Octavian Racu

Războiul dintre cele două Românii: "corporatiștii" împotriva "antiglobaliștilor"

1161
(reînnoit 11:04 13.02.2017)
Dincolo de aspectele politice ale confruntărilor din spațiul public și de teoriile conspirației, manifestațiile de stradă împotriva ordonanței de urgență 13/2017 ascund conflicte latente de natură social-economică. Ele sunt rezultatul evoluției modelului social-economic actual din România.

Adâncirea inechității sociale ca urmare a integrării în sistemul economic european și global a creat o falie între două segmente inegale ale populație, motiv pentru care în spațiul public din România se vorbește tot mai des despre cele "două Românii" — două realități românești paralele: "corporatiștii", ei fiind o minoritate care a beneficiat cel mai mult de pe urma globalizării și restul românilor, care continuă să sărăcească sau să-și caute locuri de muncă în orașele europene, în ciuda cifrelor optimiste prezentate de unii politicieni și economiști, cu privire la "creșterea economică".

Prăpastia socio-economică dintre cele două Românii

În mai 2016, Ziarul Financiar a publicat date obținute de la Ministerul Muncii despre veniturile populației, din care rezultă o accentuare a inegalității sociale în România. Astfel, 44 la sută dintre angajați (2 milioane de români) primesc un salariu mai mic de 1000 de lei pe lună, iar 28 la sută (1,3 milioane) primesc un salariu între 1000 și 1700 lei. În același timp, 23 la sută din angajați (1,1 milioane români) câștigă între 1700 și 4000 de lei, iar 5 la sută din salariați (250 mii de români) câștigă mai mult de 4 mii de lei.

Potrivit Institutul Național de Statistică în anul 2016, 8,5 milioane de români se aflau în situația de risc de sărăcie extremă sau de excluziune socială. O treime dintre familiile cu copii nu își pot asigura traiul de zi cu zi, iar 4 la sută dintre copii din această categorie merg la culcare flămânzi. Pentru anul 2017 se prognozează o creștere a acestei cifre.

Walk Free Foundation estimează că 0,4 la sută din populația României trăiește în condiție de sclavie.

Potrivit unor calcule făcute de Călin Popescu-Tăriceanu în 2016, companiile străine contribuie anual la bugetul României cu 2 miliarde de lei, în timp ce companiile românești cu 55 miliarde de lei. Totodată, politicianul a arătat că firmele străine înregistrează profituri mai mari și dețin o cotă mai mare în economia românească, iar asta se explică prin faptul că reprezentanții capitalului străin își trimit grosul profitului în țara de origine, pe când menținerea bugetului României rămâne tot pe spatele capitalului românesc.

Inechitatea sistemului economic românesc a fost evidențiată și de șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Fiote.

„România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului și, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene", declarase Fiote în martie 2016, comentând Raportul de Țară al Comisiei Europene.

Potrivit acestui raport, ceea ce numim "creșterea economică" pe care a înregistrat-o România în ultima perioadă nu se datorează atât sporirii productivității și calității, ci diminuării costurilor de producție, ceea ce implică și salariile mai mici în raport cu remunerările la nivel european și global. În aceste condiții, creșterea economică nu produce mai multă bunăstare, ci dimpotrivă, mai multă sărăcie.

Mediul rural este afectat în mod special de invazia capitalului străin, care este utilizat la achiziționarea de terenuri agricole la prețuri derizorii, iar zonele în care se dezvoltă ferme cu suprafețe mare sunt cele mai afectate de sărăcie și de criminalitate. Astfel, țăranii sunt nevoiți să-și caute un loc de muncă în oraș sau să completeze grosul românilor care muncesc peste hotare, asigurând România cu resursele financiare necesare perpetuării statutului României de piață de desfacere pentru companii străine.

Totodată, pe lângă faptul că se află în fruntea celor mai sărace țări din Europa, România ocupă locul doi în lume la capitolul depopulare, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2015. În față se află doar Siria, din care oamenii fug din cauza războiului.

Trebuie să mai subliniem că România a depășit deja faza emigrației masive a forței de muncă necalificate și a intrat în faza emigrării preponderente a tinerilor instruiți. Acest proces deja afectează piața românească de muncă, provocând lansarea unor discuții despre necesitatea atragerii forței de muncă străine. În același timp, crește ponderea persoanelor cu pregătire profesională scăzută, care nu sunt solicitați de investitorii străini ce controlează peste 80 la sută din economia românească, în special când este vorba despre sfera IT, construcții de mașini sau consulting.

