Petrol

Rezervele s-au epuizat: Petrolului i se prezice 74 de dolari pe baril

302
(reînnoit 18:07 30.04.2021)
Din ianuarie, petrolul s-a scumpit cu 30 la sută, prețurile au început să fie comparabile cu cele dinaintea crizei. Economia se redresează, restricțiile sunt anulate, în lume a fost începută vaccinarea în masă.

În consecință, cererea de purtători de energie crește, stimulând cotațiile. Până la sfârșitul anului, un baril Brent poate crește cu cel puțin încă zece procente. Dacă în mijlocul pandemiei, comercianții erau îngrijorați de depozitele debordante, acum situația este complet diferită. Despre cum se dezvoltă evenimentele pe piața hidrocarburilor – în materialul analistei RIA Novosti, Natalia Dembinskaia.

Nivelul pre-criză

În 2020, industria petrolieră a cunoscut mai multe valuri de declin. Și-a adus aportul un complex de factori, principalii dintre care – supraproducția în condițiile de reducere bruscă a cererii, precum și pandemia, și lockdown-ul. În martie 2020, petrolul s-a ieftinit de mai mult de două ori – până la 30 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, la sfârșitul toamnei, testările de succes ale vaccinurilor occidentale și victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA au stimulat piața. Până în ianuarie, cotațiile au atins nivelul maxim din ultimele opt luni. Creșterea a continuat pe fondul noilor decizii ale OPEC+ de a limita producția. În februarie, Brent a depășit 65 de dolari pe baril – acesta este nivelul pre-criză.

În martie, petrolul a scăzut cu nouă procente, până la 61 de dolari – în Europa a fost anunțat al treilea val de covid și un nou lockdown. Dar acest lucru nu a afectat tendința generală – după ce au ʺcâștigatʺ restricțiile europene, cotațiile au început a crește din nou.

Cererea crește

Vaccinarea, care prinde avânt, și-a făcut treaba. În ciuda focarelor de coronavirus într-o serie de țări, prognozele privind cererea de petrol s-au îmbunătățit semnificativ. Economia globală se redresează.

La sfârșitul lunii martie, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a prezis o creștere a cererii în acest an până la 96,5 milioane de barili pe zi și o recuperare a aproximativ 60% din pierderile de anul trecut datorate pandemiei.

În plus, după reducerea bruscă a producției în SUA și o serie de restricții suplimentare voluntare în Arabia Saudită ca parte a acordului OPEC+, aprovizionările globale au scăzut cu două milioane de barili pe zi. În aprilie, cartelul va reduce producția cu 7,9 milioane de barili, în mai – cu 7,3, în iunie – cu 6,6, în iulie – cu 5,76. Toate acestea ʺîncălzescʺ prețurile materiilor prime.

Rezervele s-au epuizat
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе
© Sputnik / Евгений Биятов

Un alt factor: s-a descoperit că rezervele, acumulate în timpul pandemiei, s-au epuizat practic complet. În depozitele petroliere ale țărilor dezvoltate au rămas puțin peste 20% din "surplusurile pandemice".

Dacă în iulie 2020, erau 249 de milioane de barili, atunci în februarie, conform AIE, au rămas doar 57.

Și acesta este un rezultat al reducerii producției de către participanții acordului OPEC+. După cum subliniază AIE, rămășițele "stocurilor pandemice" sunt concentrate aproape în întregime în China. Și, de exemplu, în depozitele americane sunt concentrate 1,28 miliarde, ca înainte de criză. Tot mai puține materii prime de rezervă rămân și în petroliere. Potrivit analiștilor IHS Markit, în ultimele două săptămâni, acest indicator a scăzut cu 27%, până la 50,7 milioane de barili.

Superciclu petrolier

Încă în februarie, analiștii JP Morgan au observat începutul unui nou superciclu petrolier. Economiștii uneia dintre cele mai mari bănci de investiții au indicat următoarele semne: o creștere a prețurilor la produsele agricole, la metale și faptul că petrolul depășește 50 de dolari pe baril.

În ultima sută de ani, au existat patru supercicluri pe piața mărfurilor. Ultimul superciclu a început în 1996 și și-a atins apogeul în 2008, după 12 ani de creștere. A ajutat creșterea economică a Chinei – principalul consumator de hidrocarburi din lume. Actualul superciclu se datorează redresării post-pandemice, politicii monetare și fiscale "super-inofensive" (rate ultra-mici, stimulente bugetare ale băncilor centrale din diferite țări), dolarului slab, inflației accelerate și măsurilor ecologice.

