Diana Șoșoacă

Avertisment: ”Categoric ăștia nu se lasă și o vor reduce la tăcere și pe Șoșoacă!”

4506
Unul dintre cele mai puternice avertismente:  ”Sunt ordine de urmat, iar clasa politică toată, este aliniată deja - joacă pe sârmă! Dacă nu o vom însoți, va dispărea și ea... iar noi suntem niște lași amărâți lipsiți de curaj”

BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Senatoarea Diana Șoșoacă a dezlănțuit cel mai remarcabil fenomen din politica ultimilor ani, făcând uitată chiar și surpriza AUR. Și nu este vorba doar de prezența sa… ubicuă la orice eveniment, la orice problemă din țară, ci de reacții care încep să o însoțească.

Concret, sunt deja mulți activiști pentru democrație, care de ani buni au sperat în apariția unui curent și a uni lider – și care văd în ”Marine Le Pen de România” o asemenea soluție.

Un exemplu este Iosefina Pascal, dar pentru azi am ales-o pe Simona Constantin, o ”voce” puternică a Internetului sau, cum se spune, un ”influencer” din zona luptei pentru democrație.

Simona Constantin publică un text – manifest, dar și o avertizare, în același timp, pentru cei care speră într-o altă soluție pentru România. Redau textul, extrem de bine conceput.

”Eu vă spun așa: categoric ăștia nu se lasă și o vor reduce la tăcere și pe Șoșoacă - cum... nu știu - e simplu pentru ei”, scrie Simona Constantin.

Și, atenție: ”Dacă nu o vom însoți, va dispărea și ea... Dacă nu poate mai mult decât cuvinte, să o obligăm... Iar noi..., noi... suntem niște lași amărâți lipsiți de curaj”.

”Îmi este pur și simplu greață. Căutăm "inteligența", "stilul", "eleganța" care ne va salva... intelectual, elegant alea alea și bla bla... Pe dreaku! Nimănui nu îi pasă. Sunt ordine de urmat, iar clasa politică toată, este aliniată deja. Joacă pe sârmă”, scrie internauta.

Un paradox? ”Ne este rușine să-i fim alături, dar ne place ce face. Suntem vai steaua noastră”.

În același timp, Simona atrage atenția că nu e vorba doar de ”fenomenul Șoșoacă” în zona de frondă medicală – ”Nu vă este încă clar că aci nu este vorba numai despre sănătatea publică? Încă nu v-ați lămurit că doar în mică parte este vorba despre sănătatea publică?”.

”Nu vi se pare ciudat că aspectele sociale, economice nu sunt luate în calcul? Pentru că impunerea unor astfel de restricții va avea un real și devastator impact asupra economiei - de ce nu sunt consultați și specialiști din aceste domenii?”, întreabă internauta. ”De ce dreaku nu se face o adevărată dezbatere publică?”.

Simona Constantin scoate în evidență și manipularea mediatică: ”De ce media bagă la înaintare niște "celebrități" și nu aduce în prima linie specialiști din toate domeniile, care chiar au ceva de spus?”.

”Media e jalnică: vrea senzațional, nu și conținut - căci dacă ar vrea conținut, ar aduce 2 tabere opuse. Altfel, de la tv poți afla doar informații superficiale. Nu simțiți că ne-am atins limitele moralității la felul în care tratăm sănătatea publică și oamenii în acest moment?”, scrie Simona.

Punctul culminant: ”Nu vi se pare că ne aflăm într-un uriaș experiment comportamental? Nu credeți că TOȚI medicii, TOȚI specialiștii ar trebui să aibă dreptul la liberă exprimare, că ar trebui să fie lăsați să vorbească mult mai deschis și nu ridiculizați dacă nu se aliniază cu "versiunea oficială"?”.

”De ce dreaku se pune continuu accentul pe capacitatea de la terapie intensivă? Cumva pentru a ne induce frică?”, punctează Simona, răsucind cuțitul într-o rană deschisă: ”De ce se pune MARE accent pe acest vaccin care se bazează pe niște cercetări fără niciun fel de rezultat concludent?”

Propagandă chiar funcționează, altminteri ar renunța la ea – subliniază internauta. ”Nu credeți că medicii pot fi ușor impresionați prin campanii de promovare, prin sponsorizări?”.

”Nu ați auzit medici care nu au cunoștințe aprofundate în domeniu exprimându-se - care chiar nu pot, nu vor să evalueze cercetările? Nu simțiți că intermediarii producătorilor vaccinurilor sunt medicii în acest moment?”, continuă rafala întrebărilor dure ale internautei.  

Concluzia, care NU ține numai de zona de Sănătate este clară: ”Vedeți, sistemul funcționează foarte bine”.