Toate aceste procese determină accentuarea conflictului social-politic profund, care riscă să se radicalizeze în timp. Vechile „linii demarcație" între forțele politice divergente sunt înlocuite cu altele noi, iar apartenența la o tabără politică sau la alta începe a fi determinată de cu totul alte criterii decât cele din anii 90.

Cine și de ce susține PSD-ul?

Chiar dacă subiectul combaterii corupției continuă să ocupe în spațiul public un loc central, în alegerile parlamentare din 2016 acesta nu putut fi transformat într-o temă de campanie electorală. Partidele care sunt considerate convențional „de dreapta" și s-au concentrat pe mesaje de apărare a justiției și combatere a corupției,  au pierdut zdrobitor alegerile în favoare social-democraților, care au știut să exploateze mesaje legate de protecționism și naționalism economic.

Studiile sociologice efectuate după alegerile din 11 decembrie 2016 au șocat prin metamorfoza suferită de profilul votantului PSD. Practic, o bună parte a celor care votau în mod tradițional partidele de dreapta, au ales să-și dea votul pentru "inamicii" lor politici. Dacă în alegerile anterioare PSD era susținut preponderent de persoanele în vârstă din mediul rural și cu studii medii, în 2016 pentru PSD au votat masiv persoanele cu studii superioare și tinerii din mediul urban.

Potrivit datelor IRES, 49,3 la sută dintre orășeni au votat pentru PSD, ceea ce constituie o cifră dublă față de rezultatul PNL în zonele urbane (pentru care au votat 23,4 la sută din orășeni). PSD a reușit să atragă și un număr semnificativ de tineri (25-34 de ani) — 28,5 la sută. 28,2 la sută dintre alegătorii studenți au ales să voteze cu PSD. În același timp 35,8 la sută din votanții angajați și 46,9 la sută din șomeri au ales să susțină PSD.

Această „migrație" a unei părți importante de electoral „al dreptei" spre PSD poate fi explicată prin existența unui segment social nemulțumit în mai mare măsură de modelul socio-economic existent, preocupat în mai mare măsură de nivelul veniturilor și găsirea locurilor de muncă, spre deosebire de votanții PNL și USR, care reprezintă tinerii, angajații multinaționalelor și pătura intelectualilor, care se simt atrași de sloganele combaterii corupției și orbitării în jurul civilizației occidentale.

Deocamdată nu putem estima în ce măsură scandalul ordonanței de urgență a afectat bazinul electoral social-democrat. Desigur, nu putem exclude o diminuare a popularității PSD, însă în egală măsură există și probabilitatea unui efect invers, în cazul în care susținătorii social-democraților vor percepe acțiunile de protest drept un atentat la guvernul Grindeanu. Rămâne să așteptăm rezultatele primelor studiilor sociologice care vor contura profilul persoanelor din Piața Victoriei și care vor confirma sau vor infirma mai multe presupoziții și ipoteze.

La ora actuală putem lansa numai analize subiective: la prima vedere, grosul persoanelor care au ieșit la manifestații reprezintă acel mic segment social care a beneficiat în cea mai mare măsură de procesul de integrare în sistemul economic european și cel global, spre deosebire de restul populației. Această categorie se simte amenințată în cea mai mare măsură de o eventuală politică protecționistă și antioccidentală.

Dincolo de manifestațiile de protest a rămas o majoritate tăcută, a cărei voce se face auzită doar în perioadele electorale.

Astfel se conturează un tablou al celor două Românii paralele, după modelul latino-american: o minoritate vocală, politic activă și cosmopolită, beneficiară a unor venituri mari, care favorizează slăbirea rolului guvernului național și consolidarea guvernării din afară; dincolo avem o majoritate tăcută și pasivă, care devine tot mai săracă și mai bătrână, regăsindu-se tot mai mult în retorici naționaliste, protecționiste și autoritariste, pe care a știut să le speculeze electoral cei de la PSD, în condițiile lipsei unor forțe puternice și a unor lideri puternici, capabili să-și asume sincer un astfel de mesaj. Rezultatul pe care l-au obținut social-democrații nu reprezintă o victorie a partidului, ci o formă de protest a unei pături largi a populației, care se simte lezată în drepturi și exclusă din spațiul public de stridenta "societate civilă" și de vocea străzii din marile orașe ale României.

