The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

Recunoaștere clară Ambasadorii SUA și UE se amestecă în treburile interne ale României

1556
”România – condusă din afară” – este concluzia ”nucleară” ce reiese din declarațiile președintei Senatului, Anca Dragu

BUCUREȘTI, 27 apr – Sputnik. O lovitură de mari proporții este dată de jurnalista Sorina Matei, printr-un interviu cu președinte Senatului, Anca Dragu.

Ce rezultă din interviu? Cunoscutul ziarist Bogdan Tiberiu Iacob sintetizează perfect: ”România este condusă de ambasadori străini, care au săptămânal întâlniri la nivel înalt în care oficialii români le raportează toate mișcările – decizii și proiecte – în domeniul politic și economic”.

Și desigur, este o situație care intră în contradicție cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 – ”cea care interzice diplomaților străini amestecul în treburile interne ale altui stat”.

”În interviu, Dragu dezvăluie – cu oarece mândrie chiar – că are săptămânal câte 2-3 întâlniri cu ambasadori străini, în care le prezintă stadiul reformelor și alte asemenea informații”, constată Bogdan Iacob.

Și, desigur, ziaristul admite că, principial, ”discuțiile dintre ambasadorii străini și mai-marii unui stat nu exclud, desigur, teme precum evoluția evenimentelor din statul acreditar ori tratative guvernamentale”, dar aici, în România, e vorba de altceva – ambasadorii ”doar cei ai anumitor state (…) fac permanent turul marilor instituții ale statului și se implică inclusiv în chestiuni politice interne, pe marginea cărora fac aprecieri și dau indicații prețioase, ori note de bună purtare”.

Desigur, cazul abuzurilor fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, sunt cunoscute – cu implicări sfidătoare în politică și justiție.

Ei bine, acum, președintele Senatului, Anca Dragu, are un dialog halucinant cu Sorina Matei, din care reproducem câteva pasaje edificatoare – și revoltătoare:

Sorina Matei: Vreau să vă întreb ce ați discutat cu însărcinatul afacerilor statelor Unite, domnul David Muniz. Înțeleg că v-a făcut o vizită la Senat în care ați vorbit despre Statul de Drept, combaterea corupției și încrederea în guvernul de coaliție și implementarea reformelor asumate. Ce i-ați spus domnului Muniz? (…) Ce reforme i-ați spus că veți face în România domnului Muniz?

Anca Dragu: I-am spus despre educație, despre sănătate, partea de energie, apă, canal, de distribuție gaze, de electricitate. Toate măsurile pe care noi le avem în program și care vor duce la această economie a României mai dezvoltată.

Sorina Matei: Și vin des la dumneavoastră ambasadori să vă întrebe despre ce se întâmplă cu o coaliție?

Anca Dragu: Am discuții săptămânale cu ambasadorii. Așa este normal, sunt solicitări din partea reprezentanților țărilor.

Sorina Matei: Sunt solicitările lor?

Anca Dragu: Da, vin să se prezinte pentru că sunt nouă în această funcție și apoi avem discuții legate de relațiile bilaterale.

Sorina Matei: Ce a spus domnul Muniz cu vizele?

Anca Dragu: A spus că se vede foarte bine coaliția și că se vede că facem lucruri. În general reacția ambasadorului este foarte bună vizavi de ce se întâmplă la guvernare.

Ei bine, Bogdan Tiberiu Iacob face o recapitulare, explicitând situația: ”Deci există o zi dedicată instituțional, ceea ce agravează lucrurile – nr.2 în stat se întîlnește cu cîțiva ambasadori străini, cărora le prezintă informații economice detaliate, un fel de raport cu tot ce face sau are de gînd să facă guvernul, dar cu care se angajează și în discuții politice”.
”Nu doar că angajează asemenea discuții, dar ține să și transmită public pozițiile ambasadorilor străini, laudative la adresa actualei puteri”, observă jurnalistul.

După această constatare, Bogdan Tiberiu Iacob pune ”câteva întrebări legitime”:

– ”Discuții similare au loc și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, sau președintele Senatului e un caz special?”

– ”Dacă da, aceiași ambasadori merg în ambele Camere, sau ei sunt ”împărțiți” frățește?”

– ”Ce alte instituții ale statului mai prezintă asemenea dări de seamă săptămînale ambasadorilor străini: guvernul, ministerele, președinția, ÎCCJ, serviciile secrete, CCR, Academia Română șamd?”