”La fel se întâmplă și la nivel politic. Totul merge într-o direcție foarte precisă - ni se prezintă numai știri părtinitoare”, scrie Simona Constantin. ”Cum adică: din cauza pandemiei și ca urmare a  poziției politicienilor, prezentați numai "poziții oficiale"? De ce se induce atâta frică în populație? De ce înghițiți totul pe nemestecate?”.

Întrebare logică, pusă pe șleau: ”Cum dreaku se așteaptă că oamenii să tragă propriile concluzii, când voi, media și politicieni, înspăimântați pământul, când ne vorbiți pe un ton superior - de parcă numai voi gândiți, iar noi avem kkat în loc de creier?”.

”Promovați politica fricii - asta faceți. TOȚI”, scrie Simona, întrebând: ”De ce presa este cenzurată? De ce articolele anti-covid sunt cenzurate? De ce ni se prezintă obsedant o singură variantă? De ce presa nu este lăsată să depășească liniile trasate de autorități? De ce este importantă numai "versiunea oficială"?”.

Observație finală: ”E dezamăgitor să vezi cum politicienii și presa nu îndrăznesc să fie critici. E scârbos. E... "DE CE" SE REZUMĂ TOȚI LA "VARIANTA OFICIALĂ"? Marș. Marș. Marș„.

Concluzia este fără drept la apel: ”Sunt prea multe "de ce"-uri. Și singurul politician care le verbalizează este madam Șoșoacă”.

”Așteptați rezolvarea pe..  calm? Elegant? Cu grație? Ha! Așteptați atunci - în timp ce ăștia vă spun că nu lasă duși neam. Baftă. Sau să fie primit. Cum vă place...”, încheie Simona Constantin excepționalul său text – manifest.
4506
Tagurile:
Diana Șoșoacă
Georgiana Arsene

Mikhail Davydov: ”Cu certitudine, România m-a fermecat”

89
(reînnoit 18:58 25.02.2021)
Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București spune că România înseamnă o descoperire emoţionantă a culturii și civilizaţiei. De asemenea, acesta a subliniat că în Rusia există mult interes pentru tradițiile, cultura și civilizația românească.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Mikhail Davydov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, a acordat un interviu exclusiv Agenției de Presă Sputnik. Cu acest prilej, Mikhail Davydov a vorbit despre proiectele instituției pe care o conduce, subliniind că, în România, cultura rusă este cunoscută.

În luna august a anului trecut ați devenit directorul Centrului Rus de Știință și Cultură de la București. Anterior, ați ocupat aceeași funcție, de director al Centrului de la Chișinău. Ce știați despre români în august 2020 și ce știți acum? Cum a fost adaptarea?

Am fost de mai multe ori în România. În Rusia există mult interes pentru tradițiile, cultura și civilizația românească. În copilărie urmăream cu plăcere filmele realizate în colaborare cu România, sau despre România. Cunoaștem tradițiile comune istorice ale țărilor noastre și toate acestea mă ajută astăzi să cunosc mai bine realitățile acestei țări, cu istoria ei veche și cultura sa atât de bogată.

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București realizează constant acțiuni foarte interesante, care aduc cultura rusă mai aproape de români. Recentul festival de film, în care au fost prezentate ecranizări după capadopere ale literaturii ruse, a arătat că publicul din România nu doar că este interesat de cultura rusă, ci că o și cunoaște. Ce alte acțiuni are programate instituția în perioada următoare?

Cultura rusă este foarte cunoscută aici, în România, și suntem bucuroși să vedem foarte multă lume venind la sediul Centrului Rus cu ocazia manifestărilor culturale organizate de noi: expoziții, concerte, proiecții de film, activități legate de teatru, de artă. În anul curent, nu vom abandona nici una dintre formele de activitate deja îndrăgite de către publicul care ne vizitează. Singura limitare o reprezintă pandemia pe care o traversăm cu toţii; vă asigurăm pe această cale că luăm de fiecare dată toate măsurile sanitare de protecţie, necesare în desfășurarea activităților noastre. Vom marca cei 60 de ani de la primul zbor în Cosmos, eveniment ce va coincide cu aniversarea a 40 de ani de la primul zbor sovieto-român în spațiu. De asemenea, vom organiza un program de manifestări dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski. În Rusia, vom serba anul acesta 800 de ani de la nașterea marelui cneaz Aleksandr Nevski care este, totodată, și canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă, cu care ocazie Centrul Rus va organiza de asemenea, manifestări legate de eveniment. Pe parcursul anului, ne vom strădui să oferim publicului românesc proiecţii de filme documentare și scurt-metraje, în premieră.

În luna ianuarie a acestui an, Centrul Rus de Știință și Cultură de la București anunța începerea concursului pentru obținerea unei burse în Federația Rusă. Vorbim despre studii superioare gratuite, cazare în cămin și o bursă lunară. Ați primit multe solicitări? Care sunt principalele domenii în care vor să se perfecționeze studenții români?

