Vasul Viteaz din Kaliningrad

Kaliningrad: un savant român la bordul unui vas sovietic

408
(reînnoit 18:32 30.03.2021)
Marele savant român Eugen A. Pora a străbătut Rusia într-o expediție cu vasul sovietic “Viteaz”. O istorie uitată.

KALININGRAD, 30 mart – Sputnik, Diana Craciun. Spre deosebire de Moscova sau Sankt Petersburg, Kaliningrad este un oraș mai puțin cunoscut publicului român. Și pentru motive întemeiate. Fondat în secolul al XIII-lea și purtând numele de Königsberg până în 1946, orașul, fostă capitală a regiunii cunoscută istoric drept Prusia Orientală, a intrat în componența Uniunii Sovietice la finalul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Medic în spital
© Sputnik / Константин Чалабов

Dacă la Moscova și Sankt Petersburg se organizau excursii, din care bunicile noastre aduceau tot felul de cărți poștale cu Ermitajul și Piața Roșie, Kaliningrad și regiunea adiacentă, important punct strategico-militar, separat de restul țării, au fost inaccesibile străinilor în timpul Războiului Rece, cu excepția, poate, a rarelor vizite a vecinilor polonezi. Dar vremurile s-au schimbat, iar fosta Prusie Orientală, acum regiunea 39 a Rusiei, de la an la an cunoaște un aflux de turiști tot mai substanțial. În 2018 Kaliningrad a găzduit patru meciuri ale Campionatului internațional de fotbal: Nigeria - Croația, Serbia - Elveția, Spania - Maroc și Anglia - Belgia, iar în ultimii doi ani, regiunea a înregistrat mai bine de un milion de vizitatori anual.

Români nu sunt pe aici... în afară de mine, probabil singura! Am vizitat Kaliningrad pentru prima dată la Campionatul internațional de fotbal, unde am asistat la meciul dintre Nigeria și Croația. Mi-a rămas în suflet acest Sankt Petersburg mai micuț, de doar jumătate de milion de locuitori. Încă de la prima vizită, impresia mea a fost aceea că orașul se îndreaptă într-o direcție bună, un lucru pe care în ziua de azi îl putem afirma atât de rar despre orașe. Cu tradiție, dar în același timp tânăr și ambițios, Kaliningrad -  Königsberg va rivaliza în viitor, dacă nu cumva o face deja, cu multe alte orașe turistice cu reputație deja stabilită, este credința mea.

La decenii după Al Doilea Război Mondial, fără a uita sacrificiile făcute de predecesorii lor în acest război, locuitorii Kaliningrad-ului au decis nu doar că este timpul să se împace cu Königsberg, ci și să-i recupereze moștenirea. Iar în această direcție se înscriu multe inițiative de dimensiuni diferite, fie că este vorba de reconstruirea catedralei gotice, un imens efort cultural și financiar, cosmetizarea principalelor străzi cu fațade în stil german, sau de un mic muzeu privat, ca “Altes Haus”, ilustrând viața de zi cu zi a Prusiei Orientale la cumpăna veacurilor XIX-XX. Cele două orașe sunt până la urmă unul și același, două capitole ale aceleiași cărți de istorie, două camere ale aceleiași inimi bătând sub acest pământ, una incompletă fără cealaltă. Ceea ce este vechi se reconstruiește, ceea ce este nou, precum Satul pescarilor, se integrează organic în peisaj. O gură de aer proaspăt pentru ochiul meu est-european, obișnuit să vadă în recentele experimente arhitectonice dizarmonie și stridență mult mai des decât opusul lor.

Demersul nostru ne poartă tocmai spre unul dintre obiectivele turistice proaspăt reconstruite, și anume Muzeul Oceanului Planetar, pe promenada râului local, Pregolia. Astăzi corpurilor de clădire deja existente li se adaugă, în mod simbolic, un imens glob albastru, purtat de un val stilizat. La prima mea vizită în 2018 lucrările erau în toi, astăzi globul este aproape gata. Pe o suprafață de mai bine de 10.000 de metri pătrați, corpul nou va găzdui nu doar săli de expoziție, ci și laboratoare, săli de curs.

