"Relații complicate". De ce ambasadorul rus trebuie se întoarcă în SUA

378
După atacul verbal al președintelui american, Joe Biden, împotriva colegului rus, Vladimir Putin, reprezentantul Rusiei la Washington, Anatolii Antonov, a venit la Moscova pentru consultații.

MOSCOVA, 23 mar – Sputnik, Sofia Melniciuk. După atacul verbal al președintelui american, Joe Biden, împotriva colegului rus, Vladimir Putin, Moscova și-a rechemat ambasadorul de la Washington. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din momentul intrării trupelor sovietice în Afganistan. Acum, ambele părți ale oceanului se întreabă dacă este posibil un dialog public al șefilor de stat sau o conversație între patru ochi. Ce urmează în relațiile bilaterale, a analizat Sputnik.

Ambasadorul acasă

Reprezentantul Rusiei la Washington, Anatolii Antonov, a venit la Moscova pentru consultații. Ele vor dura "atât, cât va fi necesar", s-a remarcat în Piața Smolensk. Putătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, nici măcar nu și-a amintit când ultima dată ambasadorul rus a părăsit capitala Statelor Unite înainte de sfârșitul mandatului său. Cu toate acestea, Antonov se va întoarce la Washington de îndată ce vor discuta toate întrebările presante.

Deja luni, ele au fost discutate în Piața Smolensk. Principala – una: cum să determinăm modalitățile de corectare "ale legăturilor ruso-americane, care se află într-o stare gravă și care au fost conduse de Washington în ultimii ani, de fapt, într-un impas"?

"Sunt multe de făcut", a spus Antonov. "Este necesar să analizăm situația în care ne-am trezit. În mod repetat, partea rusă a subliniat că suntem interesați de dezvoltarea relațiilor în aceeași măsură ca și colegii noștri americani. Trebuie doar să decidem acum".

În timp ce la Moscova se desfășoară o revizuire a contactelor bilaterale, Biden și-a exprimat dorința de a vorbi personal cu omologul rus "la un moment dat", iar când va veni momentul potrivit – să se întâlnească personal.

Între timp, Casa Albă a reamintit încă o dată: relațiile noii administrații cu Rusia vor fi complet diferite față de cele din ​​ultimii patru ani. "Joe Biden nu intenționează să-și limiteze preocuparea cu acțiuni, pe care le considerăm rău intenționate – indiferent dacă vorbim de date privind interferența în alegerile din 2020 sau implicarea în otrăvirea lui Alexei Navalnîi, informații privind recompensa pentru soldații americani (în Afganistan) sau atacul cibernetic SolarWind", a declarat purtătoarea de cuvânt, Jen Psaki. În același timp, Departamentul de Stat a subliniat că sunt pregătiți să coopereze cu Moscova în sferele care corespund intereselor americane.

Pe calea securității

Nu există prea multe domenii pentru cooperare. Singura sarcină urgentă a lui Biden a fost extinderea Tratatului privind reducerea armelor strategice ofensive (New START). Negocierile cu echipa Trump au mers greu, partea americană insistând asupra condițiilor suplimentare și angajarea în conversație a Chinei, care refuza cu încăpățânare să se alăture dialogului dintre Rusia și Statele Unite.

Biden, după cum a promis, a semnat, în primul rând, decretul privind prelungirea Tratatului New START pe cinci ani. Potrivit lui, acest lucru va deveni o bază pentru negocierile ulterioare.

Noutatea, desigur, este bună, dar probleme vor exista oricum, presupune Andrei Baklițkii, cercetător senior în cadrul Centrului de securitate euroatlantică al Institutului de Cercetări Internaționale MGIMO. În primul rând, prelungirea este doar pe cinci ani și o discuție privind viitorul documentului va fi necesară. În al doilea rând, New START nu este un acord atotcuprinzător. "Tratatul reglementează armele ofensive strategice, dar nu și defensive, nu reglementează sistemele cu rază de acțiune medie și mică, spațiul cosmic. În general, multe lucruri rămân în spatele scenei", explică expertul.

