Drapelul Chinei

Premieră gravă: România s-a făcut de RUȘINE în China, Beijing-ul are o REACȚIE fermă!

1260
După șapte decenii de prietenie, România se face de râs în China prin atitudinea actualelor autorități de la București! Semnal clar și ferm de la Beijing, o premieră nedorită și gravă!

Vladimir Putin și Xi Jinping
© Sputnik / Михаил Климентьев
BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik. Conducerea ”coloniei România” a reușit încă un ”succes”, poate cel mai de nedorit: sătule de demersurile cel puțin neprietenoase promovate de conducerea de la București, autoritățile chineze au recurs la un gest ferm, observat la nivel internațional: au dispus ștergerea însemnelor și numelui României de la marea Expoziție China – țările Europei Centrale și de Est, ce are loc în aceste zile la Ningbo.

Cunoscutul ziarist român de la Radio China International, Dan Tomozei Dimian transmite de la Beijing că este pentru prima dată, în cei 72 de ani de relații bilaterale, când ”China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României!”.

”Pentru prima data în istoria de 72 de ani a relațiilor bilaterale, China a dat un prim răspuns seriei de insulte și gesturi lipsite de prietenie, logică și diplomație, promovate în ultimii ani de România!”, scrie Tomozei.

Concret, ziaristul arată că însemnele și numele României ”au fost eliminate din standul amenajat în cadrul celei de-a doua ediții a Expoziției China – țările Europei Centrale și de Est (ECE) / 16+1”, inaugurată ieri, la Ningbo, provincia Zhejiang.

Ziaristul consemnează că România este ”singura țară din cadrul formatului 16+1 (Lituania a anunțat luna trecută că se retrage din format) absentă de la uriașul eveniment expozițional de la Ningbo”.

Și, atenție, asta se petrece după ce Ambasada României în China ”a impus un blocaj total de comunicare și a interzis reprezentanților consulari și economici acreditați la Shanghai nu doar să răspundă la invitații și să participe, ci și să comunice cu organizatorii evenimentului”.

Sincer, rămâi fără cuvinte când citești așa ceva – dar mai ales când îți imaginezi că nu poate fi vorba doar de nepriceperea celor de la Ambasadă – ci și de indicații date de la București. Vorbim de China, totuși – țară care este în atenția României în ultimii ani – prin diverse  șicane, boicotări și alte gesturi pe care, pe drept cuvânt, Dan Tomozei le numește ”insulte, gesturi lipsite de prietenie și logică”.

Ei bine, reacția Chinei, cea mai mare forță economică a lumii, a fost fermă: ”eliminarea însemnelor și numelui României, spațiul fiind aruncat în anonimat”, scrie Tomozei, subliniind că decizia a fost luată de organizatori – ”între care se regăsește și guvernul provinciei Zhejiang”.

Interesant este că standul rezervat României, în care sunt promovate produse românești,” a fost amenajat pe cheltuiala părții chineze”, scrie Dan Tomozei.

”Veți spune că este un gest minor, simbolic … asta pentru că este posibil să nu cunoașteți limitele răbdării chineze și nici sensul următoarei idei: să te ferească sfântul de indiferența chineză!”, scrie Dan Tomozei.

Întrebarea vine logic: ”De unde atâta sfidare la adresa Chinei?”. Răspunsul este, în esență unul: România este o colonie, în care atitudine pe plan internațional și intern este dictată de alții.

De altfel, se știe că boicotarea unor mari firme chineze – în totală sfidare a normelor de drept și comerciale internaționale – a început la cererea SUA și a fost definită ca politică de partid de lideri PNL, care au arătat că și președintele Iohannis susține această decizie ”strategică”.

În plus, liderii NATO au declarat că firmele chineze nu au ce căuta în domenii ”strategice” – care, desigur, sunt ocupate fără licitații, fără concurență, de companii agreate de SUA și NATO. Aceeași situație o regăsim în cazul vaccinurilor, Bucureștiul eliminând pe criterii „strategice” excelentele vaccinuri și medicamente din China și Rusia. Iar lista poate continua cu domenii ca Energia sau Transporturi și Construcții, unde oferta chineză, net superioară celor din Occident, au fost excluse.

”În egală măsură, România este total absentă în China în zona mediului de afaceri: zero companii, zero investiții, zero proiecte”, scrie Dan Tomozei.

