Manevre militare, simularea teatrului de război

România între Imperiul Rus și Occidentul colonial. Războaie cu și fără ”hibrizi”

1654
(reînnoit 13:55 11.08.2016)
Românii vor fi liberi şi prosperi când îşi vor cunoaşte istoria, cultura şi când vor şti cine sunt, ce trebuie să facă şi unde trebuie să ajungă: o civilizaţie continentalistă de prim rang, nu o colonie atlantistă. Istoria ne arată că se poate.

La Congresul Internaţional de Istorie din Zurich, septembrie 1938, Nicolae Iorga a ţinut o conferinţă cu titlul “Permanenţele istoriei”. Acolo, Iorga a creionat secretul dezvoltării unui popor în funcţie de aşezarea geografică, vecinii pe care îi are şi pământul pe care îl locuieşte. Fiecare popor trăieşte într-o permanenţă istorică pozitivă sau negativă, are o matrice proprie pe care, dacă nu o cunoaşte şi nu ştie să o cultive sau să o amelioreze (cum se întâmplă în România de un sfert de secol), nu se va dezvolta niciodată, ci va lâncezi în politicianism, mediocritate şi slugărnicie. Care este permanenţa istorică a României?

“Pământul suveran, cu vecinătăţile şi cu orizontul lui, îsi va impune voia”, afirma în 1938 Nicolae Iorga. 

Suntem, cu alte cuvinte, continentalişti, oameni ai pământului, nu atlantiști. Popoarele continentaliste, dintre care cel mai mare este poporul rus, se dezvoltă cultivând pământul şi sunt în opoziţie cu popoarele maritime (Occidentul European şi America). În ce sens sunt în opoziţie? În sensul că dintotdeauna naţiunile maritime colonizează alte popoare şi nu ştiu să respecte dreptul şi libertatea altor naţiuni, pe când popoarele continentaliste au fost dintotdeauna imperiale şi ştiu să respecte dreptul înnăscut al altui popor.   

Popoarele continentaliste sunt agrare, monarhice, trăiesc in armonie cu natura şi, în realitate, ele sunt originea democraţiei reale; popoarele maritime sunt capitaliste, colonialiste şi despre democraţie nu au dezvoltat decât o vagă teorie bună pentru export, o “democraţie de teorie” (N. Iorga) care gâdilă auzul şi uzurpă realitatea; sofism şi utopie.

Trebuie să facem, aşadar, diferenţa esenţială dintre popoarele imperiale şi popoarele colonialiste. Occidentul este colonialist; toată istoria lui arată acest fapt; mai mult, toată mizerabilitatea filosofică a Occidentului justifică colonialismul. E de ajuns să trecem prin Hegel, Kant, Montesquieu, Marx sau Adam Smith. Obiectul de lucru al occidentalului este fabricatul şi tehnologicul, instrumentul dezvoltat în afara sinelui, exteriorizarea plasticizată; obiectul de lucru al orientalului este grădinăritul, natura însăşi, dezvoltarea sinelui. Orientul este imperialist. Evoluţia firească a Orientului este spre libertate, prosperitate, eradicarea sărăciei şi oligarhiei, spre democraţia radicală.

Dar ca să argumentăm ceea ce afirmăm, să trecem puţin prin istorie, pentru a demasca percepția eronată a ceea ce s-a întâmplat prin părțile noastre de-a lungul secolelor. Această percepție este cauzată de unele influențe ideologice occidentale, angajate politic.

Iobăgia apare sporadic prima dată în Ţările Române în a doua jumătate a secolului al XVI-lea sub presiunea turcilor. Până atunci, spre deosebire de Occident, noi nu am avut sclavie. După 1600, Mihai Viteazul încearcă să schimbe lucrurile, dar sfârşeşte prost în condiţiile în care ambasadorii occidentali făceau lobby la turci pentru dezvoltarea relaţiilor capitaliste dintre Anglia, Franţa şi Imperiul Otoman. Ca şi astăzi NATO, ienicerii ajunseseră o superclasă capitalistă extrem de puternică care nu numai că schimbau vizirii şi ucideau funcţionari de rang inalt, dar puneau împăraţi pe tron şi numeau domni în ţările unde aveau influenţă. Ca să arătăm caracterul colonialist al occidentului, vom spune că sub stăpânirea lui Sigismund Bathory în Ardeal, organul iezuit al occidentului, birul ajunsese de patru ori mai mare decât sub turci, încât Mihai Viteazul scria în jurnalul său că “mai sigur eram sub turci decât acum sub creştini”. 

