Ionuț Țene

Protestele se transformă: de la revoluția "corporatiștilor" la cea națională!

401
(reînnoit 21:25 14.02.2017)
Nu știu dacă multă lume a sesizat transformarea protestelor începute pe 1 februarie 2017, odată cu adaptarea pe furiș și-n miez de noapte de către Guvernul Grindeanu a OUG nr. 13 privind grațierea și amnistia.

Putem spune că în primele opt sau nouă zile protestele s-au încadrat ideologiei globaliste și "progresiste" a stângii neo-marxiste, care controlează piața media și ong-urile transfrontaliere plătite din România. "Tinerii liberi și frumoși", împinși de la spate de aparatul de propagandă a servicilor secrete controlate de binom via președinție (comandantul suprem) ce nu dorea să piardă puterea, au ieșit în stradă, culmea paradoxului social nu pentru libertate, ci pentru întărirea măsurilor de forță, adică să intre cât mai mulți români la pușcărie sacrificați pe altarul luptei împotriva corupției, în numele zeiței virgine a Justiției, în vederea făuririi societății utopice ce-l pot face invidios pe Platon, Campanella sau Morus cu utopiile lor politice privind societățile perfecte, mult îndrăgite și promovate de iacobini sau bolșevici.

Nu neg în maniera lui Ion Rațiu dreptul lor democratic de a protesta. La aceste mitinguri au fost mânați corporatiștii, noua clasă proletară, de către managerii de multinaționale, nu pentru drepturile celor săraci, ci ca băncile și firmele străine să aibă cât mai multe favoruri și scutiri de impozite. Ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei și în marile orașe a fost un fel de Sorbonna 1968 pe dos, în care tineretul milita pentru pușcării, întărirea aparatului polițienesc și dragoste nețărmurită pentru DNA, la pachet cu interesele economice ale ambasadelor străine. În zece zile "tinerii liberi și frumoși", tot respectul pentru dreptul lor de a protesta, au transformat imaginea României în presa internațională, în cea a unei țări a anarhiei, haosului și neguvernabilă pe linia frontului hibrid, unde marile puteri se joacă cu creionul pe hartă, iar Germania ne vrea un sub-land federal condus de un gauleiter fără charismă ce salută ca un robot. Vrea Germania să ne conducă direct prin trimiști că noi dăm impresia că nu suntem, în stare să asigurăm pacea socială în țară?

Corporatiștii s-au retras…

Totuși odată cu avertismentul Comisiei parlamentare de control a SRI că multinaționalele vor fi cercetate dacă s-au implicat în proteste, ca la ordin corporatiștii s-au retras în birourile de cazarmă ale sediilor firmelor străine, ca pe vremuri muncitorii de pe platformele industriale, care aplaudau sau ieșeau în stradă la comandă. Teama de a plăti impozite ca bieții capitaliști aborigeni români și frica de a nu mai putea externaliza profiturile în Panama Papers i-a făcut pe managerii de multinaționale să plece din stradă. Treptat s-a subțiat numărul protestatarilor globaliști, atei, neo-marxiști și progresiști de stânga, care vor o "țară ca afară" în sensul propriu de a dispărea România așa cum o știm, suverană și conservatoare.

Între timp tot mai mult se întărește elementul românesc din cadrul acestor proteste. La început au apărut nuclee sporadice de tineri patrioți care promovează mesaje pro viață, pentru familia tradițională și pentru transformarea protestelor într-o mișcare împotriva întregii clasei politice, în sensul cunoscut: "Aceeași mizerie!" La Cluj-Napoca s-au evidențiat în fruntea protestatarilor tineri cu bannere în care se milita împotriva avortului și pentru familia tradițională. Ei au fost aplaudați de protestatari și mesajul lor preluat treptat. La București grupul "nusuntemmanipulați" condus de activistul civic Mihai Tociu, care a pus placa cu Budapesta pe Arcul de Triumf deja se impune în piață, nu fără contestări. El face un apel împotriva manipulărilor.

