Extragerea petrolului

Pe două scaune: SUA au cumpărat cantități record de petrol rusesc

195
Americanii și-au mărit brusc achizițiile de petrol rusesc. De ce propria lor politică externă nu îi împiedică să achiziționeze din Rusia tot mai multe resurse energetice...

MOSCOVA, 31 mar – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Pe fundalul deteriorării relațiilor cu Moscova și a presiunii asupra Europei din cauza proiectului "Nord Stream – 2", sub ecoul amenințărilor de noi sancțiuni, americanii și-au mărit brusc achizițiile de petrol rusesc. De ce propria lor politică externă nu îi împiedică să achiziționeze din Rusia tot mai multe resurse energetice – în materialul Sputnik.

Au crescut importul

Anul trecut, importurile rusești de petrol și de produse petroliere în Statele Unite au crescut cu 3,5 la sută, ajungând la un maxim de nouă ani, a informat direcția de informații energetice a Ministerului american de Energie (EIA). Rusia s-a clasat pe locul doi în rândul furnizorilor, stingherind Arabia Saudită, care și-a redus exportul pentru a restabili echilibrul pe piață.

În 2020, americanii au primit din Rusia, în medie, 538 de mii de barili pe zi, iar din Arabia Saudită – 522 de mii. Cei mai mari cumpărători sunt Valero și Exxon, care au cumpărat 55 și, respectiv, 50 de milioane de barili. Aceste două companii au contabilizat aproape jumătate din importul rusesc.

Nu au de unde lua

Rafinăriile americane de petrol au apelat la Rusia din cauza faptului că au rămas fără materii prime venezuelene. Acesta este meritul lui Donald Trump, care, în 2019, a impus sancțiuni companiei Petroleos de Venezuela S. A., defectând lanțul de aprovizionare.

În cea mai dificilă poziție se află fabricile din Golful Mexic și de pe Coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron. Americanii cumpără din Rusia, în principal, nu țiței, ci păcură, necesară pentru producția de benzină.

"Pierzând petrolul venezuelean și confruntându-se cu o creștere a costurilor materiilor prime din partea furnizorilor tradiționali OPEC, Statele Unite au devenit principalul consumator al păcurii rusești", spune Adi Imsirovic, cercetător la Institutul de Cercetări în Energie în cadrul universității Oxford.

Scăderea producției OPEC a agravat situația. Livrările din Arabia Saudită se află acum la un minim din 1985. Și numai păcura din Rusia a permis rafinăriilor americane să-și continue activitatea, au constatat analiștii.

Criza de șisturi

Și-a adus aportul și prăbușirea industriei de șisturi, datorată pandemiei. În Statele Unite extrăgeau 13 milioane de barili pe zi, acum – 11 milioane.

S-a prăbușit cererea de purtători de energie, s-au prăbușit cotațiile de petrol. Numărul instalațiilor de gaz și de foraj este redus constant, iar companiile suspendă munca. Sute de producători de șisturi au dat faliment.

În primul rând, este vorba de producătorii care au avut probleme încă înainte de COVID: companiile au intrat în datorii în condițiile unei lipse acute de investiții. Din 2018, Wall Street și-a schimbat atitudinea față de cei care lucrează în industria șisturilor, considerând că acolo, practic, nu există niciun profit, majoritatea proiectelor fiind profund neprofitabile.

În 2020, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), investițiile au scăzut mai mult decât de două ori – până la 45 de miliarde de dolari.

AIE consideră că, în martie, extragerea petrolului de șist va scădea până la 7,5 de milioane de barili pe zi. O dinamică negativă se observă în șase din șapte zone petrolifere – formațiunile Anadarko, Bakken, Niobrara, Eagle Ford, Berman, Gainesville, Munții Apalași.

Potrivit companiei Fitch, industria de șisturi nu va reveni la indicatorii dinainte de criză încă doi-trei ani – producătorii sunt preocupați de optimizarea costurilor și de rentabilitatea investițiilor, nu de creșterea producției.

