Dragoș Dumitriu

O întrebare de Ziua Națională - va fi România centenară... degeaba?

464
(reînnoit 12:03 05.12.2017)
Acum aproape 100 de ani se punea în practică una dintre cele mai importante idei de care România nu a ținut seama - în schimb experimentăm coșmarul celor de atunci

Un ager trecător prin prezent, Mirel Palada, a postat un comentariu care m-a pus pe gânduri. Îl redau integral, ca să înțelegeți de ce am stat și am resetat ideea de editorial pe tema ZN. Iată textul, cu titlul "România prosperă, furioasă și nemulțumită", preluat de pe site-ul de "contrapropagandă" gândește.org

"România n-a fost nicicînd mai prosperă. Dincolo de tensiunile sociale, dincolo de patimile electorale, pe unde rotești ochii vezi mai multe lucruri, mai multe case, mai mulți bani. Totul realizat cu mai puțini oameni. Atenție! Vorbesc din punct de vedere absolut, al cantității de resurse disponibile, și nu relativ, nu prin comparație cu alte țări, față de care decalajul s-a păstrat, poate chiar a crescut.

România n-a fost nicicînd mai sigură din punct de vedere militar. Se împlinesc deja 10 ani de cînd sîntem sub umbrela protectoare NATO. Românii simt asta, chiar dacă la nivel difuz, mai puțin articulat.

România n-a fost nicicînd mai nemulțumită. Discrepanța dintre putirință și așteptări este atît de mare, dorința atît de puternică, frustrarea atît de intensă încît a generat un exod masiv, o pierdere de populație mai mare decît în vremea celui mai mare război recent prin care a trecut țara noastră, al doilea război mondial. 15% din întreaga populație adultă și aprox. 25% din populația activă au plecat din țară în ultimii 10 ani și e puțin probabil să se mai întoarcă.

România n-a fost nicicînd mai furioasă și mai plină de ură. Este o agresivitate și un potențial de violență cum probabil n-au mai fost din anii '30 încoace. Cele două facțiuni ireconciliabile, tefeleii și știrbii, fasciștii și comuniștii, se urăsc cu mare ură. Nu există cale de discuție. Nu există pic de empatie. Nu există pic de răbdare. Fiecare îl vrea pe celălalt aneantizat, măcar simbolic.

România e pe cale să facă 100 de ani. Îi face degeaba. Îi urîm pe cei de lîngă noi. De fapt, ne urîm pe noi înșine. Anul care vine va fi o reflecție a acestei bube lăuntrice pe care o hrănim încontinuu, ca un cancer emoțional și moral. Evenimentele Centenarului vor fi searbede, amare, superficiale și puternic contestate. Nu vom fi mulțumiți. Nu ne vom împăca, nici măcar momentan. Nu vom lua o pauză de respirație. Nu vom accepta un armistițiu. Vom continua să fim cîrcotași și grețoși și enervanți și nemulțumiți și plini de scîrbă.

Mîine e Ziua Națională a României. Nici mîine nu ne vom potoli. Va fi la fel de tensionată atmosfera. Vom fi la fel de zăticniți și de nemulțumiți și de acri și de haini. Fără milă. Fără entuziasm. Fără proiecte pozitive. Fără răbdare. Fără iertare. Sîntem creștini de 2000 de ani, de pe vremea sfîntului Andrei, a cărei zi o sărbătorim azi, și n-avem pic de suflet de creștini în noi.

La mulți ani, Românie!"

