Люди на пляже в пригороде Алимос, Греция

Sezon mort: Europa a pierdut miliarde din cauza Rusiei

196
(reînnoit 18:25 02.06.2021)
UE vrea să-și deschidă granițele pentru turiști cât mai repede posibil. Dar totuși nu se grăbesc să înregistreze vaccinul rusesc. Ceea ce înseamnă că anul acesta, la fel ca și anul trecut, se vor lipsi de zeci de miliarde, pe care rușii le-ar fi putut cheltui.

Natalia Dembinskaia

În timp ce hotelierii și restauratorii calculează pierderile iminente, autoritățile de reglementare europene se tem că Moscova își va crește influența geopolitică. Germania ar prefera să uite de politică și să pună capăt mai rapid formalităților birocratice – livrările de ʺSputnik V” erau așteptate deja în vară.

Trag de timp

Deși "Sputnik V" este recunoscut oficial în 46 de țări ale lumii, doar două state europene se află printre ele – Ungaria și Slovacia. Comitetul pentru medicamente de uz medical al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a lansat procedura de expertiză consecventă a dosarului de înregistrare a vaccinului rus pe 4 martie. Și cu asta s-a terminat.

Moscova este sigură: trag d timp în mod deliberat. După cum a remarcat directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, EMA a primit în acest sens ʺsemnale de la birourile înalte ale Uniunii Europeneʺ.

În martie, agenția Reuters a menționat că UE se opune livrărilor preparatului rusesc "ca unei mișcării de propagandă a unui regim nepotrivit". Cu toate acestea, achiziționarea vaccinurilor neînregistrate nu este interzisă.

Plajă, odihnă, pereche, orizont
© Sputnik / Александр Ковалев

Încă în februarie, experții occidentali au început să vorbească despre "diplomația vaccinală" a Moscovei și a Beijingului. Rusia și China încheie contracte pentru vânzarea și producția propriilor preparate în întreaga lume pentru a-și extinde influența geopolitică, crede UE.

Cu toate acestea, treptat, după cum a afirmat Reuters referindu-se la surse diplomatice și oficiale, europenii au urmărit "extinderea "Sputnik-ului". Doar 450 de milioane de oameni trebuie vaccinați, iar propriile capacități sunt evident insuficiente.

Au calculat pierderile

Țările UE își deschid granițele pentru turiștii vaccinați, dar pentru cei ruși – care sunt în mod tradițional unii dintre cei mai generoși – nu încă. Evident că piața europeană este nemulțumită de acest lucru.

Turiști străini
© Sputnik / Максим Блинов

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului a ONU (UNWTO), înainte de criza economică din 2014, rușii cheltuiau peste 50 de miliarde de dolari pe an în străinătate și intrau în top-5 la acest capitol.

Potrivit unui alt studiu pre-pandemic – Visa Global Travel Intentions, un călător rus cheltuiește în medie 1676 de dolari în vacanță în străinătate, în timp ce unul european cheltuie 1174 de dolari.

 Conform previziunilor, în următorii doi ani, media mondială urma să crească cu 36 la sută – până la 2443 de dolari. Mai mult, turiștii din Rusia ar fi ajuns să cheltuiască cu cinci procente mai mult, din Arabia Saudită – cu zece procente mai puțin, iar un european ar fi redus complet bugetul cu o cincime.

Dar în 2020, piața nu a văzut acești bani, totul a fost ʺînghițitʺ de pandemie. Pierderile de anul trecut ale turismului mondial au fost cele mai mari din istorie. Veniturile s-au prăbușit cu 1,3 trilioane de dolari, adică de 11 ori mai mult decât în ​​anul de criza 2009, a constat UNWTO.

În special, fluxul de turiști în Europa a scăzut cu 70%. Acolo, scăderea maximă a numărului de călătorii în termeni absoluți – 500 de milioane.

Să uite de politică

Nu este surprinzător faptul că industria încearcă să recupereze ceea ce a pierdut.

După cum a declarat directorului executiv al Uniunii Europene, trebuie de compensat cât mai repede pierderile fără precedent în sfera turismului. Prin urmare, s-a recomandat să se permită intrarea cetățenilor din orice țară dacă aceștia sunt vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS și EMA. Până în prezent, pe listă se află Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca. La rând stă vaccinul chinezec Sinovac.

Dacă speranțele rușilor și ale industriei turistice europene pentru admiterea "Sputnik V" sunt justificate este o întrebare deschisă. Se pare că hotelurile și restaurantele europene vor trebui să se descurce fără oaspeții generoși ruși și în acest an.

Și cel mai surprinzător lucru – UE este gata să cumpere un vaccin fiabil și sigur. Cu toate acestea, Bruxelles-ul nu va permite acest lucru. Un exemplu elocvent – Germania. Încă în aprilie, prim-ministrul Bavariei a semnat cu Fondul rus de Investiții Directe un memorandum privind achiziționarea vaccinului "Sputnik V". Primele livrări erau așteptate în iulie, dar acum vor fi nevoiți să aștepte cel puțin până la toamnă. Premierul bavarez a cerut autorităților UE să aprobe preparatul cât mai curând posibil și să nu ʺîntindăʺ procedura din motive politice.

