Ilie Catrinoiu

Ce vrea spună ambasadorul SUA la Chişinău. Tabla de şah a ipotezelor de lucru

379
(reînnoit 16:29 23.09.2016)
Dacă nu contează, românii ar face bine să fie realişti şi să-şi propună să schimbe mai întâi nivelul de trai în ţara lor, să nu mai voteze aceleaşi partide şi aceleaşi feţe de politicieni. Să ceară altceva decât ceea ce le oferă Parlamentul.

Sâmbătă, 27 august, de ziua Independenţei Republicii Moldova, ambasadorul James Pettit a declarat că "Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări. […] Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".

Ceea ce expun în acest editorial nu este ceea ce îmi doresc, ceea ce cred, ceea ce vreau sau ceea ce nu vreau să se întâmple; ceea ce expun acum este o tablă de şah a ipotezelor de lucru între marile puteri, cu România şi Republica Moldova la mijloc.

 România nu există

Unirea României cu Republica Moldova s-a ratat în 1990 — 1991. Atunci se putea face la iniţiativa României. Acum nu se va mai putea face niciodată. Sau dacă se va face, va fi consecinţa unui eveniment global de mare impact geopolitic. Adică România tot nu va avea nicio contribuţie.  

În prezent, unirea este un proiect mort, îngropat în primul rând de România din momentul în care s-a hotărât intrarea în NATO.  România nu are politicieni de 26 de ani, ci doar paiaţe, inculţi şi şarlatani, interlopi şi aventurieri. Mai rău, România nu are o şcoală de ştiinţe politice şi nu are o şcoală de intelligence. Ca să faci carieră politică în România plecând de pe băncile SNSPA sau de pe băncile altui institut politic de doi lei, trebuie să fii de acord să intri în CIA sau să fii condus de alt serviciu străin. Aşa li se spune studenţilor în primul an de facultate.

România nu există! România nu poate negocia nimic cu nimeni. În astfel de condiţii, România nu poate anticipa absolut nicio mutare mare la nivel global.

Aşadar, cum pot românii şi cum pot politicienii să-şi imagineze că marile puteri, SUA şi Rusia, ar putea vreodată să dialogheze şi să negocieze cu feţele caraghioase de la Bucureşti?  

Ca să fii politician mare trebuie să ai multe calităţi: viziune, cultură solidă, să ştii ceva istorie şi economie, nu în ultimul rând — să ştii să-ţi alegi consilierii şi să-i asculţi. Or, noi nu am avut şi nu avem aşa ceva în Parlament.

Este inacceptabil să îţi doreşti unirea cu Republica Moldova atâta vreme cât ai scut antirachetă la Deveselu şi eşti în NATO. Politicienii rataţi de la Bucureşti au crezut după 1990 că Rusia va fi un fel de ţară bananieră căreia poţi să-i aduci bomba americană la fereastră şi ea să-ţi mulţumească.

Nu trebuie să ai multă carte ca să-ţi dai seama că Rusia dintotdeauna a fost o putere mare şi întotdeauna va fi. Trebuie doar să te uiţi pe hartă şi să vezi că Rusia se întinde din Marea Neagră până în Oceanul Pacific, iar apărarea graniţelor unei tări cât două continente este cea mai importantă chestiune în stabilirea propriei securităţi şi a zonelor de influenţă. Ne-am transformat singuri în duşman al unui vecin cât două continente! Păcat! O gândire strategică solidă ar fi jucat altfel această carte.

Ambasadorul american pare realist. Cele două state, România şi Republica Moldova, ar face bine să-şi dezvolte relaţii normale de dialog.

Şahul în relaţiile internaţionale

Însă altceva este interesant. Acordul TTIP între SUA şi UE a căzut zilele acestea. Săptămâna trecută Hillary Clinton a declarat, în premieră, că nu doreşte să semneze  acordul TTP; până acum, doar Donald Trump se situase pe poziţii anticorporatiste, însă în ultimul moment Hillary a făcut o piruetă de 180 de grade.

