Petr Bystron

Mesaj din Bundestag pentru România: Casa comună a Europei NU poate exista excluzând Rusia

925
(reînnoit 21:36 26.03.2021)
Deputatul german Petr Bystron, șeful delegației AfD din Comisia de Politică Externă a Parlamentului German (Bundestag), spune că Europa nu poate exista fără Rusia și că UE nu trebuie să urmeze orbește politica americană a escaladării.

BUCUREȘTI, 25 mar – Sputnik. Petr Bystron, parlamentar al formațiunii Alternativa pentru Germania, șeful delegației AfD din Comisia de Politică Externă din Bundestag, a oferit un interviu în exclusivitate Agenției de Știri Sputnik pentru publicul din România. Originar din Cehia, Petr Bystron este specialist în Științe Politice și a prezentat pentru Sputnik răspunsuri la cele mai arzătoare teme ale prezentului.

Cum explicați starea curentă a relației UE-Rusia și care sunt consecințele ei? 

Starea actuală a relației dintre UE și Rusia este o spirală a escaladării declanșate de sancțiunile unilaterale ale UE împotriva Rusiei care au dus relațiile noastre la un minimum istoric nemaiîntâlnit de la Războiul Rece încoace, în locul unei cooperări cu Rusia de care avem nevoie disperată în casa noastră comună care este Europa. Consecințele sunt negative pentru industria de export a Germaniei. Companiile germane și-au pierdut cota de piață din Rusia din cauza sancțiunilor.

Care este efectul influenței și a politicilor SUA în Europa?

Influența SUA în Europa poate duce la conflicte precum cel din Ucraina. Aceste conflicte au fost minimalizate grație administrației Trump, dar ar putea reizbucni sub Biden. Vedem un mare potențial de escaladare a crizei internaționale prin Administrația Biden.

Primele semnale au fost destul de clare: demonstrația de forță militară în Siria, confruntarea cu China, retorica absolut inacceptabilă împotriva Rusiei și a Președintelui Putin, pentru a numit doar cele mai importante puncte ale primelor 100 de zile ale administrației Biden. Ar fi înțelept din partea Uniunii Europene dacă nu ar urma orbește această politică a escaladării.

De ce luptă SUA atât de dur împotriva Nord Stream 2 și ce ar trebui să facă Germania în această privință?

Alimentarea Europei cu produsele SUA obținute prin fracturare în locul resurselor rusești reprezintă un obiectiv economic al SUA, iar politica externă americană servește interesului lor național.  Politica externă germană ar trebui, în cele din urmă, să servească din nou interesul național german. Iar Nord Stream 2 ține de interesul național pentru securitatea energetică a Germaniei.

Care este scopul sancțiunilor UE împotriva Rusiei? Cât de tare au lovit aceste sancțiuni chiar economia Europei?

În martie 2021 sancțiunile UE împotriva Rusiei au împlinit cel de-al șaptelea an de existență, o perioadă mai lungă de timp decât războaiele mondiale, și totuși nu a fost anunțat nici un final, în timp ce scopul lor nu este la vedere. Pierderea pentru economia Germaniei din cauza sancțiunilor este estimată la o sumă cu trei cifre în miliarde de euro (conform Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft, ”Consiliul Estic al Economiei Germane”), iar pierderea pentru întreaga Uniune Europeană mult mai mare, în mod proporțional.

Viitorul Europei în perspectiva Dvs.: cum doriți să arate Europa? Este cu putință vreo extindere a UE către alte țări acum? Și care este perspectiva Parteneriatului Estic?

UE nu ar trebui să devină niciodată construcția supranațională fără chip a Statelor Unite ale Europei prin pierdere identității culturale a națiunilor noastre europene.

Privind la problemele interne curente din UE, nici un politician care gândește responsabil nu ar putea susține o extindere europeană acum și ar trebui să respingă în general o extindere dincolo de granițele geografice ale Europei, de exemplu spre Turcia. Parteneriatul Estic ar trebui să se concentreze pe colaborarea economică în locul integrării politice.

Există o puternică presiune asupra statelor UE și asupra altor state vecine, cum ar fi Republica Moldova, să rupă orice relații cu Rusia și să coopereze strict cu Bruxelles-ul (și, colateral, cu SUA).  Aceasta este și politica obligatorie în România. Care este logica și planul din spatele acestei solicitări?

Este dificil de comentat cu privire la logica eurocraților de la Bruxelles, dar se pare că planul din spatele presiunilor asupra statelor vecine din Estul Europei este acela de a tăia rădăcinile istorice, culturale, economice și lingvistice adânci pe care Rusia le are cu aceste țări.

