, conducerea facultăţii de Medicină UMF „Gr. T. Popa” a decis să condiţioneze participarea la examene a studenţilor de prezentarea unei dovezi a vaccinării sau a unui test RT-PCR negativ.

Decizia a fost luată chiar dacă studenţii de la UMF se împotrivesc, creând şi o Petiție Online, care a fost semnată până acum de peste 2100 de studenți.

Este şocant cum, într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, pot fi luate astfel de decizii discriminatorii, neconstituţionale şi ilegale, de natură mai curând dictatorială! Asta în cazul în care sunt multe controverse în mediul ştiinţific cu privire la aceste vaccinuri experimentale (după cum se menţionează şi în prospectele lor), netestate suficient, aflate în faza de studiu, neomologate definitiv şi care nici măcar nu împiedică infectarea. Chiar în prospectul vaccinului Comirnaty (Pfizer/ BioNTech) se scrie că „este posibil să nu le ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate”, deci să nu oprească transmiterea comunitară. Şi nu se ştie ce efecte vor avea aceste vaccinuri în timp, ideea că „nu se ştie”, fiind menţionată inclusiv în prospecte.

Potrivit datelor oficiale, făcute publice de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, peste 4.300 de români s-au îmbolnăvit de COVID-19 după ce au fost vaccinați cu ambele doze, în perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021.

Dar situaţia cu adevărat tragică este reprezentată de sutele de decese în urma vaccinurilor anti-covid, menţionate în documentele oficiale ale UE şi SUA. Astfel, potrivit datelor oficiale, au fost 6.479 de cazuri cu reacţii adverse la Vaccinul Pfizer/BioNTech - Comirnaty, dintre care cel puţin 173 fatale (cauzatoare de moarte) au fost înregistrate în scriptele Uniunii Europene de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid, până pe 23 ianuarie 2021. De asemenea, potrivit datelor  publicate de Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) din America, într-un raport de 339 de pagini, date colectate până la data de 27 ianuarie 2021, au fost 317 cazuri de decese înregistrate în urma vaccinurilor anti-Covid și alte mii de efecte adverse severe.

Mai mult, potrivit datelor VAERS, publicate într-un raport pe 16.04.2021, în perioada 1.01.2020-31.03.2020 (când nu exista vaccin anti-covid), au fost 36 morţi în SUA în urma vaccinurilor (fiind vorba de vaccinurile convenţionale). În 2021, în aceeaşi perioadă (1.01-31.03), numărul de morţi în urma vaccinurilor (în această perioadă fiind incluse şi vaccinurile anti-Covid) a fost de 2.810 (!).

Şi în România s-a relatat despre cazuri de decese şi despre un număr mare de efecte adverse după vaccinurile anti-covid, mai multe cazuri ieşind la iveală în presă, însă de ce nu se fac şi în România astfel de rapoarte? Nu avem dreptul să fim informaţi corect?

De asemenea, agenţia Food and Drug Administration din Statele Unite a publicat documentul în care menţionează posibilele efecte adverse ale vaccinurilor anti-COVID (p. 17), printre care decesul, accident vascular cerebral, boli autoimune, infarct miocardic acut, anafilaxie, trombocitopenie, boli agravate de vaccin etc.

Ca să nu mai menţionăm numărul mare de medici şi specialişti din toată lumea care pun la îndoială fie vaccinurile, netestate suficient, fie necesitatea vaccinării în masă, unii dintre ei – cum este, ca să dăm doar exemplu, Dr. Geert Vanden Bossche, expert în virologie și microbiologie, autorul a peste 30 de studii de specialitate – cerând în scrisori deschise oprirea urgentă a vaccinării în masă, avertizând cu privire la pericolele implicate, printre care apariţia unor variante şi mai infecţioase. Ei argumentează că mult mai eficiente sunt tratamentele antivirale specifice, existând şi studii cu privire la eficacitatea, dar şi la siguranţa mai mare a acestora. De asemenea, recent, un grup de 28 de experţi medicali suedezi au cerut, într-o scrisoare deschisă, oprirea vaccinării în masă.

Iar cu privire la testele RT-PCR, sunt studii care arată lipsa de relevanţă a diagnosticării virusului SARS-CoV-2 cu ajutorul procedurii RT-PCR. Şi chiar OMS a publicat o notificare, în decembrie 2020, în care admite (după aproape un an de zile) că un număr prea mare de cicluri de amplificare duce la rezultate fals pozitive.

Având în vedere toate acestea, faptul de a fi reticent, în urma aflării tuturor datelor necesare, a studierii prospectelor şi a opiniilor atâtor experţi care ridică, de la înălţimea poziţiei lor, probleme cu privire la aceste vaccinuri, faptul de a-ţi pune întrebări, de a alege ce să faci cu propriul tău corp, dacă doreşti să îl supui sau nu unui act medical, se pare că nu mai este un act democratic, bazat pe dreptul la informare liberă şi la libertatea de alegere, ci te plasează automat în tabăra stigmatizată a „conspiraţioniştilor”. Nu ne dăm seama că practica aplicării de etichete stigmatizante celor care îşi afirmă dreptul de a alege şi de a gândi altfel decât cum decid „autorităţile” este una total nedemocratică şi dictatorială?