În schimb, iată ce fac țările ECE: cele mai active țări europene din formatul China-ECE sunt Ungaria, Serbia, Estonia, Polonia, Slovacia și Cehia.

Primele trei au semnat ieri acorduri pentru ”intrarea în Parcul Internațional de Cooperare Industrială China-ECE de la Ningbo, dedicat cercetării și dezvoltării tehnologice, umane, financiare, economice, comerciale și culturale”, arată Dan Tomozei, precizând că valoarea contractelor de investiții semnate ieri la Ningbo este de 7,83 miliarde RMB (1,22 miliarde USD).

Alte date - Expo China-ECE 2021 se desfășoară în perioada 8-11 Iunie, include 20 de evenimente din domeniul: economic, comercial, științific, tehnologic și sănătate, fiind  organizată de Ministerul chinez al Comerțului și de Guvernul Provincial din Zhejiang.

”Potrivit datelor furnizate de Vama Chinei, în primul trimestru din 2021, volumul schimburilor comerciale China-ECE a fost de 30,13 miliarde USD, în creștere cu 50,2% comparativ cu perioada similară din 2020”, arată jurnalistul român de la Beijing.

Din punct de vedere al strategiei celui mai important și dinamic investitor mondial, Expoziția China – ECE este văzută ca o platformă ”dedicată extinderii prieteniei, cooperării și căutării unei dezvoltări comune”, după cum a subliniat însuși președintele Xi Jinping în mesajul transmis participanților le evenimentul de la Ningbo.

Președintele Xi Jinping a reiterat mesajul transmis în februarie, în cadrul Summit-ului liderilor China-ECE, potrivit căruia ”China va importa mărfuri cu o valoare cumulată de peste 170 miliarde USD din țările ECE, în următorii cinci ani, urmând să facă eforturi pentru a dubla importul de produse agricole din țările central-est-europene”, transmite Dan Tomozei Dimian.

Pe blogul jurnalistului Dan Tomozei Dimian veți putea citi mia multe detalii de la acest eveniment de mare importanță.  

Să mai menționăm un aspect relatat de jurnalistul de la Beijing: dacă astăzi produsele românești mai sunt prezente pe uriașa piață comercială a Chinei ”meritul este exclusiv al mediului de afaceri chinez, unul extrem de dinamic, rezistent, vizionar și capabil să se adapteze permanent”.

”La Ningbo, grație investițiilor afaceriștilor chinezi, România are un Pavilion dedicat produselor naționale, vedete fiind apa minerală Borsec și produsele cosmetice Gerovital”, aceste fiind ”două dintre cele mai importate, promovate și cunoscute produse românești pe piața chineză”.

În final să atragem atenția că România a tratat cu aceeași atitudine și Forumul Economic Internațional din Sankt-Petersburg. În schimb, liderii români – de fapt, aici coloniei – sunt  prezenți încolonați la Summit-urile NATO, unde nu fac decât să aplaude și să aprobe alte și alte cheltuieli inutile și să implice România în combinații care slujesc interesele altora. Și, din păcate, afectează grav interesele reale, economice, ale românilor.

Și tot din păcate, nu există nici un partid parlamentar care să se opună acestei politici dezastruoase, antinaționale și care șterge orice urmă de suveranitate a României.

Fac o prinsoare: nici un partid parlamentar NU va atrage atenția asupra aberației comise de autoritățile române prin lipsa de la  Expo China-ECE 2021!

Închei cu un gând: dacă Nicolae Ceaușescu a fost condamnat, printre altele, pentru „subminarea economiei naționale”, atunci cei de azi, care îndatorează țara pe vecie și distrug cele mai profitabile relații economice, pecetluind statutul de colonie – oare aceștia ce merită?

1260
Tagurile:
Dan Tomozei, China, România

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

121
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

121
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate

324
(reînnoit 19:57 17.06.2021)
Întâlnirea de la Geneva s-a încheiat în mod previzibil: Putin și Biden și-au vorbit și s-au ascultat reciproc, numind negocierile constructive și pozitive.

MOSCOVA, 17 iuni - Sputnik, Piotr Akopov. Nu au ajuns la acorduri semnificative – ambasadorii se vor întoarce, este posibil un schimb de prizonieri și au convenit să înceapă negocierile cu privire înarmare: "în viitorul apropiat, vor lansa un dialog bilateral complex privind stabilitatea strategică, care va fi energic și la obiect", constată editorialistul Piotr Akopov într-un material pentru RIA Novosti. Și asta-i tot? Da, dar parcă nimeni nici nu se aștepta la mai multe de la întâlnire. Sau totuși cineva se aștepta?