Tineri naţionalişti la proteste

Tineri cu un banner naționalist au fost agresați verbal acum câteva zile de ceilalți participanți la miting și scoși de jandarmi din adunarea neautorizată ce se desfășoară în fața sediului Guvernului. E dovada că unii au dreptul de a protesta neautorizat împotriva Guvernului și pentru interesele binomului sau multinaționalelor. Alți români care nu vor ca România să devină o colonie sunt înlăturați cu forța. Tinerii cu bannerul naționalist fac parte din grupul de pe Facebook — "nusuntemmanipulați". Iată ce scrie un membru al grupului pe rețeaua de socializare, activistul civic Mihai Tociu:

"Un banner care solicită ca ANAF să trateze firmele străine la fel ca cele românești este dat jos cu violență de protestatarii din Piața Victoriei în data de 8.02.2017, deoarece au fost deranjați de mesaj. Se poate observa cum, sub aparența unui protest liber și spontan împotriva corupției, există o rețea de indivizi care deține controlul total asupra mesajelor și sloganelor. Se pot recunoaște activiști USR, PNL, PDL și apropiați ai Monicăi Macovei. Imensa majoritate a participanților sinceri au impresia că toți ceilalți aflați la protest sunt ca ei și urmează mimetic, cu naivitate și euforic, comenzile primite. Au convingerea că salvează România…"

Nici un "progresist" din sistem nu a ieșit în stradă pentru că se taie pădurile sau se vinde terenul agricol la străini. Nu primesc ordinul pe unitate cei peste 250 mii de informatori de opinie? Naționaliștii au devenit persuasivi în a-și prezenta ideile. 50.000 mii de clujeni au montat o scenă în Piața Unirii de pe care au rostit o serie de revendicări în aceste zile ale "revoluției din februarie". Unul dintre cei care au vorbit la microfon a spus că românii nu trebuie să permită vreunui partid să confiște protestele sau să le politizeze, nici măcar președintelui Klaus Iohannis, "care se face că a uitat de cele 3 milioane de semnături pentru familia tradițională".

Mai mult, în cea de-a XI-a zi de când mii de clujeni protestează fără oprire împotriva Guvernului Grindeanu care a aprobat în miezul nopții ordonanța care modifică Codul Penal, naționalistul Petru Borodi s-a adresat acestora de pe scena amenajată în Piața Unirii. Momentul a fost unul istoric, mai ales că Petru Borodi este fostul lider al "Golaniei" din Cluj-Napoca, din 1990, când a creat în jurul statuii lui Matei Corvin zona liberă de comunism împotriva lui Ion Iliescu și a apropiaților lui, care acaparaseră puterea. Borodi a fost și reținut pentru acțiunea de demolare a "monumentelor" sovietice din Cluj și a condus grupări legionare ardelene anti-comuniste, alături de răposatul Costel Condurache. Tot Borodi a vorbit Comisiei parlamentare pentru Roșia Montana, într-o mișcare care a blocat proiectul RMGC. El le-a spus clujenilor că la vârsta de peste 70 de ani continuă să iasă în stradă împotriva corupției și a neocomuniștilor care încă dețin puterea. Acesta consideră că lupta străzii împotriva bolșevicilor trebuie să fie continuată mai ales din cauza crimelor săvârșite de aceștia împotriva elitei intelectuale românești, în dreptul deținuților politici care au murit departe de casă, în lagăre precum cel de la Periprava.

Eliminarea discursului globalist şi înlocuirea cu cel naţionalist

Clujenii au început să cânte seară de seară Imnul Național, însoțind cântecul de luminile telefoanelor mobile. Chiar și imensul covor Tricolor din luminile roșu, galben și albastru din fața Guvernului trebuie să-l interpretăm ca o "naționalizare" a protestelor și eliminare a discursului globalist, transnațional și stângist promovat de către ambasadele străine și multinaționale, care ne vor o colonie de tip central-african. USR care a încercat să confiște protestele este tot mai mult înlăturat de către protestatari, care văd în Nicușor Dan un "penal", de când parchetul a început urmărirea sa penală pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale. Destui clujeni se arată dezgustați de modul în care USR, partidul lui Nicușor Dan, monopolizează scena protestelor de la Cluj-Napoca împotriva Guvernului Grindeanu. Câțiva i-au transmis chiar în Piața Unirii unui lider USR amendat de CNCD, că s-au săturat să-l audă tot pe el la microfon. Răspunsul lui a fost sec: orice protest nu poate rezista fără un MC. Nu întâmplător Partidul Noua Dreaptă, o voce a naționalismului politic de factură eminesciană cere implicarea tinerilor în proteste pentru eradicarea corupției și restaurarea unei societăți juste, drepte și creștine. Organizația românească consideră că "tineretul român, într-o proporţie semnificativă, s-a identificat la alegerile din decembrie cu mesajele anti-sistem şi anti-coruptie ale partidului USR iar decăderea sa în timp record şi dezamăgirile mari ale susţinătorilor săi oneşti ar putea afecta protestele din marile oraşe ale României. În opinia noastră, lupta anti-corupţie din stradă, care este vitală pentru naţiunea română, nu trebuie să se încheie fără nici un rezultat din princina dezamăgirii provocate de liderii USR, ci trebuie să continue. Avem o convigere care suntem convinşi că este împărtăşită de mulţi dintre actualii şi foştii simpatizanţi şi votanţi ai USR: corupţia în politica românească este, a fost, şi va mai fi cea mai mare problemă pe care o are ţara noastră iar lupta împotriva acestei boli canceroase trebuie dusă mai departe cu cea mai mare fermitate! Dacă în Parlamentul României nu există un partid curat, onest şi credibil, această luptă trebuie dusă din afara Parlamentului, în stradă, până la următoarele alegeri. Partidul Noua Dreaptă doreşte să activeze în continuare pentru o Românie curată, morală şi prosperă, fără corupţi. Singurele condiţii pe care le punem sunt cât se poate de rezonabile: să iubească Romania şi să nu aibă o poziţie ostilă faţă de Credinţa Creştină". Lumea se împarte acum între trei poli geopolitici: SUA și Rusia, puteri conservatoare pe de o parte și Germania ca centru a globalismului pe de altă parte.

