Castelul Corvinilor

Revolta românilor împotriva domnitorilor saşi. Similitudini contemporane

310
(reînnoit 16:35 08.02.2017)
Cei care se revoltă împotriva lui Iohannis nu sunt pesediști, ci majoritatea celor din România conservatoare, chiar anti-pesedistă ideologic, a celor trei milioane de români care au semnat pentru un referendum privind definirea căsătoriei dintr-un bărbat și o femeie și care au fost ignorați de Klaus Iohannis.

"Românii mei" și "românii nimănui"

Klaus Iohannis a greșit grav când a afirmat public "românii mei" referindu-se la cei care au ieșit în stradă numai împotriva Guvernului, iar pe ceilalți români i-a ignorat cu un aer de superioritate. Un președinte trebuie să fie un mediator așa cum prevede Constituția și nu un instigator, dincolo de gafele impardonabile ale cuplului guvernamental Grindeanu/Dragnea. Și în parlament, Klaus Iohannis în loc să facă apel la calm a făcut vorbire doar despre "luminițe" și românii care au protestat împotriva ordonanțelor, fără să facă nicio referire la românii care protestează la Palatul Cotroceni. Iohannis nu a înțeles că el trebuie să fie președintele tuturor românilor. Nu poți împărți țara între "românii mei" și "românii nimănui".

O altă greșeală pe care o face Iohannis este aceea de a ignora protestele românilor care îi cer demisia în urma instigării sale când a participat la o manifestare neautorizată în Piața Universității. E o discriminare care trebuie să intre în atenția CNCD. Cei care au ieșit în stradă la Palatul Cotroceni, nu sunt "poporul pesedist", majoritatea dintre ei fiind români indignați pentru că votul lor din 11 decembrie 2016 le este încălcat de interese politicianiste, dar și pentru că sunt ignorați, un fel de "români ai nimănui". Iohannis se înșală amarnic să creadă că România tăcută, care nu a ieșit la proteste, nu e îngrijorată de anarhia din țară care aduce a Euromaidan, cu pericolul dezmembrării țării, datorită conflictului UE/SUA contra Rusia. Cei care se revoltă împotriva lui Iohannis, paradoxal, nu sunt pesediști, ci majoritatea celor din România conservatoare, chiar anti-pesedistă ideologic, a celor trei milioane de români care au semnat pentru un referendum privind definirea căsătoriei dintr-un bărbat și o femeie și care au fost ignorați de Klaus Iohannis, considerând petiția Coaliției pentru Familie irelevantă. În schimb dacă au ieșit 200.000 de corporatiști, ong-iști și studenți în stradă trebuie neapărat să cadă Guvernul pentru a reveni tehnocrații cu "epoleți" de la Bruxelles înapoi la București, care au dat cele mai multe OUG din istoria României fără să iasă niciun "tânăr liber și frumos" în stradă.

Klaus Iohannis nici nu știe ce uriaș adormit a provocat, nu "poporul pesedist", ci România conservatoare și creștină. Iohannis nu conștientizează faptul că nu se războiește cu PSD și Parlamentul, pe care le provoacă ca pe vremea lui Băsescu în eterne crize politice arhicunoscute. De această dată președintele se joacă cu focul pe falia cutremurului geopolitic est-european, cu o Rusie care revine la gloria țarilor. Președintele se confruntă cu o mocnită revoltă populară. Nu PSD-ul complice tuturor malversațiunilor corupte transpartinice îl va suspenda pe președinte, dacă acesta ignoră valorile României profunde, conservatoare și creștine în favoarea intereselor economice ale ambasadelor străine, ci chiar poporul român.