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

Există totuși persoane a căror așteptări au rămas neîmplinite – și, judecând după conferințele de presă ale celor doi președinți, este vorba anume de americani. Întrebările presei de peste ocean nu au lăsat nicio îndoială: Statele Unite mizau pe o schimbare a politicii Rusiei. Este clar că administrația de la Washington nu avea astfel de așteptări, dar acestea din urmă erau prezente în cadrul opiniei publice, mai exact în mass-media care o formează pe aceasta. Acest lucru se putea vedea clar din întrebările pe care jurnaliștii americani i le adresau lui Putin: "Dar dumneavoastră v-ați asumat responsabilitatea (pentru atacurile cibernetice, Ucraina și așa mai departe)?" Absurd?

Chiar și lui Biden care părăsea deja conferința de presă, aproape că i-au strigat în spate: "Doar ați spus că Putin își va schimba comportamentul, dar el neagă din nou totul și rămâne ferm pe poziția sa!"

Președintele a fost chiar nevoit să se întoarcă și să răspundă că, iată, voi nu mă ascultați, eu nu am promis așa ceva, eu am spus că acest lucru se poate întâmpla sub presiunea întregii lumi.

Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве
© Sputnik / Сергей Гунеев

De unde au apărut aceste așteptări neclare? Ele sunt o urmare a imaginii distorsionate a lumii, care domnește în capurile elitei americane, chiar dublu distorsionate. În primul rând, establishmentul crede că America continuă să dicteze regulile jocului. Iar, în al doilea rând, în timpul luptei împotriva lui Trump, el a crezut în propriile invenții (folosite ca armă în lupta împotriva președintelui nedorit) cu privire la amestecul rusesc în afacerile americane și așteaptă acum pedepsirea Rusiei și schimbarea politicii acesteia. Ce să facă acum cu asta este absolut neclar, și nu pentru Putin, ci pentru Biden.

El însuși a cerut această întâlnire – în mare parte din motive politice interne, pentru a-și demonstra diferența de Trump, capacitatea de a-i corecta "greșelile", "eșecurile" și "concesiile" acestuia (inventate, pentru că dezacordul lui Trump cu faptul că a fost persecutat ca "marionetă rusească" a fost prezentat în Statele Unite ca o indulgență față de ruși). Și parcă s-a pregătit bine pentru discuția cu "Vladul dur", și-a ascultat consilierii. Chiar și Hillary Clinton l-a lăudat:

"Modul în care totul a fost orchestrat de această dată: o strângere rapidă de mână, fără fotografii, intrarea rapidă în cameră, nicio conferință de presă comună – toate acestea sunt un semnal diplomatic, într-adevăr, puternic despre ceea ce așteptăm. Noi ne așteptăm la o conversație deschisă și directă... "Vladimir, hai să vorbim despre aceea cum vom proceda mai departe. Evident, noi am introdus sancțiuni împotriva ta și, dacă acest lucru nu te oprește, consecințele vor fi și mai grave".

Și iată Biden a spus la conferința de presă că, ca să vezi, "încrederea în Putin scade în întreaga lume", ceea ce nu este surprinzător, "dacă noi am fi făcut acțiunile pe care le face el", și în general, "Rusia nu poate dicta ceea ce se întâmplă în lume, nu poate dicta fără consecințe". Nu numai în lume – Biden i-a spus lui Putin despre ceea ce se întâmplă în Rusia! Iat-o – poziția puternică a unei superputeri puternice? Biden i-a impus lui Putin agenda sa?

Doar el a spus că i-a declarat lui Putin că nu va justifica încrederea poporului său, dacă nu va apăra drepturile omului – și, prin urmare, SUA vor pune astfel de probleme, precum cazului lui Navalnîi. Și, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor, el a repetat a câta oară că "moartea lui Navalnîi în închisoare va avea consecințe grave", iar jurnaliștii americani l-au întrebat pe Putin foarte multe despre acest subiect. Stil ofensiv?