Treptat protestele din februarie se transformă, de la "revoluția multinaționalelor", globalistă, stângistă și transnațională, la una cu puternice și distincte conotații românești și conservatoare, în cea mai bună tradiție națională, asta într-un context geopolitic în care Europa se schimbă după Brexit și venirea lui Trump la președinția Americii. Tinerii români conștientizează că trebuie să se implice pentru o nouă ordine conservatoare în Europa centrală și de est, în care miturile anarhice ale stângii progresiste, atee sunt treptat demantelate de inteligență, credință și dialogul cu marile puteri care promovează dialogul și valorile tradiționale. În curând se va vorbi de marile proteste ca de o afirmare a suveranității, credinței și identității românești în marile orașe ale României, o țară de frontieră în care războiul hibrid se stinge doar prin democrație reală și pacea adusă de frăția de cruce a bătrânului continent așa cum îl visa generalul De Gaulle.

Ionuț Țene

Sursa: NapocaNews.ro

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik.

401
Adrian Năstase în vizită la Ambasada Rusiei în România

Parlamentul s-a anulat singur - a validat o rușine istorică, contra interesului național!

897
(reînnoit 19:47 01.07.2020)
Ceea ce s-a întâmplat este o rușine națională, la bază a fost o trădare a intereselor naționale, la care noi am asistat neputincioși cum dronele la fel de neputincioase din Parlament au pătat istoria și, din păcate, viitorul României

Motto: ”Reaua-credință în politică este măsura cu care

se constată gradul de civilizație al unui popor”

Duiliu Zamfirescu

 Anul 2020 pare marcat de un destin cu totul aparte – pandemia, cu cea mai bizară reacție din istoria consemnată a omenirii, apoi mișcarea prin care se vrea demolarea istoriei, dar și un fel de impunere a unor idei bizare, contravenind logicii evoluției societății – pe scurt, o revoluție cu idei fără sens.

Peste toate astea, la orizontul lui 2020 apare și o criză economică, precum și a unei dorințe de realcătuire a unor alianțe, a unor colaborări, în vederea unei reechilibrări. Omenirea seamănă cu un luptător lovit, care face pași în toate direcțiile și îți mișcă trupul și membrele pentru a-și păstra echilibrul. 

Ei bine, țara noastră pare tot un luptător, dar care își dă pumni singur și își mai pune și piedică, acuzându-i pe alții că îl pun în pericol!

Ocolită de conflicte, prin voințe mai presus de noi, dar și prin munca de excepție a diplomației din trecut, România a reușit ca, prin alianța militară în ca a intrat pentru ”siguranță”, să se bage în conflicte care nu ne priveau de nici un fel și nu ne afectau.

Tot de când cu această ”alianță” am descoperit că suntem ”amenințați”, că sunt forțe ”ostile”… deși nu am avut vreo problemă din partea lor! Dimpotrivă!

De fapt, României i-a dat Dumnezeu resurse și Nicolae Ceaușescu economie și oameni calificați; prin tot felul de ”alianțe” și ”uniuni”, în 20 de ani am reușit să le pierdem pe toate trei!

Iar în anul de grație 2020, în care lumea caută să se echilibreze lovită fiind, România face o mutare pe care nu pot să o numesc decât o tentativă de sinucidere: declară una dintre marile puteri, cea mai apropiată și de care ne leagă mai toate marile realizări al istoriei… drept un fel de stat inamic!