Acum sperăm că negocierile vor continua de îndată ce Statele Unite își vor forma echipa. Trebuie să decidem cum să acționăm mai departe în ceea ce privește controlul armelor. "Ce să facem cu forțele nucleare strategice și așa mai departe", precizează Baklițkii.
Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

Moscova propune dezvoltarea unei noi ecuații de securitate, incluzând în aceasta toate armele ofensive și defensive, nucleare și non-nucleare. Ea ar trebui să țină cont atât de evoluția aspectelor de securitate militaro-tehnice, cât și a celor militaro-politice. Cu alte cuvinte, este necesar ca problema să fie analizată într-un mod complexiv, să se înțeleagă ce factori ce afectează și să fie luat în considerare acest lucru atunci când se construiește echilibrul.

"De exemplu, dacă avem o reducere a forțelor strategice, atunci este imposibil să le supunem riscului și să mărim sistemele de apărare antirachetă", continuă expertul. "Numai atunci când vom avea o înțelegere complexivă, va fi rentabil să discutăm subiecte concrete. Până când, nu este clar cum anume. Poate că va fi o serie de acorduri individuale, privind apărarea antirachetă, privind rachetele cu rază de acțiune medie și mică, privind spațiul cosmic. Și toate acestea în mod complexiv, pentru a obține un sistem de securitate complexiv".

În afara armelor

Există și alte domenii de cooperare: spațiul cosmic pașnic, schimbările climatice, interacțiunea în Orientul Mijlociu, în Arctica, bolile infecțioase. Cu toate acestea, anul trecut a arătat: pandemia mondială nu contribuie la extinderea contactelor.

În același timp, politica de sancțiuni a Washingtonului față de Kremlin era de așteptat să se activizeze. Mai ales că există un pretext convenabil. În cadrul Departamentului de Stat, decizia instanței ruse privind cazul Alexei Navalnîi a fost dur criticată, considerând că această din urmă reprezintă o încălcare a drepturilor și o "suprimare a pluralismului politic".

Măsurile restrictive nu s-au lăsat mult așteptate. La începutul lunii martie, Statele Unite au trecut în lista neagră 14 organizații din cauza cazului Alexei Navalnîi. Toate, potrivit Casei Albe, sunt implicate în "diferite aspecte ale producției de elemente de arme biologice și chimice". Șapte oficiali ruși au fost, de asemenea, sancționați.

Washingtonul, chiar și dacă este interesat de dezvoltarea relațiilor, este foarte selectiv, consideră directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov. De îndată ce noul președinte și-a preluat mandatul, în contextul discuției privind Tratatul New START, mai existau încă speranțe privind consultații intensive și progrese. Dar, potrivit expertului, acum totul este clar: noua administrație nu are intenția de a restabili relațiile cu Moscova. Scandalul, asociat cu declarația lui Biden și rechemarea ambasadorului rus, este doar o consecință a unor probleme mai grave.

"Mi se pare că, în primul rând, administrația americană nu simte nevoia de a comunica serios cu Moscova", spune Kortunov. "S-a întâlnit cu China (pe 19 martie, s-a petrecut o întâlnire la nivel înalt în Alaska – n.red.) și negocierile, deși nereușite, au avut loc. Acest lucru indică o dorință de a interacționa. În direcția rusă nu există așa ceva".

În același timp, unii cred că cuvintele lui Biden au fost mai mult adresate publicul intern. Poate că așa și este, consideră expertul. În SUA, există o opinie că Putin vrea să-l testeze pe Biden. Dat fiind faptul că acesta din urmă evită conflictele, este dispus să facă compromisuri, și mai este încă și în vârstă, președintele rus va efectua o strategie de escaladare și își va testa colegul. "Dacă este așa și liderul Statelor Unite tot așa crede, atunci retorica lui deliberat dură și chiar obraznică este menită să demonstreze că un astfel de truc nu va trece la el", explică Kortunov.

Ca urmare, cea mai importantă întrebare – controlul armelor – este amânată pentru o perioadă de timp. Va fi necesar să se reîntoarcă la ea în următorii cinci ani, Casa Albă având timp să arate Rusiei cum se va desfășura mai departe dialogul. Este puțin probabil ca scandalul actual să provoace o deteriorare bruscă a relațiilor. Doar el este mai degrabă o consecință a stării relațiilor bilaterale.