Se spune mereu în România, de către tot soiul de “academicieni”, “istorici” şi “intelectuali” de duzină că Rusia ne-a făcut numai rău şi occidental ne-a adus numai binele. Istoria însă spune altceva.

Conform convenţiei ruso-turce din 10 martie 1779, în plină perioadă fanariotă, Imperiul Otoman era obligat de ruşi să se poarte cu cruţare faţă de Principatele Române. Printre beneficii erau abolirea peşcheşurilor la reînnoirea domniilor, capugiii trimişi în Principate nu trebuiau să mai ceară mită, paşalele de la Dunăre nu trebuiau să mai primească dări, iar dregătoriile să fie date mai ales pământenilor.

Când pe 7 mai 1775, Poarta dă Bucovina în mâna Austriei, ţăranii români de aici, nu mai puţini de 100 000, încep să cunoască civilizaţia europeană. Ce a însemnat ea? Administraţia ajunge pe mâna străinilor, trei zile de muncă pe săptămână erau în folosul Austriei, plus o dare periodică. Consecinţele? În mai puţin de un deceniu românii ajung să fie minoritari în Bucovina din cauza sărăciei extreme aduse de civilizaţia occidentală, deşi pe lângă şcolile primare româneşti se întemeiaseră instituţii culturale nemţeşti. Eram şi atunci, cum ar spune azi premierul sau mai ştiu eu ce “gânditor cu papion”, în graficul europenizării galopante. Ne mergea bine. 

Să comparăm Bucovina sub austrieci (autoritate colonialistă / maritimă / capitalistă) cu Basarabia sub ruşi (autoritate imperială / continentalistă / agrară). În urma războiului ruso-turc şi din cauza colaborării lui Napoleon cu Otomanii, pe 28 mai 1812 Basarabia e luată de Rusia. Ce se intâmplă cu Basarabia sub ruşi? Basarabia capătă scutirea dărilor pe o perioadă de 3 ani, Chişinăul este ridicat la rang de capitală şi capătă un guvernator român, se înfiinţează seminarii şi şcoli săteşti.

Să mai adăugăm că în 1802 Rusia obligă Poarta să desfiinţeze toate impozitele impuse Principatelor Române din 1783. Cu ajutorul Imperiului Rus, românii mai obţin înapoierea moşiilor încălcate din raia, ocuparea funcţiilor publice din ţară de către pământeni şi multe alte beneficii.

Cât despre ocupaţia sovietică, se ştie că din prea multă concentrare a capitalului occidental s-a născut statul comunist. Gânditori occidentali de stânga, cum ar fi Gilles Deleuze şi Felix Guattari, spun asta. Ca să nu-l mai amintim pe Nicolae Iorga. 

Ceea ce ne-am propus în această expunere a fost să arătăm istoric diferenţa fundamentală dintre o naţiune imperială (Rusia) şi o naţiune colonială (occidentală). O naţiune imperială contaminează prin vocaţia libertăţii, prin discreţie şi prin onoare. O naţiune imperială ridică alte naţiuni. O naţiune colonială umileşte şi sărăceşte tot ce intâlneşte în cale; aceasta e soarta românilor în întâlnirea lor cu occidentul. 

Ca să devină cu adevărat liber, poporul român trebuie să se salveze din sclavia mentală şi materială în care l-au adus naţiunile colonialiste ale occidentului. La ora actuală marea bătălie la nivel mondial se dă între liberalism și tradiție, între hoardele postmodernismului și armata apărătorilor popoarelor, credinței, culturii, familiei și moralei. Românii vor fi liberi şi prosperi când îşi vor cunoaşte istoria, cultura şi când vor ştii cine sunt, ce trebuie să facă şi unde trebuie să ajungă: o civilizaţie continentalistă de prim rang, nu o colonie atlantistă. Istoria ne arată că se poate.

Ilie Catrinoiu este critic social, vicepreşedinte şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină şi transdisciplinară.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu opinia Redacției.

