Conductă de gaz

Europa intră în “criza gazelor”: Ce înseamnă asta pentru țările CSI

1375
Prețurile gazului continuă să crească în UE – de la începutul lunii martie, aceste au crescut cu 16 la sută. Motive sunt multe: Norvegia și SUA își reduc livrările în Europa, UE majorează cotele pentru emisiile CO2, iar rezervele de gaz în subterane se reduc rapid.

În același timp, în Rusia cresc volumele de producție și export al gazului în direcția vestică, iar pe piața europeană a gazelor doar Azerbaidjanul vrea să concureze cu Moscova.

Ce vle a aduce creșterea prețurilor la hidrocarburi în Europa pentru statele furnizoare de gaz – Rusia și Azerbaidjan, precum și pentru statelor de tranzit – Belarus și Moldova, aflați din materialul reporterului Sputnik Vadim Pavlov.

Frigul, lupta cu emisiile și multe altele

Prețul gazului în Uniunea Europeană a atins cote maxime în ultima lună – din 11 februarie. Potrivit situației din această săptămână, o mie de metri cubi cu transportare (la cel mai mare hub spot din Europa - TTF olandeză) costă 229 de dolari. În ultima săptămână, gazul s-a scumpit în Europa cu 11 la sută, iar de la începutul lunii martie - cu 16 la sută.

Principalul factor care determină creșterea prețurilor la gaz este iarna geroasă și sezonul prelungit de încălzire, consideră șeful Centrului de analiză a strategiei și tehnologiei de dezvoltare a complexului termo-energetic al Universității de Stat a petrolului și gazului “I. M. Gubkin”, Veaceslav Mișenko.

Din cauza unei ierni foarte reci, europenii au fost nevoiți să-și consume toate rezervele de gaz din depozitele subterane, în special când a venit frontul rece “Bestia din Est - 2”, potrivit membrului Consiliului de Experți ai Institutului dezvoltării tehnologiei termo-energetice, Dmitri Koptev.

“Depozitele golite s-au confruntat cu o cerere maximă”, continuă Veaceslav Mișenko. S-a acumulat o cantitate destul de mare de gaz în decursul a două sezoane precedente, care au fost mai calde, acum depozitele din mai multe state europene sunt umplute în proporție de aproximativ 30 la sută. Până la sfârșitul anului, cererea se va menține la un nivel stabil, chiar și după încheierea sezonului de termoficare. Companiile europene vor fi nevoite să umple din nou depozitele cu gaz până la următorul sezon – cererea se va păstra”.

Așa, potrivit datelor asociației europene Gas Infrastructure Europe, cantitatea rezervelor pe 14 martie erau evaluate la 32,56 la sută din volumul total. Acest indicator este cu cinci la sută mai mic decât nivelul mediu din ultimii cinci ani. Rezervele de gaz în Germania au scăzut până la 27,27 la sută, în Austria – până la 31,79 la sută, în Polonia – 41,57 la sută, Franța – până la 18,72 la sută.

“S-a mai adăugat aici și furtuna de zăpadă puternică în Texas, urmată de temperaturi extrem de scăzute, fapt care a dus la stoparea producției de gaz la mai multe zăcăminte din SUA și la un colaps la sistemului energetic în sud-vestul țării, a relatat Dmitri Koptev. – Respectiv, uzinele de lichefiere nu au fost asigurate cu cantități suficiente, iar livrările de gaz lichefiat în Europa s-au redus. Asupra diminuării exportului american în Europa a influențat și cererea mare de gaz lichefiat în Asia, unde prețurile sunt considerabil mai mari”.

Directorul executiv al “Agenției Analitice Independente în Sectorul Petrolului și Gazelor”, Tamara Safonova, consideră că fenomenul creșterii prețurilor este legat de creșterea cererii pentru gazul din conducte, care reprezintă un combustibil mult mai ecologic și are o amprentă de carbon mai scăzută, comparative cu alte surse de energie tradiționale (în special cărbunele).