Da, știu, personajul dubios de la Externe, Aurescu, a sărit imediat și a spus că nu e adevărat, prin Strategia Națională de Apărare Rusia NU e definită ca un stat inamic! Nu, nu e definită textual – dar când o nominalizezi în fiece capitol din Strategie ca ”risc” și/sau ”amenințare” pentru România… cum o consideri oare? Prieten? Nicidecum!

Sigur, Aurescu și alții ca el încearcă să ne convingă că albul e negru, iar negrul e alb. Asta vine din caracterul și meseria lor reală. Aceea de agenți ai transformării României într-o colonie, într-o țară dependentă și aservită.

Dar, ciudat – și dureros pentru mine, ca fost deputat PRM - este că Parlamentul NU a reacționat defel, cu foarte mici excepții,  ci a acceptat această aberație. De fapt, această afectare istorică a relațiilor cu Rusia și, implicit, această lovitură pe termen lung dată intereselor naționale ale României.

Pentru că despre asta e vorba când strici o relație cu o mare putere vecină - de lovirea intereselor tale naționale!

Nimeni nu spune să nu avem relații excelente, de parteneriat (chiar și ”strategic”) cu SUA – dar asta nu înseamnă că trebuie să ne implicăm în conflictele lor, mai toate declanșate chiar de americani! Și, e la mintea oricărui om normal, că nu avem de căuta nici în rivalitățile lor cu celelalte mari puteri, Rusia și China!

Dar ne-a întrebat oare cineva dacă vrem să ne aliem cu SUA pentru a avea trupele lor aici și a ne pune rău cu Rusia și China, dar și cu Turcia sau state arabe?...

Să răspundem sincer la trei simple întrebări și să le cerem și demnitarilor să spună ce cred:

-Ne-a pus vreodată Rusia lui Putin în pericol? Sau, altfel spus, a existat cel mai mic semn real de ”agresiune” sau chiar de ”amenințare” sau ”risc” din partea Rusiei direct pentru România?

-Ne ajută cu ceva concret înscrierea Rusiei ca ”amenințare” și ”risc” în Strategie”?

-Când e vorba să afectezi fundamental o relație de sute de ani, care a dus la evenimente istorice fundamentale (independență, marile victorii de la Mărăști, Mărășești, Oituz și multe altele), dar și o vecinătate de cea mai mare importanță, oare nu era cazul unei consultări cu minți luminate - inclusiv cu asociații ale diplomaților, cu istorici, cu Academia Română?

Aș mai adăuga o întrebare de bun simț: ne-a tratat vreodată Rusia lui Putin cu lipsă de respect, ne-a dat la o parte de undeva sau s-a băgat peste noi, ori măcar ne-a dat exemplu negativ?

Întreb, pentru că noi am făcut-o de nenumărate ori de la preluarea puterii de către Băsescu și trecerea României sub NATO! Curg insultele și afirmațiile calomnioase la adresa lui Putin și a Rusiei pe toate posturile principale – și nici politicieni iresponsabili și inculți nu se dau în lături! Și da, curg acuzațiile la adresa Rusiei pentru probleme care nu ne privesc și despre care nu știm mai nimic – relațiile din Crimeea și Donbas, probleme din Ucraina sau din Caucaz. Singura ar fi Transnistria – dar și Republica Moldova e… alt stat, care NU ne-a cerut să ne băgăm!

Și da, cred că oamenii deștepți și pregătiți trebuie consultați când îți dă prin cap să faci un asemenea demers, nu apelezi la textele unor semidocți sau ale unor trompete NATO – ale căror exprimări și idei le regăsesc în „Strategie”. Apropo, poate se va face publică lista ”specialiștilor” care au lucrat la ”Strategie” – și chiar Parlamentul trebuia să o ceară!

De fapt, această trecere a Rusiei în zona ”amenințărilor” și a ostilului a fost pregătită – se dorește și se pregătește o nouă generație semidoctă, care va asculta numai pe cei care, ștergând istoria reală, vor impune ceva contrafactual, fals – că Rusia a fost și este cea mai mare amenințare pentru România, ba chiar pentru lumea întreagă!