Alături de clădirile muzeale, pe malul râului, o flotă impresionantă și-a găsit locul de retragere după serviciul în slujba patriei și a științei: farul plutitor “Irbensky”, barca de pescuit “SRT - 129”, submarinul “B-413”, vasele de cercetare științifică “Cosmonaut Viktor Pațaev” și “Viteaz”.

“Viteaz”!? Nu, vasul nu e românesc, dar numele e o plăcută amintire că limba română are un fond vocabular comun cu limba rusă. Iar denumirea nu a fost singurul punct comun între Rusia și România, găsit la bordul acestei remarcabile nave. Ca multe alte obiective turistice ale regiunii, istoria ei are origini germane, vasul ieșind în 1939 din șantierul naval Bremerhaven cu numele de “Marte” și având ca scop inițial transportul de mărfuri.

© Sputnik / Игорь Зарембо
Expediția vasului de cercetare științifică Viteaz

Predat după al Doilea Război Mondial ca reparație de război, vasul este redenumit “Viteaz”, în cinstea vestitelor corvete ale flotei ruse din secolul XIX. Reechipat și reconstruit în țel științific pe șantierele din Vismar, Leningrad, Riga, Odessa și Vladivostok, la 1 aprilie 1949 pe vas a fost arborat steagul Academiei de Științe a URSS. În prima expediție va porni la scurt timp după aceea, la 13 aprilie, din portul Vladivostok: începutul unei îndelungi și fructuoase perioade de cercetare: până la retragerea sa în portul Kaliningrad în 1979, “Viteaz” va săvârși mai mult de 65 de expediții pe oceanele lumii, va parcurge mai mult de 800 000 de mile și 7943 de stații științifice. La bordul vasului a fost colecționat un fond unic de material marin și au fost descoperite 1176 de specii noi de plante și animale, printre care și un nou tip de vietăți marine, Siboglinidae-ele. O expediție a sa a măsurat în 1957 adâncimea maximă a Gropii Marianelor, ca fiind de 11.034 m.

© Sputnik / Никита Зенкевич
Expediția vasului de cercetare științifică Viteaz

Este elocvent că această perioadă, 1949-1979, este denumită în oceanografia rusă drept “perioada Viteaz”. Navă de cercetare de renume mondial, a fost vizitată de Jacques-Yves Cousteau și Thor Heyerdal. Pe acest vârf de lance, această provă a științei sovietice, dacă o putem denumi astfel, au lucrat nu doar cercetători din peste 65 de institute ale fostei URSS, ci și din alte 12 țări de pe întreg mapamondul. Urcând la etaj, în camera de zi a navei, putem descoperi care au fost aceste țări. Camera de zi era totodată și camera de protocol a navei, mobilierul aici e masiv, somptuos, nemțesc, rămas din timpurile în care “Viteaz” se numea “Marte”. În centru domnește o masă rotundă, odată aici era locurile de vază al căpitanului și șefului de expediție. Astăzi, pe marginea ei, în formă de cerc, sunt prezentate cele 12 steaguri ale statelor care prin cercetătorii lor au pășit la bordul navei “Viteaz”: URSS, Japonia, Republica Democrată Germană, Statele Unite, Bulgaria, Polonia, Australia, India, Thailanda, Indonezia, Republica Populară Chineză și… Republica Socialistă România!

