Aeroportul Chișinău

Moldovenii revin de frică din Europa și cumpără masiv apartamente în Chișinău

9917
(reînnoit 14:17 18.04.2017)
Va deveni acest fenomen unul de masă? Vizitând Berlinul, editorialistul Sputnik a observat un fenomen interesant – muncitorii din Moldova, de teama refugiaților din Orientul Apropiat, examinează la modul cel mai serios perspectiva revenirii în țara natală, de unde au fugit în căutarea unei vieții mai bune.

Editorial de Nicu Goncear

Chiar dacă Moldova nu este un jucător activ pe arena geopolitică, nu influențează formarea agendei politice curente, problema migrației și invazia refugiaților din Orientul Apropiat devine o problemă pentru compatrioții noștri care muncesc în UE.

"Cândva visam cum copiii mei vor studia la o școală din Germania și vor primi studii calitative. Acum mă gândesc la modul cel mai serios să plec din Berlin. Fie într-un sat sau suburbie a unui oraș european (cât mai departe de capitale), fie voi reveni în Moldova… nu am decis deocamdată", a povestit Irina, locuitoare a Berlinului, pentru agenția Sputnik.

Aceasta citește regulat ziarele germane și vede cum orașele europene devin țintele atacurilor teroriste, ceea ce o întristează foarte mult. Această femeie de vârstă medie a realizat "marele vis moldovenesc" al oricărui migrant — o evoluție de la o spălătoare de vase la un angajat în oficiu.

În perioada în care a locuit în Germania ea a reușit să se căsătorească, să nască un copil, să obțină cetățenia germană și o casă în suburbia Berlinului.

Fiica moldovencei urmează să plece la școală, iar explozia crimelor săvârșite de migranți în Berlin o înfricoșează.

"Unii din prietenii mei și-au trimis copilul la o școală particulară, însă chiar și în școlile de elită au apărut imigranți, care sunt trimiși conform unei cote obligatorii distribuite de stat. Ce credeți că s-a întâmplat? Într-o școală conservatoare adolescenții au început să vândă droguri, iar copiilor le sunt furați banii de buzunar", continuă Irina.

Cetățenii de rând sunt șocați: ei plătesc bani mari pentru a-și proteja copiii de astfel de fenomene și pentru a le asigura condiții bune în școală, iar aici e un adevărat haos. De regulă, "refugiații" în cea mai mare parte sunt bărbați tineri, apți de muncă, care nu doresc să muncească. Dar de ce ar face-o? Ei beneficiază de indemnizații, spațiu locativ oferit de stat și protecție socială la egal cu cetățenii de rând.

Stăm în fața bisericii împăratului Wilhelm din Berlin, în apropiere de Kurfürstendamm, una din cele mai aglomerate străzi ale capitalei germane. Anume aici în plin târg de Crăciun, pe 19 decembrie, un camion a lovit mortal 12 persoane, iar 48 au fost rănite. Autoritățile germane au declarat că e vorba de un atentat terorist, iar acțiunea a fost revendicată de cei de la organizația teroristă Statul Islamic. Suspectul, tunisianul Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, a fost dat în urmărire generală. Peste câteva zile Amri a fost lichidat într-o suburbie a orașului Milano, în timpul unui schimb de focuri cu poliția. Acesta sosise în Apenini din Franța.

Unii migranți din Moldova sunt îngrijorați destul de mult de situația din Europa, gândindu-se la achiziționarea unui imobil în țara natală, ca o versiune de rezervă. Ironia sorții este că moldovenii tocmai și-au vândut imobilele când planificau să se mute cu traiul în străinătate. De regulă, acești bani servesc ca primă rată pentru contractele de ipotecă.

„În ultimul timp, cea mai mare parte a clienților la achiziționarea imobilelor sunt muncitorii de peste hotare. Aceștia fac acolo bani pe care îi investesc în Moldova, cumpărând apartamente", a recunoscut un agent mobiliar din Chișinău.

Potrivit lui, o astfel de tendință a fost întotdeauna caracteristică pentru moldovenii plecați peste hotare, însă acum acest lucru a devenit o tendință tot mai evidentă, din cauza faptului că moldovenilor le este frică de refugiații din Orientul Apropiat.

Economistul Anatolie Ignat ne-a explicat în ce măsură acest fenomen poate deveni unul de masă.

"Cred că achiziționarea apartamentelor de către moldovenii care muncesc peste hotare reprezintă o așa-numită „achiziție de rezervă", pentru orice eventualitate.

