Soldați americani

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa

1123
(reînnoit 19:09 06.04.2021)
Pe fundalul agravării conflictului din Donbas și al declarațiilor belicoase ale politicienilor ucraineni, Statele Unite au transferat bazele militare din Europa.

MOSCOVA, 6 apr – Sputnik, Nikolai Protopopov. Pe fundalul agravării conflictului din Donbas și al declarațiilor belicoase ale politicienilor ucraineni, Statele Unite au transferat bazele militare din Europa de la nivelul "criză posibilă" la "criză potențial inevitabilă". Publicația americană New York Times informează că Pentagonul a hotărât să facă acest lucru din cauza escaladării ostilităților în sud-estul Ucrainei, precum și a "creșterii activității militare a Moscovei în regiune". Sputnik a analizat situația.

Kievul și "păpușarii"

Focul militaro-politic mocnit din sud-estul Ucrainei este pe cale de a izbucni cu o nouă forță. Din nou aruncă lemne în el Kievul, care ignoră cu încăpățânare acordurile de la Minsk. În ultimele câteva săptămâni, reprezentanții Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk informează, în mod regulat, despre zeci de încălcări ale armistițiului – Forțele armate ale Ucrainei execută tot mai multe lovituri artileristice și din mortier. Există victime în rândul civililor.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, crede că evitarea războiului este aproape imposibilă.

"Judecând după acțiunile Kievului, o astfel de șansă este extrem de mică", a spus el în emisie directă la canalul de televiziune "Russia 24". "Republica Populară Donețk, precum și Republica Populară Luhansk, a făcut și continuă să facă tot posibilul pentru ca conflictul să fie rezolvat pe cale politică. Din păcate, Kievul urmărește o cale complet diferită... Minciuni, manipulare – asta e tot ce vedem acum din partea Ucrainei. În astfel de condiții, șansele de reglementare politică sunt extrem de mici, dacă nu chiar nule".

Vântul provocator de la Kiev bate nu numai spre sud-est, ci și spre vest. Zilele trecute, reprezentantul oficial al Pentagonului, John Kirby, a remarcat că Washingtonul știe despre "pregătirile militare ale Rusiei în apropierea granițelor cu Ucraina".

Kremlinul subliniază: armata rusă nu a participat și nu participă la ostilitățile din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, conflictul din Donbas este un conflict exclusiv intern. Și nimeni din lume nu dorește "declanșarea unui război civil ca urmare a acțiunilor provocatoare ale Forțelor armate ale Ucrainei".

Expertul militar al clubului analitic "Valdai" Artiom Kureev este sigur: președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii, nu este capabil să ia decizii independente și se supune exclusiv Statelor Unite.

"Dacă vor comanda să atace Crimeea sau Donbasul, Kievul va face acest lucru fără să se gândească la daunele pentru Ucraina", a spus Kureev în conversația cu RIA Novosti. "Mai ales că și Zelenskii, și Biden au nevoie acum de un succes militar major. Donbasul este un loc perfect pentru asta. Întreaga problemă constă în posibilitatea trupelor republicilor nerecunoscute de a respinge atacul și disponibilitatea Moscovei de a le sprijini. Cu toate acestea, Washingtonul, în orice caz, se află într-o poziție favorabilă. Ofensiva respinsă a Forțelor armate ale Ucrainei va permite din nou demonizarea Rusiei și obținerea de noi sancțiuni, inclusiv sancțiuni legate de "Nord Stream – 2".

"Se vor descurca singuri"

Ucraina și Statele Unite continuă să pună paie pe foc, prezentând dislocațiile complet legitime ale trupelor rusești pe propriul teritoriu drept o pregătire pentru ostilități și o invazie a țării vecine. Astfel, ei încearcă să justifice sprijinul militar sporit al Washingtonului pentru Kiev și chiar o posibilă debarcare a trupelor americane în Ucraina.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, într-o conversație cu colegul ucrainean Andrei Taran, a condamnat "escaladarea provocărilor rusești". Pentagonul și-a confirmat disponibilitatea de a asista autorităților de la Kiev în chestiunea "unei protecții mai eficiente împotriva agresiunii rusești". Washingtonul a reamintit că, din 2015, a alocat Ucrainei mai mult de două miliarde de dolari pentru achiziționarea de diferite arme și pregătirea specialiștilor militari. Americanii promit să sprijine Kievul și mai departe, iar "în caz de escaladare a agresiunii rusești, Statele Unite nu vor lăsa Ucraina de una singură".