– ”Respectivii ambasadori sunt toți cei acreditați la București, pe rînd, sau e vorba de un nucleu de cîțiva ambasadori ai unor state precum SUA, Germania, Franța, Olanda șamd care se ”rotesc” în permanență?”

Și, atenție la ultimele două întrebări, pentru că au legătură și cu evenimentele din ultimele zile:

– ”Între respectivii ambasadori se numără și cei ai Chinei, Turciei, Rusiei, ai țărilor africane, sau e vorba doar de ambasadori ai marilor puteri occidentale?”

– ”Și, în fine, acțiuni similare sunt derulate, pentru reciprocitate, și de către ambasadorii României din alte state? Cîte întrevederi cu mai-marii respectivelor state au, anual, ambasadorii noștri, care stau de regulă cu lunile la ușile conducerilor unor țări doar pentru a li se semna scrisorile de acreditare?”

Întregul text îl puteți citi pe Inpolitics.

Concluzia este cea din titlu – România este condusă din afară. Și, nu că ar conta prea mult, dar acest ”afară” NU e Rusia sau China, ci exact cei pe care îi primim și-i ospețim ca ”parteneri” și „apărători”.

1556
Tagurile:
România, amestec, UE, SUA, ambasade
Iosefina Pascal

Date incendiare dezvăluite de Iosefina Pascal nimeni nu comentează!

1157
(reînnoit 12:41 18.05.2021)
O anchetă care dă în vileag date cutremurătoare, din surse oficiale, din care rezultă ceea ce NU se dorește a se comenta și analiza

BUCUREȘTI, 18 mai – Sputnik. Cunoscuta jurnalistă independentă și activistă pentru democrație Iosefina Pascal revine cu date cutremurătoare, din surse oficiale, din care rezultă ceea ce NU se dorește a se discuta și analiza.

Este vorba de reacțiile adverse la vaccinurile anti-Covid produse în Occident. Și, atenție, situația României este una specială.

Din datele oficiale publicate de EUDRAVIGILANCE până la dată de 08.05.2021, ”în mai puțin de două luni au apărut 7.000 de NOI decese și peste 200.000 de reacții adverse NOI”, este concluzie Iosefinei Pascal.

Jurnalista subliniază că a ”extras și centralizat datele înregistrate HAOTIC pe platforma EUDRAVIGILANCE”, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce o prezentarea clară, ușor de înțeles de către oricine nu este dorită?

Și, atenție, cazul României pare a fi special, după cum dezvăluie jurnalista. ”Există DOUĂ platforme de raportare a efectelor adverse, însă pacienții NU știu cum și unde să raporteze, iar cadrele medicale nu sunt monitorizate pentru a verifica dacă raportează efectele adverse, după cum a recunoscut chiar INSP în răspunsul pe care mi l-a oferit la interpelare”.

Reamintim că însăși Ioana Mihalache, ministrul Sănătății, a dat în vileag situația confuză!

Fără a lungi comentariile, Iosifina Pascal prezintă datele centralizate ale adverse diverse după vaccinarea cu serurile produse de Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Menționăm că sursa informațiilor este platforma EUDRAVIGILANCE (European Union Drug Regulating Authorities Pharmacovigilance), Baza Europeană de date privind rapoartele despre presupusele reacții adverse la medicamente –  un website al Agenției Europene pentru Medicamente.

Decese și reacții după serul Pfizer

Decese și reacții după serul Moderna

Decese și reacții după serul AstraZeneca

Decese și reacții după serul Johnson&Johndon

Datele din MARTIE, pentru a face o comparație: https://www.facebook.com/IosefinaIosefinaPascal/posts/886607771901255

1157
Tagurile:
Iosefina Pascal

Загрузка...
Adrian Severin

A influențat scrisoarea lui Severin decizia Moscovei privind ”Lista neprietenilor”?

501
(reînnoit 09:16 18.05.2021)
Ce influență și mai ales ce scop real a avut acel document bine scris de fostul șef al diplomației române? A influențat decizia Moscovei de a nu introduce România pe lista ”neprietenilor” – sau a avut un alt sens și scop?

BUCUREȘTI, 18 mai – Sputnik. Așa cum anticipam, Rusia s-a ținut de cuvânt și a publicat acea ”listă a neprietenilor”, care cuprinde doar două țări: SUA și Cehia.

