BUCUREŞTI, 27 oct - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să dea o declarație comună la Istanbul după o întâlnire în oraș.
Summit-ul multilateral, care este primul de acest fel, are loc după încheierea unui acord din septembrie între Ankara și Moscova, care prevede crearea unei zone buffer demilitarizate în provincia Idlib din Siria, ultimul teritoriu rebel important din țară.
BUCUREȘTI, 10 apr - Sputnik. Un purtător de cuvânt al BAE Systems a confirmat că unitatea sa de construcții navale de pe Insula Barrow din Barrow-in-Furness a fost evacuată miercuri, după ce a fost raportată prezența unei bombe pe un submarin nuclear.
"Ca măsură de precauție, complexul Devonshire Dock a fost închis", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters, citat de sputniknews.com. "Personalul, contractorii și rezidenții locali sunt informați", a adăugat ea.
Anterior, o sursă neidentificată a declarat ziarului local The Mail că personalul a fost evacuat din docul Devonshire, urmărind un avertisment despre o bombă la bordul unui submarin de atac nuclear de clasă Astute.
Hearing...UK's main #nuclear #submarine manufacturing base at #Barrow is shutdown with staff sent home and #Police allegedly called...no more at this time! pic.twitter.com/F2WS5OZCX5
— Eddie Tofpik (@EddieTofpik) 10 апреля 2019 г.
Mass-media a scris că mai multe ambulanțe sunt la fața locului.
[10.04-14:50] Cantiere navale #Barrow Barrow-in-Furness #Cumbria #Inghilterra #UK BAE Systems conferma che è stato evacuato #Devonshire Dock Hall dopo allarme per un possibile ordigno in un sottomarino nucleare pic.twitter.com/8f8ywOFsj1
— Emergenza24 (@Emergenza24) 10 апреля 2019 г.
Situat în nordul Angliei, la aproximativ 95 km nord-vest de Manchester, Devonshire Dock Hall este unul dintre cele mai mari spații de construcție a navelor de acest gen din Europa. Site-ul găzduiește construirea unui submarin de clasă Astute, un submarin de atac de 1,4 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de dolari), în serviciul Royal Navy. Patru submarine din clasa Astute au fost finalizate, alte trei fiind în construcție și alte șapte planificate.
BUCUREȘTI, 27 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. În urma altercației, cunoscutul lui Chirilă a depus plângere la Poliție. Motivul scandalului l-ar reprezenta divergențe pe teme politice.
Chirilă este unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai mișcării #Rezist, fiind prezent la protestele din Piața Victoriei și chemând oamenii să i se alăture prin apeluri făcute pe pagina sa de Facebook.
Forțele de ordine spun că astăzi, în jurul orei 11.00, printr-un apel la 112, Secția 1 de Poliție a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că a avut o divergență cu un alt bărbat, pe care îl știe de mai mult timp.
„Bărbatul care a sesizat conflictul a refuzat sprijinul echipajului medical. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe", susține sursa citată, potrivit dcnews.ro.
La rândul său, Chirilă spune că a fost provocat, în timp ce stătea la cafea. Mai exact, povestește artistul, tatăl său a fost făcut securist.
”Am avut un conflict bărbătesc cu un individ care m-a provocat timp de zece minute. Nu mi se pare normal să stau la masă și să fiu provocat și jignit”, a explicat Chirilă.
Desigur, nu este normal o asemenea atitudine, dar să nu uităm că mulți oameni politici au fost de-a dreptul hărțuiți de reprezentanții #Rezist – nu și de Chirilă, e drept –filmați și umiliți, fără ca aceștia să riposteze violent.
La momentul de față nu se poate spune care dintre părți a avut dreptate sau dacă putem vorbi despre dreptatea uneia dintre tabere.
Oamenii legii vor ancheta întreaga situație și vor lua măsurile care se impun. Potrivit Noului Cod Penal, Lovirea sau alte violențe. Infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, art. 193, alin (1) prevede că:
”Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Deocamdată ancheta este în derulare și așteptăm verdictul oamenilor legii.
Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.
Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.
Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.
Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.
Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.