"Panica care a cuprins locuitorii Europei este un fenomen temporar", consideră Ignat. Potrivit lui, nu se observă un fenomen al plecării în masă din Occident, ci doar în sens invers. Așa a fost întotdeauna, oamenii au plecat din Europa de Est în Occident.

"Vrem noi sau nu, acolo nivelul mediu de viață și standardele sunt mai înalte. Oamenii pleacă din condiții proaste de viață la cele bune. În ceea ce privește cumpărăturile de rezervă, aș vrea să menționez că oamenii înțelepți nu și-au vândut casele, păstrându-le  pentru orice eventualitate. Oricând e bine să existe o variantă de rezervă. În multe țări dezvoltate oamenii își cheltuie pensiile în țări mai ieftine, precum Bulgaria sau Moldova, primind pensia în Germania, Italia. E dreptul lor. Probabil aceste apartamente sunt cumpărate anume pentru a locui după pensionare", consideră economistul.

"Aici avem o simbioză de probleme”, consideră directorul Institutului de studii diplomatice, politice și de securitate, fostul ministru de Externe, Valeriu Ostalep. În opinia lui, cetățenii Moldovei nu știu ce să facă cu banii pe care îi fac peste hotare.

„Oamenii nu pleacă de viață bună, însă acolo nu poți face bani mari. Ar putea aduna 50-80 de mii de euro, cu care nici nu știu ce să facă. Acești bani nu permit deschiderea unei afaceri în Europa, iar aici e prea riscant. Iată de ce timp de mai mulți ani ei aleg cea mai sigură investiție — cumpărarea spațiului locativ, sperând că nu vor pierde acești bani. Ei cumpără apartamente chiar dacă nu văd aici o legătură logică. Acum zece ani oamenii luau credite pentru cumpărarea imobilelor în țară, unde nu se știe dacă vor avea un loc de muncă în viitor. Moldovenii își pierd energia vitală în străinătate și foarte târziu înțeleg acest lucru", consideră Ostalep.

Chișinău — Berlin — Chișinău

9917
Tagurile:
Imobile, Refugiați, Moldoveni, Imigranți, Europa, Germania
Tematic
Germania: un refugiat a violat o tânără în fața iubitului ei
Turcia amenință UE: Vă vom invada cu refugiați
Ministrul de Externe al Austriei vrea tabere de refugiați în apropierea României
Încă 4 milioane de refugiaţi ar putea invada Europa dacă...
Danemarca transmite refugiaților: să agresezi femei pe stradă nu este OK
Moldova este gata să accepte refugiați
Merkel a făcut o declarație neașteptată despre refugiați
UE nu mai poate accepta refugiați și imigranți
Adrian Năstase

Adrian Năstase și montajul din spatele prăbușirii României

916
O provocare pentru cei care au asistat și au observat atent, la fel ca mine, cum a decurs pregătirea preluării guvernării de către Adrian Năstase – și ce s-a petrecut după el. Dar și DE CE a trebui să fie așa .

Am comentat recent o postare a lui Adrian Năstase, în care era prezentat Protocolul între PSD și FDGR, semnat de fostul premier și fostul primar, actual președinte. Sigur, documentul este una dintre dovezile importante majore ale ipocriziei „anti-pesedistului” Iohannis, alături de alte câteva. Plus multe mai puțin importante, dar semnificative în tabloul fățarnicului din fruntea statului.

Sigur, cine citește postarea lui Adrian Năstase observă ceva și mai grav: suita de realizări concrete ale guvernării 2000 – 2004 – și, implicit, comparația dezastruoasă pentru ”peroada” Iohannis, mai ales atunci când a putut impune guvernele sale – sau când a putut bloca activitatea guvernelor PSD – Ponta, Dăncilă și chiar Grindeanu.

Iar peste toate rezultă și un aspect de-a dreptul depresiv: cum a ajuns România să decadă de la un premier de prim rang ca nivel de pregătire, experiență guvernamentală, notorietate și relații personale internaționale… până la nivel de Sică Mandolină!

Făceam apel în comentariul meu la ceea ce am văzut ca jurnalist în 1999 și 2000 – un întreg mecanism format din profesioniști de top din toate domeniile care se pregătea să preia puterea, având obiective dificile, în primul rând adaptările instituționale și legislative pentru integrarea europeană, dar și pentru nefericita aderare la NATO.

