Lansarea unei rachete balistice antiaeriene

"Rușii au țevile mai lungi": pe ce a decis Pentagonul cheltuiască mulți bani

510
(reînnoit 16:38 15.03.2021)
Lipsa armelor moderne cu rază lungă de acțiune în Forțele Terestre este o problemă veche pentru Comandamentul Armatei SUA

Pentagonul este convins că acest lucru este departe de a fi o limită.  Despre perspectivele acestei arme și analogii rusești – în materialul Sputnik.

Obuzuri "de aur"

Lipsa armelor moderne cu rază lungă de acțiune în Forțele Terestre este o problemă veche pentru Comandamentul Armatei SUA. Acolo ei recunosc în mod deschis că rămân în urmă semnificativ față de Rusia în ceea ce privește artileria – atât artileria care folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului, cât și cea reactivă.

Este a doua testare recentă a muniției promițătoare. Prima, în noiembrie 2020, a fost un eșec – proiectilul a explodat în aer imediat după lansare.  Specialiștii concernului Lockheed Martin au analizat greșelile, au corectat neajunsurile și cu ER GMLRS au împușcat cu succes la poligonul White Sands din New Mexico. Focul a fost tras de către lansatorul multiplu de rachete HIMARS – muniția a fost dezvoltată special pentru aceasta.

"Noul nostru obuz ghidat reactiv va crește semnificativ raza de acțiune a MLRS-urilor", a declarat Gaylia Campbell, vicepreședintele departamentului de rachete din cadrul Lockheed Martin. "Pe parcursul testărilor, s-a reușit atingerea parametrilor doriți pe întreaga traiectorie a zborului, distrugerea țintei la distanța planificată și ajustarea software-ul HIMARS. În plus, după revizuire, muniția va putea fi utilizată și pe vechiul M270 MLRS".

Potrivit lui Campbell, în testările ulterioare, este necesar să se ajungă la o rază de acțiune record – 150 de kilometri. Dacă acest lucru se va obține, MLRS-urile americane vor avea cea mai mare rază de acțiune din lume.  Cu toate acestea, este puțin probabil ca obuzele promițătoare să devină cu adevărat disponibile pe scară largă. Costul unei versiuni convenționale cu o rază de acțiune de până la 60 de kilometri este de 100 de mii de dolari. Evident, cel îmbunătățit va costa Pentagonul mult mai mult.

ER GMLRS (Enhanced Range Guided MLRS) reprezintă un obuz reactiv ghidat cu un calibru de 227 mm și un focar de tip cluster sau monobloc. Sistemul de ghidare – inerțial și prin satelit. Scopul – distrugerea obiectelor individuale de dimensiuni mici, cum ar fi tancurile, sau distrugerea cu precizie, dintr-o singură lovitură, a unui grup mic de ținte. Acum, în arsenalele armatei SUA, există aproximativ 50 de mii de muniții GMLRS. Nu se știe încă câte obuze modernizate vor fi achiziționate, dar se știe că lansarea producției este programată pentru 2023.

Avantaj la sol

Americanii încearcă să-și consolideze și artileria ce folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului.

În martie 2020, un promițător obuzier autopropulsat ERCA (Extended Range Canon Artillery) a distrus ținta la o distanță de 65 de kilometri în timpul testărilor – la o distanță de două ori mai mare față de autotunul principal al armatei SUA – M109. Focul a fost tras dintr-un tun XM907 de calibru 155 mm/58, cu două tipuri de proiectil – Excalibur-ul ghidat, care se află în serviciu, și proiectilul experimental activ-reactiv cu rază mare de acțiune XM1113. Ambele muniții au distrus cu succes țintele mici.

Nu întâmplător Washingtonul a acordat o atenție deosebită artileriei. În decembrie 2017, influentul centru de cercetare american RAND, care consiliază Pentagonul în ceea ce privește problemele de securitate națională de la mijlocul secolului trecut, a publicat o analiză a capacităților de luptă ale forțelor armate rusești.

Potrivit analiștilor occidentali, în cazul unui război, Rusia va încerca să provoace daune maxime forțelor terestre inamice, fără a a se angaja în foc direct. Flancarea, manevrarea și blocarea vor fi utilizate pe scară largă.

"Rușii vor folosi artileria cât mai mult posibil", a avertizat RAND. "În acest sens au un avantaj față de armatele occidentale. De exemplu, există un singur batalion de artilerie în brigada forțelor terestre americane. Unitățile și formațiunile rusești au mult mai multe subunități de sprijin pentru foc. O brigadă de puști motorizate de trei puști motorizate și un batalion de tancuri este deseori desemnată pentru a întări două batalioane autopropulsate și un batalion de artilerie reactivă. În cazul unei bătălii "unu la unu", brigada americană se va confrunta cu un adversar care dispune de un număr mult mai mare de tunuri și MLRS-uri, capabil să folosească o gamă largă de muniții și să lovească la distanțe mari".

Devansare semnificativă

Americanii se află aici, într-adevăr, în rolul codașilor. Din 2016, armata rusă primește MLRS-urile modernizate "Tornado-S", cu un calibru de 300 mm, concepute pentru a distruge ținte de grup la distanțe mari (forțe de muncă, vehicule neblindate, blindate ușor și blindate), rachete tactice, sisteme antiaeriene, elicoptere în eliporturi, puncte de comandă, noduri de comunicare, infrastructură militar-industrială. Raza de acțiune este de 120 de kilometri, iar în viitor, după cum a raportat Ministerul Apărării, va fi de 200. Amintim că americanul HIMARS are o rază de acțiune de doar 80 km.