“Săptămâna trecută au început să se scumpească rapid cotele pentru emisiile de CO2, fapt care a majorat costurile generării de energie la centralele pe bază de cărbune, este de acord și Dmitri Koptev. – Gazul atinge cote maxime pentru că devine o variantă mult mai solicitată, comparative cu cărbunele”.

Cotațiile la cotele de emisii de carbon ating periodic noi recorduri. În special, la sfârșitul anului trecut cotele erau licitate la un nivel de peste 32 de euro, ceea ce este cu 30 la sută mai mult decât la începutul anului 2020.

Relația dintre cote și prețul gazului sunt următoarele: cu cât este mai scumpă cota pentru emisiile CO2, cu atât generarea ecologic pură a gazului devine mai competitivă în raport cu centralele electrice pe bază de cărbune.

Un alt factor care determină scumpirea gazului sunt știrile despre reducerea temporară de către Norvegia a livrării combustibilului în Europa din zăcămintele Aasta Hansteen și Gullfaks, consideră adjunctul directorului general al Institutului Energiei Naționale din Rusia, Aleksandr Frolov. Norvegia nu dezvăluie motivele restrângerii exportului de gaz în Europa.

Un al motiv al creșterii prețului la gaz în Europa se ascunde în majorarea prețului mondial la petrol, consideră expertul Fondului Securității Energetice Naționale, cercetătorul științific al Universității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, Stanislav Mitrahovici.

“Creșterea se explică prin faptul că prețul la gaz corelează cu prețul petrolului cu un decalaj de aproximativ șase luni. Petrolul a început să se scumpească dina doua jumătate a anului trecut, iată de ce prețurile la gaz au crescut”, menționează Mitrahovici.

“De regulă, Gazpromul dispune în portofoliul contractelor de câteva mecanisme de formare a prețurilor”, explice Veaceslav Mișenko. – Există portofoliul tradițional al indicatorului de petrol, unde prețurile sunt corelate cu valoarea coșului produselor petroliere, adică depind direct de situația pe piața petrolieră”.

În portofoliul Gazprom pentru anul 2021, potrivit expertului, este prevăzut un preț de 170 de dolari pentru o mie de metri cubi. “Peste un anumit timp, prețul la gaz va mai crește”, consideră Mișenko. – Observăm pe piața petrolului o creștere constantă, prețurile la tipurile brute de referință au ajuns la un nivel de 70 de dolari pentru un barili, ceea ce va determina peste 6-9 luni creșterea formulei indicelui de petrol. Un fel de mecanism asiguratoriu pentru Gazprom, care permite echilibrarea și prognozarea prețului pe termen lung din punct de vedere al volatilității pieței, pentru un an, pentru o jumătate de an, pentru nouă luni. Respectiv, creșterea prețurilor la petrol în decursul anului va influența costul gazului rusesc pe piețele europene”.

Belarusul este în câștig, Republica Moldova - în pierdere

De pe urma creșterii prețurilor la gaz are de câștigat nu doar Rusia, dar și statele care asigură tranzitul, consideră Stanislav Mitrahovici.

“Contractele nu sunt publice, formulele exacte de calcul și indexare nu le cunoaștem, însă este evident că schema este următoare: cu cât este mai mare prețul gazului, cu atât este mai mare taxe pentru tranzit. Spre exemplu, în Belarus de tranzitul gazului prin teritoriul țării se ocupă “Gazprom transgaz Belarus”. Chiar dacă această compania aparține Gazprom, ea este agent economic anume în Belarus. Întreprinderea achită impozitele în bugetul belarus, contractează întreprinderile locale, spre exemplu, pentru servicii tehnice și altele... Iată de ce Belarus are de câștigat de pe urma creșterii prețului la gaz”, spune Stanislav Mitrahovici.

Cu acest punct de vedere este de acord și Veaceslav Mișenko. Potrivit expertului, gazoductul Yamal-Europa, care străbate Belarusul, a fost solicitat la capacitatea maximă în sezonul de vârf, iar republica a avut de câștigat de pe urma taxelor pentru tranzitare.

Moldova, potrivit lui Stanislav Mitrahovici, care la fel este o țară de tranzit a gazului rusesc, nu are de câștigat de pe urma creșterii prețurilor la gaz și în viitorul apropiat ar putea pierde tot tranzitul.

