Imagine din arhivă

"Vom fi nevoiți renunțăm": Armata SUA și-a recunoscut tancul ca nepotrivit pentru luptă

662
(reînnoit 16:55 26.05.2021)
Blindaj insuficient, răzbatere redusă, putere și greutate excesivă a tunului – Pentagonul este obligat să renunțe mai devreme de timp la instalațiile de artilerie autopropulsate bazate pe transportorul blindat "Stryker".

MOSCOVA, 25 mai – Sputnik, Nikolai Protopopov. Aceste tancuri cu roți au fost dezvoltate la începutul anilor 2000, dar deja prima utilizare în luptă în Irak a dezvăluit imperfecțiunea construcției întregii familii. Despre punctele slabe ale vehiculelor blindate americane, aflați din materialul Sputnik.

Tun pe roți

Pentagonul a adoptat vehiculele blindate "Stryker" în 2002. Ele au fost dezvoltate în baza transportorului blindat canadian LAV III, care, la rândul său, reprezintă o versiune modernizată a transportorului blindat elvețian "Piranha", proiectat în anii 1970.

Transportorul blindat american nu se deosebea prea mult de prototipuri – corpul și structura generală nu s-au schimbat. Au sporit un pic înălțimea, au întărit blindajul și au ajustat profilul părții inferioare. Echipajul – două persoane, în compartimentul pentru desanți încap nouă luptători. Un motor diesel de 350 de cai putere propulsează "Stryker", în caz că cele două osii frontale sunt oprite, până la 100 de kilometri pe oră pe șosea. Combustibilul ajunge pentru aproape 500 de kilometri. 

Blindajul frontal poate rezista la impactul muniției perforatoare de blindaj de 14 mm sau a fragmentelor de proiectile de 155 mm. Părțile laterale și partea din spate protejează desanții numai împotriva gloanțelor de 7,62 mm.

Modelul standard este echipat cu o mitralieră "Browning" de calibru mare – 12,7 sau 7,62 mm. Este prevăzută opțiunea de a instala un lansator automat de grenate de 40 mm. Au fost dezvoltate mai multe versiuni ale transportatorului blindat: mortar autopropulsat de 120 mm, de recunoaștere, de comandă-post, inginerească și sanitară.

În plus, există o versiune cu armament greu – cu un tun ghintuit de 105 mm. Anume acest model, destinat asaltului pozițiilor fortificate, buncărelor și vehiculelor blindate ale inamicului, a fost abandonat de Pentagon. Au fost identificate probleme sistemice cu arma și automatul de încărcare. Apropo, acest transportor blinda Statele Unite l-a primit primul. Tunurile "Abrams", de exemplu, sunt încă reîncărcate în mod tradițional – manual.

Militarii au calculat costurile și au ajuns la concluzia că nu are sens să modernizeze autotunul. Este mult mai ușor să înlocuiască "Stryker-ul" greu cu complexele anti-tanc portabile "Javelin".

Nu a fost la înălțimea așteptărilor

La începutul anilor 2000, Pentagonul a comandat mai mult de două mii de transportatoare blindate – urmau să elimine lipsa mijloacelor mobile de transport a infanteriei. Atunci au fost formate și brigăzi mecanizate specializate (Stryker brigade combat team, SBCT).

Fiecare astfel de unitate numără aproximativ 4,5 mii de soldați și ofițeri, la dispoziția cărora se află trei sute de transportatoare blindate cu roți în diferite versiuni. Din punct de vedere tactic, SBCT se află între infanteria extrem de mobilă pe automobilele "Humvee" și grupurile blindate grele.

Se consideră că aceste brigăzi sunt capabile să se desfășoare rapid și să rezolve eficient diferite sarcini de luptă oriunde în lume. Transferul de personal și echipament este asigurat de avioanele de transport C-130 "Hercules". 

În 2004, prima unitate a fost trimisă în Irak. Pe parcursul anului, au exersat tactica utilizării "brigăzii Stryker” în ostilități, unde au testat noile transportatoare blindate. Comandamentul a remarcat atunci eficiența ridicată a formațiunilor și a transportatoarelor blindate, în special în bătăliile urbane. Cu toate acestea, soldații s-au plâns de defectele din construcția vehiculului, de puterea de foc insuficientă și de blindajul slab.

Raportul ulterior al comisiei speciale a Pentagonului a dus aproape la închiderea programului. S-a dovedit că transportatorul blindat este bun numai pe drumuri drepte și pe șosea – pe teren accidentat se blochează în noroi sau nisip. Motorul trebuia adesea utilizat la turații mai mari, iar din această cauză resursele se reduceau repede. Suspensia nu a putut rezista off-road-ului: "Stryker", în comparație cu omologii canadieni și elvețieni, a adăugat serios în greutate.