378
Tagurile:
SUA, Rusia
Tematic
"Să fiți sănătos!" - Putin a răspuns la acuzațiile lui Biden
Trump Jr. despre Biden: „Un costum gol cu un teleprompter”
Biden: Putin "va plăti" pentru amestecul în alegerile din 2020
Sorin Ovidiu Vântu

Vântu: ”Ucraina este o țară ostilă nouă, nu mișca un deget pentru ei”

186
Sorin Ovidiu Vântu a lansat astăzi un mesaj video pe facebook unde critică faptul că, pe lângă spaima colosală legată de COVID și vaccinuri, oamenilor li s-a băgat în cap și spaima unui război între ruși și restul lumii

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Discurs excepțional din partea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu care își declară public atitudinea anti-americană și dejoacă planurile de manipulare prin înfricoșarea oamenilor cu vești despre război.

”Ești bombardat de peste tot cu amenințarea unui război între ruși și restul lumii. Generație, nu există nici un risc pentru România să intre într-un război pentru că nu va avea loc vreun război. Dacă rușii intră în Ucraina, să fie sănătoși. Ucraina este o țară ostilă nouă. N-aș mișca un deget pentru ei”, spune Vântu în stilul lui caracteristic.

Omul de afaceri mai arată că Europa nu va îndrăzni să atace Rusia, după cum nici americanii.

”Să presupunem că americanii sunt atât de tâmpiți încât să intre peste ruși, o superputere militară”, își continuă Vântu mesajul. Ei bine, arată acesta, indiferent cine câștigă în urma unui conflict între  ruși și americani, SUA vor fi atât de slabe după un război, încât chinezii ”vor defila prin America precum pe propriile lor bulevarde”.

Dar, observă Vântu, SUA sunt conștiente de acest lucru și atacă numai state slab înarmate, chiar dacă și acolo pot lua bătaie, ca în Vietnam și Afganistan, îi ironizează el pe americani.

Despre forța politică americană, Vântu atrage atenția că prin maniera în care SUA au folosit această forță ”au devenit antipatizate pe aproape întreg globul”.

”Eu sunt un anti-american convins. Nu cu populația din America... ci cu cei care conduc America, grupurile de interese și centrele de putere care conduc cu adevărat America. Îi detest”, mai spune Vântu, făcând o mărturisire unică în felul ei.

În concluzie, Vântu spune că nu există riscuri de conflict în Ucraina în care să intre și România, dar recunoaște că dacă americanii ar da ordin, este posibil ca ”imbecilii” care conduc România să acționeze. Însă Vântu nu crede că americanii vor declanșa un asemenea conflict, el spunând că ”or fi e proști, dar nu chiar atât de proști”.

O luare de poziție unică prin curajul ei și care este foarte apreciată de internauți, mesajul video al lui Sorin Ovidiu Vântu având toate șansele să se viralizeze.

186
Tagurile:
Sorin Ovidiu Vântu, Ucraina
Tematic
National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia
Statele NATO au discutat cu șeful MAE din Ucraina despre “provocările Rusiei”
Ucraina desfășoară exerciții militare la scară largă în apropierea Crimeei
Patrușev: Vestul ajută Ucraina la instruirea unor formațiuni diversioniste
Istoric: Ucraina are pretenții teritoriale față de Moldova - ce vor face Sandu și Zelenski

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram face praf un ministru de prim rang îi în vileag trei minciuni!

583
Cunoscuta realizatoare TV și europarlamentar dă în vileag trei minciuni ale ministrului unui domeniu de maximă importanță – și cum afectează asta pe cei care activează acolo

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Apreciată pentru reportajele și anchetele sale de excepție, Carmen Avram nu se dezminte nici ca europarlamentar! Rămâne aceeași căutătoare a adevărului, gata să dea în vileag aspectele pe care alții încearcă să le ascundă. 

În cazul de față, ministrul Agriculturii, domeniul în care România își punea mari speranțe în urmă cu câți va ani, mai precis pe vremea guvernărilor PSD, cu Petre Daea ministru.