Bun, cu Mirel Palada niciodată nu poți fi sigur când e ironic sau când slalomează printre reflecții duse la limita sincerității. Probabil că nici el nu e chiar sigur, fiind un pasionat al variabilelor. În fine, cert e că textul te pune pe gânduri, e o abordare originală, o antiteză pe care mulți am vrea să o simțim… dar nu o prea credem. Adică am vrea să acceptăm cifrele bunăstării, ba chiar și siguranța "umbrelei" — dar nici nu-i dăm dreptate contestatarului și nici nu aplaudăm numărul de circ cu tigrul Europei. Hai, un pisoiaș, mai merge, încape și în apartamentul meu de bloc…

Glumesc, doar e 1 Decembrie, zi liberă. Cu alte cuvinte, Palada are și el dreptate, nemulțumirea românului e cronică de 100 de ani încoace, cu perioade acute, de exemplu astăzi. Dar, mă gândeam, admițând că există persoane care se hrănesc cu cifrele Eurostat, ce ar mai trebui spus, pe lângă ce a scris Palada? O înșiruire rapidă și de-a valma, în dezordinea supărărilor subiective, ar arăta cam așa:

România nu a fost niciodată mai puțin a românilor, nu au fost niciodată atâția români datori și România îndatorată, niciodată nu am fost implicați în atâtea conflicte militare care nu sunt ale noastre, rareori alții au decis în locul nostru, rareori am văzut zidurile pavoazate cu atât de puțină limbă română, niciodată nu a fost o asemenea promovare a inculturii și promiscuității, niciodată nu a fost un atac de asemenea anvergură la credință, tradiții și morală, poate niciodată nu a existat o promovare a spaimelor false, a cretinismelor de tip "ezo-ocult-mistic-protocronist", niciodată nu au existat atâtea arestări, condamnări, urmăriri etc. la care poporul să se bucure fățiș, niciodată românii n-au fost mai urmăriți, niciodată România nu a mai fost piață și traseu pentru droguri, ah, da, niciodată România nu a fost mai apărată… provocând Rusia cu cele peste 1000 de avioane numai în zona noastră și miile de rachete de care, sigur, ne va apăra NATO cu toată puterea magică a articolului 5, da, în fine, da, în rest suntem splendizi, wtf… cum spuneam, Mirel Palada are dreptate parțial…

În teoria "lumii civilizate", România a evoluat, de exemplu curcubeul homo strălucește pe cerul patriei noastre europene, cer luminat de perspectiva achiziționării de noi și noi avioane, rachete, ba chiar și de aducerea de arme nucleare. Ce poți să îți mai dorești, generație "Dez-vol-ta-re-Paaa-ce"?

Plus că e o lume liberă, poți înjura tot fără să te bage cineva măcar în seamă, curajoșii care pleacă în căutarea altor frontiere, unde neam de neamul lor no one has gone before, au acces la toate budele din Europa — poate dacă mai împrumutăm ceva zeci de miliarde vom avea dreptul să frecăm și podele americane, plajă în Turcia, Bulgaria, Grecia, cheltuieli culinare în Austria, curve în rest.

Anul acesta am scris despre câteva decese ale unor miliardari, care semănau a sinucideri cum semăn eu cu Donald și Melania Trump. DIICOT constată că am devenit zonă de trafic și piață de consum pentru droguri, creșterea fiind exponențală. Lumea interlopă nu mai există, s-a transferat în politică, capii ei ajung consilieri, chiar parlamentari, preiau filiale… unii ar putea spune că, iată, România centenară e o țară matură, capabilă să înțeleagă diverse ways of life.

Diplomație în genunchi, manifestări secesioniste, stat paralel, corrrruption, demonstrații, datorii, proprietate străină, MCV, amenințări externe… nici măcar calificarea la fotbal! Înainte ni se spunea celor din PRM că suntem nebuni cu naționalismul nostru, că problemele țării sunt altele. Acum, iată, dacă încerc să nu mai fiu nebun… înnebunesc!

Problema exasperantă în legătură cu Ziua Națională este că aș vrea să scriu cu mândrie despre prezent, nu numai despre trecut. Ori, ca naționalist și materialist istoric am destule motive în istorie, dar dialectica îmi pune un nod dureros în gâtul prezentului.

Așa că mi-am pus păsul pe net, laolaltă cu rugămintea "dați-mi câteva idei despre aspecte pozitive ale perioadei prin care trecem". Nu voi reproduce cele câteva zeci de răspunsuri — și așa mă cuprinde depresia… Bref, singurul filon pozitiv s-ar traduce prin "Încă rezistăm", fără legătură cu comedia nonguvernamentală omonimă.