Da, Rusia a avut în perioada țaristă politica unui imperiu, da, românii acuză URSS că a acaparat teritorii românești, dar le-a redat altele, iar asta e istorie! Turcia, Ungaria, Austria sau chiar Polonia nu ne-au invadat oare de nenumărate ori? Ce să mai vorbim de Germania, ”aliatul strategic” care ne-a ”ajutat” să pierdem teritorii imense și sute de mii de suflete, ne-a aruncat într-un război nimicitor și ne-a făcut să ajungem în topul ucigașilor de evrei!

Dar Germania de azi NU este cea din vremea lui Hitler, nici Ungaria nu e cea a lui Horthy sau Hatvani – și nici Rusia nu e URSS sau Imperiul de la 1812! Cum nici SUA nu e cea care masacra indigenii sau folosea sclavi pe plantații, decât în mintea psihozaților care dărâmă statui! Cu ei seamănă cei care spun azi că Rusia e inamicul României!

Reprezentanții lor sunt cei care au creat ”Strategia” – dar și cei care au votat-o! Atenție… au votat-o FĂRĂ măcar un amendament, practic fără să o dezbată! Acesta e Parlament, ăștia sunt parlamentari?!

Ceea ce s-a întâmplat pe lanțul Președinție - Parlament este o rușine națională, la bază a fost o trădare a intereselor naționale, iar ca rezultat este, deocamdată, o pată rușinoasă pentru istorie.  Mai încolo… Doamne păzește! Cine știe în ce ne bagă ”partenerul strategic”!

Pentru că, aduc din nou aminte, foștii ”parteneri strategici” ne-au impus o conducere, cum a făcut și actualul, cel puțin în cazul demiterii lui Băsescu; ne-au impus grupări politice și un anume ”stat de drept”, așa cum face și actualul; au intervenit în politica internă, așa cum face mereu și actualul; ne-au luat resursele, așa cum face și actualul; au pus mâna pe economie, mult mai puțin decât actualul; ne-au pus la plată, mult mai puțin decât actualul. Și ne-au băgat în conflictele lor!

Rezultatul ”parteneriatelor strategice”? Pete majore în istorie, pierderi uriașe de vieți, războaie, dependență... Sigur, acum ”ne apără”! Stați liniștiți, la fel spuneau și cei de atunci! Și ei aveau energumenii lor în presă, ”portavocile”, propagandiștii.

Sigur, acum ne aduc civilizație, democrația, prosperitatea, dreptatea și justiția! Ce să vezi – așa spuneau și aceia!

Și, mai ales, toți ne spuneau că avem un ”inamic”, o ”amenințare”, de care doar alături de ei ne puteam păzi! Așa au fost evrei cu care trăiam bine de sute de ani, ”imperialiștii” Occidentului, de care eram legați prin secole de cultură și istorie, acum sunt rușii de care ne leagă istoria, dar și limba și chiar sângele!

Închei cu câteva rânduri scrise de Duiliu Zamfirescu în 1917, din două  articole - ”Ignoranții” și ”Suprema lex”– dedicate celor de atunci, dar atât de actuale pentru cei de azi:

”Oamenii (politici, n.n.) nu învață nimic. S-ar zice că nu numai nu învață nimic din experiența altora, dar nici din propria lor experiență și durere nu trag învățăminte”.

”Reaua-credință în politică este măsura cu care se constată gradul de civilizație al unui popor: cu cât ea este mai dezvoltată, cu atât poporul este mai înapoiat. În binecuvântata noastră țară reaua-credință este incomensurabilă”.

Despre asta vorbim în cazul acestei imense gafe și rușini istorice, la care suntem martori inerți, atenți fiind la ce mai face declarații inculte ale unor drone politice, la emisiuni cu bucătari și „vulpițe”, sau la ineptul buletin de ”infectați” care ne va asigura accesul la terase și în stațiuni.

Da, anul 2020 poartă o marcă nenorocită – și din păcate am ajuns să fim toți martori inerți, chiar dacă ne pierdem timpul și caracterul cu alte emisiuni.  Pe fond, am asistat neputincioși cum dronele la fel de neputincioase din Parlament au pătat istoria și, din păcate, viitorul României.

****
Explicație: am ales această fotografie de la Fundația Europeană Titulescu pentru multipla sa semnificație: bustul lui Titulescu, adevărata statuie a diplomației românești; prezența celui mai mare diplomat român modern, Adrian Năstase, artizanul aderărilor de după 1990 și cel care a insistat pentru buna relație cu Rusia; alăturarea din Năstase și un reprezentant al Ambasadei Rusiei cu prilejul celei de-a cincea conferințe în parteneriat FET cu Fondul Alexander Gorchakov pentru diplomație publică din Moscova.