1654
Tagurile:
Colonizare, Credință, Valori, Tradiții, Atlantism, Continentalism, Popor, Istorie, Rusia, Occident, România, Ilie Catrinoiu, Nicolae Iorga, Occident, Rusia, România
Tematic
Când va vizita România vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin?
Klaus Werner Iohannis la summitul Parteneriatului Estic

Nu-i ajunge România! Iohannis, nerușinare internațională!

909
(reînnoit 14:34 21.09.2020)
Un demers extern pe care Iohannis îl face în totala sfidare a ceea ce a făcut în România – și a situației în care a adus țara – o probă de maximă nerușinare la nivel internațional.

Acum puțin timp, Președinția României a publicat ”Declarația Președinților Lituaniei, Poloniei și României: Propunere pentru un Belarus Democratic”.

În ciudatul document, o inițiativă care frizează ridicolul prin conținut și încalcă grav principiul (ne)imixtiunii în treburile interne ale altui stat, se arată că Iohannis, alături de președinții Lituaniei și Poloniei, ”ca state membre ale Uniunii Europene”, propune un ”pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Și atenție la gogomăniile care vin una după alta:

De exemplu, se spune despre respectivii trei președinți că susțin ”ferm libertatea și promovarea principiilor democratice”; din câte știm, Polonia se află într-o procedură de infrigement pentru nerespectarea statului de drept și e dată mereu drept contraexemplu la Bruxelles; cât despre Iohannis…  

Să fie vorba de Iohannis, cel penalizat în două rânduri pentru discriminare, cel care calcă în picioare Constituția, cel care a susținut arestările abuzive și implicarea serviciilor în Justișie – și cel care s-a declarat singur ”Slugă a americanilor”?

Sau, scriu cei trei, că ”alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni”. Pe bune? Iohannis spune asta, cel care a blocat guvernul legal ales, provocând manifestații antiguvernamentale?

Culmea, Iohannis admite ”explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa” – în condițiile în care așa zisul lider al partidului său, Orban, a recunoscut că a răsturnat guvernul României, rezultat din alegerea poporului, pentru că acesta era interesul Partidului popular European? Destinul îl alege poporul? În condițiile în care ambasadele SUA și cele Occidentale intervin brutal atunci când nu ele convine ceva. Ca de exemplu demiterea președintelui Băsescu?

Altă gogomănie: Iohannis și ceilalți doi președinți înțeleg că ”un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură”. Pe bune?! Adică Belarusul lui Lukașenko a fost de vină pentru criza din 2008 – sau SUA? Dar pentru criza migranților, tot Belarusul o fi de vină – sau SUA și Occidentul, care au năvălit peste Orientul apropiat?!

”Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, se scrie în mesaj – iar președintele coloniei România semnează țanțoș, precum capra care-și marchează râia prin coada băț!

Auzi banc prost: ”Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății”.

Păi nu susține Iohannis că de zeci de ani PSD-ul ține în subdezvoltare România, nu suntem noi țara cea mai mare corupție?! Ce-o să facă Iohannis? O să le arate capătul de panglică de capătul de metrou inaugurat? Sau de kilometrul lui ”Șî Eu”?, singurul din Autostrada Unirii și a Moldovei? Sau să le-o trimită belarușilor pe Anisie, exemplul elocvent de ”România educată”?! (cine știe, poate se descurcă mai bine în belarusă…)

Și ia auzi minune: ”Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană - ca putere economică globală majoră - să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”.

Alo, Iohannis – uiți că primul ”guvernul meu” a fost supranumit ”guvernul zero”, datorită gradului de absorbție a fondurilor europene? Uiți că ai blocat direct, sau prin reprezentanții PNL la PE tentativele guvernului PSD, legal ales, de a lucra cu Europa?!

Și comedia ”Pachetul” continuă: ar trebui să includă, ”inter alia”, adicătelea ”printre altele”.

-”facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului” – tradus, restricțiile la exportul de produse în UE și invadarea pieței de produsele proaste din Occident!

-”un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare” – tradus, o metodă de șantaj și de obținere a unor noi sclavi pentru Occident, că românii s-au scumpit;

-”asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului” – adică să pună mâna Occidentul pe resursele Belarus, cum au făcut în România – și să le vândă sau să le intermedieze scump ce iau acum direct de la ruși, la preț mic!

-”acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal” – asta e chiar o gogoașă umflată, în condițiile în care România a devenit din țară fără datorii, țara ultra datoare, fără economie națională – și cu o societate bazată pe consum!