O lecție de istorie pentru Iohannis

Recenta criză politică mi-a adus aminte de conflictele politice din Moldova medievală. În subconștientul poporului român există mitul "bunului străin" și al neamțului "superior", un fel de ubermenschen, care trebuie să ne conducă. Când Klaus Iohannis, un sas de religie lutherană a fost ales președinte de către români, primul gând m-a dus la celebra nuvelă a lui Costache Negruzzi, intitulată "Alexandru Lăpuşneanul" şi pe care cu toţii am studiat-o la şcoală. În nuvelă autorul ne prezintă plastic venirea în Moldova lui Alexandru Lăpuşneanul a unui aventurier de origine greacă, din Samos, un anumit Iacob Heraclid. El se dă rudă, văr, cu doamna Ruxandra şi e un adept al reformei lui Martin Luther.

În realitate, Iacob Heraclid era un agent al împăratului german Ferdinand, o unealtă a habsburgilor, care a trecut la reformaţi în peregrinările din Suedia, Bruxelles şi Danemarca, pentru a controla Moldova. Doamna Ruxandra e fascinată de acest aventurier şi îl sprijină indirect în înlăturarea soţului său de la domnie, care era aliat cu Polonia şi pierduse încrederea împăratului german. Sigur pe domnie, Lăpuşneanul este detronat de Iacob Heraclid, poreclit Despotul. Această politică dusă de Lăpuşneanu faţă de polonezi a atras asupra lui ura lui Ferdinand, Împăratul Germaniei, din cauza ca regele Poloniei era fratele Izabelei, regina Ungariei, care era în relaţii duşmănoase cu Ferdinand. Din acest motiv, Ferdinand a încercat prin toate metodele sa-l răstoarne de pe tron.

Turcilor, le devine suspectă domnia lui Lăpuşneanu, aflat sub protecţia Poloniei şi în 1555 îl cheamă la Constantinopol. El însă nu se duce, şi trimite pungi cu bani, punându-se astfel bine și cu Poarta şi în acest fel îşi întărește domnia fiind protejat şi de polonezi şi de turci. Tot atunci, Lăpuşneanu îi ajuta pe turci să o readucă pe tronul din Cluj pe Regina Izabela (1556), care era refugiată în Polonia. În momentul în care era cel mai sigur pe domnie, este detronat de un venetic crescut la curtea sa, Iacob Heraclid, poreclit şi Despotul. Acesta, prin înşelăciuni şi intrigi, îşi adună o oaste de mercenari şi-l bate pe Lăpuşneanu la Verbia la 18 noiembrie 1561.

Ţara devine repede nemulțumită din mai multe motive, nu neapărat că domnul era străin ci, mai ales de propaganda protestantă protejată de Despot, în serviciul căreia pusese și școala înființată de el, la Cotnari, care deranja așezămintele bisericii ortodoxe. Criza a fost agravată de decizia lui Despot de a bate monedă, pentru care s-a folosit aurul și argintul bisericilor ortodoxe. Despot Vodă emite primul taler moldovenesc, după sistemul monetar occidental. Încercările lui de a reforma moravurile şi tradiţia țării, marginalizarea boierilor prin aducerea de consilieri străini, saşi, și împovărarea poporului cu noi impozite, i-au grăbit căderea. Mănăstirile ortodoxe sunt prigonite şi se duce o propagandă Reformată în ţară. Se începe construcţia de biserici lutherane.

În fruntea nemulțumirilor se pune hatmanul Ștefan Tomșa, ca şef al unei partide naţionale avant la lettre. Amenințat din toate părțile, Despot Vodă se refugiază în Suceava, care, după un asediu de trei luni, este silit să deschidă porțile lui Tomșa. Despot moare lovit de buzduganul lui Tomșa la 5 noiembrie 1563, după care trupul său a fost decapitat, iar capul său împăiat a fost trimis la Constantinopol. Aşa s-a încheiat domnia primului „lutheran" al Ţării Moldovei.