Ni se spune că vaccinarea este voluntară, însă, în fapt, ea este transformată într-un act medical obligatoriu şi într-un instrument de discriminare. Cu privire la decizia UMF Iasi, prin care se condiţionează prezentarea studenţilor la examene de dovada vaccinării sau a unui test RT-PCR negativ, într-o corespondenţă cu Zsolt Molnar, Adjunctul Avocatului Poporului, corespondenţă parvenită ActiveNews, Ministerul Sănătăţii răspunde că o astfel de condiţionare este în afara legii: „Referitor la ilegalitatea deciziei de a restricționa accesul studenților la examene, Ministerul Sănătății a subliniat că, potrivit HG 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie). Ca atare, «Accesul studenților Universităților de Medicină și Farmacie din România în spitalele unde aceștia își desfășoară stagiile de practică, nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2. (…) Dacă nu poate fi condiționată de vaccinare prezența în cadrul stagiului de practică, unde studentul intră în directă legătură cu pacienți, cu atât mai mult nu poate fi condiționată prezența în cadrul examenelor obligatorii. Decizia rectorului UMF Iași este anti-Constituțională.»”

Oamenii au dreptul să fie informaţi corect şi să aleagă! Respectarea Constituţiei şi a drepturilor şi libertăţilor noastre inalienabile constituie fundamentul unei societăţi democratice, în care dorim să credem că trăim. Or, discriminarea, cenzura, încălcarea de drepturi şi libertăţi garantate prin Constituţie, introducerea de paşapoarte sanitare, vaccinarea forţată / prin vicierea consimţământului, motivarea vaccinării (a unui act medical) prin stimulente, favoruri, bonusuri sau creşterea numărului de vaccinaţi prin inducerea temerii lipsirii de drepturi, prin exercitarea de presiuni în acest sens, sau printr-o publicitate deşanţată a unor produse medicale, fără informare completă şi corectă, nu mai au legătură cu democraţia, ci cu o „nouă normalitate” totalitară.

757
Tagurile:
Dictatura
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Arafat anunță relaxarea restricțiilor după Paște, dar sunt condiții
Știrea nopții: restricții care s-ar ridica de la noapte
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: la ce să fim atenți

Загрузка...
Exerciții militare NATO în România

Noi manevre NATO în România împotriva cui?

775
(reînnoit 13:00 13.05.2021)
Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară. Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul rom\n al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

775
Tagurile:
Moldova, Manevre, românia, NATO

Загрузка...
 Дождь

Avertizări meteo: se schimbă vremea furtuni, grindină şi temperaturi scăzute

0
Meteorologii avertizează că din această noapte vor fi averse însoţite de descărcări electrice în mai multe zone din ţară. Cum va fi vremea în următoarele zile.

BUCUREŞTI, 16 mai – Sputnik. Potrivit meteorologilor, la noapte, cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi averse, însoţite şi de descărcări electrice, la începutul nopţii, local, îndeosebi în Maramureş, Transilvania, Muntenia şi în Dobrogea, iar spre dimineaţã în regiunile vestice, informează România TV https://www.romaniatv.net/prognoza-meteo-17-mai-alerta-de-furtuni-pentru-mai-multe-zone-ploi-si-descarcari-electrice-si-in-bucuresti_5488593.html. Cu totul izolat în zona Deltei Dunării vor fi posibile cantităţi de apă de peste 15…20 l/mp. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 7 şi 13 grade.

Prognoza meteo pentru luni

Luni, vremea va fi în general instabilă. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, în cursul zilei în jumătatea de vest şi local în rest, iar noaptea, pe arii mai extinse în nord-vestul şi nordul ţãrii, precum şi în zonele de munte. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi pe arii restrânse, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, 25…30 l/mp. Izolat va cădea grindină. Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari pe parcursul nopţii, când la rafală se vor depãşi 70…80 km/h în zona montană înaltă, 50…60 km/h local în nord-vest şi în centru, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor situa sub mediile multianuale în regiunile vestice şi sud-vestice şi se vor încadra între 16 şi 25 de grade, cu cele mai scăzute valori în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 15 grade.

Prognoza meteo pentru marți

Marţi, vremea va fi vântoasã, iar în nordul şi în centrul ţării va fi rece pentru această dată. Cu precădere pe parcursul zilei, în majoritatea zonelor, vântul va prezenta intensificări susţinute şi cu viteze mai mari la munte, în special în zona înaltă, unde rafalele vor depãşi 70…90 km/h, dar şi în sudul, centrul şi estul teritoriului, în general, cu viteze de 50…60 km/h. Înnorările vor fi persistente şi, îndeosebi în prima parte a intervalului, va ploua mai ales sub formă de aversă şi izolat se vor semnala descărcări electrice, în Maramureş, Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în zonele de munte. Sunt posibile căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp. La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 grade în Maramureş şi 25 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 şi 14 grade.

Prognoza meteo pentru miercuri

Miercuri, vremea va fi rãcoroasă în cea mai mare parte a ţării, exceptând sud-estul, unde valorile termice vor fi în continuare apropiate de cele normale ale perioadei. În special după orele amiezii, temporar înnorările vor fi accentuate în regiunile sud-vestice, precum şi în zonele montane şi submontane, unde pe arii extinse vor fi averse şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cu precădere în sud-vest, se vor înregistra cantităţi de apă însemnate şi izolat va cădea grindină. În zona montanã, la altitudini foarte mari, izolat şi trecător, vor fi şi averse de lapoviţă, ninsoare sau măzăriche. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, dar cu viteze mai mari la munte, în nordul Moldovei şi sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade.

Joi, vremea va fi în general instabilă şi va deveni mai rece decât în mod obişnuit la această dată în cea mai mare parte a ţării. În special pe parcursul zilei, în majoritatea regiunilor, temporar înnorările vor fi accentuate, pe arii extinse vor fi averse şi local descărcări electrice. Pe alocuri cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În zona montană, la altitudini mari, vor fi şi averse de lapoviţă, ninsoare sau măzăriche. În estul teritoriului, cerul va fi variabil şi va ploua doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte, în sud-vest, centru şi nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade.

0
Tagurile:
Prognoza meteo, Meteo
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...