Reuniunea avut loc pe 27 septembrie 2019 și a fost dedicată celei de-a 85 aniversări a semnării tratatului din 1934 privind reluarea relațiilor diplomatice dintre România și URSS.

Adrian Năstase a evocat o declarație a lui Nicolae Titulescu dată la Geneva, în ianuarie 1935: ”Consider reluarea raporturilor diplomatice între România și URSS ca unul dintre cele mai importante acte din viața mea politică”.

Tot cu acea ocazie, Titulescu a vorbit de lucrarea realizată împreună cu ambasadorul sovietic Maksim Litvinov - definiția ”agresorului”, una dintre cele mai importante din Dreptul internațional. Ce ar fi spus oare Titulescu de rușinea și gafa istorică petrecută zilele acestea? Dar Adrian Năstase… era greșit oare să fie consultat înainte de a o comite? Nu numai de Iohannis… ci de PSD. Fără alte comentarii.

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

897
Tagurile:
Decizie, Parlament
Tematic
Iohannis comite o greșeală uriașă, chiar istorică! Parlamentul trebuie să-l oprească!
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Parlamentul a votat: Au fost simplificate condițiile programului ”Prima casă”
Ultima oră: Parlamentul, decizie finală în cazul educației sexuale în școli!
Victorie pentru Justiție - Parlamentul nu a cedat presiunilor! Cine s-a făcut de râs

Загрузка...
Rachetele americane ”Patriot”, imagine de arhivă

Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”

424
(reînnoit 15:23 30.06.2020)
Sistemele de apărare antiaeriene ”Patriot”, realizate în SUA, nu au fost în stare să protejeze capitala Arabiei Saudite, Riyadh, de atacul aerian al rebelilor șiiți huthi din Yemen, astfel reafirmându-uși încă odată reputația de „armă învechită”.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Rebelii yemeniți din mișcarea Ansar Allah (Ajutorii lui Allah, houthis) au atacat pe 23 iunie mai multe obiecte de pe teritoriul Arabiei Saudite, au declarat în mod deschis despre acest lucru și au demonstrat superioritatea armelor lor față de sistemele de apărare antiaeriană americane ”Patriot”.

Mai multe aeronave fără pilot (UAV) și rachete au fost lansate de pe teritoriul controlat de houthis, au parcurs peste 700 de kilometri, trei zone de poziționare ale sistemului de apărare antiaeriană și au lovit mai multe ținte în Riyadh. Potrivit Reuters, rachetele și dronele houthis au fost lansate asupra cartierului militar al armatei, spre Ministerul Apărării și la o bază aeriană.

Ministerul saudit al Apărării a anunțat despre nimicirea unor ținte aeriene și, totuși, presupunem că unele aeronavele fără pilot (sau rachete) și-au îndeplinit misiunea în Riyadh. Martorii oculari au vorbit despre două explozii puternice și de nori de fum dens în capitala Saudită (atacul de anul trecut al houthis-ilor la rafinăriile Abkayk și Khur a fost mult mai spectaculoase și cu consecințe mult mai grave).

Potrivit unei versiuni, sistemul ”Patriot” a identificat UAV-urile de atac ca pe unele proprii și le-a ratat. Poate că sistemul de identificare a rachetelor aeriene Patriot a fost piratat sau suprimat de războiul electronic. În cel mai rău caz, „patrioții” imperfecți din punct de vedere tehnologic ar putea să nu observe pur și simplu ținte aeriene cu contrast scăzut. Oricum ar fi, conflictul dintre Arabia Saudită și rebelii houthis din Yemen devine din ce în ce mai periculos pentru întreaga regiune și cu folosirea înaltelor tehnologii. În același timp, creșterea cantitativă a armamentului american (inclusiv baterii suplimentare de apărare antiaeriană ”Patriot” și zone noi de poziționare) nu mai influențează cu nimic.

Patriot-ul nu mai este cel de cândva

Rebelii Houthis pretind că au atacat Ministerul Apărării și Baza Forțelor Aeriene King Salman din Arabia Saudită.

Potrivit datelor coaliției, forțele de apărare antiaeriană ale Regatului au interceptat patru rachete balistice și mai multe drone kamikaze lansate de rebelii yemeniți asupra Riyadh-ului și asupra orașelor Najran și Jizan în dimineața zilei de 23 iunie. Nu se cunoaște numărul total de arme de atac; rebelii Houthis au revendicat „operațiunea de amploare” care nu a fost încă finalizată.