Dimensiunile Europei sunt de la Lisabona la Urali sau ar trebui să ne gândim la o Europă fără nici o legătură cu Rusia?

Europa nu este doar Uniunea Europeană, ci include toate națiunile europene care își au rădăcina valorilor în cultura noastră comună europeană. Așadar nu poate exista o casă comună a Europei excluzând Rusia.

Partidul Dvs., Alternativa pentru Germania, s-a trezit atacat de BfV (Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, serviciul secret intern al Germaniei). Cine se află în spatele acestui gen de acuzații și cine are interesul să folosească instituțiile de stat din Germania împotriva unui partid politic?

Interesul de a ataca cel mai mare partid de opoziție din Parlamentul german de către BfV are în spate competitorii. Partidele care s-au lipit de dintotdeauna de putere abuzează de instituțiile Germaniei ca să blocheze competiția democratică. Este unic în democrațiile vestice ca serviciul secret intern să fie folosit pentru a oprima opoziția. Germania ar trebui să fie pusă sub observația OSCE pentru violarea drepturilor omului.

Ați vizitat recent Moscova cu o delegație a partidului Dvs., AfD. Care a fost scopul vizitei?

Am avut întâlniri foarte bune și productive la nivel înalt, care sunt rezultatul relației noastre pe termen lung. Am convenit că este în interesul mutual al ambelor părți – germane și ruse – să nu escaladăm politica agresivă împotriva Rusiei. Este evident că sunt forțe în Germania care escaladează, dar noi am arătat în mod clar că există alternative și în domeniul politicii externe.

Există o dezbatere acum în UE dacă vaccinul Sputnik V ar trebui aprobat sau dacă ar trebui interzisă utilizarea sa în țările europene. Care este opinia Dvs. în această dispută?

Ne opunem vaccinării obligatorii în Germania, dar atâta vreme cât orice cetățean este liber să decidă cu privire la această problemă foarte personală, toate tipurile de vaccinuri ar trebui luate în considerare. Aceasta include în mod explicit Sputnik V.

Noi susținem piața liberă și competiția și în acest domeniu. Mai ales în această perioadă în care există o lipsă a vaccinurilor din UE, nu există nici un motiv să îi negăm vaccinului Sputnik intrarea pe piața europeană.

925
Tagurile:
Europa, Rusia, România, Bundestag
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

821
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

821
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...
Vladimir Putin

Presa bulgară: Rusia a obținut o victorie diplomatică

376
(reînnoit 17:43 16.04.2021)
Publicația bulgară Duma consideră că Rusia a obținut o victoria diplomatică în fața SUA după ce Biden a propus organizarea unui summit cu Putin.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Propunerea președintelui american Joe Biden de a organiza un summit cu Vladimir Putin în viitorul apropiat reprezintă o victoria diplomatică a părții rusesc, consideră publicația bulgară Duma.

Marți, la inițiativa SUA, a avut loc o conversație telefonică între Putin și Biden. În cadrul discuției președintele SUA și-a exprimat dorința de a se întâlni personal cu liderul rus. După ce Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscova, Casa Albă a subliniat că propunerea rămâne în vigoare.

“În jocul de nervi, Biden, mai exact, echipa lui Biden, a fost prima care a clipit. Invitația reprezintă o victorie diplomatică a părții ruse”, consideră jurnaliștii bulgari.

În articol se menționează că există “mai multe capcane” care ar putea împiedica realizarea întrevederii dintre cei doi lideri. Totodată, în opinia jurnaliștilor, chiar dacă cei doi președinți se vor întâlni personal, relațiile dintre SUA și Rusia nu vor avansa.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Publicația bulgară este convinsă că principalele subiecte de negocieri vor deveni problemele armelor nucleare, programul nuclear al Iranului, soarta Afganistanului.

Mai devreme SUA au anunțat că introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vor viza 32 de persoane fizice și a juridice. Sancțiunile interzic instituțiilor financiare să cumpere obligațiunile de stat ale Rusiei la prima lor plasare după 14 iunie. În afară de aceasta, Washingtonul intenționează să expulzeze 10 angajați ai misiunii diplomatice rusești.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că politica sancțiunilor, promovată de Washington, nu corespunde intereselor popoarelor ambelor state. Vineri, Kremlinul a declarat că obsesia sancțiunilor a americanilor sunt inacceptabile, adăugând că macrostabilitatea Rusiei este deplin asigurată. Comentând despre eventualele răspunsuri la sancțiuni, Kremlinul a declarat că principiul reciprocității nu a dispărut, însă totul va depinde de decizia șefului statului, Vladimir Putin.

376
Tagurile:
Bulgaria, Vladimir Putin
Tematic
VIDEO: Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului rusesc
Biden și Putin se vor întâlni la Viena?
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...