Poziție incomodă

Astfel, Statele Unite se află într-o poziție destul de incomodă: dependența ridicată față de petrolul rusesc contrazice în totalitate cursul energetic al țării, notează Bloomberg. Pe de o parte, Washingtonul forțează Europa să abandoneze proiectul "Nord Stream – 2", pentru a-și vinde propriul gaz. Pe de altă parte, rafinăriile americane de petrol cumpără din Rusia mai multe materii prime ca oricând.

"Tancurile petroliere, ancorate la rafinăriile din Baytown, Texas, arată la fel ca multe altele, navigând de-a lungul acvatoriului canalului Houston Ship Channel. Dar, în calele lor încăpătoare, este ascunsă o marfă neobișnuită: petrol rusesc", menționează agenția. "Calea urmată este cea de a face Rusia să devină principalul furnizor de petrol în Statele Unite, această cale fiind "pavată" cu agilitate pe piață, noroc și capacitatea dovedită a Kremlinului de a utiliza politica Washingtonului în favoarea sa".

"Trump se lăuda că Statele Unite s-au transformat într-o superputere energetică și țara nu va depinde niciodată de furnizori străini "ostili", ironizează Mark Finley, analist petrolier la Institutul Baker din cadrul Universității Rice din Houston.

Este interesant faptul că Washingtonul nu comentează în niciun fel situația creată. Cu toate acestea, creșterea constantă a importului indică, în mod clar, că mantra privind independența energetică, susținută de fostul președinte al SUA, Donald Trump, nu a funcționat.

195
Tagurile:
SUA, Petrol
Tematic
Savanții ruși au creat un nou instrument pentru curățirea bazinelor de petrol
Rusia vrea să furnizeze petrol Indiei pentru decenii
Prețul la petrol a sărit în sus
Militari din Moldova și SUA la JCET-2021

Exercițiile trupelor speciale ale Moldovei și SUA la ce-i trebuie asta Chișinăului?

291
Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea.

O singură operațiune diversionistă “de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La poligonul din Bulboaca al Armatei Naționale a Republicii Moldova, începând cu 23 martie, se desfășoară exerciții comune JCET-2021 (Joint Combined Exchange Training) ale unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA. Din partea Moldovei participă batalionul cu destinație specială “Fulger” (a nu se confunda cu brigada de poliție cu același nume). Militarii din cele trei state vor îndeplini exerciții speciale și de tragere, parașutare, exersarea elementelor de tactică. Obiectivul declarat este “instruirea comună și schimbul de experiență între soldații trupelor speciale moldovenești, române și americane”.

Exerciții similar JCET-2021 au avut loc pe 15 februarie – 5 martie în localitatea Predeal din România. Oaspeții din Moldova (batalion Fulger) au fost găzduiți de batalionul 52 al Forțelor de operațiuni speciale Băneasa-Otopeni ale României.

Militarii din cele două state au îndeplinit o serie de sarcini specific pentru unitățile speciale, inclusiv trageri complexe pe un poligon care imită construcții urbane. În scenariul din martie a JCET-2021 americanii au lipsit, chiar dacă “franciza” Joint Combined Exchange Training (programul de pregătire a trupelor speciale din lumea a treia) aparține anume Pentagonului.

Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. A se observa că trupele speciale militare sunt create nu pentru lupte defensive pe propriul pământ sau teritoriul aliaților, ci pentru recunoaștere și diversiuni pe teritoriul inamicului. Probabil, prin această specializare și orientare spre acțiuni militare concrete poate fi explicată lipsa “rangerilor” americani în episodul românesc al JCET-2021 (acolo nu există un inamic real) și prezența lor îndelungată pe poligonul moldovenesc Bulboaca din preajma Transnistriei.

Unde va lovi “Fulgerul”

“SUA instruiesc trupele speciale moldovenești împotriva Tiraspolului”, astfel de titluri au apărut în presa din Moldova.

Se știe că Batalion moldovenesc cu destinație specială ”Fulger” a fost înființat în noiembrie 1992 pentru realizarea unor sarcini concrete: operațiuni speciale, misiuni de recunoaștere și distrugere a obiectivelor strategice ale inamicului, operațiuni contrateroriste și psihologice. Aceasta este cea mai bine pregătită unitate a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Militarii au participat și la exercițiile NATO. Menționăm că în decurs a trei decenii, batalionul Fulger a rămas fidel sistemului american de instruire. Dar sarcinile trupelor speciale moldovenești ar putea fi definite în cu totul altă parte decât la Chișinău.