În același timp, situația este similară cu cea de la mijlocul anilor 2000: cotațiile de pe piețele de mărfuri sunt la apogeuri multianuale. De exemplu, după ce China a cumpărat cantități mari de porumb și soia, prețurile acestor produse bat recorduri în Statele Unite. Iar scăderea stocurilor globale provoacă temeri de penurie.

În ceea ce privește petrolul, acesta "demonstrează o ieșire sigură din adâncurile pandemiei, întrucât supraoferta globală se micșoreazăʺ, au subliniat analiștii JP Morgan. Creșterea prețurilor pe piața de mărfuri este așteptată nu numai de JP Morgan, ci și de Goldman Sachs Group, Bank of America, Ospraie Management.

În special, Goldman Sachs prezicea 65 de dolari pe baril pentru petrolul Brent în al patrulea trimestru. Cu toate acestea, deja acum el costă 67. Prin urmare, previziunile actuale – luând în considerare dispariția surplusurilor globale de petrol – sunt mai optimiste. Citigroup se așteaptă ca stocurile globale să scadă cu 2,2 milioane de barili pe zi pe măsură ce cererea va continua să crească. Drept urmare, anul acesta prețul petrolului Brent va crește până la 74 de dolari sau mai mult.

302
Tagurile:
Rezerve, petrol
NATO

Se confirmă - din 2022, România va fi încălecată total de NATO: ”E teritoriul nostru”

1414
(reînnoit 14:17 07.05.2021)
Va însemna control mai puternic asupra serviciilor speciale, a deciziei politice, economice și energetice – cu tot cu vectorii conecși: justiția, mass media, medii de socializare, administrație locală, comunicații. Plus cheltuieli mai mari din partea României.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. În contextul exercițiului Steadfast Defender 202, care se desfăşoară în zona Mării Negre, inclusiv pe teritoriul României, jurnalistul Radu Tudor a transmis o întrebare – de fapt, o ridicare la plasă – comandanților NATO pe Europa.

”Care este relevanța acestui exerciţiu pentru consolidarea flancului estic al NATO şi când va deveni operaţional Comandamentul Multinaţional din România?”, a întrebat principalul propagandist al Alianței în țara noastră, fiind completat de Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: ”Presupun că se referă la Comandamentul Multinaţional Sud-Est”. 

Locotenent colonelul James Scott, purtătorul de cuvânt Comandamentul Suprem Aliat de la Norfolk, Virginia, a răspuns – ”Din câte ştiu, acest lucru se va întâmpla în 2022. Dacă greşesc, voi reveni cu informaţia corectă”.

Nesiguranța bizară a răspunsului denotă că, dacă pentru  rezultă că, dacă pentru Comandamentul Suprem Aliat de la Norfolk, Virginia, problema Comandamentul Multinaţional ”din România” nu este prioritară; în schimb, ea este pentru grupările de interese NATO din Europa. O dovedește o nouă completare a Oanei Lungescu:

”Permiteţi-mi să completez. Comandamentul Multinaţional Sud-Est a ajuns la nivelul operaţional iniţial şi acesta va fi vizibil în cursul Exerciţiului Steadfast Defender 2021, care va reprezenta un moment semnificativ pentru ei şi este de aşteptat să devină pe deplin operaţional în anii următori”, a spus Lungescu.

Ce înseamnă asta? Că România va fi încălecată și mai bine de NATO și SUA, asta însemnând control mai puternic asupra serviciilor speciale, a deciziei politice, economice și energetice – cu tot cu vectorii conecși: justiția, administrația locală în multe zone, infrastructura de comunicații.

Și, implicit, asta va însemna cheltuieli mai mari din partea României și reducere libertății de acceptare a unor investitori din state non-NATO, în primul rând din China și Rusia. Deja vedem această situație în cazul Cernavodă și al implementării 5G.

Credeți că exagerez? Citiți ce răspunde general-locotenent Brice Houdet, şeful de stat major al Comandamentului Suprem Aliat din Europa:

”În acest an, ne concentrăm în special asupra Mării Negre. Însă totul funcţionează prin rotaţie, însă în alţi ani vom merge în zona Mării Baltice, putem fi în Europa Centrală, putem fi în Europa Occidentală, putem fi în Oceanul Atlantic. Prin urmare, mergem peste tot unde este teritoriul nostru”.