O altă greșeală gravă a proiectanților – blindajul, care proteja bine echipajul numai împotriva armelor de calibru mic. În bătăliile reale, inamicul prefera să folosească lansatoarele de grenade. Proiectilele lansatoarelor de grenade anti-tanc manuale penetrau cu ușurință corpul, din această cauză mașinile au trebuit să fie echipate de urgență cu panouri cu ochiuri

În plus, din cauza centrului de greutate ridicat, transportatoarele blindate se răsturnau adesea când loveau un obstacol sau când exploda o mină. Mai mult, centurile de siguranță nu fixau în mod normal oamenii în timpul răsturnărilor, ceea ce a dus la moartea mai multor soldați. 

O trenă de probleme

Au încercat să trateze "bolile copilăriei". De exemplu, grilele anti-cumulative și blindajul articulat au început să fie instalate direct la fabrică. Din această cauză, masa a crescut și au apărut complicații în timpul transferului aerian a vehiculelor – unele modificări aveau o masă pur și simplu superioară capacității de încărcare a aeronavelor de transport.

Nici noile dispozitive electronice și de viziune nocturnă nu au schimbat prea mult situația. "Stryker" așa și a rămas o mașină cu o grămadă de probleme nerezolvate. În plus, modernizarea a necesitat finanțare suplimentară pentru întregul program.

Cu toate acestea, în armata americană, problema echipării trupelor cu transportatoare blindate, care corespund cerințelor războiului modern, este relevantă de mult timp. Pentagonul a încercat să realizeze o serie de proiecte, dar fără rezultat.

Așa, în 2004, generalii americani au conceput o reformă majoră a armatei. Ca parte a proiectului Future combat systems (FCS), au decis să creeze o familie de vehicule blindate în versiuni cu echipaj și fără echipaj. S-au cheltuit sute de miliarde de dolari pentru dezvoltare. Planificau să desfășoare prima brigadă pe vehiculele noi în 2015, iar până în 2030 să formeze 15 unități. Cu toate acestea, programul a fost închis în mod neașteptat – conform formulării oficiale, din cauza modificării strategiei de apărare.

Apoi au lansat un proiect al unui vehicul promițător de luptă al infanteriei – Ground Combat Vehicle (GCV), care trebuia să depășească vechiul vehicul M2 Bradley în ceea ce privește protecția și, în același timp, să fie mai ușor, mai mobil și mai manevrabil. Drept urmare, GCV s-a dovedit a fi prea scump pentru producția în serie, iar în 2014 toate lucrările au fost abandonate.

Acum americanii implementează un alt program – Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV), care presupune crearea unui vehicul de luptă al infanteriei cu șenile, cu inteligență artificială și telecomandă. 

Între timp, Pentagonul trebuie să transporte trupele de infanterie și să lupte pe "bătrânii" M113 și M2 Bradley, precum și să se ocupe de modernizarea "Stryker" de "calibru mic". O versiune actualizată a "A1" a fost prezentată cu câțiva ani în urmă: o armă de 30 mm, blindaj perfecționat, un motor mai puternic și transmisie consolidată. De asemenea, este prevăzută o variantă a unei mașini de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Dar nu se știe dacă acest "Stryker" va deveni mai potrivit pentru luptă decât versiunile anterioare. Doar, în esență, construcția este aceeași.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

662
Tematic
Tancul rusesc «Armata» și-a primit «pașaportul»: unde va merge?
"Rusia nu a avut așa ceva niciodată": La ce tanc lucrează industria de apărare
Tancul rusesc T-90 devine un „monstru” - spune o revistă americană de specialitate
Zaharova a criticat CNN pentru că a prezentat tancurile ucrainene drept rusești
Великая Отечественная война 1941-1945 гг. Обучение бойцов перед отправкой на фронт. Казармы Н-ского полка им. Ворошилова. Москва, август 1941 год.

Cum a influențat istoria omenirii Marele Război pentru Apărarea Patriei

45
(reînnoit 17:35 22.06.2021)
Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest fapt a marcat viața o milioanelor de oameni, inclusiv și a moldovenilor care au luptat pe front, cot la cot cu URSS.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Marele Război pentru Apărarea Patriei a schimbat soarta a milioane de oameni, iar ziua de 22 iunie pentru mulți este marcată cu negru în calendar. Istoricul și politologul Boris Șapovalov a declarat pentru Sputnik Moldova că ziua de 22 iunie este o dată tragică și că această zi a influențat întregul parcurs istoric al întregii lumi.