“După lansarea Turkish Stream, Moldova a pierdut peste 60 de milioane de dolari. În principiu, tranzitul prin Moldova nu mai este profitabil – anul trecut a fost lansat Turkish Stream, în curând va fi lansat Nord Stream – 2,  cred că veniturile Moldovei din tranzitul de gaz rusesc vor rămâne în istorie. E puțin probabil ca Moldova să mai primească acești bani, orice tranzit prin teritoriul ei se va sfârși în viitorul apropiat”, este convins expertul.

Azerbaidjan – țară a gazului

O situație cu totul diferită este în Azerbaidjan – de la sfârșitul anului trecut, țara a început pentru prima dată să-și vândă gazul statelor Europei, devenind un concurent al Rusiei în statele UE.

Pe 31 decembrie, Ministerul Energiei al Azerbaidjanului a anunțat demararea livrărilor comerciale a gazului în Europa prin gazoductului Transanatolian (TANAP), prin care gazul va fi transportat din țară prin Georgia și Turcia, până la frontiera cu Grecia. Acolo TANAP este conectat cu gazoductul Transadriatic (TAP), care trece prin teritoriul Greciei și Albaniei, iar apoi pe la fundul Mării Adriatice ajungând la punctul final din Italia.

Baku ar urma să furnizeze în Europa prin această rută peste 10 miliarde de metri cubi de gaz. Din acest volum, aproximativ 8 miliarde vor ajunge în Italia, câte un milion de metri cubi vor primi Grecia și Bulgaria. Volumele rămase vor fi exportate pe piețele adiacente.

“De la demararea livrărilor gazului azer pe piața europeană prin gazoductul Transadriatic, a fost atins obiectivul strategic al „Coridorului Sudic de Gaz”. Odată cu lansarea livrărilor, a fost deschisă o nouă pagină în istoria Azerbaidjanului, în calitatea lui de țară furnizoare de gaz”, anunțau autoritățile azere.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, Azerbaidjanul intenționează să-și majoreze producția de gaz de la 38 de miliarde de metri cubi în 2020, până la 50 de miliarde de metri cubi în 2023, ceea ce presupune creșterea exportului de combustibil.

Aceste cifre nu pot fi comparate cu livrările din Rusia – anul trecut, Gazprom a exportat în Europa peste 177 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

Prețul va rămâne ridicat

“Există toate premisele pentru sporirea livrării gazului rusesc în Europa, deoarece nu există un excedent de oferte a gazului lichefiat, cererea pentru gaz în Uniunea Europeană crește, iar producția scade. Sporirea livrărilor de către Gazprom ar putea constitui 15-20 de miliarde de metri cubi, comparativ cu nivelul din anul 2020”, prognozează Aleksandr Frolov.

Cu această poziție este de acord și Stanislav Mitrahovici. “Cel mai probabil, exportul de gaz din Rusia va crește, comparativ cu anul trecut, însă totul depinde de vreme pe parcursul întregului an 2021. Un alt factor al creșterii exportului este pandemia – toate restricțiile trebuie să fie anulate. Atunci Rusia va putea să revină la indicatorii de acum doi ani”, menționează expertul.

Tamara Safonova este convinsă că o creștere a livrărilor gazului rusesc în afara țării va depinde în mare măsură de cererea pentru resursele energetice pe piața mondială, precum și de termenii dării în exploatare a gazoductului Nord Stream 2 și realizarea de către Uniunea Europeană a strategiei de reducere a emisiilor de CO2.

“Odată cu venirea verii, situația, cel mai probabil, se va schimba în direcția opusă, menționează Dmitri Koptev. – Cerera nu va fi atât de mare. SUA își va restabili treptat livrările gazului lichefiat pe piața europeană, ceea ce va trage în jos prețurile la gaz”.

Totuși, potrivit lui, acum rezervoarele subterane de gaz din Europa sunt completate în proporție de o treime, fiind nevoie de o restabilire a rezervelor. “Nu este un proces de moment. Iată de ce Gazprom are toate șansele să-și majoreze volumul de vânzări în condițiile sezonului estival”, consideră expertul.