"Statele Unite au declarat, într-adevăr, că vor sprijini Kievul în conflictul cu Rusia", comentează Artiom Kureev. "Dar promisiunea este un pic neclară. Da, Ucrainei îi vor ajuta la consolidarea armatei, îi vor transmite tehnică de luptă. Dar dacă conflictul din Donbas va reîncepe, vor fi acolo agenți speciali militari, trupe militare? Un astfel de scenariu reprezintă aproape al Treilea Război Mondial".

Expertul nu crede că Pentagonul se va decide la așa ceva. Washingtonul crede că Forțele armate ale Ucrainei, în ultimii șapte ani, s-au consolidat destul.

"Este un altă întrebare faptul că vina pentru escaladarea conflictului va fi cu siguranță pusă pe Rusia, ceea ce va provoca un nou val de sancțiuni dure", crede el. "Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor cerceta cine a tras primul, acolo este deja totul decis. Întrebarea constă doar în ceea ce poate dobândi armata ucraineană și cum va răspunde Moscova. Iar creșterea nivelului de pregătire a trupelor NATO în Europa este un semnal pentru Kiev și un fel de presiune asupra Moscovei".

Acum, pe Internet, publică adesea clipuri video cu debarcarea tehnicii militare rusești, filmate inclusiv în Crimeea și în regiunea Rostov. Cu toate acestea, toate aceste "transferuri" sunt legate exclusiv de activitățile zilnice ale Forțelor armate și de manevrele de rutină.

De exemplu, pe 2 aprilie, Flota Mării Negre a început o inspecție de control a forțelor dislocate în Crimeea și în ținutul Krasnodar. Ca parte a instruirii tactice, grupurile de nave ale armatei, aviația și apărarea antiaeriană exersează sarcinile ofensive și defensive.

În mod evident, manevrele de o asemenea amploare necesită dislocări constante de trupe, inclusiv pe drumurile publice. SUA și Ucraina numesc videoclipurile cu coloanele militare, filmate cu ajutorul telefoanelor mobile,  "dovezi suplimentare" ale creșterii activității militare a Rusiei.

Bârna din ochi
Vladimir Putin la ședința Consiliului pentru Dezvoltarea societății civile și drepturile omului
© Sputnik / Сергей Гунеев

În același timp, și Washingtonul, și Kievul, în mod tradițional, nu spun nimic despre propriile lor acțiuni. Așa, fără niciun comentariu rămân informațiile privind activarea unui pod aerian din Europa în Ucraina. Timp de câteva zile la rând, aeronavele de transport militar au livrat acolo unele mărfuri de la bazele militare.

Chiar și dacă este vorba despre pregătirea pentru noi exerciții comune, adversarul probabil în ele este indicat în mod clar: Rusia. NATO se pregătește pentru cele mai mari manevre din ultimii 25 de ani Defender Europe 2021. Sunt implicați mai mult de 20 de mii de militari americani și 17 mii – din alte țări. Este planificată exersarea operațiunilor ofensive și defensive în Europa de Est, statele Baltice, în Balcani, în apele Mării Baltice și a celei Negre.

Și Ucraina va fi implicată în exerciții – ca țară care a primit recent statutul de "partener cu oportunități extinse în relația cu NATO". Orientarea antirusească a exercițiilor Defender Europe a fost confirmată și de Kiev. Reprezentantul Ucrainei în grupul de contact trilateral privind Donbasul, Alexei Arestovici, a declarat că exercițiile Alianței sunt necesare "pentru a exersa războiul cu Rusia".

Potrivit doctorului în științe militare Konstantin Sivkov, manevrele NATO în Europa nu sunt nimic altceva decât un pretext pentru a transfera forțe suplimentare, iar nivelul "criză potențial inevitabilă" confirmă numai acest lucru.