Sincer, logic, după toate cele expuse și trăite în prezent, aș putea încheia cu concluzia că Ziua Națională este un motiv de trista constatare… dar cum să scriu așa ceva?!

Acum aproape 100 de ani, Dimitrie Gusti punea în practică una dintre cele mai importante idei de care România nu a ținut seama. S-a numit "Arhiva pentru știință și reformă socială" și a fost o revistă care a apărut din 1919 până în 1943, grupând cele mai interesante idei din politic, social, economic, administrație și alte domenii vitale.

Cele mai strălucite minți românești s-au exprimat acolo, cu idei originale dar preluând și comentând ce era mai intersant pe plan mondial. Erau păreri de varii orientări, dar punctul forte al „Arhivei" a fost chiar lipsa oricărei politizări, a oricărui subiectivism partinic. Liberali care analizau critic constructiv ideile socialiste, internaționaliști care evidențiau necesitatea națiunii în noua structură mondială… Cu alte cuvinte un falanster intelectual, asemănător cu deschiderea constructivă a anilor 1965-75.

Am citit o parte din cele circa 12.000 de pagini ale colecției. Am citit și o mică parte din explozia de cultură și înțelegere a spiritului național care s-a numit "Viața românească", revista condusă de vizionarul trădat Constantin Stere, creator al României Mari.

Mărturisesc cu toată responsabilitatea — nu am cum să mă bucur de prezentul lui 1 Decembrie 2017. Mergem pe prea multe căi greșite! Asta nu e România centenară — adică România lui Dimitrie Gusti și Constantin Stere, e coșmarul lor! O societate divizată și non-națională, a trădării și urii, a fățărniciei și slugărniciei, a imoralității, a cedării de demnitate și suveranitate — o microlume fără Dumnezeu.

Exact când scriam paragraful anterior mi-am dat seama că am găsit ceea ce căutam — motivul satisfacției. Iar acesta este chiar șocul, trezirea — așa nu se mai poate! Și de aici fluxul dorinței de a schimba ceea ce este — și ceea ce sunt — simplu martor a ceea ce am scris mai sus.

Da, mă bucur să pot spune că, începând cu acest 1 decembrie 2017 nu mai vreau să am motive să scriu despre România așa cum am scris până în această noapte care tocmai se termină, iar eu mă trezesc.

De aceea spun "La Mulți Ani, România!", cu bucurie sinceră în suflet, fiindcă mă bucur pentru viitorul de după 1 Decembrie 2017. În care sper, în care cred — și sunt convins că Mirel Palada nu va avea dreptate — România nu va fi centenară degeaba!

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik. 

464
Tagurile:
1918, Marea Unire, Ziua Națională, Centenar, România
Президент РФ Владимир Путин

"Putin - președinte al SUA!": Occidentul discută interviul liderului rus

1428
Milioane de oameni din întreaga lume discută interviul pe care președintele Rusiei l-a acordat companiei de televiziune americane NBC. Formulările lui Putin au aruncat Internetul în aer.

Victoria Nikiforova

Nu este vorba că liderul rus ar fi propus anumite abordări noi, revoluționare ale situației actuale. Publicul, sincer vorbind, este deja obosit de abordări revoluționare: fie ni se propune să nu mâncăm carne, fie să nu zburăm cu avioanele, fie să îngenunchem nu se știe de ce în fața afro-americanilor. Nu, pur și simplu președintele Rusiei i-a spus jurnalistului NBC Keir Simmons adevărul.

Acesta este un mesaj absolut exclusiv în zilele noastre. Mass-media anglo-saxonă – și multe alte medii de informare din întreaga lume care o urmează orbește – își învăluie publicul cu un amestec atât de complex de minciuni, născociri, omisiuni, știri false, încât faptele simple raportate de președintele Rusiei sunt deja percepute ca o revelație. Ele au făcut o impresie uimitoare asupra publicului.