“Creșterea prețurilor la gaz va continua până în momentul în care se cor termina frigurile, iar fluxul gazului lichefiat va reveni în Europa, ceea ce va fi posibil spre vară, consideră Stanislav Mitrahovici. – Însă, chiar și după reluarea livrărilor de gaz lichefiat mai ieftin, prăbușirea prețurilor nu va fi atât de mare cum a fost în 2020, când pe fundalul depozitelor pline și a vremii relativ calde, toate statele au cumpărat masiv gaz lichefiat și prețurile erau destul de mici. Cred că în acest an prețul se va menține la un nivel de 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce nu e deloc rău”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1375
Vladimir Putin

Moscova: cel mai important mesaj privind securitatea internațională

212
(reînnoit 08:39 25.06.2021)
Într-un context internațional complex, Moscova transmite un mesaj excepțional, ”pe care cei ce au urechi de auzit ar trebui să îl audă și să îl evalueze”

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. Faptul că în acest context complex, în care lumea are atât șansa așezării pe baze sănătoase – sau, dimpotrivă, de a amplifica tensiunile până la un nivel incontrolabil, Rusia transmite un mesaj excepțional – asta nu este doar opinia mea, ci reiese din cele observate la a 9-a Conferință de la Moscova privind securitatea internațională.

Mai bine zis cele observate de unul dintre participanți – fostul ministru de Externe român Adrian Severin, care a participat – din păcate, doar online la Conferința desfășurată pe 23 iunie 2021 la Moscova - cu prezență fizică și online.

După ce a urmărit cea mai mare parte a lucrărilor, Severin a ajuns la concluzia că s-au transmis 10 ”mesaje principale”, de o maximă importanță în actualul context internațional.

Reproducem cele 10 mesaje principale, transmise, în viziunea lui Severin, celor care ”au urechi de auzit” și care ”ar trebui să le audă și să le evalueze”.

1. ”Rusia consideră că prioritatea sa în politica externă, de securitate și apărare este realizarea “stabilității strategice” la nivel global Ținta este esențială inclusiv pentru consolidarea stabilității sale interne și a capacității sale de dezvoltare”.

Vladimir Putin
© Sputnik / Сергей Ильин

2. ”Realizarea “stabilității strategice”, bazate pe echilibrul controlat și durabil al forțelor convenționale și neconvenționale de care dispun principalii actori regionali și globali, apare ca o prioritate pentru dialogul ruso-american post Geneva și ca o posibilitate reală în măsura în care acest dialog va fi lansat și continuat cu onestitate, răbdare și seriozitate”.

Atenție – aici ar apare și un aspect care ar viza România: ”În acest context am sesizat și disponibilitatea căutării unei soluții reciproc acceptabile cu privire la viitorul sistemului anti-rachetă de la Deveselu”.

3. ”Insistența vorbitorilor ruși asupra aspectului  “stabilității strategice” a arătat că la Moscova, înțelegerile intervenite între Președinții Putin și Biden au fost evaluate pozitiv sau cel puțin că răspunderea pentru ceea ce va urma, în caz de eșec, este plasată în curtea SUA, acolo unde proba plăcintei va trebui făcută prin mâncatul plăcintei”.

Acum, foarte important, pentru că ar putea viza și tratativele care includ țări ”satelit” sau ”colonii”, precum România.

Vladimir Putin
© Sputnik / Евгений Биятов

4. ”Rusia nu este interesată și nu dorește un alt Război rece, dar nici nu se teme de el și crede că evitarea lui depinde de relația ruso-americană; tot așa cum “coexistența pașnică” în timpul Războiului rece a depins de modelul relației dintre Moscova și Washington”.

Din nou important, pentru că scoate în evidență un aspect pe care puțini îl înțeleg: puterea Rusiei de a coagula alianțe.