Remarcăm o creștere a interesului pentru programele de învăţământ oferite de insituţiile de învăţământ superior din Federaţia Rusă. Bursele acordate acoperă activitatea de predare, asigură facilități de cazare, facilități de transport pe teritoriul Federaţiei Ruse, accesul prioritar la muzee, teatre și alte instituții de cultură. Anual, selectăm circa 50 de candidaţi. Majoritatea dintre aceștia se orientează către școlile de vară. Numai circa 30% doresc să studieze un ciclu întreg în Federația Rusă. În principal aceștia se orientează spre studiul limbii ruse, respectiv – circa 20% dintre candidaţi.

Ați organizat diverse activități – expoziții, seri de film, concerte. Cu care dintre acestea au rezonat mai bine românii și de ce credeți asta?

Pentru moment, nu am o imagine foarte completă. Am sosit aici relativ recent, în plină perioadă de pandemie. Expozițiile, concertele, proiecțiile de film pe care le-am organizat până acum s-au bucurat de un mare succes și de o prezență numeroasă. Dacă vorbim de proiecțiile de filme, publicul cinefil este deja format și participă în mod sistematic, adeseori doritorii fiind cu mult mai mulți decât capacitățile sălilor noastre. Avem un public constant pentru proiecții de filme. Nu s-a întâmplat niciodată să nu avem public sau să avem prea puţini spectatori. Întotdeauna publicul a fost foarte numeros. În prezent, în condiţii de pandemie, oferta culturală în București nu este la fel de variată ca într-o perioadă normală. Pot să vă spun că toate manifestările culturale organizate de Centrul Rus atrag în mod constant publicul românesc.

Înțeleg, atât din ceea ce mi-ați spus până acum, legat de proiectele Centrului, cât din modul cum ați prezentat lucrurile, că sunteți un director implicat și profesionist. Dincolo de aceasta, însă, se află omul Mikhail Davydov. Ce îmi puteți spune despre Dumneavoastră?

Grea întrebare! Cu certitudine, vă pot spune că România m-a fermecat. Pentru mine, România înseamnă o descoperire emoţionantă a culturii și civilizaţiei românești. Şi fiecare zi îmi rezervă plăcerea de a-mi îmbogăţi experienţa culturală în această ţară.

Aveți un scriitor român preferat? Dar un compozitor? Dar un cântăreț?

Desigur, cunosc nume de mari compozitori, artiști și scriitori, însă nu pot pretinde că le cunosc suficient de bine creaţiile. Circulând prin București, nu poți să nu remarci pietatea cu care românii își cinstesc personalitățile culturii lor. Nutresc un sentiment de admiraţie pentru poezia lui Eminescu, comparat, adeseori, cu Pușkin pentru rolul fundamental în definirea identităţii culturale.

89
Tagurile:
România, Mikhail Davydov
Тема:
Relațiile româno-ruse

Загрузка...
Florin Cîțu

Premierul Cîțu numește ”TÂMPENIE socialistă” legea care proteja proprietatea statului!

1817
Chiar înaintea discuțiilor la legea Bugetului, premierul Cîțu provoacă din nou Opoziția și opinia publică insultând legea care proteja proprietatea statului – și lăudându-se cu desființarea acesteia.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Controversatul premier Florin Cîțu a participat la evenimentul ”Performerii anului 2020” organizat de Bursa de Valori București, unde s-a lăudat că a îndeplinit o promisiune de campanie – abrogarea legii care oprea, pentru 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar.

”În Guvern am aprobat proiectul de lege, care s-a dus în Parlament, pentru a elimina acea TÂMPENIE populistă adoptată anul trecut în campania electorală de parlamentatul socialist prin care companiile de stat din România nu puteau să mai acceseze piața de capital, nu mai aveau acces la investitori”, a spus Cîțu.

Premierul subliniază că ”Asta încerca să facă” legea respectivă. ”Am eliminat-o pentru că avem nevoie de a reforma companiile de stat, avem nevoie de investitori străini, avem nevoie de investiții”.

”Nu putem să susținem de la Buget acest efort de reformă - și avem nevoie de tehnologie și know-how-ul investitorilor străini”, spune Cîțu, repetând că ”acel proiect de lege va fi abrogat în curând și vom atrage investitori străini pentru ca împreună să reformăm economia”.

În stilul său, controversatul personaj s-a lăudat că va face ce nu s-a făcut în 30 de ani: ”Sunt 30 de ani pe care i-am pierdut dar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid”.

***

În Legea 173/2020, inițiată de fostul lider al senatorilor PSD Șerban Nicolae, se preciza: ”Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

În lege se arăta că ”Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”.

De asemenea, se arăta că statul român ”poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice” în mai multe domenii.

PNL a atacat legea la CCR, dar Curtea le-a respins acțiunea.

În ianuarie, Florin Cîțu a declarat prioritară abrogarea acestei legi. ”Vom abroga acea lege - se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii”.

1817
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

29
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

29
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...