Dragoș Dumitriu

Kakaia generația, kakie vremuri!

355
(reînnoit 11:21 21.08.2017)
Teoreticienii războiului spun că un conflict cu sute de milioane de victime ar fi necesar, purificator. Eu unul nu cred asta; în luptă mor cei cu un ideal, nu gândacii umani - ei se ascund și rezistă, supraviețuiesc și se înmulțesc.

Motto: "Un bou, ca toţi boii, puţin la simţire,

În zilele noastre de soart-ajutat… (…)
— Un bou în post mare?— Drept, cam ciudat vine,
Dar asta se-ntîmpla în orcare loc"
Grigore Alexandrescu — "Boul și vițelul"

Uneori îmi reproșez că scriu prea dur, că remarcile mele critice trec dincolo de limita atacului; am asta în sânge, cel puțin așa spunea fostul meu patron Dumitru Dragomir; marele Dinu Sărăru mă caracteriza "ziarist frenetic"; nu în cele din urmă, am trăit în apropierea lui Vadim. Problema unui ziarist ca mine, adică a unuia care mușcă din personajul-subiect, este că trebuie să existe carne, substanță din care să muști. Ori acum nu prea mai dau de carne, ci de… ceea ce veți citi mai departe.

Da, în vremurile din urmă am din ce în ce mai mult senzația că a venit clipa să depun armele; cei despre care ar trebui să scriu sunt atât de proști, de slabi, de… zău, e ridicol să scrii de ei, e destul dacă le pomenești funcțiile!… Adică e suficient să scrii "Tudose, prim ministru", după cum era prea mult să menționezi funcția uneia ca Roberta Anastase — "președinte al Camerei Deputaților"! Dar era vorba de o femeie, politețea îți restrângea numărul de epitete…

Deci, Tudose — premier! — ce să mai comentezi, ce să critici, ce să ataci? Să spui că e incult, fără studii serioase, fără carieră profesională, fără nici o calitate pentru care l-ai angaja la un SRL?… Mă uitam la "interviul" cu bietul Mihai Gâdea — nu mă feresc de atributul de circumstanță, fiindcă talentatul realizator TV nu a luat un intreviu, ci am avut senzația că încearcă să stoarcă de zeamă o smochină uscată fizic și mai ales intelectual, ceea ce pare mai plauzibil pentru smochină…

Mă uitam la Gâdea și mă gândeam la patronul lui, Dan Voiculescu — acesta da, un tip pe care îl poți ataca, băga la pușcărie, după gust — e inteligent, capabil, rafinat, bun vorbitor, un personaj de forță! Cum să nu-l calci în picioare, au spus Băsescu și "urmașii lui Traian", punându-l pe Boc premier, pe numita Anastase la Cameră și dându-i genialei și genitalei Elena Udrea banii țării pe mână?

Iar boborul a fost de acord, "Felix" la pușcărie, Elena Băsescu la Parlamentul European, Ridzi — ministru, țicnitul ăla, îmi scapă numele, la învățământ. Ei bine, până la Tudose nu a mai fost decât un pas; de fapt, un pas în doi, Dragnea și Iohannis, votați de… voi, mulți boi!

Băi generație — apelativul drag lui Sorin Vântu, care s-a născut în România spre deosebire de confratele speculant Soros, drept pentru care unul este condamnat ca infractor, celălalt finanțează campanii prezidențiale în SUA și conferențiază despre virtuțile libertății și globalizare — băi generație, spuneam, pe scurt, valorile tale sunt de c…cat, ca să citez din scriitorul tău preferat, Cărtărescu, iar viitorul se arată a fi la fel, dar mai descompus, natura lucrând firesc, nu pe invers, cum ai vrea tu.

În "Mizerabilii" este un capitol întreg, obsedant, aș spune, pentru Hugo, un om mai mult decât bun, dumnezeiesc chiar, care diverta și elogia posibilitatea de a folosi și face din c…catul uman mult bine. Marele romancier nu și-a imaginat însă o lume în care materia fecală va constitui mediul de așa zisă viață. Hugo credea în oameni, nu existau mizerabili decât ca formă sau conjunctură, nu ca fond — și mai ales nu ca potențial.

Teoreticienii războiului spun că un conflict cu zeci și poate sute de milioane de victime ar fi necesar, curățător, purificator. Eu unul nu cred asta; în luptă mor cei cu un ideal, nu gândacii umani. Ca și modelele lor nevertebrate, ei se ascund și rezistă, supraviețuiesc și se înmulțesc.