În acest context economic, mesajul lui James Pettit e pe cale să dea naştere antiamericanismului în România, dar şi sentimentelor anti-UE, dacă ţinem cont că UE este creaţia CIA. Aceste acţiuni împotriva capitalismului financiar nu sunt întâmplătoare.

America stă pe o bulă financiară care va exploda în lunile următoare. Dar nu numai America. China are mari probleme, UE la fel. În sens mai larg, capitalismul este deja trecut. Băncile centrale din toate ţările se vor lovi cât de curând de incapacitatea de a mai acţiona în vreun fel în favoarea creşterii economice. PIB-urile ţărilor pur şi simplu nu mai cresc. Democraţia liberală nu mai este democraţie. Şi atunci trebuie schimbat din temelii modelul economic, politic şi social. O reorganizare a ordinii mondiale.

Statele Unite nu mai pot asigura ordinea socială în lume. Izbucnirea unei anarhii globale va face din fiecare ţară în parte propriul ei stăpân, iar ţările care nu sunt capabile să facă faţă noilor provocări, desigur că dispar de pe hartă sau se transformă în ţări de conflict perpetuu.

Cea mai instabilă zonă din Europa este în est. Atât Republica Moldova cât şi România sunt state instabile. În ultimii 26 de ani liberalismul total a fost aplicat pe scară largă generând slăbirea statului şi a instituţiilor, pauperizarea masificată, pierderea valorilor — natalitatea, cultul pentru familie, loialitatea, conştiinţa naţională, apartenenţa comunitară, curajul şi spiritul de sacrifiu au dispărut în vidul liberal. Iar fără aceste valori nu există fericire, nici prosperitate.

Întotdeauna marile puteri au cel puţin câte două strategii de abordare a problemelor cu care se confruntă în relaţiile internaţionale. România nu are nici măcar una. Ştiţi care este doctrina politicii externe a României? Sau doctrina de apărare? Sau doctrina economică?

Declaraţia ambasadorului american vine şi ea ca să împuşte doi iepuri dintr-un foc: în primul rând, prin declanşarea unui eventual antiamericanism în România, America îşi testează abilitatea de a-şi creea propria realitate post-americană în regiune, cu oameni noi, de altă orientare politică şi cu viziune, nicidecum cu vechea garnitură politică prezentă în Parlament. Aceşti oameni ar percepe Moscova aşa cum este: un vecin, nu un inamic. Însă, în acelaşi timp, America îşi consolidează puterea în regiune prin încercarea de a-i atrage de partea ei pe naţionaliştii şi suveraniştii moldoveni. Greu de realizat acest ideal!

Nu în ultimul rând, Rusia ar putea la fel de bine să dinamiteze influenţa americană în Moldova prin apariţia din senin a unor tehnocraţi suveranişti extrem de bine pregătiţi, cu experienţă internaţională. Republica Moldova ar avea astfel şansa unei serioase dezvoltări postcapitaliste.     

Sistemul devine pe zi ce trece mai scump şi mai greu de susţinut. NATO va fi în timp şi mai scurt un colos cu picioare de lut, extrem de costisitor, în care România nu îşi va permite să mai bage bani. În cazul unui conflict militar între SUA şi Rusia, România este cenuşă în mai puţin de trei ore. Dar la fel de bine, în cazul mult mai plauzibil al unui colaps urmat de retragerea NATO din România, şocul va fi foarte dur.

Iată ce scria pe 20 iulie Andrey Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaţionale, cu subtitlul "Cei patru călăreţi ai Apocalipsei":

„Atenția se îndreaptă către scăderea ponderii SUA în PIB-ul mondial, către multiplele probleme ale economiei americane și ale sistemului financiar, către recentele intervenții nereușite ale Washingtonului (Irak, Afganistan, Siria), către creșterea sentimentelor antiamericane în multe regiuni ale lumii, către creșterea izolaționismului în SUA. Acești factori conduc la concluzia că timpul Pax Americana este în trecut, iar ordinea mondială liberală în ansamblu, o permanenţă a hegemoniei americane, este de asemenea în trecut", (Andrey Kortunov, "The Inevitable, Weird World," Russian International Affairs Council, 20 July 2016, http://russiancouncil.ru/en/inner/?id_4=7930).