Potrivit acordului militar dintre Republica Moldova și România din 27 iunie 2013, pe teritoriul țării se pot afla pe un timp nelimitat trupe românești (anterior și jandarmeria română a obținut un astfel de drept). Acordul a creat o bază pentru schimburi de informații cu caracter militar, organizarea unor exerciții comune, crearea unui comandament comun, controlul asupra spațiului aerian, operațiuni comune de menținere a păcii. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat documentul în iunie 2017. În acest fel, neutră conform Constituției, Moldova ar putea ajunge „sub umbrela” NATO în cazul unor “dezordini” reale sau orchestrate. Ipotetic, ”instaurarea ordinii în Transnistria” este posibilă tehnologic cu participarea forțelor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne a României și cu asistența altor țări NATO (să ne amintim de cazul Iugoslaviei).

Serghei Reabkov
© Sputnik / Александр Натрускин

Interesul Bucureștiului este destul de transparent – “înghițirea” Moldovei a devenit o idee obsesivă din momentul în care președintele României, Traian Băsescu, (2004-2014) a declarat că nu va recunoaște niciodată frontiera cu Moldova, stabilită după cel De-Al Doilea Război Mondial (Tratatul de Pace de la Paris din 1947). Doar trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria împiedică destabilizarea sistemului de securitate regional. Ce înseamnă acest lucru pentru Chișinău?

Începând cu anul 2018, trupele speciale americane au desfășurat sute de exerciții similare în 70 de state, cu participarea a 5000 de militari SUA.

Ținta prioritară a Joint Combined Exchange Training este un antrenament pentru forțele Alianței pe poligoanele acelor țări, unde sunt posibile acțiuni militare.

Militari ai armatei SUA și avioane militare americane
© Sputnik / Евгений Биятов

Comandantul Forțelor de operațiuni speciale ale SUA (SOCOM), generalul Richard Clarke, declarase încă în 2019 că programul JCET va avea o importanță cheie pentru susținerea forțelor militare americane și ale aliaților într-un potențial conflict cu Rusia. Pe acest fundal global, interesele statelor mici pot fi neglijate.

Anterior, revista americană The Atlantic a relatată că “forțele americane de operațiuni speciale acționează peste tot” și chiar “vor substitui gândirea strategică”. Ele sunt responsabili pentru cea mai mare parte a acțiunilor militare în punctele geografice real sau potențial problematice din întreaga lume “concurând la limita conflictului”. Cu forțele a 75 de mii de specialiști, SOCOM cuprinde astăzi peste 80 de state.

Moartea comandantului militar iranian Qasem Soleimani în Irak este opera SOCOM, însă cea mai mare parte a operațiunilor sunt secrete. Secretomania patologică a partenerilor mai mari și imprevizibilitatea deciziilor Washingtonului sunt extreme de periculoase. Până la un anumit moment, Chișinăul ar putea nici să nu bănuiască faptul că teritoriul și interesele naționale ale Moldovei sunt utilizate în interesele unei sau altei operațiuni a Pentagonului sau NATO. De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma  arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo sî apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit.

291
Tagurile:
Moldova, SUA, Exerciții militare

Загрузка...
Viorel Hușanu

Hușanu către Voiculescu: „Nu ești capabil de nimic. DEMISIA!”

254
Liderul SANITAS București a transmis un mesaj ferm în miez de noapte către autorități, dar și personal ministrului Voiculescu, chiar în timp ce pacienții de la Spitalul Foișor erau scoși în stradă, unii relocați, iar alții preluați de rude.

BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Mesaj cutremurător al liderului SANITAS București, după ce zeci de pacienți de la Spitalul Foișor au fost evacuați în toiul nopții.