Dovada este primul război mondial — domnia pegrei din anii 20 ducând firesc la criza și nedreptățile din finalul deceniului și prima jumătate a deceniului următor — apoi la doctrina subomului — ca vermină ce trebuia eradicată, deci la subsecventul război; comunismul a însemnat o pauză în proliferarea pegrei, s-a construit, s-a ridicat, s-a luminat, s-a alfabetizat și culturalizat, cine spune altfel… reacționează firesc pentru un votant de Tudose, Elena Băsescu, Gorghiu, "tfl" etc.

Cu alte cuvinte nu contest venirea unui război — poate cu miliarde de victime — ci neg "utilitatea" lui. Focul nu va arde dăunătorii, ci le va deschide noi granițe. E suficient să-i priviți bine pe cei care împing la război, sau pe cei care terorizează; nici unii, nici alții, nu au fețe de oameni, ci de mutanți! Utilă ar fi lectura teoriilor doctorului Lombroso!

Mă uitam deunăzi la "evoluție", pe planul prezentului global — lumea întreagă a turbat când un grup de naționaliști americani — există și așa ceva, nu doar în gândirea lui Mel Gibson sau Oliver Stone — au protestat împotriva "relocării" statuii unui general al Sudului, un apărător al unei lumi conservatoare; generalul Robert Lee, personajul întruchipat în bronz, își eliberase toți sclavii, din proprie dorință — lupta lui nu era pentru păstrarea unor privilegii, ci a unei independențe față de Nordul ultracapitalist, în care totul era marfă. (Bieții foști sclavi din sud aveau să vadă ce însemna sclavia adevărată în "libertatea" uzinelor capitaliștilor din nord)

Ei bine, "manifestanții antifasciști, anti-extremiști" au învins! Îmaginile au arătat o slinoasă urcată pe magnifica statuie, semn că vizionarii filmelor post-apocalipsă nu greșesc prea mult.

Spre onoarea lui, Donald Trump a reacționat mânios, cerând respect pentru istorie! Dar oare știe Trump că reprezentantul SUA în România a declarat că Biserica Ortodoxă se face vinovată de sprijinirea robiei țiganilor, în istorie?

Oare când vor veni cetele de "emancipați" să "reloce" lăcașe de cult? Deocamdată încearcă să demoleze Biserica spiritual, ceea ce este mai grav ca intenție. La fel încearcă să demoleze imaginea militarului român — și vor să demoleze istoria României.

Au început, strategic, cu perioada Ceaușescu, intenția fiind să submineze credibilitatea extraordinarelor studii (istorice, filologice, arheologice, etnografice, doctrinar naționale etc.) realizate în acea perioadă de eforturi și investiții extraordinare pentru și în Națiune.

Mă întreb cu ce se diferențiază acești demolatori ai spiritului și ai istoriei de teroriștii ISIS care dinamitează monumente milenare ale umanității?

Sunt curios, când va veni vremea ca Marcus Aurelius, de exemplu, să fie dat jos, cu tot cu cal, pentru că a "promovat" sclavagismul și războaiele de cucerire romane? Sigur, și unii habotnici ai primului mileniu au făcut acțiuni similare, au ars și creția unei epoci repudiate, odată cu Biblioteca din Alexandria — cu ce diferă acestea de "emanciparea" radicală, de o mârlănie totală în exprimarea publică, generată de ideile "deschise", de "toleranță", "anti-hateri", "libertatea de exprimare" — și transmisă prin manifestații, emisiuni sau "mediile de socializare", fără drept la replică?!

Mda, concluzia mea este că-Cărtărescu are dreptate — iată citatul care delimitează paradigma gândirii apreciate azi: "Uite cum e cu ţara: cică limbricul iese cu fi-su dintr-un cur plin de căcat, ca să-i arate cum e afară (…). Limbricu-ăla mic se gîndeşte ce se gîndeşte şi dup-aia zice: "Păi, tăticule, dac-aici e atît de frumos, de ce trebuie să trăim noi în gaura aia păroasă?, în duhoarea aia de căcat, în bezna aia groaznică?" Da' taica-su-i zise răstit: "Fiule, să nu mai vorbeşti aşa! Aia-i Patria!"" (pag. 58 — "Orbitor. Aripa dreaptă", ed. Humanitas).