Aici trebuie să menționăm că termenul de "naționalism" își schimbă în totalitate sensul în România. Dacă în anii 90 era vorba mai curând despre un soi de romantism și despre nostalgii după perioada interbelică, de amintiri despre Antonescu sau Ceaușescu, astăzi putem vorbi mai curând despre un naționalism cu o puternică tentă antiglobalistă, economică și cultural-identitară.

În loc de concluzie

Acest tablou nu este caracteristic doar României, ci este o tendință globală, vizibilă inclusiv în SUA, unde pătura cea mai afectată de globalizare a decis să-l susțină pe republicanul Donald Trump.

Este suficient să urmărim principalele tendințe în procesele demografice și socio-economice pentru a înțelege agenda politică din perioadele următoare, care va fi marcată de o radicalizare ideologică. Creșterea ratei șomajului, tehnologizarea, scăderea ratei natalității și îmbătrânirea populației, diminuarea forței de muncă active în țările în curs de dezvoltare va determina guvernele statelor naționale să se îndrepte spre modele autoritare și protecționiste, în condițiile în care fundamentul social care ar favoriza astfel de procese devine tot mai influent în viața politică, în ciuda unor încercări disperate ale unor grupuri minoritare de a stăvili acest val prin scenarii revoluționare și mișcări de stradă.

1161
Tagurile:
Proteste, PSD, România
БПЛА Орион-Э.

Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021

164
(reînnoit 19:39 14.08.2020)
“Eficiența utilizării aviației fără pilot a fost confirmată în cadrul operațiunilor speciale în Republica Arabă Siriană”, a declarat adjunctul comandantului șefului al Forțelor Aerospațiale, Serghei Dronov.

Editorial realizat de Alexandr Hrolenko

Forțele aerospațiale ale Rusiei vor primi în dotare drone de asalt multirol începând cu 2021, a declarat adjunctul comandantului șefului al Forțelor Aerospațiale, Serghei Dronov, într-un interviu oferit ziarului „Krasnaya Zvezda” (http://redstar.ru/pokoriteli-nebesnyh-prostorov/). Comandantul a menționat: “Eficiența utilizării aviației fără pilot a fost confirmată în cadrul operațiunilor speciale în Republica Arabă Siriană. Utilizarea aparatelor de zbor fără pilot a asigurat aplicarea unor lovituri cu precizie înaltă asupra obiectivelor grupărilor armate ilegale”.

Seturile de drone cu rază de acțiune scurtă și medie a forțelor aerospațiale ale Rusiei deocamdată servesc pe plan secund, doar pentru rezolvarea anumitor sarcini și extinderea capacităților aviației pilotate. Dronele sunt integrate într-o măsură tot mai mare într-un spațiu informațional unic cu piloții militar și, în perspectivă, dronele “smart” vor atinge o performanță tot mai mare. Dronele rusești multirol vor putea din 2021 să desfășoare operațiuni de recunoaștere și “să lovească obiectivele inamicului cu muniții de precizie înaltă într-o adâncime strategică”.

Generalul Dronov e evitat să dezvăluie „numele” dronelor care vor intra în curând în componența Forțelor Aerospațiale. Însă, se cunoaște că drona grea “Ohotnik” va deveni operațional în anul 2024, iar alte două drone rusești puternice, sunt “Altius” și „Orion”, pentru producerea cărora Ministerul Apărării al Rusiei a semnat contracte în 2019 și care se află la o etapă experimentală de luptă în cadrul Forțelor Aerospațiale după testările cu succes în Siria.

„Orion” de top

Drona „Orion” acționează la altitudini de până la 8 mii metri, are capacitatea de a se afla în aer fără realimentare peste 24 de ore, cu o capacitate de transportare de până la 250 de kilograme (masa aparatului este de 1100 kg). Are o lungime de 8 metri, anvergura aripilor – 16 metri. Este dotat cu un motor cu piston APD-110/120 cu o elice cu două lame AV-115 cu un diametru de 1,9 metri.