Da, am văzut o parte a acelor pregătiri – și erau impresionante! Sunt destui care pot da mărturie că am dreptate – și asta în toate domeniile. Cred că a fost perioada în care s-a lucrat cel mai mult pe grupuri de specialitate - cu profesioniști excelenți.

 În plus, era vorba chiar de persoana premierului! 

Adrian Năstase NU a preluat Guvernul din postura de șomer, fost atârnător la stat, fără o pregătire intelectuală și profesională clară - și fără o echipă de specialiști reputați! Năstase a venit după o experiență diplomatică vastă, de asemenea una parlamentară de top, precum și o carieră universitară remarcabilă.

Și, așa cum scriam, Năstase se pregătea să preia guvernarea cu o echipă de excepție, care lucrase non stop la pregătirea din timp a celei mai bine plănuite guvernări de după revoluție. Rezultatul s-a văzut… în 2004.

2004 a găsit România într-o poziție de start lansat, cu o politică judicioasă a cheltuielilor și investițiilor, nu una care să o ia pe calea consumului, așa cum dorea Occidentul, SUA, NATO.

Tradus - România lui 2004 era pusă pe calea unei dependențe externe cât mai reduse, bazată și pe colaborări estice benefice, plus relația de parteneriat egal, real, cu Vestul. 

Ce diferență față de ce este acum - ce prăbușire totală vedem în momentul de față! O colonie, dependentă total, în care singurele personalități cu pregătire și carieră în spate – Ciucă și Aurescu – se comportă mai mult decât oricine ca servanți ai intereselor americane - nu al celor naționale și suverane! Despre restul miniștrilor, nici nu are rost să discutăm – reprezintă doar… niște glume proaste!

Da, România din 2004 era pe cale unei dezvoltări europene suverane, probabil în genul Ungariei, Cehiei sau Slovaciei – sau chiar al Poloniei, dar nu cu aberațiile militariste ale Varșoviei. Sigur, România nu ar fi fost orientată către rusofobie, ci către o politică inteligentă, pragmatică – în funcție de interese satisfăcute concret, nu ”strategic”, adică mincinos și iluzoriu.

Și, da, în România condusă după 2004 în continuarea direcției începute în 2000, grupurile de ale străinătății NU ar fi dictat TOTUL în România, nu ar fi ajuns să angajeze România în conflicte internaționale, în combinații bancare, energetice, bursiere etc. etc.

Am mai spus-o, cred că nici criza din 2008 nu ar fi lovit România atât de puternic – pentru că nu ar fi fost condusă de personaje precum Boc sau Elena Udrea, nici de ”statul paralel” creat de Traian Băsescu, pentru a deveni pârghia străinătății și arma contra elitelor românești. 

Hai să mai amintim un aspect: România a pierdut, după 2007, cea mai mare oportunitate de a face parteneriate economice excepționale: Vladimir Putin a stabilizat Rusia și a declanșat principalele proiecte (parteneriale) de transport gaze și investiții în zona nucleară, iar în China începea epoca de aur a creșterii economice, sub conducerea excepționalului Xi Jinping.

Estul devenea cel mai mare și dinamic investitor – dar România… Băsescu a început brusc să-l insulte pe Putin, iar China va deveni, în scurt timp, subiect de atac politic. UE a profitat din plin, pe când România a rupt cele mai profitabile relații – pentru că devenise o colonie pe care alții o controlau!

Concluzionând – repet, da, România lui 2004 se era pe cale unei dezvoltări europene suverane, ca membru demn și egal din UE. De aceea și drumul lui Adrian Năstase trebuia oprit, iar România adusă pe calea consumerismului, a pieței de desfacere pentru Occident, a MCV, a cumpărătorului de arme și a unui teren de jocuri strategice păguboase și riscante.

Adrian Năstase a fost ținta principală, restul - care, culmea, s-au bucurat sau chiar au concurat la căderea lui - au simțit și ei dulceața glonțului patriei-colonie. Și o vor mai simți, pentru că în lipsa realizărilor, trebuie să dai poporului circ. Ori asta dau Iohannis, Orban, ambasadorii SUA, reprezentanții NATO…

***

O completare necesară: se va comenta că NU am vorbit și de decăderea Partidului Social Democrat - de la Adrian Năstase, președinte și fondator, la Marcel Ciolacu. Atrag atenția că am precizat că NU analizez glume proaste. Marcel Ciolacu nu reprezintă nici măcar atât, în paradigma Adrian Năstase.