5. ”Rusia a elaborat strategii adaptate pentru fiecare mare regiune a lumii (Africa, Asia de Sud, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Oceanul Pacific, Oceanul Indian, Oceanul Arctic, cele două Americi, Europa), care nu includ nici un fel de condiții politico-ideologice. Aceasta permite realizarea unui sistem complex de alianțe care acoperă întreaga planetă, oferind un atu Rusiei prin raportare la SUA și statele Europei occidentale, care condiționează sprijinul sau cooperarea de acceptarea unor modele culturale și politice străine de tradițiile potențialilor aliați. Prin urmare puterea Rusiei de a coagula alianțe este mai mare, în prezent, decât cea a SUA sau a UE”.

6. ”Pentru orice persoană care a cunoscut evoluția relațiilor internaționale înainte și după 1991 (anul sabordării URSS) este clar că, referitor la dezideologizarea relațiilor internaționale, SUA are astăzi discursul URSS din trecut, iar Rusia discursul SUA din trecut. Atunci abordarea americană s-a dovedit câștigătoare. Acum istoria are toate motivele să se repete”.

7. ”Retragerea SUA din Asia Centrală (Afganistan) are potențialul de a crea, prin revenirea în jocul oficial a Talibanilor, o sfidare federalizatoare pentru statele din regiune, respectiv Rusia, Iran și Pakistan, cărora li se va adăuga și Turcia. Lucrurile stau oarecum la fel și în legătură cu Irakul și Siria”.

Atenție din nou: consolidarea unui tandem estic, cu posibila atragere a unui nou partener puternic.

8. ”Deși nu am remarcat spunându-se lucrurile în felul acesta, participarea la nivel înalt a Chinei, la lucrările Conferinței, a atestat nu numai reziliența parteneriatului strategic ruso-chinez, dar și capacitatea Rusiei de a oferi Indiei mai multe garanții în relația cu Beijingul, decât i le poate aduce participarea la un conflict cu acesta purtat în contul SUA”.

Și, în fine, situația care ne vizează direct – și care, iată, este considerată problematică.

9. ”Singura regiune a lumii în care perspectivele păcii au fost descrise ca problematice a fost Europa; atât UE, cât și vecinătatea sa estică (cu precădere cea ucraineană). Din nefericire aceasta este regiunea în care se află România; și nu oricum, ci ca țară de primă linie, campion al războiului retoric cu Rusia”.

Severin consideră că identificarea Europei ca sursă de vulnerabilități pentru pacea mondială și “stabilitatea strategică” anunță ”decizia Rusiei de a lua cu fermitate măsurile de forță pentru ca ziua de 22 iunie 1941 să nu se mai poată repeta”.

”Aceasta este, fără îndoială, în viziunea Moscovei, o “linie roșie” a politicii sale de securitate”, consideră Adrian Severin.

10. ”Atât prin discursuri, cât și prin mesajul adresat de Secretarul General ONU, Antonio Guterres, s-a afirmat dorința Rusiei, precum și a aliaților și partenerilor săi, ca relațiile internaționale să se (re)așeze pe temelia dreptului internațional. Nu este vorba, însă, de dreptul creat sub presiunea blocului occidental în condițiile Războiului rece și nici acela elaborat de puterile euro-atlantice în scurta perioadă a ordinii uni-pluraliste care i-a urmat, ci de un drept al solidarității și respectului diversității ridicat pe temeliile Cartei ONU”.

***

Acestea sunt cele 10 mesaje principale pe care consideră Severin că le transmite Moscova, în prin intermediul Conferinței privind securitatea internațională.

”Sunt mesaje pe care cei ce au urechi de auzit ar trebui să le audă și să le evalueze”, consideră Severin, subliniind că ”A le identifica și a le așeza la temelia oricărui răspuns politic eficient NU este semnul rusofiliei, ci al rezonabilității și, până la urmă, al sănătății mentale”.

Fostul ministru de Externe și președinte al Adunării Parlamentare a OSCE încheie cu un principiu care trebuie reținut: ”Politica nu se face din plămada din care sunt născute visele, ci din materialul dur al realismului politic”.

212
Tagurile:
Securitate, Mesaj, Rusia, Moscova

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic se revoltă: autoritățile resping SUVERANITATEA!  