© Sputnik / Игорь Зарембо
Expediția vasului de cercetare științifică Viteaz

Ce sentiment de nedescris, sau mai curând un întreg amestec țâșnit deodată, să-ți recunoști steagul țării natale într-un loc în care te așteptai atât de puțin! Cum a ajuns România aici? Oare cine au fost cercetătorii români care au lucrat la bordul “Viteaz”-ului? Atât de multe întrebări la care răspunsul este dificil de găsit. Puțin mai multă lumină a adus dizertația doamnei Stepanciuc Iulia Vasilievna, găsită online, “Contribuția cercetătorilor vasului științific Viteaz la dezvoltarea oceanografiei 1949-1979”, unde găsim informația că cercetătorii români, bulgari, polonezi și din fosta RDG au lucrat aici pe baza unui proiect comun al Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). În ce ani, cu ce studiu s-a ocupat, mai exact, acest proiect și care au fost cercetătorii români care au trecut pe aici, sunt întrebări ale căror dezlegare nu am găsit-o pe Internet.

Ca o ironie a universului, răspunsul nu a venit de pe “atotștiutorul” Google, ci de la tatăl meu. Ceva m-a împins să îi arăt prima versiune a acestui articol. “Eugen Alexandru Pora, biolog din Cluj, el a participat la o expediție pe Viteaz și apoi a scris o carte,  Cinci luni în Oceanul Indian. Am primit-o eu la premiu la școală și am citit-o de vreo două ori, dar acum are niște pagini lipsă și e cam mâzgălită, pentru că cineva s-a jucat cu ea când era mică…”.

Eugen A. Pora
© Public Domain
Eugen A. Pora - zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru titular al Academiei Române.

În mod neașteptat aflu nu doar informațiile tăinuite cu o seară înainte de Google, dar și despre vandalismele de care mă făcusem vinovată la o vârstă fragedă! Cunoscând acum numele, precum și mai multe pagini relevante, trimise scanat de tata din cartea masacrată, purced la o nouă cercetare pe întinderile, nu oceanice, ci virtuale. Și așa informațiile online despre acest remarcabil om de știință român sunt foarte reduse. Pagina de wikipedia ne informează că Eugen Alexandru Pora, născut în 1909 la Brașov și decedat în 1981 la Cluj, a fost un zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru titular al Academiei Române.  Absolvent al Facultății Române din Cluj, și-a continuat studiile apoi la Sorbona. Este descrisă succint accederea în Academia Română și este menționată și expediția pe “Viteaz” din 1962, descrisă apoi în “Cinci luni în Oceanul Indian”. Este cam tot ce știe Internetul despre Eugen Alexandru Pora.

“Cinci luni în Oceanul Indian” merită însă readusă în atenția publicului în detaliu, mai mult decât îmi va permite acest articol. Nu vorbim despre o seacă expunere științifică, ci despre memorii vii de călătorie, Moscova anilor ‘50, Vladivostok, oceanul! Eu mă voi mărgini să redau aici doar pasajele care țin exclusiv de “Viteaz”. La bordul său se aflau  numeroase laboratoare, destinate cercetărilor din domenii precum hidrooptică, meteorologie, radio-chimie, hidrologie, plancton, ihtiologie, hidrochimie, geologie, izotopi radioactivi, tehnică marină, seismo-acustică, turbulență, fotografie și bioluminiscență. Dar nu se afla și un laborator de fiziologie. Se poate spune că savantul român a avut o contribuție semnificativă la instalarea unui laborator de fiziologie. Eugen Pora a fost primul fiziolog la bordul navei “Viteaz”, iar pe baza observațiilor sale din 1957 s-a luat ulterior decizia de a se instala un laborator de fiziologie, cu instrumentele cerute de Pora:

“Numai după șase zile am putut vorbi cu profesorul Lev Aleksandrovici pe care l-am găsit, ca de obicei, spiritual și binevoitor. Mi-a spus că e foarte mulțumit de faptul că am primit să particip la această expediție, unde se făcea simțită prezența unui fiziolog. El consideră că această primă călătorie va fi doar de contact și va stabili problemele de fiziologie și de ecologie care pot apărea în cursul unei expediții. De asemenea se va vedea dacă pe vas se poate instala un laborator de fiziologie, și abia după doi-trei ani de studii se va pregăti aparatura care ar putea să funcționeze pe vas. Numai după aceea voi putea să încep efectiv cercetările de fiziologie animală pe Viteaz, însoțit de încă doi-trei colaboratori. După această expediție nava va intra, probabil, într-o reparație generală care va dura doi-trei ani. Deci, la înapoiere va trebui să stabilesc, pe baza datelor obținute, dacă se poate instala un laborator pe Viteaz și ce aparatură este necesară unei expediții de cercetări științifice efective” (pp. 12-13).