Raza de acțiune depinde de principiului de control (un operator pe pământ sau propriul soft). Aparatul este capabil să poarte rachete de precizie înaltă și să lovească țintele din adâncul teritoriului inamic. Dronele au pus în aplicare cu succes în Siria potențialul de asalt conceput de constructorii, unde, potrivit publicației chineze “Global Times”, se află permanent peste 80 de drone rusești de diverse modificări. În unul din video, drona de asalt Orion distruge o fortăreață a insurgenților orașul Al-Zakah, din nordul provinciei Hama.

Rachete și bombele din dotarea „Orion” (precum și în cazul altor drone grele rusești) sunt dezvăluite în sursele publice foarte modest. Totuși, în februarie, directorul general al corporației “Takticeskoe raketnoe voorujenie”, Boris Obnosov, a povestit jurnaliștilor despre dezvoltarea unui arsenal mai ușor pentru drone – muniții speciale de dimensiuni mici, cu o greutate între 50 și 100 kilograme, destinate pentru o gamă largă de ținte. Odată avansarea tehnicii de calcul și dezvoltarea unor algoritmi complicați ale inteligenței artificiale, în următorii ani ar putea spori eficiența armelor ușoare de precizie înaltă.

“Orion” a parcurs o cale semnificativă în studii și dezvoltări, fiind exploatat cu succes. Proiectul Orion a fost lansat la comanda Ministerului Apărării al Rusiei în anul 2011, testele de zbor au demarat în anul 2016, testele cu muniții au început din 2018.

Producția în serie a dronei de altitudini medii Orion a fost lansată în august 2019. Se planifică producția până la 30 de astfel de mașini (în componența fiecărui set sunt de la 3 la 6 drone, în dependența de sarcinile propuse – de recunoaștere sau de asalt).

Compania producătoare (grupul “Kronstadt”), a declarat mai devreme că versiunea de export a dronei “Orion” va fi una de asalt. Aceasta informația deja a trezit interesul partenerilor Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare. Desigur, lansarea cu succes a “Orion”-ului nu a trecut neobservată de neprieteni.

Autonomul „Altius”

Drona grea fără pilot turbopropulsată cu o rază lungă de acțiune „Altius” și-a efectuat primul zbor în regim automat în august 2019. E un aparat cu o anvergură a aripilor de 28,5 metri și o lungime a corpului de 11,6 metri, care are o capacitate de a purta muniții de până la 2 tone, timp de 2 zile, cu o viteză de 250 de kilometri pe oră, la altitudini de până la 12 mii de metri, străbătând o distanță de până la 10 mii de kilometri. Greutatea dronei, construită cu utilizarea unor materiale compozite, potrivit diverselor informații, constituie de la cinci până la șase tone.

Sistemul de navigație inerțială SP-2 diminuează nivelul de detectare a aparatului în aer, asigură o rezistență suplimentară față de atacurile radioelectronice din partea inamicului. Fiind dotat cu inteligență artificială (toți „creierii” urmează să fie integrați până la sfârșitul anului 2020), drona „Altius” poate interacționa autonom cu avioanele pilotate, fără participarea operatorului. Spre exemplu, poate recepționa datele cu privire la țintă din partea unui radar mai puternic al avionului de luptă Su-57.

Astăzi drona de luptă este învățată să recepționeze de sine stătător informația din centrul de control cu privire la situația aeriană, să-și stabilească traseul cu ocolirea zonelor cu sisteme de apărare antiaerienă a inamicului (centre de control, noduri de comunicare, lansatoare de rachetă, nave) și altele. Așadar, drona inteligentă și grea „Altius” urmează să ajungă în dotarea Forțelor Aerospațiale și Marinei Militare a Rusiei.

Sursele din Statele Majore ale Marinei Militare și ale Forțelor Aerospațiale au anunțat mai devreme că versiunea “Altius”, destinată operațiunilor de recunoaștere, va fi dotată cu un radar ultra-lung și cel mai avantsat echipament optico-electronic, iar drona de asalt va putea purta rachete anti-nave. Probabil, este vorba de rachete de altitudine mică H-35 cu o rază de acțiune până la 260 de kilometri și o greutate de aproximativ 500 de kilograme, cu un sistem de navigare prin satelit și un vârf activ-pasiv de autoghidare prin radar (în acest caz Altius va putea să-și atașeze până la patru de rachete anti-navă).