Concluzie

Ceea ce trebuie să priceapă românii este că România nu contează în acest joc. Pentru că de 26 de ani românii votează şi se uită la televizor, altceva nu mai ştiu. Iar dacă nu contează, românii ar face bine să fie realişti şi să-şi propună să schimbe mai întâi nivelul de trai în ţara lor, să nu mai voteze aceleaşi partide şi aceleaşi feţe de politicieni. Să ceară altceva decât ceea ce le oferă Parlamentul.

Ilie Catrinoiu este critic social, vicepreşedinte şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină şi transdisciplinară.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu opinia Redacției.


379
Tagurile:
Unirea, Ambasada SUA la Chișinău, James Pettit, România, James Pettit, SUA, Republica Moldova, România
Кандидат в президенты США от Демократической партии и бывший вице-президент Джо Байден

Bătălia decisivă pentru "Nord Stream-2". Cu ce amenință proiectul Biden

311
(reînnoit 20:03 26.11.2020)
Biden nu s-a mutat încă la Casa albă, dar conducerea americană sună deja la companiile europene implicate în construcția “Nord Stream – 2”, cerând abandonarea proiectului.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik, Natalia Dembinskaya. Germanii sunt extrem de nemulțumiți: ei consideră că noile sancțiuni sunt cele mai dure dintre toate. Acestea vor fi puse în aplicare de un democrat care și-a exprimat în repetate rânduri atitudinea extrem de negativă față de conducta de gaz. Va reuși oare Biden să oprească complet conducta – aflați din n materialul RIA Novosti.

Semnale îngrijorătoare

În ianuarie, documentele semnate de Trump vor intra în vigoare, iar companiile care au investit cel puțin un milion de dolari în conducta rusă vor fi supuse restricțiilor.  Acest lucru îi va afecta și pe cei implicați în logistică.

”Gazprom” a asigurat că Nord Stream 2 a primit finanțare de la parteneri încă înainte de anunțarea sancțiunilor. După cum a explicat directorul adjunct al companiei, Alexander Medvedev, Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall au reușit să transfere banii, iar fondurile au fost deja direcționate către destinație. Și BUniper-ul german a subliniat că Germania a confirmat sprijinul său pentru proiect, pornind de la importanța sa pentru securitatea aprovizionării cu gas.

Dar Washingtonul încearcă să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru. Cea mai mare agenție de știri germană DPA, citând o sursă de la Casa albă, aduce la cunoștință faptul că americanii le sună participanților la proiect cu ”avertizări”.

”SUA nu ar dori să impună sancțiuni companiilor europene. Îi sunăm ca să îi avertizăm și ca să le dăm timp să se retragă din proiect. Această conductă nu va exista”, – a declarat o sursă agenției.

Este o tactică testată. După primul pachet de sancțiuni, cel mai mare producător de țevi din lume – compania elvețiană Allseas – a părăsit proiectul. Dar Washingtonul nu a ținut cont de faptul că Rusia are propria rezervă de țevi. Ca urmare, construcția este aproape finalizată.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 în Germania
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În Germania, amenințările americane au dat naștere la confuzii. ”O astfel de atitudine este complet inacceptabilă între aliați. <...> Sancțiunile extrateritoriale ale SUA reprezintă o ingerință inadmisibilă  în dreptul internațional”, – a sublinat Oliver Hermes, șeful Comitetului de est al economiei germane.

Germanii sunt în panică

Apelurile telefonice cu amenințări nu au făcut decât să confirme temerile germanilor: după schimbarea puterii de la Washington, agitația puțin probabil se va calma. În  lunile următoare, Biden ”intenționează să strângă șuruburile și mai mult”, astfel încât proiectul, cu investiții germane de trei miliarde de euro, să eșueze definitiv, declară compania germană Bild.

