Посольство США в Москве

"Americanii cunosc abordarea noastră". Ce a pregătit Moscova pentru Departamentul de Stat

293
(reînnoit 13:40 20.05.2021)
La Reykjavik – întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken. Șefii instituțiilor de afaceri externe vor trebui să afle unde, totuși, interesele Rusiei și ale Statelor Unite coincid.

MOSCOVA, 20 mai – Sputnik, Ksenia Melnikova. Sarcina nu este una ușoară, având în vedere abundența revendicărilor reciproce. Cu toate acestea, există mai multe direcții în care Moscova și Washingtonul ar putea coopera. Ce anume vor discuta în Islanda – în materialul Sputnik.

Treizeci și cinci de ani mai târziu

"Tot ceea ce într-un fel sau altul afectează stabilitatea strategică – armele nucleare și non-nucleare, armele ofensive și defensive – ar trebui să fie pe masa negocierilor. Americanii cunosc abordarea noastră", a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, cu câteva zile înainte de întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe mizează pe o "conversație profesională" cu colegul său american, capabil să "precizeze intențiile specifice ale Statelor Unite în ceea ce privește relațiile cu Rusia și poziția lor cu privire la problemele internaționale, care afectează într-un fel sau altul interesele rusești". Potrivit lui Lavrov, el va discuta cu șeful Departamentului de Stat acele aspecte ale "vieții internaționale, unde interesele celor două țări pot coincide și unde putem căuta un echilibru de interese pe baza egalității și respectului reciproc".

Lavrov se va întâlni cu Blinken pentru prima dată pe 19 mai – la ședința Consiliului Arctic, care va avea loc în capitala islandeză. Nu este exclus ca diplomații să poarte o conversație tête-à-tête printre altele. Reykjavik este un loc destul de simbolic: anume aici liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, și liderul american, Ronald Reagan, s-au întâlnit cu 35 de ani în urmă.

Генеральный секретарь ЦК КПСС Михаил Горбачев (справа) и Президент США Рональд Рейган (в центре) перед началом встречи на высшем уровне в Рейкьявике. Слева - личный телохранитель М.С.Горбачева Владимир Медведев.
© Sputnik / Юрий Абрамочкин
Генеральный секретарь ЦК КПСС Михаил Горбачев (справа) и Президент США Рональд Рейган (в центре) перед началом встречи на высшем уровне в Рейкьявике. Слева - личный телохранитель М.С.Горбачева Владимир Медведев.

Conversația va fi una tensionată. Washingtonul și Moscova au acumulat multe pretenții unul față de celălalt. Relația a atins punctul cel mai scăzut atunci când Joseph Biden, care tocmai se mutase la Casa Albă, a răspuns la întrebarea unui jurnalist, declarând că îl consideră pe Vladimir Putin un "ucigaș". Moscova l-a rechemat pe ambasadorul Anatolii Antonov pentru consultații. Și este puțin probabil că acesta din urmă se va întoarce la Washington în curând.

Cei din Piața Smolensk (diplomația rusă -n.n.), politica americanilor a fost numită "fără viitor și chiar prostească". Departamentul de Stat s-a repezit și a expulzat zece diplomați ruși. "Întrebarea este dacă Moscova va continua să acționeze iresponsabil și agresiv. Dacă da, atunci președintele (al SUA – n.red.) a dat de înțeles clar că vor exista consecințe", a creionat viitorul Blinken.

Casa Albă era îngrijorată de situația de la frontiera ruso-ucraineană. "Acolo sunt concentrate mai multe trupe rusești decât au fost vreodată din 2014", a spus în aprilie șeful Departamentului de Stat într-un interviu acordat telecanalului NBC.