Uite-așa, am început cu premierul de azi și am concluzionat cu c…catul despre care generația care îl votează, pe el și pe opoziția lui, spun că e genial. Așa vremuri, așa oameni, așa exponenți — așa viitor. Tot la vorba lui Ceaușescu ajungem: "E bine, tovarăși, dar se poate și mai bine!".

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

355
Tagurile:
vremuri, generație
Maia Sandu și Angela Merkel

Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic

315
(reînnoit 17:00 07.05.2021)
Tânăra și frumoasa președintă a Republicii Moldova a făcut mai curând o declarație politică, decât o vaccinare. A transmis acest mesaj politic într-un context ambiguu, atât intern, cât și internațional.

Motto: ”Și sărutul e politic”

Emil Jurcă

Președinta Republicii Moldova s-a conformat azi gestului făcut de toți liderii statelor europene – de la Regina Elisabeta a Marii Britanii, la președintele Rusiei, Vladimir Putin, și al Turciei, Recep Tayyp Erdogan.

De fapt, președinta Moldovei este ultimul lider european sau printre ultimii care fac acest demers. Și, evident, vaccinarea celui mai important om din stat a fost transformat într-un eveniment mediatic.

Spre deosebire de Vladimir Putin, care a păstrat discreția asupra serului pe care l-a folosit – deși, este clar pentru toată lumea despre ce vaccin a fost vorba – Maia Sandu a spus că este vorba de serul celor de la AstraZeneca.

Alegerea pare ciudată, pentru că, în baza datelor statistice dar și a informațiilor din mass media, vaccinul anglo-suedez pare a fi cel mai riscant, inclusiv prin efectele secundare, unele fatale.

Maia Sandu nu ales nici vaccinul american ”vedetă” Pfizer, precum Iohannis sau Ursula von der Leyen, nici vaccinul rusesc de top, Sputnik V, nici vaccinul chinezesc Sinovac, precum președintele turc Erdogan sau premierul maghiar Orban Viktor.

De aceea, cred că tânăra și frumoasa președintă a Republicii Moldova a făcut mai curând o declarație politică, decât o vaccinare.

Ce a dorit să transmită Maia Sandu? În opinia mea, e un mesaj de neutralitate față de  SUA (NATO) și Rusia, dar și de apropiere de UE a Germaniei Angelei Merkel. Ar fi o decizie înțeleaptă, o a treia cale, mult mai recomandabilă și responsabilă decât aventurismul american sau francez, în contextul internațional ambiguu și tensionat. 

De asemenea, este o mână întinsă României – nu foarte meritată, de altfel. Asta pentru că România a ales să revândă Moldovei vaccinul AstraZeneca – nedorit de români, din cauza dezvăluirilor din mass media.

De altfel, România nu e la primul caz de trimitere în Moldova a unor ajutoare controversate – ba chiar pentru care s-a făcut și reclamație la DNA. Deocamdată, nu sunt vești de la anchetatori.

Revenind la mesajul președintei Maia Sandu, cred este de apreciat că ales serul considerat de mulți drept cel mai riscant pentru a da un semnal de poziționare echilibrată. Pot spune că azi, prin această opțiune, Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic împotriva tendințelor de a fi împinsă într-o parte sau alta.

Și, aș vrea să nu uităm un adevăr al zilelor noastre: ”Și sărutul e politic”, după cum scria regretatul mare jurnalist de politică externă Emil Jurcă – deci cu atât mai mult e valabilă parafraza de actualitate: ”Și vaccinul e politic” – ca și vaccinarea.

Editorial de Dragoș Dumitriu, jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

315
Tagurile:
Maia Sandu

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, profesorii și sindromul ”gazetei imperialiste”

404
Ministrul Educației a anunțat, recent, că speră ca în două săptămâni, elevii să poată merge fizic la ore. Este, însă, o cursă contra timp și este evident că acest lucru nu va fi posibil.

Revenirea copiilor fizic la ore a devenit subiectul principal de discuție al miniștrilor Educației din România. De altfel, pandemia asta pare să le fi venit mănușă. Problemele majore ale sistemului de educație au trecut în plan secund, undeva, în umbră, nu mai vorbește nimeni despre ele și par că nici nu există.

În schimb, în fiecare intervenție pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o are la televiziune, ne tot vorbește despre revenirea copiilor în format fizic la școală.

Recent, Sorin Cîmpeanu, a spus că speră ca în două săptămâni, toți elevii să poată veni fizic la clase.