Cu alte cuvinte, generalul nu folosește termenul teritoriul României, nici măcar aliaților, ci ”al nostru”.

Repet – niciodată poporul român NU a fost întrebat dacă este de acord ca România să intre într-o alianță care declară inamici peste capul voinței românilor, nici dacă vrea să se pună baze militare străine pe teritoriul național, nici ”comandamente”.

Și, sub nicio formă, să se folosească sintagme ca ”spațiul aerian NATO”, ”teritoriul nostru” (al NATO) în loc de spațiul aerian și teritoriul românesc!

Ce înseamnă toate aceste decizii și formulări? Încălecarea României, ”teritoriul nostru”. De altfel, am avertizat în analize anterioare că asta e intenția SUA și NATO – aceea ce a transforma România din țară în ”teritoriu”, pe care să își amplaseze baze și să facă exerciții militare, pentru diverse interese și jocuri strategice – care NU sunt ale României.

Care sunt avantajele României? Exact ca ale celui care plătește taxă de protecție unei găști de ”bombardieri”. Crede bietul fraier că va fi liniștit pentru că a plătit? Aiurea, va fi tot mai încălecat – și i se vor cere tot mai mulți bani! Asta e legea nescrisă, dar universal valabilă.

Iar referitor la opinia românilor despre NATO?... E suficient să citiți comentariile la postprile de gen ale lui Radu Tudor.

1414
Tagurile:
România, NATO
Tematic
Șoigu: Acțiunile SUA și NATO sporesc amenințările militare în Europa
Sondaj sub egida Academiei: NATO, SUA, UE și Iohannis primesc… palme de la români!
Cristoiu: ”Cei care freacă cizmele NATO cu limba sunt un pericol național”

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, profesorii și sindromul ”gazetei imperialiste”

369
Ministrul Educației a anunțat, recent, că speră ca în două săptămâni, elevii să poată merge fizic la ore. Este, însă, o cursă contra timp și este evident că acest lucru nu va fi posibil.

Revenirea copiilor fizic la ore a devenit subiectul principal de discuție al miniștrilor Educației din România. De altfel, pandemia asta pare să le fi venit mănușă. Problemele majore ale sistemului de educație au trecut în plan secund, undeva, în umbră, nu mai vorbește nimeni despre ele și par că nici nu există.

În schimb, în fiecare intervenție pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o are la televiziune, ne tot vorbește despre revenirea copiilor în format fizic la școală.

Recent, Sorin Cîmpeanu, a spus că speră ca în două săptămâni, toți elevii să poată veni fizic la clase.

Anul trecut, cred că tot prin luna mai – sau aprilie, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, dădea asigurări că se lucrează la scenarii – care nu au fost niciodată făcute publice, dar, cine știe, or fi clasificate și le vom afla peste 50 de ani – și că se va reveni în bănci. A ieșit public președintele României Klaus Iohannis și a pus capăt acestei sarabande a declarațiilor fără acoperire.

Acum, Sorin Cîmpeanu iese și ne spune că, în scurt timp, se va putea merge la școală. Asta ar venit cam în săptămâna 17-23 mai 2021.

La jumătatea lunii iunie se intră în vacanța de vară.

Însă nu aici este problema. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că elevii au revenit prea devreme în bănci și că ei trebuiau să se întoarcă în clase numai atunci când incidența cazurilor de COVID-19 era una extrem de scăzută.

Deci, practic, aflăm că nu se va întâmpla nimic după aceste două săptămâni.

Ministrul Cîmpeanu nu este la prima declarație fără acoperire. După ce, o vacanță întreagă, ne-a tot vorbit de utilizarea testelor de salivă, a ieșit public și a anunțat renunțarea la ele.

Lipsa de consecvență va avea urmări tragice pentru sistemul de învățământ, și așa ros de probleme ca un organism aflat în plin proces de deteriorare. Atitudinea de tip ”gazetă imperialistă” afișată de Sorin Cîmpeanu nu face decât să arate că, la nivelul ministerului Educației, nu există un plan clar de trecere prin criză.

369
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

0
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

0
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...