Aproximativ tot atunci, Washingtonul a introdus noi restricții împotriva Moscovei. Nu erau la o scară atât de mare, dar erau tangibile. Investitorilor americani li s-a interzis să cumpere obligațiuni de la Banca Centrală Rusă, de la Ministerul Finanțelor și de la Fondul Național de Bunăstare. Sancțiunile au vizat șase companii de tehnologie, care ar fi ʺsusținut programul cibernetic al serviciilor speciale ruseștiʺ, precum și o serie de alte organizații și cetățeni – ʺpentru interferență în alegeriʺ.

A dispărut și unul dintre ultimele acorduri care uneau părțile – Tratatul ʺCer Deschisʺ. SUA l-au denunțat în noiembrie, iar Rusia a răspuns simetric.

© Sputnik / Максим Блинов
Заседание комитетов СФ по обороне и по международным делам с участием посла РФ в США А. Антонова

Speranța de întâlnire

Dar mai există încă speranță de cooperare. Și este din ce în ce mai mare în ajunul întâlnirii dintre Putin și Biden, care va avea loc la propunerea părții americane. Summitul va fi organizat, probabil, într-una din capitalele europene la jumătatea lunii iunie, deși nici data, nici locul nu au fost încă stabilite.

"Întrebarea este cum să pregătim corect un astfel de contact, deoarece este clar că o întâlnire la nivel înalt reprezintă cel mai responsabil eveniment politico-diplomatic în relațiile dintre două țări", a declarat adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov. "În special, dintre așa țări ca Rusia și SUA, care poartă o responsabilitate globală pentru menținerea păcii și securității internaționale și, din păcate, se confruntă cu o grămadă imensă de probleme, nerezolvabile de mult timp".

La jumătatea lunii mai, imaginea sumbră generală a fost completată de un alt aspect negativ: un atac cibernetic asupra Colonial Pipeline, care aproape a lăsat întreaga Coasta de Est a SUA fără combustibil. "Deocamdată nu există, din partea serviciilor noastre secrete, dovezi privind implicarea Moscovei, deși există dovezi că ransomware-ul folosit de făptași se află în Rusia", a comentat "urma rusească" Biden, adăugând că intenționează să abordeze această chestiune la întâlnirea cu Putin.

Топливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США
© REUTERS / COLONIAL PIPELINE
Топливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США

De această dată, retorica americanilor s-a schimbat, a menționat, într-o conversație cu agenția de presă RIA Novosti, directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov.

"O astfel de declarație moale ar putea fi un fel de propunere de cooperare. Statele Unite arată clar că hackerii aduc daune și sunt periculoși pentru ambele țări. Dar problema se află în asimetria sistemelor politice. Conceptul de intervenție este înțeles în mod diferit la Moscova și la Washington", consideră expertul.

Încă în 2013, președinții Vladimir Putin și Barack Obama au fost de acord să interacționeze în domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor. Moscova și Washingtonul au pregătit mecanisme bilaterale pentru schimbul de informații. Iar la prima întâlnire dintre Putin și Donald Trump, în timpul G20 de la Hamburg, liderul american a propus crearea unui grup bilateral de experți pentru a analiza problemele de securitate cibernetică. Din păcate, când s-a întors la Washington, acesta s-a răzgândit. Apoi, cooperarea s-a oprit cu totul. Așa și nu a fost posibilă reluarea schimbului de informații.

Puncte de contact

Noua administrație americană, în relațiile cu Rusia, încearcă să facă echilibristică. Pe de o parte, trebuie să le arate alegătorilor hotărârea de a pedepsi Moscova, pe de altă parte, nu trebuie să permită o ruptură finală.

"Trebuie să extindem serios sfera interacțiunii, deoarece concentrarea îngustă asupra securității și a armamentului a dus la un impas. Cu siguranță există probleme globale, care ar trebui să devină un câmp de interacțiune: este vorba de pandemie, de climă, de terorismul internațional. Securitatea cibernetică trebuie, de asemenea, să fie reglementată în comun, și să nu ne acuzăm reciproc de încălcarea regulilor deocamdată inexistente. În plus – conflictele regionale", enumeră în timpul conversației cu agenția de presă RIA Novosti Viktoria Juravleva, șefa Centrului pentru Studii Nord-Americane din cadrul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale ʺPrimakovʺ (IMEMO) al Academiei Ruse de Științe.