Un alt domn străin a fost Iancul Sasul. Acest sas a fost domn al Moldovei în perioada 21 noiembrie 1579 — august 1582. Era fiul lui Petru Rareș cu soția sasului Jörg Weiss din Brașov. El a aflat din copilărie de la mama sa secretul nașterii lui, renunță la moștenire și pleacă la Constantinopol să-și încerce norocul în privința domniei. Aici, s-a însurat cu o principesă din neamul împărătesc al Paleologilor și, profitând de slaba situație a lui Petru Șchiopul din Moldova, se implică în lupta pentru domnie. Ajutat de banii împrumutați mai ales de la Bartolomeu Brutti, și de influența sorei sale Chiajna, care îl prefera pe Iancu oricui altcuiva pe tronul Moldovei, reușește să preia domnia în 1579. Pe tot timpul domniei sale lutheranul Iancu Sasul duce o politică de jafuri și biruri nemaipomenite, inventând și văcăritul (din 10 vite, una era luată bir). Sasul punea noi dări pentru a plăti datoriile și pentru a strânge o avere cât mai mare.

Aventurierul veneţiano-albanez Bartolomeu Brutti, venit cu Iancu, ajunge mâna dreaptă a acestuia, ocupându-se de afacerile bănești. El e numit postelnic şi duce o politică furibundă de promovarea a catolicismului şi de toleranţă faţă de reformaţi în Moldova. Această poziție privilegiată a lui Brutti, o nemulțumește pe Doamna Chiajna a Ţării Româneşti, soţia lui Mircea Ciobanu, fiica lui Petru Rareş şi nepoata lui Ştefan cel Mare, care pleacă și începe să-l sape pe Iancu, pentru a-l readuce pentru a doua oară pe tron pe Petru Șchiopul. Intrigile Chiajnei sunt sprijinite atât de plângerile boierilor aflați în pribegie, cât și de relațiile dubioase ale lui Iancu pe care le avea cu nemții şi străinii în general.

Sasul favoriza consilierii străini şi comercianţii maghiari şi saşi în dauna celor moldoveni. Aceste relații aveau ca scop să-i pregătească retragerea. Poarta hotărăște mazilirea și prinderea sa. Iancu fuge cu 100 de care cu avere, dintre care 40 numai cu bani, prin Polonia, pentru a se duce în Transilvania la moșiile cumpărate de curând. Este însă prins, i se ia averea și este ucis la Liov în septembrie 1582, conform wikipedia.ro.

În concluzie, se pot extrage câteva motive pentru care nu au dorit moldovenii domni străini şi de altă religie. Domnii străini favorizau curţile imperiale străine în dauna interesului strategic al Moldovei. Ei puneau consilieri străini să gestioneze afacerile statului şi o parte din averi erau expediate la proprietăţiile lor din străinătate sau către agenţii de influenţă de pe lângă dregătorii marilor imperii. Dar cel mai mult a deranjat clasa boierească din Moldova medievală politica religioasă dusă de domnii străini în favoarea Catolicismului şi Reformei în dauna Bisericii Ortodoxe şi a dreptei credinţe a majorităţii locuitorilor ţării.

Ionuț Țene este istoric, poet, publicist și scriitor român.

Opinia autorului nu reflectă neapărat poziția redacției Sputnik.

Sursa: NapocaNews.ro

310
Tagurile:
referendum, proteste, Istorie
Tematic
Ionuț Țene: poporul român, un cobai al SUA în caz de conflict cu Putin
Klaus Werner Iohannis la summitul Parteneriatului Estic

Nu-i ajunge România! Iohannis, nerușinare internațională!

913
(reînnoit 14:34 21.09.2020)
Un demers extern pe care Iohannis îl face în totala sfidare a ceea ce a făcut în România – și a situației în care a adus țara – o probă de maximă nerușinare la nivel internațional.

Acum puțin timp, Președinția României a publicat ”Declarația Președinților Lituaniei, Poloniei și României: Propunere pentru un Belarus Democratic”.