„Uniunea sovietică a fost atacată și oficial i-a declarat război nouă țări europene cu regimuri fasciste și evident că în frunte cu Germania nazistă. (...) Au fost trei direcții de bază a armatei fasciste. Este vorba despre Moscova și spre nord evident că e Leningrad, ceea ce noi acum numim Sankt-Petersburg, și cea de-a treia direcție a fost sudul. (...) Dacă Moscova și Leningrad sunt centre mari industriale, atunci aici mai degrabă era vorba despre interesele politice ale conducerii germane. Zona de sud era importantă pentru că aici se aflau zone mari industriale”. a precizat Boris Șapovalov. 

Șapovalov a remarcat și rolul moldovenilor în acest război. Istoricul a precizat că țara noastră, fiind parte a URSS, a luptat de comun cu forțele sovietice și că ziua de 22 iunie este o zi plină de durere și pentru poporul nostru. 

„Nemții planificau că dacă nu vor bate armata noastră la hotarul Moldovei, atunci să înceapă operațiunea Munchen, care presupunea atacul la începutul lunii iulie. Lor asta le-a reușit pentru că pe data de 2 iulie, ei au început această operațiune și ideea era că lovitura de bază să fie dată în nordul Moldovei, mai exact Bălți, Vinița și apoi să ajungă în Kiev”, a menționat istoricul Boris Șapovalov.

În cadrul emisiunii „Matinal” de la Radio Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a menționat că unii încearcă să schimbe istoria și prezintă unele informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial eronat. 

Vladimir Putin a depus un buchet de flori la mormântul Ostașului Necunoscut, 22 iunie 2021
© Sputnik / Алексей Никольский

„Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, moldovenii au participat foarte activ. Desigur că o parte din moldoveni au luptat pe ambele fronturi, și din partea Uniunii Sovietice, dar alții au luptat din partea Germaniei, și din partea României. (...) Ororile războiului nu trebuie să creeze conflicte pentru următoarele generații. Este necesar ca o parte din aceste orori să nu fie aruncate în prim-plan ca să nu otrăvească conștiința generațiilor. La noi desigur că este vorba despre o confruntare geopolitică și această confruntare geopolitică vest-est desigur că afectează. Ea este îndreptată uneori împotriva Occidentului, alteori este îndreptată împotriva fostei Uniuni Sovietice. Noi suntem afectați din cauza că noi atunci eram în componența URSS, Rusia pentru noi mai multe secole a fost o țară aliată, o țară care ne-a susținut în istorie și moldovenilor le este destul de greu să facă alegerea între răsărit și occident”, a declarat Stepaniuc. 

Stepaniuc a mai menționat că în această zi este cazul să le mulțumim bunicilor care au luptat pentru pacea în care trăim astăzi. Istoricul susține că Victoria marcată pe 9 mai este o victorie comună și că poporul post-sovietic trebuie să fie mândru că a reușit, alături de alte state, să învingă în acest război cumplit. 

„Această dramă a războiului care ne-a afectat trebuie să ne împace cu realitățile, istoria trebuie să fie cunoscută. Cei care scriu manuale și ei trebuie să fie foarte atenți pentru ca să nu creeze confuzii, atunci când redau istoria. (...) Unii moldoveni au făcut armata română și au luptat împotriva URSS, dar asta e istoria. Istoria nu trebuie să otrăvească viitorul generațiilor. (...) Trebuie să ne mândrim cu buneii noștri pentru că anume ei au pus capăt acestui război. (...) Victoria cea mare îi aparține URSS-ului și să nu uităm că și noi, moldovenii, am fost afectați de acest război”, a menționat istoricul Victor Stepaniuc.

Generalul Victor Gaiciuc a menționat în cadrul emisiunii de la Radio Sputnik Moldova că practic în fiecare familie există un tată, un bunic sau un străbunic care a căzut în acel război, iar pacea în care trăim li se datorează lor. Ministrul în exercițiu a vorbit și despre cartea pe care a scris-o la tema Celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Президент РФ В. Путин встретился с участниками акции Мы вместе
© Sputnik / Алексей Дружинин

„A fost un război strașnic. Mai mult de 50 de milioane de oameni au murit, ar trebui să scriem 50 de milioane de cărți despre istoria fiecărui cetățean care a participat și a avut de suferit în urma acestui război. (...) Despre jerfele care au fost aduse, inclusiv moldovenii care au căzut, iată despre asta trebuie de scris. (...) Cartea mea este despre acea zi, despre invazie, despre eroismul ostașilor, despre holocaust”, a precizat ministrul în exercițiu al Apărării și generalul Victor Gaiciuc. 

Gaiciuc a menționat că în anul 2001, la evidență erau peste 20 de mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar acum, în viață au mai rămas 200 de veterani în Republica Moldova. 

45
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial

Загрузка...
Policier à Saint-Etienne-du-Rouvray

Ipoteză incendiară: ”Franța se îndreaptă spre violența extremă va ghilotina UE!”