Intenția SUA de a sancționa companiile de asigurări și de certificare care lucrează cu întreprinderile și judecătoriile rusești este deosebit de impresionantă. Până în prezent, nu există pe agendă restricții împotriva autorităților germane, dar totuși Biden ar fi în stare să nimicească aproape finisatul ”Nord Stream – 2”, susține ziarul.

Noile sancțiuni au fost deja aprobate de Congres și vor fi incluse în amendamentele bugetului militar pentru 2021. Restricțiile anterioare, desigur, nu vor fi anulate.

"Ca urmare, asigurătorii nu vor risca să compenseze daunele suportate în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalueze fiabilitatea țevilor sudate înainte ca gazul să fie furnizat în Germania. Dacă Trump nu va reuși, Biden va reuși" – explică pentru RIA Novosti economistul Leonid Kazanov, un expert industrial independent.

Precizarea unor lucrurilor

Deși presiunea asupra europenilor este în creștere, iar Casa albă a apelat la un șantaj direct, nu toată lumea este în panică.

”Industria americană depinde puternic de piața Lumii Vechi, iar încercările Washingtonului de a împiedica finalizarea conductei ar putea declanșa un val de contra-sancțiuni, atât din partea întregii Uniuni Europene, cât și a membrilor săi individuali. În plus, în acest caz, americanii își pierd automat aliații politici din cadrul NATO”, – declară Kazanov.

Mai există și un alt moment: Biden va trebui să se ocupe în primul rând de problemele interne ale statului, ceea ce va dura suficient timp. Economia americană este instabilă. În al doilea trimestru, PIB-ul a căzut cu 33 la sută, eveniment fără precedent. Economiștii au recunoscut pandemia ca fiind cea mai gravă amenințare pentru țară, de la ”Marea Depresiune”. Toate recesiunile anterioare și războaiele din Irak au adus mai puține daune.

Un alt pachet de stimulente în valoare de până la 2,5 trilioane de dolari este în curs de examinare. Acesta reprezintă și ajutoare suplimentare pentru șomeri, și asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pornirea tiparniței de bani promite o diminuare de aproape 10% a dolarului față de euro. Într-o astfel de situație, administrația lui Biden nu va avea timp pentru ”Nord Stream-2”.

Devreme pentru anulare

Nici factorii obiectivi din punct de vedere economic nu au fost anulați: cerea de piață a conductei rusești de gaz este încă ridicată, iar creșterea prețurilor din această toamnă pe piața spot europeană confirmă în mod convingător acest lucru.

"Din august, producția de gaze din Rusia este în creștere, în octombrie s-au extras aproape 63 miliarde de metri cubi de combustibil – cu 13% mai mult decât în ​​septembrie și chiar mai mult decât în ​​octombrie 2019. Acest lucru indică o creștere a cererii, în principal în străinătate", – reamintește Natalia Milciakova, șef adjunct al centrului de informații și analiză ”Alpari”.

Pentru ”Gazprom”, politica energetică a lui Biden, așa-numitul ”curs verde”, reprezintă un aspect negativ al președinției lui. Democrații intenționează să cheltuiască două trilioane de dolari pentru a trece la o energie ecologic curată până în 2035. Iar până în 2050 – la zero emisii. Cu toate acestea, și energia verde este la îndemâna Rusiei: nu numai gazele naturale, ci și hidrogenul poate fi pompat în ”North Stream-2”. În Europa, cerea potențială de combustibil pe bază de hidrogen este foarte ridicată.

”În plus, noua administrație nu are nevoie deloc de un conflict cu europenii. După inaugurarea sa, Biden, va trebui să restabilească relațiile deteriorate cu Uniunea Europeană și, în special, cu Germania, fiindcă fără acest lucru este imposibilă consolidarea capacității de luptă a NATO”, – adaugă Milciakova.