În ciudatul document, o inițiativă care frizează ridicolul prin conținut și încalcă grav principiul (ne)imixtiunii în treburile interne ale altui stat, se arată că Iohannis, alături de președinții Lituaniei și Poloniei, ”ca state membre ale Uniunii Europene”, propune un ”pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Și atenție la gogomăniile care vin una după alta:

De exemplu, se spune despre respectivii trei președinți că susțin ”ferm libertatea și promovarea principiilor democratice”; din câte știm, Polonia se află într-o procedură de infrigement pentru nerespectarea statului de drept și e dată mereu drept contraexemplu la Bruxelles; cât despre Iohannis…  

Să fie vorba de Iohannis, cel penalizat în două rânduri pentru discriminare, cel care calcă în picioare Constituția, cel care a susținut arestările abuzive și implicarea serviciilor în Justișie – și cel care s-a declarat singur ”Slugă a americanilor”?

Sau, scriu cei trei, că ”alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni”. Pe bune? Iohannis spune asta, cel care a blocat guvernul legal ales, provocând manifestații antiguvernamentale?

Culmea, Iohannis admite ”explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa” – în condițiile în care așa zisul lider al partidului său, Orban, a recunoscut că a răsturnat guvernul României, rezultat din alegerea poporului, pentru că acesta era interesul Partidului popular European? Destinul îl alege poporul? În condițiile în care ambasadele SUA și cele Occidentale intervin brutal atunci când nu ele convine ceva. Ca de exemplu demiterea președintelui Băsescu?

Altă gogomănie: Iohannis și ceilalți doi președinți înțeleg că ”un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură”. Pe bune?! Adică Belarusul lui Lukașenko a fost de vină pentru criza din 2008 – sau SUA? Dar pentru criza migranților, tot Belarusul o fi de vină – sau SUA și Occidentul, care au năvălit peste Orientul apropiat?!

”Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, se scrie în mesaj – iar președintele coloniei România semnează țanțoș, precum capra care-și marchează râia prin coada băț!

Auzi banc prost: ”Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății”.

Păi nu susține Iohannis că de zeci de ani PSD-ul ține în subdezvoltare România, nu suntem noi țara cea mai mare corupție?! Ce-o să facă Iohannis? O să le arate capătul de panglică de capătul de metrou inaugurat? Sau de kilometrul lui ”Șî Eu”?, singurul din Autostrada Unirii și a Moldovei? Sau să le-o trimită belarușilor pe Anisie, exemplul elocvent de ”România educată”?! (cine știe, poate se descurcă mai bine în belarusă…)

Și ia auzi minune: ”Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană - ca putere economică globală majoră - să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Alo, Iohannis – uiți că primul ”guvernul meu” a fost supranumit ”guvernul zero”, datorită gradului de absorbție a fondurilor europene? Uiți că ai blocat direct, sau prin reprezentanții PNL la PE tentativele guvernului PSD, legal ales, de a lucra cu Europa?!

Și comedia ”Pachetul” continuă: ar trebui să includă, ”inter alia”, adicătelea ”printre altele”.

-”facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului” – tradus, restricțiile la exportul de produse în UE și invadarea pieței de produsele proaste din Occident!

-”un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare” – tradus, o metodă de șantaj și de obținere a unor noi sclavi pentru Occident, că românii s-au scumpit;

-”asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului” – adică să pună mâna Occidentul pe resursele Belarus, cum au făcut în România – și să le vândă sau să le intermedieze scump ce iau acum direct de la ruși, la preț mic!

-”acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal” – asta e chiar o gogoașă umflată, în condițiile în care România a devenit din țară fără datorii, țara ultra datoare, fără economie națională – și cu o societate bazată pe consum!

-”prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor” – adică preluarea băncilor belaruse de către bănci străine și de FMI, pe model românesc!

Deci, un ansamblu de ”propuneri” care nu subliniază decât nerușinarea și ipocrizia unui președinte care își bate joc de propria țară – și a transformat-o într-o colonie!