Dimpotrivă, ascultându-i pe consilierii săi, Biden a ales o tactică complet lipsită de sens: să vorbească cu Putin despre Navalnîi. Întrucât Rusia consideră acest lucru drept un amestec în treburile noastre interne, mirarea lui Biden arată amuzant: că adică Putin "încă mai crede că vrem să-l înlocuim". Desigur, nu Biden a fost cel care acum zece ani l-a sfătuit aproape deschis pe Putin să nu se mai întoarcă la Kremlin, iar sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt impuse cu scopul de a o descuraja, ci ca pedeapsă pentru "comportamentul incorect".

Nu numai pe Putin – pe nimeni dintre rușii sănătoși la cap nu îi poți păcăli cu așa ceva. Iar în ceea ce privește cazul lui Navalnîi, președintele a dat un răspuns exhaustiv și exact:

"Statele Unite au declarat Rusia drept dușmanul și adversarul lor, Congresul a făcut acest lucru în 2017. Legislația Statelor Unite include dispoziții conform cărora Statele Unite trebuie să mențină regulile și ordinea guvernării democratice în țara noastră și să sprijine organizațiile politice. Acest lucru există în legislația voastră americană. Acum să ne punem întrebarea: dacă Rusia este dușman, ce fel de organizații va susține America în Rusia? Eu cred că nu cele care consolidează Federația Rusă, ci cele care o descurajează – iar acesta este scopul Statelor Unite, declarat public. Deci, sunt organizații și oameni care contribuie la punerea în aplicare a politicii Statelor Unite în direcția rusească.

Cum ar trebui să reacționăm la asta? Cred că este clar: noi trebuie să reacționăm precaut".

Adică, pentru Biden a fost inutil să discute despre Navalnîi cu Putin: în calitate de instrument de presiune asupra Rusiei, acest subiect este inutil, chiar contraproductiv, dacă dorești să obții măcar o oarecare înțelegere reciprocă. Cu ajutorul acestui subiect nu vei obține nicio concesie din partea Moscovei – dar poate discuția despre Navalnîi este benefică pentru Biden din considerente politice interne?

La fel, nu – pentru că Putin trimite imediat mingea înapoi, amintind despre protestele și revoltele din Statele Unite și face acest lucru răspunzând la întrebările presei americane. Dar la voi ce s-a întâmplat cu cei care au înaintat cereri politice în timpul "asaltului Congresului" în ianuarie? Mai ales că Trump are mai mulți susținători în Statele Unite decât are Navalnîi în Rusia – ceea ce, de altfel, este o altă confirmare a faptului care dintre ei este în realitate al cui "agent de influență".

Prin urmare, prin abordarea subiectului Navalnîi, Biden nu s-a ajutat în timpul negocierilor cu Putin – dimpotrivă, el doar a înlesnit rezolvarea principalei sarcini a președintelui nostru la summit: să înțeleagă mai bine cine este Biden. Putin a văzut că se confruntă în continuare cu aceeași persoană care, în urmă cu zece ani, îi povestea despre exemplul benefic pentru Rusia pe care-l prezintă tradițiile democrației americane. Adică un om al trecutului – în toate sensurile cuvântului. Acest lucru nu înseamnă că nu are ce discuta cu el – înseamnă că percepțiile sale despre oportunitățile americane a rămas la nivelul pre-Trump.

Nu au apărut niciun fel de iluzii noi cu privire la rezultatele întâlnirii, a spus Putin: "Eu nici înainte nu aveam iluzii. Nu am nicio iluzie și nici nu pot avea". Liniile roșii reciproce nu au fost trasate la această întâlnire – dar la toate lamentările legate de imprevizibilitatea Rusiei Putin a tăiat-o scurt: "Noi ne comportăm absolut adecvat în raport cu amenințările apărute la adresa noastră". Și a adăugat: "Este necesar să convenim asupra regulilor de comportament".

Dar cum să negociezi despre asta cu cel care crede că el este singurul care are dreptul să stabilească astfel de reguli – și să dicteze voința sa altora? Îi poți explica doar politicos că nu are dreptate, continuând să stai ferm pe poziția ta și să-ți aperi interesele în toate modurile posibile. Se apropie momentul când schimbarea epocilor, care are loc chiar ochii noștri (și cu participarea noastră), îi va obliga pe foștii "proprietari de cazinouri" să accepte noul echilibru de forțe și noile reguli ale ordinii mondiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

324
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...

Vaccin-gumă de mestecat