Chiar și mai puțin modernele lansatoare multiple de rachete "Smerch" lovesc cu proiectile ghidate la o sută de kilometri distanță. Da, MLRS-urile americane pot fi folosite ca lansatoare pentru rachetele balistico-tactice cu rază scurtă de acțiune ATACMS. Ele au o autonomie de 300 de kilometri. Dar complexul operativo-tactic de rachete "Iskander-M" poate distruge ținte la o distanță de 500 de kilometri.

În plus, Rusia dispunde de o gamă mai largă de MLRS-uri. Pe lângă sistemele grele de 300 mm "Smerch" și "Tornado-S", forțele terestre au în serviciu sistemele "Grad" și "Tornado-G" de 122 milimetri, cu o rază de acțiune de până la 42 de kilometri, precum și sistemlele "Uragan" de 220 de milimetri, cu o rază de acțiune de 36 de kilometri. Trupele NBC dispun de sisteme de aruncare cu flacără grele TOS-1 și TOS-2 – de fapt, acestea sunt MLRS-uri cu rază scurtă de acțiune, de până la șase kilometri.

Între timp, americanii au doar HIMARS și M270 de 227 mm, cu o rază de acțiune de 60 de kilometri (jumătate din raza de acțiune a sistemului "Tornado-S") pentru obuzul ghidat, și una de 40 de kilometri pentru cel neghidat. O situație similară este se poate observa și în artileria ce folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului. Chiar și cea mai recentă modificare a autotunului american principal M109A7 lovește, cu un proiectil de fragmentare cu o mare capacitate explozivă, la 22 de kilometri. Sistemul rusesc "Msta-S", creat încă pe timpul URSS-ului, la 25 de kilometri și cu o rată de foc mai mare. Iar autotunul promițător "Koalițiya" este capabil să distrugă ținte cu proiectile ghidate la o distanță de până la 80 de kilometri.

510
Tagurile:
Pentagon, Rusia
Tematic
Pentagonul dezvăluie detalii ale atacului SUA în Siria
"Acesta va distruge totul": Cu ce urmează Pentagonul să "stăvilească" Rusia
Pentagonul: Rusia reprezintă o amenințare pentru toți membrii NATO 
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

201
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

201
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...
Vladimir Putin

Presa bulgară: Rusia a obținut o victorie diplomatică

110
(reînnoit 17:43 16.04.2021)
Publicația bulgară Duma consideră că Rusia a obținut o victoria diplomatică în fața SUA după ce Biden a propus organizarea unui summit cu Putin.

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Propunerea președintelui american Joe Biden de a organiza un summit cu Vladimir Putin în viitorul apropiat reprezintă o victoria diplomatică a părții rusesc, consideră publicația bulgară Duma.

Marți, la inițiativa SUA, a avut loc o conversație telefonică între Putin și Biden. În cadrul discuției președintele SUA și-a exprimat dorința de a se întâlni personal cu liderul rus. După ce Washingtonul a introdus noi sancțiuni împotriva Moscova, Casa Albă a subliniat că propunerea rămâne în vigoare.

“În jocul de nervi, Biden, mai exact, echipa lui Biden, a fost prima care a clipit. Invitația reprezintă o victorie diplomatică a părții ruse”, consideră jurnaliștii bulgari.

În articol se menționează că există “mai multe capcane” care ar putea împiedica realizarea întrevederii dintre cei doi lideri. Totodată, în opinia jurnaliștilor, chiar dacă cei doi președinți se vor întâlni personal, relațiile dintre SUA și Rusia nu vor avansa.

Vladimir Putin și Joe Biden
© AP Photo / Alexei Druzhinin

Publicația bulgară este convinsă că principalele subiecte de negocieri vor deveni problemele armelor nucleare, programul nuclear al Iranului, soarta Afganistanului.

Mai devreme SUA au anunțat că introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vor viza 32 de persoane fizice și a juridice. Sancțiunile interzic instituțiilor financiare să cumpere obligațiunile de stat ale Rusiei la prima lor plasare după 14 iunie. În afară de aceasta, Washingtonul intenționează să expulzeze 10 angajați ai misiunii diplomatice rusești.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că politica sancțiunilor, promovată de Washington, nu corespunde intereselor popoarelor ambelor state. Vineri, Kremlinul a declarat că obsesia sancțiunilor a americanilor sunt inacceptabile, adăugând că macrostabilitatea Rusiei este deplin asigurată. Comentând despre eventualele răspunsuri la sancțiuni, Kremlinul a declarat că principiul reciprocității nu a dispărut, însă totul va depinde de decizia șefului statului, Vladimir Putin.

110
Tagurile:
Bulgaria, Vladimir Putin
Tematic
VIDEO: Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului rusesc
Biden și Putin se vor întâlni la Viena?
Kremlinul: Discuția dintre Putin și Biden a fost una lucrativă

Загрузка...

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

58
(reînnoit 19:14 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Editorial realizat de Andrei Koț

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу
© Photo : Министерство обороны РФ

Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

58
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Stoltenberg: UE și NATO - incapabile să lupte singure cu Rusia
24 martie – ziua ticăloșiei NATO, o rușine pentru România
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...