În final, semnatarii adresează ”un apel” către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre ”în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării”.

Nu am înțeles clar – ”tranziție”… către ce anume?! Către colonia Belarus? Către o introducere a ”moralei” minorităților și a demenței progresiste? Către un popor despre care să se spună că furnizează forță ieftină de muncă, bande de traficanți de minore și prostituție? Către o nouă piață de desfacere pentru Occident? Sau, cel mai important – să devină un bou teren de amplasare a bazelor americane? Și, implicit, bani de jumulit de către industria americană?

O concluzie: Iohannis nu are chiar niciun pic de rușine să trimită un asemenea mesaj! Privit de aici, de pe cociocul lui Sică-mangă-accident și Klaus-șase case-retrocedări-defrișări, ”Declarația” este o mare nerușinare. Atât – o mare și penibilă nerușinare!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

913
Tagurile:
Klaus Iohannis, România

Загрузка...

Balamuc și disperare în învățământ: ”Înnebunim cu toții!”

3448
(reînnoit 11:01 18.09.2020)
Cu toate că nu a început bine noul an școlar, profesorii deja simt că nu mai rezistă, că se află la capătul puterilor și tot ce își doresc este ca acest vis urât să ia sfârșit.

Învățământul românesc fierbe, la nici o săptămână de când unitățile de învățământ – majoritatea – și-au deschis porțile pentru a primi elevii și profesorii.

Însă, în toate aceste zile, pe internet, circulă zeci de mesaje care arată că situația din Educație este una cum nu se poate mai dificilă, fiindcă școlile fie nu au ce le trebuie pentru învățământul online – sau hibrid, după caz – fie profesorii sunt deja excedați de tot ceea ce au de făcut. Elevii nu au mai simțit bucuria revederii, pentru că trebuie să păstreze distanța fizică față de alți copii și față de profesori.

Măștile de protecție au devenit parte din obiectele obligatorii pe care trebuie să le aibă fiecare – profesor, elev, personal auxiliar didactic sau nu.

Toți vorbesc despre chinul la care sunt supuși. Elevii se simt chinuiți de faptul că este sufocat de mască, înnebunit de un traseu stabilit, dar și de reguli cum ar fi cele referitoare la interdicția de a împrumuta diferite obiecte – pix, creion etc – deși autoritățile ne spuseseră că virusul nu se ia de pe suprafețe etc.

Profesorul, pe de altă parte, are vocea distorsionată de la purtatul măștii. Școlarul face eforturi să înțeleagă ce spune profesorul.

Strigătele de disperare ale profesorilor încep să apară tot mai mult în mediul online. Sunt vocile unor oameni care, ani la rând, au suportat umilințele și aberațiile unui sistem incapabil să gestioneze situația din sistemul de învățământ.

Acum, însă, nu se mai poate. Tensiunea atinge cote maxime, însă ministrul Educației și Cercetării nu pare să fie afectat. De altfel, gândind la rece, chiar dacă ar fi, rezultatul ar fi oricum nul, pentru că a dovedit că șefia instituției este o pălărie mult prea mare pentru domnia sa.

”Nu merge așa!!! Nu se poate așa! Asta nu e școală! Lăsați-i online pe toți sau înghețați anul... înnebunim cu toții! Dacă supraviețuim virusului, nu vom supraviețui balamucului ăstuia numit învățământ!”, este numai unul din strigătele disperate din online.

Cât vor mai rezista profesorii, elevii și părinții? Oare ce experiment sinistru se derulează acum, sub ochii tuturor, la care, vrem, nu vrem, suntem cu toții părtași? Unde vom ajunge?

Doamna Anisie, nu trebuie să răspundeți. Știm că nu aveți soluții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3448
Tagurile:
învățământ, Învățământ
Tematic
Unitățile de învățământ află azi ce scenariu aplică pentru începerea anului școlar
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar
Pensionarii încurcă treburile în învățământ: haos la început de an școlar

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...