Evident, nu este vorba despre mass-media oficială. Aceasta continuă să-și impună invariabil agenda, acuzând Rusia și liderul acesteia de toate păcatele mortale. Însă în comentariile la editoriale, pe rețelele de socializare, părerile sunt dintre cele mai diverse, adesea contradictorii.

Este interesant faptul că, în ajunul summitului de la Geneva, președintele Biden a făcut, de asemenea, o serie de declarații. Dar acestea au fost formule destul de ritualic, un ”pârâiaș” plăpând de retorică politică – "drepturile omului”, "democrație", "să manifestăm duritate"... Nimeni nu este interesat de acestea, nimeni nu discută despre acestea cu însuflețire. Pe de altă parte, cuvintele lui Putin au ajuns, într-adevăr, la persoane dintre cele mai diferite, distrugând șabloanele impuse.

"Am încredere în el (în Putin) mai mult decât în întreaga noastră administrație de clovni", recunoaște un cititor american din Nevada pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail. "De ce nu întinzi atunci în Rusia?", îi obiectează un oponent. "Este pur și simplu incredibil cât de mulți oameni sunt obstrucționați aici din cauza lui Putin", scrie comentatorul. "Dacă nu îți place de el, asta nu înseamnă că nu are dreptate", îl contrazice celălalt. "El nu ar fi permis toată dezordinea care se întâmplă astăzi în America", rezumă al treilea.

Se vede foarte clar că Putin a reușit să se adreseze direct maselor, peste capetele, așa cum s-a exprimat el, "cercurilor conducătoare". Oamenii au simțit acest lucru la cel mai înalt grad – contrastul a fost prea izbitor față de agenda semi-oficială cu totul falsă, pe care establishmentul global o "vinde" umanității.

Desigur, mulți nu au vrut să părăsească matricea de dezinformare în care au fost puși de mass-media "liberală". La urma urmei, imaginea lumii, pe care CNN și Facebook o impun utilizatorilor lor este simplă și consecventă. Produsele alimentare și benzina se scumpesc, există din ce în ce mai multe datorii, ipoteca nu este plătită, nu există locuri de muncă. Cine este vinovat de asta? Desigur că rușii! Această poveste de groază le permite internet-războinicilor străini să stea pe canapea ani de zile și să nu facă nimic. Dar dacă admiți că guvernul tău este de vină pentru toate acestea, atunci trebuie să te ridici de pe canapea, să ieși în stradă, să faci ceva... Nu, e prea complicat, nu ai nevoie de asta.

Prin urmare, unii oameni preferă să stea și să se teamă. "Este un interviu foarte înfricoșător", comentează un utilizator YouTube la reportajul NBC. "El (Putin) mă sperie", repetă altul. "Și pe mine", aprobă al treilea.

Da, da. Demonizare pură. Europenii "iluminați" și moștenitorii lor spirituali, americanii, s-au cufundat din nou într-o obsesie pur medievală diavolească. Și-au inventat o figură teribilă, au pus pe seama acesteia tot răul din lume și se delectează cu frica lor. Încă de pe timpul războaielor religioase, cercurile conducătoare ale Occidentului folosesc cu succes această tehnologie pentru a prosti masele.

Însă majoritatea covârșitoare a comentatorilor au văzut în cuvintele lui Putin o ieșire reală din impasul în care au fost duși de către  establishmentul  lor globală. Mai ales Trumpiștii au fost încurajați – și nu doar susținătorii americani ai fostului președinte SUA, ci și întregul său grup de suport global.

Citatul despre faptul că "fostul președinte al Statelor Unite, domnul Trump, este un om remarcabil și talentat", s-a răspândit pe toate rețelele sociale și mass-media și a devenit un balsam pentru suflet tuturor celor care susțin naționalismul sănătos și lipsa dorinței de a se implica în treburile altor state.