Noua dronă este produsă în serie la uzina de aviație civilă din Ural (AO „UZGA”), cu care Ministerul Apărării al Rusiei a semnat un contract în decembrie 2019 pentru realizarea lucrărilor de construcție și testare pentru aparatul de zbor fără pilot „Altius-RU” (așa denumire a primit versiunea finală a dronei la care s-a ajuns în urma tuturor testărilor a prototipurilor “Altair”, produse anterior). În același timp este perfecționat sistemul de staționare a complexelor aeriene de perspectivă, fiind vorba de peste 100 de aerodromuri.

Avionul rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA
© Video : Sputnik / Минобороны РФ

Creșterea rolului în spațiul aerian a dronelor de altitudini mari, cu o rază de acțiune lungă și durabilitate înaltă a zborului, cu utilizare activă și a dronelor de recunoaștere și a celor de asalt dotate cu inteligență artificială, operațiunile comune ale specialiștilor militare și a roboților de luptă, devine o tendință ireversibilă.

Dotarea masivă a Forțelor Armate ale Rusiei cu aparate de zbor fără pilot va permite sporirea semnificativă a eficienței utilizării lor în luptă, va crea niște obstacole de nedepășit în calea agresorului – în aer, pe uscat și pe mare.

Între timp, Rusia planifică către anul 2022 „să instruiască” o altă dronă grea. E vorba de Sirius, capabil să se afle în aer până la 40 de ore, să parcurgă până la 10 mii de kilometri (cu o viteză de 295 de kilometri pe oră), la altitudini de până la 12 mii de metri, cu o încărcătură utilă la bord de o tonă.

Dezvoltarea prioritară a aviației de recunoaștere și asalt fără pilot a Forțelor Aerospațiale rusești va spori semnificativ eficiența mijloacelor existente și celor de perspectivă de atac, va diminua pierderile de personal.

Mersul și rezultatul războaielor în viitorul apropiat va depinde de eficiența roboților de luptă cu inteligență artificială, care astăzi sunt formați intensiv și perfecționați în toate sferele de activitate.

Dronele robotizate, invincibile și impasibile își vor asuma în firesc tot mai multe funcții ale aviației pilotate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
Armata rusă, Rusia, Forțe militare, drone
Tematic
De ce SUA au dislocat în România drone strategice
În Rusia se va crea un radar care va detecta drone din lemn și plastic
Dezastru în zona arabă, zeci de morți! Atac combinat cu rachete și drone

Загрузка...
Klaus Iohannis

Sluga americanilor, președintele țării clanurilor

490
(reînnoit 23:22 12.08.2020)
Avem posibilitatea de a vedea clar prezentul și viitorul: țara clanurilor, cu președinte slugă a americanilor. Acum e Iohannis. Oare se pregătește Marcel, ca să se mai rotească românii de pe dreapta pe stânga, să nu amorțească în somn?

BUCUREȘTI – 12 aug – Sputnik. Jenantul schimb de replici îl definește încă de la începutul primului mandat: “Iohannis, ai ajuns sluga americanilor!”, i-a spus în față un moldovean, în 2016. Cu rânjetul pe buze, Iohannis a răspuns: “Decât a rușilor, tot e mai bine așa”.

Ce să vezi, moldoveanul a avut dreptate, iar cu fiecare zi care a trecut de atunci, Iohannis a confirmat axa politicii sale: slugărnicia față de o ramură a puterii americane. Iar când poate,  servește Washingtonul integral – că doar nu o face pe banii lui!

Azi a repetat ca un papagal ce a zis Zuckerman acum două săptămâni: ”Lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă - tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat”, spusese Zuckerman, adăugând ”Suntem parteneri în combaterea actorilor răi din lumea cibernetică şi în protejarea infrastructurii critice”.

”Poziția României este cea exprimată în memorandumul semnat anul trecut, când am fost în vizită la președintele Trump”, a repetat și Iohannis azi. ”Noi ne dorim rețele sigure, rețele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese care nu sunt declarate (…) se lucrează pe o legislație specială pe această temă pentru a preveni intrarea pe piața 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni”, a explicat Klaus Iohannis.

Deci, copie la indigo – ce spus ambasadorul SUA, a repetat ca un ecou Iohannis! Mai mult, înțelegem că vrea să spurce și legislația cu modificări nedemocratice, prin care un competitor de top, prieten verificat de zeci de ani al României, e eliminat pentru că au zis americanii că e ”actor rău”! Noroc că e Iohannis o slugă bună!