398
Una dintre cele mai interesante reacții după alegerile din Franța, care dau tonul unui adevărat cutremur în Uniunea Europeană

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Două aspecte sunt confirmate și după alegerile din Franța: lipsa totală de credibilitate a liderilor actuali din țările UE – și faptul că Franța a rămas țara care dă tonul schimbării în Europa, acum aceasta referindu-se la absenteism.

În fapt, avem nu o schimbare – ci un adevărat seism; iar rezultatul schimbării s-ar putea referi nu numai la temporarii conducători, ci chiar la o modificare sistemică.  

Unul dintre cei mai bine pregătiți oameni politici români, avocatul Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, titrează dur într-un comentariu legat de alegerile din Hexagon: ”Franța a ridicat GHILOTINELE împotriva UE! Să ne rugăm la Dumnezeu!”.  

Pavelescu consideră că absenteismul la alegerile regionale din Franța, de aproape 70%, înseamnă ”falimentul democrației”, remarcând că Adunarea Națională a Marinei le Pen, ”cu tot efortul globaliștilor de demonizare și izolare” a ieșit pe locul doi, în timp ce partidul lui Macron a obținut 11%, adică 3,5% din voturile francezilor.

Deci, da, președintele considerat unul dintre pilonii menținerii UE în forma actuală a primit de la poporul său doar voturi… în marja de eroare! Despre asta vorbim acum! 

Mai mult, Pavelescu atrage atenția că dacă asemenea situații se întâlnesc și la alții, cum ar fi  România, asta ”nu are relevanță”, deoarece ”la noi mecanismele de supunere sunt cu mult mai puternice, iar tradiția și mentalitatea sunt altele, ale supraviețuirii în istorie”.

În schimb Franța, ”din contră, are cea mai cumplită memorie din lume, a ghilotinei!”.

De aceea, ”teama cea mai mare” a politicianului intelectual  este că ”Franța se îndreaptă spre violență extremă și nicio forță politică n-o poate evita”.

”Scrisorile militarilor, care previzionau în urmă cu două-trei luni războiul civil și lovitura militară de stat, reflectă această realitate terifiantă”, spune Aurelian Pavelescu.

Și, atenție la un alt aspect esențial: ”Încercarea lui Macron și Merkel de a impune globalismul în Europa prin trecerea de la epoca supremației germane la tandemul franco-german, pentru a-i face și pe francezi părtași la roadele globalismului, a eșuat”.

În acest context, Pavelescu pune o întrebare temerară: ”Ce altă opțiune ar mai avea Franța? Niciuna”. Adică ”Franța se îndreaptă spre violență extremă”?! Pavelescu așa crede…

”Dacă SUA a reușit să gestioneze teribilul 6 ianuarie, când Capitoliul a fost ocupat de mulțime (cu consecințe nebănuite în viitor), în Franța sunt șanse mici să se oprească acolo”, conchide Pavelescu, încheind cu un alt recurs la memoria Revoluției Franceze – ”Iar până la Bruxelles se ajunge în două ore”.

Un comentariu în tonuri grave – dar pe care dacă dorești să îl combați te vei trezi priponit de aceeași întrebare: ”Ce altă opțiune ar mai avea Franța?”. Și vei continua: dar Europa unor alți ”Macroni”?

398
Tagurile:
Violențe, UE, Franța

Загрузка...
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific

0
Co-președintele AUR a avut o intervenție fulminantă în plenul Camerei Deputaților, denunțând situația reală a statului român și combinațiile care duc la asta.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Controversatul liderul al AUR, deputatul George Simion a avut o intervenție excepțională în plenul Camerei, la ”Ora Guvernului”, invitat fiind ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la Strategia energetică naţională, promisă de ministru încă de acum câteva luni, Simion constată că guvernul își bate joc de parlament, care ”din păcate, devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică”.

”Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, strategia energetică naţională”, a spus Simion, constatând că ”suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”.

Care să fie motivul din spatele acestei sfidări a principalei instituții a statului? Posibile interese private: ”Vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL”.

George Simion a insistat asupra unor lămuriri privind includerea în PNRR a firmei GSP Power, dar și ”ce expertiză şi câţi angajaţi are această companie”.

Simion a declarat fără echivoc: ”Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant”.

Pe de altă parte, Simion pune problema minelor: ”Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide”.

”Polonia a prelungit acest termen până în 2050”, atrage atenția Simion, precizând că în schimb, ”sistemul energetic naţional (românesc) ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria”.

Deputatul AUR i-a cerut direct ministrului să spună ”Cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei”.

În fapt, în momentul acesta, România este obligată să cumpărr uraniu din alte state, ”când avem uraniu la noi în ţară”.

”Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi - sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?”, a încheiat Simion.

0
Tagurile:
George Simion

Загрузка...