248
O situație scandaloasă! Cunoscutul avocatul dezvăluie ce s-a întâmplat cu inițiativa Suveranității, susținută de sute de mii de români

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. Demersurile avocatului Dan Chitic și al Grupului de Inițiativa pentru Legea Suveranității au avut succes la români – dar nu și la autorități!

Astfel, după ce legea care a obținut susținerea a sute de mii de români, dornici să nu li se mai încalce drepturile și să nu mai fie cedată țara, ei bine a fost ”întoarsă de Consiliul Legislativ”.

„Nu respinsă, nu avizată negativ, ci întoarsă efectiv, în materialitatea ei, la expeditor: toate cele 8 pagini însoțite de Declarația de constituire a Grupului de Inițiativa și Împuternicire”, explica Dan Chitic.

În răspunsul Consiliului Legislativ se aduc câteva argumente, cum ar fi lipsa ”Expunerii de motive”. Dar, Dan Chitic spune clar: ”Expunerea de motive era deja atașată. Doar ca nu s-a dorit a fi văzută!”.

Ciudată atitudinea Consiliului condus de fostul deputat PSD și ministru al Justiției, Florin Iordache, unul dintre parlamentarii care au încercat să impună câteva schimbări necesare în Justiție!

”Evident, “soluția” Consiliului e nelegală, aceasta modalitate de “soluționare” nefiind prevăzută de legea 189/1999”, transmite Dan Chitic.

Pe de altă parte, cunoscutul apărător al drepturilor și suveranității românilor știe cu ce are de-a face: “soluția (Consiliului Legislativ) nu ne miră – ”Știam ca TOȚI SUNT ÎMPOTRIVA NOASTRĂ!”.

”Știam ca vor face tot ce le stă în putință să ne oprească. Nu vor reuși!”, spune Dan Chitic, replicând ferm: ”Vom relua procedura!”

În plus, de data asta Dan Chitic anunță și completarea legii ”cu dispoziții care vor scoate în afara legii orice formă de prozelitism sexual, așa cum au făcut-o ungurii”.

În atașamentul postării puteți citi și răspunsul Consiliului Legislativ, cu semnătura lui Florin Iordache.

248
Tagurile:
Legea suveranității, Suveranitate, Dan Chitic

Загрузка...
Furtună

Avertizare meteo: schimbare radicală a vremii Cod portocaliu

0
După o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, vremea se schimbă radical. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu de vijelii, ploi torenţiale şi grindină pentru 32 de judeţe.

BUCUREŞTI, 25 iun – Sputnik. Potrivit ANM, de vineri, ora 14:00, până sâmbătă, ora 6:00, este valabilă o avertizare de Cod portocaliu de precipitaţii, vijelie puternică şi grindină pentru 32 de judeţe. De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru toată ţara, valabilă de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 23:00.

Astfel, atenţionarea de Cod portocaliu este valabilă în Maramureş, Transilvania, Oltenia, Banat, Crişana, vestul şi nordul Munteniei şi al Moldovei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină de medii şi mari dimensiuni. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35-50 l/mp şi izolat, îndeosebi în vest, centru şi la munte, 70 l/mp.

Avertizare meteo ANM
Avertizare meteo ANM

Mai exact, judeţele vizate sunt: Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin.

De asemenea, vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 23:00, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va extinde astfel că în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi local 20-40 l/mp.

Rămâne valabilă şi atenţionarea de Cod galben de căldură şi disconfort termic pe parcursul zilei de vineri, pentru toată ţara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi local va fi caniculă.

Avertizarea de Cod portocaliu de disconfort termic se menţine în Oltenia, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, unde va fi în continuare caniculă, iar temperaturile vor ajunge frecvent la 35-38 de grade.

Recomandări către populaţie din partea IGSU

În ceea ce priveşte avertizarea de Cod portocaliu de ploi torenţiale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, cetățenii sunt sfătuiţi să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În caz de vânt puternic, oamenilor li se recomandă să rămână adăpostiţi în spații închise și să evite deplasarea în zone cu copaci, cu panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

IGSU menţionează, pe pagina de Facebook, că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi accesate pe portalul „FII PREGĂTIT” sau prin aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

0
Tagurile:
ANM, Avertizare, Prognoza meteo, Meteo
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...