Expediția a plecat din Vladivostok, pentru care a Eugen Pora a străbătut Rusia cu un colos Tupolev TU-114 din partea vestică în cea răsăriteană. 53 de ani i-a împlinit la Vladivostok, în ajunul plecării în expediție, în micuța, dar confortabilă sa cabină de pe “Viteaz”: “Cabina care mi-a fost destinată are 3,5 m X 3 m și este înaltă de 2,30 m. Poartă numărul 15 și se găsește pe puntea de plimbare, pe partea dreaptă, în șirul prim al cabinelor. Este situată cam la mijlocul navei, astfel că tangajul și ruliul sunt mai atenuate. Are un pat baldachin cu perdele de catifea roșie, situat spre peretele ei interior și în lungul vasului și o noptieră mică ce se continuă lateral cu un divan. Sub iluminator se află masa de scris, lipită de un dulap de haine, apoi un spălător cu apă caldă și rece. Deasupra divanului este o poliță închisă, pentru cărți, în care îmi pun aparatele de fotografiat și filmat. La masă am un fotoliu comod și un scaun mic, precum și o lampă de masă. Lămpi mai sunt la spălător și la pat. O cameră neașteptat de confortabilă pentru o navă de cercetări, ceea ce mă face nespus de mulțumit. Îmi dau seama că am luat totuși prea multe bagaje. Cred că jumătate din ele puteau fi lăsate acasă” (pp. 18-19). 

Expedițiile lui Eugen Pora la bordul “Viteazului” merită un articol separat. Poate cândva se va scrie! Aici mai pot reda doar finalul, pe care îl consider sugestiv: “Bucuria întoarcerii în patrie este nemărginită. Totul îmi pare mai frumos, mai bun. Și jurnalul meu a ajuns la capăt. Întorc ultima lui filă cu emoție. Am izbutit oare să cuprind în el munca neobosită, creatoare, de peste cinci luni, a cercetărilor științifice de pe nava Viteaz? Am putut să înfățișez problemele care frământă oceanografia de azi și să le fac înțelese cititorilor mei? A reieșit din filele lui viața plină de abnegație a tuturor acelora care sunt în slujba științei, departe de casă, pe vasele de cercetări? Vom putea și noi să alăturăm o ramură plină de făgăduială oceanografiei universale de la care omenirea așteaptă rezolvarea multor probleme de viitor? Oricum ar fi acest jurnal, îl aduc omagiu neînsemnat patriei mele România și științei românești” (pp. 428-429).

Însuflețit de asemenea gânduri nobile, Eugen Pora se întorcea acasă. Născut în 1909 la Brașov, pe când Brașovul încă făcea parte din Austro-Ungaria, pentru românii de atunci sintagma “patria mea România” avea altă semnificație și nimeni nu considera desuetă sau patriotardă folosirea ei. Astăzi, patria l-a uitat.

Trecând prin școală și universitate în România, eu nu i-am auzit niciodată numele. În cazul unui sondaj făcut pe stradă, cum se face adesea la televiziunile noastre, cu mare probabilitate nici unul dintre respondenți nu îi va cunoaște numele, decât dacă printr-o întâmplare a sorții se nimerește un fost elev al școlii din Cluj care îi poartă numele, un zoolog sau cineva care i-a citit cartea (dar cine mai citește astfel de lecturi în ziua de azi!). Pentru publicul larg este cu desăvârșire necunoscut. Oare de ce? Să fie pentru că a colaborat cu Uniunea Sovietică, un păcat de neiertat pentru România postdecembristă, chiar dacă colaborarea a fost pentru progresul științei românești și a celei mondiale? Să fie pentru că în 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Științific clasa a II-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului”, după formulările de atunci, care astăzi ne gâtuie atât de tare, încât uităm că Eugen Pora a fost zoolog și ecofiziolog? Sau să nu fie nimic din toate acestea și să ne aflăm în fața unei cauze mult mai banale: ignoranța și indolența românească, care fac să uităm și să bagatelizăm tot, chiar și ceea ce merita să fie ținut la loc de cinste?