De altfel, SUA de asemenea se îndoiește că noul șef al Casei Albe va realiza tot ceea ce a promis în legătura cu conducta rusă. După cum asigură fostul senator al statului Virginia, Richard Black, Biden va prefera să ajungă la un acord cu Moscova cu privire la finalizarea construcției ”fără zarvă”. Și, în schimb, va încerca să negocieze unele beneficii pentru Washington.

311
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei
Biden pune omenirea pe gânduri: ”SUA, gata să conducă lumea”
Polonia nu-l recunoaște învingător pe Biden

Загрузка...
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei

259
(reînnoit 16:50 25.11.2020)
UE, reprezentată de șeful Consiliului Europei, Charles Michel, i-a propus lui Joe Biden să restabilească o „alianță transatlantică puternică”.

Dacă Biden va intra în Casa Albă (și judecând după evoluția evenimentelor, acest lucru devine din ce în ce mai evident), această dorință are toate motivele să se împlinească. Este simbolică candidatura probabilului secretar de stat al SUA în persoana lui Anthony Blinken, care este un produs rafinat al „mlaștinii de la Washington” și „apărător al alianțelor globale”, scrie Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Faptul că Europa Occidentală ar fi fericită să-l vadă pe Joe Biden în rolul de președinte al SUA a devenit clar imediat - atunci când liderii săi s-au grăbit să-l felicite pentru victoria în alegeri, iar Germania a recunoscut că nu avea chef să „colaboreze cu Trump încă patru ani”.

Este mult mai puțin clar de ce, pentru Europa, globaliștii sunt de preferat în fruntea SUA - aceiași globaliști care sunt obsedați de ideea menținerii status quo-ului sub forma unei lumi unipolare, cu rolul necondiționat de lider al Washingtonului. La urma urmei, procesele de suveranizare și eliberare de dependența semi-vasală de stăpânul transatlantic, câștigând constant forță în Lumea Veche, par să contrazică aceste aspirații.

S-ar putea presupune că și în Europa au învins forțele pro-americane, gata să-și sacrifice statele naționale în favoarea SUA. Cu toate acestea, faptele indică contrariul. De exemplu, Guvernul german și-a reafirmat încă o dată poziția cu privire la inadmisibilitatea sancțiunilor extrateritoriale care sunt elaborate în Statele Unite împotriva ”Nord Stream-2”.

Astfel, Europa continuă să-și promoveze linia de protejare a intereselor sale și de consolidare a propriului rol geopolitic, dar, în același timp, susține cu înflăcărare revenirea la putere la Washington a forțelor pentru care asta - în teorie - ar trebui să fie categoric inacceptabil.

Soluția la această ciudată contradicție ar trebui căutată în evenimentele de acum patru ani.

Venind la Casa Albă, Donald Trump a renunțat la multe acorduri internaționale pregătite și chiar semnate cu participarea Statelor Unite. Aceeași soartă a avut-o și faimosul parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții, care atunci avea deja o reputație dea-dreptul sinistră. Alarmiștii au avertizat că, cu ajutorul lui, America pur și simplu va scoate toate resurse din Europa în favoarea sa.

Cu toate acestea, Trump, care în anii președinției sale a profitat cu orice ocazie pentru a trage foloase economice pentru țara sa, nu a ezitat să abandoneze „găina” care, se pare, ar fi trebuit să facă ouă de aur pentru America timp de mulți ani. Mai mult ca atât, el a afirmat în repetate rânduri că toate aceste acorduri sunt de fapt profund dezavantajoase pentru Statele Unite. Există suspiciunea că îl putem crede pe înflăcăratul patriot american cu o vastă experiență în afaceri.

Principala greșeală ar fi să presupunem că globaliștii (inclusiv cei americani) ar avea interese orientate la nivel național. Pentru ei, Statele Unite pot fi extrem de importante ca centru de bază de emisii și cea mai puternică armată de pe glob. Dar o țară imensă, cu aproape 330 de milioane de locuitor,i este mai degrabă o povară, de care ar fi mai ușor să scapi, decât să investi în ea și de a-i rezolva problemele.