Interesele Rusiei și ale Statelor Unite dacă nu coincid, atunci sigur se intersectează în soluționarea problemelor regionale, este de acord Andrei Kortunov. El crede că Lavrov și Blinken vor discuta despre retragerea trupelor americane din Afganistan în luna septembrie a acestui an. "Statele Unite nu pleacă cu o victorie. Preluarea puterii de către "Taliban" – este o chestiune de timp. Americanii vor să-și salveze fața și pot conta pe ajutorul Rusiei în acest sens. Există încă problema Siriei. Aici, există mai multe dezacorduri. Dar, cel puțin, este foarte actuală prevenirea eventualelor incidente: ciocniri între militarii ruși și cei americani, în special a piloților", menționează specialistul.

Государственный секретарь США Энтони Блинкен
© AP Photo / Pool / Ben Stansall
Государственный секретарь США Энтони Блинкен

Contactele continuă în ceea ce privește descurajarea nucleară și menținerea stabilității strategice, reamintește Ilia Kramnik, cercetător junior în cadrul Centrului pentru Studii Nord-Americane din cadrul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale ʺPrimakovʺ (IMEMO) al Academiei Ruse de Științe. "Deși acum există puține domenii în care Rusia și SUA pot găsi limbă comună și pot menține relații normale, este încă posibilă discutarea opțiunilor pentru un nou tratat privind limitarea armelor strategice ofensive", a explicat interlocutorul agenției.

În plus, Rusia va deveni oficial președintele Consiliului Arctic în următorii doi ani. Iar în această sferă, dialogul cu americanii, în ciuda disputelor legate de problemele tehnice, continuă, totuși, fără întrerupere.

293
Tagurile:
SUA, americanii
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort

249
(reînnoit 08:40 13.06.2021)
Situația râului Nistru se înrăutățește de la an la an. Tot mai multe specii din flora și fauna nistreană dispar, iar calitatea apei devine tot mai proastă. Care sunt cauzele.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Flora, fauna, inclusiv numărul speciilor din apele râului Nistru au fost grav afectate în ultimii ani. Cauza principală care are un impact semnificativ asupra debitelor, calității apei și diversității biologice ale Nistrului este Complexul Hidroenergetic Nistrean(CHN). Într-un studiu elaborat de o echipă de experți independenți la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu sprijinul Suediei și comandat de PNUD Moldova, sunt incluse câteva concluzii privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru. Cum spuneam, construcția Complexului de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.

Potrivit studiului, debitele maxime s-au redus cu peste 30%. Acest lucru a dus la apariția efectului pulsatoriu, cunoscut cu numele de hydropeaking. Mai exact, este vorba de acel proces când nivelul apei din râu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice. Specialiștii spun că, din cauza deversărilor hidrologice, s-au observat răcirea apei râului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului. Totodată, s-a redus nivelul de substanțe nutritive, nivelul de oxigen trece prin fluctuații semnificative, iar râul este supraaglomerat cu vegetație.

„Volumul mediu al apei în aval de CHN a scăzut cu peste 10% sau 800 de milioane de metri cubi, s-a modificat repartizarea sezonieră a scurgerii de apă, fiind înregistrate descreșteri de cca 6% în primăvară și creșteri vara și toamna, iar debitele maxime a apelor mari de primăvară au scăzut cu 38% în aval. Ca efect a funcționării barajului Novodnestrovsk, debitele maxime ale viiturilor pluviale s-au redus de două ori. După construcția CHN, debitele minime au crescut de două ori, fiind asigurate cele 100 m3/s stipulate în Regulamentul de exploatare, dar există și excepții. Efectul pulsatoriu este resimțit pe un sector de peste 130 de kilometri în aval, ca și schimbarea de regim termic”, precizează experții în studiu.