-”prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor” – adică preluarea băncilor belaruse de către bănci străine și de FMI, pe model românesc!

Deci, un ansamblu de ”propuneri” care nu subliniază decât nerușinarea și ipocrizia unui președinte care își bate joc de propria țară – și a transformat-o într-o colonie!

În final, semnatarii adresează ”un apel” către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre ”în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării”.

Nu am înțeles clar – ”tranziție”… către ce anume?! Către colonia Belarus? Către o introducere a ”moralei” minorităților și a demenței progresiste? Către un popor despre care să se spună că furnizează forță ieftină de muncă, bande de traficanți de minore și prostituție? Către o nouă piață de desfacere pentru Occident? Sau, cel mai important – să devină un bou teren de amplasare a bazelor americane? Și, implicit, bani de jumulit de către industria americană?

O concluzie: Iohannis nu are chiar niciun pic de rușine să trimită un asemenea mesaj! Privit de aici, de pe cociocul lui Sică-mangă-accident și Klaus-șase case-retrocedări-defrișări, ”Declarația” este o mare nerușinare. Atât – o mare și penibilă nerușinare!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

909
Tagurile:
Klaus Iohannis, România

Загрузка...

Balamuc și disperare în învățământ: ”Înnebunim cu toții!”

3448
(reînnoit 11:01 18.09.2020)
Cu toate că nu a început bine noul an școlar, profesorii deja simt că nu mai rezistă, că se află la capătul puterilor și tot ce își doresc este ca acest vis urât să ia sfârșit.

Învățământul românesc fierbe, la nici o săptămână de când unitățile de învățământ – majoritatea – și-au deschis porțile pentru a primi elevii și profesorii.

Însă, în toate aceste zile, pe internet, circulă zeci de mesaje care arată că situația din Educație este una cum nu se poate mai dificilă, fiindcă școlile fie nu au ce le trebuie pentru învățământul online – sau hibrid, după caz – fie profesorii sunt deja excedați de tot ceea ce au de făcut. Elevii nu au mai simțit bucuria revederii, pentru că trebuie să păstreze distanța fizică față de alți copii și față de profesori.

Măștile de protecție au devenit parte din obiectele obligatorii pe care trebuie să le aibă fiecare – profesor, elev, personal auxiliar didactic sau nu.

Toți vorbesc despre chinul la care sunt supuși. Elevii se simt chinuiți de faptul că este sufocat de mască, înnebunit de un traseu stabilit, dar și de reguli cum ar fi cele referitoare la interdicția de a împrumuta diferite obiecte – pix, creion etc – deși autoritățile ne spuseseră că virusul nu se ia de pe suprafețe etc.

Profesorul, pe de altă parte, are vocea distorsionată de la purtatul măștii. Școlarul face eforturi să înțeleagă ce spune profesorul.

Strigătele de disperare ale profesorilor încep să apară tot mai mult în mediul online. Sunt vocile unor oameni care, ani la rând, au suportat umilințele și aberațiile unui sistem incapabil să gestioneze situația din sistemul de învățământ.

Acum, însă, nu se mai poate. Tensiunea atinge cote maxime, însă ministrul Educației și Cercetării nu pare să fie afectat. De altfel, gândind la rece, chiar dacă ar fi, rezultatul ar fi oricum nul, pentru că a dovedit că șefia instituției este o pălărie mult prea mare pentru domnia sa.

”Nu merge așa!!! Nu se poate așa! Asta nu e școală! Lăsați-i online pe toți sau înghețați anul... înnebunim cu toții! Dacă supraviețuim virusului, nu vom supraviețui balamucului ăstuia numit învățământ!”, este numai unul din strigătele disperate din online.

Cât vor mai rezista profesorii, elevii și părinții? Oare ce experiment sinistru se derulează acum, sub ochii tuturor, la care, vrem, nu vrem, suntem cu toții părtași? Unde vom ajunge?

Doamna Anisie, nu trebuie să răspundeți. Știm că nu aveți soluții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3448
Tagurile:
învățământ, Învățământ
Tematic
Unitățile de învățământ află azi ce scenariu aplică pentru începerea anului școlar
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar
Pensionarii încurcă treburile în învățământ: haos la început de an școlar

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...