Acum însă, Carmen Avram denunță un ”mare scandal mare la Ministerul Agriculturii”, unde ministrul liberal Adrian Oros ”nemaivăzutul” a fost prins cu… ”trei minciuni”.

Iată cele ”trei minciuni”, așa cum le prezintă Carmen Avram:

  1. ”Le-a garantat fermierilor că crescătorii de porci pentru reproducție vor avea bani europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență”.

De fapt, spune Carmen Avram este 𝐌INCIUNĂ! ”Nu vor avea. Propunerea n-a plecat niciodată spre Bruxelles”.

  2. ”I-a asigurat pe fermieri că, tot din banii PNRR, vor avea 8 depozite regionale pentru legume și fructe”.

Din nou… MINCIUNĂ! ”Propunerea nici n-a plecat vreodată de la București, spre Comisia Europeană”, arată europarlamentarul.

  3. ”Le-a promis fermierilor că vor avea sistem de irigații plătit din banii europeni ai Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Și iar 𝐌INCIUNĂ, acuză Carmen Avram, deoarece ”Păcălită de „imaculații” de la Guvern -PNL PLUS USR - Comisia știa că noi am făcut investiții în irigații, așa că anunțase încă din octombrie 2020 că nu va finanța așa ceva din PNRR”.

Consecința acestor ”MINCIUNI”? ”Agricultura din România a pierdut toți banii pe care putea să-i ia de la Bruxelles”.

În aceste condiții, Carmen Avram consideră că singura șansă este o nouă revizuire - a patra - a PNRR. ”RUȘINE!!”, exclamă Carmen Avram.

Întrebarea noastră este – crede Carmen Avram că această a patra revizuire va fi gata și transmisă până la finele lui mai – adică peste o lună, ca să mai prindem fonduri în octombrie? În opinia noastră, așa ceva este greu de crezut!

În caz contrar, dacă intrăm în vară fără PNRR aprobat, va mai veni vreun ban anul acesta? Răspuns clar - NU!

583
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...
AstraZeneca

OMS cere date despre riscurile vaccinului AstraZeneca

0
În timp ce UE încearcă să scape de contractul cu AstraZeneca, invocând întârzierile de livrare, OMS solicită mai multe date din afara Europei despre acest vaccin și efectele sale secundare

BRUXELLES, 23 apr – Sputnik. Experţii în vaccinuri de la OMS au declarat că este necesar să fie colectate mai multe date despre incidenţa cheagurilor de sânge de la persoanele din afara Europei vaccinate cu AStraZeneca, mai ales că cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax sunt de la această companie.

Majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge au fost raportate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană, dar și țările nordice au relatat situații similare.

„O estimare a riscului necesită colectarea mai multor date şi analize”, a transmis Grupul consultativ strategic de experţi al OMS (SAGE) privind imunizare, care a și reformulat recomandările de precauţie pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe baza datelor despre cazurile cheagurile de sânge apărute în Europa.

"OMS continuă să susţină ideea că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc riscurile," a declarat organizaţia într-un comunicat, după ce, pe 7 aprilie, SAGE a declarat că o legătură între vaccin şi cheaguri de sânge este plauzibilă, dar neconfirmată, subliniind că aceste cazuri raportate sunt „foarte rare”.

Recomandările sale au fost actualizate cu noi date din programele de imunizare în curs.

Experţii recomandă ca persoanelor care au suferit cheaguri după prima injecţie să nu li se administreze a doua doză.

„O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi analize,” notează experţii în noile lor recomandări.

Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte a dozelor utilizate în schema Covax, care permite ţărilor mai sărace să obţină seruri cu fonduri strânse de la donatori.

Până în prezent, peste 40,5 milioane de doze de vaccin au fost trimise în 118 ţări din programul Covax.

Dar un semnal de alarmă a fost deja tras de Danemarca, țară care a oprit cu totul utilizarea vaccinurilor AstraZeneca. Și în România, populația evită mai nou să folosească acest vaccin, îndreptându-se spre alte formule.

0
Tagurile:
AstraZeneca
Tematic
Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
Suedia: populaţia nu mai vrea să se vaccineze cu AstraZeneca – doze aruncate la gunoi
Comisia Europeană ar putea da în judecată AstraZeneca

Загрузка...