Am scris că la vederea steagului natal un amalgam de sentimente a țâșnit în inimă. Surprindere, curiozitate, mândrie. Orice român s-ar mândri să își vadă țara la masa rotundă cu unele dintre cele mai puternice țări în domeniul științei, precum Rusia, SUA, Japonia, China. Dar, trebuie să recunosc, printre sentimentele încercate se număra și tristețea. Căci  orice român știe că astăzi cercetarea românească este o palidă umbră a ceea ce a fost odată.

408
Tagurile:
România, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse (267)
Tematic
Românii și rușii au foarte multe trăsături comune - interviu
Sistemul medical din Rusia – impresiile unei românce
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

161
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

161
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...
Vladimir Putin

Presa bulgară: Rusia a obținut o victorie diplomatică

99
(reînnoit 17:43 16.04.2021)
Publicația bulgară Duma consideră că Rusia a obținut o victoria diplomatică în fața SUA după ce Biden a propus organizarea unui summit cu Putin.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Propunerea președintelui american Joe Biden de a organiza un summit cu Vladimir Putin în viitorul apropiat reprezintă o victoria diplomatică a părții rusesc, consideră publicația bulgară Duma.

Marți, la inițiativa SUA, a avut loc o conversație telefonică între Putin și Biden. În cadrul discuției președintele SUA și-a exprimat dorința de a se întâlni personal cu liderul rus. După ce Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscova, Casa Albă a subliniat că propunerea rămâne în vigoare.

“În jocul de nervi, Biden, mai exact, echipa lui Biden, a fost prima care a clipit. Invitația reprezintă o victorie diplomatică a părții ruse”, consideră jurnaliștii bulgari.

În articol se menționează că există “mai multe capcane” care ar putea împiedica realizarea întrevederii dintre cei doi lideri. Totodată, în opinia jurnaliștilor, chiar dacă cei doi președinți se vor întâlni personal, relațiile dintre SUA și Rusia nu vor avansa.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Publicația bulgară este convinsă că principalele subiecte de negocieri vor deveni problemele armelor nucleare, programul nuclear al Iranului, soarta Afganistanului.

Mai devreme SUA au anunțat că introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vor viza 32 de persoane fizice și a juridice. Sancțiunile interzic instituțiilor financiare să cumpere obligațiunile de stat ale Rusiei la prima lor plasare după 14 iunie. În afară de aceasta, Washingtonul intenționează să expulzeze 10 angajați ai misiunii diplomatice rusești.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că politica sancțiunilor, promovată de Washington, nu corespunde intereselor popoarelor ambelor state. Vineri, Kremlinul a declarat că obsesia sancțiunilor a americanilor sunt inacceptabile, adăugând că macrostabilitatea Rusiei este deplin asigurată. Comentând despre eventualele răspunsuri la sancțiuni, Kremlinul a declarat că principiul reciprocității nu a dispărut, însă totul va depinde de decizia șefului statului, Vladimir Putin.

99
Tagurile:
Bulgaria, Vladimir Putin
Tematic
VIDEO: Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului rusesc
Biden și Putin se vor întâlni la Viena?
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă

Загрузка...

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

0
(reînnoit 19:14 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Editorial realizat de Andrei Koț

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу
© Photo : Министерство обороны РФ

Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

0
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Stoltenberg: UE și NATO - incapabile să lupte singure cu Rusia
24 martie – ziua ticăloșiei NATO, o rușine pentru România
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...