Michel Barnier și Donald Tusk

Donald Tusk anunță data semnării acordului BREXIT - „a lose-lose situation”

233
După ce ieri Cabinetul de Miniștri condus de Theresa May a aprobat acordul preliminar pe Brexit, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat data semnării acestuia.

BUCUREȘTI, 15 nov - Sputnik. Președintele UE, Donald Tusk, a anunțat că un summit destinat să finalizeze Brexit va avea loc pe 25 noiembrie.

"Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, vom organiza o reuniune a Consiliului European, pentru finalizarea și formalizarea acordului Brexit, duminică, 25 noiembrie", a declarat Tusk într-un comunicat de presă emis joi.

El a menționat că a luat act de declarația de ieri a prim-ministrului britanic, Theresa May, și că oricum, ieșirea Marii Britanii din UE e o pierdere pentru ambele părți.

„Desigur, nu împărtășesc entuziasmul premierului despre Brexit ca atare. De la bun început, nu am avut nicio îndoială că Brexit este o situație de pierdere-pierdere (a lose-lose situation) și că negocierile noastre sunt doar despre controlul daunelor”, se menționează în comunicat.

Donald Tusk a explicat și procedurile care urmează, și anume, acordul va fi analizat de statele membre ale UE. „Până la sfârșitul acestei săptămâni, ambasadorii UE-27 se vor întâlni pentru a împărtăși evaluarea acordului. Aceștia vor discuta, de asemenea, mandatul Comisiei de a finaliza Declarația politică comună privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit. Miniștrii europeni vor fi implicați în acest proces”.

El a precizat că Comisia intenționează să aprobe declarația privind viitorul cu Marea Britanie până marți. 

233
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (470)
Tematic
Brexit, avertizare: După ce dată românii nu vor mai avea drept de muncă în Regatul Unit
UE publică un plan de urgență în cazul unui Brexit „haotic”. Iată ce prevede
Iohannis la Londra - întâlnire anulată, acordul Brexit - aprobat de Guvern

Загрузка...