Anul trecut, cred că tot prin luna mai – sau aprilie, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, dădea asigurări că se lucrează la scenarii – care nu au fost niciodată făcute publice, dar, cine știe, or fi clasificate și le vom afla peste 50 de ani – și că se va reveni în bănci. A ieșit public președintele României Klaus Iohannis și a pus capăt acestei sarabande a declarațiilor fără acoperire.

Acum, Sorin Cîmpeanu iese și ne spune că, în scurt timp, se va putea merge la școală. Asta ar venit cam în săptămâna 17-23 mai 2021.

La jumătatea lunii iunie se intră în vacanța de vară.

Însă nu aici este problema. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că elevii au revenit prea devreme în bănci și că ei trebuiau să se întoarcă în clase numai atunci când incidența cazurilor de COVID-19 era una extrem de scăzută.

Deci, practic, aflăm că nu se va întâmpla nimic după aceste două săptămâni.

Ministrul Cîmpeanu nu este la prima declarație fără acoperire. După ce, o vacanță întreagă, ne-a tot vorbit de utilizarea testelor de salivă, a ieșit public și a anunțat renunțarea la ele.

Lipsa de consecvență va avea urmări tragice pentru sistemul de învățământ, și așa ros de probleme ca un organism aflat în plin proces de deteriorare. Atitudinea de tip ”gazetă imperialistă” afișată de Sorin Cîmpeanu nu face decât să arate că, la nivelul ministerului Educației, nu există un plan clar de trecere prin criză.

404
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Государственный визит президента РФ В. Путина в Китай

"America este departe!"Japonezii s-au speriat de alianța Rusiei și Chinei în caz de război

234
(reînnoit 10:26 08.05.2021)
Japonezii au comentat rezultatele reuniunii miniștrilor de externe G7 de la Londra și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea dintre Moscova și Beijing.

BUCUREȘTI, 8 mai - Sputnik. Cititorii portalului japonez Yahoo News Japan au comentat rezultatele reuniunii miniștrilor de externe G7 de la Londra și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea dintre Moscova și Beijing.

Portalul a atras atenția asupra comunicatului final, în care Rusia și China au fost numite printre „cele mai mari amenințări la adresa lumii”. Cu toate acestea, potrivit unui număr de utilizatori, în scenariul unui conflict armat din regiunea Asia-Pacific, izolarea celor două țări poate juca o glumă crudă cu Tokyo.

"Japonia este strânsă între ele, ca între ciocan și nicovală! America și Occidentul sunt departe, dar Japonia este chiar aici! În cazul un conflict militar, Japonia se va afla într-o situație extrem de periculoasă și este puțin probabil să iasă din el! Trebuie să ne gândim la asta! "- crede unul dintre comentatori.

"Cu astfel de declarații, aruncăm Rusia și China, una în brațele celeilalte!Iar situația din Japonia nu devine mai sigură și mai stabilă, ci, dimpotrivă, mai tensionată și periculoasă! "- a comentat un alt utilizator.

În timp ce alți comentatori s-au plâns că astfel de declarații rămân doar pe hârtie și nu duc la acțiuni concrete.

„Toate aceste reuniuni și întâlniri ale Grupului celor Șapte se încheie în același mod - cu careva declarații ”, a reacționat un alt cititor.

"Până acum, toate aceste declarații formidabile împotriva Chinei și Rusiei sunt mai mult pe hârtie. Acțiunile concrete nu sunt deosebit de vizibile!" - a subliniat utilizatorul.

Printre cititori au fost și cei care au cerut stabilirea unor relații bilaterale între Rusia și Japonia.

"În loc să transforme Rusia într-un dușman și să o trateze ca atare, este mai bine ar încerca să o atragă de partea occidentală!" - este sigur un alt utilizator.

"Ne concentrăm pe prieteni îndepărtați și neglijăm țările apropiate. Avem relații teribile cu vecinii noștri - China, Rusia, Coreea de Sud și RPDC", se arată indignat comentatorul.

Un utilizator a ajuns la concluzia că, după ce Joe Biden a ajuns la putere, Statele Unite au început să revendice din ce în ce mai mult hegemonia globală. În opinia sa, liderul american „creează dușmani pentru Washington, pe care el însuși îl atacă”.

"Avem legături economice uriașe cu China și acestea pot deveni mai active cu Rusia. A urma o cale oarbă în urma politicii SUA se poate termina cu o înfrângere pentru Japonia!" - a conchis el.

234
Tagurile:
China, Rusia, Japonezi

Загрузка...