Nu este vorba doar despre Trump. Americanii obișnuiți înțeleg foarte bine că politica izolaționistă a ex-președintelui le-a fost convenabilă, contribuind la consolidarea atât a Statelor Unite, cât și a păcii mondiale. În același timp, războaiele informaționale, economice și culturale, pe care Partidul Democrat le începe în întreaga lume, au scopul de a distruge, cărămidă cu cărămidă, atât Statele Unite, cât și toate superputerile mondiale.

"Putin este un naționalist. Lui nu-i place guvernul mondial, la fel ca și dumneavoastră, și mie. În acesta și coincid – Putin și Trump", explică clar situația un cititor al site-ului american Breitbart.

"Antiamericanii "liberali" albi simt pur și simplu o ură morbidă față de Rusia", consideră comentatorul american pe site-ul Daily Mail. "Atrageți atenția la faptul că, în ultimii cinci-șase ani, ei acuză neîncetat Rusia de tot ceea ce nu le place. Ei pierd rușinos alegerile, înseamnă că Rusia este vinovată, iar acesta este doar cel mai rușinos și ridicol exemplu".

În timpul discuției despre interviul lui Putin, publicul și-a reamintit gafa notorie a lui Biden cu "ucigașul" și l-au ridiculizat în mod deschis. "Dumneavoastră pe Michelle întrebați-o, cum este să fii căsătorită cu un ucigaș", a remarcat sarcastic un cititor al publicației engleze Independent, făcând aluzie la numeroasele ordine de a ucide civilii cu ajutorul dronelor, pe care Barack Obama le dădea în fiecare marți în timpul mandatului său.

"Ce naiba? ", întreabă emotiv un comentator pe Realclearpolitics. "Nu prea îmi amintesc ca NBC să-i fi întrebat pe Clintoni despre multele, foarte multele omoruri misterioase, care le sunt atribuite".

Un hit absolut în presa mondială a devenit citatul despre americanii arestați după "asaltul" Congresului pe 6 ianuarie: "450 de persoane au fost arestate, ele pot fi private de libertate de la 15 până la 25 de ani și au venit cu cereri politice. Oare aceasta nu este o persecuție politică?" Pentru prima dată în mulți ani, americanii – și întreaga lume – s-au gândit la faptul că în orașul strălucitor de pe deal, citadela democrației, ca să spunem așa, sunt persecutați fără milă disidenții politici. Și chiar sunt uciși în plină zi, drept exemplu – soarta tragică a lui Ashli ​​Babbitt.

Ce spune reacția pasională, interesată, super-emoțională a comunității mondiale la interviul președintelui rus? Pur și simplu că Rusia s-a întors astăzi în rândul superputerilor globale. Opinia liderului acesteia cu privire la toate problemele este analizată, examinată în mod părtinito, este discută aprins. Toată lumea este interesată, tuturor le pasă.

Mulți ani ni s-au spus minciuni obositoare despre o economie slabă, despre o "țară-benzinărie". Nu, aceste minciuni nici măcar nu sunt demne de discuție. Întâlnirea dintre Putin și Biden a devenit deja evenimentul principal al politicii contemporane. Sute de milioane de oameni din întreaga lume – din China până în Ucraina – se gândesc și vorbesc despre asta încă înainte de începerea summitului. "La momentul de față, Putin și Xi sunt cei mai puternici lideri din lume", opinează un comentator din New York. "Biden ocupă un loc secundar".

Nu vom cita toate criticile cetățenilor americani la adresa președintelui lor, prezente pe rețelele de socializare și în secțiunile "Comentarii" ale publicațiilor de top din lume în ajunul summitului de la Geneva. Există și insulte personale, și declarații nu prea decente despre talentele diplomatice ale lui Biden. Pentru liderul oricărei superputeri civilizate, acesta ar fi probabil un motiv de a reflecta asupra corespunderii sale pentru postul ocupat.

Vom cita pur și simplu un comentator din Saint Louis, SUA: "Mi-aș dori să am un președinte precum Putin – în loc de Biden și Harris – în orice moment!"

1428
Tagurile:
Vladimir Putin

Загрузка...
Учения НАТО в Грузии

Noul „manifest” antirusesc al NATO amenință toate țările CSI