”Opriți-vă! Așa nu se mai poate! Domnule minsitru… Pacienții, unii abia operați, mutați în miez de noapte… în secolul 21? Încerc să înțeleg cum se poate așa ceva într-o țară membră a UE, NATO o țară în care se presupune că există respect pentru pacient și drepturile sale”, a scris Hușanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta s-a declarat șocat de ce se petrece și nu înțelege cum este posibil să asistăm la asemenea scene grotești și incredibile, care pun în situații incredibile pacienții și personalul medical.

”Nu știu cine a pregătit și coordonat o astfel de acțiune. Cred că este clar pentru toată lumea modul superficial și prost în care este gestionată această criză sanitară de unii, vremelnic puși în funcții care le depășesc competența și bunul simț”, a spus Hușanu.

De aceea, spune Hușanu, trage un semnal de alarmă în ultimul ceas și solicită persoanelor de decizie să ia atitudine.

”Opriți-vă, domnilor și plecați acasă. Așa nu se mai poate!”, a subliniat Hușanu.

Hușanu, mesaj tranșant către Voiculescu

După prima postare la subiect, Viorel Hușanu i-a adresat un mesaj ferm ministrului Voiculescu, în care îi cere tranșant demisia, acuzându-l că nu e capabil de mimic.

„Dragă Vlad, știu că ai o sută de consilieri (onorifici), dar de data asta simt că ai nevoie de sfatul meu: DEMISIA! Un ministru ar trebui sa aibă grija de toti pacientii, de tot personalul medical iar tu nu ești capabil de nimic!”

Reamintim că zeci de pacienți ai Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor au fost evacuați, după ce s-a luat decizia ca unitatea spitalicească să devină spital suport COVID.

Pacienții recent operați au fost nevoiți să își cheme rudele ca să îi ia acasă.

Reacția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a venit cu un mesaj în noapte în care explică decizia de relocare a bolnavilor de la spitalul Foișor și transformarea acestuia în unul pentru tratarea pacienților cu infecția de COVID-19.

Astfel, în postarea de pe Facebook, responsabilii de la minister afirmă că faptul că nu mai sunt locuri în București pentru bolnavii de COVID-19 care au nevoie de îngrijire la ATI

„Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.
Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”.

Regrete ...

Oficialii explică, că anume DSU s-a ocupat de transferul în cauză și motivează că întârzierea spre noapte a transferului pacienților de la spitalul Foișor s-a produs din cauza reglementărilor birocratice.

„Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București. Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”.

Sursa menționată a mai precizat că în Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți, 13 dintre aceștia fiind transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Ministerul Sănătății mai informează că toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

254
Tagurile:
demisia, Vlad Voiculescu, Viorel Hușanu

Загрузка...
Proteste la Viena împotriva lockdown

Proteste anti-lockdown în Viena VIDEO SPUTNIK LIVE

17
Sputnik transmite în direct din Viena, Austria, unde oamenii ies în stradă pentru a protesta împotriva extinderii unui lockdown impus de guvern și a interdicţiei de ieşire din case ca măsuri pentru limitarea răspândirii unei noi variante de COVID-19.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik. La începutul acestei săptămâni, autoritățile din landurile de est Viena, Austria de Jos și Burgenland au decis să prelungească până la 18 aprilie actualul blocaj împotriva răspândirii coronavirusului, ceea ce înseamnă cu o săptămână mai mult decât era planificat inițial. Acest lucru se întâmplă pe fondul creșterii ratelor de infectare și a numărului de spitalizări.

Sputnik transmite în direct de la Viena, unde oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva extinderii blocajului impus de guvern și a interdicţiei de ieşire din case ca măsuri pentru limitarea răspândirii unei noi variante de COVID-19 și a creşterii ratelor de infectare cu coronavirus.

Zone din Austria au intrat în lockdown la începutul lunii aprilie pentru a stopa răspândirea coronavirusului înainte de Paște și pentru a preveni copleșirea sistemului de sănătate.

Măsurile ar fi trebuit să rămână în vigoare până la 10 aprilie, cu toate acestea, creșterea ratei de infectare și răspândirea unei variante britanice mai contagioase a coronavirusului au forțat guvernul să prelungească măsurile.

17
Tagurile:
Viena, Lockdown, Proteste
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...