"Statele Unite și NATO creează o grupare pentru a contracara Rusia în cazul unui conflict armat la scară largă în sud-estul Ucrainei", crede el. "Sub masca exercițiilor, ei își cresc forțele, dislocă în Europa trupe din SUA. În Donbas, acum, se află aproximativ 600 de mii de cetățeni ai Rusiei și, conform Constituției, noi va trebui să îi protejăm. În această situație, este rezonabil să ne așteptăm că NATO va interveni în conflict".

Toți experții intervievați de RIA Novosti sunt de acord că riscul unui război la scară largă cu participarea Rusiei și a țărilor din Alianța Atlanticului de Nord din cauza Ucrainei este mic. Chiar și cele mai fierbinți capuri din NATO înțeleg perfect: o aventură similară se va încheia prost pentru toată lumea.

1123
Tagurile:
Donbas, Europa, SUA
Tematic
Kirill Vîșinski a realizat un serial documentar despre viața din Donbas
Lavrov despre discursul lui Zelenskyi: Cu ce trebuie să înceapă discuții despre Donbas
Deutsche Welle: "Un austriac a ucis civili și prizonieri în Donbas"
Putin-Merkel: Despre Siria, Donbas și Nord Stream 2
Germania susține inițiativa lui Putin de introducere a pacificatorilor în Donbas
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

120
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

120
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...
Vladimir Putin

Presa bulgară: Rusia a obținut o victorie diplomatică

88
(reînnoit 17:43 16.04.2021)
Publicația bulgară Duma consideră că Rusia a obținut o victoria diplomatică în fața SUA după ce Biden a propus organizarea unui summit cu Putin.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Propunerea președintelui american Joe Biden de a organiza un summit cu Vladimir Putin în viitorul apropiat reprezintă o victoria diplomatică a părții rusesc, consideră publicația bulgară Duma.

Marți, la inițiativa SUA, a avut loc o conversație telefonică între Putin și Biden. În cadrul discuției președintele SUA și-a exprimat dorința de a se întâlni personal cu liderul rus. După ce Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscova, Casa Albă a subliniat că propunerea rămâne în vigoare.

“În jocul de nervi, Biden, mai exact, echipa lui Biden, a fost prima care a clipit. Invitația reprezintă o victorie diplomatică a părții ruse”, consideră jurnaliștii bulgari.

În articol se menționează că există “mai multe capcane” care ar putea împiedica realizarea întrevederii dintre cei doi lideri. Totodată, în opinia jurnaliștilor, chiar dacă cei doi președinți se vor întâlni personal, relațiile dintre SUA și Rusia nu vor avansa.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Publicația bulgară este convinsă că principalele subiecte de negocieri vor deveni problemele armelor nucleare, programul nuclear al Iranului, soarta Afganistanului.

Mai devreme SUA au anunțat că introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vor viza 32 de persoane fizice și a juridice. Sancțiunile interzic instituțiilor financiare să cumpere obligațiunile de stat ale Rusiei la prima lor plasare după 14 iunie. În afară de aceasta, Washingtonul intenționează să expulzeze 10 angajați ai misiunii diplomatice rusești.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că politica sancțiunilor, promovată de Washington, nu corespunde intereselor popoarelor ambelor state. Vineri, Kremlinul a declarat că obsesia sancțiunilor a americanilor sunt inacceptabile, adăugând că macrostabilitatea Rusiei este deplin asigurată. Comentând despre eventualele răspunsuri la sancțiuni, Kremlinul a declarat că principiul reciprocității nu a dispărut, însă totul va depinde de decizia șefului statului, Vladimir Putin.

88
Tagurile:
Bulgaria, Vladimir Putin
Tematic
VIDEO: Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului rusesc
Biden și Putin se vor întâlni la Viena?
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă

Загрузка...

De ce SUA vor fi nevoite dea explicații talibanilor în Afganistan?

0
(reînnoit 17:56 16.04.2021)
Populația Afganistanului este într-o stare de neliniște după ce președintele Biden a anunțat retragerea trupelor americane, fără a se ajunge însă la pace în țară - negocierile cu talibanii au ajuns în impas.

Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?

0
Tagurile:
Afganistan
Tematic
Trump a declarat că SUA vor reduce contingentul din Afganistan
Trump a decis să retragă o parte din trupele din Irak și Afganistan
SUA amână retragerea trupelor din Afganistan

Загрузка...