Pentru comparație, în toamna anului trecut, rebelii au folosit 18 drone și șapte rachete de croazieră. Un reprezentant al Houthis-ilor a remarcat capacitatea noilor drone Kasef și Sammad-3 de a parcurge o distanță de 1700 km. Este important să înțelegem aici: cu un astfel de interval de zbor, o dronă yemenită kamikaze poate ataca o țintă în Arabia Saudită din orice direcție (de exemplu, ajunge la Riyadh din direcția Qatarului), iar sistemele ”Patriot” vor fi inutile, deoarece controlează spațiul într-un sector limitat (90 grade) și numărul acestor sisteme nu influențează calitatea apărării antiaeriene. Sistemul ”Patriot” este proiectat pentru a distruge aeronavele, țintele balistice și rachetele de rază medie. Însă dronele de atac și rachete de croazieră relativ mici nu reprezintă ținte specifice pentru acest sistem.

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a remarcat anterior: ”Chiar și unele dintre cele mai bune sisteme din lume nu doboară țintele de fiecare dată".
Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Iar dacă acestea, evident, nu sunt cele mai bune, atunci atacurile Houthis-ilor yemeniți asupra obiectelor din Arabia Saudită nu pot fi respinse. Armele anti-rachetă și UAV-urile de atac se dezvoltă rapid în toate țările lumii, iar modernizarea sistemului de apărare antiaeriană american Patriot se pare că, de ani buni, bate pasul pe loc. În versiunile modernizate PAC-2 și PAC-3 nu s-a observat vreo descoperire tehnologică.

Proiectul PAC-3 s-a ales cel puțin cu un radar „accelerat” și o nouă rachetă, în timp ce alte modernizări au oferit doar înlocuirea componentelor și module aparte. Pentagonul intenționează să exploateze complexul ”Patriot” până la începutul anilor 2030 și, probabil, aceasta este o perspectivă prea optimistă asupra viitorului.

Conform caracteristicilor tactice și tehnice, ”Patriot” este capabil să distrugă ținte aeriene care zboară cu o viteză de până la 2500 de kilometri pe oră, la distanțe de până la 100 de kilometri (cele balistice - până la 25 de kilometri) și la o altitudine de până la 25 de kilometri (balistice - până la 11 kilometri). Sistemul de apărare antiaeriană poate trage asupra la 8 ținte simultan.

Timpul de reacție al sistemului este de 15 secunde (foarte lent - în acest timp ținta poate parcurge 10 kilometri), inclusiv lansarea unei rachete atunci când ținta se apropie de limita desemnată. Radarul de apărare aerian ”Patriot” are un unghi de vizualizare de 90 de grade și este instalat în direcția apariției probabile a țintelor aeriene (fără o vizibilitate integrală). Caracteristicile modeste sunt completate de experiența de luptă nu tocmai de succes. Așadar, din cele 91 de rachete Skad R-17 lansate de Irak la începutul anului 1991 (antichități), americanii au reușit să doboare doar 45, folosind 158 de rachete antiaeriene. Un dezavantaj semnificativ al complexului american a fost raza scurtă și înălțimea interceptării țintei - la mai puțin de 20 și 7 kilometri de obiectul apărat. Orice comparație cu omologii rusești moderni de tip Vitiaz S-350 este incorectă, în domeniul tehnologiei, decalajul este fantastic (conform vizibilității radarului, vitezei de răspuns, numărul de ținte atacate, intervalul de înălțimi și raza de distrugere).

Sistemul Patriot
© Sputnik / Игорь Зарембо

În același timp, un sistem de apărare antiaeriană ”Patriot” costă aproximativ 1 miliard de dolari pe piața internațională. Doar în 2017, Statele Unite au vândut Arabiei Saudite arme în valoare de 110 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacție de arme din istorie. Probabil o parte semnificativă din acești bani irosiți - „reclamele” industriei americane de apărare din sistemul de apărare antiaeriană nu au nicio continuare. Nu este o coincidență faptul că Japonia a refuzat să achiziționeze și să desfășoare pe teritoriul său sistemul american de apărare antiaeriană Aegis Ashore.

Producția locală?

Dacă am sublinia odată în plus caracterul pro-iranian al mișcării rebele din Yemen sau furnizarea către aceștia a armelor iraniene ar înseamnă să simplificăm realitatea. Tehnologic vorbind, Houthis-ii sunt destul de independenți, cu încredere poartă lupte pe mare și au prezentat anterior o întreagă expoziție de noi drone și rachete de producție locală, destinate războiului cu Arabia Saudită și cu coaliția arabă. Rețineți că aceste instrumente de atac aerian pot zbura multe sute de kilometri și pot lovi exact ținta (o anumită clădire sau o fabrică).