În schimb adevăratele interese și sentimente ale globaliștilor ca cetățeni ai lumii pot fi asociate cu locuri complet diferite. În cazul aceluiași Anthony Blinken, o parte semnificativă a copilăriei a petrecut-o la Paris, iar formarea personalității sale a fost puternic influențată de tatăl său vitreg european. Așadar, îndoielile cu privire la măsura în care va fi ghidat exclusiv de interesele naționale ale SUA în calitate de secretar de stat sunt destul de firești.

Într-un astfel de peisaj, poziția Europei capătă sens. În ultimele decenii, a învățat să-și atingă scopurile prin interacțiunea cu statul profund american detașat de rădăcinile sale - îndeplinind în același timp toată curtoazia formală față de „liderul lumii libere” și singura superputere. Să luăm doar acordul nuclear iranian, care este adesea numit unul dintre triumfurile președinției Obama, dar în care UE era mult mai interesată decât Statele Unite.

Mai mult, UE are încă nevoie de SUA în multe privințe. În special, încercările europene de a-și crea propria armată - nu imitația care există astăzi, ci o adevărată forță militară - arată neserios. Nu există nicio alternativă la americani în acest sens și nu se prevede în viitorul previzibil. Însă Trump a fost hotărât să facă Lumea Veche să plătească pentru „umbrela” militară la cea mai mare rată, iar Bruxelles sau Berlin au șansa de a se înțelege cu „mlaștina de la Washington” într-un mod amiabil.

Da, și de o contrabalanță pentru Rusia - geopolitică, economică și aceeași armată - UE mai are încă nevoie. Altfel pentru Moscova apar condiții prea favorabile pe direcția occidentală, ceea ce nu poate plăcea capitalelor vest-europene.

Drept urmare, apare o situație paradoxală: în timp ce în ochii majorității, Europa pare un consumabil pentru Statele Unite, de fapt este timpul să ne fie milă de americani, care au șanse crescânde de a ajunge victimă a vicleniei europene și a trădării din partea propriilor elite.

Opinia autorilor ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
Joe Biden, SUA

Загрузка...
Test de sânge

Test de sânge revoluționar - va detecta 50 de tipuri de cancer

0
(reînnoit 23:13 27.11.2020)
Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit a anunțat vineri că studiile pentru un test de sânge revoluționar dezvoltat de compania americană Graal, test care ar putea identifica 50 de tipuri de cancer, vor începe în Marea Britanie la mijlocul anului 2021.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Potrivit declarației NHS, noul test de sânge Galleri, dezvoltat de compania GRAIL, oferă o oportunitate semnificativă de a detecta tipuri de cancere în stadiu incipient printr-un simplu test de sânge. La studiu vor participa 165.000 de pacienți într-un prim acord mondial încheiat de NHS din Marea Britanie, potrivit Sputnik News.

Cercetările preliminare au constatat că testul, care verifică modificările moleculare ale sângelui, poate detecta cancerul de gât, ovarian, pancreatic, de esofag și alte tipuri de cancer dificil de diagnosticat în stadiile incipiente.

„Dacă programul NHS va arăta ca testul funcţionează conform aşteptarilor şi pentru persoanele fără simptome, va fi lansat pentru a deveni disponibil pe scară largă”, a subliniat NHS.

Reacționând la anunț, prim-ministrul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că este o „descoperire extrem de promițătoare care ar putea transforma modul în care diagnosticăm și tratăm cancerul, [o boală] care cauzează prea multe morţi premature”.

​Studiul-pilot va include 140.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani fără simptome de cancer și alte 25.000 de persoane cu posibile simptome de cancer pentru a-și accelera diagnosticul, iar primele rezultate sunt așteptate până în 2023.

0
Tagurile:
cancer
Tematic
Modalitate care determină tratamentul împotriva cancerului
Modalitate de a detecta cancerul după ochi
Experți: Aceste lămâi din magazine ne pot îmbolnăvi de cancer
Ruşii: diagnosticarea cancerului cu o picătură de sânge
Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus

Загрузка...