196
Tagurile:
turiști, Rusia, Europa
Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Fost demnitar acuză România va fi vândută pe bucăți

422
Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, scrie, pe pagina sa de Facebook, faptul că actualul Guvern pregătește vânzarea unor obiective strategice ale României, ”pe nimic”. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, trage un puternic semnal de alarmă și acuză că actualul Guvern are intenții dintre cele mai nefavorabile pentru România.

”Gaşca lui Cîţu, cu ”oamenii noi” gata să apese pe butoane, pregăteşte vânzarea pe nimic a unor obiective strategice ale statului român. Pe nimic pentru stat! În condiţiile în care transportul aerian a început să îşi revină după perioada extrem de grea a pandemiei, Ministerul Transporturilor trimite în şomaj tehnic 50% din personalul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA”, scrie Cuc.

Acesta se întreabă de ce sunt trimiși acum oameni în șomaj tehnic, în condițiile în care zborurile se reiau, iar Aeroportul ”Henri Coandă” are câteva intervale orare în care este sub presiune, se aglomerează, iar indicatorii economici sunt în creştere.

Tot Cuc are răspunsul. În opinia sa, când ceva merge prost, se vinde mai ieftin.

Iar situația de la Transporturi nu este singulară. Fostul ministru al Transporturilor avertizează că Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va creşte alocarea de fonduri din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către operatorii privaţi din Sănătate.

Adică, spune Cuc, nu va mai evacua nimeni Spitalul Foişor, pentru că Guvernul va da bani spitalelor private.

În opinia sa, în loc sp pună pe picioare rețeaua de sănătate plătită de toți românii, ”Guvernul-foarfecă se pregăteşte să livreze 250 de milioane de euro către privaţii la care au acces numai cei care îşi pot permite”.

Cuc subliniază, însă, că este nevoie și de servicii private în Sănătate.

”Dar nu acoperite din banii tuturor! Şi nu în detrimentul sănătăţii publice”, a precizat Cuc.

Acesta a adăugat că miniştrii USR PLUS au introdus în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă crearea unei agenţii care să controleze toate investiţiile din Sănătate.

”Dar ca tacâmul să fie complet, dacă nu vând obiective care nu le aparțin, hoarda cinică din Piața Victoriei taie tot ce se poate din drepturile românilor. Mai țineți minte promisiunile lui Cîțu, Orban și ale lui Klaus Iohannis legate de creșterea alocațiilor? Nu mai sunt valabile”, a punctat Răzvan Cuc.

Acesta a precizat că, din cele cinci tranșe de majorare, cu câte 20 de puncte, copiii vor beneficia doar de trei: cele acordate deja în august 2020 și ianuarie 2021 și cea care, potrivit proiectului de ordonanță, ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2022. Tranșele de la 1 iulie 2021 și de la 1 iulie 2022 sunt anulate.

”Pentru toate acestea, și pentru încă multe altele, acest guvern al trădării naționale trebuie să plece!”, a adăugat Cuc.
422
Tematic
Ce nu au voie să facă femeile în Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut
Combinat construit de Ceaușescu în Ucraina, vândut de USR
România, datoare vândută: cifrele dezastrului, plătim mai mult ca europenii

Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

325
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

325
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Mahmud Ahmadinejad

Ahmadinejad: Cum poate Iranul neutraliza sancțiunile Occidentului

0
Fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a povestit cum țara lui să facă ineficiente sancțiunile Occidentului.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Iranul ar putea face sancțiunile Occidentului ineficiente dacă își va utilizarea propriile resurse economice și naturale, a declarat într-un interviu fostul președinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, într-un interviu oferit RIA Novosti.

“Iran este o țară cu resurse umane, economice și naturale imense. Dacă le vom utiliza, sancțiunile vor deveni un instrument ineficient, situația se va schimba”, a declarat fostul președinte al Iranului.

Acesta a mai menționat că economia Iranului se poate descurca și fără venituri din vânzarea producției petrochimice.

“Noi (Iranul) suntem o economie endogen[. Are nevoie de multă muncă și eforturi. Statul are suficiente resurse și trebuie să le folosească. Toate sondele, energetica, pământurile și pădurile se află în mâinele statului. Unele dintre acestea sunt utilizate, prin urmare guvernul nu are nevoie de bugete alimentate din petrol”, a adăugat fostul lider.

SUA au restabilit sancțiunile dure împotriva Teheranului în mai 2018, când administrația Donald Trump a anunțat în mod unilateral retragerea din Planul Comun Cuprinzător de Acțiuni, încheiat în 2015 între „grupul celor șase” (Marea Britanie, Germania, China, Rusia, SUA și Franța) și Iran. Documentul prevedea anularea sancțiunilor în schimbul limitării programului nuclear al Iranului.

0
Tagurile:
Mahmoud Ahmadinejad, Iran
Tematic
Ex-președintele iranian Ahmadinejad, arestat pentru incitare la dezordini
Informația despre arestarea lui Ahmadinejad, eronată

Загрузка...