Dar, repet, asta înseamnă că vrea să implice și legislativul! Oare va fi PSD la fel de slugă și va adopta o asemenea legislație absurdă, contra oricăror norme naționale și internaționale? Cu Marcel și ”echipa” sa, nu m-ar mira!

Pe de altă parte, sluga americanilor a făcut azi și dovada că e un actor suficient de bun să citească fără mască până și cele mai ridicole replici!

Iohannis despre clanuri: ”Această chestiune necesită foarte multă implicare. Personal am discutat cu responsabilii despre aceste chestiuni și știu că se lucrează foarte serios pentru a se combate aceste clanuri. Sunt convins că ministerele și instituțiile implicate vor face ordine. Și da, este o problemă de siguranța cetățenilor”.

Oameni buni, ați mai auzit așa ceva? Luni de zile presa a urlat în cazul Caracal, Cumpănașu a declanșat un fenomen național, iar pe Iohannis l-a durut în cot! Poate pentru că era vorba de Caracal, lângă ograda stăpânilor americani? Iar acum, că unii s-au tăiat la barbut și au defilat la o înmormântare s-a trezit și sluga americanilor?

De aproape un an a ieșit la iveală că peste 2000 de femei au dispărut din România – deci câte 400 în fiecare an de mandat Iohannis. Sau… una pe zi, dar cu precum celebrele caricaturi ale lui Matty, ci conform tragediei interpretate de actorul de la Cotroceni, în rolul slugii americanilor.

Iohannis și ridicolii săi miniștri să pună capăt clanurilor? Hai să fim serioși! România este din ce în ce mai mult a clanurilor, iar pe americani nu-i deranjează – ci pe ei îi supăra Dragnea, care le-a dat peste nas, sau… ”10 august”!

”Consider că acest dosar este extrem de important pentru noi ca națiune”, a spus azi sluga americanilor. ”Și eu și noi, cei de aici, ne-am luptat ani de zile să creăm o justiție independentă, unde politicienii nu se amestecă în dosare, așa că mă rezum să spun că e bine că dosarul a fost redeschis și la final vom vedea”.

Ce să vezi, Iohannis fusese întrebat despre demiterea Giorgianei Hosu, pe motiv că a clasat o parte din ”dosarul unei națiuni”. Dar, sigur, sluga americanilor și președintele clanurilor a numit-o pe Hosu, titulara cazului Caracal – cea mai mare rușine din istoria DIICOT! Ba chiar a PÎCCJ. Da, știu, nu e Hosu de vină probabil – ci presiunile care s-au făcut asupra ei. De către cine? De singurii stăpâni de aici!

Întrebare  - câți interlopi din Diaspora au fost prezenți pe 10 august 2018 în București? Că pe net circulau tot felul de înregistrări cu ”bombardieri” care amenințau că vin spre ”casă” să facă ordine. Și derbedeii care spărgeau ușa ambasadei de la Haga erau simpli ”diasporeni”?

Deci, da, 10 august este procesul ”unei națiuni” - al unei ”națiuni” care a dat cu fecale în militarii care apărau un guvern ce încerca să fie independent față de ”stăpâni”.

Și, apropo de stăpâni – cine a înființat axa supunerii față de Washington? Nu tocmai acela a cărui familie s-a asociat cu clanurile și a luat bani de la ele? Ba chiar le-a ajutat să intre în structuri ”discrete”, ca ”naș din suflet”? Ați auzit ceva despre asta din parte Ambasadei? Nimic, treaba nu afectează relațiile noastre strategice. Și nici nu o va afecta.

Așa că avem posibilitatea de a vedea clar prezentul și viitorul: țara clanurilor, cu președinte sluga americanilor. Acum e Iohannis. Oare se pregătește Marcel, ca să se mai rotească românii de pe dreapta pe stânga, să nu amorțească în somn?

P.S. Știu, acordul din titlu trebuia să fie ”președinte la țara clanurilor”. Stați liniștiți, vine și asta cu timpul.

490
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Cristoiu, provocarea zilei pentru Iohannis: ”Pun pariu că la Cotroceni se cloceşte!”
Tăriceanu i-a prins pe Orban și Iohannis – caz clar de plângere penală
Iohannis refuză vaccinul din Rusia!

Загрузка...
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

0
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

0
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...