Conflictul armat din Yemen este țesut din contradicțiile interconfesionale, politice și regionale din nordul și sudul țării și nu are o cale militară de reglementare.

Confruntările dintre suniți (salafiști) și șiiti (Houthis) au rădăcinile înfipte adânc în trecut. Mecanica acțiunilor de război este simplă: pe de o parte, șiiții sunt susținuți de Iran, iar pe de altă parte, suniții, care sunt susținuți de Arabia Saudită. Există câmpuri petroliere în nordul Yemenului, iar portul Aden, important pentru tranzitul hidrocarburilor, este situat în sud, iar dorința Riyadh-ului de a controla „fluxurile” pare logică.

Voi aminti aici că, în 2015, rebelii Houthis au preluat puterea și capitala Sana'a după fuga președintelui în exercițiu. Arabia Saudită, cu aprobarea SUA și fără autorizația ONU, a demarat o operațiune militară împotriva „juntei” yemenite, cu sprijin armat din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Egipt, Pakistan, Maroc și Sudan. Coaliția este de partea guvernului fugit. ONU nu joacă un rol constructiv, ci invită ocazional părțile la pace. Statele Unite solicită rolul de dispecer regional. Războiul civil din Yemen durează șase ani, iar intervenția coaliției arabe a dus doar la o escaladare a ostilităților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

424
Tagurile:
SUA, Patriot, Sistem
Tematic
Scandal de miliarde: americanii confirmă - România a luat țeapă cu sistemul Patriot
Americanul Patriot lovește la Bursa din București
Celebru avocat vrea să-și cumpere rachete Patriot! "Prețul nu mai contează"
Rodica Stănoiu: „S-a încercat implementarea Patriot Act în România!"
Patriot versus Sarmat! Cum ne apărăm suveranitatea?
Veste minunată de Paști: un Mare Patriot a fost ales în fruntea științei și culturii
Alegeri în Rusia: Gerard Depardieu a votat la Paris ca patriot (VIDEO)

Загрузка...
Mircea Badea

Mircea Badea revine ”Omagiu pășunist” pentru ”bravul cârmaci, tătelul Iohannis”

0
”Nota generală era bravul cârmaci, desigur Iohannis, să luăm lumină de la tătelul nostru, și partidul și era exact totul ca la Congresul 14 al PCR”.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Evan Răutu. Revenit după un scurt concediu, cunoscutul realizator Mircea Badea a intrat direct în cel mai important și controversat eveniment, lansarea programului de redresare economică de către Iohannis și guvernul Orban.

”Nu înțeleg nimic din ce se întâmplă… am văzut azi Congresul 14 sau ceva de genul la varianta iarbă verde, varianta pășunistă”, a spus Mircea Badea, caracterizând manifestarea ca fiind… ”foarte sovietică”.

Cunoscutul realizator a mărturisit: ”Am încercat să îi ascult, dar n-am putut” – o constatare a mai multor observatori, chiar avizați. Dar Mircea Badea pune accentul pe „argumentul fundamental” al susținerii Programului: Iohannis.

”Nota generală era bravul cârmaci, desigur Iohannis, să luăm lumină de la tătelul nostru, și partidul și era exact totul ca la Congresul 14 al PCR”, a spus Mircea Badea, completând ”Nu zic ca o chestie negativă, doar remarc”.

Teleastul nu s-a putut abține să plaseze manifestarea liberală în contextul ”harnelii” mondiale ”progresiste”.

”Toată treaba sovietică se reimpune pe plan mondial - toată harneala progresistă în care începe să funcționeze din nou cenzura în cel mai sovietic mod posibil în care ți se impun cu forța niște concepte artificiale pe care trebuie să le spui cu voce tare ca să nu creadă cineva că nu ești cu ei”, a conchis Mircea Badea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, Mircea Badea
Tematic
Mircea Badea a dat în vileag crasa impostură a lui Iohannis
”Alianță cu Rusia”?! Mircea Badea îi face praf pe ”propagandiștii de pe cocioc”
Mircea Badea – despre ”rușii” de la protestele din Victoriei: ”Chiar cred că mai merge?!”
Mircea Badea face praf sistemul de testare – internare: ”cretinismul cu pușcăria-spital”
Mircea Badea, cea mai curajoasă declarație despre Soros, SUA și România

Загрузка...