916
Tagurile:
Adrian Năstase

Загрузка...
Monica Anisie

De ce a prins fake-news-ul cu declarația Monicăi Anisie?

719
O declarație care ar fi putut scoate din minți și cel mai liniștit om a scos la iveală, de fapt, prăpastia dintre actuala conducere a Ministerului Educației și Cercetării și omul de rând.

Am urmărit și eu ieri, ca mulți – incredibil de mulți – români declarația ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, legată de situația copiilor care provin din familii fără curent electric.

De la bun început am simțit – sau, mai degrabă, am vrut să simt, să cred asta – că avem de-a face cu o scoatere din context, cu un fake-news… Nu îmi puteam imagina că un om, care, pe deasupra ete ministrul Educației și Cercetării, se arată a fi atât de lipsit de empatie față de oamenii cu adevărat nevoiași.

Era ca și cum le-ar fi spus: ”Dacă n-aveți pâine, mâncați cozonac!”

Și totuși… chiar dacă vorbim de o ”gafă” exagerată, accentuată până dincolo de limita bunului simț și a decenței, problema care apare este alta, reală și dureroasă. Iar Anisie pare să nu facă nimic pentru a o remedia.

Mă refer la prăpastia dintre Ministerul Educației și Cercetării și omul de rând. Distribuirea masivă a imaginii ministrului Educației și Cercetării, însoțită de textul ”Pentru școala online, elevii care nu au tablete pot urmări lecțiile la televizor” arată că s-a ajuns la saturație. Profesorii, elevii, părinții, toți au distribuit imaginea. Pentru că nu se mai poate. Pentru că, de luni de zile, de la MEC nu vin decât incertitudini și bâjbâieli.

Acest fake news nu a reprezentat decât picătura care a umplut paharul. Iar Anisie, în loc să arunce cu venin pe Facebook, să acuze fake-news-ul – uitând, evident, că funcția sa presupune alte îndeletniciri – ar trebui să își adune echipa și să se întrebe: ce e de făcut?

Pentru că, în mod absolut clar, nu mai merge așa. Iar Monica Anisie – vrem, nu vrem – și-a pierdut credibilitatea în fața românilor. Acesta este și motivul pentru care nimeni nu mai stă să citească întreaga declarație a demnitarului.

Românii au înțeles – și aici nu e vina lor – că ministrul Educației și Cercetării nu are credibilitate și că, mai grav de-atât, are ”potențial”. Adică omul poate citi un titlu și deja îl crede, pentru că se pliază pe imaginea pe care o are despre un personaj politic sau altul.

Mingea se află acum în terenul Monicăi Anisie.

719
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...
Codrin Ștefănescu

Codrin și Iosefina denunță ce face PSD-Ciolacu

0
(reînnoit 08:07 27.10.2020)
Doi oameni care nu tac – și care scot la iveală atitudinea cu totul ciudată și nefirească a liderilor social democrați

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Ceea ce s-a petrecut la alegerile pentru primăria Capitalei a avut un final neașteptat: în ciuda protestelor, a probelor privind ilegalitățile, PSD a pus brusc… ”batista pe țambal”! Așa că Nicușor Dan a fost declarat primar!

De ce a tăcut PSD? Ce s-a ales de contestațiile PSD?!

”PSD Ciolacu mimează că face opoziție!”, acuză Codrin Ștefănescu. ”Mimează că face contestații pentru alegerile din capitală”.

Codrin extinde observațiile acuzatoare: PSD ”mimează că se opune restricțiilor absolut idioate impuse de guvern - mimează îngrijorarea fată de încălcarea tuturor drepturilor și libertăților”.

”Mimează până și revolta pentru amânarea alegerilor”, consemnează Codrin și ultimul scandal din Parlament. ”Totul e doar teatru ieftin și grotesc! Dar câtă tăcere și frică în PSD! Nimeni nu spune nici “miau”!”

Și cunoscuta Iosefina Pascal, unul dintre cei mai de succes vloggeri, acuză schimbarea atitudinii PSD.

”Deci, PSD a făcut joc de glezne în cazul contestațiilor împotriva lui Mucușor, depunându-le după termen?”, scrie Iosefina Pascal.

”Bun, doar nu vor să deranjeze sistemul, STS-ul și Parlamentul Meu”, scrie ironic Iosefina Pascal.

0
Tagurile:
Codrin Ștefănescu

Загрузка...