România, în ciuda dovezilor de ”neprietenie” oferite, promovate sau permise să plece de pe teritoriul său, nu a fost inclusă. Am expus argumentele care, în opinia mea, au făcut ca Rusia să nu considere România prin prisma aberațiilor din ultimii 15 ani, ci să ia în calcul… mul mai multe.

Dar, înaintea deciziei Moscovei, un demers a fost bine primit de opinia publică românească și de unii analiști, cu deschidere și cunoaștere către Est: scrisoarea deschisă a lui Adrian Severin, adresată președintelui Vladimir Putin și ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Întrebarea pe care și-o pun unii analiști este dacă acel document bine scris de fostul șef al diplomației române ar fi influențat decizia Moscovei de a nu introduce România pe lista ”neprietenilor”, nici măcar ca o replică firească la introducere Rusiei ca ”amenințare” în Strategia de apărarea a României.

”Sunt convins că Scrisoarea lui Adrian Severin a influențat decizia Rusiei de a nu introduce România pe lista statelor ”neprietene””, a declarat Aurelian Pavelescu, cunoscut avocat și președinte ale PNȚCD.

În acest sens, intelectualul politician și avocat consideră că demersul lui Severin a fost ”Un mare succes diplomatic”.

La rândul său, Adrian Severin a comentat imediat după decizia Moscovei: ”Rusia nu a inclus România pe lista “neprietenilor”. A nu fi inamic nu înseamnă a fi amic, dar decât un război rece mai bine o pace rece”.

Deci, revin, întrebarea pe care și-o pun unii este dacă Scrisoare lui Severin a influențat – într-o măsură considerabilă, desigur - decizia Moscovei?

Ei bine, în primul rând să fim siguri nu vom ști niciodată dacă a fost așa. În al doilea rând, în opinia mea, cu siguranță nu a influențat-o.

La fel de sigur consider – și, probabil, au considerat și rușii, scrisoarea în cauză a fost un act de curaj și demnitate profesională a unui diplomat de înalt nivel.  Deci Adrian Severin merită toate felicitările!

Dar, nu cumva punem problema greșit? De fapt, Severin nu a făcut un demers către Rusia pentru ruși – ci a făcut un demers care a trezit la luciditate multă lume… din România. Și cred că acesta a fost scopul real al excelentului om politic!

În fond, pentru noi ce e mai important – ca rușii să gândească… așa cum vrem noi (sic!) sau ca gândirea noastră să fie sănătoasă, logică și demnă?

Oare stând strâmb și gândind la fel, considerăm că soluția nu este propria îndreptare – ci să încercăm să influențăm ce și cum gândesc rușii sau americanii?

Dacă noi acceptăm să trăim în minciună și să acceptăm pierderea suveranității, a demnității și a propriilor interese major, mai contează oare cum gândesc marile națiuni?

Ori, în acest sens, scrisoarea lui Severin este un tratament pentru gândirea noastră bolnavă - nu pentru alții, precum rușii.

Deci, nu, nu cred că scrisoarea lui Severin a influențat Rusia – dar sper să influențeze România,  pentru că altfel, așa cum spune tot Severin – ”A nu fi inamic nu înseamnă a fi amic” - dar, completez eu, a deveni nimic este mai rău și decât a fi inamic, și decât a fi amic.

501
Tagurile:
Moscova, Scrisoare, Adrian Severin

Загрузка...

Moscova promite răspundă după ce Macedonia de Nord a expulzat un diplomat rus

0
Macedonia de Nord a decis expulzarea unui diplomat rus, a confirmat marți ambasada. Moscova ia în calcul contramăsuri.

BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. „Confirmăm expulzarea unui diplomat rus de către autoritățile Macedoniei de Nord. Partea rusă are în vedere contramăsuri”, a declarat misiunea diplomatică rusă.

Ambasadorul rus Serghei Bazdikin a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul macedonean de Externe, unde a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile, potrivit site-ului de știri MKD, citat de Sputnik News

„În conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena, Ministerul de Externe a luat decizia de a declara un diplomat de la ambasada rusă persona non grata în Republica Macedonia de Nord”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Cauzele din spatele acestei măsuri din partea Skopje rămân neclare.

0

Загрузка...