Autorii studiului remarcă faptul că temperaturile maxime ale apei sunt mai scăzute decât până la construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean și sunt atinse nu în iunie-august, ci în august-septembrie. În sezonul rece, în aval de hidrocentrală temperatura este mai ridicată decât cea normală cu până la 5 grade și mai scăzută cu 7,5 grade în sezonul cald.

Deși apa din aval este mai săracă în nutrienți, experții susțin că scad și valorile maxime ale ionului de amoniu - cea mai toxică formă de azotat din apă. La fel, scade conținutul de metale grele. Datele studiului arată că atunci când descărcarea este în curs, se observă vârfuri cu conținut ridicat de oxigen, care alternează cu o scădere notabilă a conținutului de oxigen.

Ecologistul Anatolie Prohnițchi a precizat pentru Sputnik Moldova că râul Nistru este foarte poluat – atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul Moldovei. Majoritatea localităților moldovenești de pe malul Nistrului sau afluenților lui nu au nici canalizare, nici stații de purificare. Toate apele uzate, precum și deșeurile de la întreprinderi sunt deversate în Nistru.  

„De exemplu, la Soroca, deja de 30 de ani, nu există stație de purificare. Și tot ce se varsă în canalizare ulterior nimerește în Nistru”, a spus Anatolie Prohnițchi.

Oamenii din multe localități folosesc apa poluată din Nistru și pentru a-și iriga legumele. Evident, acestea nu mai pot fi prezentate drept „legume eco”. Calitatea apei folosită la irigații este foarte importantă pentru calitatea produsului final.

Cum spuneam, în ultimele decenii se atestă o creștere intensivă a vegetației acvatice înalte a Nistrului Mijlociu de la Naslavcea până la Camenca, precum și în zona de apă a rezervorului hidrocentralei de la Dubăsari. Creșterea excesivă a plantelor numite macrofite în această secțiune a Nistrului s-a extins de la aproximativ 1% a suprafeței râului, până la 85%.

În același timp, scade numărul speciilor care trăiesc în cursul râurilor și crește numărul celor care preferă apele în stagnare. S-a redus diversitatea și populația zooplanctonului care, după cum se știe, este compus din protozoare, viermi, crustacee inferioare, moluște, larve ale unor animale de fund etc. Iar zooplanctonul servește mai ales ca hrană pentru pești. Potrivit experților, acest lucru a dus la dispariția a 19 specii de pești în segmentul mijlociu al râului și a 15 specii de pești în cel inferior.

Dumitru Bulat, șeful laboratorului ihtiologie și acvacultură a Institutului de Zoologie, a declarat pentru Sputnik Moldova că situația privind resursele piscicole în țara noastră este una deplorabilă. Un indicator în acest sens este și Cartea Roșie a Republicii Moldova, în care în cea de-a doua ediție, din 2005, erau incluse 12 specii, în cea de-a treia ediție, editată în 2015, au fost incluse 24 de specii. Potrivit biologului, lista se va mări, în special a speciilor cu statut de raritate.

Experții atenționează că fluviul Nistru, un râu transfrontalier, necesită o gestionare durabilă comună de către autoritățile din Ucraina, pe teritoriul căreia izvorăște și se revarsă, și a celor din Moldova, în baza principiului de management integrat al apelor. În acest sens, în 2018 a fost constituită Comisia Nistreană, ca un organ comun consultativ, care vine cu recomandări către autorități în privința gestionării Nistrului.

Trebuie precizat că în Programul de dezvoltare hidroenergetică a Ucrainei este prevăzută construcția a șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru. Ucraina și-a anunțat intenția de a construi cele șase hidrocentrale încă în anul 2016. Kievul a anunțat însă în 2019 că lucrările au fost sistate, dar nu definitiv, ci până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului.

Ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că Ucraina trebuie să țină cont și de poziția țării noastre în ceea ce privește soarta râului Nistru și să renunțe la intenția de a construi cele șase hidrocentrale în bazinul acestui fluviu. Aceasta este de fapt poziția organizațiilor de mediu din Republica Moldova. Ecologiștii spun că, odată cu ridicarea celor șase hidrocentrale, nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată.

„Construcția celor șase hidrocentrale ar avea un impact catastrofal asupra fluviului, care și așa se confruntă cu un șir de probleme. Cele șase hidrocentrale vor sugruma acest râu, care se va transforma într-un canal mort. Este vorba de neprofesionalismul negociatorilor din partea Republicii Moldova și lipsa de insistență pentru a respecta prevederile Acordului de Asociere cu UE, dar și a altor convenții care prevăd ca toate problemele ce se referă la râul Nistru să fie coordonate de ambele părți, nu unilateral cum s-a procedat până acum” a declarat pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

În cadrul unei mese rotunde internaționale cu genericul „Salvarea Fluviului Nistru - problemă de securitate Națională și Regională”, organizată în luna februarie a acestui an, experții au anunțat că în țara noastră, 63% din teritoriu ar putea fi drastic afectat, iar peste 500 de mii de oameni vor fi nevoiți să-și caute alt loc de trai pentru că nu vor avea apă. Experții trag un semnal de alarmă și spun că Nistrul, considerat cândva unul dintre cele mai frumoase râuri din Europa, riscă să se transforme într-o mlaștină, în cazul construcției celor șase hidrocentrale. Complexul hidroenergetic nistrean a început să fie construit de către Ucraina în 1973 și prima unitate de producere a energiei hidroenergetice a fost lansată în 1983, urmată de cea de-a doua în 2002 și Centrala hidroelectrică prin pompare – în 2013.

249
Tagurile:
Nistru

Загрузка...
Джо Байден

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

570
(reînnoit 07:35 12.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

© Sputnik / Алексей Дружинин

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.
În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

570
Tagurile:
Rusia, Joe Biden

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale

0
(reînnoit 17:58 13.06.2021)
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat care sunt localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale în 27 iunie.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Campania pentru alegeri locale parțiale a început sâmbătă și se va încheia pe data de 26 iunie, la ora 7,00, a anunțat AEP care a transmis detalii legate de desfășurarea acestora.

Conform AEP, pe 27 iunie se desfășoară alegeri locale parțiale pentru primari și un consiliu local.

Circumscripțiile electorale în care se organizează alegeri locale parțiale pentru primari sunt:

* Alba - comunele Ciuruleasa și Meteș

* Arad - comuna Zăbrani

* Argeș - comunele Aninoasa și Rociu

* Bacău - comuna Tamași

* Brașov - comuna Șinca Nouă

* Brăila - comuna Viziru

* Caraș-Severin - orașul Bocșa

* Călărași - comunele Cuza Vodă și Frumușani

* Covasna - comuna Ozun

* Dâmbovița - comuna Braniștea

* Dolj - orașul Filiași și comunele Cătane, Sadova, Terpezița și Ostroveni

* Galați - orașul Târgu Bujor

* Gorj - comuna Bumbești-Pițic

* Hunedoara - comunele Burjuc, Romos și Sarmizegetusa

* Ialomița - comunele Gura Ialomiței și Ion Roată

* Ilfov - orașul Bragadiru și comuna Găneasa

* Mehedinți - comuna Obârșia de Câmp

* Olt - comuna Deveselu

* Prahova - comuna Șotrile

* Sălaj - orașul Șimleu Silvaniei

* Suceava - orașul Vicovul de Sus

* Timiș - comuna Voiteg

* Vâlcea - comunele Scundu și Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parțiale pentru consiliul local în comuna Cojasca din județul Dâmbovița.

0
Tagurile:
alegeri locale

Загрузка...